Pas një dokumenti të kompozitores Dhora Leka, dhe "edhe një herë" për Dosjet ?

E shtrenjta ime nëna Lola,

“Bota jonë është e përbërë nga fakte, jo nga gjërat”, postulonte filozofi gjenial Ludvig Vitgenstein. Por, mesa duket, jeta është më e gjatë se filozofia; dhe gjërat e botës ua marrin “fakteve” të copëtuara mënjanë. Ndoshta këtë pat menduar gjeniu Vitgenstein para se të vriste veten në burg, në moshë të re.

Ka disa ditë që emri yt po përmendet anembanë gazetave dhe ekraneve. Na “treguan” papritur e papandehur një detaj të jetës tënde, që askush nuk e dinte. Ndoshta shprehem gabim… me siguri. Nuk bëhet fjalë për një ‘anë’ tënden, për një veti apo ves, madje as për karakteristikë të njeriut që ti ke qenë, e për mua vazhdon të jesh. Duke mos e zhveshur atë aspak nga rëndësia, po të them më mirë, se është veç një ngjarje, një “fakt”, një re nga ato që të kanë ndjekur gjithë jetën. Çfarë jete!

Për ne të gjithë çasti është delikat e i dhembshëm. Por këtë nuk e rrok dot gazetaria, as minjtë e arkivave! Na vjen çudi që dikush paska pritur dy dekada që të na “dhurojë” këtë buqetë të hidhur, por të pjesshme e mediatike. Të premtoj ama se që sot do të fillojmë të mendohemi seriozisht. Domethënë, se na takon të zhbirojmë dhe ne se qysh u bë e mundur kjo, kur t’i kishe vuajtur dënime të rënda! Se çfarë detajesh të tjera na mbahen fshehur, pas këtij scoopi të një medie të dyshimtë, e që moralin s’e ka problem prej vitesh. E sidomos: sot ne, të mënjanuarit e dikurshëm, kuptuam që e shkuara jonë (edhe e jotja) nuk u zgjidhka me terma bukuroshë, por bosh si “diktaturë”, “demokraci”, “pluralizëm” etj.!

Ti i paske dërguar atij, të cilin në vjershat e fshehura e quan “të parin e Tiranisë”, një letër me elozhe dhe i shpjegon aktivitetin tënd brenda mekanizmave të Sigurimit. E quan atë udhëheqës, i referohesh me germë të madhe, shqetësohesh për mendimin që ai mund të krijojë për ty. Kjo të bënte “pjesë, mesa duket, të të gjithë shoqërisë shqiptare të asaj kohe. Por, ndryshe nga shumica e shoqërisë, në sobën e zjarrit, asokohe, kishe krijuar një zgavër të fshehtë, ku ruaje vargjet e vërtetësisë tënde:

Unë dhe ti / Një luftë për jetë a vdekje / Nga 1955-a vazhdojmë. / As unë, as ti / Armët s’po i dorëzojmë. / Ti: Jo! Se je i pari i Tiranisë / As unë: Jo! / Se jam ushtar besnik i vegjëlisë … / Kush pra? / Le t’ia lemë Historisë!

Dhe pas tronditjes së parë që më solli ky zbulim mediatik, tani më duhet të gjej veç dhembjen që ke ndier dhe ti, kur të është dashur t’i drejtohesh me hipokrizi të rëndë Tiranit, Vampirit, Eklipsit, Palaços (sa shumë epitete i ke gjetur atij në vargjet që fshehje në plehun e luleve, në hirin e sobës, nën jorgan, një dëshmi e të cilit sot ndodhet në Muzeun e Gruas në Vjenë). Ndjek palosjen e kurrizit tënd ballë kësaj vetëtorture, që të ka kushtuar shumë më tepër se “kërbaçi” që po aq shpesh përmend se të ka rënë mbi lëkurë, mbi brinjë, mbi frymëmarrje. Shkruan në vargjet e tua rebele se edhe “nën kërbaç/më e vendosur/përmendoren “I Pamposhturi”/mundohe[sh] të skalis[ësh]…/Shtanget Tirani i tmerruar/nga eho-ja që i përplaset në fytyrë: Jo. Kjo s’mund të ndodhë kurrë/më mirë vdis!”

Ja pra që “faktet” janë fundi i kavallit; se shumë gjëra, e një gjenealogji e tërë udhëtojnë deri sa fakti të bëhet i tillë. Ja që qenke mposhtur në një moment, nëna ime e shtrenjtë. Të është dashur të mbijetosh, unë e di! Që ndoshta në gjuhën e ish-komunizmit tonë do të thotë: të kanë përdorur!? Do të doja të ishe gjallë, jo të sqaroje mediat, sepse ato janë vetëm enë; por të më siguroje për një gjë: përse të ra ty të gjykohesh nga njerëz që burgun e kanë parë vetëm në fotografi? Cili njeri mund të më thotë me siguri se para jetës do të bënte kaubojin, para gjakut të fëmijëve e para jetëve të të afërmve? Dhe se mua më duhej sot një demokraci e dyshimtë, për të arritur të shtroj, në mungesë tënde, pyetje të tilla!

Në këto ditë vuaj më shumë, sepse në vend të fantazmës hamletiane, kërbaçi më shfaqet, mu si një diell alegorik prej gome dhe propagande. Ai kërbaçi, ti e di mirë, që s’të vret vetëm brinjët, por të kopanis shpirtin. Dhe kjo është fuqia e tij më e tmerrshme. Është ai kërbaç që armiqësoi burrë e grua, vëlla e motër, nënë e bir. Ai kërbaç që ndërtoi hekura rreth ndërgjegjes sonë. Ai kërbaç që duket se mban ende të burgosur kujtesën e përbashkët. Është më e lehtë, çuditërisht, të besohet imponimi i sistemit mbi elozhet e një jete, shkruar në ngrohtësinë e një studioje, sesa pesë faqe të brishta dhe të vetme në kasollen e kompensatës, ku ti ndodheshe. Është vështirë të kuptohet e kundërta sot në vendin tonë, ku ëndrrat janë pjesë e tregut të kambizmit.

Janë shumë të paktë njerëzit që nuk e panë gishtin e regjimit t’iu drejtohet për t’i provuar. Të gjithë të tjerët, të persekutuar, spiunë, servilë, tashmë kanë nga një sekret. Dikush më të madh e dikush më të vogël. Janë ata që këto sekrete i kanë krijuar nën forcën e kërbaçit, dhe ata që e bënë nën dëshirën e karrierizmit dhe pozicionimit akut. Paçka se tashmë çdo gjë është sheshuar, është ç’ekuilibruar dhe kjo shoqëri është aq e humbur në imoralitetin e saj, sa nuk di më ç’quan engjëll e ç’quan djall. Shndërrimi i burrave kolosë, që u katandisën në leckë para kërbaçit deri sa u kthyen në kërbaçë edhe më të rëndë, është më i kuptueshëm se përkulja e një femre që deri në varr mori me vete gropën që i kish lënë në dorën e majtë një kockëthyes, bijtë e të cilit e kanë lexuar tashmë letrën tënde. Dhe është shumë më e lehtë për të gjithë, që ata që pranuan fajin e vogël, të pranojnë tani dhe fajin e madh. Mos them që e kanë për detyrë… Prandaj dhe shpagimi në këtë sistem që e mban veten për të ri, si një Dorian Gray ballë portretit të tij të fishkur, u kërkohet sërish viktimave dhe jo xhelatëve tashmë transcendentë. Ç’shpagim mund të jetë ky?

Ç’shpagim mund të presim nga një popull që në turmë gjykonte atëherë armiqtë e popullit, e tani, po në turmë u drejtohet kioskave për të përpirë e për të rigjykuar mbi tendencën e fundit që u diktohet nga gazetarka që ruajnë të vërtetat në shtëpitë e tyre dhe që i nxjerrin ato kështu rastësisht.

Ti i fale të gjithë ata: nga Nevzatët e shumtë e deri te fshatarët që të sulmonin me gurë, duke të kënduar me urrejtje këngë revolucionare, që ti vetë i kishe shkruar. Por ky është problemi që media s’ka takat ta ngrejë përmbi “faktet” dhe mjerimin e tyre mediatik: sesi komunizmi yt nuk ishte arrivizmi bolshevik i Enver Hoxhës, por idealizmi i një bote të tërë asokohe. Sesi gojët që kënduan këngët e rezistencës, nën kompozimin tënd pasionant, sot janë vrima boshe nëpër kutitë e votimit. Sesi persekutimi yt, grua idealiste humane, ndodhte në një komunizëm biopolitik, ku biografia dhe jo ideali ishin kumti i dënimit. Sesi nuk ish talenti dhe intelekti, por nënshtrimi ai që ngjiste shkallët drejt zonës së sigurisë. Sesi duke dëgjuar kompozimet e tua tani, sot e kuptoj që komunizëm nuk ka pasur fare në Shqipëri, por vetëm një izolim, veç për të fshehur mjerimin e Shqipërisë!

Ja që “kërbaçi” i sotëm duket më aktiv se ai që ti kujtove se e kishe lënë mbrapa. Sot ti je “lajm”, je “fakt”, por unë dua t’i kujtoj lexuesit se ka dy kurba të mëdha në grafikun e shoqërisë që të përfshiu ty: njëherë të volli jashtë e të burgosi përjetë; pastaj të rehabilitoi pa bërë shumë pyetje; e tani po të rendit, prapë pa shumë pyetje, në kakërdhitë e arkivave, që ne ende s’dimë se kush i bën.

Unë po të “shkruaj” nga pamundësia për të të parë si 1. një ish-partizane pastaj “armike e popullit”; 2. ish e burgosur pastaj këngëtare e ish-vegjëlisë; e sot: 3. ish-ish e burgosur …Mediat e demokracisë më “tradhtuan”: se nuk kam mundësinë as të të pyes, as të të konfirmoj, as të revoltohem realisht. Tragjedia e dytë e (ish) persekutimit politik! Ti s’je më dhe ballafaqimi i vërtetë është utopi. M’u desh kjo demokraci e çalë, e dyshimtë, për të parë një gjë të tillë.

Nuk e di në kishe dijeni ti që Lenini e ka pasur frikë Bethovenin? Që paska thënë se “nëse e dëgjoj Bethovenin, do të më duhet të ndaloj revolucionin. A mundet dikush ta dëgjojë Bethovenin, ta dëgjojë vërtet, dhe të jetë njeri i keq”? Mbaj mend që bustin e Bethovenit e mbaje si trofe të një force të mirë. E kishe gjithnjë mbi piano. Sendi i vetëm që të shoqëroi kudo. Objekti i vetëm që qëndroi dëshmitar i kësaj përkuljes tënde. E më tej, me siguri në një botë paralele, fill pas dramës tënde shkroi “Sonatën e njerëzve të mirë”. Ai të ka kuptuar, se dhe ai, ashtu si ti, i dedikoi dikur një simfoni Napoleonit, për ta tërhequr këtë dedikim më vonë. Por gazetarët lexojnë letra në arkiva, nuk lexojnë tërheqjen tënde tek “E heshtura kënga ime”!

E dashura nëna ime!

Paske ruajtur një sekret, për të cilin e di që s’mund të kesh qenë krenare. Megjithëse në letrën tënde drejt “Tiranit”, ti nuk shpreh asnjë pendesë – gjë që ka shkaktuar te lexuesit e kësaj letre një habi, e cila më habit me naivitetin e saj: si mund të tregoje ti pendesë për një kërkesë që të vinte pikërisht nga subjekti i kësaj letre? Unë e di që ti nuk mund të dëshiroje assesi ndëshkimin e një artisti, e një njeriu që lexonte Tolstoin dhe dëgjonte Rachmaninovin, ashtu si ti.

Nuk ta fsheh, u trondita shumë; dhe në çast, piedestali ku kam vendosur figurën tënde aq të shtrenjtë, u lëkund. Të pyeta me zë, të më dëgjoje vërtet: Përse? Si munde? Kush je? Por më tej lexova Kanarinën, Disonancën, Zallishten e heshtur, Makbethin, [Të heshturën këngën tënde], Njollat e zeza, Dy vargjet Eklips; Dhe them t’i gjej atje të gjitha përgjigjet.

Gazetarja fatlume, që paska mundësinë të nxjerrë nga arkivat e të marrë në shtëpi letra që një popull i tërë i pat ëndërritur, që të heqë njëherë e mirë njollat që po i peshojnë mbi kurriz, por po ia refuzojnë – që e zbuloi letrën tënde dhe të bëri kështu kurbanin e nevojës jetike për të nxjerrë në sipërfaqe dosjet, ende të fshehta, thotë se ka dhe shumë letra të tjera të shkruara nga artistë e shkrimtarë, të cilat nuk dëshiron t’i nxjerrë për aq sa ata janë ende gjallë, se nuk do të ketë peshë në ndërgjegje një traumë vdekjeprurëse që ato dokumente mund të shkaktojnë.

Por sa i drejtë është ky katarsis post-mortum? A është e vërtetë një e vërtetë jo e plotë? A do të ishte e drejtë që përkuljet e njerëzve të dalin pasi ata të kenë ikur përgjithmonë e mos të mundin të shprehin të vërtetën e tyre?

Këto pyetje, sigurisht, nuk t’i ngre më ty, tani. Ti të vërtetën tënde e ke lënë. Jo tek ato dosje, të cilave u referohemi vetëm për të rehabilituar tek-tuk ndonjë ngjarje, por në gjirin e familjes, atje ku e vërteta jote është ruajtur në dekada. Por është ende herët, unë e di, ta dëgjojnë njerëzit mbi këtë tokë atë të vërtetë.

Po të lë tani, se kam në duar librin “E dashur jetë”, të shkrimtares kanadeze Alice Munro. Është një grua 82-vjeçare që fitoi vjet “Nobelin” e letërsisë. Ndoshta dhe Kadareja ynë me prozën e madhe do ta fitojë këtë çmim të letërsisë botërore. E di që ti do t’ia uroje me gjithë shpirt. Ia uroj edhe unë, si dhe gjithë Shqipëria që po e pret si një dasmë që shtyhet e shtyhet pa afat. Po të kisha me akademinë e çmimit afrinë që kam me ty, do iu shkruaja se çmimi duhet për dikë që profetizoi, dashje pa dashje, shëmtimin e vendit të tij:

- Atë që dot s’ma jepte kush / Partia ime ti ma dhe.

E saktë: “partia” e shumëfishuar e sotme, ajo që të fut në punë, që të pastron dosjen, që të mban gjallë si gazetar…

“Demokracia është krejtësisht vulgare, deri në çastin që ajo vë saktësisht një pikë mbi i”, thotë një poet hungarez. Mua më vjen tmerr, jo keq, që ti i ke përkitur një komunizmi shterpë, fals, ku duheshin ngritur të vrarët si zombi, e ku duheshin rivrarë të rënët, që regjimi mizerje të arrinte nivelin e Eskilit, i thjeshtë, deri… në justifikim!

Nëse të patën kërcënuar ashpër me jetën e familjes; nëse të patën thënë se do të digjnin të gjallë po mos ta shkruaje atë letër, të lutem shfaqmu në ëndërr, me gjithë “njollën”, e ma thuaj, që ta di, para gazetarkave, para vuajërizmave të shkrimtarëve në pleqëri të shtyrë…

Mesa duket i kemi nevojë pritjet. Po ta vësh re, ne kemi qenë gjithmonë në pritje që të ndodhë diçka e rëndë…

Dhe po e lë pa përshëndetje këtë letër. Ty nuk të them dot kurrë Lamtumirë!

 

106 Komente

Botimi i letres se Dh. Lekes ishte nje akt pervers. Po cfare te bejme, o Iris, eshte koha e trimave pas lufte. Trimat e tastieres dhe inicialeve. Ata qe sot tallen me Dhoren apo Safon, nuk se kane ndryshuar shume nga ajo kohe: vemje kane mbetur prape. Por kane fituar terren. Nuk habisin me akte te tilla, vetem neveria eshte e njejte sa here perseriten. 

ps: @admin, me mire mbylleni kete teme per komente, perfshire dhe kete.

me mire mbylleni kete teme per komente,

Po kjo teme,  e sjell ketu, a nuk eshte po aq   perverse ,  sa botimi i letres se DH.Lekes  neper gazeta ?  kete mendim kisha, dhe une te mbyllet! 

Tema mund te mbyllet kollaj fare, po si i behet te hapet qielli, sepse ishte terren i veshtire dhe vazhdimisht bente mot i keq ...

 

  Harrove gjyqet, me kto cdo te behet? 

Po u hap qielli hapet edhe Dumsdei (ose Dumbaben).

 

Shume dinjitoze dhe e rrjedhshme pergjigja!

E tmerrshme qi femijet, sidomos vajzat t'justifikojne, t'shpjegojne e ti japin kuptim koheve kur jetune prindrit, perpjekje qi s'mund te shtjellohen dot vetem me mendje -qetesi. 

Ne kto raste s'ke dhe nga shkon perpos personalizimit te ceshtjes.

Pika e ime e vetme, edhe pse po m'duket se po nderhyj pasjellje ne nji kohe teper te veshtire per zonjushen, ehste se pak kemi mesu nga forca shkatrruese e besimit te verbert te nji ide/ideal. Na duket sikur i jep kuptim jetes po vetem se vetshkatrrohemi e i vejme mbi shpine pandehun edhe kto gjendje atynve qi cdo instikt na kerkon qi ti mbrojme.

Vetem ne njerzit kemi per borxh t'vrasim t' vetvritemi e te bojme 1000 e nji te zeza ne emer te 1 ideje fikse.  

 

Vetem ne njerzit kemi per borxh t'vrasim t' vetvritemi e te bojme 1000 e nji te zeza ne emer te 1 ideje fikse.

Menoje edhe nje here tjeter, kushedi ndrro menje per njeriun dhe kafshet: kjo shprehje eshte sharje, apo kompliment per njeriun?

 

Jo me, ishte vetem 1 konstatim i gjendjes njerzore.

Perpara kam pas mendu se besimi i arsyeshem ne ideologji/politike (ne ket rast), ishte vetem nji mbulese e shprehjes grabitqare te robit, per shembull me marre nga tjetri me mbijetu, me sundu mbi njerez, nji lloj dialektike negative. padyshim ka 1 fare perqindje te kesaj shfaqje ne kesisoj levizjesh.

Them 'i arsyeshem' ne kuptimin e mekanizmit shpjegues breda kryeve te njeriut qi e mban mbi vete. Kurse tashi mendoj mo shume se ky lloj botkuptimi evangjelist ta qujme ka nji force te veten jashte vetes tone. Njerzit bojne e heqin mizori te paimagjinueshme, vdek me miliona, vetem ne emen te progresit, perparimit e ku ta di un. Njerzit jane gati te vrasin te tjeret por edhe te vetflijohen ne emer te nji besimi/ ideali dhe kte se gjejme ke asnji krijese tjeter perpos robit. 

 

 

 

Kurse tashi mendoj mo shume se ky lloj botkuptimi evangjelist ta qujme ka nji force te veten jashte vetes tone.

Ka edhe nje shkalle tjeter perveç se çfar mendon tani. Nje pyetje-sugjerim per te shkuar me tej ne rrugen e mundimshme drejt njohjes:

Kjo force jashte vetes tone, nuk mund te jete njekohesisht edhe brenda vetes tone?

Ndryshe si mund te kuptojme dhe te deshirojme nje gje qe nuk e kemi fare, as si farë potenciale, brenda vetes tone. Si mund te kerkojme nje gje per te cilen nuk ja kemi haberin fare se nga bie?

 

Jashte nesh, ne kuptimin e pavarur prej nesh ose ma mire ne s'jemi ne gjendje t'a verejme, t'a kuptojme forcen e saj shakarrruese.

Shume veta kane shku para skuadres se pushkatimit akoma te patundun ne bindjen e tyne ne kesisoj besimesh gjithperfshirse.Filo-ruset shqiprare ishin nji subkategori e kesisojte.

Shpjegimi pastaj ne ate qi kerkojme dhe s'e dime ende, nji bote ma e mire e gjitha ato pallavra, vine nga nevoja per t'i dhone kuptim mortalitetit tone.

Cilesi percaktuese e revolucionareve ma te rrezikshem!  

 

 

 

Tani e mora vesh qe paskam gri sallate kot, sepse kujtova se kishe dale nje çike me pertej historise me komunista dhe nazista te pushkatueme zotrie mer jau.

 

smileysmileysmiley

Zonje,

Edhe une e kam permend nenen tuaj nje nje koment,koment i sforcuar ky,ndoshta thjeshte per t'u perzier ne bisede,gje qe me ndodh jo rralle ketu.

Diktatura krrusi shpirtra te pa perkulshem,c'burreroi burra fisnike e c'nederoi vete ndershmerine.

Nese vlen sado pak,ju kerkoj ndjese perunjesisht per komentin tim!

Diktatura krrusi shpirtra te pa perkulshem,c'burreroi burra fisnike e c'nederoi vete ndershmerine.

smiley  Prit edhe pak se po te vjen pergjigja prej e di vete ti se kujt.

Komenti im eshte paksa i padrejte, pasi pa lidhje me temen, desha thjesht te beje nje korrigjim: Ludvig Vitgenshtajn nuk ka vrare veten ne burg, por vdiq nga nje semundje e rende ne Kembrixh, dhe nuk ishte dhe aq i ri, por 62 vjeç kur shkoi nga kjo bote. Nejse, kerkoj ndjese per nderhyrjen. 

If suicide is allowed then everything is allowed. If anything is not allowed then suicide is not allowed. This throws a light on the nature of ethics, for suicide is, so to speak, the elementary sin.

                                                                                                       Vitgenshtajn, Notebooks.

 

Faleminderit, po cili eshte qellim i ketij citimi? 

Ska perse. Po qellimi i pyetjes tende cili eshte?

 

Artikulli te vinte ne mendime, dukej qe kishte nje dhimbje brenda e perzier me nje revolte, revolte ndaj atyre qe gatuan keto poshtersi por edhe "revolte" me ndjenj dhe kuptueshmeri ndaj Dhores. Mendoj se ata qe e kane nxjerre kete leter, jane nxituar, se letra nuk shprehte gje tjeter veç naivitetin e Dhores, (ne pergjithesi ne shqiptaret karakterizohemi nga nje naivitet i tepruar). Kjo ngjarje, tregoi dhe nje here, se sa te drejte paskam patur une tek VQ kur kam trajtuar keto çeshtje. 

Pjer Thomas, ti nuk je naiv, dmth nuk je shqiptar.

 

Heretik, po nuk ka filluar dhe aq vape more djale. 

Pjer, shume ketu nuk e kane lexuar VQ dhe as nuk e dine se ke qene nder disidentet e pare te vitit 90 .Gje qe e ke dhe te shkruar imtesisht si veprimtari konkrete ..

Eh, po tek ajo tema tjeter, per pak e mohove ekzistencen e disidences. 

Me fal Pjer, por kam fole per epoken " Para Gjyqit " , para vitit 90 , ku nis e jotja ! Sidoqifte me mire vone se kurre !

Melun!

Hee! E paudhja !

Pjer sot me 2014 njerzit kane halle te tjera, Secili eshte i lire te shkruaj faqe librash per histori personale, te jetes ne komunizem dhe  ti botojne ne treg. Kjo do te ishte rruga me e mire! Me efikase, per trute e lodhur te shqiptareve! 

Ja tani fole tamam Ilirjano, keshtu kam vepruar dhe une, kam hedhur ne Vizione te Qarta shum kujtime, intervista, letra, komente, nga ku çdo shqiptar te mund te perfitoje nga leximi, biles edhe te debatoje smiley

Pse kur kam fol ndonjehere keq une? smiley

Pse u dashka mbyll tema? Se hedh ca drite mbi llahtarine e diktatures enveriane? Dhe, larg qofte, ve pak hije mbi arritjet ne mireqenien qe i siguroi popullit? Dilema e Migjenit, derr i kenaqur apo Sokrat i vuajtur, dhe me mire kombinimi i tyre. 

Perkundrazi, pavaresisht dhembjes familjare nga plaga e ngacmuar, eshte mesimi i madh pse sisteme te tille nuk duhen lejuar. Se njehere ne kembe, i kthejne njerezit viktima, sic eshte dhe rasti i zonjes ne fjale, ne cfare te duan.

 Po e perseris dhe njehere, se nuk besoj se mund te pershkruhet me mire gjendja e robit ne te tille rrethana: 

"The supreme mystery of despotism, its prop and stay, is to keep men in a state of deception, and with the specious title of religion to cloak the fear by which they must be held in check, so that they will fight for their servitude as if for salvation." 

Tirona eshte naivitet shqiptar (edhe evropian i Brukselit postmodern qe udhezohet nga Vizione te Qarta te Hollandezit Fluturues, me presh postmortum) te mendosh qe tirania luftohet (dmth nuk riperseritet) me tregime interesante. Ekzistojne motive me te thella se tregojne rrefenjat me tirani dhe demokraci, perveç problemit letrar se sa arrijne te kapin realitetin rrefimet.

 

Naivitetin menjane, se nuk i kemi majt pishen njoni-tjetrit, patjeter qe ka shume menyra te tjera, po keto ngjarje te verteta me personazhe reale, dhe jo "tregime interesante," mendoj se jane shume te fuqishme per qellimin (mosperseritjen). Vec qellimit te mosperseritjes, per shqiptaret eshte shume e rendesishme te kuptohet gjendja e robit ne tirani edhe per tu pajtuar me njeri-tjetrin dhe me vehten.  Dhe ky pajtim s'arrihet duke fut koken ne rere, apo mbyll temat, sic po kerkohet me insistim. 

Cfare shpreson ti  ne keto shkrime te verteten?   

E verteta eshte tmerri i diktatures, detajet konkrete s'kane shume rendesi per mua, ua le Sherlock Holmesve te peshkut. Diktatura! Apo ti s'degjon nga ai vesh?

Mire, Vazhdo se do ta gjesh te verteten, si Tarja, Pyet pak Belulin se ai merret me mire me batutat e filmave! 

Shyqyr qe mora dhe lejen prej teje. Pyete ti Belulin per madheshtine e shokut Enver, se per koincidence Beluli po studjon kohet e fundit me laps ne dore batutat e tij. (Belul, mos me le te rrenj.)   

ngjarje te verteta??? me personazhe reale??? i ke bere me bold pa le.

- E çfar eshte e verteta? -

pyeti demokrati i pare real modern duke lare duart mbasi mbaroi pune me kryqzimin e tiranit te pare real modern.

Ti nuk me le me te qujte naiv, por un nuk di si te quaj ndryshe gjithe kete kallaballek (nuk je as une e as ti problemi, aq me teper anonime, dmth persone jo reale) qe ka 20 vjet qe nuk ngopet me histori te verteta dhe personazhe reale per ngjarje reale ku çdo versioni rrefenje i korespondon nje person. Sa persone, aq edhe rrefenja.

 

C'do te thuash me ciftin e tre pikcuditseve? Te duket se Dhora s'ka qene e vertete? Apo e bija s'eshte e vertete? Apo se gjithe kjo histori eshte e sajuar? 

Jane shume histori se dhe tirania vazhdoi gjate dhe ka bere shume zullume. Dhe nje pjese e te vertetes del dhe nga keto tregime. Alternativa e mbyllejs se vesheve dhe syve, ajo me duket jo vetem naive, por e demshme. 

Interesi im per te verteten nuk mbetet veten ne nivelin policor qe t'i kontrolloj Dhores dhe vajzes se saj pashaportet ose dokumentin.

Po njesoj interesi im per te keqen nuk ndalet ne historine e nje shekulli, bota dhe e keqja e saj nuk fillon dhe nuk mbaron ne nje shekull.

Nuk kam thene aspak te mbyllet tema (dmth te mbyllen veshet dhe syte), por meqe ta paska qefi te me degradosh nivelin e diskutimit deri ketu, them ne vazhdim qe po njesoj zgurdullimi i syve dhe çarfalitja e vesheve me duket jo vetem naive, por edhe e demshme, sepse ne mes te zhurmes nuk degjohet asgje, as e verteta (pa tjeter ekziston)  qe mbetet ne sfond te zhurmes, e mbytur prej zhurmes se rrefenjetarve.

Dmth qe gjithe kjo zhurme demoNkratike eshte parapregatitje per tiranine e radhes, siç ka ndodh ne histori. Para komunizmit, nazizmit, fashizmit bota ishte demokratike.

Akoma nuk me ke dhene pergjigje per pyetjen:

Pse bota demokratike (Gjermania e Bahut, Getes, Leibnicit) nga demokratike u be tiranike? Ç'pati, i hyri, apo i doli? Ku eshte garancia qe nuk perseritet historia (si edhe ne kohe te Romes). Rrefenjat e njerzve te vertete? Kush e percakton se cili eshte njeri i vertete? Ti? Parlamenti?

Dhe jam i sigurte qe nuk di me u pergjigj, seriozisht, pa llape.

Ta them kete edhe per faktin se e ke kerkuar vete edhe here tjeter nje bisede serioze per kete teme.

Pa he te shohim.

 

Ashtu eshte e verteta eshte shume e madhe. Por ketu po flasim per nje ngjarje qe hedh sado pak drite mbi te. Pikerisht edhe une ate po them, nuk me intereson niveli policor i ngjarjes, kush firmosi, kush spiunoi, a u nis Kadareja per p... dhe nga frika ofroi ...

Nuk te degradoi njeri diskutimin po je ti qe ke thene qe po te perndjekin te perndjekurit. 

E verteta e madhe nuk arrihet pa dale te vertetat e vogle personale, por formohet apo konfirmohet prej tyre.

Si e do pergjigjen me shkence apo me fe? 

Per shkurtim kohe po ta jap me te dyja. 

Shkenca thote qe jane 10 me nje milion zero mbrapa qarqe te mundeshem ne tru; pra potencial eshte pothuajse i pafund i trurit per cdo gje. Se cfare ben robi varet nga shume faktore, veprime mendime te tij po dhe faktore te jashtem. Pra me dy fjale potenciali i te keqes e te mires jane aty. Diktatura stimulon apo detyron te behen zgjedhjet e keqija. Jo vetem kushtet eksteme te diktaturave (Holokausti, masaktrat e panumerta etnike, etj), por dhe eksperimente pothuajse naive (psh Stanford Prison Experiment) te njejten gje tregojne, qe zgjedhjet apo sjedhja e njeriut varet shume nga rrethanat. Perndryshe edukimi i duhur (pse jo dhe fetar) dhe liria (qe s'mund te jete vec relative) krijon shanse pozitive. 

Edhe "feja" (pa hyre ne etiketime),  te pakten ata qe me pelqen mua, eshte ne te njejten linje, per t'i rene shkurt: Maimonides, Spinoza, citatin e te cilit solla.

 

 

Po pra, e verteta eshte aq e madhe sepse shpjegon edhe te vertetat e vogla, edhe ato policore. Neqoftese nuk ka te vertete te madhe nuk ka vertete te vogel, nuk thuhet kot qe "Shejtani fshihet ne imtesira", eshte po aq e vertete qe "Zoti fshihet ne imtesira".

Dhe neqoftese nuk ka te vertete ka vetem rrene dhe rrenacake, pavarsisht se kane vuajtuar apo jo, nuk eshte kriter per te verteten vuajtja. Edhe de Sade ka vuajtur ne burg si disident per idete e veta, edhe Oskar Wilde ka vuajtur ne burg, edhe Solzenicin ka vujt, edhe San Françesku ka vujt, edhe Jezui ka vujt, edhe Jude tradhetori ka vujt, edhe Tore Bytha ka vujt ne burg komunist ne nje kapanon bashke me prifterij katolike etj. Duhet te jesh ose koqe ose maskara i interesuar te hedhesh ne mejdan vuajten kapice pa bere dallimet. Prandaj duhet e verteta dhe kritere, ndryshe mbreteron kaosi, shkaterrimi dhe dhimbja pa fund.

Ti jo vetem po e degradon muhabetin, por po e ben muhabetin komplet te nyte duke me nxjerr cinik duke nxjerre jasht kontekstit fjalet e mija, te cilat analizonin psikologjine e ankimtarit, i cili eshte nje person arketip, qe i perket çdo epoke, dhe eshte person i neveritshem per te gjithe, edhe per veten here here, kur e kap gafil veten. Asnjerit nuk i pelqejne ankimet, megjithse shumica vetem ankohen, ashtu si asnjeriu nuk i pelqejne era e pordhes, e megjithate pjerdhet gjithe lezet ne publik. Ankimtar mos pirdh, sepse asnjeri nuk e pelqen eren e pordhes, pirdh se lirohesh vetem ne intimitet. Kjo eshte nje e vertete e madhe qe nuk dihet akoma mire, me vlere per çdo epoke dhe per çdo kontest historik, per individe, raca, gjini, kombe, fe etj.

Riperseris idene: perderisa dhembja eshte reale ne bote, ka vetem dy rruge: ose ta hedhim mbi tjetrin, ose mbi veten. Te dyja jane qorrsokake, sepse bota eshte rrethore dhe e nderlidhur, ne plan te fundit nuk ka dallim midis Vetes dhe Tjetrit.

 

Mos i bej bisht pyetjes me shkencera dhe fera qe nuk hyjne fare ne kete muhabet, ose hyjne fare pak ne menyre periferike. Historia e botes eshte mbush me epoka demokratike dhe tiranike qe zevendesojne njera tjetren.

Pyetja qe te kam bere me siper eshte kjo (pastaj sqarojme edhe punen e Dhores po deshe):

Pse bota demokratike (Gjermania e Bahut, Getes, Leibnicit) nga demokratike u be tiranike? Ç'pati, i hyri, apo i doli? Ku eshte garancia qe nuk perseritet historia (si edhe ne kohe te Romes)? Rrefenjat e njerzve te vertete? Kush e percakton se cili eshte njeri i vertete? Ti? Parlamenti?

Epo vec shkences e fese nuk kemi instrument tjeter per te kuptuar boten. 

Ta thashe, garancia (jo absolute) eshte qe sistemi te jete sa me larg diktatures. Qe te kete mundesi te gjykohen dhe autoritetet, qe autoritetet te nderrohen (muhabeti i nje trapi versus shume te tilleve), qe njerezit te edukohen sa me mire, qe niveli i mireqenies te jete i tille sa qe dhe kafshata e gojes mos kthehet ne diktature. 

Jam shume dakort qe tjetri je ti. 

Ti po pate ndonje zgjidhje tjeter mos e mbaj per vehte. 

PS E ke kete huq te keq qe je vetem shat e hic lopate, dmth i ke vene kycin gojes (tastieres). 

PS1. Me fal per mekatin qe po bej, mendoj qe jemi prane ne qendrime por ty te pelqen "sherri" per qef . smiley

Por nuk mund te jap zgjidhjen kur ti nuk e do dhe as nuk je i pregatit per ta marre. Eshte njesoj sikur ti shpjegoj Llobaçevskin njerit qe nuk njeh Euklidin.

Teorema e pare e Euklidit:

Shkenca eshte instrument per te njof vetem boten fizike.

Teorema e dyte e Euklidit:

Filozofia (teologjia) eshte instrument per te njof boten shpirterore.

Teorema e trete e Euklidit:

Feja eshte instrument per te ndryshuar boten shpirterore.

Etj, etj shume teorema te tjera per politike, ekonomine, artin etj.

Vallaj te besosh qe shkenca mund te kape shkencerisht te miren e te keqen (dhe per me teper te zgjidhe problemin), kjo eshte t'ja kalosh edhe Lisenkos, Papes po e po. Kot talleni me sovjetiket ju te Amerikes, qe mbaheni edhe per te djathte. Ka lene trashegimtare Emigranti, para se te zhduket pa lene gjurme nga Peshku.

Heretik , me Lisenkon ..." mos e ...!

Per heretikun: Tutjus je smiley. Mire e ke s'jepen "sekretet" pa pare. Ke per ta bo si ai me sekretin e famshem te konjakut te Korces. 

Besoj i thame c'kishim per te thone, dmth une fola, ti bone tifozllik, si gjithmone. Mu per kaq me pagu peshku. Po s'hudhe gjo ne tave, po i kthehem dhe une tifozllikut.  

Jo, Nuk e kisha ne ate aspekt, por per Lisenkon un mund ti flas gjer neser.

Jo jo, un bera tifozllik sovjetik per spijunet dhe tiranine dhe fitova ca rubla, ti bere shkence amerikane per te persekutuarit dhe demokracine dhe fitove ca dollare.

E leme takimin tek tema e Ukraines. Fitorja eshte e jona, spijunet kane fituar gjithnje ne histori, sepse jane te vetmit qe vuajne dhe nuk pjerdhin ne publik si sinjora Bertini, pjerdhin ne intimitet si Sorge.

 

" ...Sovjetiku motres .." - i tha ajo kocia marinarit muzhik, qe i krreu " zametin"!

Kot i bo dredha plumit, eshte inteligjent dhe te gjymon nga pordha. smiley

PS. Vertet spiunet kane bere goxha pune ne histori. Sa me shume informacion aq me mire. Ja ti je kernac e s'flet. Nuk bo hic per spiun. 

smiley

teorema e pare e Euklidit:

Shkenca eshte instrument per te njof vetem boten fizike.

Teorema e dyte e Euklidit:

Filozofia (teologjia) eshte instrument per te njof boten shpirterore.

Teorema e trete e Euklidit:

Feja eshte instrument per te ndryshuar boten shpirterore.

Teorema e pare e heretikut:                         *

PS Eshte e shkrujtme me boje te padukshme

 

Shko, shko e futja n'muhabet me femrat e Peshkut me batuta me nenkuptime seksi me kokrra te verdha me llape jashte, se per pak e zbulove te verteten shkencore te tiranise dhe demokracise.

 

Per ate pune, virtualja eshte kot, dhe jo vetem per ate pune, po huqi thuj. Po shkoj tek realja me mire.

"per pak" E me mire paskam qene afer. Ku zbulohet e verteta me ate roje qe i kane vene. Vetem supermani ben pune.  

Nuk e dija se do kish nje leter si reflektim i shpirteror i temes per te shkreten Dhora.Ju pata thene shume gjera tek ajo teme.Ky reflektim i te bijes verteton sa une kam thene atje.Me nje ndryshim qe eshte goxha me peshe.Botimi i letres i sherbeu nje qellimi te ulet.Sepse pasaktesia ose shtremberimi i te vertetes mbetet thelbi i tragjedise Dhores.Dhora nuk ishte e rekrutuara per te goditur , por si u denoncua ne parti dhe partia ja kaloi sigurimit prej nje individi, u studjua si nje model per ta perdorur.Letra e Dhores u sajua nga sigurimi pasi ajo ishte internuar dhe jo sikurse duan ta araqesin sot.
Mesojeni njerez te verteten! Dhora u denoncua, u spiunua, nga individi qe ajo pati simpati ,qe deshi te shoqerohej, te kalonte ate vetmi, te bente ate qe cdo femer ne kushtet e saj do ta bente pa cenuar asnje fije dinjitetin e saj.
Kam analizuar shum vite me pare anen e kundert te ngjarjes.Sikur iksi, ate nate qe pa ..se letrat nuk ishin te Leles se Bukur ( ku dreqin i pleks fati i njeriut disa ngjarje) por te Dhores, te mos kishte dale i tmerruar shkalleve duke bertitur " Provokim" , Provokim" , por ti thoshte " shoqe e dashur nuk ma mba te lidhem, te bej dashuri a Sex( per ate vajti ) me ty prandaj, me befsh naten e mire dhe te ikte" ..do kidhte nje trsgjedi te fatit te asaj femre ? JO ! Nuk do kishte ! Kete ja shtrova vet Dhores dhe asaj nuk i mbahesh lumi i loteve ..Sidomos kur me spjegoi ca i ndodhi me vone, shum me vone ...kur i dhane textin e letres, me te cilen mburrej sigurimi vigjilent para partise ( kish zbuluar nje veprimtari te pjestares se familjes anti parti, dhe nje figure ne ngjitje ...) duke shfrytezuar nje emer ...i cili e kishte denoncuar qysh sa ..." e paskej provokuar... per ta rekrutuar ", por ai si besnik i partise ja
Perplasi duke e ruajtur partine nga nje element i rrezikshem antiparti.."
U shfrytezua ahere Dhore mavrija , duke e akuzuar per nje krim qe as i shkoi ndermend ta bente, po shfrytezohet edhe sot , tjerre se gjasme ka bere nje leter, qe JU SIGUROJ SE NUK ESHTE E DHORES? Ja dhane dhe e firmosi ?
Mesoje dhe ti moj vajze e kesaj letre se nuk ditke hic gje ( ose ben sikur nuk e ke mesuar , me nxitsin insinuatat e tua neper sa shprehesh) qe Tragjedia e asaj gruaje nisi nga ca copa letre , per tu lidhur me nje njeri qe e vleresonte per emri se nga pamja edhe dhjete te kish Dhora nje nuk do ja kalonte atij.....! Mbylleni

smiley respekte. smiley

Nuk ka shume rendesi nese Dhora e shkroi te gjithe letren apo vuri vetem firmen, ne te dy rastet ka qene e detyruar nga kushtet te beje nje gje te tille. Gjyqi nuk po i behet Dhores, por diktatures shqiptare, me shokun e nderuar Enver ne krye. 

Ca si ty , kurr nuk kane per te marre vesh kurre se te vertetat kane me shume rendesi se sa opinionet ndaj regjimeve.Sepse ti nuk e di hic ca domthene REGJIM! Mirepo tema ka krejt tjeter thelb...!

Edhe une me pishmanllek e kisha kur tu drejtova njerit si ty. Po meqe e bera ate gabim po e vazhdoj. Cfare thelbi ka tema? Ate te regjimit ka. Meqe e ke njohur me mire na trego atehere per REGJIMIN, qe edhe Dhoren e beri viktime, qofte edhe nepermjet maskarallekut te Kadarese.   

Na thuaj na i gjo na Amerika o burre se mbetem me keto tonat !

Ate qe flet per Ameriken e keni tek rruga e Elbasanit, e pagujm vec per ate pune. Na coni haber po qe se nuk e ben punen mire. Ketu, e sidomos tek kjo teme, per keto tonat jemi. 

Nuk desha te merrte kete rrjedhe debati i kesaj teme , por me qe ju insistoni, ja ne linjen tende , po ju ve ne dheni qe Depudeti Straziniri dekllaroi " prerazi " Duam nje Ambasador ( tjeter sh. Im) amerikan.." Thash mos kishe nai djeni ...!
Dhe dicka per temen pa asnje ironi ! Ti ndajme gjerat. Kur flasim per nje Regjimin nuk duhet te nenkuptojme dhe ca me keq te justifikojme edhe pasojat e efekteve " KOR " qe kane mbeshtetur, nxitur dhe sherbyer Regjimit. E tere dukuria e ketyre viteve eshte se individet aktive ne " korin " pro regjim, nxisin , sajojne, tjetersojne veprimtarine e tyre ne efektin" Kor" Ky eshte thelbi i kesaj teme dhe e gjithe ajo qe vuajme per nje Katharsis.

Ore sikur ti dole nga letra e Dhores tek Amerika. Edhe per zgjedhjen e ambasadoreve kemi dike tjeter qe paguajme (dhe sapo paguam taksat). Do thuash ti po atij si ia beni? E zgjedhim cdo kater vjet, po jo me shume se tete vjet, dhe kjo e fundit (teta) eshte celesi i marifetit. 

Katharsis del me mire nga e verteta. Psh une te besoj ty kur thua qe Kadareja ka ca dore ne kete pune. Dhe per mua kjo eshte akoma me e rende. Pra jo vetem nje Dhore te gjore e rene ne disgrazia, por dhe nje me peshe si Kadareja, diktatura i vuri ne kushte, apo i detyroi te bejne gjera te poshtra, se besoj se dhe Kadareja nga frika ka vepruar. Kuptohet qe karakteri personal i robit ben diference, pra nje tjeter ne vend te Kadarese mbase nuk do bente ato gjera. Por nuk ndryshon gje ne sjedhjen e pergjithshme te shoqerise qe kushtezohet nga diktatura. Pastaj secili ka veshet e mendjen e vet per te degjuar e gjykuar "koret." Mbase dhe keto diskutime ketu mund te ndihmojne sado pak ne kete drejtim.

I dashur , per ambasaden e kisha humor, per te treguar ."Shif m se po merren" ! Te tjerat mua me dhemb shume sepse me duhet te flas per ate qe di, ndaj njerit qe nuk duhet te flas.Mirepo kur tirret keshtu tamam qe njerzit ti versulen regjimit edhe kur duhet ndalur tek ata. Qe jua kam thene " te efektit " kor" ( se vetem " koret " i mbajne regjimet " te gjithe( perfshire edhe juve ) ndiqni gurin qe na leshojne te mencurit ...per te harruar se katharsis nuk vjen nga sharjet. Mbi regjimin , por nga shplarjet e shpirtrave te atyre me gjynahe, me faje, me pergjegjesira individuale .Po kuptuam kete kemi nisur vetshplarjen...katharsisin...

Nejse goxha perparim, nga "ca si ty" u bera "i dashur." (Pjeter te lutem mos merr haksmiley)

Regjimi jo vetem do share, por akoma me shume do kuptuar, dmth per ta share tamam, dhe per te zene mend per te ardhmen. Regjimi eshte fajtori me i madh qe nxjerr ne pah, amplifikon dhe shrytezon gjynahet personale, dhe u mbyll gojen te tjereve qe mund ta pengojne nje gje te tille. Per mua kjo do kuptuar. 

 

" ....nga ca si ty...! " Ule ca shenjestren se te rref si shume larte ! Ore un nuk urrej asnje .Ndersa ty per here te pare te kushtove vemendje se nuk te kam vene hic re.Mu duke se fole jasht kontekstit te thelbit te temes dhe mendova teta vija ne dukje krejt pa insinuate.Ti don te mbetesh po aty ?Qendro ore puna jote !

"nga ca si ty" ishin shenjestra jote, sa per te mos te te ngrene hakun. Dhe vemendjen ta kushtova une qe tu drejtova, sa per te mos me ngrene hakun. Kaq. 

Me detyrove te te them te fundit ?Kur ti debaton me mua, te siguroj qe meson dicka.E kunderta qeka humbje kohe ! Dhe ketu e mbyll Me ju ?

Nuk jam kondra. Komplet humbje kohe. 

Ore njerez, habitem se si tirren gjerat per te zhdukur te vertetat ne nje regjim " daillar" i cili me shume " bujari... marre persiper fajet e individeve, qe prodhoi vete...! Kjo rruge me gropa na shpie drejt vetshkaterrimit sepse kurre nuk do kemi daljen e te vertetave, por varrimin e tyre. Keshtu mbetemi petjetesisht sherbetore dhe nxites te regjimeve .
Edhe ju iris, leri menjane sofizmat dhe filozofimet e shumta ne kete leter( te justifikoj per dhimbjen , por nuk te pergezoj per interpretimin, " me gjasme nuk di gje" ) sepse do te duhej te flisje troc, ca mesiguri e di !As ti nuk e ben kete dhe une e marr vesh pse !Nuk me vjen hic mire per mungesen e hatashme te sibqeritetit te vertetesise ! Nuk mund te fshihe fajet njerezore mbuluar me plafin e regjimit.Nena jote nuk ishte nje " heroine lirie e demokracie" por nje viktime e shprehjes se pasionit te saj te ligjshem.

Ai kërbaçi, ti e di mirë, që s’të vret vetëm brinjët, por të kopanis shpirtin. Dhe kjo është fuqia e tij më e tmerrshme. Është ai kërbaç që armiqësoi burrë e grua, vëlla e motër, nënë e bir. Ai kërbaç që ndërtoi hekura rreth ndërgjegjes sonë. Ai kërbaç që duket se mban ende të burgosur kujtesën e përbashkët.

Komunizem!

Tani ti me trgon mua ca ben kerbaci ? Rrofsh se Me sqarove ! .Nuk paske marre vesh kurrgje ca te ben njeriu edhe sikur per qejf ta kerkoshe !

Grava, nqs mendon qe tu drejtova ty, e ke gabim. Ka nje buton aty poshte komentit ku shkruan "pergjigju" . Te ishte ashtu, do te shtypja ate.

Tung

Das Leben der Anderen

Film kryeveper.

Nga fundi i filmit ai dramaturgu, qe po pergjonin shkon te ish-selia e sherbimeve sekreteve per te lexuar dosjen e tij. Ne nje salle te madhe ka plot njerez qe po lexonin dosjen e tyre. Eshte nje skene ku nje vajze e re sebashku me te emen plake, po lexonin dosjet e se emes. E shikon mama, - i thote e bija. Ai qe te spiunoi ka qene filani ... , komshia.

 

...Ciao Mario !

Ne Shqiperi (e nder shqiptare) diktatura komuniste eshte akoma ceshtje opinioni. Zhdukja dhe moshapja e dosjeve, dhe sidomos qasja burracake e mosperballjes me kete monstruozitet, do vazhdojne te hapen plage, mbase dhe per me shume vite sesa zgjati diktatura.

O nuk kane lidhje dosjet o gjibsi se na cave koken. Ose kane lidhje shume pak. Dosjet mund te hapen por nuk na ndihmojne dot te veme perpara pergjegjesise xhelatet dhe kerbacet e diktatures.

Dosjet e shumta kane per te treguar se jemi nje shoqeri e kalbur dhe se shume ish te persekutuar kane bashkepunuar me Sigurimin ose kane bere letra si Dhora, sigurisht une i besoj, nga shtregimi dhe kerbaci kokes nga sigurimsat. (Ka te persekutuar qe jane detyruar te firmosin letrat per bashkepunim me Sigurimin pasi jane kercenuar me perdhunimin e grave, motrave dhe nenave te tyre).

Ceshtja eshte kur do veme perpara pergjegjesie keta qe kane kryer keto monstruozitete dhe jane ende gjalle dhe per te bere kete nuk kemi nevoje te hapim dosje se keta dihen. Keta jane njerez me emra dhe mbiemra qe kane qene oficere te sigurimit, punonjes te sigurimit, hetues, prokurore, gjykates etj.

Nuk ka asnje, absolutisht asnje dosje ...te pa bere " Kare " prej ekipit GAZIDEDE !
Cka mbetur " e pa hapur ?
Shume dhe jane zhdukur krejt ose mbahen ne ndonje sepete shpie per tu perdorur kur ndonjeri prej 44 depudeteve te sotem ...kerren veshet !

Bashkepunetore te Sigurimit jane diku tek mbi 100 mije vete.

Nga e ke nxjerr kete shifer ? Me siguri nga ndonje studim per mbrojtje Diplome besoj! Duhet te jesh ciflosur shume neper analet e arkivave .te PDs 

Ilir Mungese e hatashme e arithmetikes elementare e agjitpropeve demokrate, te cilet nuk nisen nga sa ishte numuri i operativeve dhe sa duhesh te mbanin " ne perpunim 100 mije vete , por vetem bejne agjitin" ! Qe u duhej te mbanin edhe 100 mije a me shume te burgosur e te persekutuar ..., sa i nxjerrin po ata dhe Shqiperia u del 10 milione banore ! Do pataksej Zhvejku !

Kishim dy gjitone qe hynim e dilnim,hanim e pinim me ta.te dy thoshin per njeri tjetrin"ai eshte spiun" dhe me te dy im ate fliste lirshem(shante) ne ate vaft. Dhe nje dite te bukur e thirrren ne dege per nje sebep koti,po mjaftonte per ta trembur. Sot e kesaj dite jam kurioze kush? Ka qene dhe kenga "kush nga ne te dy/skite do ia mesonte? Etj etj

Nuk thua te paska shpetuar mire babai. Bejuni nga nje faleminderit te dyve (per te qene brenda) qe e kane patur doren e lehte. 

Une kisha nje spiun "personal" nje kushuri. Ky ishte ne gjimnaz! Dhe kur filluan ato punet e studenteve, vinte pernate e pyeste per mua, ku isha, me ke isha, gjersa nje here e perzuri ime me me dru. Perfundoi shume keq me vone. 

Ti e paske pas me keq,kusherismiley sa gjynah!

ca i ndodhi? E rrasen ne burg per genocid ne '95 apo hengri ndonje koqe plumbi per pune droge?

Jo mer car burgu ky ishte kalama gjimnazi (me duket vit i pare a i dyte ne kohe te spiunllikut). Akoma me keq, mos i rafte as hasmit. Preferoj mos ta them, sorry. 

Per saktesi debati, jo per pleqte, numri i bashkepunetoreve te Sigurimit, qe eshte mbi 100 mije, nuk eshte numri ne nje kohe te kufizuar, por numri i pergjithshem qe kur ishte krijuar sigurimi dhe deri sa u shperbe me ligj ne 91.

nese nuk pagueshin numri 100,000 duket i vogel ne proporcion me popullsine, por nese paguheshin, eshte pa diskutim i larte. tek 100 fut ata qe quheshin 80 leksha?

Ka pasur me pagese dhe papagese.

kjo puna e pagese, pa pagese eshte shume e rendesishme. argumenti ose alibia kryesore e elites shqiptare per mos-hapje te dosjeve te komunizmit, eshte traumaqe do shkaktohej pasi shume vete do dilnin bashkepuntore dhe dkrijoheshin drama sociale. me me pak se 3% te popullsise te perfshire ne kete aktivitet, them se mos-hapja e dosjve nuk eshte se shqiptaret nuk e perballojne dot psikologjikisht, elita fsheh biografine e vet.

Politikanet bashkepunetore te Sigurimit pak a shume i dime se jane permendur pseudonimet e tyre. Por mua me shqetesojn me shume kerbacet e diktatures, jo nje bashkepunetor qe edhe mund te jete detyruar te firmose bashkepunimin.

Keta qe kane bere tortuara e vrare jane publike se dihen, me keta si do bejme? Se ndryshe dalim aty qe diskretitojme nje bashkepunetore te Sigurimit qe e kane detyruar dhe ai qe e ka detyruar vazhdon punen i qete.

per mendimin tim, elita vete eshte ajo qe nuk do t'i spastroje nga sistemi. eshte muhabet i gjate. sot psh po shikoja nje qe eshte zv minister i brendshem. ka pas punuar ke ministria e brendshme ne kohe te dulles, keshilltar po ke kjo ministri per demokratet, dhe zv-minister sot per socialistet. ketij fenomeni si t'ja vejme emrin...

Keqperdorim i fjales elite. "elita" ose elita e sotme politike eshte product, ose ne shume raste shtojze e programuar e atij sistemi. 

nuk di si ta quaj, e kam mendu.. paria prape nuk i rri mire... se pari, ose te paret tane eshte ku e ku me larte se elite...

Ti je nje pispiling e i urrejtshem dhe morr fundome !Mecenar qe kujton se eshte term shares fjala plak apo pleq.Felliqesire ! Mba dhe emer politiko ti hu haleje !

Gjerat duhen gjykuar ne kontekstin e kohes e rrethanave jo me mendjen e sotme. disa bashkepunuan me sigurimin nga frika, disa nga ligesia per tu bere keq te tjereve, disa nga naiviteti duke menduar se i sherbenin vendit, te tjere  per karriere apo per te shpetuar veten .Vete Kadareja duke thurrur lavde si:ku ti kerkoj rrenjet e tua parti, apo vepren qe i beri asllanit enver ne luften e tij don kishoteske  kunder revizionizmit kontriboi ne makinerine qe shpelante trute e njerezve. makineri  e cila krijonte token pjellore per rritjen e selitjen e spiuneve qe kallezonin edhe baben e tyre perfshire dhe kadarene.eshte si puna e asaj shurres qe kur e ben ne det e gjen ne kripe.

Eshte edhe si ajo puna qe e ben shurren ne boten ideale (virtuale) ose letrare dhe e gjen ne boten reale.

 

 

hero - nje argument qe gegenishtja duhej te kishte qene me e perfaqesuar ne gjuhen standarte eshte edhe kur behet fjale per perkthimin e librave te shenjte. ky eshte argument qe perdorin perfaqesues te kishes katolike.. si e mendon?

Mirë alba me dymijë e ca zamete mbrapa që nuk lë gjë pa kuptuar se kot nuk i ka dalë dhe kënga

Çi le prapa shoqet e tua

Lulja moj Alaba Lule

E para ndër shoqe e para në detyra

kur ha mollën e kuqe të shëndrit Fytyra smiley

Po më shumë desha nga JU i nderuar Here Tak -Tuk -Tik në se më begenis ...

Për çfarë bëhet fjalë në këtë prurje ? Erdha se kam dhe unë përvojë këtu në Blog me ca që " të bëjnë shurën " pastaj fillojnë e pijnë dhe nuk ngopen dhe e pinë shoqëisht

Flm si paradhënie !

I nderuar Grava po të shkruaj në të njëjtin vend se kanë vënë dorë mbi mue si armik Kllase smiley Një i nderuar admin e ka thënë vetë këtë në Vendimin e Gjyqsorit të shkallës së parë . Po do ti drejtohem Apelit  si më shpirtmadh  mbase vë dorën në zemër  dhe e shpëton Blogun nga kjo e KEQE që e ka gjet smiley Ti flet për kohën e Enverit !!!!!

Kur kalon nje ërrugicë me m... ose me të ndotur nga Salij ...bëj Kujdes .Edhe po nuk i shkele në fund të rrugës do mbash erë Politico "

Kam përsëri të njëjtën kujtesë në se ma Vlerson ...Shumë di dhe ti morr burrë ? E përse të duhet ty katarsis smiley

m'duket e kote me i bo jehone ketij shkrimit te se bijes qe i del ne mbrojtje se emes (normale apo jo?)
Letren e Dh. Lekes une nuk e lexova si deshmi te te spiunllikut te saj po si deshmi te poshtersise ku arriti regjimi. Per me teper, kur i referohemi nji kohe kur nuk ishte aspak e cudi qe spiunet t'i kishe edhe perbrenda fisit e familjes, ku nga naiviteti, ku te detyrum prej kushteve e kercenimeve.
Normal qe e bija eshte prek kur ka lexu shkrimin ne gazete. Dhe eshte vertete prekes toni me te cilin ajo i kujton vuajtjet e nenes se saj. Por, pa dash me abuzu me permbajtjen apo tonin e shkrimit dhe per arsye krejt te kunderta prej ktyre qe "u neveriten nga "sulmet" e atyre qe sot kane marre guximin", them se nuk ka gje per t'u debatu me shume sesa u debatu te tema paraardhse

personalisht me pelqen ky lloj debati, pavaresisht se nisjen e ka si e ka, po them se ne nuk debatojme mjaftushem per kete gje. secila pale sjell ne tavoline perspektiven si e shikon, ama me dy pare mend ne koke, paradokset jane mind-blowing. them se bejme gabim qe nuk bejme me shume zhurme, qe te rrjedhe sadopak informacion. muhabet pa bereqet, eshte sa seriozisht merret ky debat.shume hermetik eshte ky fenomen. shoqeri me te civilizuara e kane hap bardhakun. ne ne 100 vjet shtet, dy i kemi diktatore: zog e hoxhe. edhe akoma jemi ne qerthullin kush ishte me i miri, e kush me i keqi. e bija e dhores ndjehet e ofenduar dhe preket. e quj shume normal, kur ish-pasardhesit e diktaturave, bejne lufte shpatash me mullinjt e sotem te eres, dhe ja mbulojne eterve te tyre bemat, se kane pushtet. prape dhora dhe e bija dalin fajtore. smiley

fenomeni duhet me u diskutu por nuk kuptoj debatin mbi letren e hapur te vajzes se Dhores.
Cili eshte qellimi, qe permes letres se te bijes, te pastrohet figura e Dhores? po edhe sikur ajo te mos kete pasur fare gisht, kesaj nuk i vihet vula thjesht sepse e tha e bija ne kte leter (e perseris, prekese per mu). Sepse kjo mund te vihet ne te njejtin rang me kto intervistat qe u merren prinderve te X apo Y krimineli qe ka bere x apo y krim ordiner. Dhe te gjithe kane nje refren qe i bashkon:
- nuk e ka bere femija im!
Pak jane ata qe dalin pertej ksaj dhe pranojne me gjysem zeri fajin dhe paralel mundohen te shpjegojne se ai qe e kreu krimin, ka qene i detyruar nga kushtet e veshtira.
Them se eshte mendesi tipike e jona qe i shmangemi fajit mesa mundemi. Dhe kte mendesi ja lejme trashegimi brezave qe vijne. Dhe e shef edhe ktu ne blog. Mundohen si te munden qe mekatet e regjimit te mos i pranojne hapur, ose kur i pranojne 2-3 gjera ne dukje pa zarar, vrapojne te permendin te mirat ose ne rastin tjeter, mbrojne komunizmin po akuzojne berishen si komunist...

 

p.s. ore, vetem mua me del by default aktiv ky opsioni qe te njoftohem me email per cdo koment poshte ktij qe bej une? u mundova t'i ndryshoj settings po me nder, nje m... prape

sic vete e ke ndjek, nuk ka platforme tjeter serioze, me anekdoda do debatohet. ndersa evokimi i te mirave eshte BS. po t'i vesh ne peshore te mirat (edukimi + shendetesia) me te keqijat pa fund, peshorja nga te keqijat do anoje, dihet. edukimi ishte mjet ne funksion te shplarjes se trurit, dhe jo ne formim te individit. pasi u arrit nje nivel edukimi i mjafueshem, na bene ateiste, se normal nuk mund te kishim edukim multi-dimensional. shume e qellimshme ka qene. edukimi ishte i komanduar. sherbimi shendetesor ishte i standarteve elementare, ku e ku me kuben si model. ndersa te keqijat ju intereson t'i minimizojne, cfare tjeter mund te presesh, nuk eshte debat genuine, por per aq i vaket sa eshte, shyqyr qe eshte. 

Meh, pa vlere me duket mua shkrimi.

Nesa Dhora ka qene bashkepuntore e sigurimit dhe pas renies se komunizmit jo vetem qe nuk e ka permendur kurre, por perkundrazi, atehere ka bere faj.

Eshte njerezore te mundohesh te shpetosh vetveten por nga ana tjeter ke marre ose ke tentuar te marresh njerez te tjere ne qafe pere te shpetuar dhe ky eshte faj. Faji eshte i kuptueshem, mbase dhe i falshem, por eshte sidoqofte faj. Dhe per fajet e tij, njeriu duhet te mbaje pergjegjesi dhe te kerkoje te falur nqs eshte i ndershem.

Dhora, .... Nuk ka qene nje bashkepubtore e sigurimit ! Dhe kete merreni vesh mire! Pasi e internuan ne rroskovec, e detyruan te bente sic i thoshnin, punonjes mjerane te sigurimit te cilet donin te tregonin zellin dhe mencurine e tyre ne kombinacine me peshe te vogel por qe gjasme mbronin ashtu vijen e partise prej elementit armik..ka pwsur nje ierarqi debilesh qe organizonin te tilla kombinacione duke shperdoruar shpirtra njerezish .Dhora u be nje rast tipik.
Kush e di kete rast , te verteten e tij sikurse rastesia e ka bere qe ta mesoj une ( qysh diten qe Dhoren e denoncuan) nuk do te mund ta bente mekatin qe nje te ikur nga kjo bote gjith dhimbje, ta emertoje bashpuntore sigurimi.Ate grua te madhe nuk e kam pstur asgje.Por per hir te se vertetes pohoj se...Kjo eshte e sakta.Dhe nuk po e them sot, por kam botuar nje faqe gazete, mbi gjithe te verteten.....! Jemi gjalle dy vete qe e dime kete gje mire fare! Une dhe poeti ....

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).