Kjo intervistë do të mrrolë shumë fytyra ose do të anashkalohet me togfjalëshin “prapë ky i çmenduri!”. Sido që të jetë, Maks Velo është një nga të paktët, në mos i vetmi që i shpëton mbërthimit të hekurt të të qenit politikisht korrekt. Pra flet troç ose ‘speaks his mind’ për të përdorur një term të anglishtes (shumë fytyra po rrudhen tashmë nga ky jopurizëm në gjuhë ose shitmendje me anglisht). Për t’iu përgjigjur pyetjes së tij ‘sa janë veriorët gegë?’ duhet një epos më vete. Por për të antiprovokuar pa u munduar të jem politikisht korrekt, mund të them se veriorët (apo gegët në daç) nuk i gjymtojnë apo masakrojnë kurrë të vrarët e tyre. Ata e duan të bukur kufomën e kundërshtarit të vrarë! Në Korçën e zotit Velo, për shembull, vrasje ndodhin ndoshta jo rrallë, por makabritetet e plotësojnë këtë vakuum. Apo jo?!

Ju duket se keni padurim ndaj bedenave, miteve, Kanunit, ndërkohë që flisni për vlerat e pazëvendësueshme të trashëgimisë. A mos e keni fjalën për një trashëgimi vetëm të krishterë e posaçërisht ortodokse, pra kishat e ritit bizantin, ikonat e afresket? A mos jeni për një Shqipëri paraosmane? A nuk është kjo e pamundur?

Kështu si e bëni Ju pyetjen, sigurisht është e pamundur. Kur një njëri numëron pasurinë e fillon nga ato më me vlerë, në fillim diamantet, pastaj florinjte, pastaj eurot dhe në fund leket. Pasuria e një kombi merr në konsiderate në radhë të parë ato me të çmuarat. Kodikët e shekullit 6 dhe 9-të, Epitafi i Gllavenicës, ikonat ( mbi 5000 – je) dhe afresket (ndër to edhe ato të Rubikut ). Nëse këto janë Ortodokse për mua ka pak rëndësi, këto janë sikurse janë katër B–të e mëdhenj Budi, Buzuku, Bardhi dhe Bogdani.

Këto vepra që përmenda janë prodhim i Bizantit Ballkanik, atelietë ishin lëvizëse nëpër manastire. Piktorët ikonografë lëviznin në gjithë siujdhesën. Sot janë një baze për të bashkuar gjithë Ballkanin Perëndimor drejt Europës. Por mos harrojmë MARUBIN e madh dhe shumë të çuditshëm për nga moderniteti. Kanuni është një nga Opuset më madhore të Drejtësisë Mesjetare, është një nga kodet bazë të drejtësisë botërore. Është klasifikimi dhe kodifikimi i jetës se kaluar. Por duhet të mbetej një Opus shkencor. Kur aplikohet sot në Veri, tregojmë se nuk kapërcejmë dot Mesjetën. Ne po bisedojmë për Trashëgiminë, dhe nuk zgjidhen dot kohët, epokat, territoret, por vlerat. Onufri është në kohën osmane, por ka një iluminim perëndimor.

Mitet janë ëndrrat e popujve, pa to nuk deshifrohet dot historia.

BEDENAT? Kemi Kalanë e Shkodrës, të Lezhës, të Krujës, atë të Beratit dhe atë të Gjirokastrës.

Janë të dëmtuara dhe kur shkon sikur do të ikësh sa më parë, nuk po arrijmë dot t’i bëjmë të lakmuara.

A jeni antigeg ju, zoti Velo?

Jam antiverior, jo antigeg. Kur isha i vogël, në Korçë afër shtëpisë ish një dyqan kinkalerish, i Geges, quhej. Pronari ish një plak i urtë, i dashur, zemërgjerë, kështu do mbesin në përfytyrimin tim Gegët. Si shegët me një lëng të kuq brenda dhe të bukura për të pikturuar natyra të qeta. Shega ndofta edhe përfaqëson gegërinë. Vazhdoj të vizatoj prej 50 vitesh gratë me xhubleta, është ajo që më lidh direkt me kohët homerike. Tani vijmë në Veriu. Fushë-Kruja, a e pe si stafi sigurues i presidentit Bush i hoqi orën nga dora, nga frika se mos ia vidhnin fushëkrujasit?

Laçi? Janë rrezuar ose dëmtuar 36 shtylla të tensionit të lartë, si është e mundur? Vrasjet, edhe ditën e zgjedhjeve të 23 Qershorit të kaluar? Bëj një listë sa kriminelë ka Laçi, Fushëkuqja, Lezha, Shëngjini, Rrësheni, Bajram Curri etj., etj. Shkodra kish 10 vrasje në 6-mujorin e parë, asnjë në Korçë. Kriminelë kombëtarë dhe ndërkombëtarë. Sa nga Veriu janë në burgjet shqiptare dhe të huaja? Veriu është bërë tmerri i Europës.

Dukagjini kish mbjellë 115.000 rrënjë kanabis, gjuajti edhe policinë dhe dëmtoi helikopterin. Kukësi nuk paguan energjinë elektrike, e paguajmë ne për ta. Në Lurë kanë prerë gjithë pyllin. Tropoja ka mbi 150 vrasje, kanë vjedhur edhe një bankë në Angli. Vumë një verior, Berishën dhe na shkatërroi me themel.

Dy janë treguesit kryesorë. Krimi dhe dëshira për punë. Ky bën edhe bilancin. Pastaj më drejto pyetjen mua. Tani po ju drejtoj unë një pyetje: sa janë veriorët, gegë?

Po antimysliman?

Po, jam antimysliman. Jam prej 500 vitesh. Kam qenë luftëtar krahas Skënderbeut dhe jam vrarë nga hordhitë osmane. Islami nuk ka ardhur si fe apostolike, paqësore në tokat e Arbërisë. Islami është fe që është përhapur me dhunë. Islamin e sollën Hordhitë osmane. E shënova me H të madhe se ato ishin hordhi të padëgjuara. Europa kish dëgjuar për hordhitë e cingis Hanit, po ishin më të dëgjuar. Këta donin të gjunjëzonin kontinentin e vjetër, kulturën më të përparuar. Dëmi i tyre është kolosal. Dhe veçanërisht i yni. Osmanët për 500 vjet vetëm na shkatërruan dhe shkretuan. Prandaj jemi sot kështu që nuk po e marrim dot veten. Islami edhe sot është e vetmja fe e dhunës. Nga Afganistani në Libi. Gjithë ajo hapësirë nuk gjen dot paqe. Dhe po tmerron botën. Xhihadistët kosovarë na kanë poshtëruar si asnjë tjetër me Skënderbeun monstër. Këtë nuk ua fal dot kurrë. Kanë 500 vjet që e urrejnë Heroin tonë. Por nuk do të ngrihen kurrë dot mbi të. Nuk do të ndajnë kurrë dot prej tij. Sepse ai është garancia që na bashkon me Europën, me krishterimin. Prandaj ata duan ta presin këtë lidhje. Ata urrejnë dhe fyejnë Nënë Terezën, që është shenjtorja jonë, filozofja më e madhe që ka nxjerrë Ballkani. Ata duan shkatërrimin e çdo trashëgimie të krishtere. Po mos ishin ata, Shqipja nuk do të ish një nga 5 gjuhët (e vetmja gjuhë e një populli të vogël) në përkthimin e deklaratës për formimin e Kalifatit. Nuk ka fyerje më të madhe për ne dhe për Shqipen. Ata pretendojnë se Shqipëria është pjesë e Kalifatit.

Lavdërim Muhaxhiri, ish-mysliman kosovar, edhe 120 xhihadistët e tjerë nga Kosova. Edhe ata në Maqedoni dhe në Shqipëri. Islami më tremb se në mënyrë të papritur ka kthime mbrapsht në zona të errëta tmerri dhe mizorish të padëgjuara. Asnjëherë nuk i dihet se ç’sjell.

Islami nuk të jep asnjë garanci. Unë dua dhe vlerësoj fetë paqësore. Kur Islami të bëhet i tillë, nuk do jem më anti-mysliman.

Ju e trajtoni kryeministrin Rama, apo mikun tuaj Edi Rama, si shpëtimtar, por të mos harrojmë se shpëtimin e qytetit nga kioskëzimi e pasoi me betonizimin. 1900 leje ndërtimi në 10 vjet janë dhënë nga Rama kryetar Bashkie, sipas opozitës. Por edhe pa fjalën e saj, ‘Komuna e Parisit’ për shembull, është pasqyrë e këtij dorëlëshimi në kaos…

Nuk duhet të jenë 1900. Me sa di unë janë afro 360, flas për objektet kryesore. Megjithatë ka një pjesë të vërtetë në ato që shkruhen. Por Ju nuk merrni parasysh dy gjëra: të tëra rregullat e shkruara e të pashkruara për administrimin e territorit dhe për Tiranen në veçanti ishin formuluar gjate viteve 1993 – 2000. Ish shumë vështirë të ndaloje mendimin që u ngulit se kam një tokë, dua leje ndërtimi. E quanin zhvillim të pronës. Sepse kjo ish mënyra e re e dembellëkut anadollak. Jetoj me tokën. Është sanksionuar edhe në Kushtetutë. Dhe Rama bëri lëshime, që nuk duhej t’i kish bërë. Tirana dhe Shqipëria është shumë e vështirë për t’u qeverisur. Se e para ish mafia dhe jo parlamenti që caktoi ligjet e veta. Kur them mafia nënkuptoj të gjithë ne. Një popull që nuk do punën, do me patjetër shkeljen e çdo ligji. Po Rama ka kohë që edhe ato që ka bërë gabim t’i korrigjojë. Këtë presim të gjithë.

Çfarë ju trishton më shumë në Shqipëri sa i takon profilit të saj arkitektonik? Çfarë është një gjë që nuk mund të zhbëhet më?

Janë dy. Kaosi urban dhe mungesa e çdo sensi estetik. Kjo e dyta është më e rëndësishme: SENSI ESTETIK. Po nuk pate një intuitë estetike je i marrë fund. Kjo vjen me një edukim mijëvjeçar. Ne, fatkeqësisht nuk e patëm. Osmanët nuk e kishin. Të gjithë popujt orientalë nuk e kanë. Ky është dëmi më i madh që pësuam në 500 vjet nga pushtimi osman. Asgjësimi i nervit estetik. Pa të nuk bën dot asgjë: as qeveri, as shtet, as qytet, as katund, as rrugë, as pyje, as lumenj, as ujqër, as arinj. Në Europë edhe arinjtë kanë sens estetik. Sensi estetik është ekuilibër, është vetërregullim, është frenim, është vajtje intuitive drejt se bukures, është respekt, është adhurim. Neve kjo na mungon. Jemi kaotikë, egërshanë, pushtues pa mëshirë, vetëshkatërrues. Nuk mund të bëjmë dot asnjë fshat, asnjë qytet, palë pastaj një shtet për të qenë.

A e keni parë projektin e ri të qendrës së Korçës dhe a jeni dakord me të, apo rreshtoheni me disa arkitektë nga Diaspora me origjinë nga Korça, të cilët botuan një letër të hapur te MAPO kundër këtij plani?

Nënshkruesit e protestës kishin parasysh vetëm një objekt që po ngrihet në sheshin para Teatrit dhe jo gjithë projektin. Unë kam botuar disa artikuj për këtë temë. Ndërtimi i atij objekti është i paligjshëm sepse Juria Ndërkombëtare, pranoi projektin, por duke specifikuar që ky objekt të mos ndërtohet. Bashkia ka bërë shkelje. 20 metra larg tij është Hotel Grand–i, në katin e 8 të të cilit gati në të njëjtën lartësi mund të bëhet një kafe panoramike. Ashensorët janë dhe jam ngjitur disa herë. Është e njëjta pikë panoramike me atë që po ndërtohet. Përse duhej ky dublim? Në kohën kur bërtasin se nuk kemi fonde dhe duhen kursime, ato qindra miliona mund të ishin shpenzuar për të mbaruar Muzeun e Artit Mesjetar.

Çfarë duhet bërë me trashëgiminë e socrealizmit në pikturë e skulpturë?

Duhet ruajtur me shumë kujdes. Ka shumë vepra nga një prodhimtari e bollshme. Ajo kohë nuk përsëritet më. Duhen mirëmbajtur sidomos ato që janë jashtë në natyrë: mozaikët dhe skulpturat. Po ashtu edhe piktura dhe grafika që janë nëpër muzeume dhe koleksione private. Këto ditë çova në shtyp një Album GRAFIKA E REALIZMIT SOCIALIST në SHQIPËRI. Besoj se del deri në fund të muajit. Është një botim enciklopedik, me 149 autorë dhe 970 vepra, vizatime, gravura dhe pllakatet. Është një punë 22-vjeçare, gravurën e parë e futa në dosje në vitin 1992. Aty shihet puna kolosale që kanë bërë artistët, aftësitë profesionale, pavarësisht shtrëngimeve dhe disiplinës partiake. E përmenda këtë për t’Ju thënë se personalisht jam munduar që kjo trashëgimi të ruhet dhe mirëmbahet. Vetëm atëherë mund të studiohet dhe interpretohet.

A ekziston shoqëria civilë në Shqipëri? Në kuptimin e një trupi që i dhemb çfarë ndodh me vendin, jo një lukuni OJQ-sh që shqyhen mes vedi për fonde, që me sa duket përfundojnë në një humnerë të paditur?

Jo, nuk ekziston. Ekzistojnë disa gazetarë që herë mbas here ngrenë probleme që shqetësojnë shoqërinë shqiptare, por kjo jep pak rezultat sepse pushteti nuk i përfill. OJQ–ve u dhemb vetëm vetja e tyre, atë “dhembkën” për vendin e kanë maskim. Ne si popull kemi të zhvilluar në maksimum lojën teatrale, maskimin, hipokrizinë. Kështu janë të gjithë. Pse OJQ-të do ishin ndryshe? Gjoja si të preokupuar ranë në copat e majme të programeve europiane. Punojnë kur formulojnë ato programet e kërkimit të fondeve dhe sa vijnë paret në bankë, mendojnë për herën tjetër. të lodhur zhduken në ca ishuj të vetmuar. Problemet që nuk zgjidhen kur ata i dinë mirë: jevgjit, fëmijët e rrugëve, homoseksualët, dhe kondicionet e burgjeve.

Meqë europianët përloten shpejt, ata i kanë të gatshme skenat mëshirëplota. Por po të besh një listë të ojeqevistëve e të shohësh apartamentet, vilat, bizhutë dhe pasuritë bankare, kupton se ata dhe ato janë gati të hanë edhe një tavë me mish njeriu pa iu bërë syri terr, por ama OJQ-të nuk i lëshojnë.

Një prej librave tuaj me, le të themi ‘shqetësime arkitektonike’, titullohet “Betonizimi i demokracisë”. Si do ta krahasonit këtë me betonizimin e lirisë në komunizëm, domethënë me mijëra bunkerë e vendstrehime të përhapura në gjithë trupin e vendit nga diktatura e Hoxhës?

Duket sikur njëra dhe tjetra nuk kanë lidhje, domethënë “ betonizimi i lirisë në komunizëm” dhe “betonizimi territorit në demokraci” nuk kanë lidhje. Është e kundërta. Janë të lidhura si sëmundjet në trupin e një njeriu. Betonizimi i lirisë është skleroza që solli betonizimin e demokracisë. Se nuk mund të kesh demokraci kur liria që sjell ajo shkatërron gjënë më të rëndësishme për një shtet, TERRITORIN. Bunkerët e Hoxhës janë asgjë në krahasim me dëmin e vilave të fshatarëve që nuk duan të quhen fshatarë); dhe pallatet e qytetarëve që duan të rrinë gjithë ditën në kafe. Mbaj mend njëherë Berishën që po fliste i entuziastmuar se kish parë gjithë ato ndërtime fshatarësh gjatë një rrugëtimi. Nuk kuptonte Berisha se aty ish vdekja e shtetit, se ndërtimi mund të transformohet në shkatërrim. Sepse ata fshatarë duhet të jetojnë nëpër fshatra të grumbulluara (dhe jo veç e veç) dhe të ndërtojnë banesa me tipologji fshatare një ose dykatëshe sikurse bëjnë fshataret e Francës, Spanjës, Holandës, Anglisë…kështu foli edhe në Sarandë, kur Saranda është shembulli më i tmerrshëm i dhunimit të një dhurate të natyrës.

A mund të kishte një jetë të dytë për bunkerët, dmth a mund të rifunksionalizoheshin si diçka tjetër, apo ‘privatizimi’ i tyre qe i drejtë?

Po, mund të kish. Si dekor, si memorie. Francezët i ruajnë gjithë bunkerët e Luftës së Parë Botërore në Normandi. Konservimi i memories është një nga prioritetet e popujve të qytetëruar europianë. Duhet të ish bërë një rikonjicion dhe përveç atyre që pengonin qarkullimin, bunkerët e tjerë duhet të ishin ruajtur. Më vinte keq kur shihja që i shkërmoqnin për skrap, për t’iu marrë hekurin. Vendstrehimet janë ruajtur më mirë. Më kryesoret janë ky i Bllokut, i Gjirokastrës, i Gramshit. Ato po mund të rivitalizohen.

A mund të jeni dakord me atë se ç’u ndërtua në periudhën e Zogut, koha e dëshmoi si më të sigurtën, më estetiken dhe më oksidentalen? Si përplaset kjo me narrativën që komunizmi desh të nguliste rreth Zogut (nuk di pse mendoj se edhe ju do ta keni përvetësuar një të tillë edhe pse jeni antikomunist) si oriental, satrap, prapanik e të tjera si këto?

Po, por kjo vinte se ishin ndërtimet e para pas një letargjie anadollake. U ndërtuan kryesisht me projekte austriake dhe italiane, ose nga arkitektë shqiptarë që kishin studiuar aty. Kish hapësirë, pastaj mos harroni se Shqipëria nuk ish as 1.000.000 banorë. Me e çuditshmja ish se Zogu donte të bënte mbretëri mbi një katrahurë orientalotribale mesjetarooksidentale-feudale. Mbretëritë kërkojnë popuj homogjenë. Ne nuk ishim dhe nuk jemi të tillë. Prandaj dhe mbretëria nuk pati jetë të gjatë. Po Mbretit Zog nuk ia mohoj ato që i ka bërë mirë.

Çfarë na ka mbetur me vlerë arkitektonike nga koha e Hoxhës?

Na ka mbetur Kinostudioja, që tani e restauruar bukur, shkëlqen sikur është Pallati i Dimrit. Pastaj kemi Hyrjen e Kombinatit, edhe pallatet e Lanës që duhen restauruar, Fakulteti Filologjik që po pastrohet, Muzeun Historik dhe Pallatin e Kongreseve, si dhe “Mihal Durin”, po duhet ruajtur edhe stacioni i Radios me antenën në Kashar. Pastaj kemi sheshin “komunist” në Librazhd që u dëmtua nga hoteli i lartë që u ndërtua aty, kemi Ersekën e padëmtuar, qendrën e Përmetit, klubin e Maliqit dhe të Orikumit, Hotel Turizmi në Gjirokastër. Përmenda vetëm disa.

A mund të veçoni një numër ngrehinash në Tiranën e tranzicionit, që janë estetikisht të bukura dhe kanë njëfarë etike në raport me qytetin dhe njerëzit?

Po përmend Qendrën ABA, Rogner-in, Sheraton-in; Kulla e re e Belgëve, (që Rama thotë është një nga 10 grataçelat më të bukura në botë), Ura mbi Lanë e Belgëve, Fakulteti i Arkitekturës në Universitetin EPOKA, Aeroporti NËNË TEREZA, TEG-u etj.

Nëse do t’i rifunksionalizonit uzinat, fabrikat, kombinatet e kohës së socializmit shqiptar, çfarë do të bënit me to: jo vetëm në kuptimin e biznesit, por sidomos të hapësirës publike apo urbane? Çfarë do të bënit me qytezat e lindura pas ardhjes në pushtet të komunistëve, domethënë me avanpostet ‘industriale’ të socializmit?

Fabrikat, uzinat, kombinatet kanë disa karakteristika dhe veçori që të japin mundësi t’i përdoresh për shumë funksione. Sepse ato kanë hapësira të mëdha, kanë lartësi dhe kanë dritë.

Kjo pyetje ka qenë shtruar për urbanistët dhe arkitektët edhe në vende të tjera europiane, si në Francë, Angli, Gjermani. Ata ndoqën politikën e konservimit të disave për të ruajtur tipologjinë dhe adaptimit të shumicës me funksione industriale ose publike. Po marr një shembull: Uzina e Instrumenteve të Precizionit në Korçë ishte një vepër e përkryer si nga ana e arkitekturës, po ashtu edhe e konstruksionit. Kish hapësira pafund, lartësi të shteteve, e realizuar me materialet më të mira dhe me kualitet të lartë. Atje mund të ish bërë pazari, po ashtu mund të ish futur stacioni i autobusëve dhe taksive. Mund të ishin adoptuar edhe salla ekspozitash. U prish e tëra për qëllime abuzive. Shembull i mirë në Tiranë është Profarma. Duhen shpëtuar ato që kanë mbetur, pastaj duhen studiuar dhe adoptuar.

A jeni fatalist, a mendoni se kemi humbur gjithçka sa i takon pikëpamjes urbane apo arkitektonike?

Po, jam fatalist. I vetëm realitet i vërtetë në Shqipëri është fataliteti. Këtë ma ka mësuar jeta e dhimbshme që kam kaluar. Kjo gjë që ka ndodhur me ne nuk ka ndodhur në asnjë vend, në asnjë kohë, me asnjë popull. Të shkatërrosh territorin në këtë shkallë me anën e ndërtimit. Janë shumë  që duhen prishur nga Shkodra në Konispol. Janë mbi 400.000. Janë tërë qytetet kryesore: Tirana, Durrësi, Vlora, Saranda, Kruja, Librazhdi, Prrenjasi, Shëngjini. Janë qindra mijëra gjatë arterieve kryesore rrugore. A mund të jem optimist?

Çfarë duhet bërë me Piramidën?

Piramidën e prishi një regjisor teatri, atëherë ish këshilltari i një ministri kulture. Nuk ka më të rrezikshëm se artistët kur ngatërrojnë disiplinat. Atij i dukej se teatri ish gjëja më e rëndësishme në Shqipëri. Janë harxhuar fonde për ta prishur kur ajo ish mirë e bukur. Kish nevoje vetëm për një riparim sepse futej ujë dhe pikonte në salla poshtë. Por nga funksioni ish perfekt, ish polifunksionale. Tani duhet caktuar një grup pune për ta sjellë në gjendjen e parë. Kjo mund të bëhet. Ne për fantazira shkatërruese jemi shumë të aftë.

Çfarë duhet bërë me magazinat apo ndërtesat karabina në përdorim fragmentar që shtrihen në dy krahët e rrugës që të çon në Kinostudio dhe Porcelan?

Sigurisht, kështu apriori nuk mund të sugjeroj gjë. Duhen studiuar me kujdes, por ajo zonë ka një traditë artizanati dhe stacionesh televizive, mund të përmblidhen edhe redaksi gazetash, shtëpi botuese, shtypshkronja.

Çfarë mund të bëhet me Krujën që qyteti të rivitalizohet, të rishpiket sepse duket se po vdes edhe si qendër urbane edhe si pikë turistike?

Nuk është e vështirë të japësh mendime për Krujën apo për qytete apo fshatra të tjera turistike, janë me dhjetëra. Do përmendja edhe Ersekën, Leskovikun, Tepelenën, Delvinën, Vithkuqin etj., etj. Vështirësia qëndron në zbatimin e tyre. Janë disa faktorë që japin dënimin ME HARRESË. Ky është ndryshimi i modës së të jetuarit. Që të mbash një qytet si Kruja në këmbë, do popull me ndjenja dhe etika të një shteti të pasur. Nuk i kemi as njërën dhe as tjetrën. Nuk jemi aq patriotë sa hiqemi.

A mund të jepni një ide për funksionalizimin e pikave që janë gjithandej në vendin tonë, dhe ku janë zhvilluar episode të mëdha e tragjike gjatë Antikitetit? Për shembull, janë disa beteja mes Çezarit e Pompeut që nga Shkëmbi i Kavajës e deri në Llogara. A mund të riinskenohet diçka në favor të historisë, trashëgimisë dhe turizmit?

Po është e njëjta pyetje si për Krujën. Të gjithë kur nisen për udhë, mendojnë ku do të pushojnë dhe ku do të hanë. Asnjëri nuk interesohet se çfarë ka ndodhur në këtë hapësirë gjatë historisë. Pastaj ka edhe të tjerë që duan të ndërrojnë historinë. Ne bëjmë një luftë të padukshme, të fshehtë, se nuk jemi popull homogjen. Të njëjtin fakt dy komunitete e interpretojnë ndryshe. Kjo i vështirëson të gjitha, edhe udhëtimin. Pastaj duhet të shpëtosh edhe kokën, se ata 3 studentët çekë që donin këtë gjë, të njihnin malet, i vranë në Veri.

Na thoni një këshillë urbanistike që i keni dhënë kryeministrit Rama dhe ai ju ka premtuar se do ta realizojë?

Unë këshillat i kam dhënë me shkrime. Janë mbi 80 artikuj në 20 vjet. Rama i lexonte të gjitha dhe më ka kontaktuar shpesh. Urdhrat e Ramës për ndërtimet pa leje kanë edhe një kontributin tim të vogël aty. Rama është një njëri që di të vlerësojë dhe respektojë çdo njeri që punon, sidomos ata që janë idealistë dhe profesionin e duan vërtet.

306 Komente

Dukagjini kish mbjellë 115.000 rrënjë kanabis, gjuajti edhe policinë dhe dëmtoi helikopterin. Kukësi nuk paguan energjinë elektrike, e paguajmë ne për ta. Në Lurë kanë prerë gjithë pyllin. Tropoja ka mbi 150 vrasje, kanë vjedhur edhe një bankë në Angli. Vumë një verior, Berishën dhe na shkatërroi me themel.

Dy janë treguesit kryesorë. Krimi dhe dëshira për punë. Ky bën edhe bilancin. Pastaj më drejto pyetjen mua. Tani po ju drejtoj unë një pyetje: sa janë veriorët, gegë?

Eshte trishtuese se si persona te tille, me disa vlera te dyshimta ne fushe te artit, por me nje urrejtje patologjike per gjysmen kombit, publikohen dhe nuk injorohen, publikohen dhe nuk kundershtohen, flasin brockulla te futura catall mes "dashurise per artin", per te bukuren dhe njerezoren, flasin per Skenderbeun duke harruar se Ai ishte nje gege,....

 e njemije mufka te tjera, por ne emer te kujt dhe psee??!!

 

Ku e pe urrejtjen Skenderbeu nuk ishte gege, por ishte prijesi i Arberise. Plus qe ai po ben pyetjen sa verior jan sot gege? Pra lexoji gjerat ashtu sic thuhen. Edhe krishti ka thene, per ata qe kan sy te shohine  vesh te degjojne.

Ai nuk ben pyetje se sa verior jane Gege, se te ishte ashtu ai duhet te lexoje statistika, ose te pyete ndonje per statistikat.

 

Ai eshte idiot me plot kuptimin e fjales. Dhe idiot pak me i bute eshte "gazeKari" qe e ka mare ne interviste!

 

Ne kete idiotllik futen edhe keto adminat e peshkut, qe u eshte bere truri si i peshkut qe publikojne keshtu shkrimesh te lloj-lloj gazetaresh te mare nga lloj-lloj te droguarsh dhe/ose te atyre qe nuk kan qejf ose mundesi me shku ne pavion te 17.  Por keto adminat e kane metode te fusin shkrime percarese ne kete forum.

 

Nuk  kam ndermend te lexoj komentet me poshte, se me shfryrje, sharje dhe fyerje duhet te jene.

 

 

 

eshte vetem humbje kohe te lexosh nje shkrim te tille dhe nuk e marr fare mundimin ta lexoj

Ndaj nuk pelqehen te vertetat se jane te hidhura...

Ca thu o Alidemso... ca eshte kjo mesele "urrej verioret"?! Xhahila dhe kriminel ka gjithandej neper Shqiperi... mos te hyjme ne ate hulli se eshte turp per ne te shkruajm ketu se kush ka kriminel me monstra, jugu apo veriu! Krimi eshte vetem NJE dhe eshte i ZI! Te tjerat jane pallavra, fjale boshe te mendjeve skizofrene si ky Maks Velo!

Ah po... ksenofobet kane ate vetine marremendese te gjejne simpatizues nder ksenofobe te tjere.

Po ti lexoje nje here me kujdes dhe pastaj nxirr konkluzione... Pikerisht Velo flet per te kunderten e kesaj qe sapo ke shkruar.

E lexova dhe ske cka nxjerr tjeter; ky njeri ka nje urrejtje patologjike per veriun! E kam pare me ze dhe figure ne tv duke thene tekstualisht keshtu: "erdhen fiset barbare nga veriu!" Cfare thote ky, se ne Dukagjin u mbollen mbi 100 mije rrenje kanabis? Po mire, me thuaj nje vend te Shqiperise ku nuk u mboll kanabis? Ok, shume mire, verioret qenkan e keqja e ketij vendi (!?) sipas ketij Maksit, cfare duhet bere? Te ndajme Shqiperine? O njeri, ky vertete eshte me i rrezikshem se vet islamiket me keto mendime qe i leshon si lopa bajgen..

pse nuk flet Maksi per mafiozet e Vlores qe kane mbushur Europen me droge e me prostituta? Apo per fieraket qe dhe kusherirat e tyre trafikonin jashte? Leri aman keto te vertetat e hidhura. Krimi eshte krim kudo, lart e posht. Maksi eshte fiks racist patologjik. Dhe kush surrati i Maksit te jete racist.

foto shume e pershtatshme qe shoqeron intervisten e ketij... ky besoj ka dash te dale si filozof lashtesie: Diogjeni apo Sokrat i vuajtun.smiley  por ka dale si mjeran!  ''i mjeri'',  apo ''mizerabli''.smiley

 

mjafton te  lexosh kete...... ''Tani vijmë në Veriu. Fushë-Kruja, a e pe si stafi sigurues i presidentit Bush i hoqi orën nga dora, nga frika se mos ia vidhnin fushëkrujasit?''

....... dhe seshte nevoja te lexosh me tutje. jep si argument nje genjeshter  shume te trashe, mashtrim dashakeq!  nuk ja hoqen per ate arsye oren Bushit o funderrine.. por meqense  Bushi u afrua te turma e  njerezve entuziast qe donin ta preknin, ti jepnin doren.. si doren e majte, qe kishte oren, ashtu edhe doren e djathte qe skishte ore,  atehere eshte normale nga keto sforcime, ora mund te zberthehet, te bjere ne toke, demtohet etj.. prandaj edhe e hoqi oren nga dora..o i rrjedhur!

Lere pastaj kur permend Nene Terezen dhe Skenderbeun... dhe "harron" se keto dy Ikona Kombetare jane veriore. Nene Tereza me origjine nga treva e Gjakoves dhe Skenderbeu pikerisht afer Fushe Krujes, aty ku "verioret barbar" deshen ti vjedhin oren Presidentit Bush! 

Nuk e ka fajin ky qe flet keto "xhevahire", por media qe i jep hapesire ketij gomari piktor, poet dhe arkitekt! Ruajna zot nga sherr budallenjt!

Jep dhe shembull Lacin, nje qytet i krijuar nga Partia per hir te Azotikut. Pervec banoreve autoktone Dukagjinas qe banonin ne ate fshat e zone, Partia solli me hir dhe pahir (njerez e familje te internuar) nga e gjithe Shqiperia, perfshire dhe Kosovare te arratisur nga Jugosllavia.

Ti je për gjynah po të të krahasosh me atë pikë Imteligjence smiley që ke shfaqur si vrojtuese e hollë  më poshtë .Po kur të lexon këtu më sipër si vënd po më mbrapa si kohë thotë robi

 Çe bën Gjëmbin të rëshkasë nga Gjenia në *qellëqe brënda pak minutave ?  Besoj ai filmi jep ndonjë shpjegim për Nash smiley

Eshte nje nder i madh per mua te marr vleresime Imteligjence nga nje koke si juve! smiley

Mos huazo nga Nafija ...dhe mos lajthit si KOÇI teto Ollgës që bën Kuaj ..smiley

Plak matuf!

sipas maksit, ti je gege, jo veriore. e nese vesh xhublete e lidh maksin me homerin. pse e ndyn gojen kot?

kjo vlen edhe per ed martinin. (pa xhubleten, kuptohet)

tjeter gje eshte qe maksi nuk e ka latuar gjuhen dhe ndyn fjalen verior me krim. po ashtu qe maksimumi i vet per momentin eshte diamanti dhe truri. por kjo nuk eshte arsye t'a ofendosh nisur nga mosha.

Verjejtje e drejte per ofendimin por me lejo te them qe s'ka te beje me faktin qe mund te jem gege apo dicka tjeter sepse ky zoteri fyen gjithe shqiptaret dhe cdo njeri tjeter me qendrimet e tij antinjerezore.

une nuk te ndaloj hic te thuash c'te duash. te kujtoj vetem ndonjehere nese thua budallalleqe. (i thone te gjithe, edhe mua me shpeton ndonje tek tuk.) 

eshte e vertete qe maksi polarizon, por polarizon me fjale brenda botekuptimit te pergjithshem te shoqerise shqiptare. e nese maksi fyen (sipas botekuptimit tend) me fjale, c'duhet thene per ata qe vjedhin, vrasin dhe qajne me lote krokodili e maske te pafajshmi me vepra?

une kam folur personalisht me maksin dhe te them se ai nuk deshiron te fyeje. mundohet te kritikoje vesin, te keqen, budallallekun me aq sa ia lejon botekuptimi i vet. qe nuk eshte ne gjendje t'a beje kete pa lene pershtypjen e ofendimit eshte pastaj paaftesi gjuhesore, jo keqdashje shpirterore.

por edhe maksi le vend per kritike ne te menduarit e vet. p.sh. eshte shume me i dhene pas materies se c'duhet, ose vesin shpesh e personalizon duke ia veshur nje kategorie te caktuar njerezish (cfare them se ty te eshte dukur fyerje).

gjithsesi eshte me mire t'a lesh budallallekun e tjetrit te mbetet i tjetrit dhe te mos e besh tendin duke fyer qarte edhe ti. kjo e shkruar pergjithesisht, jo vetem ne kete rastin konkret me maksin.

Si gjithnje, asgje s'kam kuptuar nga ato qe shkruan. Sic thashe me siper, verejtja ishte e drejte; nuk duhej te shprehesha ne ate menyre dhe justifikimet nuk vlejne.
Problemi me z. Velo nuk eshte ky "budallalleku" per te cilin shkruan por urrejtja qe shpreh per verioret dhe Islamin dhe nuk e di ne cfare universi paralel mund te gjykohen si jo fyese ato qe thote. Njerezit kane ndjenja, kane dinjitet, sado "vese" te keqija, ose sado te jene te varfer, te paurbanizuar, te paqyteteruar dhe me radhe, jane qenie njerezore dhe duhen trajtuar me respekt dhe ndjeshmeri.
Nejse, e le me kaq sepse shoh qe je me i interesuar te kritikosh sesa tema ne fjale dhe nuk eshte se kam fort durim per argumente te njepasnjeshme me tru, shpirt dhe budallallek...

Po pse mi, mire e the; plak matuf. Enough said ! 

Po si?! Edhe "Plak matuf", edhe "Njerezit kane ndjenja, kane dinjitet, sado "vese" * te keqija, ose sado te jene te varfer, te paurbanizuar, te paqyteteruar dhe me radhe, jane qenie njerezore dhe duhen trajtuar me respekt dhe ndjeshmeri."?! Nje me "vese" te keqija u dashka trajtuar me respekt, kurse Maks Velo qenkesh plak matuf?! 

* nuk di pse fjala "vese" eshte vene ne thonjeza, por mbase per ekses "ndjeshmerie"

Ne radhe te pare, kete njeri nuk e vleresoj aq sa per te pasur dhembshuri ose respekt njerezor per te, pikerisht per urrejtjen e shprehur dhe tendencat percarese jo vetem ne kete interviste por plot te tjera. Ne radhe te dyte, citova fjalen "vese" (sic mund te indikojne thonjezat) te cilen nuk do t'ia atribuoja nje grup njerezish te tere sepse eshte e nxituar dhe nuk eshte se i kategorizon ata jashte mendjeve te te semura... Nese nje djale nga Laci apo diku tjeter kompulsivisht kryen krime nuk do te thote qe nje tjeter verior ka te njejtin ves. Pergjithesimet jane te kollajta sidoqofte...

Sigurisht, keto i them duke pasur parasysh qe ngeleni pas nje fjale timen ne vend qe te kritikoni nje figure publike fjala e te cilit mban peshe. Nejse, problem juaj jo i imi nese nuk arrini dot te perqendroheni tek problemi.

Nuk mora vesh gje. Jam xheloze sepse heretikut i pergjigjesh me shkoqitur.

Po mire, po e them ne nje menyre qe shpresoj se do te te pelqeje: ia lejoj vetes ta shaj kete ksenofob per urrejtjen e shprehur dhe etiketimet qe i ben verioreve si njerez me vese, etj., etj. Nuk jam krenare per ate qe shkruajta, por vazhdoj ta shoh si nje njeri te ulet. Ti mbase e gjykon ndryshe, nuk e di dhe nuk eshte se kam ndonje nxitim marremendes per ta ditur.

 

"kete njeri nuk e vleresoj aq sa per te patur dhembshuri apo respekt njerezor per te"

ne komentin lart kritikon Maksin se "nuk ka dhembshuri dhe respekt per verioret".

apo Maksit nuk i lejohet te vleresoje negativisht!!!!?!?????
te pakten Ai eshte koherent, e jo absurd si ty.

mire. edhe une nuk po te shkruaj me pas ketij postimi. nese do ma lejoje nje keshille: problemi eshte se ti sheh urrejtje aty ku s'eshte. maksi e thote edhe ne interviste: te miren e gegerise dhe islamit e kam dashur, e dua dhe do t'a dua akoma, por jo dhunen apo urrejtjen e veriut apo islamit. une kete lexova duke njohur maksin. ti u kape pas menyres se si i kish shkruar: dallimin verior-geg. gega eshte e mira kurse veriori eshte e keqja, islami paqesor eshte e mira, islami xhihadist eshte e keqja dhe u ofendove.

kjo menyre te shkruari eshte budallalleku i maksit qe ti nuk e kuptove, por nga ana tjeter e damkos maksin me urrejtje per verioret dhe mua me universe paralele.

prandaj edhe nuk eshte e keshillueshme te flasesh menjehere, pa kuptuar ate per cfare behet fjale. dhe prandaj eshte e rendesishme te mos perdoresh trurin me shume se c'duhet se fillon e sheh budallallek aty ku s'eshte.

une te kam shkruar gjithmone per te te ndihmuar. per te njejtin qellim nuk po te lexoj e shkruaj me.

Mos ti je Maxi vete?smiley

jo. dhe une vetem per menyren si reagoi shumica ketu nuk do i shkruaja ato qe shkroi maksi ne menyren si i shkroi maksi. por e njoh maksin, per te ndier se nuk urren njeri, vetem se nuk eshte akoma ne gjendje te kritikoje pa polarizuar.

Po, e kam degjuar edhe une shpesh here neper intervista por kam vene re qe pasi denigron dhe pergjitheson ne menyre te padrejte verioret (perfshire geget dhe veriore-verioret smiley ) dhe myslimanet (jo thjesht xhihadistet), ia fut nje “une dua gjithe njerezimin” apo “ kam njohur shume njerez prej tyre qe ishin te mire”, keshtu sa per ta paraqitur veten si jo-ksenofob. Faleminderit per shqetesimin tend por nuk kam nevoje per te kuptuar budallallekun e Maksit te cilin ndryshe nga ti e shoh te vije nga urrejtja, jo gje tjeter.

Kaq kisha sepse kaq me lejon durimi...

 

 

ca ka per tu nxef ktu smiley
 

Veriu është bërë tmerri i Europës.

Ke te drejte por jo plotesisht. Veriu ka qene historikisht tmerri i europes qe ne romen e lashte. Iliret ishin pirate. Ti nga cfare vendi i europes ke ardhur qe po ankohesh? Nga greqia me siguri.

Vetem mirditen nuk duhet ta shaje sepse ti ke degjuar valsin e lumturise teksa shijoje pamjen e bukur te spacit. smiley

Ky eshte intelektuali tipik shqiptar. Me pelqen se nuk ka frike ta thote ate qe ndjen. Madje po mos te ishte internuar ne spac do pellilste "zgjohu enver". Ose ndoshta nuk eshte kjo arsyeja por e ka kuptuar qe dhe komunizmi deshtoi me verioret pasi i gjithe populli degradoi me 300 gram mish ne muaj per familje dhe rradhe qumeshti Internime e pushkatime te intelektualeve si marx etj.

Një shkrim apo intervistë që nxit dhe përçon urrejtje krahinore dhe fetare, s'ka e s'mund të ketë vend në një të përditshme serioze. Së pari, sepse e parashikon ligji si vepër penale; së dyti, se bie ndesh me etikën në gazetari. Abuzimi i gazetarit Lela qendron në të bërit çmos për të nxjerrë "skupin" që në vendosjen e titullit dhe (çka është e ndyrë prej tij) nuk ka pastruar marrëzirat e të intervistuarit, i cili besoj si shumica, nuk i ka shpëtuar pasojave të dëmtimit të shëndetit mendor nga vitet e gjata të burgut të tmerrshëm që ka kaluar.

Eshte edhe problem moshe plus demtimet qe permende. Nese ka familjare duhet tja ndalojne daljet publike, per te mos thene qe e bejne enkas.

Kemi pare raste te ngjashme ne media dhe jo vetem ne nje.

Familjare shkerdhata!

Guxim te madh ke Z.Maks te shkruash budallalliqe te tillasmiley

Ne vazhden e berjes ... cfare?
P.sh. kur te behen verioret 'te urte, zemergjere dhe te dashur, si perfytyrimi i Geges se shitores se Korces', do behen gege.
Kaq infantilizem nuk eshte dashakeqesi por banalitet ne logjike, gje qe e zbret Velon nga te qenit intelektual ne nje njeri cfaredo me paragjykime te cfaredoshme.

si nuk doli nje person i sakte nga keta ish-te perndjekurit e anti-komuniste intelektuale? Sikur nje te dilte ne menyre qe te ndiheshim krenar per te apo te ngjallte deshire dhe respekt.. Jo askush dhe asnje! Te gjithe me nje urretje te brendshme ndaj gjithckaje, perbuzje deri ne ne neveritje ndaj kujdo pavaresisht se keta mund te jene miq e te aferm familjare te tyre. Vecse ndjen keqearrdhje! Sa per intervisten vetem ne Shqiperi mund te ndodhe qe intervista te tilla me thelb diskriminues fetar e krahinor mund te merren seriozisht apo me keqe promovohen. 

Si ka per te dale nonji i sakte prej ketij llumi ,pikerisht se ishin llum E.Hoxha i perdori dhe masanej i hodhi... ka qene burre me mend Enveri se te ishte budalle do e kishte pesu prej Maksave a Lubonjave a prej Mehmetit nga Corrushi ! Ky Maksi ka pas projektu gabim kanalet e ujrave te zeza te Tiranes prandaj partia e coi per te shty vagonat ne Spac .

Mendimi i dikujt si ti qe i njeh te gjithe dhe gjithcka eshte perhere i vyer dhe duhet t'i vene veshin te gjithe.

Peshku! 

Ky roli i provokatorit krudo nuk ju shkon fare! 

 

Problemi nuk eshte veriu shqiptar por qytetrimi dhe komunikimi/izolimi. Maksim Veliu me cmendurine e tij, mediokritetin artistik ralistik-nacionalkomunist, keron te futet ne debatin karagjozo nacionalist te kohes. Nepermjet shembujve reale selektive dhe subjektive shtremberon ate qe eshte thelbi social shqiptar. Ka plot te lajthitur kjo treve. Nuk ke ctu besh atyre qe kane edhe keqdashesine ne mes.

Njerzit kane lloj lloj mendimesh, lloj lloj arsyetimesh, kane momente dizekulibri mendor, plakje te organit te te menduarit etj., etj. Por ajo qe me habit nuk eshte Maksi, por gazetari qe e interviston dhe qe e ngacmon me ato pyetje prej kodoshi. Maskarai ne kete rast nuk eshte Maksi por ky palo gazetar nese eshte i tille. 

....kjo puna e te intervistuareve te cmendur si Nexhmija,Maks Velo,Muho Asllani e tje po behet si trampoline kariere  per disa gazetare te paafte e medioker.Mgja peshku boni mire qe e solli ket artikull se shikon qe shumica dermuse e komentuseve  e denoje ket interviste qe fatkeqesisht  vetem percon urrejtje fetare dhe krahinore.

Kurse persa i perket vete Velos si njeri ai eshte per tu misheruar per vitet e burgut komunist por duhet thene se ka qene nje nje njeri me drama ne familje,fodull,arogant dhe i dhunshem ne familje.Ai eshte nga rastet e ralla qe gruaja e ka denoncuar  kurse femija i vet nuk e takoj edhe kur  doli nga burgu.Ky  mbase eshte rast ekzemplare qe duhet ndeshkohet edhe ligjerisht nqs ligja e parashikon,per tu bo shembull i veprimit te ligjit per te gjithe ata qe do nxisin urrtjen fetare e krahinore ne shqiperi. 

Eshte e tepert te debatosh pas disa komentuesve #promaksvelo. Nuk ka nevoj per ndonje nivel kushedi se cfare inteligjence per te kuptuar se Maks Velo eshte nje i rrjedhur nga vuajtjet, mllefi dhe kushedi cfare helmi i zi, patologjik ndaj shqiptarve. 

Te gjithe e dime se ne jemi nje vend i varfer, me politikan te korruptuar keqas, me kriminalitet, me informalitet te larte. Eshte tjeter gje te permendesh problemet dhe hallet qe kemi, jo per faj te popullit, dhe eshte tjeter gje te thuash se "e keqja eshte veriu" ose jugu. Jane dy gjera te ndryshme. Te denigrosh gjysmen e kombit, ne emer te asgjes, por vetem te mendjes tende perverse....

Eshte shume e thjeshte, keto gjera, te thena ne emer te nje lloj "intelektualizmi siperor" sjellin percarje, dhune te verber, urrejtje krahinore, dhe jo me kot jane te denueshme nga Kodi Penal. Se pari, ky Alfred Lela dhe gazeta Mapo kane bere nje provokim te jashtzakonshem, te paprecedente ne gjithe historine e Shqiperise. Asnje politikan, shkrimtar, gazetar, intelektual nuk ka fol me kete gjuhe helmatisese me perpara sic ka fol Maks Velo. Cuditem dhe tronditem njehkoesisht si ka mundesi qe nje gazete si Mapo ka publikuar nje thirrje kaq te hapur antishqiptare!

Asnje politikan, shkrimtar, gazetar, intelektual nuk ka fol me kete gjuhe helmatisese me perpara sic

ka fol Maks Velo

Kane fol..edhe me keq biles. Per 20 e ca vjet nuk eshte bere gje tjeter.Jugu i shqiperise eshte atemuar gjithmon si komunist,fshatar,skafist etj plot.Per 20 e ca vjet Veriu eshte atemuar si nje viktime e Jugut komunist e anti-shqiptar,duke filluar qe nga gjuha zyrtare e deri tek varferia matriale e me tej. Ato qe flet Velo, jane pare gjithmon si nje shenje e revanshit verior ndaj atij borxhli jugor( shembulli Tirana,pagesa e dritave etj etj).Arsyhet gjeji vete,secili ka mendmin e tij,per mua ka emer te perveçem Sali Berisha e grupim partiak PD. Kur mbjell ere..do koresh furtune !! Piji lengun tani...

mos u cudit fare!  gazeta mapo eshte gazete e ''katalikeve'',pra gazete qe gjithmone ,pavaresisht nivelit,percon percarjen krahinore dhe fetare.keshtu qe te velua ka gjetur tipin e pershtatshem per te percuar idete e saja.

ndersa velua,lubonja,nanua,bazja e te tjere gazetare ,kane bere kurse te forta antishqiptarizmi te sorrosi.  qe heret,velua ka deklaruar se nuk eshte shqiptar,keshtu qe cdo diskutim per te eshte i kote.

 

Katoliket nuk identifikohen me Alfred Lelen e kompany , tjeter gja se A Lela ndoshta tenton per ta paraqit veten si noj katolik fondamental . Ashtu si nuk besoj se muslimanet identifikohen me njerez si Shefqet Krasniqi , Abdi Baleta e te tjere.

E pse jo, perderisa ti dhe Lehqeni i identifikuat te gjithe te persekutuarit polike me Maks Velon?

Une e vuna theksin te ata qe i ka perdor  Enveri dhe jo te te gjithe te presekutumit politik.
 

Enveri sikur perdori te gjithe popullin.

ashtu noshta te duket ty

Pse cutitesh shume kur "gazetaret" ne Shqiperi pjesa me madhe e tyne ne rastin ma te mire jane aq lart profesionalisht sa thacethemexhijt e nje katuni te madh. Ku leshin kane pase per te mesu noj gja ma te hajrit se sa ato qe iu jane mesu ne shkollat shqiptare ?
 

Maks Velo,nje fundrrine  qe rreket me njet  ne siperfaqe, ne llumin e kesaj medias dhe shoqnise tone! Pluskon,jo se ka ajer ne mushkrite e tij intelektuale,po se deti i kesaj shoqnie,asht i kripun nga injoranca e qe kete hajvan e man ne siperfaqe.Ptuh,fare e keqe!

Pjeter, e beson apo jo, nuk jam tronditur ndonjehere me shume se sa sot. Me shume se gjithcka me ka tronditur gazetari Alfred Lela dhe Mapo, lehtesia me te cilen percjell kete helm me te zi mes shqiptareve. Dhe mos kujto se mjafton te mos jemi dakort me kete monster; sic e sheh ketu ka shume qe mbeshtesin. Nuk e di se me cfare emri duhet te quhet kjo lloj veprimtarie, pervecse veprim antikushtetues. Ky pleh nuk ka mundesi te vendos bomba, sepse do ti vendoste, nuk ka mundesi te na prese ne qafe, sepse do na priste, sepse ky e thote troc; Urrej veriun, urrej shqiptaret! Dhe nuk behet fjale per nje te cmendur, sepse i cmenduri nuk jep intervista...

 

I cmenduri jep intervista qe cke me te, nese gazetari ja mundeson, por e keqja me e madhe eshte kur gazetari eshte vete i cmendur si rasti i Ypit per shembull. 

Falemnerit Ed,per kete qe the,sincerisht ta them,pasi une s'jam ne gjendeje ta artikuloj si ti.. 
Eksteremet ngjajne,thone se thone kinezet. Ky gjysmak ne te gjitha fushat,s'ka si te jete ndryshe vecse fondamentalist.Per te qene tolerante lipset kulture,qe ktij hajvani,eshte evidente qe i mungon.

Pjeter, mbahu he burre e beja hallall, se e ke mikun e Mikut (s'po them e te dashmit). smiley

Gjithkush ban mik ka i don zemra. smiley
Une s'ndikohem nga miqte e miqve,as nga miqsia ime me miqte e tyne.Ti i ban llogarite me metrin tan,kurse une kur s'me perputhen me normat e mija,u baj naften miqve te mij dhe miqve te miqve te mij. smiley

Hajt se do ta shofim burrnine, vijne shpejt zgjedhjet. Te gjithe zemres ia fusin "fajin", se mos ka goje te flasi. smiley

Nese  votoj Edi Ramen prap,kjo s'do te thote se pajtohem me maksvelistet,pse gjykon kaq ngushtesisht? smiley

 

Me ka cu Ed Rama me te provoku per te pa se shume e do. smiley

ik ere pirdhu,Ed Rama s'ka asni dyshim ke mu. smiley

Ai s'ka po ti u duke qe kishe nje fije dyshimi te Ai (meqe i shave mikun dmth), pranaj tha ta shofim icik ca ka Pjetri ne zemer, se mos i ka hy nei vucidols i vogel e na bo nei pune. Beso e kontrollo ka thone ustai i modh. smiley

po mer po,ju qe jeni dyshus ne gjithcka, ngaqe s'besoni te kerkush,ngrini dyshimi tash e par per gjithkan. smiley

Pjeter, une per vete s'kam dyshime.

I LIKE YOU EDI RAMA!

smiley
Gjembo,pse te gjembon kjo shprehja ime,s'e kuptoj? Une t'a lejoj ty,qe te lajkosh ke te doje zemra dhe s'te pargjykoj fare. smiley

Me gjembon e te paragjykoj? Jooo, e ke shume gabim.

Me thone te drejten, Ai mo fryk ka Like florinin, qe thone po ia merr te "dashmit" nji e nga nji. Nejse, ti i di mo mire keto pune si i mrenshem qe je. smiley

Une jam i jashtem i mrenshem. smiley
Liken s'e kam fryk pe e kam inat,ose ma mire me than e urrej. Dhe ftohtesine qe veren gjembi here mas here me Edin,e kam prej aleances qe ka bo me Liken.

Edi asht BYTHQIM ,jo per prirjet etij seksuale,po pikerisht per kte aleance qe bani per t'u ngjit n'maje te plehut. Une e kam mshtet se menojsha se ai e refuzon plehun.

Mire mer mire se s'jane idealista te gjithe si ty.smiley 

Shumica dune nei ven pllumash pune. Njof ca te thek socialista anej qe jane gati me shku me Liken, se ky e ma llafen, thone. Aty ta kisha muhabetin. 

Edi asht BYTHQIM

smileysmiley

Po ti ate shprehjen e famshme me germa te medha e shkruajte pas darkes se ngjalave.

Po ti bashkoi te dy theniet se edhe mund te shkojne. smiley

Ti thua ta ndryshojme ne hidh gurin e fershelle. 

Darken e ngjalave nuk e ka "vajtu" kush ma shume se une,ta dish,gjembo.
Shprehjen e kam than, pas nje debati qe Edi bani me nje militante te PD ne rruge,qe ishte shkarku nga puna.

Xhibi e shume te tjere e komentune si sjellje harbute,kurse une e mbeshteta per pergjigjen e drejteperdrejte qe i dha asaj guraje.
Idhtareet e SB,duhet ta dine, se ajo grua as do kishte mundesine t'i afrohej SB-se,po te ishte ai,jo me ti thonte-ik ere anej-sic i tha ajo kmEdit.
Pra,nuk llogaritnin mundesine qe Edi i jepte asj gruje me i than k/ministrit- ik ere anej, - po komentoni pergjigjen e Edit si harbute.

Edi eshte ne te njejten lige me Velon qekurse tregon perpara merkelit  barcaleta bulevardi te viteve 70 se si shqiptari i papame e i uritur i hapet syri kur vete jashte e shiqon nje tavoline plot me ushqime.barcaletave te tilla iu ka ikur koha te tregohen edhe ne kafene me miqte jo me ne mexhlis perpara krajlave krajlicave te huaja.

Pjeter, une jam antikomunist. Dhe kam arsye te forta per te qene i tille; por nuk do ti them ketu. Por para se te jem antikomunist, mysliman a katolik, jam shqiptar. Dhe si shqiptar e dua fort edhe Idrizin, edhe ty, dhe cdo shqiptar tjeter ne kete rruzull. Problemet majtas dhe djathtas ne Shqiperi jane kaq te koklavitura, sa vertet eshte e veshtire te dallosh kush eshte majtas dhe djathtas. Ndoshta intervista si kjo e ketij plehut na kujton se mes nesh kemi edhe viruse te tilla, qe mund shkaktojne semundje te renda. 

Dhe nuk eshte se ky eshte nje i pjerrdhur nga trute, kjo histori ka vite qe qarkullon nendheshem neper Shqiperi. Ne vitet e para pas 90-tes ne Tirane kishte nje disponim te hapur anti-shqiptareve te Kosoves. Pastaj erdhi 98-99-ta dhe sikur u zhduk ky lloj qendrimi. Termat "malok", "shpellar", "i zbritur nga mali", "pushtimi verior" etj etj nuk i po i shpik une, por kane egzistuar dhe egzistojne. Dikush i ushqen, diku nga padija, dikush nga qellime te caktuara antishqiptare. 

Ta leme ideologjine menjane, une nuk jam me Edi Ramen, as Ilir Meten, as Sali Berishen, sepse nuk me bindin qe e cajn fort per zhvillimin e vendit, por per pushtetin e tyre. Ama, une e respektoj Edi Ramen dhe e dua fort kur mbron interesat kombetare. Sepse ne fakt kjo eshte detyra e tij. Edhe Idrizin e dua fort, si shqiptar, jo si komunist. 

Hajt Tungjatjeta se fort mire po merrna vesh, megjithse nuk njihemi, o lum miku!

Pjeter, une jam antikomunist. ..edhe Idrizi të do fort

Edhe Idrizin e dua fort, si shqiptar, jo si komunist. ..

E lexon i nderuar Ed si ti kam nxirë ? Anti nuk bën pjesë tek dashuria sa do të përpiqesh smiley

Dikush i ushqen, diku nga padija, dikush nga qellime te caktuara antishqiptare...

E lexon si ta kam nxirë i nderuar Ed . Shumë pak po të ndalosh dhe ti shtosh asaj Folje edhe Kohen e shkuar ushqeu që na mbajti të Përçarë si Shqiptarë për shekuj dhe Minoi dhe atë pak gjë të konsoliduar që u harrit të paktën prej 1912  deri 90 , do gjesh të njëjtat Strategji  e të njëjtat metoda që i Ushqen , që prej viti të Lumnuem 92 , pa qenë antikomunist ose komunist smiley

Dhe atëhere mund të ketë një farë kuptimi "anti " para "komunist" si pjesëza të Lidhur me parashtesa smiley

Ti nuk je antikomunist .Je pjellë e kësaj terminologjie .As unë nuk jam komunist .Thjesht se në asnjë vend të Botës nuk ka patur Komunistë .Ka patur dhe ka Anëtar të partisë së Punës ...qofshin ato edhe me Ideologji Komuniste !

eshte e veshtire te dallosh kush eshte majtas dhe djathtas....Pikërisht këto më habisin mua me individë që i kanë të qarta dhe përsërisin si në Dërstilë të njëjtat gjëra në të gjitha komentet . Po hajt mo ..PPU rrofsh që na Mblodhe smiley

Velo përjashtuar arllëqeve që dihet nga vijn[ se po bëhen MODË ( duan të mbeten në Histori me thënie smiley ka thënë shumë gjëra të vyera !

Tall bythen Idriz, se ne PPU jemi... Nuk kam nderment me ca derrasa me ty, te dua si shqiptar,se sa ish antar i PPSh as du me ta pa bojen. Ti je aq i ideologjizuar me zgjyren e PPSH, sa kujton se historia e Shqiperise filloi me Enver Hoxhen dhe Partine e Punes.... Ca te them une ty? Sepse per te lexuar ty duhet alfabeti mors... por perseri te them se te dua si shqiptar... perndryshe si komunist apo ppsh-ist shkofsh prapa diellit. 

Sa per Maksin, tregohu me burre, pse shan Berishen, mos thuaj se e ka mire. Nuk kam nderment te debatoj me ty, sepse vertet ti te lodh shume, por te boj telef me argumenta. Maksi (ka edhe te tjere si ai) eshte nje armik qe nuk le rast pa ushqyer mikrobin e urrejtjes nder shqiptaret, te jugut dhe te veriut.

, por te boj telef me argumenta...smiley

Niku vjetër me veshje të re Profesorati smiley Si antikomunist nuk je përcaktuar akoma i kuja orëve je po si argumenta ke lesht e Currës .Jo se je budalla por se je i paragjykuar pasi kujton se po të mos dish alfabetin Mors je shumë i zgjuar ...smiley dhe shkofsh prap djellit si antikomunsit biles përtej galaktikës sonë

Sa per Maksin, tregohu me burre, pse shan Berishen, mos thuaj se e ka mire

Mos hyrë në fusha të  minuara ku kullosun debilë , thashethemexhi e llumi albakëve me inteliDjencë si sPirth sPirth sPirth i dhonët . As si Dobiçët e barazlarguar që nuk e dinë me kë e të kujt janë , Të paktën kur pretendon se përdor mëndjen kur KUNDON ...thonë bejlurçinkat e myzeqesë smiley

Unë nuk u talla me ty sepse gjykoj akoma nuk je bërë e çfaqur për i tillë .Ky Post ???? .Përkundrazi përdora një metodë kundërthëniesh për të kuptur se flet me një Tjetër jo vet Flet e vet ndigjon . Për këto raste ka gjuhë tjetër !

Respekte !

O burri dheut, po flasim per Maks Velo-n ketu, per nje teori urrejtjeje, qe nuk eshte e re, por ka shekujt qe vertitet mes nesh, megjithse nuk ka zene vend! Ca ngaterron gjerat e tjera ketu? E di se ku eshte e gabimi yt Idriz? Per gjithcka, per cdo lloj teme, edhe po te flasim per dashurine ose ta zeme filmat vizatimor (Tomi dhe Xherri), ti nuk mund te lesh pa futur pak PPSH. 

Ka dicka ne kete mes shoku Idriz. Deshe apo nuk deshe ti, jane nje pjese e mire e shqiptareve qe nuk jane me bindjet e tua. Ka nje pjese qe nuk jane me PS, nuk jane me LSI, nuk jane me PD. Por kane dicka te perbashket; jane shqiptar. Gjithashtu, shumica e popullsise shqiptare eshte Gege, ose ndryshe nga Veriu. Cfare te bejme sipas teje? Ti shpallim armiq?!

Une nuk jap gishtin e nje shqiptari (as gishtin tend Idriz!) per ideologji te ndryshme, sepse me dhemb shpirti, aq me teper per ideologji puniste. Po me detyron te them se per kater breza te paret e mi kane derdhur gjak per kete vend. Megjithate, per Partine e Punes ky fakt ishte nje nder shkaqet qe u godit babai im, pastaj une. Por ama, te jesh i bindur se shtetin shqiptar e dua fort, por jo Partine e Punes. As PS, PD dhe LSI. Mbase se shpejti do krijohet nje Parti e re, me shprese te zotit, per ne "idealistet e barazlarguar". Fundja, une bej pjese tek ai 30-40 perqindeshi qe nuk voton, sepse nuk e gjen veten tek keta lider qe kemi dhe keto parti.

Respekte 

 

Mirë qe e kuptove që dhe krahasimet  qenë si rrjedhojë e "inercisë " me komunist e antikomunist .

Po nuk do rri pa bërë dhe një sqarim të vogël për ata që ka dënuar "Partia" si ish "komunistë"apo si " ish ballistë " që nuk ka të bëjë fare me përcktimin tënd apo timin . Njëra do fitonte . Të dyja kishin në plan e Organizim si qëllim Finall Marrjen e Pushtetit . Një pjesë Luftoi nën bajonetat Gjermane .Nuk Fitoi  . Dhe pushteti nuk mbahej në Atë Kohe pa vënë nën thundër "të tjerët " Kjo qe masa e Kohës dhe kush meret me këtë , pse u dënuan , është i fandaksur për mua sepse absolutisht të njëjtën gjë , në mos më egër do kish bërë pala tjetër siç dhe dha shembuj gjatë Luftës , jo vetëm tek ne ! Këto përralla janë për Librat e Uranit ! Lere mënjanë PPSH se nuk i ke bërë ditët as unë as ti me komente BloQeve ti shërbesh vendit

Mendoj se jo çdo  çështje që përfshin gjith shqiptarët ..si psh Patriotizmi , nuk duhet të marrë pamje Politike që sjell pastaj debate e harxhim energjish  e përplasje kot së koti " kujtdo me o tregu shqiptarizmën mer jahu "

Ti nuk je vetëm në këtë Blog dhe Udhëheqës , që ne të mbajmë shënime si na i bën karkteristikat .Ti je një zë e një mendim si të gjithë .Nga momenti që JU kujtoni se je mbi Maks Velon jashtë problemit duke i bërë karakteristikën apo dhe Mua e ndonjë tjetri , përveç atyre që me dëshirë çfaqen si alabakë , ti nuk je më Ed Martin por një kuakkuarakuak i zakonshëm sot në kafenetë para PD-hit !

Ksiha dëshirë të kapërcehen këto por nuk kam ç'të të  bëj se vet hyn në fusha Politike ! Ruaj bindjet dhe mos i propogando këtu si bindjet e të barazlarguarve që për mua janë bindje DOBIÇE

Edhe njëherë dhe Fund ..Respekt !

Edo, une jam i pari qe s'pajtohem me te metat e veriut,qe s'jane te pakta te them te verteten.Jam i pari qe me neveritet sjellja barbare e ketuhes dhe kudo tjeter ne Shqiperi,po kjo zdervena  e m''vesh opinionin e vet, me tisin e njeriu te kultures, duke i meshu psaqarisht mangsive civile te kesaj pjese te popullsise.Po c'kulture ka ky humbamen,per t'i dhan kredit opinionit te tij dhe me na e servir dhe neve ktu.Ky asht nje lyzhder qe ban pazare me fatkeqine tij,me na e shit per heroizem.Ky me kto qe thote e shkrun, asht nje kromce,nje ciban ne lekuren e menimit intelektual.T'shkoje pra e te cofje,t'mos na rruje k**in!

Ca te metash ka ai qe konceptohet si veri i shqiptareve ne krahasim te themi me lindjen e frances? Ose mesin e italise? Kot pyes smiley

Problemi i pare eshte qe ky robi mashtron. Si tha ai, kur faktet nuk shkojne me theorine, kerrei faktet. Jane bere vrasje sa kane plasur dhe ne jug, perfshire Korcen me ato bandat cobenjve a dreqit me brire. 97ta ne jug i pati viktimat me se shumti, veriu ishte shume me i qete, etj, etj. Bile si per ironi, meqe ky eshte arkitekt dhe flet per ndertimet pa leje, ne zonen e plazheve, baterdia fillon Durres e poshte, Velipoja e Shengjini jane shume me mire nga kjo ane. Po mire mo, di ndonje pushtues qe s'ka ardhur me shpate a pushke, apo vetem turqit ishin te tille?  Dhe terroristet nuk perfaqesojne islamin, ashtu sic nuk perfaqesonte Hitleri krishterimin edhe pse thoshte se ishte luftetar i tij. 

Pastaj pse ky robi do te diskretitoje vehten eshte problemi i tij. I duket se po ben trimeri qe po flet c'ka ne koke. Me shume eshte qe s'do t'ia dije. Si ata pleqt qe s'cajne me koken kur i del dhe b... rrugeve. 

Per ate oren e Bushit ndaje mendjen, e hoqi apo ia vodhen sic hapi llafet miku yt. Ishalla te ka hedhur ndonje kocke se goxha po i lepihesh.  

Eshte ende mister menyra sesi truri i njeriut funksionon dhe si leviz nga ajo qe mund ta quajme normale ne kohe e rrethana te caktuara, per arsye te caktuara: qofte semundje, moshe apo procese te tjera qe une s'di ti shpjegoj se s'kam shkolle. Meqe je ne Amerike, te kujtohet rasti i John Nash (eshte bere per te filmi Beautiful Mind)? Gjeni, por ja qe dicka ndodhi. E sa e sa te tjere si ai. Megjithese s'kemi pse te shkojme aq larg, ke shembuj per studim ketu ne peshk sa te duash.

Te ishte gjeni ky, dmth te kishte bere ndonje veze te tille, ia benim hallal. Thuhet qe inteligjenca ka shume plane, perfshire ate emocionale e mbase dhe morale. Psh. Ajnshtajni thote qe shkencetar te suksesshem te ben karakteri. Ky eshte nje qyqar qe s'do t'ia dije dhe "urinon" ku t'i vije.  

Jo jo, s'e quajta gjeni Velon. Nejse.

Po as i semure nuk eshte se duket qe eshte i kthellet akell. Dhe problem i vertete nuk eshte ky, se hajt ashtu i thote kaplloqja, a do te duket, por ka goxha tifoze. Rruga e mundimshme drejt civilizimit, tha.   

Bravo Gazetës magazina Popullore ose shkurt "dashnorja e Xhiboles " MAPO. Më së fundi ka kuptuar se si bëhet marketingu për të rritur fitimet .

*leve "kamunistë" si antikomunistë të orëve të para ,  të mbetur .." tek Ura e Dalanit / ja bona me sy jaranit ..u cqarojmë se nuk ka asgjë të re nga Fronti inteliDjencës së Mëmëdhëmbjes këtu e para gati 25 vjetëRve ..Janë e njëjta prerje që llomotisin pa kuptuar qoftë si kriikë qoftë si "s'ka gjë " por në të vërtetë përforcojnë argumentin e  pakundësrshtueshëm të  përfundimit fenomenal të kryedijsit Botëror Engels..

"Kur Morali , Familja , Atdheu , Populli , dhe gjithshka del në TREG , kjo është Mbivlera në fuqi të tretë "

Më vjen çudi si here tak Tuk Tiku nuk e vlerëon Engelsin kur maja e kritikës tek PPU mbetet pathosi Revolucionaro -Patriotik i ed Martinit smiley  dhe ndukja e faqkave nga kopshtarja smiley

Asgjë për tu shqetësuar . Psh Këta të "lënët " përfshi Kadarenë në fushën e Moralit Kombëtar apo kush qe një më përpara e Pipza si Pipa , nxitojnë të gjejnë një Formulim ekstravagant të mbeten në Histori . Një menje Djallzore i shtyn të mendojnë

" Ç 'farë kishin Fishta me Konicën më shumë që përbuzën smiley Shiptarët " ..Kaq !

Pastaj përpjekjet e z.Velo për të paraqitur lashtësinë nëpërmjet Objekteve , Metoda më Shkencore dhe më e Pranushme . Por do ketë akoma zbulime .psh Çfarë i thotë Kultura e Komanit .Turp Intelektua që përmend kanunin si Vepër Monolite !  Ka dhe më !

Sqarim për z.Velo

Gegë në Korçë nuk kanë pas Kinkaleri .Po ishin shitës në Kinkaleri .Emërtimi tyre vjen nga arti kulenarisë ( përfundime nga studimet e gegës në Korçe )...Se Gegët zotrie ... kanë Lidhje të pavërtetuara sot me pjeën veriore përveç  Mirditës që na la Moisiu i DY Dibrave smiley dhe gegnishtes ë ëmbël të tyre ! Por jo asaj që flet Xhozefaini !

nese mirditen e la moisi golemi atehere si shpjegohet qe deri vone nuk beheshin martesa mes saj dhe dukagjinit? apo e ka len dhe dokagjinin moisiu?

Nje krahine ka qene nga laberia deri ne diber. Me nje zot!

ndalimi i martesave mes mirdites dhe dukagjinit tregon qe kjo krahine shtrihej deri ne dukagjin ose qe mirdita ska lidhje me dibren. besoj qe e di pse ndalohen martesat. lidhje gjaku.

Per ate pune lidhje gjaku kan te gjith shqiptaret me njeri tjetrin por mos i hy asaj teme se eshte shume e gjate. Ose hy po deshe une i gatshem jam te te shpjegoj sa te duash kur te duash smiley

Ama mund te them me bindje se Mirdita me Dukagjinin kan me pak lidhje se ndoshta me cdo fis tjeter shqiptaresh. Mos te hyme kot ne tema historike tani.

eshte pak e veshtire te nxirret gabim mirdita dhe dikagjini bashke ngaqe mbahen dhe per te zgjuar, te pakten per mirditen kane thene keshtu dhe studiuesit e huaj. tani dy gjera ka o jane nje gjak o jane budallenj qe nuk kane lejuar martesat mes tyre.  mund te kete dhe nje tjeter qe nuk dime historine tone te cilen po na e mesoni ju te tjeret me idriz etj.  : )

Te thash edhe njehere qe te gjith shqiptaret nje gjak jan. Nuk ka asgje te vecante midis Dukagjinit dhe Mirdites hiqe nga mendja, martesat nuk jan lejuar per arsye paragjykimesh historike qe e kan zanafillen ne kohen e skenderbeut.

Ik o i fiksuar ..Ik bej ndonje banjo dielli se ke nevoje per rreze .Te jane kalcifikuar dhe trute si gjimnazit sederli . E thash mesuse po se kishe mendjen 

Edhe nuk merr vesh edhe vjen shet Pordhe sikur Kuptove me Martesa brenda Fisit e Gjakut smiley

Cilit Fis ? Pa  na bjer ndonje studim .Per sa breza i njeh tie Mirditen dhe Dukagjinin me kuroret e bashkejetesat ? ...Vic i palepire smiley

Nuk e ke shpike ti llamPen e ka shpike Edison tjeter 

ok mer cuna. ne te mirdites e dukagjinit jemi budallenj dhe injorante qe nuk kemi lexuar historine (tone). shyqyr qe na iluminuat ju studiuesit me ne krye moisiun e dibres.  ju falenderojme shume qe na hapet syte. 

Pa he ku e ke lexuar ti? Na jep ndonje link, prove fakt per ate qe thua. Opo gjene me te vogel jo qe te provoje se dukagjinsit jan me te afert me gjak me mirditoret se ndonje fis tjeter shqiptar, por thjesht per ndonje afrimitet historik midis dy krahinave. Vetem kaq, pastaj se kush jemi e nga jemi nuk e di ti, se mund te dalim ndryshe per ndryshe, mund te dal une me dukagjins e me mirditor nga ty. 

Fiset e Dukagjinit jane:

 1. Dukagjini (shala, shoshi)
 2. Morina (spaci, oroshi, kushneni)
 3. Gashi
 4. Kabashi
 5. Kelmendi
 6. Bytyci
 7. Shkreli
 8. Berisha
 9. Gruda
 10. Thaci
 11. Krasniqja
 12. Hoti

 

Lem të mësoj ..Tyçin se do na mbetet daramet që do iki nga kjo jetë pa mësuar .

Nuk Njifen Martesat o Tyç .Njifen shitjet dhe dhëniet si kompesime për tu çfrytëzur si kafshë pune e shuar epshet e burrit ose robinjat e dorëzuara pas pushtimeve . pesë desh me pjekun / e pesë vasha me djergun

Po të kishe pak tru do e kishe kuptiar për çfarë përdorej femra vetëm me rreshtat ..Fisheku në pajë " dhe ....në pajë dhe një tërkuzë .." kështu e kish lënë ZAKON i pari ..  Apo nuk i lexon se janë vargje të Diktaturës që të ka fshehur Historinë tye

Dhe leri krahinat mënjanë se as ke për të mësuar ndonjëherë po të kesh mënd " se fermeri ynë zotrie që humbi Traditat në kohën e kkoperativave " Fillorist ! Na bo dhe i mërzitur !!!

Nuk Njifen Martesat o Tyç .Njifen shitjet dhe dhëniet si kompesime për tu çfrytëzur si kafshë pune e shuar epshet e burrit ose robinjat e dorëzuara pas pushtimeve . pesë desh me pjekun / e pesë vasha me djergun

burrat nen hije lozin kuvendojne

pika qe s'u bie se nga grate rrojne

Tamam e gjete ..Grate jane "femnat " ose gomaricat qe kane paguar per pune e per tua Hypur .

Ndryshe po qe per  Gomere pune do kishin blere sPirth sPirth sPirth idhon .Po e ngaterron ai me kohen e GAY dhe prandaj mendon se dhe Gomeret mund te perdoreshin smiley

ja pse rama ben deputet tutore prostitutash. ja nje "intelektual" i majte.

Ik er piciruk ha naj cap buke . Do futesh dhe ti ne bisede . Karkalec  smiley Tip koqe koqe nuk bere kurre nje karroqe ..

Malli Rama se qeka i percaktuar , po  keta te barazlarlarguar ose hemafroditet , qe i perdor kush mund nga te gjith anet smiley

" ....Po përmend Qendrën ABA, Rogner-in, Sheraton-in; Kulla e re e Belgëve, (që Rama thotë është një nga 10 grataçelat më të bukura në botë), Ura mbi Lanë e Belgëve,..." 

 

Di gjo njeri se ku ndodhen keto dy objektet e belgeve. 

kulla e re e belgeve eshte 25 katshi TID te ushtari panjohur.

Flm, Sonik, po pse i thone kulla e belgeve, per ç'arsye. 

maks velon kam degjuar ta thote keshtu. arkitekti dhe studio qe e ka bere eshte belge.

Unë thashë që nuk do të, përgjigjem po nuk mund të mos e bëj kur vjen me Pëjetje jo Fodulle , megjithse ta hudhin mer Jahu .

Kur do të nxjerrësh ndonjë Përfundim Merr hartën dhe krahaso . Kush është ky Dukagjini ?

zbrit nga mali , merre tokën që ta fali ..sot e Bardha ty Parti ...sa Popullsi ka patur ? Ku është çquar përveç Dukës Lekë vasal i Venetikut smiley

Mësohu të lexosh dhe pak nga Ngjarjet në histori dhe shto nga Vetja çfarë të duash për Histori krahasimore ..

apo e ka len dhe dokagjinin moisiu?...për të tilla pëjetje shkodrnët përdorin " paske qenë Hu mender zotria Juej "

Po lereni rehat Maks Velon, ai ka nje te kaluar te hidhur dhe e ben qe te nxjerr vrerr, e nuk mungojne te papergjegjshmit e medias te bejne "spektaklin mediatik" te radhe, e te fillojme ne te zihemi. Maks Velua ka shume ane pozitive, ato anet e erta te tij lejani rehat se njeri i vuajtur dhe duhet falur e jo ta manipulosh per efekte mediatike.

Dhe unë këtë mendoja ..Pse meren me Maks Velon ? Dhe kush pa ,anëtarët e Dërstilës smiley që të vetmen fije kashte ku kapen kanë shprehjen ..tek problemi jo tek emri .

Dhe është plotësisht e arsyeshme ,  përveçse kur vjen ndonj Toll në formë sikarësh të sPirthidhoneve që s'ke  si ja bën . Sepse robi do dhe të relaksohet , pa e kaluar kufirin me ata me të meta Mendore ,  por edhe me ndonjë Velollëk smiley

Velo ka dhënë shumë përfundime të Vlera .Ka edhe të nxituara .Ka edhe nga "mllefet " .Njihet edhe si " ekstravagant " .Është dhe Plakur ! Gjithkush ka sy ,  lexon e mëndje të Kuptojë .

Po halli është tek Urra -Patrotizmi .Kush do e mbaj Fjamurin e Shqiptarizmës ?

Ca gjera Maks Velo i ka thene mire! Padyshim pastaj qe e njejta problematike eshte edhe ne jug, por e verteta me e madhe eshte qe ndarja ju-veri eshte nje ndarje artificiale e krijuar enkas per percarje kombetare te shqiptareve. Ne veri te Shqiperise eshte ruajtur (kuptohet jo ne teresine e saj) nje thesar i memes te gjuheve europiane... por edhe shqiptari i vertete, me atributet mitologjike. Pyetja qe shtrohet qe shtron edhe Maksi eshte krejt tjeter por shume lehte te keqkuptohet. Pastaj kush mendon se nder shqiptare ka urrejtje krahinore eshte budalla, nuk ka dhe nuk ka per te pasur kurre bir kurve qe te arrij te bej shqiptaret per budallenj. Edhe efektet e dehjes te veriut me budallalleqet e serbise kan filluar te zbehen, si "hangover" ( mqns gazetaleshi i ka qejf termat ish shqiptare te riperpunuara te anglisht) i mbas nje nate duke pire me bij kurvash, dhe poashtu e njejta gje me vellezerit e tyre ne jug me budallalleqet made in greece! Miresevjen Papa dhe mase ja zbut zemren perendia te thoj nja dy te verteta kur te vij ne token arberore qe te pelcasin ne vend inatcorret. smiley

Per Pjetrin dhe Ed Martinin kam respekt por mos u nxitoni, nganjehere reagimi emicional nuk te le te gjykosh me ftohtesi smiley

E çuditeshme, sa here qe del Maks Velua, shqiptaret ndahen me keq, zihen me keq, ne vend qe ta kalojne me te qeshur, me humor nje gje te tille. Ne intervisten e tij (si gjithmon) vihet re antipatia e tij per verioret dhe kosovaret, duke i futur te gjithe ne nje thes, nderkoh qe harron se e ter Shqiperia (biles e ter bota) ka njerez te poshter, cmirezinj, inatçinj, hatermbetes, hakmarres, hajdute, abuzues, e deri kriminele. Intervista, po te reduktohej ca, te hiqeshin ato pjeset e krahinizmit, dilte nje interviste e shkelqyer. 

Mendoj se nuk duhet marre shume me Maksin, pavarsisht dozave te helmit, se sa duhet me u marr me problemet sociale te Shqiperise sone. Nuk paskam gabuar me mbylljen e sakte te shkrimit tim te Pershtypjeve Maj-Qershor 2014 me titull " çfare kane humbur shqiptaret" kur them; 

"....çfar kishin humbur shqiptaret, ishte pyetja qe duhej te gjithe t'ia benin vetes, duke filluar nga shtetaret, qeveritaret, administratoret, inxhinieret, arkitektet, agronomet, fermeret, puntoret, avokatet, etj, etj. Kryesorja,  kishin humbur dashurine ne mes njeri-tjetrit,  kishin humbur besimin tek njeri-tjetri, dy elementet kryesore. Ngado qe shkoje, ndigjoje qe flisnin me urrejtje per njeri-tjetrin, me cmire, me nenvleftesim. Nuk kishin besim tek tjetri, dyshonin per çdo gje, ngaqe te gjithve iu dukej vetja me i zote se tjetri. Nje ide, nje mendim te tjetrit, e shihnin vetem nga kuti i tyre, harronin ose nuk e kuptonin se nje ide, projekt, sugjerim, duhet ta shohesh nga disa kend-veshtrime, biles edhe me syte e te tjerve. 

Shqiptaret, duke humbur keto dy elemente kryesore, kishin humbur si rrjedhim edhe kohen, edhe standartin. Po a e kuptonin kete gje valle ata. Mendoj se disa e kuptonin e disa jo. Po sa kandar vlente kjo, kur nuk i pyeste njeri. E nuk i pyeste njeri se te gjithe ishin te zene me interesin e tyre personal, privat. Vet ata qe ishin zgjedhur, kishin hallin e tyre privat dhe jo ate shoqeror apo te pergjithshem. Mjerim me te madh se kjo nuk kishte, kur i zgjedhuri ne nje detyre ka hallin e tij personal/privat, dhe tjetri qe ka hallin e pergjithshem, ate shoqeror/social, qe mendon per shoqerine dhe ekonomine shqiptare, nuk zgjidhet ne nje detyre, dhe me keq akoma, nuk perfillet, nuk pyetet, nuk ndigjohet. Ky ishte nje nga mjerimet me te medhaja qe peson nje popull, dhe mendoj se edhe kjo eshte nje humbje per ter shqiptaret..."

E çuditeshme, sa here qe del Maks Velua, shqiptaret ndahen me keq, zihen me keq, 

sepse i provokon me budallallekun e tij (maksit) ne budallallekun e vet (shqiptareve). smiley

maksi nuk ka antipati ndaj kosovareve apo verioreve, por ndaj vesit e te keqes. maksi gabon ne termat qe zgjedh per te kritikuar vesin e te keqen si dhe ne tonin provokativ.

Mundet e/i dashur, mundet smiley

Po vlonjatet nga jane nga veriu apo nga jugu? Se dihet mafia vlonjate, trafik droge, prostitucion, vrasje, etjj.. Po fieraket qe mashtronin dhe kusherirat e komshiet per t'i cuar prostitua ne Evrope? Po ata qe vrisnin njerez te pafajshem per qejf ne 1997 nga ishin? Mire Sala qe es shkaterroi vendin se ishte verior, po Enveri qe te futi ty ne burg e qe vrau, masakroi e coroditi nje popull te tere nga ishte?? etj..etj..vrasje makabre ka pasur si ne jug ashtu dhe ne veri. Shqiptaret jane popull i vogel per te bere diferencime te tilla, me vjen keq qe media i jep hapesire nje te rrjedhuri si Maksi, qe gjithcka e sheh ne dylbine e urrejtjes qe ka per verioret.

Enveri lindi ne Gjirokaster ne nje familje me origjine katolike mirditore... Te gjitha te keqijat ketij populli nga mirdita i kan ardhur. Edhe ky komunist-kristaqi tjeter e ka nje dell andej. C'paskan qen kta mirditoret ....anti-shqiptar te medhenj. smiley

rroft republika e mirdites smiley

Sa do kenaqet Dr. Toli.

keto gerr verret ballaknike i ka pasur gjithmone pengesa ne rrugen e profesorllekut... smiley Keto e lane profesor part-time algjebre... smiley 

Bote mizore

E ke gabim, Dr. toli nuk eshte percares, i urren shqiptaret njelloj si nga jugu si nga veriu smiley

Pa dallim feje, krahine dhe ideje.

Ik o Maksi mo na grric maksin! O admin, duhej fut ke 24 karat mer, atje bashke me Berishen & co, dhe gati cdo artikulli qe del nga haleja e quajtur MAPO.

E vetmja pyetje serioze qe kushdo qe lexon kete artikull duhet ti bej vetes eshte PSE (nje pse sa torturuese per mendjen aq edhe tronditese per shpirtin) PSE o PSE nuk e ka zhvilluar intervisten gazetaleshi ne fjale ne gjuhen angleze? Duke marr parasysh deshiren aq perveluese, por edhe zellin aq kokforte te gazetaleshit per shitjepordhe ne anglisht une do rrij nete te tera pa gjume deri sa te arrij te kuptoj perse nuk eshte zhvilluar ne anglisht intervista? smiley

Maksi ka vuajtur nga burgjet e komunizmit, ka pare e degjuar plot, por edhe eshte ne moshe tani. Brezi i vjeter psh besonte tek ndeshkimi i femijeve permes rrahjes si nje menyre e mire per ti mbajtur nen kontroll e frikesuar, nderkohe qe sot nje pjese me te drejte jane per metoden "spanking" (tu biesh vitheve) ne raste te rralla, nderkohe qe nje pjese tjeter femijet u kane hipur mbi koke dhe prinderit gjithcka behet per ta. Dmth qe edhe Maksi ketu perpiqet te na beje pak "spanking" por qe shpesh degjeneron ne "rrahje."

Kam lexuar diku se kanunet qe sollen arbereshet ne jugun e Italise u perdoren nga grupet kriminale vendase italiane per te krijuar mafien, se Italia e shkrete ka nja 4 mafie kryesore. Dmth edhe nje trashegimi juridike e zakonore mund te keqperdoret, te dale nga muzeu e te kthehet ne nje perbindesh.

Disa nga argumentat e Maksit jane pa baze por edhe feminore, se pse ka Dukagjin por ka/kish edhe Lazarat, se ka krim ordiner por edhe krim politik, embezelment etj, se nje VIP te muzikes a Hollivudit mund ti hiqet ora e kemisha & pantallonat nqs takohet me perkrahesit e vet ne fushe te hapur, se nuk hiqet dot "veriu" nga gegeria.

Sa per kanunin, jam i mendimit qe shqiptaret kushtetun duhej ta bazonin tek kanuni, vetem me disa permiresime te efektin kohor si emncipimi i gruas etj. Vendet qe udhehiqen edhe sot e kesaj dite nga kanune jan vendet me te sigurta ne bote.

Kanuni , copë copë , i mbledhur e paraqitur si Unik është e Drejtë Zakonore ose Kushtetutë e popujve Tribu ! Ka akoma në Amazone prej tyre .Një fis kishte qëlluar Elikopterin me shigjetë .Mos do të thuash që mirë bën që e qëlluan me kallash në Dukagjin smiley

Hiqjuni këtyre të Kohës së paleontolitit ..të paktën tek PPU ! Lereni Kanunin në shtratin e qetë të studiuesve !

Varet cfar koncepton ti me kanun. Une konceptoj zhvillimin kulturor te nje populli pegjate nje eksperience mijravjecare (ne rastine  popullit shqiptar te pakten). Dhe nuk me duket e drejte qe kete eksperience nje dite te bukur ta hedhesh poshte sepse ke qejf qe pordhet ti shesesh alla-frenga. Nuk e di ne morre vesh.

Sa per ata qe ja futen me kallash asaj llamarines alla-frenga... si tha nje fshatar nga Lazarati kur ja futi me kallash llamarines alla-pepine " Po me erdhi mbi cati o ti qi temen, me shikonte pepinua tha se ca beja me gruan". Pa ftuar vajten dhe mire qe dolen me aq.

dmth te ligjerojme Gjakmarrjen sipas teje.

i ke pire ilacet??

pak a shume ky eshte edhe thelbi i urrejtjes se Velos, se shume verior vazhdojne te jetojne me normat dhe zakonet Barbare, ata kane psikologji sociale qe nuk perputhet me kohen duke injoruar ligjet dhe kushtetuten aktuale.

Nuk e di nga c'planet apo vale kohore ke dal zotrote por ne Shqiperine time ka me shume gjakmarrje ne jug se sa ne veri. Nqs do flasim per bastardim te ligjeve kanunore dhe zakonore shqiptare me sistem jam dakort qe ky bastardim ndodhi me sistem ne veri..... se si qysh edhe tek eshte muhabet per tu shtjelluar, por nuk eshte as i nje konteksti historik dhe as kanunor. 

Gjakmarrjen me ligj? Posi une jam per kete. Gjaku eshte gjeja me e rendesishme, dhe kur dikush e derdh kot duhet ta provoj njehere ne lekuren e tij. Haka eshte drejtesia hyjnore... s'ka tjeter drejtesi ne toke pervec hakes.

po mire, kerko shkeputje nga shteti dhe themeloni shtetin tuaj me ligjet e juaja, merre dhe agane me vete.

Bye bye

Heu bre, ju paska nxeh mire Maksi o njerez! Lol 

ky me keto deklarata eshte antipodi i atij priftit qe ka deke i cili ishte anti jugor meqe jugu ka sunduar veriun sipas tij.keto lloj deklaratash behen  te rrezikshme kur printohen e iu behen jehone ne media sepse dihet qe shqipot e papune e te ngeshem  per sherr e prapesira e kane pas gjithnje barutin e thate.gjendja e veriut  me e rende se zonat e tjera eshte pasoje e mungeses se shtetit per keta 24 vjet jo se jane njerez te keqinj.le te marrim vrasjet ne tropoje psh.une haklajt i dija njerez te egjer  derisa pashe nje dokumentar per ta.ata te gjithe pa perjashtim ishin me shkolle te larte e me profesione te mira dikur. e fundmja prej tyre Zylfia e cila qiti pushke per te marre hakun e vellait kishte pas qene mesuese fizike me shkolle te larte.dikur kur kishte shtet ishin njerez paqesore e nuk trazonin njeri, kur u zbyth shteti e populli u la ne meshire te fatit, u perfshine edhe ata ne rremullen e tipit ngrehu njeri e bjeri tjetrit.

Haklajt jo me kot e kan pas kullen aty me qindra vjet... rezistence shpesh e pakapercyeshme nga shkijet per ate zone. E kam fjalen per ate kullen qe e shkaterruan, KULLA duhet te shqitet nga koka e shqiptarit edhe si koncept! Jo sipas meje, sipas atyre smiley

hodhi edhe nje tymese tjeter partizani i vogel velo!  tha 2-3 here qe shqiptaret nuk jane popull homogjen!   d.m.th greket ,qe jane nje bashkim i dhunshem i arvanitasve,azivegjelsve ,cobenjve e sllaveve,na qenkan homogjen? pa folur pastaj per italine,francen ,spanjen  etj.   po shqiptaret jane komb gjaku mor qelbesire!  pavaresisht se kane nje perqindje jo te vogel gjakprishurish  mes tyre.

velua nuk eshte as budalla ,as i parendesishem. ka qene i ftuar konstant i djalit te berishes te klani,intervistat e tij jipeshin ne gazeta dhe televizione,kishte mbeshtetjen e sorrosit  dhe qeverive te ndryshme shqiptare.

fakti qe tipa si ky promohen ne opinion ,tregon qe plani per libanizimin e shqiperise ka shendet te plote,si edhe e ashtuquajtura siguri kombetare eshte barcaleta e radhes.

nje pjese e te burgosurve politike paskan qene thjesht plehra antishqiptare.  ketyre,jo burgun,por edhe plumbin tu kishin hequr,mire do kishin bere.

Une propozoj qe peshku te dergoje Pjerin per te pare gjendjen ne terren. Ne rast se Maksi ka te drejte, te merrem masa.

                                           Shoku Tarras.

                                                                                                              VFLP

hodhi nje i rrjedhur nje gure ne uje dhe me vrap te tjeret: pse e hodhi? beni qejf o njerez se dite e bukur sot plot me diell e mos u merrni me te marre.

Si mund të dyshojë njeriu te gruaja e vet, me të cilën jeton në shtëpi? Është shumë e pakuptueshme për një pjesë të njerëzve.

- Po këtu shpjegohet, nuk e kam nga ana personale, por tregohet mënyra si ishte indoktrinuar rinia.

Kishit fëmijë?

- Kishim fëmijë.

Si mund të arrinte regjimi që brenda një familjeje të detyronte apo të bindte gruan për të denoncuar burrin, babain e fëmijëve?

- Këtu ka zhvillime. Kur nuk shkonte mirë me pjesëtarët e familjes.smiley Sigurimi e nxiti këtë gjë. Filloi shkallë-shkallë, sepse Sigurimi filloi të bënte mbledhje në lagje. Dhe unë i thashë që nuk mundet që problemet e familjes t’i çosh në lagje dhe në Sigurimin e Shtetit. Ata e shfrytëzuan për këtë punë.

Jeni takuar pasi keni dalë nga burgu?

- Jo, nuk jam takuar. Bile, unë kam paguar vazhdimisht për fëmijën, edhe kur dola nga burgu. Dhe ajo nuk ma ka lënë ta shikoj që 1 vjeç. 

Nuk e keni parë?

- E kam parë 2-3 herë, por nuk kam pasur asnjë kontakt me këtë fëmijë.

Ku ndodhet fëmija sot?

- Është në Amerikë.

Kontakton me të?

- Jo. Sepse unë i kërkova të dinte të vërtetën. Ai tha jo. Domethënë ka pasur shumë influencë. I ndërroi edhe mbiemrin kur isha unë në burg. 

 

 

edhe ky si tolismileypaska qene.  te gjithe ata me probleme inferioriteti,ja hedhin fajin kombesise dhe jo vetes se tyre.  ne fakt ,pa dashje,na bejne nder ne shqiptareve sepse na pastrohet rraca nga kakardhitesmiley

Fillun tani, jo kanuni jo kaleshi... larg ketyre temave o quna e cupa, sepse jane mbi te gjitha humbje kohe. 

Derri nuk njeh kufi. Perhapja e tij gjeografike varet nga sa ja lejojne kushtet. 

Derri nuk njeh kufi. Perhapja e tij gjeografike varet nga sa ja lejojne kushtet. 

smileysmileysmileysmileysmiley

Është e njjta për të kuptuar edhe DERRAT Politik të përhapur Sot në Mëmëdhëmbje dhe hyn maksimalisht në shumë fusha Krahaimore

..kryeperlë .

E para në lloin e vet tek PPU Hallall

Nuk e di si ta vejne titullin intelektual. E para Gjergj Kastrioti heroi "yt" ishte nga veriu. Si mund te flasesh ti per shqipen ne fe kur ti fene tende e ushtron ne gjuhen e armikut edhe udheheqes te besimit tend eshte nje qe punon kundrejt interesave kombtar ai eshte Anastas Janullatos.

Nuk dua te bej dallime pasi un i kam sikurse vellezer te gjithe jug veriu etj, por trazirat e 97 qe solli shthurjen e shqiptareve nisen ne jug. Diktatori shqiptar Enver Hoxha eshte nga jugu qe zhduki te gjithe eliten e popullit neper burgje.Ne Vlore po shperthehen herepashere tritoli edhe mafia e ka jugun nder kthetra.

Une nuk po bej dallime thjesht po them se keto ndodhin ne cdo vend veri, jug , europe , amerike, prandaj zoti "intelektual" mendimi yt eshte teresisht i pavler edhe pa baza thjesht bazohet nga nje urrejtje e pakuptimte ndaj gegeve qe kane dhene aq shume per Shqiperine.

Ky "intelektuali" duhet me u akuzu per :"Nxitje e urrejtjes, përçarjes ose mosdurimit kombëtar, racor, fetar apo etnik" konform nenit 147 te Kodit Penal te Kosoves.

Diktatori shqiptar Enver Hoxha eshte nga jugu qe zhduki smiley të gjith elitën e popullit nëpët Burgje ..Ti që ke shpëtuar ku Hyke ? smiley

Pse thu të gjithë ? Ja ti psh për të ardhmen e BloQeve shqiptare paske shpëtuar .Dmth nuk i zhduKi të gjithë .Thonë që agjentët e serbëve që flisnin shqip sikur nuk para i donte . Prap spekullon me Gegë tie ..Të paktën Maksi e vlerëson një për punë të shquar të gegëve si shitës Kinkalerie smiley

Pse nuk arreston  Berishën që Ju dha zë  e media edhe vemjeve si JU për tu ngref e vrapue me kap bishtin e Fjamuerit arbënuer si pathriotë të Mëdhanj , se ai e Ringrit nga Varri shekullor ku qe varrosur dallimin Jug -Veri . Gërr vërr edhe pa derrat nuk njohin kufij smiley

Për kundër këtyre vemjeve , do ketë raguar me aq emocion edhe Velua që ndyjnë gjithhka me Politikë idiotësh përçarëse me thashetheme spekulatorësh !

Pune dreqi kur e derdh ujet e piste bashke me femijen brenda. Po zelli i pastertise se madhe cfare nuk ben fundja.

Eeeh, as fullani as pershtypjet e udhetimit te Pjerit nuk bone kaq shume like per kaq pak kohe smiley Eshte bo maks velo si ato femrat qe sa vejne foto te veshme gati per te shku ne dasem, fap 140 like ene 80 komente pa u bo sahati

opo nuk na hapen nje teme per futbollin, Portugali- Shqiperi, thuaj...

Teme per neshjen do ti me? Urdho "Portugezet jane maloke me origjine muslimane, a do i rrafim?" smiley

portugezet jane dhe vrasesa gjithashtu... kane vrare ne mase  indianet e Brazilit dikur..smiley  

nuk e di nese do fitojme, veshtire kjo.. mbase ndonje barazim...    megjithate jam kurioz se pashe  disa emra te rinj, te panjohur, ne formacion..

Po të lexosh me vëmëndje pa " y none sa shumë komente " smiley do shikosh se ka dhjetë a dymbëdhjetë komente për domethëniet e Velos pasi ai nuk është Pjesë e Inteligjencës përveç fushës që mbulon ku Peshqit e gjithdijshëm kanë pae si Polici 21 Janarit i dekoruar nga Berisha se... po rrëxojnë Fjamurin arbënuer or tie ...

 ..sidomos të këtij lloi me aga - aga !

Idriz i nerum, te them te drejten nuk kam lexu as velon jo me te lexoj komentet, e mbylla me titullin kete teme smiley

  Ky llac -fac i çartur,  e ka merçin e urrjetjes ne shpirt sa Mali  i Tomorri !Ky e don Shqiperine, .... pa veriun dhe pa jugun..!

Me mire do  jete kur  si veriu e si Jugu, te mos  ja  degjoje me emrin "Marks ..te velurit", ... me urrejtejt

Kush e desh Shqiperine dhe s'e urreu nga pak?! 

O Fino, cdo dashuri mbart edhe urrejtjet e saj. Nje njeri qe ti e do, mund t'ia urresh gerrhitjen (se s'po du te futem ne gjona te tjera) por e pranon ne emer te dashurise. Gje qe nuk te pengon t'i kerkosh ilacin. Edhe Shqiperise mund t'i kritikojme shume gjera por kush e do ja pranon dhe kerkon t'u gjeje zgjidhje. 

Prandaj une mendoj qe kush e do Shqiperine, jo vetem s'e urren aspak por perkundrazi e do me gjithe problemet e saj. 

Kisha parasysh disa figura te shkuara, qe ne sot i konsiderojme patriote sepse kontribuan per Shqiperine (Konica psh), te cilet patriotizmi s'i pengoi te flisnin jo rralle mbare e prape kunder shqiptareve. Personalisht Velos jam ne gjendje t'ia gjej kontributet ne te mire te Shqiperise, kontribute qe lidhen me profesionin e tij.

Sa per ilacin, une s'di si do t'i pergjigjej Maks Velo pyetjes se gazetarit: Po mire, si t'ia bejme me veriun? Cfare propozoni ju? Si me thene: Gruaja qe ju dashuroni, gerrhet naten. A jeni i gatshem ta ndani? Ne fakt kjo eshte pyetja zbuluese. 

Lubonja e ka bere boze me ate punen e patriotizmes qe eshte streha e fundit e maskarenjve (megjithese harron qe patriotizma eshte strehe edhe per jomaskarenjte), po fundja shprehjen s'e ka miell nga thesi i vet.

Fino, kunder problemeve te shqiptarve dhe gabimeve te tyre eshte detyrim moral i cdo njeriu qe e do kete vend, te flase. Por jo te na beji skan numrash dhe te jape gjykime mbi krahina te caktuara. Apo te marri per baze fenomene si terrorizmi per te denigru nje komunitet fetar. 

Ndoshta nuk jam une i informuar sa duhet por kontributi i Velos per Shqiperine me rezulton shume shume i vogel. Kurrsesi i krahasueshem me ate te Konices apo Nolit, qe edhe nai llaf kuturru mund ta kene keput ne mllef e siper. Kshu qe edhe kjo toleranca e ndonje lajthitje ne emer te kontributit nuk me rezulton se mund te aplikohet ne rastin ne fjale.

Sa per ate shprehjen e huazuar nga Lubonja, une mund te them (me konflikt interesi te paster smiley) qe njerzve publike u duhet hequr e drejta e fjales nese nuk kane njohurite minimale ne matematike. Ai burri huj qe e ka thene ate shprehje ka pas shume te drejte, por ai e dinte shume mire qe perfshirja abuzivisht ne nje bashkesi nuk do te thote qe ajo perbehet vetem nga abuzivet. (gje qe ti shume mire e ke permend) Shprehja ka si qellim te denoncoje maskarenjte qe mundohen te justifikojne abuzimet e tyre me patriotizmin, dhe kurrsesi te na thote qe patriotet jane te gjithe maskarenj (sic kerkon abuzivisht ta interpretoje Lubonja apo edhe Panajot Barka). 

Nuk kam per qellim te mbroj Velon per "lajthitjen" e tij, per nje arsye te qenesishme: Velo ka dhene nje opinion te pambeshtetur ne shifra. Gazetari, i pari, jo vetem s'ia ka kerkuar kete, por edhe s'ka ofruar vete ndonje shifer per t'iu kundervene. Ne fakt une s'e di nese gjenden dot shifra te atilla.

Ne kete loje ka dy raste: Velo ka te drejte, Velo e ka gabim. Ne te dyja rastet, problemin tone do ta mbajme ne shtepi dhe do mundohemi ta administrojme (t'i gjejme shkaqet dhe ta riparojme, me sa eshte e mundur), sepse nuk na intereson ndryshe.

Velo eshte arkitekt, gje qe na e provon me shume se gjysma e intervistes se tij. Gjynah qe per ate pjese nuk eshte folur. Si edhe gjynah qe nje pickim siperfaqesor i Velos shkakton me shume reagim se meseleja e pergjakshme e Fullanit, ose edhe se lajmi tjeter (i pakonfirmuar edhe ky), qe pjesa me e madhe e super- te pasurve shqiptare qenkeshin politikane te majte.

Verioret skane pse ofendohen nga fjalet e nje tipi si ky..smund ti japesh peshe fjaleve te nje njeriu qe hap gojen po sdi as vete cfare thote... kujt i interesojn antipatit e ktij tipi aman ...sikur ky ta dinte ca antipatie kane gjithe shqiptaret per ate...me siguri DNA e tij eshte sllave o greke plus qe besoj qe eshte dhe i pashkolluar se nuk e ka iden e historis shqiptare...gazetari ja kalon per injorac ..

Si nuk doli nje gazetar i hajrit. Te gjithe ndyresira koke e kembe. Rrace me ordinere se gazetaret nevojtore nuk gjendet.
Po pse ca k....in eshte Maks velo qe te lexojme me brockullat e tij , apo qe ti fusim xixat shoqerise sone te percudnuar nga politika?
Nuk vihen shenja barazie midis atyre qe jane nga veriu dhe atyre qe jane cecene. Nuk vihen shenja barazie midis myslimaneve dhe xhihadisteve vahabiste apo ortodokesve dhe janullatosit, apo berishes dhe gjithe tropojaneve
Ajo cka na duhet si Shqiptar jane vlerat europiane dhe integrimi ne EU

E vetmja gje qe konstaton saktesisht eshte Tmerri urbanistik ne ate nevojtore qe quhet shqiperi
Vetem duke i pare te ze koka shemti nga te kater anet. Pa pike shitje. Tamam barbari urbanistike.
Edhe per kaq pak duhet intervistuar i roituri velo? Mjaftojne dy fotografi qytetesh ne europe dhe pamje nga tregu cam

eh, mor maks. nje guricke hedh ti, vuuuu tullat te tjeret. po he, se u duhet kohe shqiptareve te ndajne shapin nga sheqeri ne vetvete.

thoni c'te doni, pa dallim feje, krahine, ideje: maksi ua qit te palarat me nji dallim te paqene geg-verior. smiley

a eshte e mire kjo? jo. por shumica ketu shkruan per maksin shume me keq se maksi per "verioret".

trajtuar edhe ketu:

http://www.youtube.com/watch?v=b39xN_iMOCE

O File car je ti? Ilaci i urrejtjes dhe dufit? Po si mund te krahasosh reagimin ndaj nje individi minimalisht te matufepsur, me deklaratat raciste te tij. 

Ty perderisa te duket guricke ajo e Maksit, besoj pjeserisht je dakort me te. Personalisht mendoj se ato fyerje qe ai shpreh jane te mjaftueshme per ta fut ne burg dike. Sigurisht jo Maksin se s'ja vlen te merresh me te por te kujtdo tjeter.

O File car je ti?

S'e di vallaj.

Ilaci i urrejtjes dhe dufit?

Nuk e di ne egziston ilac i tille, por urrejtja dhe dufi nuk jane gjera te mira me i perjetu.

Po si mund te krahasosh reagimin ndaj nje individi minimalisht te matufepsur, me deklaratat raciste te tij. 

Po rracizmin ku e lexove?

Ty perderisa te duket guricke ajo e Maksit, besoj pjeserisht je dakort me te.

Nuk mund te pranoj kete lloj llogjike, (dakord me dike, apo kunder dikujt), por te them se une Maksin e lexova ndryshe nga ti.

Personalisht mendoj se ato fyerje qe ai shpreh jane te mjaftueshme per ta fut ne burg dike.

Me sill te lutem nje fjali nga intervista e mesiperme ku ti lexon fyerje dhe me trego ku qendron fyerja te ajo fjali sipas teje.

Sigurisht jo Maksin se s'ja vlen te merresh me te por te kujtdo tjeter.

Amon ere, e bot burgun zgjidhjen e se keqes. masnej burg per i llaf goje? burgun tat s'po e bojn kriminelat, jo t'a bojn, fjala vjen, llafazanat.

Diskutimet per ato me lart po i lejme se me verte qe i lexojme gjerat ndryshe. Une deklaratat e ketij i shoh si thirrje per percarje dhe denigrim te nje komuniteti krahinor dhe fetar. Ne bote te fusin ne burg nese deklarohesh anticifut, apo antizezak.

Fakti qe shume kriminele nuk bejne burgun e merituar nuk mund te na pengoje te themi se kush e meriton. Se sipas kesaj logjike me qe Meta nuk eshte ne burg atehere i bie t'i mbyllim burgjet fare.

varja atehere. une ate qe do te thuash ti e kap. por them se ashtu te duket ty. edhe une si ti jam kunder konfliktit, urrejtjes e percarjes. por them edhe se edhe maksi keshtu eshte. por te jesh kunder urrejtjes do te thote te mos urresh hic, jo te urresh kur te duket se te urrejne.

egziston ne gjyqesor parimi i commensurability. e shkrojta ne anglisht meqe ne shqip nuk gjej fjale te tille. presupozon qe denimi per fajin te jete ne proporcion me fajin. nese ty burgu te duket i pershtatshem per nje llaf goje, ti qofsh.

Ore kot me te pyte? Sa here e ke degju Maks Velon te flase per keto gjera? Une per vete me 10-ra here. Po per Kosoven dhe shqiptaret jashte Shqiperie e ke degjuar ndonjehere? Pra nuk mund te quhet me as "nje llaf goje" as "guricke" por propagande e mirefillte percarese dhe urrejtje-ndjellese, qe meriton burg sipas ligjeve ne fuqi (qofshin shqip apo anglisht, frengjist, italisht, etj). Fakti qe ne Shqiperi fjalori antiverior e antimysliman eshte bere dicka e "zakonshme" nuk mund ta beje kete me pak te penalizueshme. Perkundrazi eshte nje fenomen aq shqetesues sa duhet luftuar shume me fort se format e tjera. 

Po maskaralliku ketu nuk eshte te Maksi ne fakt. Ai eshte gjet dhe perdoret nga ca plehra qe nuk kane guximin t'i thone vete keto dhe fryjne e pompojne ate. Vete Lela eshte islamofob. Dhe qe nga menyra se si ja ka bere pyetjet duket qarte se cfare kerkon te marri si pergjigje. Ne cdo vend te qyteteruar publikimi i deklaratave te tilla pa nje distancim te qarte nga ana e gazetes, do sillte ndeshkim te gazetes. Ne Shqiperi askush s'e rrun per keto.

po me jep or burr nje shembull propagande te maks velos kunder islamit si fe apo kunder veriut gjeografik te shqiperise. ti po sjell vetem gjykimet e tua personale. pa nje prove, pa nje fjali te mirefillte ku maksi shpreh keto qe thua ti. dhe nese eshte keshtu si thua ti, beji nje denoncim maksit, leles dhe gazetes ne polici per shkeljen e ligjit qe thua ti. eshte e drejta jote per kete. 

ne shqiperi jane bere shume gjera te zakonshme. ceshtja eshte a e ndan budallallekun? une ne shkrimin me lart nuk lexova as antipati ndaj islamit e as ndaj veriut gjeografik te shqiperise. lexova antipati ndaj xhihadit, ndaj vjedhjes, krimit dhe shperdorimit (dukuri keto qe gjenden kudo ne shqiperi, jo vetem ne veriun gjeografik). lexova dhe paaftesi gjuhesore ne perdorimin e fjales sidomos asaj "verioret". dhe ky eshte budallalleku (guricka) i maksit.

tani me jep mua proven qe maksi po percan dhe po ndjell urrejtje ne shqiptare dhe besimtare ne kundershtim me ligjin perkates dhe une them: "dakord, maksi e ka bere edhe kete. une kerkoj falje qe nuk e paskam kuptuar, e denoj personalisht si akt dhe distancohem nga cdo lloj mendimi te tille kunder cdo lloj feje, a grupimi shoqeror".

kete mua deri tani nuk po ma sjell asnjeri. po me sjellin vetem urrejtjen e tyre patologjike ndaj emrit maks velo. ky eshte problemi qe po lexoj une deri tani, me keto qe jane shkruar ketu dhe me ato c'kam degjuar te thote maksi. mirepres cdo lloj korrigjimi apo plotesimi te ketyre te deritanishmeve. 

 

 

Nje njeri qe nuk sheh urrejtje krahinore dhe islamofobi ne fjali te tilla, me siguri i ndan edhe vete keto mendime :

"Tani vijmë në Veriu. Fushë-Kruja, a e pe si stafi sigurues i presidentit Bush i hoqi orën nga dora, nga frika se mos ia vidhnin fushëkrujasit?"

"Veriu është bërë tmerri i Europës."

"Islami më tremb se në mënyrë të papritur ka kthime mbrapsht në zona të errëta tmerri dhe mizorish të padëgjuara. Asnjëherë nuk i dihet se ç’sjell"

Nese vertete nuk e di se car cilesohet si racizem dhe propagande urrejtje nder-fetare, futju punes e lexo nai rast ne Europe. 

ti e kupton se Veriu aty per maksin eshte vjedhja, tmerri i evropes, por jo gegeria? jo veriu gjeografik? une ato fjali pervec budallallekut provokues te maksit qe vesh fjalen Veriu me vjedhje e tmerr te evropes nuk shoh as rracizem, as propagande dhe as urrejtje. sepse nuk ka te tilla. mund shume mire te vinte edhe termin jugu, ne vend te veriu, por perseri budallallek provokues do mbetej.

ne lidhje me islamin tani: ajo eshte fjalia mbyllese e paragrafit te xhihadit. sipas maksit: kryqezatat nuk egzistojne me, mire do ishte te mos egzistonte as xhihadi. feja ne emer te se ciles kryhet lufte fetare me mizorite dhe tmerrin e isis ne irak e siri e tremb maksin. edhe ketu teza provokuese por jo urrejtje. jane bere aq shume luftera edhe ne emer te kristianizmit midis nenfeve kristiane, qe maksi nuk i permend, por kjo nuk do te thote se permendja e tyre eshte urrejtje nderfetare. urrejtje ne kete kontekst do ishte p.sh. te shporrim me cdo menyre myslimanizmin/kristianizmin nga shqiperia.

tani ti ne lidhje me mua mund te aludosh e mendosh c'te duash. une t'a them troc: per mua si kombi, si feja, si krahina ne vetvete, jane budallallek, sepse keto koncepte percajne shpirtin njerezor. idene, te menduarit i pranoj vetem kur legjitimohen prej dashurise. provokimi nuk eshte gje e mire ashtu si nuk eshte gje e mire te biesh pre e provokimit dhe te pergjigjesh me ashper.

nese sheh probleme ligjore ne lidhje me theniet e maksit, aty eshte sistemi gjyqesor. mund te ndjekesh cdo rruge ligjore, per kete te mbeshtes edhe moralisht. me kaq e shoh ceshtjen e mbyllur dhe nuk po e zgjas me.

Nuk eshte qellimi im te hyj ne polemik me asnje. Por ne kete rast nuk mund te rrija, dhe pse:

Nuk eshte problemi se e tha Maks Velo, nje budalla i rrjedhur nga mosha dhe vuajtjet. Jo, Maks Velo mund te jete i vuajtur, por nuk eshte as budalla, as i rrjedhur. Ne theniet e tij ka urrejtje shqeto, mosdurim krahinor dhe fetar. Qellimi i Maksit nuk eshte se ai eshte kritik, parimor dhe do te evidentoj disa probleme... ai e thote hapur dhe pa ekuivoke; e keqja e Shqiperise eshte Veriu, dmth dy te tretat e vendit! Sipas tij, kush na qenka Shqiperia? Ne Shkumbin e poshte apo vetem Korca e "tij"? E kupton se ai ka dal kaq hapur dhe zbuluar, sa cdo perpjekje per te gjetur tek ai ndonje justifikim eshte mision i pamundur? Sepse kjo qe ka thene ai ka edhe nje te keqe tjeter; ushqen me "argumenta" qarqet antishqiptare per "xhihadin shqiptar"! (?!). Veriu qenka bere tmerri i Europes?!

bo. une urrejtjen shqeto e shoh pak me rezerva. ndoshta eshte vertet e tille dhe e tregon koha me pas, por per momentin nuk mundem t'a besoj.

shqiptaret e maqedonise, kosoves dhe edhe te shqiperise ne isis jane fakt, nuk jane trillim. nese qarqet antishqiptare egzistojne, nuk do duhej maks velo te perdornin keto fakte.

edhe serish besoj se duhet te besh, te pakten ne lidhje me artikullin e siperm dallimin qe ben maksi  veri-gegeri. eshte dallim budall dhe i panevojshem por maksi termin veriu nuk e perdor per veriun gjeografik apo gegerine. perse e perdor eshte budallalleku i vet. (thenia ne lidhje me te keqen e shqiperise) por nga konteksti nuk me duket t'a thote ne ate kuptim qe e perdor ti.

pa dallimin qe maksi ben ne fillim do te jepja te drejte. por ja qe e beri ate dallim. kjo jo per te mbrojtur maksin, por ju qe s'po ju le rehat budallalleku i maksit.
 

Cfare eshte kjo loj fjalesh o burri dheut? jo kuptimi veri, jo gege, jo konteksti??? Pastaj per cfare do ti jepje te drejte Maksit? Per cilen pjese? Per cilen fjali? Per cilin kuptim? Mos te biem ne kete lloj niveli te ulet mbrojtjeje, sepse nuk ka byth te rrij kjo qe ka thene ai tip.

Sa per "xhihadin shqiptar" nuk ka qene e veshtire per te gjetur mercenar qe te luftojne per nje grusht para, shto ketu edhe njerez me tru te shpelara, per njeqind faktor. Dhe nje nder faktret jane sherbimet e huaja, qe kane ardhur te maskuar nen petka fetar, fondacionesh te ndryshme, edhe te krishtera, qe ne thelb kerkojne element te dobet qe ti bejne mish per top. Ka njerez nga Australia dhe Zelanda e Re qe kane shkuar ne Siri, ka edhe amerikan! 

mos me keqkupto te lutem: te drejte qe fjalia: e keqja e shqiperise eshte Veriu, nuk eshte ne kontekstin e veriut gjeografik por te veseve, krimeve dhe ngjarjeve te renda qe ndodhin ne lac, lezhe, kukes, shkoder, tropoje etj. te tilla ngjarje ndodhin edhe ne jug, kjo s'diskutohet. maksi po ben loje fjalesh duke ndare veriun me gegerine. eshte loje budalle fjalesh, per te provokuar dhe ngaterruar, por jo per te shprehur urrejtje. ne pamje te pare pak e veshtire per t'u kuptuar, por jo keqdashese.

pse e ben ne kurriz te veriut e jo te jugut, duhet pyetur maksi.

ja dhe njehere veriu gjeografik apo gegeria sipas maksit:

Jam antiverior, jo antigeg. Kur isha i vogël, në Korçë afër shtëpisë ish një dyqan kinkalerish, i Geges, quhej. Pronari ish një plak i urtë, i dashur, zemërgjerë, kështu do mbesin në përfytyrimin tim Gegët. Si shegët me një lëng të kuq brenda dhe të bukura për të pikturuar natyra të qeta. Shega ndofta edhe përfaqëson gegërinë. Vazhdoj të vizatoj prej 50 vitesh gratë me xhubleta, është ajo që më lidh direkt me kohët homerike.

te tjerat pastaj jane Veriu, jo gegeria:

Tani vijmë në Veriu...

Po pikerisht ketu me rri, sepse nuk doja ta katandisja biseden me Lac, Shkoder dhe Tropoje! E kupton se kjo eshte nje loj e ndyre fjalesh, shume tinzare qe kane nje synim tejet te erret dhe te piset? Sepse kjo lloj teorie nuk eshte e re, por ka vite qe "qarkullon" ne rrethe mirefilli antikombetare, tropojanet na pushtuan, maloket, shpellaret, krimilelet! Nuk dua te bie e kete loje te ndyre, por per te ruajtur veten qe te mos bie ne te tille nivel, po mjaftohem te them se Korce kane ndodhur krime monstruoze, po ashtu ne Vlore e Fier, por kjo nuk me jep te drejten te them "jugu kriminel", sepse nuk eshte i tille, ne shumicen e tij! Po ashtu edhe veriu, e thjesht fare.!!!!!!!!!!

Te lutem, sepse vertet po perpiqem te mos bie ne kete gracke te ndyre, jo veriu, jo jugu! Maksi nuk e ka "te re" kete teori, por ka vite qe e tjerr, bashk me shume te tjere, nen ze, duke krijuar nje lloj disponimi te ndyre per ndarje krahinore, duke ushqyer urrejtje, qe per fat te mire, nuk ka zene vend! 

Te lutem, sepse nuk dua te bie ne nivele te tilla, duke sjell shembuj te shemtuar as nga jugu, as nga veriu!

kam njohur njerez ne perendim qe teori te ngjashme te tilla i tirrnin me qellim per te pare kush do binte brenda ne to. ne c'menyre do provokohej? si do reagonte? me mllef? me ironi? me urrejtje? me neveri? me shaka? ne baze te reagimit pastaj fillonte zdrukthimi. sekreti i gjithe kesaj ishte mosreagimi.

heren e pare qe kam folur me maksin, te tilla gjera filloi te me grinte qe ne fillim. une hic. griu nja 5 minuta e kur nuk reagova, ndryshoi teme e doli te arti. shumica vec rreth e rrotull reagonte dhe maksi zdrukthin.

ky lloj komunikimi, nese nuk e njeh me pare e s'te ben pershtypje, te duket i neveritshem. dhe edhe per mua nuk eshte gje e mire, prandaj dhe nuk e bej. nuk eshte e mire sepse te helmon njehere (tip vaksinimi) mbare e prape dhe te heq besimin nga tjetri perballe. shumica ketu kaloi ne urrejtje. sipas meje e pabaze duke njohur praktiken e maksit, por ai lloj helmi normal qe nuk do mund te sillte ndonje reagim dashamires ndaj maksit.

gjithsesi, me mire mos reagosh ndaj provokimit sesa te reagosh ne cfaredolloj menyre. smiley

nese ruan kete nga e gjithe kjo histori, ke bere dicka te mire per vete nisur nga budallalleku (provokimi) i maksit.

ku eshte racizmi te komenti per islamin????
edhe une kam frike me keto qe po ndodhin ne siri, 500 shqiptare kane rrembyer armet per te vendosur me dhune sherihatin. ishte edhe harta e shqiperise aty.
Britania e quajti rrezikun nr1 per vendin ideologjine e tyre, qe vetem 600 kane marre armet nga britania, ne nje shtet me 5% mysliman.
po ne shqiperi ku shumica e popullsise eshte myslimane ti sygjeron te mos shprehim asnje shqetesim.

Lene fistekun se ka fik trurin, e lexon ndryshe. 

smiley

Hedh Alfred pisi një gur në lumë, dhe o burra

Quando sei nella merda fino al collo stai zitto.......

Personalisht ndonje urrejtje te madhe ndaj verioreve nuk lexova. Madje antipatia krahinore qe ai shpreh, eshte e barazvlefshme me gjithe kete fryme pompoziteti me te cilen disa ketu i thurrin lavde te qenurit verior e se si kjo i ben te ndihen superior, kundrejt krahinash te tjera. Megallomani shqiptaresh, qe buron nga komplekse inferioriteti.

Pertej kesaj, te verteten e njeh gjithmone, sepse kur pret dike me thike apo te presin, ka gjithmone derdhje gjaku.

U ftofen temat e tjera, u nxeh kjo tani. Komentuesit perligjin ate qe thote i intervistuari.

Une per kete kam pas nje urrejtje patetike qekur pat deklaru, diku nga viti 98, ne nje interviste te Shekulli :

"Kosova po na prish marredheniet me Serbine"

Kjo zgjati derisa e pashe ne rruge, dhe se fundmi me ndodh shpesh.

Turp t'i vije Leles dhe atyre qe e ftojne akoma ne emisione. Lereni te shkretin te ngordhe ne budallalikun e tij. Nuk mund te vazhdohet me rritje audience, fale "Xim kullufeve".

 

nese fjalet e maksit jane budallallek, urrejtja patetike eshte fillimi i krimit. pse nuk ben dhe ti ate qe kerkon nga lela? lere maksin ne budallallekun e vet, dhe mos e urre.

Une ate kam thene :

"Kjo zgjati derisa e pashe ne rruge"

Me pare nuk e dija se kush, si, ishte ky. Kur e pashe e kuptova qe s'mund te merresha me te. 
Eshte pak si puna e debatit ketu. Rri debato e gri sallate me njerez qe nuk e di kush jane, sepse anonimiteti i ben te gjithe te barabarte. Por ne fakt te gjithe e dime qe "live" me shume pak nga njerzit ketu do pranonim te uleshim ne tavoline e te diskutonim.

"dhe se fundmi me ndodh shpesh".

kjo me ngaterroi. e kuptova sikur e urreje patetikisht me shpesh pasi e kishe pare ne rruge. keqkuptim nga ana ime. sorry. smiley

 

Saper "krimin" ki parasysh qe nuk e kam aspak problem te jem "krimineli i te keqes". Sinqerisht te urrej dhe denigroj cdo njeri qe urren dhe mbjell percarje ne kombin e tij, e ndjej per detyre. Ky thjesht nuk arrin te kualifikohet te kategoria "njeri".

smiley

ketu je gabim, por edhe kete eshte mire t'a gjesh vete kur t'a shohesh ne rruge.

Pikerisht pra pse e kam pa ne rruge dhe e shoh se si eshte katandis them nuk kualifikohet te kategoria e njeriut qe ja vlen te merresh. Nuk po diskutojme a ecen Maksi me 2 kembe apo jo. Mos i lexo gjonat shabllon fare, se do i japim edhe pak ngjyra muhabetit.

Sinqerisht te urrej dhe denigroj cdo njeri qe urren dhe mbjell percarje ne kombin e tij, e ndjej per detyre. Ky thjesht nuk arrin te kualifikohet te kategoria "njeri".

e kisha ne lidhje me kete ketu me lart. te urrejme se na duket se na urrejne. si nazistet me cifutet. apo enveri me kulaket e tregetaret. apo se na duket se mbjell percarje. po ja e zeme se deshiron t'a mbjelle vertet. duhet te gjeje tru te pershtatshem per t'a mbjelle. e truri i pershtatshem per percarje eshte i percare prej kohesh. truri i shendetshem as e degjon, jo me t'a interpretoje.

edhe dicka: nuk te ka mbetur as ty, as mua e askujt tjeter te klasifikoje njerezit. sot dikush mund te flase budallalleqe, neser t'i kuptoje e te mos i flase me. e nese ti neser e sheh qe ia vleka te merresh me ate njeri del bllof me budallallekun tend te djeshem.

keto t'i shkrojta per miresjellje. por nuk kam kohe te shkruaj e rishkruaj te njejtat gjera. nese vazhdon me mendjen tate, te qofte rruga e lehte. smiley

 

Po ta rilexosh veten do shohesh qe je shume kontradiktor. Ne pjesen e pare thua "pse te merremi me ata qe kane trurin gati per percarje". Kurse ne pjesen e dyte me akuzon se nuk i jap nje shanc te kuptojne gabimin ata qe gabojne.

Njerzit qe kerkojne te perhapin percarje e urrejtje do gjejne gjithmone njerez te dobet. Nje shoqeri e shendetshme ka per detyre qe me te dobtit t'i mbroje nga influencat e keqia dhe ata qe kerkojne t'i cojne ne nje rruge te keqe. Per kete arsye ndalohen predikuesit e ekstremeve dhe urrejtjes fetare (me perjashtim te Janulles kuptohet).

Nje njeri qe flet budallalliqe gjykohet per ato qe flet ne ate moment. Nese do t'i therrase mendies nuk do te thote se e kishin gabim ata qe i quajten budallalliqe mendimet e tij. Perkundrazi.

serish personale? serish kategorizim njerezish. serish budallallek. e leme me mire?

Paske vertete nje problem shume te madh! Ne po diskutojme bashke dhe ti cuditesh se une i personalizoj gjerat, por nuk ngurron te quash budallallik (per te disaten here) ate qe shpreh une. 

Ke te drejte e leme ashtu si thua ti se une nuk kam ndermend te diskutoj me gjate kete modelin tend te tolerances. 

Une i ndaj plotesisht (pa kurajo per ti thene me ze te larte) te gjitha pohimet e Velos qofte per Verioret dhe qofte per Islamin. Kam nje pyetje per filanfistekun dhe L. Saracin ( nisur nga pergjigja e Velos perse eshte antimysliman): A e ka lene bota arabe prapa fene islame apo feja islame ka lene prapa boten arabe? Po Arberine?

Qenke 'interesant' ti fisteko.Maksi si kategorizohet si njeri normal? Oh well se nje njeri normal me 2 pare tru nuk jep statements te tilla. Per disa njerez keto mendime te thena out loud perbejne lajthitje, qe kategorikisht te veshin me petkun e matufit. Ca nga mosha gjithashtu. Ti tani do me justfiku budallekun e ketij?!! Po ja pra duke thene plak matuf e anashkalojme dhe nuk e marrim seriozisht. Ti tani thua pse shprehemi ne keshtu?! E ke me ne, e dime. Po dhe liria e fjales tende apo atij mbaron aty ku cenon ndjenjat e dikujt tjeter, verioreve psh.  E mire eshte kundra Markut prij Tropoje, ska pse shprehet ashtu. Lol. Lere varja se eshte gjynah. 

Nuk e kuptova, Peshku pse e ka sjelle ketu kete?

se pis gazetari, i cmendur ky maksi, qelbesire gazeta, po Peshku cne?

Dikur Maksi mori flamurin e anti-otomanizmit dhe vec perandorine osmane kritikonte...me pas Maksi mori flamurin e Kristianizmit dhe projektonte veten si kaloresi i bardhe i Krishterimit, qe vazhdonte prej 500 vjetesh luften e Skanderbegut....

Sot Maksi ka hedhur tezen se nuk ka as i gjo kundra gegeve perderisa ata rrine ne zonat e tyre ne Veri, por i sheh Verioret si pushtues apo si otomanet kur zbresin ne qytetet e jugut dhe ndryshojne arkitekturen apo jeten shpirterore te Shqiptareve ne Jug. Eshte nje perfaqesues i ideologjise se Lega Nord dhe mbetet metafizik...sepse ne nje shtet te perbashket njerezit rrjedhin dhe mbushin boshelleqet qe gjejne.

por i sheh Verioret si pushtues apo si otomanet kur zbresin ne qytetet e jugut dhe ndryshojne arkitekturen apo jeten shpirterore te Shqiptareve ne Jug.

nese e ka thene kete, fjale per fjale keshtu, atehere bie dakord me rracizmin. kjo fjali shpreh rracizem te mirefillte.  

Kjo eshte teza e tij por duhet pare ne kontekst me te gjere...Maksi tronditet se nuk eshte ne gjendje te mbroje ose te konservoje qytetaren nga te ardhurit qe barbarizojne cdo gje duke filluar nga ndertimet tradicionale deri ne menyren e jeteses qe merr elemente jo qytetare a Korcare. Nuk eshte ceshtje racizmi por maksi ka humbur identitetin dhe ne kerkim te ketij identiteti....kerkon armiq e kundershtar ose reflektim personal me te imazhin e keq te te tjereve. Prandaj revoltohet, proteston, hedh mendime qe sjane te menduara dhe do te na ftoje ne mizerjen e tij per te diskutuar. E ke pa si bohen komunistat kur u deligjitimon koperativat komuniste apo moralin e Byrose Politike, apo patriotet gjoja te vertete, qe revoltohen me shume se duhet per dashakeqesine e Maksit?  Te gjithe kane nje zakon...flasen per komentues...te tjere....qe nuk jane si ata....e kan per turp ti japin doren nje pjatalaresi apo te pijne kafe me nje infermiere konsultoreje.

se pari une duhet te bindem qe ajo fjali eshte thene ashtu nga maksi dhe nuk eshte e ndryshuar, fjala vjen nga ndonje harrim pa dashje i ndonje fjale te vogel qe ben dallimin thelbesor. nese eshte thene vertet ashtu, ajo permban rracizem.

se dyti, as maksi e askush tjeter nuk ka te drejte te vendose mbi levizjen apo jo te njerezve nga nje vend ne tjetrin. nese ai e lidh humbjen e identitetit te vet me levizjen e banoreve te veriut gjeografik ne tirane a jug, kjo eshte fatkeqesi per te. ndryshime ne ndertimet tradicionale a menyren e jeteses ndodhin gjithmone. te deshirueshme do ishin keto kur ndodhin vetiu me nje qellim te mire dhe pa dhune, mashtrim a shperdorim posti. ne te kundert eshte siperfaqesore, e rrezikshme dhe demprurese t'a kerkosh ndryshimin negativ te levizja e veriut ne jug a anasjelltas. nese per fenomenet negative ne shqiperi behet pergjegjes perkatesia krahinore, ky eshte rracizem i mirefillte ndaj njerezve te lindur e rritur ne ate krahine qe nuk i kane pervetesuar ato fenomene. 

se treti provokimin maksi ndoshta e sheh edhe si loje per te shtyre kohen. futbolli s'eshte gje tjeter vec dy skuadra qe provokojne njera tjetren derisa njera lejon me apo pa dashje hyrjen e topit ne rrjete. nuk mund te them pse maksi provokon me aq qejf e aq shpesh. ndoshta s'ndihet mire vetem dhe i duhet dikush per te luajtur. keto te pikes tre jane dyshime dhe ndoshta te pabazuara. por qe maksi provokon me qejf e deshire, kjo duket sheshit.  

 

Tani do presim nje regim nga Maksi kunder te revoltuarve revolucionare se " jam keq kuptuar me qellim nga neokomunistet " Do permende ca emra dhe ne fund do perfindoje " Po kur lexoj keta jam antishqiptar "

Me pas do kemi nje reagim akoma me te fuqishem nga InteliDjenca kunder Velos me Moton " Shqpiptare e pate ? E lexuat "..pastaj nje prap nga Maksi dhe nje pingong deri sa dikush te dale te thote InteliDjenca e Re shqiptare di ti tregoje vendin kujtedo qe neperkemb shqiptaret "smiley

Daj Ceni vetem do qesh nen Musteqe ...Kush o ky Maksi mre ? A osht ai qe germo themele dhe bo mure .Po mir mre sa ka ne fshat tone qe shajne Ustain nga Lekasi kur bo pune te keqe " Pis Jugu ' .vallaj jena fo me keta horra "smiley

Nji miku i Balajt i kishte cu i mesazh pas Golit ne Portogaline "Ho mre cdo thush tani ?

Furtunasit e Gotes se Ujit dhe kesaj rradhe korren nje sukses te papare ne demaskimin e nje qyqari te inatosur me mbrapshtite e kesaj InteliDjence qe i ka vene Kazmen Shqiperise ...po osht Shume Patriote mer Jahu ..smiley me diskure henore kunder alieneve ! Hola !

 Islami është fe që është përhapur me dhunë. 

Me habiti nje Kurd kanadez qe po intervistohej nga CBC-ja. Ishte i te njejtit opinion.

E hodhe dhe ti nje gur per rrathe smiley

Mos u habit shume me kandezin se te gjitha fete jane te perhapura me dhune .Edhe ne Kanada ! Biles ne Toke eshte perhapur nga Allahu ose Zoti qe bash prej qiellit or tie me rrufe e bubullima !

Si na e shpjegon idriso qe maksi eshte antiverior dhe antikomunist ne te njejten kohe? Apo do i biesh dhe ti shkurt si te tjeret?  Maksi eshte nje plak i rrjedhur.

Me trute e tu dhe te shume debileve te tjere del se "te gjithe jane kunder te gjitheve " ..Ose bini burra !kamunissma rae "Asnje nuk ka te drejte te dale jashte kesaj qe mendon tie ..smiley

Ik tani se te ka ardhe sPirt sPirth sPirth i dhoni ! Ja dhiet dhe Drejtoreshes me origjinalitetin tuaj ..i Iket nga anetaresia e Derstiles smiley

...me pelqen se gjithmone thote ate qemendon/ndjen edhe duke e ditur qe e ka gabim ne parim , ne dukje, dhe eshte i sigurte qe do te kete me shume kundershtare....duket qarte qe mbron interesat e tij me shume pa marre shume parasysh moralin ose si me then arsyen...tregohet inatci, xheloz etj...deri ne njeri me te meta....por edhe gazetari qe e ka marre ne pyetje duket qe e njef dhe e ngacmon...
 

ne keto me lart nuk ka asgje per te pelqyer. une e kam perjetuar te hedhe nje teze provokuese dhe t'ia pershtase biseden reagimit te bashkefolesit. kur ve re inat a xhelozi te bashkefolesi sillet si inatci a xheloz. me ka lene edhe pershtypjen se interesi per te eshte faktor i rendesishem, gje qe per mua eshte rrenja e konflikteve.

ne lidhje me interesin apo provokimin mbeshtes cdo kritike ndaj te menduarit te maks velos. por nuk mund te mbeshtes kritike ne lidhje me urrejtje a percarje me kaq sa po lexoj e degjoj.

...e kisha fjalen tek "pelqimi" i guximit per te shprehur e mbrojtur ate qe mendon se sa permbajtjes qe ai thote ....

....ai eshte denuar tamam per keto gjera me shume se si arkitekt i zoti.....
 

Po budalla pse je? Di te na thuash? Dhe boll e permende Korcen se e turperove fare. 

Edhe ka faj Maks Velo  smiley- shifni lajmet shifni

Maksi antikomformist si gjithmone...Problemi i krimit nuk eshte thjesht verior po mbarekombetar nga veriu ne jug. Maksi permend thjesht nje ane te medaljes dhe harron ca detaje thelbesore. maksi permend pshm Dukagjinin dhe harron Lazaratin(i cili pak kohe me pare cilesohej si kryeqyteti i Marjuhanes ne Evrope). Ndersa tek feja Maksi i kap perciptasi duke mbojtur tezen e vete kristjane nderkohe dihet qe paganizmi ka pasur ndikim thelbesor ne historiken formimin te shqipetareve jo kristjanizmi apo islami. Paganizi ka qene shkaku qe Shqiperi u be strehe per sektet (heretike) tolerante te islamit si Bektashizmi apo qe shqiptaret so vazhdojne dhe pelegrinojne dhe ardhurojne Malin e Tomorrit dhe vende te tjera te "konsideruara te shenjta".

lazaratasit jane me origjine nga veriu.

Si i behet per te mbyllur llogarine te PPU?

shaj komunistet dhe ta mbyllin administratoret smiley

E kam bere prove. Shava gjeniun e matematikes Lizander Saracin, s'ma mbyllen. S'funksionon. Po gdhenden dhe komunistes, dhe shqipKaret.

te siguroj une qe thjesht po nuk bere login ketu askush nuk do me ja dit per ty as per llogarine tende ne PPU edhe po mos ta mbyllen adminet ... vetem rri larg nga shqiptaret dhe je me rregull .. he derman

Ti vete hyre Ilia Topja . Asnje nuk te detyroi . Mos leh me dhe je i harruar ...por jo per ne ,  qe na iken nje Tope e vyer pasi kishte lezet ta vertisje !

Elbasance "Hajt m' K * te mezit qe ke vene shkofsh !

Maksi, me hodhi ne gjyq penal, per dy artikuj ne shtyp, ku argumentoja se ato qe ai trajtonte ishin jo vetem te pasakta por dicka e kundert qendronte.Ai thote ne esset e tij : Labet jane rritur me dhi !Ata sollen komunizmin...Etej etj.

Une i vertetova se Laberia ka dhe dhi por atje , ne jete te jeteve ka dominuar gjeja e urte e botes, delja!

Komunizmin nuk e sollen labet, sepse celulat e para te organizimeve komuniste ne Laberi, datojne pas viteve 1943.Kur ne Shkoder dhe sidomos ne Korce ato datojne qysh ne vitin 1927 .Dhe dishepujt e ideve komuniste ishin te prire jo nga te besimit islam por ortodoks.Etj.etj 

Ne nje artikull te trete , mbase dhe ne pak teperim, i thoshja se autorit te esseve, urrejtjae per labet dhe verioret i vjen si reflektim i urrejtjes qe ai ka per briskun, krehrin ...dhe sapunin..Pikerisht per keto me paditi penalisht.Mirepo gjyqtari Gjin Gjoni e rrezoi padine si  u krahesuan te shkruarat e te dy paleve...Dua te them se qe ta kuptoni mire kete njeri, jo pa mend, duhet ti lexoni Esset e tij.Te cilat i kane shpetuar, jo thjesht kritikes por penalizimit, per nje fryme urrejtjeje per gjith kombin shqiptar.

Shprehje tipike te nje fondamentalizmi extrem.Mirepo ky mbetet Maksi.Nuk e ndryshojme dot, pergjersa ai thote plot edhe prej atyre te vertetave, qe neve na duhet ti ndryshojme.Maksi i kujton te thjeshta...

 

grava te te bej nje pyetje meqe merr vesh shume nga leberit. a e kane origjinen nga shkodra, zbritje e nje fisi ilir qe quhej labeate? kete ma kane thene dhe shume vlonjate kur i kam pyetur.

Labeatet jan fis tjeter, mund te jene Llapet e Kosoves Labeatet. Laberia e ka historine te dokumentuar qysh nga koha e baba qemos. Leberit jan Kaonet e lashtesise.

E ke thene shum sakte, sipas Cabeut.

flitet per nje perzierje te popullsise mes vendasve dhe labeateve te cilet u perzune nga fise te tjera me veriore te ilirise.

grava, maksi me ka thene se i pelqen laberia. biles thuajse sa korca. polifonine labe e ka idhull. cudi me bente pse leberve qe kendonin vendshe, neper piktura ua bente kokat trekendshe me nje vrime ne mes. por kete detaj e perdorte edhe per te tjere njerez, jo vetem per leberit. keshtu qe mos ia merr per ters te lutem. vec motivet labe neper pikturat e maksit ishin me te shpeshta. pas tyre vinin motivet mirditore.

une cuditem si ju shkon kaq lehte fjala urrejtje neper gjuhe. te perdoresh ate fjale ne lidhje me nje njeri, qe vetem shkruan, me duket e rende. te kishte vrare, prere, vjedhur, mashtruar, perfituar ne menyre te denueshme nga shqiptaret, dakord. por se provokon neper artikuj? urrejtja eshte per mua mekati me i rende qe mund tia veshesh dikujt. nuk besoj se maksi eshte ne gjendje te urreje. ndoshta gabohem. nuk e di.

 

E c'lloj provokomi eshte ky? Duhet te dish dhe te provokosh qe te mos dalesh, sic e kane thene te tjere me lart, si matuf. Sigurisht qe nuk eshte per tu marre seriozisht, pasi ato cfare ka thene tregojne me shume per thenesin se sa per ceshtjen ne fjale. 

cdo lloj provokimi nuk eshte i mire. por edhe ofendimi nuk eshte i mire. maksi arriti qe me nje mjegull helmatisese te pergjithshme e pa adrese te sakte t'ju beje t'a ofendoni ate vete me fjale teper te renda. maksi ka degjuar edhe kercenime me jete per provokimet e veta. ia vlejne keto per llafet e maksit?
 

Bravo Grava

Pavaresisht opinionit te gjere qe bashkangjit krahinen e Laberise me komunizmin, e verteta eshte se ne Laberi komunizmi u fut me gjak dhe me tradheti. Deshmi e kesaj jan edhe fjalet e urta Labe midis te tjerave "Lapidaret na i ngriten ata qe na vrane"... Nqs komunsitet perfituan nga ajo krahine kjo ndodhi per patriotizmin e larte dhe shpirtin luftarak te asaj krahine. Asnjegje nuk perfituan ato zgeqe ne keto 70 vjet, kan qene dhe mbeten nga zonat e lena me mbas dore ne ter Shqiperine.

Avasho ore se po na boni me qajt ...gjoja Leberit vershun mbas 44 ne Tirone si komunista te genjyer....  

Laberia ka qene djep patriotizmi, dhe ne jug ndodhi Lufta Civile midis Komunisteve dhe Ballisteve qe ishin Social Demokrat..., jo se Leberit jane skafista e fieraket tutor, po ku hedh fare komunizma lind lufta civile. Edhe 97 me nota anti-Laberi e anti-jugiste e pikturuan versionet nordiste te Maksit.

Veriu, ishte me konservator, me i djathte... dhe ishte nje miks .... patriot, si Jezuitet,.... ose besedhanes te thjeshte ndaj bajraktareve duke ndejtur disi te pa-anshem ose bashkepunetore me Rregjimet pushtuese per aresye te ndryshme ...idealiste...si bashkimi me Kosoven...a personale..per me shume lek. Grupet komuniste ne Veri nuk paten perkrahje njerezore dhe ata komunist nordik si Gjin Marku a Ramiz Alia zbriten poshte ne Jug te ngrinin revolten popullore.

Filanfisteku, meqe e njef Maksin, duhet ti shpjegoje se ene Tironcit, Durrsaket apo elbasonllinjte e mbajne veten per Geg...prandaj mos ti futet kot kesaj corbe.

Filanfisteku, meqe e njef Maksin, duhet ti shpjegoje se ene Tironcit, Durrsaket apo elbasonllinjte e mbajne veten per Geg...prandaj mos ti futet kot kesaj corbe.

e c'rendesi ka kjo per maksin? cdo lloj corbe eshte e perdorshme per te, per sa kohe mund te polarizoje e provokoje. ai nuhat cila polarizon me shume.

edhe nuk do i kerkoja bisede per te tilla gjera. ne lidhje me corbat me mire eshte heshtja. smiley

Po ka rendesi per Maksin se harxho kohen e vyer kot ...cer do bojne Tironcit te shohin me inot Dibronet qe ju shtun popullsine ...apo tu qepen jugoreve pas 45 vjetesh e tu thon ikni ne shpi. Ene kta qe shajne Maksin sot kan fol me keq per Vloren e Jugun kur ju kundervun Cunit te Sheqeres ne 1997...e qujten revolucion komunist reagimin popullor per firmat piramidale....te nxitura me parate e trafiqeve....prandaj eshte me mire me u tregu i kujdesshem se ndryshe nga ata qe thone mos e lexoni matufin a te rrjedhurin eshte mire me i thon plakut sillu me maturi e Jo si skorpions

Prap Ju me kete fantazme ..Kush esht Ky Maksi ? Thjesht dikush nga InteliDjenca e shtreses Artificiale te krijuar si " iperndjekur " Nje Rr ..ari qe nuk as piken e vleres ne asnje rresht te Teritorit shqiptar pervec si arkitekt .

Ihidhur opinioni i Maksit por une e aprovoj. Shkatrimi i shqiperise ka ardhur ne pergjithsi prej verioreve dhe myslimaneve keta nuk dine te drejtojne shtet ,keta e kane mendjen vetem per sherr! Jane me dy fytyra si rrjedhoje SHQIPERIA KA NDRYSHUAR shume per keq!

[Main mosque in Tirana]

Maksi ne rastin me te mire eshte nje i marre te cilit mund ti justifikohen gomarlliqet qe nxjerr nga goja.....por me duket se maksi eshte nje njeri i shitur si shume te tjere ne shqiperi per te punuar kunder shqiptareve....te tille ka gjithkund, por fatkeqesisht tek ne jane me shumice!!!

Gjeja me negative eshte ti besh qefin vetes panvarsisht se realiteti eshte ndryshe kjo eshte  nje vecori tipike e jona te mulojme realitetin. Deri tani ne qeveri kane dominuar klani i veriut BERISHA  i cili ka influencuar shume ne percarjen e vendit qysh athere ne 1997, kur e quajti Jugun Komunist! Nuk eshte faji i Maksit kjo! Eshte faji i te tjereve qe ben aventura me shqiperine dhe shqiptaret duke krijuar sot nje Shqiperi jo europiane asnje zhvillim serioz social eshte bere deri tani ne Shqiperi Korrupsioni eshte ne nivele shume te medha krimet dhe pasiguria jane ne nivele po ashtu te medha, varferia dhe borxhet e shqiptareve nga vjedhja e tyre jane gjithshtu sh. te medha!

Tani ilirjan ti tregon ose injorancen tende totale ne rastin me te mire, ose ke te njejtat qellime sikurse dhe maksi...urrejtja nda Berishes nuk mund te shpjegoje qasjen tuaj negative ndaj veriut. Vetem shih kabinetet ministrore te drejtuara nga Berisha dhe be nje rezume sesa verior ka pasur ne to per te krijuar idene e qarte se sa e egzagjeruar eshte pershtypja qe verioret kane bere ligjin gjate drejtimit te PD dhe Berishes....vetem shih komunen e parisit, kombinatin, kodren e priftit per te kuptuar qe verioret jane nje fraksion i vogel i atyre qe kane pushtuar tiranen....ndaj uroj qe flet nga injoranca dhe jo ndonje dashakeqje si maks velo.

Po ne TIRANE shumica e policeve  dhe njerzeve i ke pas te gjithe nga veriu! Berisha ka lujt rol negativ ne unitetin e popullit natyrisht nuk mund te them te gjithe verioret, sepse shumica e tyre jane te varfer,sot e kane kuptuar se kush e Berisha ai nuk ka drejtuar asnjehere shtetin ai ka drejtuar vetem klane nga veriu, te gjithe garden e kishte nga veriu, demokrat, jugoret i quante `komunist`  , po qe se ti Maks Velon e konsideron anti shqiptar ,Berisha eshte super antishqiptari me i madh qe ka pare historia moderne e Shqiperise!, po ti qe te kuptosh `politikat` e Berishes per shkatrimin e vendit territorit, shiko Bathoren e Kamzes , ca me thua mu per komunen e parisit kombinatin ect , pse kto jane ndonje gje mire,? Prishen tokat buqsore dhe ndertuan monumente betoni , duke krijuar Geto ndertesash pa piken e urbanizmit! Po Berisha dhe klani i tij i ndertuan!, me pislliqe nuk e di ku ke jetuar ne 1997 QE TE KUPTOSH SE CFARE REVANSHI krijuan falanga e Berishes ne Vlore Permet Gjirokaster, por u zbythen shpejt me turp me gjithse shkatruan dogjen te gjithe shqiperine, per nje byth karrike ...ja keto jane maloket!

Plako, ty tu erresokan syte nga Berisha dhe ste ben derman Zoti jo argumentet e mia....po e vertet qe ne garde dhe polici ka pasur tropojan dhe verior, sikurse dhe shumice derrmuese nga jugu. Nga e gjithe garda qe kan shoqeru Berishen vetem njerin e ka pas Tropojan, dhe kjo flet per injorancen dhe dashakeqesine tende dhe te velos....te thuash qe Berisha betonizoi bathoren dhe kamzen nderkohe qe Velo bashke me Ramen e shkaterruan Tiranen ne te gjithe territorin e saj eshte understatement of the century....te permendesh 97 pastaj edhe aty ke debat sa te duash....sidoqofte, ju e urreni Berishen dhe Veriun pasi ju duket sikur ju eshte futur ne pronen qe ua la Enveri....maks velo eshte tipiku shqiptar qe pasi enveri ja kajti nenen, sot kerkon baben....shpresoj qe ti qe shkruan nga anglia mos te jesh duke kerku baben.

Nga e gjithe garda qe kan shoqeru Berishen vetem njerin e ka pas Tropojan,

Gomarlleku me i madh ne peshk. Me mire mos fol se sa flet budallalleqe.

Tani gomarlleqet me te medha ne kete blog dhe jo vetem i thoni ju qe cdo te keqe qe i ndodh vendit, madje edhe kur ua dredh gruaja me komshiun e shihni dhe e justifikoni fajin e ka saliu....POOOR jo cdo shqiptar me dialekt nga veriu eshte tropojan....e githe popullsia e tropojes eshte 20 mije banore. Sikur te gjithe tropojanet te kishin zbritur ne tirane prap do te ishin nje perqindje e paperfillshme...ndaj mos bini prehe e propagandes anti shqiptare qe vjen nga pseudo-intelektual qe nuk kane asnje arritje ne cv e tyre profesionale.

 Deri tani ne qeveri kane dominuar klani i veriut BERISHA  ..

Dhe jo vetem per keto . Pikeriht se  e dinte kete ky Popull e rrahu si qen me njemije shpulla dhe e flaku Kryeqelbesiren Berisha .  Tani duhet ta digjojme pas Pilafit nga nje i coroditur psikologjikisht si shkak qenka  dallimi Krahinor ?

Plus qe cfare eshte ky njehere ? Ke ka mbrapa pervec ndonje Derstilisti , gerr -verri teorik qe kujton se mplekset me radare smiley kur komenton c'ka thene ky fije Kashte ? Po pse mbeten Shqiptaret te Digjojne Partizanin Velo ti mesoje se si ka qene Jeta e tyre keto vjet me Berishizmin , ku sindozot ne shume drejtime vete KY Velo , ka qene Vrime ne Fyellin Berishist  ?

Po lereni ore ket Myqyryf dhe merremi me verjtjet e Fushes se tij ku sidoqofte mbetet ze per tu digjuar dhe respektuar .

Te tjerat jane bajga qe kush ka qejf shkel e behet i mencur si "i revoltuar revolucionar "  anti Bajlozit Velo qe po shkatrron Kombin smiley

Ore keto Korcaret qenkan kercuj fare. Kam nje korcarke dikur. Sot ka doktorature ne sociologji nga nje universitet i mire Amerikan. Kosovaret nuk i klasifikonte fare si Shqiptare. (sic e shihni mund ti kthejme kusurin Velos me te njejten monedhe)

1. te lexoi gje velua?

2. eshte gje e mire te ndjekesh shembullin e velos?

 

Filanfisteku

Mos mbro te pambrojtshmen. Aty ka thejshte nje pyetje tendecioze nga nje gazetalesh dhe nje pergjigje tendecioze nga nje analesh. Maksi mund te kete te drejte per shume gjera por keto budallalleqe te thena ketu ne lidhje me veriun e Shqiperise jan thjeshte dhe vetem rrjedhje.

nese po mbroj gje, mosrenien tuaj ne provokimin e maksit. por edhe per ty eshte vone. 

ska problem vetem une nuk e ka provokimin e maksit, shiko me lart se c'i kam thene pjetrit dhe edit. Puna eshte se ka ca rregulla kur keto thuhen ne nje media kombetare.... edhe efektin nuk e kan njesoj si debatet mes miqsh ne ambjente ku debati ka vlere. ne publik keto provokime nuk sjellin asgje te mire.

per mua provokimi nuk sjell ne asnje situate gje te mire. smiley

Nje gje smora vesh une, pse per te ngrit ortodoksine dhe jugun, perdor dy figura katolike dhe veriore si Skenderbeun dhe Nanen Tereze? Ka boll figura jugu ortodoks (qe sdo te ishin fare dakort me te) si Germenjin, Nolin, Petro Ninin etj.

nuk do te ngreje ortodoksine. nuk bie ne ato kurthe vete. provokon ata qe kujton se bien.

Perpiqet po ska njeri qe ma mbush mendjen qe kur ka dhene kte intervisten ska qene tap. Di gje pi ai?

 Pasuria e një kombi merr në konsiderate në radhë të parë ato me të çmuarat. Kodikët e shekullit 6 dhe 9-të, Epitafi i Gllavenicës, ikonat ( mbi 5000 – je) dhe afresket (ndër to edhe ato të Rubikut ). Nëse këto janë Ortodokse për mua ka pak rëndësi, këto janë sikurse janë katër B–të e mëdhenj Budi, Buzuku, Bardhi dhe Bogdani.

Nëse këto janë Ortodokse për mua ka pak rëndësi. Po si i behet qe nje pjese nuk jane ortodokse? si kater B ose afresku i Rubikut? 

Realisht nuk mund ta besoj qe nje njeri qe te pakten di shkrim dhe lexim te sjelle argumenta kaq te dobta dhe kaq te pa verteta per nje teze qe do te mbroje. Cfardo qofte teza. Jane me bindes ata qe flasin per alienet sikur ti kishin komshinj sesa ky.

pyetja te ciles i pergjigjet aty eshte kjo:

A mos e keni fjalën për një trashëgimi vetëm të krishterë e posaçërisht ortodokse, pra kishat e ritit bizantin, ikonat e afresket?

eshte formuluar jo qarte por thote:

Nëse këto janë Ortodokse për mua ka pak rëndësi, këto janë (nenkupto vazhdimin: pasurite kombetare me me me vlere) sikurse janë katër B–të e mëdhenj Budi, Buzuku, Bardhi dhe Bogdani.

rubikun dhe kater B-te i permend vecanerisht per te mos lene dyshimin se do te ngreje ortodoksine.

per birren kemi folur, por nuk me ka qelluar t'a shoh te dehur as te pije. nuk kam folur shpesh me te. ka qene rastesi, edhe kur ka qelluar te flasim.

 

 

Eshte menyra e tij per te thene qe i do verioret pas shume halleve dhe fjaleve (kunder tyre). 

Me keto komente po e beni Velon me te cquar se LefTKopeja me "Rrembeni armet .Tua rruajme si ne Rumani "

Kadale o burra se eshte Turp Intelektual te zgjerohesh duke vleresuar theniet e cfaredo idioti te pa Vlere ne fushen e Moralit Kombetar sikur me qene Noli apo Konica !smiley

Mua me te shkare me dukeni JU qe merreni me keto thenie ,  se sa kushdo  gjynafqarr si Velo qe as e perfill njeri ne rron apo JO ! Apo gjetet mana per trahana per te cpalosur Pathriotizmin dhe Anthuziazmin djaloshar qe u vlon nder Deje smiley

Eshte Injorance te zgjeroheni ne Linjen e nje Hic prej Hici ...kaq kuptoni apo Jo ! E bote PPU si kopsht me dreke !

Sipas shtypit, Maks Veloja njihet te jete rrahur fizikisht te kapten 3 here ne Shqiperi: nga komunizmi, nga muslimanet apo islamiket te cilet rrahin edhe hoxhallaret e tyre, si dhe nje rrahje tjeter qe ish per pune pronash duket. Pra a e ka fituar ai te drejten te shprehet keshtu bazuar mbi eksperienca personale? Dihet qe pas 90s me shume kane ardhur ne Tirane nga veriu sesa nga jugu, dhe nje pjese kane lene pershtypje te vrazhde per egersine e treguar ne rrembimin e tokave bosh apo me pronare te vjeter. Por kjo levizje e pakontrolluar u be ne nje periudhe permbysjesh te medha, konfliktesh e lojera politike te cilave vazhdojne tu ndihen pasojat. Ndersa ceshtja e te ardhmes se islamit ne tokat shqiptare e te banuar nga shqiptare ka hapur lloj-lloj debatesh dhe eshte ceshtje e nderlikuar.

Ne veri murlani eshte nje ere e ftohte, dhe duket sikur per Maksin cdo gje nga veriu duket si negative, nderkohe qe frashi apo juga eshte ere qe fryn nga jugu por sjell shi ama. Ndoshta Maksi thjesht po shan veriun me prapambetjet e problemet qe ka duke u bere thirrje qe geget te rigjejne me shumice vlerat pozitive te trasheguara nder shekuj.

 Por “Veriu” njihet historikisht edhe si djepi i anti-komunizmit. 2) Veriu njihet edhe si vatra e kryengritjeve te vazhdueshme anti-osmane. 3) Veriu ka patur edhe fqinjin me problematik, Serbet, pasi jugu dihet qe shkonte e vinte me Greqine si per kulture, ekonomi etj dhe kjo pa dyshim nder shekuj ka ndikuar ne shume gjera. 4) Veriu sot vazhdon te jete me i varfer e me me pak mundesi zhvillimi etj. 5) Ne Veri vazhdon te kete ndikim kanuni/kanunet te cilet ndikojne/rrisin pikerisht vrasjet, konfliktet etj, dhe e kam thene me pare qe osmanet vete e lane te lulezoje per 500 vjet ne zonat rebele te veriut, pra nje rreth vicioz prej te cilit po vuhet edhe sot.

Ndoshta ka ardhur koha te shohim Kanunin e Ri te Shqiperise, kanunin i shqiptarizmit, nje rishkrim rrenjesor e modern te kanuneve te vjeter por duke lene jashte gjakmarrjen, vrasjet, shtypjen e gruas e gjerat negative, nje Kanun qe ka brenda pak Rilindje e pak Arberi, pak nga Zogu e pak nga Noli, pak bibel e me pak kuran, pak ekologji e me shume respekt etj etj, pro jetes por edhe pro ligjit e kushtetutes se vendit. Psh kjo faqe me poshte nga 1 pasaporte e kohes se Zogut mund te jete 1 faqe e ketij libri a broshure imagjinare smiley

Tani vijmë Veriu 

Po bre lalkë, vimë në luften qe bëre tija përkrah Skëndërbeut kunder malokëve smiley

Fredi (Lela), te paska *ire trute kthimi ne Shqiperi.

S'te ka ardhur pak per te vjelle kur ke satisfaksuar implulsin per publicitet me publikimin e nje diareje si kjo e Velos? Tjeter gje tendenca per te folur llafe ne anglisht per te qene cute dhe ndryshe (amerikan n'Shqypni), tjeter gje keto pallavra. Kalibroje radarin dude, se po vazhdove keshtu do perfundosh si administratoret e Peshkut qe vdesen per pak kontroversalitet (me perfitim vemendjen/komentet), sidomos kur kjo behet duke pickuar njerzit me perkatesine e gabuar, si p.sh. muslimanet ose maloket. 

Te jesh shqipo dhe me apo pa qellim te kontribosh ne 10rjen e nje prej vlerave te cmuara shqiptare (bashkejetesa dhe ruajtja e identitetit shqiptar ne shekuj, perkunder dasive krahinore/kulturore, fetare etj) eshte nje gje shume e 10re.

e di si tha dikush lidhur me kete teme: vjen era e dhelpres dhe rrushit. 

Faik Konica

“Gra dhe burra, veçan në Malësi, kanë një ndjenjë të mprehtë humori; folës të lindur, që dinë të lidhin një kuvend dhe ta zgjatin pa mërzi te dëgjonjësit, është bukuri t’i vëzhgojë njeriu kur këmbejnë shaka të shijshme, duke ia hedhur si top njëri-tjatrit me hollësi. Dhe me ç’dinjitet qëndrojnë kur bëjnë muhabet: në mes të shakave më të lira, nuk e harrojnë veten dhe kurdoherë sjellja e tyre ka një erë zotërie.”

Tani do presim nje regim nga Maksi kunder te revoltuarve revolucionare se " jam keq kuptuar me qellim nga neokomunistet " Do permende ca emra dhe ne fund do perfindoje " Po kur lexoj keta jam antishqiptar "

Me pas do kemi nje reagim akoma me te fuqishem nga InteliDjenca kunder Velos me Moton " Shqpiptare e pate ? E lexuat "..pastaj nje prap nga Maksi dhe nje pingong deri sa dikush te dale te thote InteliDjenca e Re shqiptare di ti tregoje vendin kujtedo qe neperkemb shqiptaret " [smiley]

Filloi

Velo : I prisja keto reagime ...e Fendi Pela smiley

erdhi dhe Abc ....Ndoshta Maksi thjesht po shan veriun me prapambetjet e problemet qe ka duke u bere thirrje qe geget te rigjejne me shumice vlerat pozitive te trasheguara nder shekuj.... e Pordhi Kali smiley

Tashti po presim fazat e tjera me te fandaksurit qe nuk i njeh as shkalla e Pallatit .Kane rrahur Maksin ? Po shume mire ja kane bere ,po qe se e ka merituar . Njehere peshtyu ne toke dhe ca sterkala i rane para nje Gangsta ...Kujt i peshty ti mer Jahu ..dhe e rrahu !

 

E mar Idris, se pse s'ke shkrua n'ikyt tem... ma don menja bahen nja 500 postime itu siç ja ke nis. Ti si me ken pronari i PPU-s mar burr, edhe i çarte njerzit krejt: pergjegju njanit e shpopotite tjetrin, bjeri shkop disave e terhiqi prej bluzje t'tjert! Ishalla s'po t'akuzojne per "bully" se zemnen e ke t'mire duket. Ti mos m'analizo veç nji fjali mua a tjetrit a tjetrit se kaiher munohena me ia pa edhe pozitivitetin robve, tuj shpresu se po i kuptojm, a se po msojm diçka, a se po rreflektojm, a se po merrena vesht a se po dalim dikun ma lezetshëm. Mir a me rrah menime e jo me rrah njerz, se asnja nuk ka pse man (mban) përmi shpin kusuret e bots, se edhe Maksit noshta i duket se po ban maksimumin per komin (kombin) por po perfunon n'cirqe krahinarizmash, e rrezik neser tapo u bashkohet shoqatave "Rrepublika e Korç's" apo "Ta bajm edhe Himaren Rrepublik."

keshtu thoshte njoni ne fb (te me fali se nuk ikam mor leje ta fus ketu por jam agree 100%) Sadedin M: "Te qenurit/te deklaruarit antikomunist eshte mode e vjeteruar, nuk te nxjerr dot ne faqet e para te shtypit.Artisi vdes per pak vemendje, ne nje bote ku gjërat vjeterohen e harrohen me shpejtesi. Provokimi perdoret rendom nga artistet, nga Miley Cyrus tek Tuna. Te thuash verioret dhe muslimanet , keshtu rrumbullakosur, i urrej sepse jane rrënja e të zezave të këtij vëndi, eshte vetem provokim. Nuk ka aty as sens sociologjik e as antropologjik. E verteta sakrifikohet brenda pergjithsimit arbitrar....."

Vertet paska thene dicka te mencur! Perkufizimi me llogjik qe kam lexuar keto dite. 

Megjithate une kembengul tek vlerat qe ka ky person si artist... qe per mua jane te mediokre, sepse pervec faktit qe kane nje fryme antikomuniste, nuk gjej asnje vlere tjeter. Si "poet" as qe vjen ne pyetje te diskutohet, por si piktor, une dyshoj shume tek vlerat e tij. Si arkitekt nuk mund ta vleresoj, sepse nuk i njoh ndonje veper. 

 

 

Respekte thuj atij S.M por sqaroje se shumices Normale i  ka zene Goja kallo qe prej Yhyha tek PPU

-Nuk ka antikomunist se nuk ka pas komunizem . Ka jargamane e sahnlepires por Jo KOT . Jane Fooo ne Pare me kete titull . Kush eshte ai qe nuk behet Antikomunsit keshtu ? "komunizmi " jepte vetem nje njemijeleksh per Luften smiley

- Kush i shpalli Inelektuale keta ?

- InteliDjence superegoiste ose daulle Bosh qe spekullon Politikisht ne kohen e Kurvave te mendimit duke abuzuar me titullin artificila " i perndjekur "

- Kush tha qe duhen komentuar jashte fushes keta , qofte dhe Kadare pa le me bozaxhij si ky me TUFA

- Audience e pjestare Derstilash qe kujtojne se Dija filloi pas 92 .

- E nje vandak  abc -defghe - xyz  me te dalldisur , qe tjerrin lesh prej vitesh si Rrenjasij , qe jane gati ta lidhin co gje me Krimbin e Mendafshit ...edhe po the qe Gjelat e Eger  jane banore ne Pyjet e Ballenjes  smiley...

e te tjera e te tjera thoshte Bernsi i famshem !

Per Idrizin:

Velo: I prisja reagimet, nuk tërheq asgjë. Të reflektojmë për këto që na ngjasin

. “Nuk është ndonjë sakrilegj të thuash atë që mendon, – thotë Velo ndër të tjera.

Koçiko:  Intervista juaj te Mapo u prit me një stuhi reagimesh, shumica kundër…

Velo: Në fakt, unë i prisja këto reagime. E vërteta është se unë i kam thënë edhe më herët këto gjëra, më saktë ka njëzet vjet që i them. Nuk është ndonjë sakrilegj të thuash atë që mendon, kur e mbështet në realitetin e gjërave, në faktet dhe shifrat. A është gënjeshtër të thuash se myslimanizmi përgjithësisht ka sjellë regres dhe ngadalësim të përparimit? Po kështu edhe shqiptarët veriorë në lidhje me produktin e kriminalizimit të shoqërisë.

Koçiko:  Krimi megjithatë, nuk është se ka ndonjë ekskluzivitet zonal…

Velo: Shiko diçka… Ata që më shajnë, sidomos nga Veriu, thonë këtë gjë: Na pranoni kështu siç jemi, bashkë me krimin që prodhojmë. Na pranoni me informalitetin, vjedhjen e energjisë, ndërtimet lukuni pa leje, me gjithçka antiligjore. Por ata kanë një problem, se nuk bëjnë një bilanc. Shifrat e krimeve, volumi dhe shpeshtësia e tyre flasin vetë. Padyshim që ka shumë shkaqe, por kjo është e vërteta dhe unë jam për të vërtetën. Nuk mund të fshihemi me lojëra fjalësh dhe artifica. Le të marrim e të numërojmë me çfarë janë mbushur burgjet e vendeve të tjera, të Italisë, Greqisë, Anglisë etj, deri dhe në Amerikë flitet për krimin shqiptarë që vjen nga veriu i vendit.

Koçiko: U akuzuat ndërkohë nga komentues të ndryshëm se vini shenjën e barazimit edhe mes myslimanëve dhe Veriut…

Velo: Po e pashë. Dhe më sillnin shembuj si psh, Laçi është verior por katolik, pse ka kriminalitet ai qytet? Kjo është nxjerrje nga konteksti. Unë nuk kam barazuar dy gjërat, sepse ndonjë ilustrim për të kundërshtuar ato që kam thënë unë, gjenden gjithmonë. Problemi është ky: le të marrim një hartë të Shqipërisë, dhe le të vëmë nga një pikë, apo gjilpërë, kudo ku është mbjellë dhe mbillet hashashi, droga në këtë vend. Ju siguroj se nuk do të gjeni asnjë zonë ortodokse. Pse? Sepse për kulturë, për formim dhe mënyrë jetese, i janë kushtuar punës, prodhimit, djersës së tyre. Kjo më bën mua anti feve të tjera? Le të marrim Lazaratin, një fshat mes një zone me fshatra ortodokse minoritare. Asnjë nga këto fshatra nuk është marrë me hashash. 

...........

Velo; " ....Le të marrim Lazaratin, një fshat mes një zone me fshatra ortodokse minoritare..." 

 

Ne mos gaboj Velo, aty ka vetem tre fshatra minoritaresh , se te tjerat jane fshatra shqiptaresh, ortodokse. Tani, se shqiptaret, per 200-300 euro pension nga Greqia, plus beneficet e tjera, thone se jemi greke, kjo me duket se nuk e ndryshon kombesine.

 

Tani ika une Velo, se me kane ftuar ne nje hapje degustimi vere, ku mblidhen degustator dhe qeflinj vere, ne me nje fjale, paria e veres smiley

E lexova o burre ...smiley Po dhe mos ta kisha lexuar e dija qe do vinte smiley

Dhe jam i bindur qe per kedo qe ka mend mbi GRYKE  e kupton se Keshtu ka Ndodhur dhe do Ndodhe ne kete Kohe Kurvash te Mendimit perderisa te rikthehet  shoqeria ne Shtrat Normal . Keshtu do cfaqen lloj lloj te fandaksurish "se thone Gjojna mer jahu "

Edhe Harrilla jevgu , miku im , kur pinte dy tre dopio te lagjja ngrejte zonin me nonji ne tavolinat afer . 

" C'ke si shef ? S'ta mush qe jom Intelektual ? Boj muhabet per dite me Idirsin , Ene n'burg ka qene ene i knum osht "

 Cfare ti thoja ? "Pi raki e dreq mos u Grind me njerzit " ..... me nigjote vallai me nigjote smiley

Vertet, vendet ortodokse si Greqia, Rusia etj. s'kane pike droge. Besoj Velua do ta dije sekretin e kesaj pune. 

Shyqyr o miq qe erdh' kjo dite ,sejcili te thote ate qe mendon, por,pa ofenduar dhe me delikatese per tjetrin,duke lexuar komentet,bindesh se nga Z.Velo as ne s'ndryshojme dhe aq, te ishte per aga-again do ta kishim rras edhe 8 vjet t'jera ne burg per "agjitacion e propagande"; kurse shqiptari i kulluar do e kish pushkatuar faresmiley smiley

Shyqyr se kur e mban brenda kushedi c'ndodh. Ka qene njeri, qe kur bente ndonje gje me ere te keqe, e justifikonte duke thene qe robt kane shkuar ne operacion per nje p...smiley

smiley

me keq se burgu gjithsesi s'do kete qene

U ktheva una, ala me Velon juve, Velua do bente mire te dilte nja 10 vjet ne Europen veriore, ne Skandinavi me mire dhe do pastrohej brenda 3-4 vjetesh, dhe veç kur ta shihnit qe do predikonte dashurine dhe vellazerimin smiley

dashuria s'predikohet. thjesht behet. smiley

E ka per dashurine 'vellazerore' ai, predikohet qe cke me te. 

nese predikohet, eshte ceshtje truri. dhe dashuria vetem me tru qe s'behet. smiley

Me cfare behet dashuria Filano? Me zemer? 

shpirt

Ku gjendet? 

kudo. por duhet fikur truri qe t'a perjetosh. smiley

Ti e ke fik besoj,  dhe e perjeton . Si eshte dashuria? 

e papershkrueshme me fjale. smiley

Dialog perl! +10

perle po t'ishin cilimij dialogusit...po jan +18 vjeq, aha!!!

Kjo eshte perle e gjalle, e perflakur... smiley

shpirti nuk njeh moshe. truri, po. smiley

 

smiley

halese,zakonisht,i hidhet uje qe te ike era e ''maksvelos''

keto jane shenja qe epokes se ''integrimit'' po i bien pendet.

sic duket,  velua po e ndjen fundin dhe shpejton qe ziftin qe ka ne shpirtin e tij katran  ta nxjerre jashte.

se mos na var edhe ky veten!!!    se gje tjeter nuk i ka ngelur.  udhe e mbare .  marrsh me vete edhe ndonje tjeter te sojit tendsmiley

haaaaaaaaaaa....

maks i dashtun, edhe un gjithnji kam mendu se piktoret i kan ca drrasa magut...kjo i ben pak si te vecant...te nji bote tjeter qe s'gjen perputhje me realitetin. Mendimet e piktorve s'jan per tu marr per baze...kalojini me nji buzqeshje te dhembshur..."he se asht piktor" ...ndoshta po paragjykoj edhe un si ti maks, po n'pergjithsi keshtu mendojn

Mace mace pis pis / cfare ka miu qe mollois  . ..jam une tha lefTkopeja / nje pampers po vervis smiley

I ke parasysh ato gurgullimat qe ben 'fllashi " i nderuar shqipo smiley  Perpeliten dhe ca mos ti marre uji ...po aha ...Ikin sPirth sPirth sPirth idhonet neper tubacione...

cfar te pickon ty o idris??
je vet piktor apo ke maksin farefis?

un kam njojt kaaq smiley   piktore ne jeten teme ... asnji s'qelloi si gjithe te tjeret...secili ish i vecante ne ate boten e fantazise se vet...nuk i merrej vesh fjala, flisnin me emocion pallabra jasht realitetit...

Pse mo ku tu drejtova ty une ? Edhe une njoh  i thes me Piktore . Po Maksi eshte arkitekt me qe hyre ne bisede . Pikturon Vija Vija .

E tha dhe Gjembi .. gjithshka eshte me vija ..Pse nuk ju drejtove Gjembit ?

Me pelqeu ai smiley Juaj !...Jo si shenje hapsire pergjithesuese ,  po si dashtuni . Ja dhe une po per ty smiley

aha, e paskam kuptu gabim pra... pershendetje dhe juve smiley

nuk ka then asgje te pavertet, jam dakort me kete maksin

Kot per kuriozitet me shume,me qe lexova komentet, perse je dakort me maksin? te verteta? si p.sh? Qe verioret jane kriminel e na kane hapur namin e keq? A nuk do te ishte me e sakte te pohohej se shqiptaret jane kriminel me veten e vendin e tyre ne radhe te pare?pa lere namin e keq..se ai eshte krejtesisht i merituar!! E kot te pyes njeher, cfare te keqe i ka sjell myslymanizmi shqiperise e shqiptarve? konkretisht e kam fjalen,kur ka qene ndonjeher faktor kyc apo ka ndikuar feja te shqiptaret?
 

per mendimin tim komunizmi eshte fajtor per gjendjen e sotme ne shqiperi degradimin e bazave morale, filozofike, fetare te popullit. Por perse populli shqiptar zgjodhi komunizmin si ideologji pas lufte(nuk kam dyshim qe shumica ishin vertet komunist). Po te ishin te ndritur dhe te shkolluar sigurisht nuk mund te benin kete zgjidhje te gabuar. Kush e mbajti popullin injorant dhe fukara, kush ishte kundra iluminimit evropian ne shqiperi per kaq shekuj me radh. Perandoria me e prapambetur e kohes pra otomanet me qe fene islame qe e kishin qellim kryesor gjat ekspansionit ne perendim.

 

Nga nuk ka then asgje te pavertet, jam dakort me kete maksin te komunizmi eshte fajtor per gjendjen e sotme ne shqiperi ka nje super humnere sepse e vetmja gje per te cilen smund te fajsosh verioret eshte komunizmi.

PS. As Maksi vete ska pretendu te kete thene ndonje te vertete thjeshte thote urrej verioret. Kaq. Mund ti bashkohesh ose jo ndjenjes se tij por ska asgje ktu per ta shpall si te vertete. 

PPS. Watch out for Idriz.

po ke te drejte komunizmi nuk erdhi nga verioret. Arsyeja e velos kurnda veriorve eshte se edhe sot e skaj dite nuk kan mundur te dalin nga mesjeta dhe ngatrojne kanunin si vler historike mesjetare dhe vazhdojne te praktikojne ligjet e saj ne kohen tone.

Aha ok shoku. Po te pakten mos me thuaj qe ste paralajmerova per Idrizin smiley

Nje fjalim shume te rendesishem per Situaten  e tashme dhe te ardhmen e pallatit ne te ri ne Brake mbajti edhe shoku i Kominternit me pseudonimin Mr T... qe beri nje xeberthim Historik !

Pas tij , nje  xeberthyes i rendit " kruaj koken kur je palare ' z.Velo xebertheu e nxorri ne pah shume detaje Historike te pas 92 te ndodhura ne Lagjen Brake .  Mr T si i dakortesuar per Lider Historik i kokpalareve u shpreh   pas ketij xeberthimi  se

Jam dakort me Maksin .Pallati ka te ardhme smiley

Po punohet ne shkallet e Pallatit nga sh ...te merret vesh kush qe kunder smiley

me kujtohet ne femijeri kur si grup shokesh qe ishim per tu argetuar gjenim ndonje plak qe nuk degjonte mire dhe talleshim me te. ne fillim flisnim seriozisht dhe pastaj gradualisht e vinim ne loje derisa e kuptonte dhe na ndiqte me vrap per te na goditur me shkop. dhe alfred lela kete gje ka bere. kur lexoj pyetjet me krijohet imazhi i tij duke qeshur nen hunde.

idrizo se mora vesh per ca e kishte fjalen paske ndruar krahun thash se ishe me velon

 

Seriozisht Mr T

Jo nuk kam nderruar as nje krah se nuk kam patur asnjehere krah  ne ndarjen midis Shqiptareve . Nuk eshte bere Velua dhe asnje Figure Publike SOT te na tregoj se si duhen trajtuar gjerat . Ne  menyre Absolute nuk e ul veten deri ne shkalle alabakesh  me Kryepercaresit e Berishes as formalisht te jem dakort ku eshte dhe Vrima e Fyellit Berishist Velo me  pergjegjesi  krahinore !

Une gjithmone e kam trajtuar dhe vazhdoj ta trajtoj edhe ketu me nje buzeshpervjelur Aga - Aga  dhe te tjere , se keto Teori axhamijsh pa asnje baze shkencore jane Antibindjeve te mija dhe jane Ringjallur pa asnje baze pervec Ulurimave te Kryeqelbesires Berisha me Perck Percken e tij Jozefine . Reagimet e ndryshme sipas prurjeve jane sipas vendit dhe kuvendi , ne se me ke gjykuar  prej TYRE .

Dhe po te me lexosh me dashamiresi ke kuptuar se fatkeqesia jone Kombetare  e kesaj periudhe Coroditese ku shquhen gjithfare Llafazanesh e tubacione Halesh InteliDjence me probleme madhore zotrie  , ne kete rast Ky HICI Velo , filluan dhe u cfaqen  ne skene  e Poitikes Kryepercarese midis shqiptareve nga misionari Kryeinjorances  Berisha . Kjo periudhe njihet si Pevoje Boterore dhe emertohet Aksidentale ose Shekspiri e quan Koha e Murtajes !

Po e ke per Dallimet ...jane kryekeput tjeter gje , te ndikuara nga njemije e nje Faktore por ne Teresine e tyre japin Fizionomine e nje nga Popujve me te zakonshem ne Bote me disa Veti me te arrirra ne ndonje Pike !

Dhe kjo nuk do te thote te te jape Mend Velua , sPirth sPirth sPirth i dhoni , i Tredhuri , apo ky filloristi qe te tall me Edison,  apo nje rrote milliri me pse Sterio qe nuk kuptohet cfare do te thote , por jane te semure Psikik Me  olele Oidrisi !

Nuk e di ne se ishe i Qarte ! Flm per kujdesin qe tregove ndaj komentit ! Dhe ne se ke deshire Vazhdoje !

 

Jo mo burr nuk e Ka velua keto mndime per interesa politike mua me duket Se Jan gjera qe I thot ashtu si I ndien. Si burr I moshua duhet ta degjojme per ato qe flet sepse Ka nje pikeveshrri te vecant

Ok .Cdo njeri shprehet si mendon .Tani mbase me lexon dhe ai me acdc ..pse behen shume komente qe rrahin mendime jo njerez smiley .Duke e perjashtuar si shumeniksh veriot smiley

Ti dhe te tjere e cmoni si Normal . Une e cmoj si Debil ne rastin me te thjeshte . As si percares as si antiverior as si InteliDjente as si antishqiptar qe ka thene ndonje gje .Nje thashethemexhi ordiner lagjesh dava sPirth sPirth sPirth i dhonesh alabake , qe ka me tonelata vice versa me komente neper kafenete e Tiranes duke tundur koken e psheretitur  . Pa medyshje jane  Produkt i plasjes se Inteligjences  pas 92Ketu eshte diference midis meje dhe JU ne Vleresimin e thenesit ..qe krijon " probleme mer jahu " Sot lexova qe dhe nje InteliDjent kishte marre penen ne sup dhe shkruante se mos i Humbte Rasti . I nderuari Vehbiu smiley

Tani kush me pengon mua te debatoj me debilet qe merren me c'ka then nje debil pa e deklaruar qe me pare :

"Po jam dkord me Velon , se jam  sPirth sPirt sPirth i dhon ose sinonimi u alabakut qe di me shtyp ne tastiere "

Po te thone keshtu ndryshon Puna dhe une thuj dhe Abc ..jam vetvetiu i perjashtuar !

Maksi e ka pak gabim, per te mos thene shume madje. Se pari nuk mund te identifikosh gjithe veriun me ca hunj qe bejne ca marrezira. Faji s'eshte i veriut se dalin ca veriore te marre. Ka edhe jugore te marre per faj te te cileve nuk mund te akuzojme gjithe jugun si te tille. Pastaj as jugu nuk eshte aq toske sic e mban veten Maksi. 

Ne lidhje me krimet. Krime jane bere sa te duash dhe ne jug. Shpesh me monstruoze se ato te veriut por maksit sikur nuk po i bikan ne sy. Sidoqofte. Ne verioret e dime shume mire se jugu nuk na ka dashur kurre per arsye se ne jemi ata  qe jugoret kurre nuk do te jene per shume e shume arsye. Madje jugoret as bashkimin kombetar s'e duan se pastaj do te fuqizohej veriu e jugu do te humbte rendesine qe ka sot. 

Persa i perket fese myslimane. Maksi dhe gjithe te krishteret qe jane te te njejtit mendim me te, te lajne gojen mire para se te flasin, madje te lajne dhe trute mundesisht para se te mendojne ashtu. Te gjithe e dime se edhe te krishteret bejne terrorizma. Nuk mund te akuzoh fene per gabime te njerezve. Feja islame eshte paqesore. Pastaj te gjithe e dime se lufterat boterore qe ishin monstruozitet edhe me i madh se keto budalliqet qe behen ne lindje te mesme nuk u shkaktuan nga myslimanet por nga te krishteret. 

Une per Maksin kam pasur nje simpati te vecante si nje artist i madh i kombit tone por keto mendime te tij po ma zbehin simpatine dhe besoj se edhe shume te tjereve. 

Te mos harroje as Maksi e ashkush se edhe komunizmi ku nuk vuajti vetem ai, ishte nje tjeter monstruozitet qe nuk u shpik nga myslimanet. E megjithate faji nuk eshte i fese nga e cila vine ata qe e shpiken.

Une jam jugor dhe bie plotesisht dakort me ju per keq kendveshtrimin me te cilen Maksi ju pergjigj pyetjeve provokuese te gazetarit. Gjithashtu, insistoj qe behet shume gabim qe njerzit etiketohen si te krishtere apo muhamedan, pasi jo vetem qe nxit percarje kombetare kor per se koti, por nuk ka as edhe nje baze vertetesie. Sot psh , ne Shqiperi jane apo nuk jane rreth 20% e popullsise qe predikojne apo ndjekin ritualet e feve te cilave u perkasin. Dhe pjesa tjeter, pra 80% syresh as qe nuk duan tia dine per egzistencen e tyre e aq me pak per ritet qe ato ushtrojne. Psh une vertete nga origjina e hereshme jam i krishtere, por vete as qe ja them fare nga punet e kishes, apo nga predikimet e saj. 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).