Familje rome nga Lapraka, Tiranë

Të jesh rom në Shqipëri  është diçka e vështirë. Në një vend të varfër si Shqipëria ku papunësia është e madhe, pagat janë të ulta e çmimet të larta gjërat ndërlikohen. Vështirë të bësh një jetë normale kur ke një rrogë minimale (apo hiç fare)  dhe një familje të madhe për t’u kujdesur. Sigurisht që kjo bëhet më e  vështirë  kur ti je pjesë e një komuniteti  që diskriminohet nga shoqëria. Mundësitë që ti të bësh një jetë normale, minimale,  janë të vogla. Kjo nuk do të thotë se nuk ka familje rome që nuk janë të integruara në shoqeri dhe nuk bëjnë jetë normale, sigurisht që ka, por numri i tyre është fatkeqsisht i vogël, dhe domethënës. Pjesa më e madhe e romëve jetojnë në kushte jashtëzakonisht të vështira dhe të izoluar nga shoqëria.

Por çfarë dimë ne për romët dhe për origjinën e tyre?

Ndodh shpesh që kur flitet për komunitetin rom në Shqipëri në mendje na vijnë imazhe të mjerimit, varfërisë dhe papunësisë. Romët janë një komunitet i cili ka shumë probleme dhe është pak i integruar në shoqerinë shqipëtare. Megjithatë kjo nuk do të thotë që ata duhet të lihen të veçuar nga shoqeria dhe të trajtohen si të pabarabartë duke ju shkelur shpesh të drejtat. Romët kanë migruar nga India Veriore drejt Europës duke filluar që nga shekulli i 9-të deri në shekullin e 14-të e.s. Sipas disa burimeve kroate disa familje rome kanë mbërritur në Ballkan rreth shekullit të 14-të dhe janë vendosur në territorin shqipëtar rreth shekullit të 15-të. Të dhëna statistikore lidhur me numrin e romëve që jetojnë në Shqipëri mungojnë pasi nuk është bërë asnjëherë një rregjistrim i përgjithshëm. Mendohet se numri i tyre varjon nga 120 mijë deri në 150 mijë banorë.

Duhet theksuar se gjendja e këtij komuniteti nuk ka qenë kaq e rëndë sa paraqitet sot. Gjatë  periudhës së regjimit komunist romët kanë përfituar punësim, arsimim, strehim dhe janë integruar me popullsinë mazhoritare.

Me përmbysjen e regjimit komunist ata e humbën pozicionin që kishin duke shkuar në fund të shoqerisë. Sot komuniteti rom ka probleme të shumta që lidhen me punësimin, strehimin, regjistrimin e popullsisë etj .

Romët janë pjesë e shoqerisë sonë pavarësisht se kanë kultur dhe tradita të tjera. Prandaj ata duhet të trajtohen si të barabartë me pjesën tjetër të popullsisë dhe të gëzojnë të drejtat e tyre që i takojnë me ligj. Pavarësisht se shpesh ne bëjmë sikur nuk i shohim ata janë kudo, në çdo rrugë, në çdo vend, janë pjesë e realitetit tonë por të lënë në harresë nga shteti dhe shoqeria. Ata janë të veçuar nga jeta politike dhe ekonomiko-sociale e vendit. Shumë pak familje përfitojnë ndihmë ekonomike dhe shumë të paktë janë ata që janë të punësuar. Arsimi ngelet problematik pasi një pjesë e kosiderueshme e tyre janë analfabet dhe janë shume të paktë romët që ndjekin arsimin e lartë .

Pavarëshisht se shoqata të ndryshme përpiqen t’ju vijnë në ndihmë këtij komuniteti gjendja paraqitet e rëndë. Pjesa më e madhe e tyre bëjnë punë të rëndomta, shumë janë të papunë dhe shumë të mitur punojnë. Strehimi mungon për disa prej tyre dhe kushtet në të cilat ata jetojnë janë jo higjenike dhe të mjerueshme. Nga ana tjetër shteti shqipëtar ka ligje të shumta për mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe të  komuniteteve në Shqipëri, por ato nuk janë të zbatueshme dhe efikase për komuniteti rom.

Romët kanë gjuhën dhe kulturën e tyre. Ne si shoqëri nuk mund t’i ndryshojmë e t’i bëjmë ata të ngjashëm me veten. Por duhet t’i pranojmë ata ashtu si janë dhe pa i paragjykuar. Një shoqëri demokratike, siç pretendojmë ne se jemi, respekton  diversitetin  kulturor dhe çdo individ të saj. Romët duhet të trajtohen si të barabartë me populsinë  maxhoritare dhe të respektohen të drejtat e tyre. Çdo njeri ka të drejtë të jetoj i lirë dhe si i barabartë mes të barabartëve, ky është dhe thelbi i demokracisë.

98 Komente

Duhet theksuar se gjendja e këtij komuniteti nuk ka qenë kaq e rëndë sa paraqitet sot. Gjatë  periudhës së regjimit komunist romët kanë përfituar punësim, arsimim, strehim dhe janë integruar me popullsinë mazhoritare.

Nuk e kam ditur kete.

Gjate komunizmit i kishin xhan .Xhaxhi kujtonte:"ti Enver me theshnin je ezmer ce ke pire nga sisa e nje jevge"smiley

gjate komunizmit perfituan strehin ne katet e para ne lagjet me te varfra ku nuk donte njeri te jetonte.punesimi ishte  kryesisht fshasaxhinj pastrues karrociere mbledhes plehrash varrmihes ..etj.Nuk dua te gjykoj dhe arsyet nuk i di se pse nuk i vinin rendesi arsimit po nxenesit me ngjyre flas te pakten ata qe kam njohur nuk e kishin qejf shkollen.mesueset e asaj kohe u venin ne shtepi perpiqeshin ti bindnin.kur nuk perfituan arsim atehere zor se do mund te vije ndonje qeveri a regjim t'ju lutet te mesojne si ai i atehershmi.

persa i perket racizmit ai ekziston dhe eshte mbizoterues ne shqiperi.evgjitet jane pare gjithmone me perbuzje si qytetare te rangut te dyte .Nuk ka pasur lincime apo keqtrajtime fizike per shkak se romet duke qene te vegje ne numer te pafuqishem ekonmikisht nuk kane qene ne gjendje te shkaktojne xhelozi apo te jene kercenim per statusin e pjeses tjeter te popullsise qe te konsideroje zhdukjen e tyre fizike.

Pershendetje Alba2265.

Lexova komentin tuaj dhe vura re disa te dhena interesante dhe u nxita te komentoj per te krijuar nje ure komunikimi e per te ndare njohurite tona.

Gjate komunizmit dhe pershkak te sistemit te Proletariatit, te gjithe jemi te barabarte, nuk duhet te kemi dallime, secili eshte i rendesishem dhe kontribues ne shoqeri, apo cdo kush meriton te trajtohet pa dallime vecanerisht racore, Romet dhe Egjiptianet trajtoheshin njesoj me pjesen tjeter, te pakten ndasite ndermjet qytetareve ishte i fshehur. Marredheniet njerezore ne ate periudhe kohore ishin me te ngrohta sepse te gjithe gezonin nje status jo shume te diferencuar.

Nga komenti kuptoj se dhe ne ate kohe kishte nje fare segregimi, per ti sistemuar ne lagje te varfera aty ku nuk donin te jetonin te tjere. Per hir te se vertetes, nuk ka qene i zbatueshem gjithmone kjo mase, sepse nga Romet dhe Egjiptianet kane jetuar ne objekte banimi me pjesen maxhoritare e kane gezuar marredhenie te mira.

Persa i perket profesioneve, e njejta gje ndodh dhe sot, vetem se prevalon puna informale, per te mbijetuar. Ne ate kohe ka pasur Rom dhe Egjiptiane te cilet kane spikatuar ne fusha te caktuara dhe pse te pakte ne numer.

Integrimin ne arsim sipas mendimit tim e shoh te realizueshem e jo te pamundur, pasi per te perfituar ne max nga kjo e drejte, duhet permbushur ne rradhe te pare baza e Piramides se Masllout. Ka nje sere ligjesisht qe determinojne nje situate/tradite/dukuri te caktuar.

Alba nese me lejoni dua ti shtoj nje te dhene tjeter komentit.

Romet, jane nje Komunitet e cila ka gjuhe, kulture, tradita, flamur, himn, ( kulture nuk konsiderohen martesat e hershme, apo nje stil jetese i diktuar nga faktoret e jashtem ) Studimet linguistike kane percaktuar se origjina e tyre eshte India, dhe levizja e pare daton nga shek 11. Sipas studimeve, ne Shqiperi pjesa me e vjeter daton qe para 6 shekujsh. 

Ndersa Komuniteti Egjiptian, ose Ballkano Egjiptianet jane nje komunitet tjeter nga Romet, qe i bashkon te njejtat probleme dhe shqetesime Sociale, nder to Diskriminimi. Sipas studimeve jane me te hershem. Mendohet se e kane origjinen nga Egjipti. 

Ju pershendes. smiley

 

Eshte koha perpara finalese dhe nuk kemi kohe ta trajtojme por gjendja e komunitetit rom kerkon perpjkje te dyanshme.e para pjesa tjeter e shoqerise shqiptare te beje pak soul searching te leje hipokrizine menjane  e ta pranoje se racizmi e perbuzja ndaj tyre ekziston.eshte i papranueshem per nje popull i cili mburret se ka nxjerre nene terezen.ajo udhehiqej nga fjalet e jezu krishtit"ate qe beni per me te vobektit ne mes jush e beni per mua".

vete komuniteti rom duhet ta kuptoje se duhet te beje me shume perpjekje per permiresimin e vetes .permiresimi i gjendjes se tyre nuk duhet bere nepermjet bamiresise e cila inkurajon dembelizmin por duke i inkurajuar te arsimohen apo tu krijojne kushtet ne menyre qe te ngjisin shkallet e shoqerise.

me apo pa ngjyre nese nuk investojne ne arsimin e femijeve apo edhe te rriturve do te mbeten ne fundin e shkalles shoqerore.

Alba2265.

Te falemindierit per komentin jeni vertet e sjellshme.

Ne paranteze ( i uroj fitore Argjentines smiley )

Sigurisht qe perpjekjet duhet te jene te dyanshme. Nga situata aktuale komuniteti Rom duhet te beje perpjekje te dyfishta.  Mund te sillja shembuj dhe pervoja te pafundme ne analize te situates. Por po ndalem ketu.

Ju falenderoj per fjalet e mira dhe te ndjera.

Ju uroj gjithe te mirat smiley

ë dhëna statistikore lidhur me numrin e romëve që jetojnë në Shqipëri mungojnë pasi nuk është bërë asnjëherë një rregjistrim i përgjithshëm. Mendohet se numri i tyre varjon nga 120 mijë deri në 150 mijë banorë.

120 mije deri ne 150 mije me duket nje shifer shume e fryre. Nga studimet e bera se fundmi ka rezultuar se numri i tyre nuk i kalon 20 mije fryme. Gjithmone flitet per romet qe jetojne neper zona specifike te grupuar dhe te regjistruar nje me nje biles edhe me vendodhje. Ja po i shtoj edhe nja 10 mije rome te tjere te cilet jane te integruar dhe jetojne neper qytete e neper apartamente. Pra nuk behen me shume se 30 mije , nga te cilet vetem 15 -20 mije mund te konsiderohen me probleme dhe jashte standarteve te jeteses normale. 

Statistikat? Meh.. kujt i duhen gje kur mund te sajojme shifra sipas deshires? Nese keni dyshim, jo, nuk eshte pyetje retorike. E them me sinqeritet dhe me respekt te madh per aftesine tuaj imagjinare.

Nuk te kuptova se cfare deshe te thoje. Bie dakort me mua qe nuk jane me shume se 20 mije apo i qendron hamendjes se jane mbi 100 mije? Kete qe une them eshte e vertetuar mbi baze studimi dhe vrojtimi te bere nga organizata nderkombetare. Aftesite imagjinare i perdor per gjera te tjera qe jane edhe shpirterore.

Pershendetje
Jam dakort dhe me vjen mire kur kemi nje qendrim skeptik, na ndihmon te zhvillohemi me tej,por ne te njejten kohe do te kerkoja nese keni mundesi te permendi ndonje fakt konkret, ne vend se te perdorni fjalen "shifra imagjinare" pasi tregon nje qendrim me shume se subjektiv, gje per te cilen duhet te jemi deri diku objektiv.  Mbit te gjtiha e rendesishme eshte te tregojne nje fare empatie per subjektin qe trajtohet. Nese do flasim per shifra dhe statistika, qe mund te provohen, atehere me siguri qe shifra me siper eshte me se reale.  smiley

Censusi i popullsise dhe banesave i 2011 i realizuar nga te dhenat e mbledhura nga grupet e punes ne terren ( Individ,student dhe gjimnaziste te trajnuar) dokumentuar se ka rreth 8 mije Rom ne Shqiperi.
Kam qene vete ne pozicion anketues dhe kjo pjese e procesit nuk shkoi sic duhet, pasi nuk u preken te gjitha banesat apo vendbanimet e ketij komuniteti ne te gjithe Shqiperine. Ka qene dhe nje periudhe ku nje pjese kishte emigruar perkohesisht per ne vendet fqinje per te siguruar burimet e jeteses, ashtu sikurse ben cdo individ, cdo qytetar, kur emigron nga nje vend ne nje vend tjeter, shembujt jane te pafund sidomos per vendin tone...!
 

U realizua nje peticion per te provuar nese realishte rezultati i censusit ishte i besueshem, pasi sipas te dhenave te grumbulluara nga Organizatat Rome dhe jo Rome, pohojne per shifren 120-150 mije Rom. Peticioni i cili mbeshtetet ne te dhenat dhe firmen e personave madhore, vetem te personave madhore e tejkaloi shifren e 8 mije qytetareve, dhe u shtri vetem ne disa zona.
Nese keni mundesi dhe per ta provuar gjeni nje deklarate per shtyp ne Youtube.
Dua te shtroj dhe nje te dhene tjeter per te cilen nuk jam shume i sigurt per peridhen Historike, kam pershtypjen se para regjiminit Komunist sipas nje rregjistrimi civil rezultoi se Romet ( ne ate kohe nuk di cfare termi negativ perdorej ) kapnin shifren e 120 mije frymeve. Besoj se ne ditet e sotme shifra duhet te jete rritur dhe jo ulur.

Jam pro mendimit te lire, qendrimeve tona kur nuk biem dakort me nje fakt apo dukuri, dhe nese duam ta mbrojme kete gje, atehere le te perdorim argumenta. smiley Une respektoj komentin tuaj, vetem se do kerkoja pak me shume reflektim nga gjithesecili prej nesh per gjerat qe na rrethojne.

Ju pershendes

Sipas një regjistrimi të bërë nga UNICEF, komuniteti i romëve vlerësohet të jetë rreth 15 mijë banorë dhe të vendosur kryesisht në 108 vëndbanime të ndryshme në zonat urbane dhe rurale të vëndit. Në Shkodër banojnë 85 familje rome me afërsisht 407 persona, të ardhur nga Fushë-Kruja, Durrësi, Fieri, Elbasani etj. Ato janë të shpërndarë në tre kampingje në hyrje të qytetit të Shkodrës dhe tek Ura e Bunës, si dhe një tjetër kamping i ngritur në fshatin Beltojë, ku jetojnë në çadra e kasolle pa infrastrukturën e nevojshme. Ndërkohë në qytetin e Kukësit jetojnë rreth 13 familje me 64 persona, në atë të Peshkopisë 10 familje me 47 persona. Ato strehohen në lagjet më të varfëra të qytetit të ndodhura në periferi të tij me sipërfaqe të vogla banimi me rreth 2 m katrorë për frymë, pa drita, pa ujë, pa ngrohje dhe me kushtet më minimale të jetesës. Në Lezhë, Shëngjin e Milot jetojnë pak persona nga ky komunitet, të cilët janë ende të paregjistruar. Ndërsa në rrethin e Tropojës aktualisht nuk banon asnjë familje prej këtij komuniteti.

Kuazi mondo.

Ju falenderoj qe ndate me mua kete pjese nga studimi qe ka realizuar UNICEF, e njoh deri diku si organizate nderkombetare.

Me sa shoh paska prekur nje pjese te komunitetit Rom ne Shqiperi te pozicionur gjeografikisht ne Veri perendim dhe verilindje te vendit tone. Shifra kap numrin e 15 mije Banoreve. Situaten e pershkruar me siper e kam pare personalishte... Kushtet jane te mjerueshme, pertej cdo stadardi te pranueshem... Fatkeqesisht.
 

Nese i referohemi pjeses se Shqiperise se Mesme dhe Jugut, shifrat per fryme jane shume here me te larte, dhe vendbanimet Rome diku te perqendruara dhe diku me te shperndara jane dhe me te medha e me te njohura. Vlore, Elbasan, Fier, Lushnje, Tirane. Pogradec, Gjirokaster, Korce, dhe qytete te tjera.

Tani shpejt do dal nje studim i realizuar nga Fondacioni Shoqeria e Hapur per Shqiperine, e cila do kete nje informacion te bollshem, nga ku do zbardhet dhe nje shifer te sakte per numrin e popullates, dhe jam i sigurt qe nuk do behet fjale per shifra fiktive por reale. 

Ju faleminderit dhe njehere. smiley

Studimi i UNICEF-it me pjesemarje edhe te UNDP-se e ka kryer studimin per tere teritorin e Shqiperise, ka regjistruar te gjithe emrat e kryefamiljareve dhe ka hedhur edhe vendodhjet e tyre ne nje harte te digitalizuar. Pra si te thuash eshte bere nje fotografim i plote i te gjitha trevave ku banojne Rom. Biles ky studim eshte trire edhe ne disa vende fqinje per te pare nga afer edhe emigrimin e nje pjese te Romeve nga Shqiperia. Kini parasysh se une po flas vetem per Romet dhe jo Rome + Egjyptiane. Le te presim edhe studimin e Sorosit por nuk besoj se do te kete ndryshime te medha. 

Kuazi Mondo.
Me kuriozuat vertet me kete studim te dixhitalizuar dhe gjitheperfshire, pra qe prek dhe trajton te gjithe popullsine.

A mund te me dergoni Linkun, dua ta lexoj. Persa i perket studimeve te dixhitalizuara, nuk kam degjuar ndonjehere te jete realizuar nje i tille nga keto organizatat.

Persa i perket studimit te Soros, marr hapesire te flas, pasi behet fjale per nje studim i dixhitalizuar i realizuar me aparate elektronike te pajisur me Gps, qe tregon dhe vendodhjen e sakte. Pjese e ketij studimi dhe pune ne terren kam qene dhe une per Tiranen.

Jam i sigurt qe do kete ndryshime. Mund te them gjithashtu se kam nje njohje dhe qasje me te thelle ndaj ceshtjes ne fjale.

Ju faleminderit per komentin. smiley

Xhekson, ketu ke nje link te UNICEF ku mund te eksplorosh gjera intresante. Edhe une, me pare, kujtoja se ishin te pakten nja 100 mije. Por shifrat jane kokeforta dhe me duhet ti pranoje. Mundet qe te kete patur edhe nje largim masiv te tyre jashte Shqiperise, pasi ata jane shume shtegetar dhe perkeqesimi i kushteve ne Shqiperi mund ti kete bere qe te largohen familjarisht dhe pefundimisht, pasi Romet ne pergjithesi nuk eshte se kane prona apo apsuri te patundeshme; gje qe do ti pengonte per tu larguar. Pra, une nuk di si ta shpjegoje kete shifer (rreth 15 mije) por kaq ka dalur. 

Ndersa, fakti tjeter qe shume organizata (kryesisht OJF shqipetare dhe shoqata te komunitetit Rom) ptretendojne per mbi 100 mije Rom, besoj se ka lidhje me deshirat e tyre per ti zmadhuar problemet ne menyre qe te kene mundesi te thithin ndonje financim. Sidoqofte, saktesimi i numrit te popullsise Rome eshte nje prioritet i UNICEF dhe dua te besoj se kjo organizate nuk mund te gaboje kaq marrezisht pasi diferenca eshte shume e madhe (15 mije me mbi 100 mije). 

Pershendetje Kuazi Mondo.

Te falenderoj perzemersisht per Linkun, patjeter qe do e eksploroj dhe jo thjesht me mendimin per te mbajtur nje qendrim kritik ndaj disa te dhenave, sepse aty mundesohen mjaft te dhena interesante.

Duket qe eshte nje studim i detajuar e i mireorganizuar aq sa mund ti vihet shenja e barazise per fondet e akorduara per te cuar perpara studimin analitik... smiley

Ju referova dy  njesive administrative ne Tirane, perkatesisht njesise 11 te cilen e njoh shume mire. Dhe njesise Nr.1 Shkoze te cilen e njoh mire. Ne te paren jetoj, dhe te dyten e kam vizituar para dy javesh.

Shifrat qe jepen aty te pakten per keta dy njesi nuk perputhen me dijenine qe une kam per numrin.

Pasi tek njesia Nr11. Jane mbi 90 familje Rome. Te shperndara ku shumica tregon nje shkalle integrimi te konsiderueshem, madje e gjithe popullata gezon marredhenie shume te mira me pjesen tjeter.

Ne njesine Nr.1 Shkoze, jetojne perkatesisht 50 familje ( Jo domosdosherisht objekte banimi te tipit barraka) a mund te perkethehet ne 181 fryme? Duke e pamundur mendoj.

Mendoj se mund te kete pasaktesi dhe per pjesen tjeter te studimit.

Per faktin e migrimeve dhe emigrimeve bie dakort me juve, per tu gjendur prane burimeve ekonomike nje pjese e komunitetit Rom zhvendoset perkohesisht ne territore ku ka mundesi te punoj, ose te mbijetoj.

Gjithashtu duhet ti kushtoni pak vemendje ndarjes ne fise qe i ben studimi. Nisur nga kjo po te marresh vetem pjesen e Romeve te cilet jane te vendosur per nje kohe shume te gjate ne nje ndarje administrative apo qytet e te cilet jane te integruar, kane krijuar nje marredhenie te forte e te qendrueshme me token, jane bujq, e veprimtari te tjera e tejkalojne numrin 15 mije Rom.

 

Unicef eshte organizate nderkombetare me kapacitete e burime njerezore te fuqishme. Vazhdon te operoje ne shume fusha perfshi dhe ceshtjet qe prekin Komunitetin Rom dhe Egjiptian.

Megjihate persa i perket dy njesive me siper, vecanerisht njesise Nr.11 Duket se ka gabuar... smiley
 

I nderuar ju uroj gjithe te mirat. Kanalet e komunikimit i kemi te hapura smiley

 

Besoj se me drejtoheni mua, apo jo? Flisja per shifrat qe dha zoteria me siper te cilat nuk ishin me shume se hamendesime. Nuk e kisha absolutisht ne menyre derogatore, megjithese kuptoj pse mund te mendoni qe ishte pandjeshmeri nga ana ime.

Studimin per numrin, moshen, vendodhjen etj, etj te popullsise Rome ne Shqiperi e ka kryer UNICEF 2 vjet me pare dhe sipas tyre ne Shqiperi ndodheshin apo jetonin rreth 15 mije Rome. Pra nuk eshte hamendesim Un Jardin sur le Nil!

Te me falesh atehere. Nxitova ne gjykimin tim.

Pershendetje "Kuazi Mondo"
Jam dakort dhe me vjen mire kur kemi nje qendrim skeptik, na ndihmon te zhvillohemi me tej, por do te doja gjthashtu te permendja disa fakte konkrete ne dijenine time, gje qe me ben te besoj ne ate shifren me siper.

Censusi i popullsise dhe banesave i 2011 i realizuar nga te dhenat e mbledhura nga grupet e punes ne terren ( Individ,student dhe gjimnaziste te trajnuar) dokumentuar se ka rreth 8 mije Rom ne Shqiperi.
Kam qene vete ne pozicion anketues dhe kjo pjese e procesit nuk shkoi sic duhet, pasi nuk u preken te gjitha banesat apo vendbanimet e ketij komuniteti ne te gjithe Shqiperine. Ka qene dhe nje periudhe ku nje pjese kishte emigruar perkohesisht per ne vendet fqinje per te siguruar burimet e jeteses, ashtu sikurse ben cdo individ, cdo qytetar, kur emigron nga nje vend ne nje vend tjeter, shembujt jane te pafund sidomos per vendin tone...!
 

U realizua nje peticion per te provuar nese realishte rezultati i censusit ishte i besueshem, pasi sipas te dhenave te grumbulluara nga Organizatat Rome dhe jo Rome, pohojne per shifren 120-150 mije Rom. Peticioni i cili mbeshtetet ne te dhenat dhe firmen e personave madhore, vetem te personave madhore e tejkaloi shifren e 8 mije qytetareve, dhe u shtri vetem ne disa zona.
Nese keni mundesi dhe per ta provuar gjeni nje deklarate per shtyp ne Youtube.
Dua te shtroj dhe nje te dhene tjeter per te cilen nuk jam shume i sigurt per peridhen Historike, kam pershtypjen se para regjiminit Komunist sipas nje rregjistrimi civil rezultoi se Romet ( ne ate kohe nuk di cfare termi negativ perdorej ) kapnin shifren e 120 mije frymeve. Besoj se ne ditet e sotme shifra duhet te jete rritur dhe jo ulur.

Uroj mos tiu kem merzitur, por gjykova te arsyeshme te komentoja meqense te gjithe kemi te drejten te ndajme mendime, fakte, opinione me njerit tjetrin.
Ju pershendes.

U rregullua Shqiperia ne cdo aspekt dhe tashi nuk kemi se c`bejme por duhet te rregullojme edhe romet. Nese kane pjerdhur nga mendte e kokes politikuajt e Shqiperise, perse duhet deomos qe te pjerdhin dhe peshqit..C`jane keto postime me keto tema romesh tre - kater here muaji?

Pershendetje Komentues. 
Me vjen mire qe ndoshta lexuat artikullin apo thjesht temen, dhe reaguat ne nje forme te caktuar. Ne kete rast le te themi ne nje forme paksa negative, pasi ashtu mendoni, dhe duhet te respektojme mendimin e lire te gjithesecilit.

Une do te doja te shtroja disa pyetje te thjeshta, meqense shoh se ju shqeteson dhe mendoni se Shqiperia ka probleme dhe duhen rregulluar.

A mendoni se te gjithe qytetaret e nje vendi qe jane pjese e Kombit duhet te trajtohen te barabarte?

A duhen trajtuar individ, komunitete grupe te caktuara sipas nevojave qe kane, shkaku i te cilave eshte si rezultat i ligjesive te panumerta shoqerore?
 

Shqiperia eshte vend i te gjitheve, eshte mjedisi, dhe shoqeria ne te cilen bashkeveprojme cdo dite ne cdo ore. Romet jane qytetare Shqiptar. Uroj qe te mos ngaterroni dy konceptet e ndryshme KOMB DHE ETNI, apo MINORITETI Linguistiko-kulturor.
 

Hallet e Shqiperise, te Shqitareve dhe Shqiptare jemi te gjithe, sepse jetojme ne te njejtin vend, dhe kemi krijuar marredhenie me truallin, kulturen materiale dhe shpirterore, vecanerisht kur nje komunitet ka me shekuj qe jeton ne te njejtin vend. Hallet nuk mund te zgjidhen ne kete menyre duke mbajtur nje qendrim perjashtues ndaj grupeve me pak te perkrahura dhe ne nevoje. Gjykoj se nuk duhet te kete dallime apo preferenca ne vendosjen se cfare problemi apo grupi duhet te kete prioritet, dhe Romet te trajtohen si qytetare te dores se fundit.

Pse duhet te ndodh kjo gje? A thua se kemi te drejten te trajtojme te ngjashmin tone ne kete menyre.
A eshte e kendshme kur Shqiptaret e trevave perreth te trajtohen si qytetare te dores se fundit? 

Nuk tregon fryme qyetatarie ta trajtosh Komunitetet apo Minoritetet si te huaj dhe qe halli i tyre nuk na perket aspak.

Eshte perberja e ketij kombi qe mund te rregullje Shqiperine, duke qene mendje hapur, empatik ndaj hallit te tjetrit, pranues, dhe mbi te gjitha te PERGJEGJSHEM.

Ju pershendes perzemersisht.

Para 3 vjetesh qelloi  te pyes nje te dores se tyre se a e ka hasur akoma keto dite rrazicmin prej dores tone ........

Po si jo me tha , djali im u turr sa a ndej ketej ne kohe votimesh dhe i dhane shume premtime

pas votimesh vajti djali t'i takoje sic i kishin premtu

-Ik ore jevg m..i!  - kishte marre pergjigje nga "intelektuali" rradhes

 

smiley

Pershendetje Elba.
Duke lexuar komentin tuaj i nxita qe te shpreh komente ne kuader te bisedes qe shtron artikulli.
 

Intelektuali i rradhes, i cili shprehu nje forme Hate speech, gjuhe urrejtje pervecse tregoi se nuk i ka kushtuar rendesi Edukates qytetare te ciklit fillore, paska anashkaluar dhe sociologjine e vitit te dytem, ku mesojme per shoqerine dhe per respektin reciprok qe duhet te kemi ndaj bashke qytetareve, paska abuzuar me poziten duke bere premtime, ose me sakt mashtrime! Ndoshta premtime jo te legjitimira, dhe nuk eshte cudi qe abuzohet me komunitetin Rom me ate pjese te marxhinalizuar e te paarsimuar pre e lehte e mashtimeve apo blerjes se votes.

Elba, fjalen intelektual pak kush e meriton, dhe shpesh here nuk e kuptojme rendesine e ketij termi.

Ju uroj gjithe te mirat. smiley

ne fakt te jesh rom ne Bullgari, Serbi, Rumani a Moldavi, pale ne France e Itali, eshte shume here me mire!

Po per shqiptaret jo rom si eshte gjendja ne shqiperi,per te papunet e ndershem qe duan te punojne,se romet, si duket autorja qe na tregon se thelbi i demokracise qenka liria dhe barazia,si njifka fare, se i barabarte nuk je vetem ne deshira por edhe ne detyra,hajde ne itali shifi sa mire rrojne ata qe s'i kane thene punes mirmengjes,dhe pastaj mbase nderron mendim.

Pershendetje Xheni.

Lexova komentin tend, dhe nisa te reflektova pak. Vecanerishte tek pjesa e te drejtave dhe detyrimeve te cdo shtetasi ne rastin tone Shqiptar, qe merr persiper te gezoje te drejtat duke i shfrytezuar ato, dhe permbush detyrimet e caktuara. Korrelacioni te drejta dhe detyrime eshte i pandashem.

Jam shume pro ketij parimi kushtetues dhe ligjor.

Por nese flasim per thelbin e DEMOKRACISE, sistemin qe gjithe Shqiptaret e priten me shume deshire pas renies se komunizmit, duhet te kemi parasysh gjithashtu nocionin e Shtetit te se drejtes. Dhe shteti i se drejtes sipas mendimit tim po ta permbledhesh me dy fjale, do te kuptojme ti Pergjigjemi nevojave te individeve, dhe jo thjeshte te perdorim mekanizmin mekanik te Drejta dhe Detyrimeve.

Per sa i perket te drejtave jane te barabarte per te gjithe, POR SHANCET NUK JANE TE NJEJTA PER TE GJITHE... Si mund te kryeje detyrimet nje qytetar kur eshte i perjashtuar apo ka shume pak akese ne te drejtat e tij? Juve si mendoni?

Romet nuk e duan punen?

Une jetoj ne Tirane, dhe shoh qe Romet fusin koken tek koshat e mbeturinave per te mbledhur mbetje te riciklueshme... Po ata punojne,,, madje kryejne nje pune qe nuk i fal dinjitet sepse jane te shtrenguar per ta bere.

Ka dhe shume Shqitare qe vuajne nje situate te rende ekonomike, dhe shteti duhet te zbatojne politika per kete kategori sociale. Mjafton te lexoni disa komente ketu dhe do te kuptoni se Romet pervec hallxhinj dhe te varfer, heqin nja hall tjeter, ate te perjashtimit dhe percmimit.

Nese nuk bini dakort me shkruani, personalishte e cmoj fjalen e lire, mendimin e lire, dhe nga ana tjeter me pelqen argumenti, vecanerisht kur mbahet nje qendrim objektiv nga dukurise. smiley

Ju pershendes

 

 

Xhekson,te falendoroj per kohen e kushtuar dhe me perulje ju them se me preku komenti yt e me beri te reflektoj me thelle e te korigjohem brenda vetes per ndonje nxitim apo reflektim te siperfaqshem,por,mendoj se s'mjafton vetem kaq,problemi mendoj se qendron pikerisht tek korrelacioni i te drejta - detyrimeve dhe se sa çdo komunitet ose individ perpiqet te ndryshoje,te integrohet me te gjitha normat qe ai(integrimi) permban.

komenti im nisej edhe nga eksperienca qe shof nga shume prane ketu ku banoj,me keqardhje e them se ai komunitet,nuk integrohet kollaj,kane nje mentalitet komplet tjeter nga i yni,ju pelqen rremuja,pislliku,mosrespektimi i rregullave qe nje condominio ka,nuk punojne,marrin asistence nga shteti per motive te vjetra historike qe s'po i permend se skam kohe,ndersa ne shqipot shpesh ju a kalojme dhe italianevesmiley

Ti thua.-shanset nuk jane te njejta per te gjithe- sh. e vertete, e kam provuar ne kurriz si ne vendin tim ashtu edhe si emigrante,por asgje s'na falet ne kete jete,çdo gje harrihet me mundim e sakrifica dhe familjet e mrekullushme shqiptare e kane harritur kete,jo kaq tek ne brezi i pare por tek femijet tane,te denje per tu integruar ne nje shoqeri te re,a nuk duhet pare me kete optike ndryshimi?

Mendoj se shqiperia ka probleme madhore qe do terhiqen zvarre per nje kohe te gjate per shkak te ndryshimit te sistemit qe nuk eshte pa dhimbje,besoj se çdo individ si ju atje dhe ne kendej po e perjetojme kete gje,dhe bashke me ne edhe komuniteti rom.

pershendetje dhe flm! smiley

Xheni ju falenderoj per komentin e ndjere, ne te cilen ka emocion, gje qe e kuptoj, pasi veshtiresi kalojme te gjithe, une vete kam njerez qe jetojne jashte kufinjve te Republikes se Shqiperise dhe di mire peripecite te mirat dhe veshtiresite qe kalojne.

Me vjen mire qe reflektuat, dhe ndoshta qasja juaj ndaj nje komuniteti qe nuk na intereson shume, ka ndryshuar, dhe jam i sigurt qe do ndryshoj si qasja ashtu dhe qendrimi. Per pak kohe reflektuat dhe mendoj si per veten se kohe per reflekim ka pasi jemi qenie dinamike ne mendime te prirur per tu ndryshuar, dhe do te doja nje prirje te mbi shtuar drejt Empatizimit.

Komuniteti Rom nuk integrohet lehte, dhe ka arsye qe perkojne me kete shkalle veshtriesie drejt integrimit. Une do tiu sillja shembuj te pafund te sfidave dhe veshtiresive, dhe vecanerisht kur jane te lidhura me kontekstrin Historik. E kam vizituar me qindra here Komunitetin Rom, dhe me beso qe nuk perpiqem te justifiko porse te ndaj me komentuesit e tjere, shkaqe dhe pasoja qe besoj se mund te ndryshoj situata e tyre Ekonomike. 

Ate cka shohim nuk eshte kulture, zgjedhje e lire, stil jetese por diktim nga kushtet e pafavorshme nga mjedisi jo shume miqesor, nese do te te sjell shembuj nga Historia jane te pafundme, mirzore jane politikat ne vazhden e historirse per ti asimiluar si popull, per ti kufizuar te drejtat.

Levizja, Nomadizmi, ne gjenezen e tyre nuk jane zgjedhje te lira. Dhe mund ta argumentoj pse-ne.

Ka Rome te cilet kane kontribuar dhe kontribuojne per kete vend, qytetare te integruar te cilet kane ruajtuar gjuhen, dhe vlerat kulturore. Kur them kulture nuk perfshij martesa te hershme apo stilin e jeteses se mjeranit, i cili nuk eshte zgjedhje por pamundesi.

Nese keta Qytetare Shqiptar dhe njekohesisht Rom, ja kane arritur te integrohen ekonomikisht dhe ne aspektin social. A mundet pjesa tjeter me e margjinalizuar? Qe ndoshta nuk ka pasur mundesite, shancet, mjedisin e duhur, faktore te tjere tia dali mbane?

Une besoj se ka mundesi, nese perpiqemi te trajtojme nevojat e tyre, dhe ti kuptojma pak me mire, jo duke i pare nga larg, se cfare po bejne, por duke ndjere se cfare perjetojne dhe pse...

Perpjekje per te mbijetuar bejne cdo dite te jeni te sigurt... Sepse perballen me varferi te skajshme, percmim, disktiminim, probleme sociale, segregimin.... Kur je i segreguar diku larg shoqerise, si mund te integrohesh?

Ju faleminderit. smiley

Xhekson,

Nga menyra se si shkruan dhe argumenton lidhur me problemet e komunitetit rom, dukesh qe je goxha i informuar per historine dhe praktikat e diskriminimit te ketij komuniteti. Nqs je rom nga perkatesia, them se je nje avokat i mire i ketij komuniteti dhe te pergezoj per pasionin dhe perkushtimin ndaj komunitetit tend.

Nese je jorom por studimet, puna dhe interesat te kane lidhur me kete komunitet, pa dashur t'ju paragjykoj (sepse nuk ju njoh), gjithcka do ta merrja me rezerva.Skeptiçizmi im i referohet nje fakti jo fort te kendshem, pikerisht faktit që, një numur i konsiderueshem drejtuesish te org. joqeveritare jo rome (mjeshtra te vertete retorike ne  avokatine dhe lobingun per romet) kane menaxhuar  ne keto 24 vjet fonde te konsiderueshme nga BE, PNUD, BB, REF, UNICEF, SOROS dhe burime te tjera por, sikunder duhet ta dini, impaktet sociale per permiresimin e kushteve te jeteses dhe integrimin e komunitetit rom, jane minimale ne raport me imputet kolosale.

A ke dijeni sa eshte fatura e te gjitha projekteve dhe nderhyrjeve ? Fatkeqsisht kete kane bere edhe disa drejtues te spikatur te org.joqeveritare rome. Nuk po mohoj kontributet dhe sherbimet e ofruara per kete komunitet permes ketyre projekteve dhe nderhyrjeve por ato jane shume pak ne raport me fondet e akorduara.

Ne te gjitha komentet e tua perkujdesesh te nenvizosh se gjendja e mjeruar e ketij komuniteti eshte pasoje e dikriminimit, perçmimit, perjashtimit social dhe izolimit nga popullsia mazhoritare dhe institucionet shteterore. Madje dhe nomadizmin, stilin  e jetes dhe vete kulturen e ketij komuniteti e shikon si zgjedhje detyruar. Po vete njerzit e ketij komuniteti, a kane detyrimin te zhvillohen, te arsimohen, te zbatojne rregullat,  te kapin shancet qe ju ofrohen,  edhe pse keto te fundit jane te kufizuara? Perse romet , kur lulezonte industria e ndertimit, nuk preferonin te punonin ne kete sektor, si shume te ardhur te papune ne Tirane, por parapelqenin mbledhjen e kanoçeve ose, me keq, lypjen?

Sepse nuk ju pelqen disiplina. Parapelqejne ta menaxhojne vete kohen dhe te  jene pa "bos" mbi koke, gje qe reflekton stilin e tyre tradicional te jeteses. E ashtuqujatura "kulture e varferise" eshte kthyer ne nje tradite dhe tradita ne nje stil jetese, pertej regjimeve, sistemeve, stineve. Nje pjese e tyre jane adoptuar me kete kulture.

Pershendetje Spiritus.

Me vjen mire qe keni lexuar nje pjese te komenteve te mia, ju falenderoj per kete. Kjo tregon se keni nje fare interesi dhe ngacmimi per ceshtjen ne fjale, gjithashtu disa pikepyetje ( te cilave i keni veshur nje fare qendrimi) shoqerojne komentin tuaj te mire ndertuar me pyetje te drejta per tu bere.

Ajo cka vleresoj me shume eshte objektiviteti dhe argumentat me te cilat me cilat jeni pergjigjur komenteve te mia.

Do te doja te diskutonim per secilen nga paragrafet dhe rrjeshtat por duaj se hapesira per te komentuar eshte shteruese, koha eshte e pamjaftueshme. Me deshire do arsyetoj lidhur me komentin tend per te ndare pikepamjet e mia personale te paraqitura me objektivitet.

Keni te drejte se shume grante/fonde/ donacione e forma te tjera dhurimi jane dhene ne dobi te ketij komuniteti per integrimin e tij ne jeten sociale, ekonomike, politike, kulturore te vendit.Fonde te cilat jane menaxhuar nga Organizata Nderkombetare, te cilat luajne nje rol te rendesishem per shume ceshtje, jo vetem per komunitetin Rom. Para se te dalin ne kete pike po shtroj nje kunder pyetje.

1) Kush i ka levruar keto para per te mbeshtetur programet e NGO ne nivel nderkombetar/kombetar?
Problemi i fondeve kryesisht nga BE dhe politika e saj, i be teme e dites para disa kohesh, ne nje periudhe kur situata e strehimit per komunitetin Rom ishte e agravuar, ende vazhdo te jete.

Ambasadori i meparshem i Bashkimit Europian ne nje dalje mediatike u shpreh se nuk ka funksionuar nje mekanizem AUDITIMI per keto para, por thjesht kane ofruar Impute kolosale, kane marre outpute, te perkthyera ne raporte korrekte per nga forma, por kurre nuk eshte diskutuar per OUTCOME... Po e ndal ketu argumentimin, pa dashur te parashtroj me tej te tjera.

Ah, mos te harrojme dhe pjesen e menaxhimit te fondeve, kohen per te cilen nje program zhvillimi ka nevoje ta shpalose rezultate, te cilat duan kohe... Njesoj si reforma te caktuara, plane strategjike, menyra e implementimit, impakti, intensiteti dhe eficenca, perllogaritja etj etj.

Me keqkuptuat nese mendoni se gjendja e mjeruar ne te gjitha aspektet e Komunitetit Rom eshte si pasoje dhe vetem nga qendrimi i pjeses Maxhoritare. Por jane indikatore te rendesishem qe duhet te merren parasysh. Per kete ka shembuj, nga aktualiteti dhe Historia. AJo cka shohim sot nuk eshte nje kulture e vullneshme mendoj. Por nje situate e shtresezuar.
 

 

Lejini mo se na shurdhut veshet me keto romet. Nai bote sikur me qene pasardhsit e Jul Qezarit. Se i rregulloji Shqipria gjithe problemet, tani kane ngel vetem sensibilizimi i opinionit ndaj cheshtjes gabel . Nuk dune mer keta edhe me i dhone shpi ke Blloku do ikin ke mhallja vet, ke teneqet. Dun me nez zjerm n'mes te guzhines apo s'i keni njoft ? As me punu nuk dun ,as me pagu taksa ,as me u asimilu, vetem me e hap gojen me u anku e kon menien. Kom rastis i here me i " Conad " te vogel ne Itali anej nga Carpi . U futen nja 10-15 nga keto femra te moshave te ndryshme. U munu menazheri, nji burre ne moshe me i rujt, por good luck !!! E futi gabelja shishen 1.5 l poshte brekusheve qe i zot e di si e mate aty poshte. I moren gjysmen e dyqonit atij fakirit.

Ne jevxhit kena le per cef . Xhith diten pijm raki, xhith noten bojm aheng.

Ok first she says:

Romët kanë gjuhën dhe kulturën e tyre

Pastaj thote:

Ne si shoqëri nuk mund t’i ndryshojmë e t’i bëjmë ata të ngjashëm me veten.

 

Sikur nuk me ngjisin keto dy fjali..... smiley

Si do ti ndryshojme ne...? Mos duhet tu a heqim gjuhen dhe kulturen e tyre...? Gje qe s'ka kuptim......

Une mendoj qe jane ata qe nuk duan te integrohen ne shoqerine tone!

Si nuk duan? Cfare kupton me integrim pastaj? 

Pershendetje Mergimtarja.

Shoh qe ju paska ngacmuar kurreshtjen ky citime nga artikulli i vajzes. Lexoj qe ke ngritur dhe dy pikepyetje.

Dhe ne fund nje fjali pohore. Gje qe eshte mendim personal dhe ne komentuesit e tjere duhet te respektojme mendimet e gjithesecilit, deri diku dhe qendrimet per aq kohe sa nuk prekin dhe cenojne te drejtat dhe lirite themelore te njeriut.

Romet kane gjuhen e tyre e cila eshte e folur dhe prej viteve 70' eshte e shkruar, ka abetare, me alfabetin latin, literature, studime ne gjuhen Rome. Po ashtu gezon nje kulture te pasur materiale dhe jo materiale. 

Kur vajza shkruan se: " Ne si shoqeri nuk mund t'i ndryshojme e t'i bejme ata te ngjashem me veten" kam pershtypjne se nenkupton qe ne nuk duhet te asimilojme nje popull, ti zhdukim nje identitet kulturor dhe vlerat qe i karakterizojne. Ndersa ceshtja e integrimit nenkupton qe romet duhet te jene pjese integrale e zhvillimit te shoqerise, ne te drejta ne rradhe te pare e ne detyrime qe pasojne te drejtat. Te mund te dalin nga situata aktuale e diktuar nga faktore Ekonimike, historik, social, politik.

Por te gezojne te njejtat shance dhe mundesi duke ruajtuar gjuhen e cila perben vlere per cdo popull, vlerat kulturore materiale dhe shpirterore.

Mergimtarja. Po, ata duan te integrohen.

Eshte njesoj si te flasim per Shqiptaret qe jetojne ne shtet te huaj, qe duan dhe perpiqem te ruajane gjuhen dhe kulturen e vend lindjes. A bejne mire? 

Mendoni se do ishte mire te asimiloheshin me popullsine e vendeve ku kane migruar dhe te humbasin nje lloj identiteti nga ku vijne?

 

Do kisha deshire te lexoja opinionet tuaja lidhur me pyetjet qe kam shtruar. smiley Pa ju vene ne siklet.

Ju pershendes.

Zgjidhjet jane gjithnje te lehta; gjetja e guximit per ti bere keto zgjidhje eshte problemi.

 

O Bama cik me Shqip te lutem .... smiley

 

Shqip ish o shqipe; siguro mundesi aksesi te barabarta per sherbimet; perdor gjith forcen e ligjit per arritjen e nivelit minimal te arsimimit te percaktuar ne ligj etj. Vullnet duhet, kaq. Te tjerat jane nga ato me rigon. 

aaaa It all make sense now... fale fjales rigon ne fund smiley

thashe se i kishim vene emrin rom(e) ndonje fshati shqiptarsmiley  kjo duke patur parasysh liberalizimin e gjuhes ( shiko shpi).

mire bejne qe shkruajne,le ti marrin sorrosit ndonje lek,se ka ai!  pse,vetem lubonja me muc nanon do hanesmiley

nje gje nuk kuptoj me keta proromaket une-nuk e dine qe te drejtat e tyre i mbulon cuni i janullatosit-alias-vangjel dulja- mbrojtes i papare i te drejtave te joshqiptareve????

ne periudhen -91-98 arixhinjte ne greqi nuk i zinte policia se ishin de jure kontigjent votuesish te dules(bashke me shqiptare te tjere debila nga librazhdi dhe kukesi)!  pra arixhiu ka shenjtorin e vet.   ju c'm#t keni qe lehni?  ju jane ankuar gje arixhinjte?

" thashe se i kishim vene emrin rom(e) ndonje fshati shqiptar"

ka ne Vlore fshat me emrin "Roms".smiley

Me duket se ky fshat eshte ne Mallakaster... Por ska lidhje me Romet, atje jan puro shqiptar. 

po, mund te jet ne Mallakaster ky fshati dhe ska asnje lidhje me ''romet'',  natyrisht..    ne fakt   emri i fshatit eshte me  'rr'  te forte. Rroms.

Jo vetem ne Shqiperi , fatkeqsisht ata jetojne te diskriminuar kudo ne bote, njeriu me ngjyre flas, pavarsisht se flitet se nuk ka rracizem.

kam nje shoqe pune qe thote- shife ngjyren e dores time, sa te jete kjo e zeze, ti si e bardhe qe je ke me privilegj  se une , me pelqen mua apo jo qe kam lind ktu , ti si europiane e bardhe shifesh me sy tjeter

aty ,kryeplaku duhet te jete arixhi,perndryshe eshte diskriminim!

kjo puna e emrit rom eshte njecike e ngaterruiar,se turqit rumeli,i thashin peramndorise romake lindore,ose bizantit.  te ashtuquajturit greke,para 1821-t e quanin veten rom-ios.

do zihen me njeri-tjetrin

Pershendetje Shqiptari i Vjeter me flamur te huaj.

Me ndjeni nese permenda faktin se keni perdoru si foto provili flamurin e huaj, eshte zgjedhje e lire, dhe qe ndoshta perpuqet me emrin e perdorur. Gjithesesi nuk ka shume rendesi, mjafton ta ndjeni veten ne rradhe te pare Human, qytetar dhe bashke kombes i mire.

Lexova  qe komentuat dhe me siper, por vendosa te krijoj nje fare dialogu ne kete hapesire te dyte.

Ne dijenine time Perandorite, kane strukture qe nuk duan tia dine per konceptin e kombit, apo autonomise se shteteve perberese, rastet te shumta, si perandoria Romake, apo Osmaje, qe kane pushtuar siperfaqe te medha tokesore duke u shtrire ne tre kontinente, levizja e personave ne perandori ishte e lire, me mijera Shqiptare perfundonin ne Turqi, me Mijera Turqe ne Bosnje Hercegovine a Spanje, e me mijera Rom diku tjeter. Pa dashur te bejme leksione Historie, dhe nuk di njohurite tuaja per kete pjese. Por persa i perket termit Rom... Ne Perandorine Osmane, apo ne Turqi, nuk perdorej termi Rom, por kishte terma te tjera, qe kishin kuptime bazuar ne karakteristikat fizike te ketij populli apo aspekteve kulturore materiale dhe jo materiale.

Fjala Rom eshte termi me dinjitoz qe mund dhe duhet te perdoret ndaj komunitetit Rom. Sepse eshte nje term qe e kane zgjedhur vete, nuk ka kurrfare ngarkese apo konotacioni negativ, percmues a perjashtues, dhe eshte zgjedhja e tyre e lire mendoj se te gjithe ne duhet ta respektojme nese besojme ne vlerat e lirise se zgjedhjes.

Fjala Rom, do thote Burr, ose njeri.

dhe jo terma te tjera, si Arixhi e cila ka ngarkese negative.

Une jam kunder vendosjes se emrave nje populli te caktuar ashtu sic na pelqen neve. Mendoni qe Shqiptareve ti bashkengjitet nje emer fyes dhe poshterues... Nuk do ta pranoja!

Ju pershendes Zoteri. 

xhekson,besoj se e ke gabim ate punen e flamurit,sepse nuk eshte pune zgjedhjeje,por vendndodhjeje.  edhe ti nuk besoj se e zgjodhe vete flamurin shqiptar,sepse fare mire mund te kishe nje flamur rom,nese kane!(ne shenje solidariteti)

une nuk e di nese fjalen rom e kane zgjedhur vete arixhinjte,por kam pershtypjen se as ata vete nuk e duan percaktimin rom.

fjala arixhi nuk eshte ofenduese si fjale sepse percakton qarte veprimtarine e tyre ne lidhje me arinjte.  une vete kam pare shume here ,i vogel,arixhinj me ari per dore qe kercente.  pak a shume sic themi taksixhi!

thoshe diku me lart te mos ngaterrojme kombin me etnine.une di qe fjala greke etni-ethnos do te thote komb. ndoshta donit te thonit pakice kulturore.

eshte pak e dyshimte qe te gjithe ju ,''mbrojtesit'' e arixhinjve ,nuk jeni arixhinj.  le te dale ndonje prej tyre te ankohet se  behet me i besueshem.

per mendimin tim nuk ka diskriminim te pakicave kombetare apo kulturore ne shqiperi.  bile shqiperia eshte i vetmi vend ne bote ku pakicat kane me shume te drejta se shumica vendase.

ju ,te drejtave te njeriut,pse nuk e keni ngritur zerin ndonjehere per te drejtat e pakicave shqiptare ,jashte shqiperise?

 

Shqiptari i vjeter ju falenderoj qe u pergjgijet komenteve ne vazhden e diskutimit te lire dhe miqesor qe kemi ndertuar.

Ceshtje zgjedhjeje apo vend ndodhjeje nuk po e gjykova por thjesht e konstatova.

Per dijeni ka Flamur Rom, google di te tregoje per motivet dhe vitin se kur eshte pranuar zyrtarisht, ka nje himn gjithashtu, qe flet per momente historike nga ku po ta lexoni do kuptoni disa aspekte interesante lidhur me ditet e sotme dhe gjendjen qe i shoqeron dhe kete jua them sinqerisht. smiley

E di shume mire percaktimin e fjales harixhinj, dhe lidhet me nje nga profesionet e vjetra te Komunitetit Rom, percaktohet dhe ne nje nga regjistrimet civile te epokes se Sulltanatit. Romet ishin artist cirku e xhongoliere te mire. Vecse me duhet te shtoj qe konotacioni me te cilen perdoret si term nuk eshte shume i kendshem, dhe ne ate periudhe kohore marrin kohe ne Republikes dhe Mbreterise, populli Shqiptar nuk kishte ndonje respekt te madh per Romet besoj, pa dashur te dal ne konkluzione te pabazuara, dhe menyra si e perdorim ka nje faer ngarkese percmuese. Eshte me e dretje te perdoret Termi Rom, kur vete komuniteti ne fjale fe ka zgjedhur te quhet. Besoj se dhe juve bini dakort. Nuk mund te dalim e te quajme tjetrin si duam ne. smiley
Kam pershtypjen pa dashur te hap fjalore terminologjike se fjala KOMB eshte term me i gjere dhe me gjithperfshires.  smiley

Mendoni se jam thjesht Mbrojtes i tyre?... smiley

Zoteri nga komentet qe kam lexuar ketu, ka nje fare diskriminimi pa dashur te gjykoj ndonkend, sepse te gjithe kemi lirine e shprehjes dhe te mendimit. Nga latinishtja diskiminim do te thote dallimi, me vjen keq ta pranoj por qasja jone e shumices karshi komuniteti esthe me shume se e ftohte, perpiqemi te dallohemi dhe te mos interesohemi ndaj tjetrit. Mendoj se ne kete rast do ishte pozitive te perpiqemi ti kuptojme, nese kane probleme, pse nje pjese e komunitetit perjetojne kete situate per te cilen po komentojme?

Persa i perket paragrafit te fundit, personalishte perpiqem te shpreh me ane qendrimesh apo veprash kontributin tim ne shoqeri. Ne cdo aspekt qe mundem me aq fuqi dhe mundesi sa kam. smiley

Sigurisht qe duhen bere perpjekje per Pakicat Shqiptare jashte kufinjve, Komunitetet brenda kufinjve, grate e dhunuara, femijet ne situate rruge. Le te beje cdo kush pjesen e tij aq sa mundet. smiley
 

Ju falenderoj per kohen i nderuar.

Sqarim Përpjekja sikur është rralluar . Edhe sumsat sikur janë shtyrë ca . Romët si duket paskan avantazhin ...Aleluja .Java shtatë e Romët - Tetë .S, paska mo probleme Mëmëdhëmbja smiley

" ....Romët kanë gjuhën dhe kulturën e tyre. Ne si shoqëri nuk mund t’i ndryshojmë e t’i bëjmë ata të ngjashëm me veten. Por duhet t’i pranojmë ata ashtu si janë dhe pa i paragjykuar. Një shoqëri demokratike, siç pretendojmë ne se jemi, respekton  diversitetin  kulturor dhe çdo individ të saj. Romët duhet të trajtohen si të barabartë me populsinë  maxhoritare dhe të respektohen të drejtat e tyre. Çdo njeri ka të drejtë të jetoj i lirë dhe si i barabartë mes të barabartëve, ky është dhe thelbi i demokracisë..." 

 

Keto fjale jane te medhoja, mirpo zonja nuk e di se pikerisht ketu ne zemer te Europes, njerzit mendojne ndryshe per te ardhurit, per ne emigrantet. Ata thone se, ti ke ardhur ketu dhe duhet ti pershtatesh gjuhes, kultures dhe natyres tone. Keshtu thone ne te gjithe Europen, per te ardhurit. 

E kemi sqaruar dhe nje here, se fjala 'roma' eshte futur inkonjito, klandestin, padrejtesisht, kompleksisht, se ky grup quhet dhe ka emertimin zyrtar 'cigan' , fjale qe eshte perdorur pa kontiminacione negative, pa fyerje. Edhe sot edhe kesaj dite, shum tv, shum gazeta e revista, perdorin kete fjale, 'cigan' , pa fyerje e pa ngarkesa negative, siç perpiqen t'ia japin disa individe. Prandaj i lutemi te perhumburve, te mos perdorin fjale qe e kan futur disa individe me komplekse te renda ne jeten e tyre. 

Pershendejte Pjer Thomas.

Lexova komentin tuaj, deri diku jeni shprehur objektivisht dhe per kete me vjen mire, ndersa diku me tej keni ndare me artikullin nje qendrim paksa subjektiv, sigurisht te bazuar ne bindjen tende te brendshme dhe per kete ju respektojme.

Megjithate ka disa pyetje qe duhet ti bejme vetes, ne menyre qe bindja e brendshme te mos mbetet statike dhe e verber por te zhvillohet me tej. Besoj se dhe ju bini dakort me keto fjale.

Persa i perket leksionit per Demokracine, sistem te cilin po e perjetojme de fakto paksa ndryshe nga de jure, mund te them se thelbi i demokracise e kalon thelbin e nocionit te shtetit Ligjor, ku te gjithe jemi te barabarte perpara ligjit. Jam shume dakort tek barazia ne te drejta dhe detyrime, por mbetem pak spektik persa i perket frazes se Romet duhet te trajtohen te barabarte me popullsine maxhoritare.

Perse romet nuk jane pjese integrale e popullsise maxhoritare, por situata de fakto flet ndryshe e sidomos ata qe e kane pare flasin me ndryshe dhe kane nje forme ndjeshmerie ndaj hallit te tjetrit. Megjithate dua te mbaj linjen e diskutimit objektiv sic e kam nisur.

Nocioni i barazise ne nje shoqeri me diversitet nevojash, interesash, dhe statusi social nuk mund te jete plotesisht i paster. Ne kete rast lind nevoja ti drejtojme syte ndaj shtetit te se drejtes, ku trajton nevojat e individit, ku fare mire ne dime se monedha tjeter e DEMOKRACISE meqense e permendet eshte forma e KAPITALIZMIT, ku i "forti" dhe per te fortit nuk njihet barazia. Prandaj dhe Hendeku i pabarazise eshte kaq i thelle....!

Ti pershtates Kultures dhe Gjuhes na mesn Europa??? KUSH ESHTE KJO EUROPA? Vendet qe e perbejne e qe ruajne me fanatizme kulturen dhe kujtesen kombetare??? I nderuar mendoj se jeni ngateruar pak. Europa ka politika indirekte imponuese por nuk e perdor kaq hapur kete fraze, per me teper drejtohuni te Drejtes Europiane.

Me lejoni nje paragraf te fundit persa i perket Termit Cigan dhe Rom. Rom eshte term i pranuar nga vete Komuniteti Rom, dhe i legjitimuar ne vitet 70 kur ka ndodhur kongresi i pare nderkombetar Rom. Termat e tjera jane derogative, fyese dhe denigruese... Cigan? Mediat Italiane perdorin Termin Rom, po ashtu ato Angleze, Europa perdor termin rom te pakten ne Media dhe terminologjine zyrtare. Kuptimi i fjales cigan gjendet po ti referohemi kontekstit historik pse eshte perdorur.

I nderuar ju pershendes smiley

Pershendetje Xheksona smiley nga leximi/hulumtimi ketu, mu krijua pershtypja se jeni autorja e shkrimit smiley dhe kjo nuk ka asigjo te keqe, veç pergjegjesi dhe thjeshtesi te autores, dy karakteristika te mira. 

Thoni qe jam ngaterruar pak, por une qe jetoj prej shum vitesh ne perendim, e di se si jane politikat kendej, ju aty thjesht i perceptoni sipas perthyrjes qe i behet nga media, ashtu siç perthyhen rrezet e diellit nga ujti apo nje lente, apo syzet. 

Sa per termin Rom, kjo gje u vendos ne kongresin e Ciganeve ne Sllovaki aty nga viti 1992-95 (nuk e mbaj mend mire vitin). 

Mediat angleze edhe sot perdorin termin Gipsy, se shohim çdo jame emisione me cigane angleze, se edhe perendimi ka plot cigane, qe jane pakez me te bardhe se ciganet e Europes jugore, kuptohet nga faktori diell. 

 

Pershendetje Pjer Thomas.

Kur nisa te ndertoj nje ure komunikimi me ju permes komenteve ne kete faqe, ne rradhe te pare vendosa te respektoj kedo, dhe te ruaj nje nivel komunikimi te sjellshem. Nga ana tjeter ve re se ju me shtremberuat emrin. Ju lutem zoteri te jemi me serioz.

Nuk jam autori i shkrimit, por nje qytetar i thjeshte i cili perpiqet te ndaje informacion/pervoje/ndjeshmeri kudo qe i jepet mundesia. Asgje personale me komentuesit, jemi te gjithe te lire te shprehemi lirshem, juve qe jetoni ne perendim duhet ta kuptoni me mire peshen e kesaj e ketij parimi. Vetem persa kohe nuk cenoni lirine e tjetrit. Gjithesesi nje bashkebisedim miqesor po kryejme.

(Ketu tek neve, shume prej nesh perpiqen ti perceptojne politikat jo thjesht sic na sherbehen per konsum nga Media. Nese e keni fjalen per politika te caktuara, si ato asimiluese, mendoj se jane kategorikisht te ndaluara, krahasimim me rrezet e diellit dhe ujin nuk e kuptova mire. )

Termi Rom u vendos ne nje date me te hershme, por mesa duket duhet te jeni bazuar vetem ne nje burim informacioni, Kongresi i pare nderkombetar u realizua ne vitet 70' me delegate nga shume vende ku jane te shperndare Romet, me mbeshtetjen e pjeses maxhoritare ne Mbreterine e Bashkuar, vit dhe vend ne te cilen u percaktua termi, flamuri, himni etj.

Termi ka mbetur per shkak te nje perdorimi te gjate nder shekuj, kuptimi i te cilit te referon ne nje origjine tjeter.

Eshte e qarte paragrafi i fundit, faktoret gjeografik dhe klimaterik ndihojne ne aspekin fizik dhe fiziologjik te individeve, dhe nga ky fakt, paragjikimet pershkak te ngjyres se lekures apo karakteristika fizike eshte shenje paditurie dhe nuk ka asnje baze logjike ne parim.

Ju pershendes.

Xheksono, mos u merzit biri im smiley persa i perket termit, une vete kam pare dhe lexuar per kete kongres te tyre qe u be ne Sllovaki, biles kryetari i tyre u shpreh se Sllovakine e quante shtetin e tyre, te romeve apo ciganve, e njejta gje eshte. 

smiley

Pjer Thomas.

Nuk eshte qellimi te merzisin njeri tjetrin. Faqja na ka mundesuar te komentojme e ti drejtohemi dhe njeri-tjetrit. Mundesisht me respekt....

Kongrese bejne te gjithe qe nga niveli nderkombetar/kombetar/komunitar. 

Megjithate ju paskeni pare e lexuar per kete kongresin ne Sllovaki. Ne rregull smiley

ketu flitet per kedo per egjyptjenet,romet,greket,gayt,lesbiket etj etj.

Ti marresh keta bejne apo sbejne sebashku 5% te pupullsise te vendit dhe zene mbi 50% te artikujve te PPU-se.

Per 95% te popullsise vari lesht,se jane "te privilegjuar".

Jane bere njerezit qe, edhe duke bere dashuri te jene,do te perdorin shprehje qe te jene politikisht korrekt.

Pika demokracise thuaj!I ka bere njerezit robote qe perserisin vetem talking points te CNN,FOX,MSNBC etj

Njesoj si ketej nga ne.Minoritetet nuk i kalojne 20% dhe artikujt dhe media per ta i kalojne 70%.

pastaj ankohen perse popullsia nuk shkon ne votime.

Po per cfare te votoj une kur kandidati im ka frike te flase cfare mendon,se e kryqezon media?

Per cfare duhet te votoj une kur kendidati i zones time flet per gay dhe lezbike a thua se ata jane mazhoranca e popullsise.

Me keto ritme vetem 30% do te shkoje ne votime ne zgjedhjet presidenciale,se ne ato lokale qe tani 20% shkojne se te tjeret nuk ndohen te perfaqesuar nga kandidatet.

Ty s'te bezdisin vec romet me prezencen e tyre bre xha Sulo, ti s'i duron dot as grate o i ngrate, o te perdhunofshin 5 plaka gabele pa dhembe smiley

Nje hakmarrje e bukur kozmike! smiley

P.S. acdc1 smiley

Pfff ne shqipri me te diskriminuar jane "katunaret" "maloket" se sa jevgjit.... Kurse ato pakica qe e meritojn diskriminimin ( greket psh) jane te privilegjuar po ashtu 100 here me te privilegjum eshte nji i huaj se nji shqiptar. I vetmi vend ne europe qe ndodh kjo besoj. Derisa te "get our priorities straight" ( falje spo e gjej dot shqip)sidomos ne kte drejtim skemi per ta be piken e hajrit.

Ne boten e ACDC1-ve, 1-orave dhe me radhe, romet nuk jane aspak te diskriminuar meqenese nuk na qenkan te vetmit qe vuajne realitetin shqiptar. Logjike qe do te çmendte edhe Dalai Lamen, por fatkeqesisht eshte me keq se aq sepse fsheh racizmin dhe harbutllekun idiosinkratik shqiptar. 

 

"idiosinkratik"
.smiley
fjale e bukur, kjo, "ergonomike".smiley

jo vetem ''ergonomike'' por edhe pragmatiste,karizmatike,sinergjike,deontoligjike smiley.

vetem idiotis i kane dhene kuptim ndryshe  frengjit!

smiley

Mund te kisha perdorur karakteristik ne vend te "idiosinkratik" por kam frike se edhe ajo eshte fjale e huazuar; gje qe per zoterine nuk eshte edhe aq e pranueshme. Apo e kam gabim?

kopshti, me idiosinkratik,nenkuptohet temperamentismiley,apo tu duk keshtu si fjale e bukur !   do thuash ti pse sala perdor kleptokracine per tu dukur kompetent  e une jo? 

Ashtu,e? smiley Me siguri e keni hapur fjalorin me shpesh se une si i vjeter qe jeni por dyshoj qe te jete fjale e lidhur vetem me ate qe shkruani. Por edhe te ishte ashtu, besoj se jemi dakort qe temperamenti eshte i lidhur me predispozimin e njeriut per t'u sjellur ne nje menyre te caktuar qe eshte pak a shume ajo per te cilen shkruajta me siper: "harbutlleku shqiptar."

Mos u merakosni, nuk ju shoh si individ me vete prej shqipove tjere. smiley

" Te jesh Rom ne Shqiperi eshte dicka e veshtire " 

S'na the noj gjo te re , jeta ne Shqiperi eshte bere e veshtire per te gjithe po Romet veshtiresite i kalojne me me pak dhimbje.

 

Oh cpo behet ne kete teme,se tani e pashe.

Qenkam quajtur "racist"?
smiley

Thashe liria e fjales ka ikur per lesh,jep opinionin tend dhe etiketohesh racist xha Sulo etj.

Nese do te kishin ne dore keta tipa do te rihapnin Spacin perseri.

Qe je racist kjo duket qe tutje tu, por ajo qe eshte interesante eshte fakti qe ti ben si interesant se  nuk ndihesh rrehat me etiketimin publik si i tille. Pika ne bythe lirise se fjales tende qe (s')ta paska kufizuar Peshku kur ti i ve etiketa si pulla poste cdo kategorie njerezore qe s'eshte si ty lol

Ti je shqip-ekuivalente i qafekuqeve qe thoshin "une s'e kam hic problem faktin qe Obama eshte i zi, ama eshte alarmant fakti qe Obama eshte musliman dhe qe kur te behet president, fshehtazi do ta shkaterroje Ameriken per oreks te terroristeve muslimane". Ndryshe nga qafekuqet qe jane raciste por te pakten jo hipokrite dhe thone "s'e dua se eshte i zi dhe pike".  

Dakort jam qafkuq,prandaj kam votuar per Obamen ne 2012.

Qafekuqi eshte ndaj te zinjve si ACDC1 ndaj romeve. Si, ishte fjala kyce, ndryshe ekuivalent.

Se per ke (dhe pse) ke votuar, ate s'kemi si ta dime ne, keshtu qe ajo s'perbend argument, ndryshe nga komentet e tua te cilat shprehen mendimin tend per nje teme te pergjithshme (romet, grate, persheshi me kos, leshtep, etj), dhe si te tilla ilustrojne se c'mendim ke ti per keto ceshtje. Plus qe kjo prap ishte ekuvalente e "kur une them qe zezaket jane kriminele dhe parazite dhe njerez me inteligjence me te ulet, kjo s'perben racizem sepse une kam nje shok (imagjinar ose jo, tjeter pune) zezak".

Te pakten ama une jam koshient qe keto sekonda te ketyre komenteve i kam harxhuar kot, nuk hiqem sikur ia vlejten smiley

E mire jam qafkuq.

Shko bej nani-nani tani.

kush eshte ky Xhekson , qe qenka hezer xhevap te kjo tema, shoku i Klaudjos..?smiley

Ka ardh me mbrojt Romet nga " racistet " , shume mire e ben , po neve te shkreteve qe na grine nga leket kush do na mbroje ?

https://www.youtube.com/watch?v=d0Zzgx1-xTQ

Gjej rastin qe me Molin te pershendes dhe Arjolen smiley

kujtova mos ishte Arjola, dora vete.smiley

Ky duhet te kete qene njish ne hartim smiley dhe mam parandjenjen qe ka qef ta ngjoj veten duke fol.

Pershendetje Beluli, dhe komentues te tjere.

Uroj te jeni mire. smiley

Quhem Xhekson ashtu sic e kam shkruar ne profil.

Nuk jam autori i shkrimit.

Jam nje qytetar i thjesht, qe ashtu sikurse ju, respekton fjalen e lire, dhe perpiqet te shprehe dhe ndaje me komentuesit e tjere mendime/opinione/ informacion kur kemi kohe dhe interes per tema te ndryshme.

Nese keni mundesi ju lutem te ruajme respektin gjate komunikimit me njeri tjetrin, eshte parim qe e vleresoj shume gjate diskutimeve.

 

 

Qofshi shendoshe, por ju lutem mos vazhdo me tutje, ndryshe komenti i Qemolit me poshte do jete me disa te tilla,  smiley  smiley

Ju faleminderit Peshu i Kuq.

Administratoret e faqes duhet te kujdesen qe biseda ndermjet nesh te rrjedhe normalishte e te mos degradoje. Ne rradhe te pare le te respektojme njeri tjetrin ndersa komentojme.

Lexova Komentin e Z. Qemol dhe e respektova.

Si i ri i re shpejt ne te, te uroj fat dhe amoro drom smiley

Respekte!

Peshku i Kuq.
Nuk dua qe bisedat te degradojne sic ndodh rendom ne shume faqe.

Respekti mbi te gjitha!!!

Te pershendes. smiley

pershendetje Xhekson!

vazhdoni  ne  rrugen tuaj te drejte   per te permbushur me sukses misionin fisnik dhe objektivat qe i keni vene vetes..  nga une keni gjithe mirekuptimin e duhur!

jeni i nderuar dhe i respketuar!  

ju uroj gjithashtu shendet dhe prosperitet ne jete!smiley

Faleminderit.

I njejti urim shkon dhe per juve i nderuar. smiley

Pershendetje Xhekson.

Te lutem mos e lexo komentin tim.

Spare me the bull shit !

Interesante eshte se keta qe hiqen sikur ju keputet shpirti per romet,gayt lezbiket etj,nuk mezi presin rastin qe te shprehim mllefin e tyre kunder gjysmes veriore te Shqiperise duke i etiketuar me lloj lloj emrash dhe duke u tallur edhe me dialektin e tyre.

Etiketimet dhe talljet e ketyre dyfytyresave, mund ti gjeni tek temat perkatese,qe nuk mungojne ne PPU.

I dashur, nuk te ka shkuar ndonjehere mendja qe flitet per nje kategori njerezish qe jetojne ne kushte tmerresisht te keqija? Pse nuk perqendrohesh tek kjo por gjen rast te permendesh grupe tjera shoqerore pa asnje lidhje me temen? Apo behet fjale gjithnje per nje komplot te majtesh politikisht korrekte qe synojne te trazojne rendin shoqeror?

Pershendetje ACDC1.

Fatkeqesisht, dhe nuk eshte ceshtje fati te keq.

Por ne te gjithe priremi te mbajme nje qendrim te caktuar, negativ, apo pozitiv, ndaj kujdo qe eshte ndryshe nga ne. Vecanerisht kur behet fjale per komunitete te gjera.

Termat qe perdoren ndaj Verioreve nuk jane te drejta, madje dhe kur kemi nje fare pakenqesie nga dikush nga veriu, eshte pozitive te kursejme termat ofenduese, mbi te gjitha per te respektuar pjesen tjeter.

Une personalishte ashtu si shume te tjere mbaj nje qendrim kritik deri dikute pseudo vlerave, apo antivlerave. Ne parim nuk duhet te bazohemi tek origjina, ngjyra, seksi, raca, feja, idete, bindjet per te paragjikuar dike. Madje jam pak skeptik ndaj ceshtjes se bindjeve, per sa kohe jane konform parimeve te drejtesise dhe nuk cenojne lirine e tjetrit.

Te pershendes.

In related news, romi LeBron James is taking his talents back to Cleveland.

Duke vazhduar perpjekjen e Qemolit per ta ulur tensionin e temes; kush ka pas dashnore rome, pervec kuazimondos qe deshte te ndante gruan te dhe te martohej me nje rome nga Elbasani e cila punonte si zv/drejtore e burimeve njerezore ne Lazarat?

 Se Romët zotrie ...smiley

Çfarë janë ? Komunitet Lëvizës , i paqëndrushëm i mbështetur në disa Njohuri , praktika e mënyra jetese që i karakterizojnë . Në thelb Komunitet lëvizës.

Për ti kutpuar më mirë i krahasoni me një komunitete po të tillë Lëvizës si Çobenët .Çobenët patën një traditë më Solide Komuniteti dhe ishin VËNDAS në Europë .Si të tillë çështja e tyre mori zgjidhje tepër Normale pas Luftës së Dytë Botërore . Ndryshe me këtë kategori që vazhdon të mos "ngulej " .Me masa të QARTA Ligjore , Ekonomike e Shoqërore , për Shqipërinë Flas , ata u Strehuan , Shkolluan ( edhe jashtë Shtetit )  Integruan deri me poste edhe Ministarsh në Kohën e "se diktatura zotrie " Përjashtim bënin një Pakicë ( në kontroll ) që merrej me "majmëri e tregëti kujash , gomerësh " që më vonë shiteshin jashtë shtetit .Gjithashtu edhe një pjesë "përdorej " kam parasysh një përqëndrim në Çerenec të Peshkopisë .

Pra tërësia e TYRE edhe Sot përjashtuar pas 92 , Shtetit Rrumpallë të Doktor Rrumpallës  ata si Pjesë e veçantë e paintegruar ( flas për këtë kategori që përmban prurja ) zgjodhën përsëri  LËVIZJEN dhe përqëndrimin "ku ka Leverdi " por dhe këtu është Thelbësorja ..pa shpërbërë mënyrën e Jetesës së Tyre .

Këto lloj analizash  " me tmerrësisht të këqia " smileykot së koti dhe jem që jemi e që përdorin Fraza të fryra si " të drejtat e pakicave " e të tjera janë dëngëla nga emocionalistët . Në fakt në se Organe Lokale përdorin DHUNË ndaj këtyre , mund të jetë një problem .

Realisht gjëra që nuk kanë Pikën e Rëndësisë , përveç se një ankesë Qytetare tek Av.Popullit ! Asnjë Fakt nuk ka që ndiqet një Politik Diskriminuese ndaj TYRE pa Pëlqimin e tyre .Theksojeni Këtë Pëlqimin e Tyre

 

Romve u morrshi te keqen se kane shku te gjithe emigrante ne gjermani, e lane erion veline pa pune.

Ata qe kane ngel ama jane per te qare hallin...

Ps. Mendo, edhe vete romet nuk shofin perspektive ne shqiperi.

Si s'u merzitet me keto tema idiote.

Civilizimi i nje shoqerie matet sa asht ne gjenje me marr ne mrojtje shtresat e margjinalizume,po sic thote dhe Irisi, ku merr vesh ti. smiley

Jam dakort o Pjeter ja e kam thene une ate ne kete blog ja se ka then kush tjeter. Po kush po i sulmon nuk e mora vesh smiley

Forcat e erreta, une , ti, qafkuqet etj etj. smiley

Po ja shtoj dhe nje Koment ketij te romeve me shume per qejf te atyre qe numerojne "Y none sa shume komente "

Ka gjith ato pergjigje megjithse duhet theksuar i permbajtur e me kulture , por qe nuk Thote ASGJE .

Cfare doni per kete Komunitet ? Shprehje te pergjitheshme si "marxhinalizimi pakicave " smiley "lenia jashte interesit " " Diskriminimi " jane shume te pergjitheshme pa i detajuar .Keto mund ti thone edhe Ujguret e kampit ! Ne se ka mundesi te shpjegosh ca gjera konkrete , te prekshme dmth Kerkesat qe i bejne keta te ndihen te Integruar .

Doni pjese TERITORI te ngrini krahine autonome Tuajen . Me vete apo brenda Shqiperise e ne sip te saj ?

Doni shtepi si bashkesi e si Lagje apo te shkrire me te tjeret ?

Doni Pune e Arsim ?

Ku nuk JU regjistrojne si banore te lagjes ?

Ku jeni te sistemuar te pakten ne nje Komune ( masivisht ) dhe nuk pranojne te vendosni kandidature per K.Komune apo funksione te tjera . Brenda kesaj te Konkurimit .Kush ua ka penguar Kandidaturat ne Arsim , Kulture , Art , Pune Qeverie apo te tjera ?

Cfare projekti kini paraqite para Qverise per ta shndruar ne vendim ekzekutiv dhe ua kane Refuzuar me "arrogance " e " mosperfillje "

Sqaro o burre a Grua nje gje Konkrete jashte trajtimit te Shqiptareve se keshtu me  "flm per linkun " smiley vazhdon me Vite e shekuj pa zgjidhe asgje e pa kuptuar askush cfare duhet zgjidhur per kete pjese qe ju pretendoni se jeni menjanuar ngaShoqeria

Per te mos thene qe me duken si Komentet e Kopshtares smileysone te nderuar per Femnat smiley

 

 

Nese nuk ka diskriminim pse duhej te bente spektakel ministri i rilindjes vilajet qyrku duke e cuar ne spital nje femije rom me benzin e tij.

Keshtu mund te coje dhe Obama ndonje te bardhe ! Thuaj shyqyr qe nuk shetit zotrote ne krah  te Shtepise se Bardhe .

Jo po pse Saliu ka shkuar naten ne shtepi te Mjekoje te Semuret smiley Desha te shtoja leri Vulgaritetet dhe Xhvatjen e Parave nga Mediat me "lajka "

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).