Botuesi Bujar Hudhri, pati lajmëruar pa zhurmë në media se një nga momentet më interesante të librit të ri të Kadaresë lidhet me shkrimin e portretit të nënës së tij.

Ndonëse “Mëngjeset në Kafe Rostand” ngjan me “Ftesë në studio” të shkrimtarit, ku i rikthehet kujtimeve e mendimeve personale mbi miqtë e armiqtë, por që i takojnë një tjetër kohe, e tjetër vendi, për Kadarenë në këtë libër të ri bie në sy vëmendja e tij ndaj portreteve të gruas shqiptare. Në këtë kontekst vjen jo vetëm si profil, ndoshta më interesantët, por edhe si një rrëfim i një natyre krejtësisht intime mbi misterin që vishet Gjirokastra prej aneve. Ky rast i këtij profili mbi nënën, për herë të parë tjetërson Kadarenë duke ju larguar “gjykimeve” të ashpra mbi ndjesitë personale. Tashmë është e ditur se Kafe Rostand në Paris është vendi ku shkrimtari kalon kohën duke shkruar,dhe në këtë rast letrar ajo ka shërbyer si studio e tij, ku ka shkruar romane dhe ese.

“Ideja për të shkruar diçka për Kafe Rostand më kishte ardhur aq natyrshëm, saqë s’e mbaja mend as kohën, as rrethanat. Ishte një ndjesi midis pendimit dhe mirënjohjes, e ngjashme me atë ndaj shoqes së jetës, që, duke qenë pranë teje në gjithçka, nuk e ka pasur, ose ty të duket se nuk e ka pasur, vëmendjen e duhur. Në këtë kafe kisha shkruar qindra faqe dhe po aq shënime për motive e sinopse, pa u kujtuar asnjëherë për atë vetë, kafenenë”, – shkruan Kadare për nxitjen. Më poshtë kemi shkëputur fragmentin nga libri që lidhet me profilin e nënës, të quajtur “Kukulla”.

 

 Kukulla

1.

Në prill të vitit 1994, im vëlla na lajmëroi nga Tirana se nëna ishte duke dhënë shpirt.

U nisëm të dy me Helenën, me avionin e parë nga Parisi, me shpresë për ta gjetur ende gjallë. Në të vërtetë ishte ende në jetë, por nuk kuptonte asgjë. Ndodhej në koma, në apartamentin e emtës sime, në rrugën “Qemal Stafa”, ku e kishin çuar disa javë më parë, për ta pasur më mirë në kujdes.

Kushëriri im i parë, Besnik Dobi, njeriu që e kishte çuar në krahë gjer tek e motra, pasi më shpjegoi perse e kishte parapëlqyer atë mënyrë bartjeje, për një distance aq të shkurtër, nga Rruga e Dibrës te fillimi i “Qemal Stafes”, shtoi fjalët: Veç kësaj, ajo ishte tepër e lehtë.

Në përpjekje për të sqaruar diçka më tepër, ai përsëriti pak a shumë të njëjtën gjë: e pabesueshme, sa e lehtë ishte! Do të thosha prej letre.

Si një kukull prej letre.

S’isha i sigurt nëse fjalët e fundit ishin të tijat, apo isha une që i kisha menduar, por pata ndjesinë se nuk u habita fort. Thua se të gjitha ato që dëgjoja i dija ndërkaq.

Një skenë e njohur, e përsëritur shpeshherë në banesën tonë, kur vajzat tona loznin kukullash me nënën, më kaloi nëpër mend. E durueshme rrinte midis tyre ndërsa ato i vinin në flokë gjithfarë fjongosh e karficash, pa harruar të përsërisnin: “nënë, mos lëviz!”.

Helenës, merrej me mend që i vinte zor nga një pamje e tillë, por vajzat nuk bindeshin. Nëna s’thotë asgjë, përsërisnin. Asaj i pëlqen, ç’ke ti?

E lehtë. Shkallët prej druri të shtëpisë, zakonisht të ndjesh me, nuk kërcisnin kurrë nga e shkelura e saj. Sepse ashtu si hapat, çdo gjë e kishte të lehtë: veshjen, të folurën, psherëtimën.

Në lagje, e më pas në shkollë, kishim mësuar gjithë ato vjersha për nënën. Kishte gjithashtu vjersha, madje dhe një këngë për ata që s’kishin të tillë, ku fjalët pa nënë përsëriteshin në atë mënyrë që ta këpusnin shpirtin. Nuk dija ndonjë nga shokët e klasës që të mos kishte nënë, ose ndoshta kishte të tillë, por nuk e tregonin. Sipas një shokut tonë, të mos kishe nënë ishte turp, gjë që një tjetër, nga klasa B., e kundërshtonte ngaqë, sipas tij, turp ishte të mos kishe baba. Dy nga shoqet tona, Ylberja me Ela Labovitin, qeshnin me të dy, ngaqë, sipas tyre, jo vetëm ngatërronin fjalën “turp” me “mëshirë”, por nuk kuptonin asgjë nga ato që flisnin.

Sidoqoftë, puna e nënës nuk ishte kaq e thjeshtë, domethë në mjaftonte ta kishe, se të tjerat s’kishin rëndësi. Mund të këndoje gjithë ditën nënë e dashur, nëna ime, më e mira në botë, sa erë e mirë që të vjen, e trululu e tralala, e prapë të mos ishe i kënaqur. Disa, pavarësisht se nuk e thoshin, mërziteshin, ngaqë, në krahasim me të tjerët, nënat e tyre iu dukeshin jo fort të reja, për të mos thënë plaka. Por as kjo s’dukej ndonjë hata në krahasim me rastin e shkollës së lagjes fqinje, ku kishte jo një, por dy nëna të ndara nga burrat. Ose rasti i Pano X., që erdhi duke qarë, ngaqë, rrugës për në shkollë, dikush i kishte thënë “bir i kurvës”, dhe nuk u qetësua veçse kur Ylberja me Ela Labovitin i kishin shpjeguar se kjo s’do të thoshte asgjë dhe se ata që përdomin atë fjalë me “k” për nënat e të tjerëve, mund ta kishin vetë mizën nën kësulë.

Shumë shpejt do ta kapja se unë gjithashtu kisha një problem me nënën, por ai ishte tepër larg nga ato që përmenda. Kishte të bënte kryesisht me lehtësinë, me atë që më pas do të më dukej si ana prej letre apo prej gipsi e saj. Në fillim turbull, pastaj përherë e më qartë po kuptoja se ato që pothuajse nuk mungonin kurrë në vjershat dhe këngët për nënat: qumështi, gjiri, aroma, ngrohtësia e amësisë, s’e kisha lehtë t’i gjeja tek ime më.

S’ishte punë ftohtësie. Dhembshuria e saj ndihej që larg. Kujdesi gjithashtu. Mungesa ishte gjetkë dhe, siç do ta kuptoja më vonë, kishte të bënte me pengesën e shfaqjes, e kapërcimit të një pragu që, me sa dukej, ajo e kishte të pamundur.

Shkurt, qysh herët e kam ndier se nëna ime, më shumë se atyre të vjershave, i ngjante një lloj vizatimi apo skicimi, prej të cilit nuk dilte dot. Edhe bardhësia e fytyrës së saj, sidomos kur vinte sqafill, siç ia kishte mësuar Kako Pinoja, stolisësja e famshme e nuseve të Gjirokastrës, shtëpia e së cilës ishte pothuajse ngjitur me tonën, pra, edhe bardhësia e saj kishte ngrirjen dhe moskuptimin prej maske. Më pas, kur gjatë një udhëtimi në Japoni do të shihja për herë të parë një shfaqje të teatrit tabuki, bardhësia e fytyrave të aktoreve do të më dukej si diçka e njohur. Ishte e njëjta e fshehtë si ajo e nënës sime, një mister prej kukulle, por pa tmerr.

Në të njëjtin stil, si në filmat vizatimorë, ishin lotët e saj. Në shumicën e rasteve nuk e kisha kuptuar arsyen e tyre. Ashtu siç nuk e kuptoja dot se si ishte e mundur që vite me radhë nuk e kisha ndier kurrë të hynte a të dilte në tualet, thua se nuk shkonte kurrë atje.

Nënat janë qeniet më të vështira për t’u kuptuar, më thoshte gjatë një darke në Paris Andrei Voznjesenski. Ishim të ftuar të dy me Helenën tek Alain Bosquet, kur, midis të tjerash, e pyeta diçka për ca vargje të tij që kishin bërë bujë, të shkruara në trajtë gjysmë anagrami. Midis tyre ishte një varg ku fjala nënë, rusisht mat (shoqëruar me shenjën zbutëse), përsëritej tri herë: Matmatmüt, kurse herën e katërt ishte vetëm gjysma e saj ma, e cila në fund të vargut, duke u bashkuar me shkronjën “t” të mat (nënës) së fundit, jepte fjalën tma, që do të thoshte terr.

Voznjesenski në atë darkë ishte në gjendje të rëndë shpirtërore, çka m’u duk se ndikonte në shpjegimin e vargjeve. Ka qenë takimi im i parë dhe i fundit me të, kështu që nuk m’u dha rasti të sqaroja më pas se ç’donte të thoshte. Shpjegimi kishte të bënte pak a shumë me lidhjen midis sintagmave nënë dhe terr,sipas të cilave, njeriu dilte nga barku i nënës si nga terri, dhe ky ishte një qerthull i pafund matma, nënaterr, ku nëna, ashtu si terri, mbetej e pazbërthyeshme.

Ndërsa për lotët e nënës e kisha vështirë të gjeja shkakun, për mërzinë e saj ishte e kundërta. Shkakun e thoshte vetë, madje me një shprehje që, pasi e kisha dëgjuar gjithë frikë herën e parë, sa herë që e kujtoja vazhdonte të më ngjethte mishtë: “më ha shtëpia!”.

Shumë shpejt e mora vesh që kjo ishte shprehja më e zakonshme për të thënë se mërziteshe në shtëpi. Mirëpo kjo nuk më pengonte që, sipas një xanxe që më kishte kapur njëfarë kohe për të zhbiruar kuptimin e fjalëve, ta mundoja veten me përfytyrimin se sa e tmerrshm’e ishte kur shtëpisë ku banoje mund t’i shkrepej një ditë të të hante.

 

2.

Nëna, pavarësisht se mund të dukej e pazbërthyeshme për shumë gjëra, nuk e fshihte se shtëpia jonë nuk i pëlqente aspak.

Në një shikim të parë mund të dukej e shpjegueshme: një vajzë shtatëmbëdhjetëvjeçare hynte nuse në një shtëpi tepër të madhe. Donte apo s’donte, mendimi i parë, qoftë dhe i tërthertë, do të ishte se një shtëpi e tillë kërkonte shumë punë. Aq më tepër për një vajzë që, siç do ta merrja vesh më pas nga tregimet e motrave të saj, ishte qortuar shpesh për mungesë zelli për punë shtëpie. E sidomos aq më tepër që do të ishte nuse e vetme, pa asnjë shpresë për nuse të dytë, ngaqë im atë ishte djalë i vetëm dhe pa baba.

Shtëpia, përveç e stërmadhe, ishte e vjetër dhe hijerëndë. E si të mos mjaftonte kjo, vjehrra, gjyshja ime e ardhshme, përveç namit të gruas buzëhollë, kishte edhe atë të mençurisë. Do të duhej të kalonte mjaft kohë për të kuptuar arsyen e thellë se përse name të tilla për mençuri të tepërt e bezdisnin time më.

Kishte gjasë që të dukej se ftohtësia e parë midis nuses së re dhe vjehrrës të ishte shkaktuar nga mospërfillja, ose më saktë, nga mosmahnitja e nuses prej shtëpisë. Në të vërtetë, shkaku duhej të kishte qenë më i thellë dhe, në njëfarë mënyre i pashmangshëm.

Dihej se familjet gjirokastrite në çastin që lidheshin në krushqi, viheshin aty për aty, në një gjendje të re. Përveç aleancës së natyrshme të dy klaneve, në një mënyrë befasuese krijohej njëfarë shurdhimi, sidomos në periudhën paramartesore. Gjithë krekosja e njohur e shtëpive të vjetra, sedra, mburrjet, kotësia, kishin rast të shpaloseshin e të viheshin në peshore midis dy shtëpive, që do t’i bashkonte kurora e martesës. Në netët e gjata të dimrit, nuset e ardhshme, e po ashtu dhëndurët, do të dëgjonin gjithfarë romuzesh për palën tjetër, të tipit “mos kujtojnë ata se janë më të mirë se ne” e të tjera të ngjashme. Ishte një lloj lufte e ftohtë që vetvetiu i ngarkonte të dy palet, por sidomos nuset dhe vjehrrat e ardhshme, me ndjesi mohuese për njëra-tjetrën.

Nisur nga kjo, mund të thuhej se do të tregonte apo jo nëna ime e ardhshme shpërfilljen e saj ndaj shtëpisë së Kadarenjve, apo do të tregohej buzëhollë a jo gjyshja ime ndaj saj, ftohtësia midis tyre s’mund të shmangej.

Me kalimin e viteve, me shumë vështirësi do të merrja vesh, ose më saktë do të kujtoja se do të merrja vesh, kronikën e pakuptimtë të kinse mërisë midis Kadarenjve dhe Dobatëve.

Ajo që dukej e lehtë për t’u kapur, ndërlikohej papritur, aq sa vinte ora kur ngjante krejtësisht e pazbërthyeshme. Dhe më pas e kundërta: e mjegullta do të qartësohej befas, aq sa të gjithë do thoshin, ah, ja ç’na paskësh qenë kjo punë që ne të verbrit s’e shquanim dot.

Ngatërresa vinte nga pamundësia e çdo krahasimi midis dy klaneve. Niste nga shtëpitë, që ishin aq të ndryshme, saqë kurrsesi s’mund të besohej se i përkisnin të njëjtit qytet.

Sa ç’ishte e vjetër dhe hijerëndë shtëpia jonë, aq nuk ishte e tillë ajo e babazotit, siç quhej gjyshi nga nëna. Ishte e madhe, po s’kishte as qilarë të thellë, as stemë, as shkalla trillane prej druri, për të mos folur për dhoma të pabanuara, për burg, nënkalime të fshehta, mesore apo nënmesore (nëndivane) pa kuptim. Shtëpia e Dobatëve ishte ndoshta e tillë ngaqë ishte e veçuar, pa lagje apo rrugë, që, në njëfarë mënyre do ta detyronin të ngjante me të tjerat. Ishte në një zonë të zbrazët, përbri kështjellës dhe një përroi të rrëmbyeshëm. Në mungesë të fshehtësive, ajo kishte një truall të gjerë, që mund të merrej për kopsht dhe një nënshtëpizë midis truallit, që quhej odajashtë dhe ku banonte një familje romësh, shërbyes të dikurshëm të shtëpisë.

Në vend që njerëzit të ndreqnin disi drejtpeshimin e prishur mes dy shtëpive, ata e theksonin edhe më fort atë. Kadarenjtë dhe Dobatët, siç do ta merrja vesh më pas, ndryshonin nga njëri-tjetri më fort se shtëpitë e tyre. Ndryshimi kryesor që binte në sy ishte se, ndërsa shumica e klanit Dobi ishin në jetë, Kadarenjtë ishin të vdekur. Kur në këndet e shtëpisë gjeja herë pas here ndonjë fotografi të vjetër dhe vrapoja te gjyshja për ta pyetur kush ishte dhe ku ndodhej, përgjigjja e saj më zgjonte trishtim në shpirt. Po ky këtu? e pyesja pas disa ditësh, kur gjeja një tjetër fotografi, dhe përgjigjja ishte e njëjtë: s’është më në këtë botë.

Ndryshimet e tjera, si drurët, zogjtë, violinat e romët, bujqit grekë të ish-pronave të babazotit, tezet dhe ungjët, nuk ishin të pakta, por e keqja ishte se të gjitha ato ishin ca gjëra që s’krahasoheshin dot me tonat. A mund të krahasohej, për shembull, rënia e violinës, me dy dhomat ku s’na lejohej të hynim ose me hapsanën, siç quhej burgu? Për tezet dhe ungjët, për shembull, e kisha mbledhur mendjen se nuk mund të kisha, ngaqë, sipas gjyshes, edhe po të ishin do të quheshin halla dhe xhaxhallarë dhe do të ishin jo motra dhe vëllezër të nënës, por të babait, pra duhej t’i kishte pjellë gjyshja vetë.

(Më vonë, kur të dy ungjët shkuan për studime jashtë shtetit, njeri në Budapest e tjetri në Moskë, mungesa e të ngjashmëve te ne, më shumë se me ata vetë, lidhej me letrat që vinin prej tyre nga larg. Në shtëpinë tonë nuk vinin letra nga askush dhe kjo më dukej e natyrshme, ngaqë dihej se të vdekurit s’dërgonin të tilla.)

Kukulla (gjithmonë e më tepër bindesha se ky cilësim ishte përpjekur, në mos ta zëvendësonte fjalën “mama”, të kthehej në emër të dytë të saj), pra Kukulla, ndonëse e kishte vështirë të shprehej qartë, kishte qenë pak a shumë e ndërgjegjshme se do të përballej me shtëpinë e Kadarenjve, me gjithë ato dritare të larta, musandra, hajate, qilarë të fshehtë, qiellzana prej druri të gdhendur, së fundi me burgun e famshëm dhe me ata emra të tingëllueshëm: Seit Kadareja, Avdo Kadareja, Shahin Kadareja dhe, më të dëgjuarin midis tyre, Ismail Kadarenë, katragjyshin tim, që, siç më pëlqente ta kujtoja shpesh, ishte bërë i famshëm ngaqë përmendej në një këngë, jo se kishte vrarë turq, siç të shkonte mendja në çastin e parë, por për punë veshjeje, më saMtë, ndjekje të modës.

Kundër kësaj gumaje kërcënuese, Kukulla do të kishte ushtrinë e saj të drurëve, të zogjve, të violinave, të motrave e të ish-shërbëtorëve. Në pamje të parë ngjante naive dhe e brishtë, por kishte edhe ajo të fshehtën e saj. Kukulla që nuk dinte shumë gjëra, ishte në dijeni, me sa dukej, të asaj të fshehte, që mbulohej pas emërtimit zhgënjyes e të rëndomtë “gjendje ekonomike”: Dobatët ishin të kamur, çka do të thoshte të pasur, Kadarenjtë jo.

Në asnjërën nga dy shtëpitë nuk përmendej kjo gjë, thua se kishin bërë marrëveshje që secila palë të mbante maskën e vet. Me atë maskë, me paraqitjen kinse të përkorë në gjithçka, Dobatët do të mbulonin kamjen e tyre. Dhe të njëjtën gjë do të bënin Kadarenjtë, me maskën e tyre, atë të madhështisë së rreme, për të mbuluar të kundërtën: skamjen.

Aleanca qysh në fillimet e saj kishte qenë e gabuar. Kurse arsyeja e krushqisë s’ishte marrë vesh kurrë.

 

3.

Sado që jam përpjekur të përfytyroj mbërritjen e Kukullës nuse në vitin 1933, në shtëpinë e burrit, nuk kam arritur dot. Kishte gjithmonë një pengesë, një rënie mjegulle, ose në rrë- fimin e saj, ose në përfytyrimin tim. Pengesa niste qysh nga vetë rruga e përshkuar. Nuk e kisha vështirë ta sillja me mend karvanin e krushqve nga shtëpia e babazotit tek udha e madhe në këmbët e kështjellës, e më pas te qendra e qytetit “Qafa e Pazarit”, për të zbritur në rrugën e pjerrët të Varoshit. Pikërisht te shtëpia e Dr. Vasil Labovitit, atje ku më 1943 do të shtrohej një darkë e pakuptueshme me gjermanët, niste, bashkë me rrugën që të çonte te shtëpia jonë, surrealizmi. Shtëpia e do- ktorit, vajzën e të cilit e kisha në klasë, ishte e para. Më tutje ishte shtëpia ê Pavli Urës, një shoku tjetër të klasës, mbiemri i të cilit vinte nga një urë, e vërtetë ose e rreme, nuk kuptohej, që ishte poshtë saj. Nëtë vërtetë ishte një rrjedhë e madhe uji, që dilte nga një drejtim, por urë nuk kishte asgjëkund, madje as vetë Pavli Ura s’dinte si ta shpjegonte mbiemrin e vet. Ndër- kaq, disa hapa më tutje, mu përpara shtëpisë së Ficove, rrjedha e ujit ndërronte emërtim dhe nga “urë” bëhej “Përroi i Ficos”.

Shtëpia e Ficove, përveç që ishte e madhe, ishte ndoshta më e bukura e qytetit, çka për disa kishte qenë dhe arsyeja që kishte nxjerrë, siç thuhej, ministrin e Jashtëm më me nam të të gjitha kohërave në Shqipëri. Merrej me mend se sa e lehtë do të ishte për këtë shtëpi që, pas një nami të tillë, t’i jepte emrin e saj rrjedhës së ujit. Një pjesë e rrugës shkonte përbri saj gjer te shtëpia e Kako Pinos, e ëndërruar prej krejt nuseve të ardhshme të qytetit, e vogël, lirike e plot vazo lulesh, pothuajse ngjitur me tonën. Kurse përballë portave të dy shtëpive, i shtrembër, i mbrapshtë, i pangjashëm me asgjë, niste Sokaku i të Marrëve.

Kukullës, që nuk ishte pa kureshtje, duhet t’i kenë bërë përshtypje të gjitha këto. Megjithatë, përpara të panjohurave të tjera, ato ngjanin të zbehta. Nga tri kureshtitë e mëdha që e prisnin, burri, shtëpia dhe vjehrra, kishte gjasë që kjo e fundit të ketë qenë ajo që më së shumti i fuste frikën. Burrin e kishte parë vetëm një herë nga dritarja e shtëpisë pak përpara dasmës. Fotografinë e shtëpisë së saj të ardhshme e kishte sjellë një dite një kushëri i largët, bashkë me pëshpërimat që thuheshin për të. Ndër këto të fundit, më e mjegullta ishte çështja e burgut. Me sa dihej, shtëpia e Kadarenjve hynte ndër katër-pesë shtëpitë e rralla të qytetit, që kishte burg, çka për disa nuk ishte veçse një marrëzi, e për të tjerët lidhej me ca ide të dala mode qyshkur, për punë ligjesh, me fjalë të tjera, shteti kishte ligjet e tij, por shtëpia ato të saj, shkurt secili në punë të vet.

Enigma e vërtetë për Kukullën mbetej vjehrra. Përveç asaj që përmblidhej në ijalët e pamëshirshme: e mençur dhe buzë- hollë, ishte një veçanti e tretë, dalja ose jo nga shtëpia,

hamendjet për të cilën nuk ishin fort të qarta. Ishte krijuar bindja se, edhe nëse zonja mëmë e Kadarenjve nuk e kishte shpallur ende moskapërcimin e portës, ishte në përgatitje e sipër.

Mosdalja nga shtëpia e grave të vjetra ishte një nga doket më të pashpjegueshme të qytetit. S’i dihej jo vetëm shkaku, por as zanafilla apo rasti që kishte shërbyer si shkak. Ndodhte një ditë që X grua shpallte se s’do të dilte më nga porta e shtëpisë dhe askush nuk pyeste: pse? apo, si kështu?

Ajo që dihej ishte se kjo mosdalje ishte në vetvete një lloj statusi, si të thuash, ngritje rangu, ose pjesë e një mondaniteti.

Nuk kam besuar se Kukulla do ta ketë vrarë mendjen fort për moskuptimin a kuptimin e thellë të mosdaljes së vjehrrës (ndoshta thjesht ka menduar se do të ishte mirë që ajo të dilte sesa të ngujohej në shtëpi), kurse në mëngjesin e parë pas dasmës në banesën e re, ndërsa bëhej gati të ngjitej te dhoma e madhe e pritjes, do të ketë ndier me siguri se as katrahura e dasmës, as nata e parë me burrin, por ajo paraqitje përpara jurisë së pamëshirshme të krushkave, do të ishte krusma më e vështirë për të.

(vijon)

 

30 Komente

Oh ca rrefimi! Love it. Mezi po pres per vijimin.

Dhe qy duhej ta varte penden ne qilar se... 

shume nga keto karakteret i gjen tek Kronike ne Gurre... reflektime interesante jane ato te Ftese ne Studio dhe te ai libri me tre novela (qe ka edhe uren me tri harqe), se s'me kujtohet titulli i librit 

Ore,Tr me kater kokrra,  mos ke lexuar gje tregimin " Daci i zi me dy kobure " ? Po rri urte o lumzi se nuk eshte botim per Ismail Kadarene ky , qe bie tregtari i hudhrave , moree joooo! Ndaj hape nja dy a tre here abetaren dhe leri romuzet me mua ! Mos me bej te te them ..ate qe nuk dua edhe pse e meriton ! 

Jep mendjen tende, se sa kam thene une nuk e luan topi! Kjo prurje e perforcon me shume , por lexo me poshte ne marresh vesh gjekafshe ! 

Me qafsh, pse ti e ke shrujt Dacin e zi, ka qene me nam, vriste hardhuca neper mure. 

C'te lexoj me poshte, ti aty thua eshte "arti i shpirtit." Tashti une me duar gjithe kallo nga hekurat (pjatat i kam pune te dyte) ngaterrohem ca kur njehere e lavderon e njehere e shan. Bile shyqyr qe kemi ppu si bicim shkolle pa shkeputje nga puna dhe perfitojme ndonje gje si vjedhurazi. 

Eshte shume tregues fakti qe shumica dermuese (shperthyese smiley) e personaliteteve moderne dhe ngambrapa-moderne flasin vetem per mamane (dhe me dashuri, si psh Gorki dhe shok Enver), ndersa per baba stronzo-n heshtje totale ose perfolje me urrejtje.

Kete duhet te na sqaroje zonja Elbe dhe zonja Zhardine, meqe nuk na e sqaruan dot shoqe finisterre dhe shoqe tropizme.

Ose te pakten te na e sqaroje Ron Teletaipi sepse eshte kuader ngambrapamodern i pergatitur.

 

mamaja simbolizon sinqeritetin, ndjenjen e dlire e te kulluar te femijes, per mamane gjithmone femi - pas horrlliqeve, dhimbjes (olele mami!) apo frikes gjithmon njerezia kthehen tek mamaja - llogarite nisen e mbyllen me te

... pas horrlliqeve, dhimbjes (olele mami!) apo frikes gjithmon njerezia kthehen tek mamaja - llogarite nisen e mbyllen me te ...

Pse e paske kaq inot stronzon edhe ti o bulkth, aq me teper qe mbahesh si me felet te pjerrura djathtas si Kadare, dmth qe i perket popullates qe konsideron se djali plangprishes mbas horrlliqeve kthehet ne fund tek stronzo?

 

Ne stronzizem ke aftesi me te larta se ne; keshtu qe i bie qe me shume do kesh per te folur per babate stronzi.

knej nga ne, deri vone ishte turp qe babai te puthte femine e tij,konsiderohej shenje dobsie ne ket mbretrine e "burrave te forte".

baba eshte autoritet,nana dhembshuri,kjo noshta e shpjegon ket merakun tan pse flasim per nanen,jo vetm personalitet,po dhe ne pjesa qeter. smiley

keto nuk jane as hija e kronikes. ne kalibra te tille, keto sende gjenden pas vdekjes se autorit (qe larg qofte, se na akuzojne sikur graven) ne ndonje raft a sepet ashtu dhe botohen si shenime, vleren e te cilave e mban pikerisht mungesa fizike dhe fakti qe nuk u botuan me gjalljen e autorit.

e them me bindje qe pjeses se nenndergjegjshme te ismailit i vjen turp per botimin (jo per shkrimin e tyre, ato jane OK ne te drejte te vet si tekste). e ndergjegjshmja pastaj, me botues qe shohin fitimet dhe shitjet si dhe me ndoshta fatura qe duhen paguar, eshte OK, madje mbase i bie edhe shpatullave "he qerrrata, se ia ke marre doren, di si ta luash e te mbetesh si babazot i letersise shqipe ne driten e skenes".

Sepse po flasim per Ismail ketu, s'po flasim per Loni Papa e Mihallaq Qilleri (te dy emra qe me erdhen shpejt e shpejt e rastesisht ne mend, dhe besoj zoterinj te nderuar - se nuk i njoh ne person, ashtu sic nuk njoh as Ismailin)

Emo, mua me duket se shkrime te tilla jane shenjat e moshes se shtyre tek nje autor. Me ngjan se ketu Kadareja nuk po e vret mendjen per ndonje stil (thjesht stili vet dmth) a per ndonje stisje, se nuk ka dhe sepse. Ky lloj rrefimi ka thjesht nje vlere nostalgjike, po dhe socio-historike, etnografike per lexuesin e specializuar apo dhe thjesht njohjeje per lexuesin e thjeshte. Mua, qe kisha vite mbase dekada qe s'ia lexoja me keto pocaqite e pas 90, me kenaqi.

Eshte po i njejti stil, i njejti Kadare, edhe kur rrefen kujtime si ne kete rast.Kur lexova librin e tij te fundit nga eshte shkeputur dhe kjo pjese, ajo qe mendova ishte jo "renia" nga  stil, por pamundesia per ta braktisur stilin e tij, per te shkruar ndryshe.Ndoshta eshte natyra e shkrimeve, grimca kujtimesh, mbresa, reflektime. Ky shkrim duket sikur rivalizon me "Vitet e vegjelise" te Atij Tjetrit nga Sokaku te Marreve smiley

Po pse tashti do nderroje stilin robi? Mbase i ka shkruar te dyja po ky.

Spiritus, ke njohje me Palortone apo me te degjuara? Jo per gje por ate qe e quani dhe ju sokaku i te marreve nuk ka qene sokak fare, por nje distance pa dalje.

ku i gjen? shume e qelluar ajo me ate librarine dhe kubat.. eshte e vertete se kur gjen ndonje liber te mire e interesant ne stil, une ndihem si femije qe sapo me kane dhuruar nje loder - sidomos kur filloj si loja me kuba te krijoj lidhje, krahasime e te reflektoj/humbas ne vepra te tjera .. por edhe cdo hulumtues kur fillon e kategorizon ne rryma apo hulli te ndryshme materialet e tij - sidomos historianet- ndihen si ata kalamajte krenar qe i tregojne babit kullen me kuba, ose u duket sikur hidhen nga 100 m lartesi kur hidhen nga trotuari ne rruge... prinderit duartrokasin, kane gjera te tjera ne mendje

Shume i ndjere. Duhet blere me patjeter libri i ri i Smojlit "Mëngjeset në Kafe Rostand", si per te na ridhene kenaqesine e dikurshme kur e lexonim me etje te madhe.

ky nuk  zhgenjen asnjehere!   menyra si rrefen.. pastaj  zberthimi me themeli  i  ''emrave'', ''emertimeve'',  ''shprehjeve'', kuptimet e tyre, si ka ndodhur, perse i thone keshtu etj... i madh!

 

nderkoh heretiku duhej ta kish kapur kete, madje e perseritur disa here.....''Në përpjekje për të sqaruar diçka më tepër, ai përsëriti pak a shumë të njëjtën gjë: e pabesueshme, sa e lehtë ishte! Do të thosha prej letre.''

 

ohh Beti,  sa e lehte je ti Beti....smiley

Kurse mua me kujtoi kete vjershen e Fatos Arapit

VDEKJA E GJYSHES

Ja, edhe gjyshja né arkéz, 
kukull e vogél né kartéz, 
Eshté... dhe prapé s'éshté e téra, 
sikur nuk éshté si pérhera. 
Gjithé karfica, gjilpera 
kapur satenet né koké, 
lidhur képuckat pérposh, 
shami e lule né gjoks. 
Mbyllur kapakét e syve 
c'ndjej u shua brenda tyre?). 
E sheh... dhe té duket heshtja 
pe gjasme e pe gjasme vdekja. 

Gjyshja e vogél, e bukur, 
e pastér... 
Né arkéz kukull. 

Gjithé karfica, gjilpéra, 
qepur vite té téra, 
lidhur kujtime e malle, 
dhembje, qé duken si pérrallé. 

Mir o Belul mire, po punet e qelbta te analizes psikoanalitike e kompleksit te Edipit mi keni vesh te gjitha mua.

E paska ngrejt sgupthi!

 

     E...po ketu,  ne kete haur ...nuk ka vend, per tu ulur ne b..! Shume shtrenguar  de! Ku te le ai me hudhra, te  duroshe ..ne kembe !

  Megjithate, une  falenderoj perzemersisht kush e pruri !Nuk ka ne bote, njeri me fryme qe merr  kalemin  te shkruaje per memen dhe te  mos  kete artin e shpirtit, qe shperthen dashurine.Nena e seicilit eshte me e mira e botes.Por mema e gdhendur  nga me i  madhi i shkrimtareve, do te duhet te skalitej ...nje memem memash, jo radhiko.Se une kur kam lexuar shkrimin e  Guraliut(kryetari  romeve), per  te jemen Begzaden,..desh qava !

  Jo  per gje sa thashe,   por se nuk durohet  ndenjur ne kembe ..!

   Tani, njeri  ketej siper, seç tha,  per permendje te babes.Si  ftues gjyqi, nuk do kete qene pa gje fare!   

Sinjal kush e ka kuptuar gjëndjen e Kadaresë përfshi moshën e tij !

Erdhi Koha te vejë " në p.të nënës ", si streha e Fundit më e ngrohta , më misteriozja , gjëja më e shtrenjtë në Botë , e vetmja dashuri njerzore në se ekziston dashuria , që nga Burim jetësor  kthehet në gropë Thithëse të faljes mëkateve e të qetësisë së përjetëshme ! Amen ...Allahu qoftë me të !

 Nuk ka asgjë Kadareane . Mos u lodhni kot . Ka një penë cilësore që jep mesazhin e fundit të barabartë me një pik lot të kujtëdo robi në bot që nuk Ju dha mundësia të përshkruante të jëmën .

Në se duhet vlerësuar si Kadare , me patjetër  Kadare duhet të Lëpijë çfarë ka shkruar për Geraldinën dhe më pas ( pasi ka lexuar 100% PPU ) të flasë e shkruajë për çdo nënë që është qindfishi i një mëme Hungareze -Prusiane a pidhi somës kush e ka në mënd të shkruajë për të !

Grava je i vetmi që e ke kuptuar një Lot për Nënën . E kush është ky Kadare para Guraliut ? Asgjë përveçse një copë kalemxhi që ka emër dhe me anë të tij Libraxhiu do nxjerë para nga Of -Af-ët !

Na e ka me te futme. Se Kadare mo. Ne e dime se nena eshte nena Parti. E lehta thote. E ftohta.

 

 

Ne mbremje u kthye ai ne shtepi 
i lodhur, i ngrysur, me traktet ne gji. 

Mesnates se shurdher, se erret, se shkret' 
do ngjise ai traktet kudo ne qytet. 

-Mesnates ti sonte, o nene, me zgjo! 
-Mir', biri nenes, fli, bir! – tha ajo. 

Ai si i vdekur ne gjume! ra pastaj 
dhe nena mbi te nuk i ndan syte e saj. 

Shikon ajo traktet dhe lutet mbi te 
((Fli, biri i nenes, se ora s'eshte nje.)) 

Akrepi leviz, me ngadale leviz 
pas perdesh, pas xhamash: e zeze nata pis. 

Ne enderr ai buzeqesh e po sheh, 
nje fushe te bukur, nje qiell pa re. 

Dhe nena e tij me te bardha vallezon, 
ne fushe te sahatit me dore tregon. 

Akoma akrepi s'ka shkuar ne nje, 
ndaj nena s'e zgjon, ndaj akoma po fle. 

Por befas ne fushe u degjua qe larg 
nje krisme perreth: trak a trak, trak a trak! 

Dhe nena u zhduk si ne mjegull atje, 
sahati i thyer sec ra permbi dhe. 

I mbytur ne djerse u zgjua ai 
((O nene)), dhe doren e vuri ne gji. 

Atje trakte s'ka. ((O nene ku je!)) 
Pas perdesh, pas xhamash po gdhin dite e re. 

((O nene!)), por nena nuk eshte me perqark 
diku mitralozi troket: trak a trak! 

Dicka neper mendte atij shpejt I erdh' 
u hodh drejt nga porta: kuptoi e u zverdh. 

Ne dor' revolverin, ne rrugen e shkret' 
vrapoi n'erresire, kudo ne qytet. 

((O nene, o nene, o nene, ku je!!!!)) 
Ja, zbardhin mbi mure ca trakte atje. 

Vrapon, po nuk duket gjekundi ajo, 
…((Ndal!)) ndihet tek-tuk. Vrapo shpejt! Vrapo! 

N'agim afer pyllit, ne an' te nje perroi 
pas drureve ai u mbeshtet e vajtoi. 

…Qe biri te flinte i qete gjer n'agim, 
mesnata per nenen s'do kete mbarim.

T'ia djegim librat por mos ia harrojme vjershat,tha. smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).