Duke absolutizuar rolin e nënës dhe të bashkëshortes, miti i mëmësisë nuk lë hapësirë për rolin e gruas, shoqes, koleges, për njeriun dhe qytetaren.

Gati një muaj më parë një shqiptare, 37 vjeç, vrau në Lecco të Italisë tre të bijat 14, 10 dhe 3 vjeç. Kjo ngjarje e tmerruar, siç do të thoshte Noli, u bë objekt i ligjërimit tonë mediatik vetëm për një javë, pastaj pllakosi heshtja si për të vërtetuar se këtyre anëve çudia më e madhe zgjat vetëm tre ditë.

Duket se kjo tragjedi u pasqyrua më shumë si ngjarje private, që u përket një apo dy familjeve dhe u përcoll thuajse vetëm nga raportimet e kronikës së zezë. Ligjërimi ynë mediatik zgjodhi rrugën më të lehtë, paraqitjen e fakteve dhe të dinamikës së ngjarjes, kënaqi kështu kërshërinë e lexuesve dhe spektatorëve, por i la ata në rolin e sehirxhiut, në vend që t’i ftonte në diskutime e reflektime me interes shoqëror.

Tragjedia e Lecco-s është fatkeqësi e pangushëllueshme për familjet Dobrushi e Çopa, por në vazhdim nuk do të merremi me ngjarjen reale, thjesht do të përsiasim për pasqyrimin e saj mediatik.

1. Vrasja e fëmijëve nga nëna përbën mbase tharmin më aktiv për të ngjizur seriale lajmesh. Përzihen në këtë rast dy të kundërta brenda të njëjtit person, dy të kundërta që e përjashtojnë kategorikisht njëra-tjetrën: mëmësia që është burim i jetës shndërrohet në shkak vdekjeje. Është si të futësh brenda së njëjtës enë edhe zjarr edhe ujë; tensioni që krijohet shërben si burim sensacioni, rrënqethjeje dhe kërshërie. Çfarë do të donte më tepër lajmi për t’u bërë kryetitull?

Në këtë kontekst bëhet e kuptueshme pse mediat e mbuluan gjerë tragjedinë e Lecco-s, paçka se mbetën vetëm në kuadrin e kronikës. Tërheq vëmendjen sidomos një lloj empatie për nënën vrasëse, gjë që u mishërua edhe në shmangien e cilësimeve stigmatizuese, aq të hasura në raportime për krime rrënqethëse. Fare rrallë kronika përdori cilësime emotive si “nëna monstër”, “ngjarje horror” etj; reporterët dëshmuan qasje objektive, larg vlerësimeve emocionale, madje me një prirje të lehtë për ta parë nënën vrasëse jo vetëm si autore të krimit por edhe si viktimë të një vargu rrethanash.

Kronika e rindërtoi portretin e vrasëses si një femër që gati-gati gjithë qenien e saj e mbush me mëmësinë. Edhe kur merreshin dëshmi nga facebook-u, që është rrjet social dhe duhej të na e sillte kryesisht në rolin e shoqes, e pamë të na shfaqej vetëm si nënë e dhembshur që e shfaq hapur dashurinë dhe mirënjohjen për të bijat dhe rolin që ato luajnë në jetën e saj të trazuar. Edhe i shoqi dhe të afërm të tij, “pala e dëmtuar” sipas mentalitetit patriarkal, u cituan të artikulonin vetëm vlerësime që përmblidheshin në sintagmën “nënë e mirë”.

Mbitheksimi i rolit të nënës dhe lënia në hije e roleve të tjera sociale si fjala vjen bashkëshorte, femër, shoqe, besimtare etj., ka buruar si duket nga natyra e kronikës që priret të jetë tejet konçize dhe rrjedhimisht të seleksionojë me tendencë. Është kjo arsyeja pse thuhet që kronika nuk pasqyron por rindërton.

Gjithsesi paraqitja mediatike vetëm si nënë, madje si nënë e mirë, duket se është shkaku kryesor i empatisë që përcollën reporterët. Nëse do të bëhej fjalë për një nënë, që pat tërhequr vëmendjen edhe si femër nëpërmjet ekstravagancash, seksualitetit apo aferave dashurore, pas të gjitha gjasave media do ishte e prirur ta rindërtonte portretin e saj nën etiketën “nëna monstër”. Këtë e dëshmojnë dhjetëra raportime të mediave të huaja për raste të ngjashme.

Është e natyrshme që kronika krahas fakteve të përpiqet të zbulojë edhe motivet e krimit. Edhe në këtë aspekt ra në sy prirja për seleksionim tendencioz dhe thjeshtëzim. U mbitheksuan motivet racionale, kurse ato iracionale u lanë në hije. Kjo bëri që si shkak kryesor i krimit të artikuloheshin nevoja materiale dhe të shtyheshin në plan të dytë ato shpirtërore. Gjendja e varfër ekonomike, grindjet për një copë tokë në Rrashbull etj., u ofruan si shkaqet kryesore që rënduan gjendjen dhe sollën krimin. Divorci u pa kryesisht si burim shtrëngese financiare, kurse aborti si shkak për humbjen e punës.

Gjendja psikologjike, vetmia dhe depresioni u përmendën vetëm si faktorë periferikë. Hulumtimet kriminalogjike dëshmojnë se kur nëna vret fëmijët, prevalojnë shkaqe psikologjike e iracionale. Zbulimi i tyre nuk është detyrë e kronikës, as e reporterit. Për të hedhur dritë mbi këtë rrafsh, media i drejtohet ekspertit dhe kujdeset të lehtësojë komunikimin e tij me lexuesin dhe spektatorin masiv.

2. Leximi i ekspertit mungoi tërësisht në trajtimin mediatik të tragjedisë së Lecco-s. Pavarësisht ngjyrimeve individuale, thelbin e kësaj tragjedie e përbën dukuria që njihet me emrin filicide, dmth vrasja e fëmijës nga prindi, dukuri që nuk është aq e rrallë sa e kërkon logjika e gjërave.

“Shqiptarja vret fëmijët” ishte ndër frazat më acaruese të kronikës. Në fakt dukuria e vrasjes së fëmijës nuk karakterizon vetëm shqiptarët. Dy-tri ditë para tragjedisë së Lecco-s, opinioni italian ishte trazuar nga një akt i ngjajshëm, një 43-vjeçare nga Cozenca kishte vrarë po me thikë djalin e vet 11-vjeçar, sepse sa kish marrë vesh një aferë të të shoqit. Vështirë të thuash se sa dhe si është ndikuar shqiptarja e Lecco-s nga ky precedent dhe reagimi që ai ngjalli në mediat italiane, gjithsesi, ngjajshmëria mes dy vrasjeve është tejet e dukshme.

Statistikat thonë se në periudhën 1976-2007 në ShBA janë kryer 94.146 vrasje të llojit filicide, thënë ndryshe, çdo vit rreth tre mijë prindër kanë vrarë fëmijët e tyre. Shifra duket e pabesueshme, por e thotë një studim shkencor botuar në revistën Forensic Science Internatonal. Po aty thuhet se vrasjet e fëmijëve nga baballarët janë pak më të shumta se ato që kryhen nga nënat, megjithatë publiku rezulton tejet i bindur se filicide-t mëmësore janë shumë më të shpeshta. Ky iluzion duket se është krijuar nga prirja e gjithë kulturave për ta parë nënën si burim të jetës dhe si antipod të vdekjes.

Filicide-t mëmësore dhe ato atërore ndryshojnë sidomos për nga motivet. Baballarët si rregull vrasin ngaqë kanë predispozita dhune, nga zemërimi, gjaknxehtësia, xhelozia për pushtet e vëmendje etj.; kurse nënat, ngaqë kanë çrregullime psikologjike. Këtu me sa duket i ka rrënjët stereotipi gjinor që u përket shumë kulturave dhe që në anglisht artikulohet me rimën: father bad, mother mad. Falë këtij stereotipi opinioni, media, madje jo rrallë edhe gjyqësori janë të prirur që babain vrasës ta çojnë në burg, kurse nënën në spital.

Duket se edhe në tragjedinë e Lecco-s rol vendimtar kanë luajtur motivet psikotike, që doemos janë ndezur e acaruar nga divorci, varfëria, pasiguria etj. Nëna vrasëse deklaroi se i vrau bijat për t’i shpëtuar nga prostituimi që, të paktën në mendjen e saj, ishte e ardhmja e tyre e vetme. Me gjasë kemi të bëjmë me një shfaqje tipike të altruistic filicide, rasti kur prindi vret fëmijën ngaqë beson se i bën mirë, e shpëton nga rreziqe të ardhme.

Të gjitha këto, shoqëruar me më shumë detaje dhe shumë më tepër kompetencë mund t’i kish thënë eksperti dhe media t’i përcillte. Jo aq për të na shuar kureshtjen, se sa për ta na bindur se duhet të jemi më të vëmendshëm për sëmundjet mendore. Kufiri mes normalit dhe anormalit nuk është aq i prerë dhe strikt sa e percepton mendja jonë, e mësuar ta shohë botën në ndarje të rrepta dikotomike.

3. Shpesh në mediat italiane dhe fare rrallë në ato shqiptare, tragjedia e Lecco-s u përqas me Medea-n e Euripidit. Si themel për të ndërtuar këtë bashkëshoqërim shërbeu perceptimi i vrasjes së fëmijëve si hakmarrje ndaj bashkëshortit.

Nuk ishte e rastit që kronika theksonte sidomos dy detaje: kur po binte nata e gjëmës, babai i vajzave kishte marrë tragetin për në Shqipëri, ku do të njoftonte divorcin me nënën e të bijave si dhe fejesën me një tjetër, më të re; pak orë më vonë, ndaj të gdhirë nëna e braktisur i kishte vrarë të bijat në vende të ndryshme të shtëpisë, por pastaj i kish sjellë të tria në shtratin bashkëshortor.

Ta lexosh Medea-n vetëm si hakmarrje për divorcin është njësoj si të orvatesh të futësh një titan në shtratin e Prokustit. Mbijetesa e kësaj tragjedie në shekuj dhe sidomos prirja për të krijuar versione pas versionesh, prirje që nis me Ovidin e Senekën dhe vjen deri te Pazolini, Mikis Theodorakis, Lars von Trier, Theo Van Gogh etj., burojnë nga fakti se kemi të bëjmë me një strukturë universale e cila në varësi të kohës dhe të lexuesit gjeneron vazhdimisht mesazhe të larmishme.

Në kohën tonë subjekti i Medea-s është shfrytëzuar për të shtjelluar problematika të larmishme, duke filluar nga teza të ndryshme feministe për vendin dhe rolin e gruas në shoqëri, për “luftën e sekseve”, për emigracionin, multikulturalizmin e duke përfunduar me atë që përbën tharmin e thuajse gjithë versioneve: raportet mes hakmarrjes dhe drejtësisë në një shoqëri të padrejtë.

Tragjedia e Lecco-s ishte ngjarje sa rrënqethëse aq edhe ngashënjyese për reflektim. Si e tillë mund të ishte shfrytëzuar për të trajtuar një apo më shumë nga këto problematika. Mbase më bashkëkohore do të ishte që në raste të tilla të fokusoheshim më shumë tek miti i mëmësisë me prirje për ta dekonstruktuar dhe zëvendësuar me praktikën sociale të prindërimit, që obligon reciprokisht edhe gruan edhe burrin në përpjekjet vetësakrifikuese për mirërritjen e fëmijëve.

Me mit mëmësie në këtë rast kuptojmë shumësinë e ligjërimeve për nënën, për misionin e saj fisnik, për dashurinë që fal dhe sakrificat që blaton në altarin e familjes. Ngjan sikur funksion i vetëm i këtij miti është sublimimi i nënës si shpërblimi shoqëror për gjithçka bën. Në fakt sublimon nënën, por vret gruan: duke absolutizuar rolin e nënës dhe të bashkëshortes miti i mëmësisë nuk lë hapësirë për rolin e gruas, shoqes, koleges, për njeriun dhe qytetaren. Mbase kishte të drejtë ajo frengia kur tha se fëmija është aleati më i mirë i dominimit mashkullor.

175 Komente

Saktesine e analizes se Gjokutajt e konfirmon edhe fakti qe, gruaja ne fjale, pasi kreu filicid (vrasje te femijeve te saj), nuk kreu vetevrasje (fenomen i perhapur ne raste kur behet fjale per 'vetevrasje altruiste' : nena vendos te vrase veten dhe vret me pare femijet e saj per te mos i braktisur).
Shqiptarja e Lecco-s, jo!

 

 

Nuk arriti te kryente vetevrasje por u mundua ama.

Nga e nxore kete?

jo jo, kjo eshte retorikë (futja katunit) e shtypit shqiptar, sepse ne te njejtin link, lexohet:

Forcat e rendit gjetën gruan jashtë shtëpisë me plagë në duar dhe në gjendje shoku. Në komisariat Edlira pranoi vrasjet duke thënë se e bëri për t’u shmangur vajzave të saj një të ardhme të mjerueshme.
 

Perderi sa ka qene ne gjendje te shpjegohet, ai citimi yt eshte pikerisht pjese e empatise se tepruar te shtypit shqiptar, empati qe denoncon dhe artikulli (mungesa e cilësimeve si “nena monstër”, “ngjarje horror”... etj etj)

Une mora nje artikull por sipas disa te tjereve qe kam lexuar, Dobrushi eshte munduar ta vrase veten por pa sukses. Prej padurimit te dhimbjes qe i kishin shkaktuar plaget, doli jashte shtepise per te kerkuar ndihme. Edhe pse njeriu mund te kete deshire per te vdekur, instinkti per mbijetese qendron me te.

Me duket se ne kete rast (te pakten) nuk ka pasur ndonje empati te tepruar sepse keshtu i ka raportuar faktet policia. Pse te cilesohet si "nene monster"? Per shoqerine shqiptare, mospershtatshmeria e femres me rolin e nenes eshte shkelje e idealeve te krijuara rreth figures se saj. Prandaj, cilesimi si nene monster eshte me i rende sepse aludon qe femra duhet te jete patjeter nene e mire per t'u pranuar nga shoqeria. 

Po si te cilesohet ndryshe? A ishte nene ajo? nuk ish thjesht nje femer. I kishte te dyja.

Personalisht, te isha gazetare nuk do te cilesoja as prindin mashkull ashtu. Eshte vleresim emocional qe behet per te shitur gazeta me shume se ndonje gje tjeter. E kisha fjalen qe te cilesohej si e tille nuk i le prape se prape hapesire femres per te qene me shume se nje nene; pak a shume ate qe ka denoncuar autori.

ndersa kjo :

Forcat e rendit gjetën gruan jashtë shtëpisë me plagë në duar dhe në gjendje shoku

konfirmon se qellimi kryesor i saj nuk ka qene vetevrasja. Pasi ka vrare vajzat, gruaja, ne gjendje te rende psiqike, duket ti jete futur punes per te vrare edhe veten.

Ndersa 'vetevrasja altruiste' (per te cilen e kisha fjalen) ndodh atehere kur, pasi prindi siguron te gjitha mjetet per te vrare veten (arme, ne rastin me te mire), perpara se te kryeje aktin, vret dhe femijen(t) e tij.
 

Me duket hipoteze ajo qe beni. Konfirmon thjeshte qe dhimbja fizike si dhe instinkti per te mbijetuar  e kane shtyre per te dalur nga shtepia ne kerkim te ndihmes.

Kur ekzistojne te tilla mostra qe vrasin me gjakftohtesi femijet e tyre, kane shume te drejte, dhe mire jua bejne burrat shqiptare qe i vrasin grate Gjarperit duhet t'i shtypet koka pa meshire.

Ueeee! Nje shkrim i mire gazete!

Me kujtove dike qe thote: e enderroj diten kur do te ndalohen te perdishmet dhe te perjavshmet. Te lejohen deri diku te permuajshmet dhe te stimulohen fuqimisht te pertremuajshmet e lart smiley

Stalker isha dje ne nje ekspozite me foto,reportazhe dhe postera te vjeter filmash te Georges Simenon. Expon e prezantonte I biri dhe nje prof I universitetit te Liege(?). Ne te tilla raste me vjen shume keq per frengjishten time me nene e babe ittalianesmiley

Ndersa une degjova se sot Youtubi e mundi Erdoganin ne gjykate, c'est vrai ? smiley

S'e kam provuar te hyj sot. Qytetare model,kur me thone jo, jo moosmiley

Eshte krejtesisht normale menyra se si eshte pasqyruar ky rast meqenese miti i memesise ze rol te rendesishem ne kulturen tone; ne fund te fundit figura e nenes eshte thelbesore per femijen ne rritje. Njerezit jane ata qe jane dhe mitkrijimi vjen si pasoje e raportit emocional qe kemi me boten; pra te kerkosh zevendesimin e mitit te memesise me praktiken sociale te prinderimit eshte si te mohosh realitetin mbi te cilin eshte ndertuar shoqeria jone.  

Nuk ka kerkuar njeri zevendesim; eshte kerkuar me shume hapesire

 

Duke absolutizuar rolin e nënës dhe të bashkëshortes, miti i mëmësisë nuk lë hapësirë për rolin e gruas, shoqes, koleges, për njeriun dhe qytetaren.

Autori ka pergjithesuar duke marre nje rast te izoluar te nje gruaje per te bere kritike sociale, pavaresisht se ne te drejten e tij. Gabon sipas meje sepse ne fakt Dobrushi nuk eshte trajtuar vetem si nene por edhe si prind (jashte stereotipeve gjinore) dhe grua me gjitha problemet qe e preknin. Pastaj tendenca e publikut dhe shtypit per ta perceptuar filicidin e kryer nen ndikimin e idealizmit (jo absolutizmit) qe i behet figures se nenes, eshte mese e natyrshme. E drejte, e padrejte, jetojme ne nje shoqeri akoma patriarkale dhe perderisa femija do kujdeset kryesisht nga nena, perderisa ky aktivitet do monopolizoje kohen e saj, simbolika e nenes do te kete hierarki mbi identitetet tjera te prindit femer. 

Miti i memesise, thote. Jo po mamaja te zevendesohet nga mamallari e babai nga baballarja. Dmth dynja unisex, mire e ka se me shqence ka dhe babej qe pjellin.

"prevalojne" ... jo po pervelojne, per kete te fundit do propozoja denim me prerje dore.

Akoma se ka vra veten ajo??!! 

Per ate qyqaren denimi me i madh eshte te jetoje. smiley

Nuk e di se si e justifikoni nje funderrine qe vret femijet e saj.

Keto vrasjet e femijeve nga nenat jane bere te zakonshme si karamelet.Po edhe ne te zakonshme jane bere justifikimet apo gjoja depresionet dhe semundjet me disa personalitete, qe ne shumicen e rasteve jane per te pasuruar psikologet dhe per te shpetuar funderrinat.

Para disa vjetesh nje amerikane nga Tekasi mbyti 5 femijet e saj,dhe pastaj nuk u denua nga gjykata.Ne momentin qe do te dale nga spitali psikiatrik do te jete qytetare e lire.

Nderkohe nese keto krime behen nga meshkujt jo vetem qe ska simpati( dhe ne fakt nuk duhet te kete simpati per funderrinat meshkuj apo femra qofshin),por denohen shume rende nga gjykata,gje qe eshte shume e drejte.

Shikohjeni pastaj kete rastin e Lecces,kur pas nja 5-6 vjetesh te dale nga spitali si e rehabilituar dhe te filloje nje jete te re.

Me e forta eshte se shumica e komentuesve ne gazeta dhe forume ja hidhin fajin ish burrit,qe nuk mbrojti vajzat.Si mund ti mbronte ai kur gjykata ja kish dhene vajzat nenes dhe ai kishte vizita ne dite te caktuara?

Une vete jam prind dhe nese bej nje gje te tille,qe tani po e shkruaj,qe meritoj denimin me vdekje dhe jo brockulla justifikuese me gjoja depresione dhe disa personalitete.

Hajde shendet dhe vazhdoni te recitoni te drejtat e njeriut,qe bete sikur i harruat tek rasti i gardianeve greke.

 jo brockulla justifikuese me gjoja depresione dhe disa personalitete.

smiley

sa her e ke rraf gruan ket jave?

OK kalojeni personale tani,kur skeni argumenta.

Vetem funderrinat rrahin apo dhunojne partnerin/en.

Une sjam i tille.

Ndoshta i kujton njerezit si vetja jote.

Mire e fillove po pse e mbylle ashtu? Meqe je prind vete, nese e bej thua. Pu pu pu. Jap jeten per to thuaj! As mos e co neper mend. Keto raste jane per tu studiuar se jane jashte natyres, ligjeve te saj. Duhen studiuar se deri ku arrin specia njeri. 

Une po flas per temen dhe marr nje rast ekstrem.

Natyrisht qe jap jeten apo te gjitha jetet per ta.

Ok good. Kjo  tregon qe je I shendetshem menderisht. Sipas ligjit te natyres ashtu duhet te jete. Prindi sakrifikon, jep jeten po qe nevoja per te mbrojtur krijesen e vet. Ato qe dalin mbi jane specie te vecanta. Duhen studiuar dhe obzervuar nga afer. Si minj laboratoresh. Ca denimi tu japesh atyre aman?!! Shpirterisht/ menderisht jane te vdekur. 

ti rren ACDC. nuk kam degjuar prind qe te jape jeten per femijet. ose te pakten kur i vdes femija, nga aresye te ndryshme semundje apo aksident, prej hidherimit te vrase dhe prindi veten. 

vrasin veten kur i vrasin femijet, ngaqe nuk duan te bejne burg. ndryshe nuk do ta vrisnin mendoj. 

siç shpjegoi edhe pse kuturi ajo çika prej fronces, forcen e mbijetimit, njeriu e ka me te madhe edhe se ate te marrezise.

Po Jo ne ate konteks ore. Sa shabllon I merr gjerat ti. 

ne çfare konteksi ta marr atehere ?

Ne kontekstin qe nese nje vrases do te thote te te vras femijen apo ty,une do te zgjidhja veten time qe te shpetoja femijen.

Ose nse dikush do te qellonte drejt femijes tim do ti dilja para plumbit etj.

U sqarove tani?

nje çift francez u flijuan per nje veture. ngaqe deshen ta pengonin hajdutin mos t'ja u vidhte. ai i vrau te dy me ja u marre ate.

po pastaj çfare konkluzioni te nxjerrim nga kjo ? sikur ai t'ja u vidhte veturen pa e pare, ata sigurisht nuk do ta kishin dhene veten per aq gje, pra per vetem NJE VETURE. ndersa ne vrull te aksionit, ata e dhane veten per nje hiçgje, pra per nje veture. 

keshtu dhe puna jote me femijen them.

Ne konteksin; hyn nje intruder ne shpi- me cenon femijen e vras pa marre parasysh friken. Tigreshe behem. Ne skam femije aty vec burrin, mcifem poshte krevatit. lol. Kapish? Ky eshte versioni im. Ai acdc prape lufton. 

shpjegimin ja u dhashe te dyve me lart. 

Ato paskan qene francez budallenj. Sorry. lol

ne vrull te aksionit behemi te gjithe budallenj (qe te mbrojme ate qe e konsiderojme si pronen tone, ose si gjene me te shenjte qe na ka dhene natyra dhe qe ne fakt kemi vetem veten tone). 

kane dhene veten per nje iPhone mileti. dhe mua tani budallik me duket, por sikur dikush te ma terheqe nga dora per te ma marre, ne vrull te aksionit, si xhind do behem dhe besoj se do e jap timen. 

kaq te thjeshta jane gjonat.

Po c'aksion ore? Po Pune e madhe le ta vjedhin. Makina ka insurance. Eshte idiotsi. Tani sdo diskutojme dhe retardet. Sepse me sjell keto shembuj nonsense vec nje zot e di. E ti bashke. Pse del nga konteksi I diskutimit gjithmone?!! 

kush po del nga konteksi. po te shojegoj qe femijen prindi e konsideron PRONE TE TIJEN. (siç konsideron iPhone, veturen e me the te thashe, plot gjera te tjera)

ndyshe kjo gruja nuk do t'i vriste femijet e saj. bile prandaj edhe ne kete rast, nuk ndodh ndonje manifestim proteste siç mund te ndodhte sikur kjo gruja te vriste tre femijet e ndonje tjetrit. pra jo "prone te saj".

ne rastin me pragmatik, njerzia mendojne, vari trapin femijet e saj vrau. kjo po ashtu ben qe tipa te tille as mos t'i denojne shume (vetem ca vite burg, dhe i lene te lire). çfare t'i besh nje robi qe i ka marre mend zoti, mendojne prap njerezia.

Po si ore krahason veture = hekura me jeten e femijes????? Pu pu pu. Ik se te mora para tani. E the ketu, mos bej gabim ta thuash ne vend tjeter!!!!!  

ti e paske te veshtire ta kuptosh me duket. grupin e fjaleve NE VRULL TE AKSIONIT mos e shqit nga mendja po deshe ta kuptosh çfrare po them por edhe te kuptosh sesi nje nene apo kushdo tjeter rob, kthehet sa hap e mbyll syte kriminel i pare (ose hero) dhe ben gjemen pa pyt fare se per çfare apo cilin ka perballe. 

Ska vrull dhe aksion fare o shqiptar! per mua ska aksion per asgje tjeter ne kete bote, pervec femijes tim. Pike. 

kete gje e di mi shoqe. edhe pa ma thene. 

puna ishte (tentative e imja) me e ngrit diskutimin permbi TE MIRES E TE KEQES (pra permbi moralit) sipas niçes. 

po per ato rastet qe per hir te komunitetit prindi e ka mbytur femijen si te duken ? psh duke kaluar kufirin nje grup njerezish, fillon dhe qan bebja, dhe nena i zen frymemarjen qe te mos ta degjojne rrojet e t'i vrasin te gjithe grupin.

Te mbrosh pronen pa llogaritur rreziqet nuk eshte njesoj si te mbrosh jeten e femijes duke e ditur mire qe do lesh tenden.  

po pse nuk e le jeten edhe pasi e humb femijen ?

Perfundimi mund te jete njesoj per dy akte individuale por nuk i ben te njejte gjithsesi.

vetem ngaqe femia kushton me shtrenjte (kjo e ben dhe me te çmuar). e pe si konkludoi moza ? paskan qene budallenj ata francezet, se makina eshte e mbrojtur me asurance.

Makinen e zevendeson! Dukesh qe ske femije ti. Ndryshe nuk do llogjikosh keshtu. Femija eshte vete jeta. E vetmja dashuri ne jete e pakushtezuar. Jeten jep. Ue ky! Te uroj te martohesh soon. Shnet.

po pra po kur e humb, nuk e jep edhe veten (ti qe ke femije). kjo te dhimbset me shume se gjithçka.

Po sigurisht qe femija eshte me i çmuar ne nje kohe qe prindi, per ta shpetuar, le jeten me vetdije.

Po jo ore, jo. Po ben abstraktin kot se koti. 

ti ke probleme plako, seriozisht ta them.
Ti dhe te tjere si ty e perqendroni debatin te ndershkimi qe duhet te marre ai qe ka kry vrasjen. Po ti e ben me mentalitetin e nji neandertali. Kto vendimet qe ti i merr me nji te rene te lapsit, nuk merren brenda 5 minutash. Ka nji sere psikologesh e specialistesh qe japin mendimet e ekspertizen e tyre, je apo s'je dakort ti qe e ke nda mendjen per denimin ne momentin qe ke pa ngjarjen ne tv.
Nqse gjykata merr vendim se personi ka nevoje per trajtim mjeksor, nuk e ben kte se i mungon dhimbsuria per femijet ose sepse mendon se femijet meritonin ndershkimin. E ben sepse ky eshte stadi i shoqerise. Ne ate vend te pakten. Ne mendjen tende luhet tjeter muzike.

Epo mire le ta marre gjykata ate vendim dhe pas nja 5-10 vjetesh del tjetra/i  "sheruar",i fut nje nderrim identiteti,sic e keni juve ne Kanda dhe fillon nga e para.

Nderkohe specialistet e leshit qe ne 99% te rasteve ja futin kot.

Shiko ne cdo gjyq,edhe prokurori edhe avokati mbrojtes nxjerrin psikologet e tyre,te dyja palet njerez me shkolla e grada,dhe te dy japin opinione 100% te ndryshme per nje gje.

po kush je ti mer te gjykosh gjykaten dhe ekspertet? ta nisim prej abc-se: cili eshte roli dhe njohuria jote per drejtsi dhe psikologji? se une nuk di me rregullu tv psh po nuk them me bindje qe duhet nderru dioda apo tranzistori. Se kte po thu ti

fjala lapidare ne shqiperi ka nja 3 vjet qe eshte "miti"

miti futet ne cdo titull, muhabet, shpjegim, citim...

O tavarish Capajev, mjaft o burr

Perse e keni te veshtire ta pranoni qe ka devil apo evil apo funderrina ne kete bote xhanem?
Te lindur te tille,si puna e Ted Bond.Evil monster,me nje femini qe duhet tja kete zili gjysma e botes i pakeqtrajtuar e shkoi e vrau dhjetra femra.

Per cdo gje ja veshni fajin shoqerise a thua se individi nuk egziston.

Keto studimet jane per te harxhuar ca para dhe per te pasuruar psikologet qe ne 99% te rasteve nuk bejne asgje.

Me vjen keq per ty kur lexoj te jemen e zeqos maje thanes prap

mendohu pak me gjate kur "analizon" po te desh qefi

Ueee, po a e di ti moj vajze qe personi qe ti sapo ofendove eshte mbrojtesi me i flakte i kauzes se babait tend ne gjithe webdynjane?

right

Nje dore mizash jane, hape doren iken mizat, tha. 

Shikoni ate filmin me Richard Gere dhe Edward Norton dhe me thoni se sa vlejne psikologet.Nuk po besoj vetem filmin por te vertetat.

Sa e nxorren njeren gati te pafajshme ne Florida,ndonese kish vrare vajzen e kish hedhur ne pleherat dhe pastaj kish bere party per nja 2 muaj sa e gjeten kufomen e vajzes.

Tani zonjusha eshte e lire,ta filloje jeten sikur ska ndodhur asgje.

ACDC1 edhe pse rasti qe sillni duket se flitet per nje mendje normale, kurrsesi nuk mund te jete e tille.Nuk di argumentat e jurise por di mire ate qe nje zemer nene , perfshi dhe ...kllocken, nuk i shkon as nermen ta beje " fli" krijesen e saj dhe ...te hasharitet pastaj ne Party..!

ACDC1 edhe pse rasti qe sillni duket se flitet per nje mendje normale, kurrsesi nuk mund te jete e tille.Nuk di argumentat e jurise por di mire ate qe nje zemer nene , perfshi dhe ...kllocken, nuk i shkon as nermen ta beje " fli" krijesen e saj dhe ...te hasharitet pastaj ne Party..!
Argumenta e jurise, mund te jen bazuar mbi nje konceptim teresor te rrethanave .Po edhe e falin duke e ditur, ... qe ai akt ka ndeshkime te thella ...psikologjike

per mendimin tim burri duhet fut ne burg gjithashtu

Nuk egziston ne zemren e mendjen e nje gruaje te vrase femijen e saj ( MOS O ZOT!) me vetedije dhe mendje te paster.

Asnje dyshim per kete.

Ne momentin qe mendja shikon vetem erresire, dmth ke kalu ne depresion , shkurt je cmendur, femijet duhet t'i marre dikush patjeter.........problemi eshte si do kuptohen keto raste , qe te parandalohen makabritete te tilla smiley

 

kam refuzu te lexoj lajme te tilla smiley  ...........

eshte e tmerrshme, fundi botes smiley

Vetmia, depresioni, hakmarrje, frika nga e ardhmja. Dhe zakonisht (me sa kam degjuar) jane grate qe vrasin femite. Dmth po te behej nje statistike e femive te vrare nga prinderit, mendoj, qe 80% rasteve eshte e ema qe e vret. Kushedi pse?

ngaqe ajo e lind. 

Elba, mendimi jot eshte shum i sakte.Ajo e mjere ...nuk i vrau me mendjen normale, te qete, ate te cilen e komandon zemra.Qysh diten e pare kam qene po me kete mendim.

Une jam nene, kam dy vajza , edhe kur jam ne pune me rri mendja c'fare po ben femija im tani?

ne 3 kur dalin nga shkolla marr gruan qe paguaj te mi marre femijet nga shkolla , e pyes si jane ? a kane nevoje per gje ?

shkurt me dridhet zemra per femijen .

e per me gjate kur lexoj lajme te tilla nuk kuptoj sinqerisht , vetem nje emer ka, depresioni cmenduria

c'te jete tjeter ?

tema parashtron rastin se perse kjo grua ka arrit ne kte derexhe

per ate problem ne duhet te flasim te gjithe te te japim kontribut per kedo qe kemi afer

depresioni merr jete smiley

 

kryesorja qe ke ti, eshte nje jete ne EKUILIBER. te tjerat jane te gjitha rrjedhoje e kesaj. 

kur te kalosh ne faze ÇEKUILIBER, atehere flasim perseri. 

njeriu eshte nje pupel qe e merr era. asnjegje nuk e ka te gravuar per gjithnje, as ne tru dhe as rrotull tij. sidomos ne koherat pa zot (te emancipimit dhe barazise totale) qe jetojme sot.

smiley ke te drejte

Shpresoj Zoti s'do te m'i marre mend deri sa te vdes se kam dy femije qe presin prej meje dhe e shkreta jete qe njeher vjen ...........e t'a jetosh si njeri jo si ari smiley

Kot nuk kane thene te mocmit" ZOT , na ruaj mendjen e kokes !.."

Depresioni eshte semundje e tmerrshme,per te cilen flitet shume pak,deri dje ka qene tabù,nuk flitej per te sikur pacienti te kishte bere ndonje turp te madh, eshte semundje e shpirtit, si ç'do semundje tjeter ne trup, te vritet gezimi,te hiken deshira per te jetuar ,ka dhe raste qe mund te dalesh prej ketij oktapodi qe te mbyt,por s'eshte dhe aq e lehtesmiley

dhe kjo nene e shkrete,kush e di ç'ka menduar ne nje moment kur çdo gje i eshte dukur e erret,nje tunel pa drite per te ardhmen e 3 engjejve te saj,e abandonuar nga burri per nje vajze 25 vjeç,ne vend te huaj....

ACDC te lutem,jo me katolik se papa,nuk i do ti me shume vajzat e saj se ajo vete,ne na takon te heshtim perpara kesaj tragjedie,mos gjykojme,ti urojme te prehet me vajzat e saj!

xheni,  nuk diskutohet qe  kjo ka qene ne gjendje  psiqike te çekuilbruar,  ndofta depresive..     pa dashur te bej  specialistin,   une  mendoj qe motivi me se shumti ne kete rast ka qene ''hakmarrja'' ndaj burrit...   duke qene  ne gjendje te pashprese  dhe duke mos  perballuar dot dhimbjen dhe merzitjen e  braktisjes  nga i shoqi,   me kete akt kjo ka dashur  ti shkaktoj   dhimbje atij..   ka shume raste  ku  cifte qe ndahen ne menyre te tille, (burri ose gruaja)   hakmerren te femijet..  eshte e cuditshme    kjo lloj ''hakmarrje'', por  per fat te keq ndodh..

Belul,ndoshta mund te jete dhe koj arsyeja,mgjs ngutemi te gjithe duke dhene perfundime te gabuara duke mos njohur mbrapaskenen,dmth se çka ndodhur vertet ne ate shtepi, grindje,s'kamje,frike per te ardhmen,semundje apo çdo gje tjeter qe te lodhsmiley

Zheni, mos e harro kurre! Deoresioni eshte shkaku dhe jo qellimi " per tu hakmarre" Lind i pari qe sjell ate e plot pasoja te paimagjinushme.Sepse po te ishte hakmarrja shkaku do ti kish keputur nje koqe plumbi atij surratsezit dhe do qene vajzat si ti do te i Madhi Zot!

Grava,edhe te dua s'e harroj dot, jam dakort!

frike per te ardhmen

Frika eshte nje faktor qe s'mund te anashkalojme. Kjo fatzeze s'ka pare asnje rreze drite e shprese gjate ketij akti monstruoz. Te kishte sadopak mbeshtetje morale nuk besoj s'e do ta bente kete lloj veprimi.

Po "burri" c'ben? Apo thuaj, detyren e tij bashkeshortore, njerezore, e morale e krevi sapo i dha divorcin, edhe i tha une kam gjetur nje me te mire se ti, me te re se ti. Ti rrit kalamajt s'e s'di gje tjeter. Ah keta lloj "burrash"

burrat jane poligame prej natyre. 70 kalamoj kishte me duket ai ben ladeni.

fajin me teper e ka ajo (kuçka) gruja tjeter qe e ka terheq duke ditur qe ky eshte i martuar me TRE femije.

Pse " kucke" ? Ajo mundet te jete njeri shum e mire, por ku ja dime fatin si i ka ecur?Edhe ajo mundet te jete po ashtu nje viktime e fatit, por kjo nuk e ben kucke !Gjithkush e ka te drejten te kapet diku.Sot femrat jane te traumatizuara per ta perballuar jeten me shume se kurre ..Me burra poligame pak hapsire mbetet per te shkretet femra qe te mos i quajme kucka

nuk gjuhet nje burre me tre femije. dhe as nje grua e tille. jeta e tyre eshte MBYLL.

I shkreti, vuaka nga poligamia. Ajo kuçka duhet fajesuar, ke te drejte!

po te kesh mend. po te udhehiqesh nga norma koti si te tuat, e ke pastaj veshtire te denosh ose te lumturosh njeri.

smiley 

 belle,burr modern mer jahu, mgjt insistoj qe s'dime asgje si kane qene rrethanat,por mqs kam njohur nga afer njerez me depresion , s'ka semundje me te keqesmiley

ajo e reja, 25 vjeçarja sikur thone, e ka gjujt prej italise. jo se vdes per te. pranej dhe e quajta kuçke me lart. 

te kish gjet ndonje beqar qe i afronte po ashtu italine, nuk besoj se shkonte me kete te martuarin me tre femije. 

Profil, kam nje shoqe qe si njeri eshre e mrekulkushme.Por beqare sepse burri i pare ju vra ne 97 nje inxhinier komp.U fejua me nje mjek icili nje muaj para martese e zu canceri ne gjendrat limfat.Vdiq per me pak se nje muaj.Po me thoshte para ca ditesh se eshte nden depresion...Dhe eshte nje brune e mrekullushme , me nje trup selvi, por fat...mavri.Nuk ka burra ore! Nuk jane te pakte ata te kooperatives Kristit sot..Mos fajsoni femrat per " kucka" !

jam i sigurte qe ne ndarje e ka çuar ajo femra tjeter. nje burre nuk e merr ndryshe inisiativen per ndarje. ai i mban te dyja, te gjitha grate. grate nuk i mbajne dot shume burra (ka thene kadareja te keshtjella) ato e duan mashkullin ta kene vetem.

Kadareja qe sillet si reference ne njohjen e grave me vjen nje cike jangellesh. 

* Kot tashi, po meqe ishte nga komentet e fundit anash.

ishte per humor

femrat qe shkojn me burra t'martum esht pak t'i quash kurva apo kucka.jan llum,ndyresira,kategoria me e ulet.jo per gje po ka plot meshkuj beqar me t'gjitha t'mirat.kurse burrat qe ja dredhin grave te tyre me kucka te reja esht kompliment ti quash maskarenj.jan thjesht trapa,legena,gomere.

Blan... si shum i revoltuar apo e revoltuar per kete ceshtje ..te vjeter sa bota njerzore.
Vili Brand pati 9 gra ne jeten e tij.Por gati 100 milion gjermane e paten idhull

patjeter....e vjeter sa bota njerezore esht historia medeas se shkalluar qe vrau femijet per inat te burrit....medea u cmend,u sfazua prej urrejtjes qe ksihte per burrin,dhe vrau femijet.asgje e mir ska ardhur kurr nga veprimet e poshtra te njerezve te felliqur qe cenojn dhe shkaterrojn familjen.

Shume i/e ashper ne gjykim. Njeriu ben gabime. Nuk jemi te gjithe hyjnore si perendia qe na ka fale jeten.

Po ca gabimi ne ket rast?!! Ato kishin qene te ndare. Te pakten se dhunonte dhe mashtronte njekohesisht. 

po per femijet si do ishte me mire ?

i martuar e me dashnore, apo i ndare e me gru tjeter. apo vari lesht atyre qe iken. 

apo ti beson tek dashuria e perjetshme e nje çiftit ?

nuk ka rendsi ne besoj apo sbesoj te dashuria e perjeshme.rendsi ka se ca kategorie njerzish klasifikohesh kur ben tradhti dhe veprime te poshtra.nuk mund te tradhtosh dhe te nderohesh njekohsisht.

po nuk pati dashuri te perjetshme nuk mund te kete as tradheti. si dhe ne kete rastin ketu, ata ishin ne proçedure divorci, pra nuk mund te flitet per tradheti.

si dhe pyetjen une ja bera Mimoza llastices, se e kam kap me te tek kjo teme. por nuk ka shume rendesi dhe me ty e vazhdoj diskutimin.

aaa....nesje nuk e  dija si e qysh,po meqe ra muhabeti te tradhtia fola.kaq kisha per te then.

Me duket se ishte njohur me ate vajzen nga Shqiperia para se te ndahej nga E.D.-ja.

sa gabime dhe cfar gabimesh duhet te bej nje njeri qe te meritoj nje te share?cfar mund te perfitoj nje femer nga nje burr i martum nese kjo ska ndermend ta ndaj ate nga gruaja?do ishte nje debile kokboshe si ky burri qe tradhton gruan.nese ka per qellim ta ndaj nga gruaja atehere nuk esht me debile,por kurv.

dashurine mund te perfitoj. apo nuk ka burra qe ja vlen te dashurohen ?

ka burra qe ja vlen te dashurohen,por dashuris si gjendet karari,esht si droga,nuk ke cte perfitosh kur e nis me iden qe pas ca kohesh do ta lesh.ndryshe sesht fare dashuri.kshu qe me mir nise me nje beqar dhe rri larg te martuarve sa pa ndodhur ndonje mase korrenti.

puna eshte se burri plaket me ngadale se gruja. se me beqare e kishin nis si fillim keta te dy te ngjarjes. 

ti thua qe ajo goca re do perfitoj dashuri,dhe tashi thua plaket me ngadal burri dmth do seks me nje me te re.he ja vlen te dashurohet ky?nuk ja vlen,pra prandaj eshte shum ta quash maskara.esht thjesht nje trap qe do seks me nje me te re,si gjith trapat.

per mendimin tim, ai eshte trap se beri tre kalamoj (pa qene sulltan). kur me sa shihet, deshiren per dashurira te reja e kishte te forte ne vetvete.

Ti je rast I vecante. E ke bere pushim sot? Lol

Ndjenjat jane te komplikuara, nganjehere bijme ne dashuri me personin e gabuar por kjo nuk na ben maskarenj apo kurva. Tradhtia dhe genjeshtrat pastaj jane gabime njerezore qe kane shume arsye mbrapa si frika qe do lendosh parterin/partneren, fakti qe nuk do ta zhbesh familjen, etj. etj. Me duket si i nxituar gjykimi yt. Nejse...

puna eshte se ti nuk llogarit KALAMAJT tek perdorimi qe i ben arsyes.

kishin tre kalamaj keta trimat. megjithese ajo vajza 14 vjeçe, nuk ishte me fare kalama. ne afganistan do ta kishin martuar. keshtuqe do t'i shpetonte marrezise te se jemes. 

jardin qeke si krishti ti,i falke te gjith,e quake gabim cdo gje.po mendjen perse e kemi?nuk e kemi per te arsyetuar sa po ja bejm qefin vetes dhe sa po lendojm te tjeret.nuk e kemi mendjen per te share veten apo te tjeret kur bejm veprime te keqija me koshienc?se kjo na dallon nga kafsha.mendja ben te keqen dhe parandalon te keqen,mendja del dhe jasht kontrollit e ben marrezi.ket ti e quan te komplikuar!!vaj hallit kur te kan ndjenjat nen kontroll.

smiley

Problemi eshte se ne çeshtjet e zemres, arsye nuk ka i/e dashur. Ajo qe quan ti arsye, une quaj moral. Eshte paradoksal sepse nga njera ane percakton rregulla te cilat ia kemi mbushur vetes mendjen qe do t'i zbatojme, nga ana tjeter na pengon per te qene te sinqerte me veten dhe tjeret.

ka si ska arsye.ate qe ti quan ceshtje te zemres esht thjesht drog mi te keqen.un per te miren e femrave e kam thirrjen qe bej:burrat e martuar i duan gocat e reja vetem per seks,sja vlen te dashurohen ata burra qe pasi mbarojn pun me ty,shkojn teg gruaja ne shpi i thon oh sa me ka marr malli dhe i fusin dhe nje seks me grun.per te miren tuaj e kam,harrojini ndjenjat me te martumit shoqeee!!!esht thjesht iluzion idiot.droge!!

Per naivitetin te jap te drejte, por jo te gjitha femrat shkojne me burra te martuar me shprese se do martohen. Disa e bejne sepse jane te terhequra nga to, per intrigen, per dashurine etj. etj.. C'te them? Ka arsye te ndryshme.

Sakte jardine

Po pres heretikun, te te pyese "cfare na ben maskarenj apo kurva"? smiley 

Belul nuk arrij t'a besoj se hakmarrja ndaj burrit mund te coje nje grua te vrase femijen ...............KURRE !

Mund te mendoje se po ja ben burrit , po i ka ik menja perfundimisht

 

Po te ma beje me borxh burri deri ne ate pike sa s'mban me uje pilafi, gjithesecili ne rruge te vet

femijeve te mi i merr te keqen cdo kush

vallaj mos ki frike burrin, po me shume veten.

megjithese kam vene re qe ne perendim, burrat emigrante jane me te privilegjuar. shume gra emigrante jetojne vetem ketej. ndersa burrat gjejne gjithnje nje tjeter, qofte ne memedhe, qofte ndonje te huaj.

Zheni , plot 90 here kishte ngulur thiken mbi trupin e bijave te saj! Vetem depresioni i thelle i jep ate force memes, per te shpuar trupat e krijesave te saj.Njerez, eshte nje tragjedi qe duhet te na dridheroje shpirtrat dhe te lutemi per shpirtrat e atyre njomzakeve, ...qe te prehen ne paqe! Si dhe ne deshiren e Krijuesit per ta falur ate meme...!

..........................

Grava, krijuesi e ka falur me siguri, mua do me dukej nje tragjedi tjeter ardhja e saj ne jetesmiley

AI ....di se c'ben ! Vec le te lutemi qe as ke hasmi te mos degjojme vaki te tilla !

Amen!

Qe ai palo burre ka faje te tjera, kjo nuk diskutohet,se nuk lihet gruaja dhe shkohet me nje tjeter 25 vjet me te re.

Por ai ska faj per tragjedine dhe mos i bini ne qafe kot.

Per tragjedine faji shkon tek ajo qe e shkaktoi.

Thurrni legjenda e poema juve,thoni qe ajo nuk vret nena etj etj.

Nena ishte ajo qe vrau ne Florida,e hodhi ne plehera i vuri zjarrin kufomes se vajzes,pastaj shkoi ne party  dhe thoshte e ka marre vajzen sherbetorja.

Ka qidra raste te tilla ne SHBA.

Doli pastaj qe vajza ishte mbytur ne pishine dhe kjo trimja,ne vend te merrte 911,se cdo njeri ate ben ,e hedh femijen e vet ne pleherat.

Dhe e di si e justifikoi avokati dhe psikoget e leshit,gjestin e saj: Cdo njeri reagon mbas nje tregjedie te tille ne menyra te ndryshme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Me pas denohet vetem per djegjen e kufomes.

Sot vazhdon jeten sikur nuk ka ndodhur gje.

Une nuk besoj se kjo shqiptarja eshte e kesaj kategorie,por prape te thoni ka faj shoqeria apo budallalleqe te tjera justifikuese nuk shkon.

Fajtori eshte fajtor dhe duhet te paguaje per fajin.

Nese nuk paguan per fajin sic ndodh rendom ne raste te ngjashme ne SHBA,shteti behet pale me fajtorin.

Fajin nese doni  tja hidhni shoqerise dhe ambjetit rrethues,hidhjauni atyre qe ju mesojne te jetoni vetem,atyre qe bejne ceshte e mundur te shkaterrohet familja,atyre qe arriten te perdhunojne institucuionin e shenjte te marteses,atyre qe bejne dhjetra telenovela ku divorci eshte gjeja me normale,pse jo edhe stimulohet.

Keni vene re qe ne telenovelat moderne nje cift qe nuk ndahet e paraqesin si demode?

Ketu kerkojeni fajin,nese doni te analizoni kontributin e shoqerise.

Se keta kane bere qe te mos i qash hallin shokut apo mikut por edhe per nje enderr idiote te shkosh tek psikologu.

 

Burri ska faj qe e la, ka jeten e tij, por nese e dinte gjendjen e saj depressive sduhej ta anashkalonte apo neglizhonte. Po thuaj sja ka marre mendja kurre deri ne ate pike. Zakonisht keta te depresuarit vrasin veten. Kjo ka qene level tjeter, ate te psikopates. 

Une thashe burri ka faj per dicka tjeter,jo per vrasjen.

une i jap 22,7%  faj burrit,  65,3%  asaj  dhe 12%  shoqeria (familja, gjitonet, shkolla etj)

Dmth ti vete dole pa gje hic? smiley

po une cne,  jam ne shtet tjeter..smiley    nje perqindje te vogel te fajit le ta mbaj komuniteti emigranteve shqiptar ne Itali..smiley

Leri ato. Qe ke faj duket ashiqare se e ke alibine gati. Te ishte koha e qepes edhe te vlente si alibi. Po tani me levizjen e lire. smiley

PS. E marr me mend kujt do t'i ngecesh kur thua shqiptaret e Italise. Apo s'eshte anti feminist ....smiley 

Dhe ti e di kush ka faj per levizjen e lire, pra vertetohet dhe nje here qe fajin e ka ...smiley

...macja pjatat i lepiu, fajin na e ka, S.........   .smiley.smiley

Qe do arrinte deri ketu s'na e priste mendja. Bile thone qe edhe per Krimene ...smiley

Keq me Burre keq pa burre , keq te mos m artohesh kurre "

Kjo eshte ngjarje Psikopateh . Njerez te cakerdisur . Kur ishim ne Gjimnaz na mesonin se Njeriu u Influencoka nga "ora Biologjike " pa le kur ta jep te Dalldisesh .ne pleqeri te thelle e quajne AlGjeri me duket smiley

Nuk ja vlen per asnje Pefundim Shoqerror sepse nuk ka snje Baze per arsye si KRIM Makaber , I Shemtuar , Jashtenjerezor ose embelsire per tituj te firmave "Horrorr " .Edhe Italianet bejne te njejtin Krimk kur e cilesojne nje "shqiptare " Ai eshte krim me permasa Boterore ! Se si reagojne Gjykatat e psikologet tjeter Gje !

Ketu kane vlere vetem fjalet e arta  Arta te Popullit tone

"Mjer ke ze "

Tamam horror. I ka vra nje e nga nje. Psikopate. Jam kurioze eshte kthjellu ndonje cik tani, e kupton ca ka bere??!! 

burrin bashke me gruan e re te tij, ka pas ne shenjester. ka dashur t'i nxije jeten atyre. do te ishte interesant nje artikull per ta, pas disa vjetesh jetese te parbashket. 

Zakonisht martesa te tilla jane te destinuara te deshtojne.

Me duket sikur autori e ka vene nje gur ndertues per bisede kur flet per "praktike prinderimi", mirepo keto ligjerimet per memen dhe kurven (ndjese!) paskan goxha me shume joshje. 

po p'se nuk analizon me shume rreth çeshtjes. aq me shume qe e paske lexuar artikullin me sa shihet.

Nga tragjedia e tre foshnjave prej crregullimit psikopatalogjik te nje nene tek...kurva, kete kercim kaq elegant vetem peshku e ben.

po ti ça e quan ate 25 vjeçaren qe e terhoqi ne martese te re dhe u be shkak per ndarjen me gruan e pare ? e fatkeqesisht jo vetem per ndarjen, por edhe shkallimin e te pares.

kurva si person dhe si nocion esht thelbi i cdo problemi,esht e pranishme ne cdo tem,po njerzit ne pergjithsi e anashkalojn kte gje per te qen ne paqe me ndergjegjen e tyre.

komentet me te spikatura ke bere tek kjo teme. 

po e marr si kompliment.flm

me thene te drejten te dy shkelqeni ne shkerdhimin e temes.

po ti ca po i ben temes?pse u irritove ne kte pike sa permende gjith ate fjal te rend.te dogji gje.hahahhahaha,mos me thua qe te shqtesoi vertet prishja e temes.po te beheshin komentet e kunderta me seks dhe orgji do irritoheshe???hahahha

po nuk eshte teme per sex kjo o bandill/bandille. Hap nje teme dhe aty flasim per sexin, divorcin, tradhetine, kurverine e c te duash. kjo eshte nje menyre me u be interesant, ok, jepi.

nuk me kuptove.desha tthem pse nuk irritohesh kur ne ndonje tem(jo te kjo) devijon muhabeti te seksi,ka ndodh plot here kjo gje,u irritove ktu qe prapseprap po flas per nje fenomen serioz pararendes te tragjedive si krimet e pasionit.un skam ndermend me bo interesantin/en ktu sme ka len mendja.

jane tema te lehta ato te tjerat. nqs ti je i ri/e re ketu, t epakten gjykoj nga nickname (por ben vaki je dhe i vjeter po ashtu eshte nje pune..) duhet te dish se TIPARI dallues i peshkut eshte devijimi temes. por devijimi , sado pa llogjike, ka nje "llogjike".Imagjinoje veten per ngushellime tek kjo familja dhe dikush aty flet per stresin, depresionin, crregullimet psikopatologjike, traumat e jetes dhe ti thua jo mer jahu, e di une kush eshte shkaku.shaku eshte se femrat jane kurva.

po pse te familja e kujt jemi ktu ?

atikulli mundohet te ANALIZOJE ngjarjen. ate po bejme dhe ne. çfare do tjeter te bejme ? 

 

ok, sorry per nderhyrjen.

ti qenke te faza e dyte e te vertetes (qe ti e quan gabimisht te drejte, kur ketu te drejten te shprehen e kane te gjithe te barabarte), atehere. 

Jo moj zonje/zonjushe. Thelbi i ketij problemi, ose qendra po te duash, eshte vrasja e tre femijeve. Qe ketej pastaj hiqi rrezet e shpjeri ku te duash. 

e po mir ca te bejm u degezua muhabeti nga vrasja e femijeve,kriza,dhe morali bashkshortor.na falni po e pata tepru,po hajt sme rrihej pa komentu ne nje pik te caktuar.

Ka nje perdorim shume te bukur fjala "fiksim" ne shqip. Perdoret si eufemizem edhe ne rastet kur dikush vuan nga nje shqetesim nervor. Cepi tjeter eshte ai i deshires per dicka. Imagjino nje shoqeri ku "fiksimi" eshte dyshja e pandare burre-grua dhe ku cdo gje tjeter eshte funksion i kesaj, perfshire femijet. 

vrasja e femijeve nuk eshte thelbi, por eshte rezultati ose perfundimi. thelbin (rrenjen ose shkakun) po rrekemi ta gjejme ketu e eshte rekur ta gjeje edhe autori i artikullit.

Si tha ai te barcaleta, e di gje adresen e ...smiley

erdhi ora e komenteve limonatesmiley

Hahahahaha, permbahu ne! 

ju nga amerika e keni fajinsmiley

nga kjo teme mesojme edhe pse kisha e ndalon divorcin.

Mendja bën kala mëndja bën hata!

Sëmundjet mendore janë sëmundje si gjithë sëmundjet e tjera me pasojat për atë që i mbart e për të tjerët përqark. Mund të jenë llojeve e të shkallëve të ndryshme e me prejardhje të ndryshme.

Në kto raste nuk gjykohet as kërkohen fajtorë por shprehet vetëm dhimbje e simpati për fëmijët dhe familjen e tyre.

 Shkrimi i këtij ësht thjesht një shkrim gazete i lexueshëm, i mirë dhe kaq.Për të tjerat që ka dash të shprehë(duke u nisur nga ky rast) ja ka fut kot

Janë fenomene që njihen prej kohësh dhe s'ka lidhje dhe krahasim me vrasjet që mund të bëjë baba që janë në "aksion " e sipër apo vrasjet që mund të bëjë nëna me ndërgjegje nga dhëmshuria e përzier me dhimbje për jetën e fëmijës (sëmundje e gjatë dhe e pashërueshme, varsi totale nga droga +dhuna etj etj)

qeka lodh autori por ne k'te rast nuk shof as rronj,as shkaqe.vetem nje tragjedi teper t'dhimshme dhe sa e holl osht ajo linja qe na ndan nga shtazet dhe na bon njerez.

shtazet nuk i vrasin gje femijet.

Si duket nuk ke lexuar qe njerzit ketu 'po rreken e po rreken " per shkaqe e te tjera siketo smiley

Zgjatja e ketyre prurjeve "ryp pas rrypi " nga rrypa gjithfaresh qe i japin "gjalleri " 'e Profil  prurjeve , si duket ka te beje me ndonje pagese per Nr Komentesh .Hallal Biznesi po mos luni me dhembjen e te tjereve , se tregon nivel te ULET edhe njerzor ! Ka mplot prurje te tjera te Ligjerojne Pambarimisht " me shkaqe edhe sebepe " Flm

Më duket mua, apo është tjerrur kot kaq gjatë këtë muhabet?

Që shkaqet kanë qenë psikologjike kjo nuk është mister. Nuk i kam ndjekur mediat, por në çdo bisedë kafeneje përfundimi ishte "faji i asaj kurvës dhe i këtij idiotit". Dhe ky nuk është përfundim aq mendjelehtë, sepse përmban pikërisht përfundimin që nëna nuk është makinë njëfunksionshe "me rrit kalamajtë", përmban edhe përfundimin që babai nuk është vetëm makinë njëfunksionale për të shpërndarë farën e vet në çdo vend që ia ofrojnë.

Kurse shkaqet ekonomike janë afërmendsh. Pasojë e shumë diskutuar e konsumerizmit.

Por, them se po të shkëpusnim historinë nga përfundimi i saj nuk besoj se do e dallonim nga çdo histori e zakonshme divorci e ngarkuar me probleme ekonomike që i hasim rëndom. Dmth, nuk është se ajo "kurva" ka bërë ndonjë gjë që ndodh rëndom dhe as divorci nuk është ndonjë fenomen tabu. Një kompleks ngjarjesh me përfundim tejet të dhimbshëm. 

 

p.s. Përshëndetje Alke. Tani ma zuri syri komentin tënd.

 

pershendetje Kavir.mgjthse nuk osht tema e duhur, perfitoj  t'falenderoj qeverine dhe kryeministrin per mirenjohjen e vlerave te artisteve si  ermonela jahosmiley

Analiza e autorit mu duk mire, me gjykim te ftohte, dihet qe ne ngjarje te tilla ekstreme, te pakonceptueshme per llogjiken njerzore normale, kane pune (dhe duhet te kene pune) psikolloget dhe psikiatrit (ekspertet) , sepse dihet qe momente te tilla jane impulse nervore ku  akoma ka vend per studime. Se kjo gje mund ti ndodhi kujdo njeriut, ty, mua, neve, pra çdo njeriut normal, sepse siç e tha dhe autori (e siç e kane pranuar edhe studiues te tjere), normalen nga çmenduria  e ndan vetem nje fije, m'varet nga ngarkesa emocionale, si  pret dhe e perciell kete ngarkese.  

o pjer tomai, çfare ekspertesh mer jahu. gjera te tilla njiheshin qe ne koherat antike e bile jane trajtuar gjere historikisht nga poetet, piktoret, skulptoret, etj. 

dhe populli eshte eksperti me i mire (per nga urtesia e thenieve dhe nxjerrja e mesimeve). si dhe keto gjera nuk i ndodhin çdo njeriu, pra mos ki frike per veten tende. 

Nëna vrasëse deklaroi se i vrau bijat për t’i shpëtuar nga prostituimi që, të paktën në mendjen e saj, ishte e ardhmja e tyre e vetme. Me gjasë kemi të bëjmë me një shfaqje tipike të altruistic filicide, rasti kur prindi vret fëmijën ngaqë beson se i bën mirë, e shpëton nga rreziqe të ardhme.

Deklarata e nenes vrasese hedh drite mbi psikiken e saj te cekuilibruar. Duket se frika per te ardhmen e pasigurte te vajzave, madje te rrezikuar , ka qene shtysa kryesore drejt aktit makaber. Frika eshte irracionale ne kete rast dhe nuk lidhet me ndonje kercenim imediat. Arsyeja eshte perspektive thote Nice dhe si e tille, i shqyrton te gjitha obsionet. Ne mendjen e nenes , pas divorcit, te gjitha perspektivat per rritjen e femijeve jane te zymta.Arsyeja eklipsohet perballe frikes iracionale. Destruktiviteti (si akt kunder tjetrit ose vetes) shperthen atehere kur perspektivat jane te ezauruara/shteruara.

Ngjarja ilustron edhe poziten e varur te gruas, statusin e kercenuar si femer e divorcuar.

jetonte ne itali dhe jo ne shqiperi, ku rritja e tre femijve nuk eshte problem. gjithashtu burri duhej te paguante per femijet, siç paguajne t'gjithe burrat e kesaj bote per femijet qe nuk jetojne me ta.

dhe nuk eshte femra e pare ne bote me tre femije qe divorcon.

rol luan me shume dashnorja e re e burrit dhe perspektiva e lumtur e jetes se ketij qe do te bente me pas. femijet ishin gjaku i burrit te pare, pjese e tij, prandaj dhe ajo i zhduku. vajzat po ashtu mund ta donin babain me shume nga nenen e tyre, qe mund te kishte vazhdimisht psiqike te ngarkuar edhe kur jetonin bashkarisht (pra nga ato nenat qe u çajne veshet gjithe shtepise, prej mungeses se kushteve ose lodhjes nga punet e saj). etj, etj. 

Profil , ti ke te drejte deri diku, kur kemengul ne motivimin e vrasjes se vajzave nga nena si hakmarrje ndaj burrit.

Divorci eshte nje traum ne jete, pavaresisht nga rrethanat. Mu kujtua nje nga kenget e A.Shehut:

Vito ta kam silloine

Si do besh me djem jetime

Si guri ne rrokullime

Kjo ishte situate ne nje shoqeri tradicionale ku mungonin sherbimet sociale dhe perkujdesi formal. Ne Itali , me nje rrejt sherbimesh lehtesuese per nenat e divorcuara, parashikimi kasandrik i perspektives per vajzat, mbetet nje frike iracionale, dmth e pajustifikuar.  Autori shkrimit me te drejte thote se raportimi kronikes se krimit e mbushi portretin e nenes vrasese tej e ndane me memesine (nene e mire, e dashur, e perkushtuar per femijet) dhe kjo u shoqerua me nje lloj empatie per vrasesen, cfare nuk duhet te ndodhte normalisht. Kjo empati per nenen vrasese duket sikur e shkarkon ate nga pasha e krimit makaber. Gati vihet shenja e barazimit me grate e Sulit qe u hodhen ne humnere bashke me femijet . Por  grate e Sulit  ishin  rasti i destruktivitetit veteshkaterrues ne rrethanat e nje rreziku imediat i cili ka ne thelb arsyetimin: me mire nje vdekje me nder, sesa nje vdekje e torturuar dhe e cnderuar.  

 Empatia per nene e perkushtuar qe vret nga dashuria !! femijet , na con ne nje paradox tjeter: nje grabites banke i cili vret nje nenpunes te bankes(nje I huaj)  i motivuar nga rreziku iminent, u dashka denuar shume here me ashper se sa nje nene e cila krimin e justifikon me  nje frike iracionale dhe rreziqe te supozuara. Por ketu del hipoteza tjeter sipas te ciles vrasja e femijeve nga nena  eshte nje akt i panatyrshem (nena –simbol i sakrifices ekstreme per mbrojtjen e femijeve) dhe ,duke qene i panatyrshem, i bie te jete pasoje e nje crregullimi te forte psiqik (shkaktuar nga braktisja dhe pabesia e burrit te lidhur me nje grua me te re, nga xhelozia, nga deshira per ta goditur ish bashkeshortin ne gjene me te shtrenjte-femijet , do te shtoje ti).Prandaj thote autori shkrimit se sikur gruaja te kishte ndonje afere seksuale, mbi te do te binte i gjithe mallkimi botes.

Nuk po e zgjas me tej se shikoj qe aludon edhe per Kompleksin e Elektres .

Ketij shkrimi i shkon shume mire shprehja "a hammer looking for a nail". Pra ky vjen me nje mision idiot kunder "mitit te memesise".  Gjithashtu sqaron se praktikisht kerkon me shume hapesire, per femren, etj. etj.

Autori ben mire te kujtoje qe pa kete "mit" mbase s'do ishte fare ne kete bote. Me tej roli i memes nuk eshte i shkeputur nga rolet e tjere. Perkundrazi plotesojne njeri tjetrin, psh nje femer e zhvilluar (arsimuar, kulturuar, etj.) besoj eshte dhe nje nene me e mire per femijet e saj.  

Por me kryesorja, autori e kerkon kete hapesire pikerisht ne ngjarjen e gabuar. Pra ku gruaja morri hapesiren ekstreme ne kurriz te memes dhe keputi tre jete per problemet e saj reale apo imagjinare. 

Si perfundim, do t'i sugjeroja autorit te gjeje ndonje shembull tjeter per ngarkesen perkatese ideologjike. 

 

Mendoj se mbyllja ne nje qender te izoluar per nje kohe te gjate, ku te kete laps e leter, do ti beje mire kesaj nene te "çmendur". E futa ne thojza fjalen "çmendur" se mendoj se gjate jetes ajo nuk ka qene e çmendur, vetem gjate asaj nate apo atyre diteve te fundit, ajo do te kete patur çrregullime psiqike/mendore, te nje ngarkese shum te larte emocionale,qe nuk e ka lejuar te shohi realitetin qarte.  

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).