Sa për të gjithë ata, qoftë këtej, qoftë andej (kufirit), për të cilët jam i bindur dhe kam fakte se bashkëpunuan me armikun e pavarësisë kombëtare me dashje dhe duke e ditur mirë e bukur se ç’bëjnë, i dënoj nga zemra pa më të voglin dyshim a ndrojtje. Janë tradhtarë të Atdheut dhe në tragjedinë shqiptare kanë luajtur rolin e njeriut të shitur tek të huajt. Perëndia e Shqipërisë na ruajt nga të këtillë njerëz në të ardhmen”

Branko Merxhani

Periudha 24-vjeçare qysh nga rënia e regjimit komunist na ka mësuar shumë gjëra që s’i dinim më parë. Na ka mësuar shumë gjëra për individë dhe për ngjarje të para regjimit komunist, të kohës së atij regjimi dhe të periudhës së mëpasme. Një prej shumë gjërave që kam qenë i grishur të mësoj dhe që e kam ndjekur me shumë vëmendje ka qenë edhe personaliteti intelektual dhe integriteti moral i kundërshtarëve politikë të regjimit komunist. Më duhet ta them qysh në fillim se, me përjashtime shumë të rralla, veçanërisht statura e tyre morale ka qenë një zhgënjim për mua.

Pas rënies së regjimit komunist, siç ndodh rëndom në histori, filluan jo vetëm ankimet,

vajtimet dhe mallkimet për kohën e shkuar por, me një vrull dhe intensitet marramendës, filloi dhe po vazhdon akoma mohimi i çdo gjëje të mirë të bërë nga populli shqiptar, me shumë sakrifica dhe me mjaft idealizëm. E merrja me mend nihilizmin, por jo deri në atë shkallë sa të prekte edhe sakrificën më sublime të pjesës më idealiste të popullit shqiptar, sakrifikimin e rinisë dhe të jetës nga mijëra bij dhe bija të këtij vendi. Kam besuar dhe besoj ende se Hoxha dhe regjimi i tij i pasluftës kanë bërë mjaft gabime e faje, dënimi i të cilëve do të ishte i mjaftueshëm, pa pasur nevojë të preket Lufta Nacionalçlirimtare, një nga veprat më madhore dhe më fisnike të popullit shqiptar, edhe pse kjo vepër qe udhëhequr nga komunistët.

Me rënien e regjimit, tek kundërshtarët politikë të tij u krijua iluzioni se bashkë me sistemin kishin rënë edhe të gjitha parimet dhe vlerësimet e asaj kohe. Mirëpo, pasionet nga njëra anë dhe mjerimi moral, nga ana tjetër, i kanë bërë shumë njerëz të mos kuptojnë se ka parime universale, në kohë dhe hapësirë, të cilët njerëzimi i ka ruajtur, transmetuar dhe respektuar brez pas brezi, pavarësisht sistemeve dhe regjimeve politike. Një nga këto parime mbetet edhe ai i respektimit të kujtdo që sakrifikon jetën për liri kombëtare dhe damkosjes si tradhtar të kujtdo që bashkëpunon dhe ndihmon pushtuesin dhe shkelësin e integritetit territorial të atdheut.

Qysh nga viti 1991 e këtej, gjithë skota e mohuesve, përçmuesve dhe poshtëruesve të kësaj vepre popullore dhe kombëtare, gjeti strehë nën çadrën politike të Sali Berishës, intrigantit, demagogut dhe sharlatanit më të madh politik në historinë e Shqipërisë. Duke qenë njeri pa kurrfarë idealesh dhe pa asnjë skrupull moral, Sali Berisha, si për shumë gjëra të tjera, ka mbajtur qëndrime të ndryshme, gjithnjë në përputhje me interesat e tij të çastit. Qysh atëherë e deri sot, përçmimet ndaj LANÇ dhe pjesëmarrësve e drejtuesve të saj janë shfaqur në forma nga më të ndryshmet, duke filluar me prishjen e çdo memoriali të individëve apo ngjarjeve të asaj periudhe, talljen me veteranët e luftës, ndryshimin e datës së Çlirimit, propagandën se partizanët dhe komunistët vranë njëri-tjetrin dhe nuk u vranë nga pushtuesit, se numri i të rënëve ishte një mashtrim, se komunistët nuk luftuan për vendin por për BS, se lufta ishte e kotë përballë fuqive ushtarake fashisto-naziste, se Italia dhe Gjermania nuk ishin pushtues, por kalimtarë, ose se kishin ardhur të na krijonin “Shqipërinë Etnike”, se komunistët kishin “shitur” Kosovën, se ajo ishte luftë civile dhe jo çlirimtare dhe (në rastin më të mirë), se lufta ishte e drejtë dhe e lavdishme, por udhëheqësit e saj ishin kriminelë etj.

Pasi kemi pasur mundësinë të lexojmë shumë libra dhe mjaft dokumente të huaja, të botuara tash 24 vjet, ne, që kemi lindur shumë më vonë se periudha e luftës, që s’kemi pasur asnjë paraardhës në ndonjërin nga formacionet politike të asaj kohe dhe që s’kemi pasur kurrfarë privilegjesh të veçanta në kohët e mëvonshme, kemi krijuar, pak a shumë, përfytyrimin tonë për atë ngjarje dhe aktorët e saj.

Ajo që të çudit dhe të revolton në gjithë këtë denigrim të turpshëm të luftës, nuk janë mendimet dhe qëndrimet e vulgut, i cili, ashtu si gjethet në vjeshtë, shkon andej nga e çon era dhe, në tërësinë e intelektit njerëzor ka atë peshë që kanë gjethet e pemëve në raport me pemët. Vulgu aq kupton, aq di dhe aq flet. Vulgut i mjafton fakti se ata që drejtuan luftën dhe erdhën në pushtet pas saj nuk i siguruan në dyzet e pesë vjet atë mirëqenie që shtetet më të zhvilluara të botës e kishin siguruar në 450 vjet. Kaq i duhet atij për të konkluduar dhe për t’u bërë viktimë e disa kategorive të tjera shoqërore, të cilat e trajtojnë LANÇ-in në mënyrën e mësipërme me vetëdije dhe për qëllime të caktuara.

Akademiku Rexhep Qosja pyeste një ditë në mënyrë retorike, (sepse ai e di shumë mirë), se cilët janë këta që kanë një çerek shekulli që tallen me luftën dhe lartësojnë tradhtinë, që fyejnë e përçmojnë dëshmorët dhe lartësojnë e glorifikojnë puthadorët e pushtuesve. E, këta njihen më së miri. Së pari, janë pasardhësit biologjikë dhe shpirtërorë të bashkëpunëtorëve të pushtuesve, të cilët jo vetëm nuk ndihen të turpëruar nga veprat e paraardhësve të tyre, por janë bartës dhe propagandues të të njëjtit mendim e qëndrim. Pra, ata kanë të njëjtin moral dhe konstitucion shpirtëror. Së dyti, janë një kategori “intelektualësh” pa din e iman të cilët, meqë kanë qenë të pakënaqur me çfarë kanë arritur para 1990, ose ngaqë janë dënuar nga ai regjim, (me ose pa të drejtë), i janë bashkuar tufës së vajtuesve dhe mohuesve të gjithçkaje të shkuar. Në këtë aspekt të lë pa mend sjellja dhe qëndrimi i njërit prej shkrimtarëve tanë më të talentuar, i cili para pesë dekadash, me një roman të veçantë, e lartësonte LANÇ-in dhe fshikullonte pushtuesit me anë të sarkazmës, ndërsa me disa libra të botuar së fundi na i paraqet gjermanët si “zotërinj” paqësorë, që na kishin dalë hakut duke na treguar se janë kalimtarë e jo pushtues, madje po hynin në Shqipëri si miq, dhe se ne u treguam të pabesë me ta duke i sulmuar. E ndërsa pushtuesit gjermanë i konsideron “zotërinj, për besë”, Shqipërinë antinaziste e krahason me dhinë e zgjebosur me bisht përpjetë. Shkruan kështu ky shkrimtar, duke dëshmuar përfundimisht se ka qenë dhe mbetet një lajkatar i kohës kur shkruan dhe jo mik i së vërtetës e tribun i së drejtës. Çfarë humnere e pamasë midis lartësisë së talentit dhe moçalit moral të individit që kuturis t’i përshtatet kohës!

 

Nacionalizmi si strehë e batakçinjve

Në kohë dhe vende të ndryshme, termi nacionalizëm është kuptuar dhe interpretuar në mënyra të ndryshme. Mendoj se, në kuptimin e tij më të sinqertë dhe të drejtë, nacionalizmi ka qenë dhe mbetet një vlerë e mendimit dhe sjelljes së individëve apo popujve. Mbas vitit 1990, tek ne nuk mbeti horr pa u identifikuar me nacionalistin. Thuajse të gjithë antikomunistët e çartur e mbanin dhe e mbajnë veten për nacionalistë. Madje, sa herë shkruhet apo flitet për periudhën 1939-1990 dhe përmenden kundërshtarët politikë apo të përndjekurit e regjimit komunist, gjithmonë shoqërohen me shprehjet “ishte nacionalist”, “e dënuan sepse ishte atdhetar” etj., duke lënë të kuptohet se ata që e/i dënuan ishin antikombëtarë. Mirëpo, si është e vërteta?

Historia na ka mësuar se atdhetarë mejhanesh e kabaresh kemi pasur e kemi me shumicë, se individë që përbetohen për atdheun dhe të marrin gjak në vetull para mishit të pjekur dhe shisheve të verës mund të gjesh në çdo pallat, rrugicë, lagje apo fshat të Shqipërisë, ndërsa individë që janë të gatshëm të sakrifikojnë pasurinë e deri jetën për vendin e tyre, duhet të presësh situatat tragjike dhe kritike kombëtare që të mund t’i dallosh. Atdhetarizmi, qoftë edhe në formën e nacionalizmit, nuk është dhe as mund të jetë çështje fjalësh, parullash e përbetimesh, por çështje bindjeje, sjelljeje dhe reagimi ndaj të mirës kombëtare dhe atyre që e cenojnë atë. Njëra nga ngjarjet historike që ndan më qartë atdhetarët e fjalëve, nga ata të veprave, është pushtimi i vendit nga ushtritë e huaja.

Pushtimi i Shqipërisë nga Italia fashiste ishte agresion i pastër ushtarak që binte ndesh me interesat e popullit shqiptar, me sovranitetin tonë kombëtar dhe me të drejtën ndërkombëtare. Këtë akt, si dhe nënshtrimin e “parisë” shqiptare ndaj pushtuesit, ish-ministri i Jashtëm italian i kohës, Konti Çiano, e quante “operacioni i tredhjes së Shqipërisë pa e bërë pacientin të bërtasë” (Ditari i konti Çianos). Mbrojtja e atdheut ishte detyrë morale dhe patriotike për çdo shqiptar të rritur, ndërsa për drejtuesit shtetërorë ishte edhe detyrë kushtetuese. Komandanti i Përgjithshëm i Ushtrisë (mbreti) e braktisi vendin, ndërsa nja dy kompani ushtarësh dhe xhandarësh u përpoqën të rezistonin. Po, ku ishin dhe çfarë bënë nacionalistët tanë, (të cilët pëlqenin të quheshin edhe “Baballarë të Kombit”)?

Pas pushtimit të vendit dhe demonstratave të një pjese të popullit kundër këtij akti, do të luheshin disa akte të dramës shqiptare. Akti i parë dhe më i turpshmi ishte parada e pritjes së ushtrisë pushtuese me lule dhe fanfara në rrugët e Tiranës. Po, kush e organizoi dhe drejtoi këtë shfaqje poshtëruese për kombin? Ishin pikërisht ata që, të veshur dikush me frak e dikush me qeleshe në kokë, dikush me kryqin në qafë, e tjetri me tespihe në duar, edhe sot si atëherë, na shiten për “nacionalistë”. Ishin këta “atdhetarë” që shkuan në Romë dhe me përbetime besnikërie dhe përunjësi i dorëzuan mbretit të Italisë kurorën mbretërore shqiptare. Ishin këta që krijuan partinë fashiste, rininë dhe milicinë fashiste, që hapën dyert e shkollave, (për të cilat krenohen edhe sot), për t’u mësuar fëmijëve moralin dhe ideologjinë fashiste.

Pas pushtimit, shumë shqiptarë që ndodheshin në Perëndim u kthyen në Shqipëri. Por, jo të gjithë me të njëjtin synim. Disa “nacionalistë”, ish-kundërshtarë të Zogut, u kthyen për të marrë poste qeveritare nga të cilat mbreti i kishte privuar. Disa të tjerë, kryesisht të rinj e të reja studentë, braktisën jetën joshëse dhe të dashurat dhe u kthyen për t’i vënë armët armikut. Të parët e quajtën armikun “çlirimtar” dhe “shpëtimtar”. Çlirimtar nga kush dhe shpëtimtar prej kujt?! Përgjigjen e jepte propaganda e pushtuesit: “Nga mbreti injorant”. Të dytët e konsideruan, ashtu siç ishte, dhunues i atdheut.

Sikur “nacionalistët”, mikpritës dhe shërbyes të pushtuesit italian në qeveritë kukulla të njëpasnjëshme, të kishin qenë atdhetarë të vërtetë do të duhej që, pavarësisht armiqësive me mbretin Zog, ta kishin inkurajuar atë t’i rezistonte pushtimit fashist dhe t’i ofronin atij çdo mbështetje të mundshme. Jo për Ahmet Zogun, por për dinjitetin e Shqipërinë, në emër të dashurisë për të. Sigurisht, po ta kishin këtë dashuri më të madhe se ambicien për pushtet. Nuk e bënë këtë. Zgjodhën pushtetin dhe u përpoqën ta përligjnin me krijimin e “Shqipërisë Etnike” nën okupim. Pra, u bënë kolaboracionistë.

Kur themi bashkëpunëtorë të pushtuesit, kjo s’do të thotë thjesht ulje në tryezë me të, por pjesëmarrje në zbatimin e strategjisë së pushtuesit, duke minuar çdo përpjekjeje popullore për rezistencë, duke spiunuar, arrestuar, burgosur dhe vrarë vëllezërit e tyre shqiptarë për t’ia bërë të huajit sundimin të mundshëm dhe të lehtë. U bënë armiq të vendit të tyre dhe “Armiqtë miq i zunë”, ka thënë për ta Naimi tek “Tradhtarët”.

Mjafton të lexosh shtypin e asaj kohe dhe bindesh për batakun moral në të cilin kishin rënë shumica e atyre që edhe sot i shiten popullit shqiptar për “nacionalistë” dhe atdhetarë të klasit të parë. Kur lexon lavdërimet që i thurnin mbretit Zog kur ishte në fron, përbaltjen që i bënë më vonë atij dhe hyjnizimin e Italisë Fashiste, pastaj baltosjen politike të Italisë së mundur dhe parfumosjen politike të Gjermanisë Naziste të sapombërritur në Shqipëri, nuk mund të mos stepesh nga shkalla e lartë e degradimit moral të një pjese të madhe të elitës politike të kohës.

Janë këta “Baballarë të Kombit” që, siç thoshte ambasadori amerikan i kohës në Tiranë, duke qenë thjeshtë kukulla të Italisë, i shpallën luftë Greqisë, duke i mundësuar kështu politikës antishqiptare greke pretendimet e saj territoriale ndaj Shqipërisë, atëherë dhe më vonë, dhe duke i dhënë asaj një kartë në dorë për ta paraqitur Shqipërinë si pjesëtare e fuqive pushtuese dhe njëherësh humbëse të luftës. Dhe, jo vetëm kaq. Ata shkuan deri atje sa t’iu shpallin luftë edhe Anglisë e SHBA-së.

Me ardhjen e Gjermanisë naziste i ofruan asaj shërbimet e tyre, duke u justifikuar me propagandën e pushtuesit, i cili pretendonte se ishte kalimtar dhe se do të realizonte bashkimin e gjithë trojeve shqiptare. Bënë kështu gjithçka kishin bërë e bëjnë tradhtarët e të gjitha kohërave. Dhe patën fatin e tradhtarëve. Ikën së bashku me pushtuesin. Ikën si tradhtarë dhe, pas vitit 1945, filluan të ktheheshin në Shqipëri si spiunë dhe terroristë pasi, siç thoshte Abaz Ermenji, Perëndimi po i përdorte si kavie laboratori.

 

Shqipëria Etnike si alibi e tradhtisë kombëtare

Në propagandën e dikurshme, por edhe të tanishme të ideologëve dhe avokatëve të Ballit Kombëtar, (Balli Kombëtar përbën vetëm një pjesë të të vetëquajturve “nacionalistë”), mund të gjesh disa qëndrime ndaj pozicionimit politik dhe atdhetar të kësaj organizate gjatë luftës. Disa pretendojnë se B. Kombëtar nuk bashkëpunoi kurrë me pushtuesin dhe madje e luftoi atë, të tjerë e kanë pohuar bashkëpunimin me pushtuesit dhe janë përpjekur ta justifikojnë me dëshirën për krijimin e Shqipërisë Etnike, apo me përpjekjet për të mos lejuar ardhjen e komunistëve në pushtet.

Disa historianë të sotëm rreken të na bindin se Balli Kombëtar ishte po aq i fuqishëm sa Fronti NÇL, por “e humbi betejën me komunistët”. Ne, qytetarëve të zakonshëm të këtij vendi, na lindin disa pyetje që kërkojnë domosdoshmërisht përgjigjet e duhura. Nëse nacionalistët shqiptarë e donin vendin pa pushtues të huaj dhe kishin vullnetin për ta luftuar pushtuesin, si shpjegohet që disa “çunakë”, (kështu i quanin nacionalistët komunistët dhe ata që iu shkonin pas), që pak kush i njihte arritën të bëjnë për vete dhe të angazhojnë në luftë më shpejt dhe më shumë shqiptarë se “baballarët e kombit”, këta burra të pjekur, të shkolluar, të ardhur nga “familje të mëdha”, me shumë lidhje fisnore, shoqërore dhe politike, për shkak të posteve të mbajtura në administratat publike? Nëse Balli Kombëtar pati forca të barabarta me FNÇL, si shpjegohet që Fronti paska luftuar në të dy krahët, kundër pushtuesve, (këtë e pranojnë ky takëm historianësh), dhe kundër Ballit dhe në fund triumfoi mbi Ballin, megjithëse ky i fundit “nuk luftoi” kundër Frontit dhe, madje as kundër pushtuesve (të paktën atyre gjermanë)? Nëse komunistëve, të cilët në prill 1939 nuk ishin as 50 vetë, iu deshën mbi dy vjet të krijojnë një parti dhe katër vjet të krijojnë brigada luftarake dhe Shtab të Përgjithshëm, përse nacionalistëve, të cilët ishin të shumtë dhe me shumë njohje dhe mundësi organizimi, iu desh një kohë më e gjatë për të krijuar partinë (organizatën) e tyre dhe kurrë nuk arritën të krijojnë formacione të mëdha luftarake dhe as kurrfarë lloj shtabi drejtues të luftës? Si shpjegohet që këta luftëtarë “të paepur” kundër pushtuesve, në traktin e parë të tyre, të lëshuar në 1942, thonë, “Sot nuk na mbetet veçse nji gja me ba, me u armatosë dhe me pritë me kthjelltësi mbarimin e luftës, me pritë që të shihet qartë e mandej me veprue kundër çdokujt që kishte me dashtë me shkelë besimin tonë”? Të bëjnë luftë, pasi të ketë mbaruar lufta? Kundër kujt?!

Pyetjet për të sqaruar “enigmat” që krijojnë qëndrimet kundërthënëse të BK nuk kanë fund. Nëse “nacionalistët” shqiptarë luftuan denjësisht kundër pushtuesve të huaj, si shpjegohet që misioni ushtarak i Amerikës antikomuniste u vendos vetëm pranë FNÇL dhe shumica e misioneve dhe ndihmave britanike, po ashtu, u përqendruan pranë këtij fronti? Pse pranë Shtabit Aleat të Mesdheut u thirr dhe u pranua vetëm përfaqësuesi i Frontit dhe askush nga formacionet e tjera politike shqiptare? Si shpjegohet që, ndërsa tri fuqitë më të mëdha që udhëhiqnin frontin antifashist botëror (SHBA, Angli, BRSS) e njohën zyrtarisht luftën e FNÇL, nacionalistët shqiptarë, jo vetëm që e mohuan, (siç bëjnë edhe tani), por kundërshtuan edhe njohjet e sipërpërmendura? Madje, këtu duhet përmendur fakti se Ahmet Zogu u tregua shumë me fisnik dhe atdhetar, duke i përshëndetur deklaratat e fuqive të mëdha që e çmonin këtë luftë.

Pavarësisht se në arkiva mund të gjenden dhe të përdoren, në mënyrë të përzgjedhur, shumë dokumente me të cilët mund të orientohen konkluzionet që dëshiron njëri apo tjetri, e vërteta e madhe është se nacionalistë të ndershëm dhe atdhetarë ka pasur në përbërjen e të gjithë formacioneve politike të kohës së luftës, se disa drejtues lokalë të Ballit Kombëtar kanë qenë të vendosur për luftë kundër pushtuesit dhe se ballistët, në tërësi, e kanë dashur Shqipërinë po aq sa komunistët dhe shqiptarët e tjerë, por udhëheqja qendrore e Ballit Kombëtar nuk e ka pasur përparësi luftën kundër pushtuesve. Asaj i interesonte më shumë pushteti i pasluftës.

Qysh përpara vitit 1990 kam pasur bindjen se propaganda komuniste e regjimit të kohës e kishte rënduar më shumë se duhej “biografinë” e Ballit Kombëtar, madje edhe duke e ironizuar dhe tallur me anë të librave, filmave apo literaturës politike. Mirëpo, ja çfarë i raportonte MPB nënprefekti i Fierit, Zef Pepaj, një nacionalist dhe simpatizant i BK, në maj 1944: “Ushtarët e BK filluen me u zhburrnue dhe ku shkonin për strehim, si edhe sot, filluen me kërkue mishna, raki etj., gja që na shnderon si shqiptarë. Disa pjesëtarë të organizatës lozin edhe bixhoz me shuma të mëdha. Kundërshtarët në fushën e luftës, komunistat, siç e thotë edhe vulgu, sillen krejt ndryshe, për dam, pra, të madh të Ballit… Ai (populli) pra mendon se vetëm Partia Komuniste asht shpëtimi i tij” (Shkresa Nr.1319, datë 23.5.1944).

Pavarësisht çfarë thuhet sot, Balli Kombëtar ishte një organizatë e paorganizuar politike, pa një drejtim serioz qendror dhe pa një orientim të qartë antifashist. Me përjashtim të disa formacioneve lokale periferike, kjo organizatë nuk krijoi kurrë një ushtri të rregullt dhe nuk pati një shtab drejtues. Ndërsa komunistët patën një organizim krejt tjetër dhe ruajtën një dokumentacion të bollshëm për veprimtarinë e tyre politike dhe ushtarake (madje, edhe dokumente që vërtetojnë fajet dhe krimet e kryer prej tyre), BK nuk u tregua aspak serioz dhe dinjitoz as me historinë e tij, (deri tani janë dhënë 4-5 data krijimi të tij), as me aktivitetin politik e ushtarak dhe as me platformën e tij politike (Dekalogu ishte shumë i shkurtër dhe i paqartë).

Qoftë dhe vetëm për këto fakte, ai nuk e meritonte ardhjen në pushtet pas luftës. Mirëpo është tjetër gjë paqartësia, pavendosmëria për shkak të frikës apo edhe mefshtësia për t’u organizuar dhe luftuar okupatorin dhe krejtësisht tjetër gjë bindja se ai nuk duhet luftuar. BK bëri fajin fatal sepse bashkëpunoi me pushtuesit. Bashkëpunoi duke pasur përfaqësues të tij të lartë në organet më të larta shtetërore e qeveritare të krijuar nga pushtuesit, duke angazhuar forcat e tij direkt në veprime luftarake përkrah pushtuesit dhe kundër forcave të FNÇL dhe duke bërë edhe marrëveshje me pushtuesin, siç ishte Protokolli Dalmazzo-Këlcyra i 15 marsit 1943.

Avokatët e BK janë përpjekur që të justifikohen me gjoja luftën për “Shqipërinë Etnike” dhe, njëkohësisht të akuzojnë komunistët se “kishin shitur Kosovën tek Jugosllavia”. Ka pasur dhe ka ende shumë kokëboshë dhe kokënxehtë që i besojnë dhe i propagandojnë këto broçkulla. Për të arsyetuar dhe gjykuar drejt rreth këtij problemi duhet t’u referohemi zhvillimeve faktike të kohës dhe me imagjinatë të shkojmë në realitetin që kishin krijuar rrethanat kombëtare dhe ndërkombëtare të viteve ’40 të shekullit të 20-të. Bota ishte ndarë në dy kampe. Njëri ishte ai i Fuqive të Boshtit (Gjermani, Itali, Japoni), që përbënin fuqitë pushtuese dhe tjetri ishte kampi që luftonte për çlirimin e vendeve të pushtuara dhe që konsiderohej si Kombet e Bashkuara. Ky kamp kryesohej nga SHBA, BRSS dhe Anglia.

Rendi botëror rregullohet sipas të drejtës ndërkombëtare dhe jo sipas dëshirave të grupeve të ndryshme politike apo etnike dhe aq më pak sipas të drejtës zakonore apo rregullave fisnore të banorëve të globit, qofshin këta edhe shqiptarë. Lufta e Dytë Botërore e gjeti Kosovën dhe territore të tjera shqiptare nën shtetin jugosllav. Kjo shkëputje e trojeve shqiptare nga Shqipëria dhe aneksimi i tyre prej një shteti tjetër kishte filluar me Kongresin e Berlinit (1878) dhe finalizuar me Konferencën e Londrës (1913). Pra, pavarësisht se në mënyrë të padrejtë, në vitin 1939 Kosova, dhe jo vetëm ajo, ishte de jure dhe de facto pjesë e Jugosllavisë.

Lufta e Dytë Botërore sillte dy mundësi: Ose do të fitohej nga ushtritë pushtuese të Boshtit, ose nga popujt dhe shtetet liridashës që përbënin grupimin e madh botëror antifashist. Ata që e njohin sadopak historinë e luftërave botërore e dinë shumë mirë se shteti pushtues, para se të nisë ushtritë bën diversionin ideologjik dhe moral ndaj viktimës së ardhshme. Nëse arrin të pushtojë mendjen dhe shpirtin e popullit objekt sulmi, përdorimi i armëve të pushtimit fizik bëhet i panevojshëm, ose pakësohet së tepërmi. Në këtë kuadër ishte edhe “oferta” e Shqipërisë Etnike. Po të dëgjosh propagandën e nacionalistëve tanë të krijohet ideja se përgatitjet për luftë dhe ardhjet e ushtrive italiane e gjermane në vendin tonë ishin bërë për të krijuar “Shqipërinë Etnike”.

Jo rrallë herë përpiqen të na bindin se ushtria gjermane nuk ishte pushtuese e Shqipërisë, por kalimtare. Ardhja e forcave gjermane në Shqipëri ishte pjesë e planeve operative dhe strategjike të luftës dhe i shërbente realizimit të parullës hitleriane që thoshte: “Sot sundojmë Gjermaninë, nesër do të sundojmë botën”. Pushtimi i territorit shqiptar synonte pengimin e zbarkimeve ajrore të aleatëve në rajon dhe, rrjedhimisht, zaptimin dhe mbajtjen e kësaj hapësire për qëllimet e ardhshme. Nuk nevojiten 14 muaj për të përshkuar 300 kilometër rrugë.

Nëse “Baballarët e Kombit” kishin shpresën dhe dëshirën të fitonin ushtritë e boshtit, të cilat gjithë bota i konsideroi pushtuese, kjo është puna e tyre. Nëse do të ndodhte kjo edhe mund të bashkoheshin tokat shqiptare në një shtet të vetëm, por ky do të ishte një shtet i pushtuar nga dikush tjetër dhe kukull në duart e atij pushtuesi. Po të kenë besuar në këtë është njëlloj si të besosh se, meqë të kanë rënë flokët në shesh të kokës duhet ta rruash krejt kokën që të dukesh flokëkaçurrel. Ballistët dhe zyrat e tyre të gënjeshtrave, nga njëra anë pretendonin se gjermanët do të realizonin “Shqipërinë Etnike” dhe, nga ana tjetër, i quanin ata kalimtarë. Si mundet një “kalimtar” të realizojë ndryshime territoriale dhe politike jetëgjata?

Ata që i ishin bashkëngjitur koalicionit antifashist botëror besonin dhe luftonin që rendi botëror pas luftës të rregullohej sipas parimeve të këtij koalicioni. Në gusht 1941 u firmos Pakti i Atlantikut nga SHBA dhe Anglia, në të cilin, ndër të tjera, parashikohej se “Pas luftës nuk do të njihej asnjë ndryshim territorial i bërë gjatë luftës…”. Këtë besonte edhe FNÇL dhe këtyre parimeve duhej t’iu përmbahej edhe për çështjen shqiptare. Ky front, së bashku me atë jugosllav, ishin pjesë e frontit botëror antifashist. Drejtuesi i frontit antifashist jugosllav, Josif B. Tito kishte thënë se, “E ardhmja e Kosovës do të vendoset prej një referendumi dhe kufiri mes Shqipërisë me Jugosllavinë pas luftës, nëse do të jetë e nevojshme, do të rregullohet në të mirë të Shqipërisë”(Josip Broz Tito-PRO.HS.7.70, S.O.E. History, File Nr.37/B, Allied Military Mission in Albania, 1942-1945, f.38).

Po të gjykohet me mendjen e viteve të luftës këtu ka një kohezion të plotë midis parimeve të Aleatëve dhe qëndrimeve të Fronteve NÇL të Shqipërisë dhe Jugosllavisë. As Shqipëria e A. Zogut, as ajo e E. Hoxhës dhe as ajo e pas 1990 nuk mund ta merrnin Kosovën me mënyra të tjera përveçse me marrëveshje bilaterale dhe ndërkombëtare. Të tjerat janë përralla që atdhetarët falsë ua shesin mendjeve boshe, tash 75 vjet pa ndërprerje. Madje, vitet e pas 1990 e vërtetuan plotësisht këtë fakt. Ndonëse në mungesë të Luftës së Ftohtë (siç pretendohet), në rrethanat e shpërbërjes së Jugosllavisë dhe të lidhjeve të Shqipërisë me vendet perëndimore, Kosova, jo vetëm nuk është bashkuar me Shqipërinë, por ajo nuk është ende as e pavarur (duke marrë parasysh praninë faktike ndërkombëtare me atribute të pushteteve administrative dhe juridike).

Balli Kombëtar dhe “nacionalistët” e tjerë patën pretenduar se PK dhe FNÇL e prishën Marrëveshjen e Mukjes për shkak të Kosovës dhe të influencës jugosllave. Kur lexon korrespondencën e E.Hoxhës me Ymer Dishnicën, para dhe pas Mukjes bindesh se shkaku i vërtetë i prishjes ishte perspektiva e pushtetit në Shqipëri dhe aspak Kosova. Nuk ishte Kosova, sepse çfarë thuhej në marrëveshje përputhej me përfytyrimin e të dy fronteve (shqiptar dhe jugosllav) për të ardhmen e pasluftës. Po të kishte qenë Kosova shkak i prishjes së marrëveshjes kujt do ia mbante të bënte Konferencën e Bujanit pesë muaj më vonë? Në Konferencën e Bujanit (31 dhjetor 1943-2 janar 1944) morën pjesë komunistët nga Shqipëria, Kosova dhe Jugosllavia dhe aty u vendos zgjidhja e problemit kosovar me anë të parimit të vetëvendosjes. Si shpjegohet atëherë që pas kësaj konference nuk paska pasur ndërhyrje jugosllave dhe vetë Hoxha nuk e hodhi poshtë atë? Konferenca e Mukjes u prish nga Hoxha, sepse rezolucioni i saj për krijimin e një Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë (një lloj qeverie e parakohshme), e vinte PKSH-në në pozita inferioriteti numerik megjithëse në frontin e luftës ishte superiore, në numër, në përkrahje dhe në kontribut. Cili formacion politik në botë do të pranonte të ndryshonte, i ulur këmbëkryq në livadhe, ato raporte që ishin krijuar me luftë dhe sakrifikim të jetëve njerëzore?

101 Komente

Kush janë armiqtë e luftës çlirimtare? Ata që nuk luftojnë për ta çliruar vendin nga okupatorët, por i japin dorën që të rrinë dhe ca, se helbete, ata janë parashikues të së ardhmes, janë aq largëpamës, sa arrijnë të shohin përtej luftës atë që dhe vetë gjermanët e italianët nuk ishin në gjendje ta shikonin. 

Më e bukura është se Hitleri e urrente demokracinë, "demokracinë" që kolaboracionistët shpresuan se gjoja do e fitonin duke bashkëpunuar me të

Qysh nga viti 1991 e këtej, gjithë skota e mohuesve, përçmuesve dhe poshtëruesve të kësaj vepre popullore dhe kombëtare, gjeti strehë nën çadrën politike të Sali Berishës, intrigantit, demagogut dhe sharlatanit më të madh politik në historinë e Shqipërisë 

Na genjeve. Te pakten Edi Rama s'ka gjetur asnjehere strehe nen cadren e Berishes. Ja cfare reflektonte Rama (bashke me Klosin) mbi luften:

Opozita demokratike jo-komuniste ka lindur shumë më herët sesa dhjetori i 1990-ës. Ajo ka lindur bashkë me lindjen dhe përhapjen e komunizmit në Shqipëri. Kemi parasysh këtu të gjithë ata nacionalistë, intelektualë, klerikë njerëz të thjeshtë që e parandjenë qysh me Konferencën e Pezës , ashtu si dhe të tjerë që pranuan aleancën në frontin Nacional-çlirimtar, rrezikun që i kanosej Shqipërisë po të vendosej pas lufte një regjim komunist. Ndërmjet atyre që morën pjesë në Luftën Civile si front antikomunist dhe u vranë, u arratisën ose u burgosën më pas, dallohen plot demokratë, ashtu siç dallohen të tillë edhe në frontin partizan-komunist. 

 

Pajtimi Kombëtar, për të cilin po flitet kaq shumë, pikërisht aty duhet të fillojë, të Lufta Civile. Kjo është një ide fisnike që e kanë hedhur vetë ish-pjesëmarrës në luftën çlirimtare dhe në atë vëllavrasëse. Kushdo që do t’u shpëtojë hijeve të së kaluarës duhet ta mbështesë pa asnjë ngurim këtë ide. 

 

Duhet pranuar më në fund hapur që lufta kundër okupatorit degjeneroi në një luftë të përgjakshme civile, njëkohësisht duhet shuar çdo ndjenjë revanshi prej ngadhnjimtari ose të munduri. Prandaj nuk sjell ndonjë fryt të madh pajtimi midis Partisë Demokratike me atë socialiste ose Ekologjike, por në rradhë të parë pajtimi midis ish-palëve në Luftën Civile (dhe trashëgimia e tyre), shkaktare e së cilës ishte Partia Komuniste Shqiptare e drejtuar nga emisarët jugosllavë. Histeria e luftës për pushtet që kishte projektuar gjenerali Enver Hoxha dhe marrja e pushtetit me dhunë që ka qenë thelbi i çdo lëvizjeje komuniste, është shkaku i vetëm që ajo luftë kundër okupatorit degjeneroi në luftë civile. Pra çështja e pushtetit është argumenti që zbulon edhe shkakun e tradhëtisë që komunistët i bënë demokracisë dhe kombit shqiptar. 

Roland Qafoku qenka duke bere nje dokumentar per L2B ne Shqiperi. Eshte data 23 nentor akoma...deri ne 29 kushedi sa artikuj, dokumentare dhe bunkere do t'i hidhen si uje mbi sycka shqip-publikut.

Rama ka qene mbi cadren e Cunit te Sheqeres, Xhibi, diten qe tentoi te futej nen cadren e tij, ai u perjashtua nga rradhet si anti-Ramizist, ne Vilen Pashko, fat qe do ndiqte te gjithe individet e 1990, qe mendonin ndryshe nga Cuni i Sheqeres.

Edvini, ndjese paste Klosi e Kasem Trebeshina, kane qene, intelektuale nuk ishin....por disa figura disi publike...ndonese Kasemi ...i panjohur,  qe guxuan per here te pare te kujtonin publikun Shqiptar, tek Akademia e Arteve, se Lufta e lavdishme Nacional Clirimtare ishte edhe Lufte Civile. Ishte akti i pare disiedent ne kete nivel, qe ishte paraprire nga levizjet per liri fetare e politike ne Shkoder e Kavaje.  Nderkohe Cuni i Sheqeres ishte ende Anetar i PPSH, dhe me vone do vershellehej publikisht, ne sheshin Demokracia, per falenderimet publike qe i bente komandantit legjendar Ramiz Alia.

Edvini ishte radikali kurse Cuni i Sheqeres pragmatisti...Edvini ishte ai qe u perpoq ti conte turmat tek Blloku...aty ku i ktheu Neritan Alia...apo jo???? Si ka mundesi qe per familjen e diktatori Hoxha, Cuni i Sheqeres respektohej ndersa Edvini etiketohej si Nazi-Skin, kur Cuni i sheqeres rehabilitoji cdo patriot e tradhetar si ne nje han pa porta???? Pergjigja eshte e thjeshte Xhibi, Cuni i Sheqeres eshte  vazhdimesia dhe luante me dy porta kurse Edvini plangprishesi apo ai qe rrezikon statukuone, luan me nje porte, por duke bo hile.

Edvini ishte radikali...u perpoq ti conte turmat tek Blloku.  

Pastaj u be radikal perseri, nga Bllok-rrezues me goditje frontale ia mori kalane nga brenda partise se Bllokut/Nanos...radikaliteti prap s'e linte rrehat keshtu qe meqe ishte vete ne krye te ish-partise se Bllokut, i coi turmat tek Berisha me parullen "Sali dorezo bllokun"...pastaj mbi gjakun e turmave te tij beri prap radikalitet duke u rilindur me bllokun e Saliut...tashme kuptohet duke u promovuar nga radikal ne ngjalëdikal.

Fill pas kesaj u radikalizove edhe ti, u bere ngjalist i paanshem, c'ka te ben qe ne vend te komenteve mbi temen (L2B ne kete rast) te rrokullisesh neper goje n'lebetitje e siper cun-sheqerka, n'cdo ceshtje qe diskutohet ketu. 

Jarebi o Zot mos te zente diabeti kurre, pavaresisht debuleses qe ke per sheqerkat te cilat te kane marre peng trurin tend te pavarur smiley

Xhibi une thjesht te hodha poshte figuren e  cadres.....po ti per keto figura po flet jarebi, Palloshin ke ti ne goje, menngjes dreke e darke, ne kete raste solle edhe Cunin e Sheqeres...lexo veten nuk i solla une.

Po me lejove do te kujtoj nje episod qe mbeshtet idene e autorit.... per te treguar se sa anti-shqiptar eshte Cuni i Sheqeres ndaj kombit te vet: 

...Tirona kishte rrugen 4 Shkurti dhe nje Rruge Ibrahim Rugova, por qe te nxisnim anti-kosovarizmin e percarjen nacionale, Cuni i Sheqeres vjen me idene gjeniale Serbe, qe ti heqe rruges 4 shkurti emrin, dhe ti vere emrin e Rugoves (aksidentalisht i lidhur me nje nga pjesetaret  e masakres te civileve te pafajshem) per here te dyte sepse ne kete menyre, do ringjallte urrejtjen civile partizano balliste 60 e kusur me vone, si dhe urrejtjen ndaj Kosovareve....  ka me Xhibi,..... po ajo pilivesa Doda, qe flirton me palloshin, gjoja ligjevenese por qe kercenon njerezit ti vari tek Palma, ku e gjeti largpamesine e te quaj Avni Rustemin terrorrist, nje e shkolluar ne univeristet Katolik ? Sepse mbas histografise kamuniste erdhi histografie Berishiste e  kjo eshte fryma Serbofile percarese qe ngjalli AI ne popull keto 24 vjet dhe qe autori e ka kapur mjaft mire. Avi Rustemi nuk u denua nga Franca por po denohet nga Doda?  Per mu, Lulthim Zani i Drejtesise dhe Cuni i Sheqeres jane terrorista, sigurisht po ta kesh memorien me te gjate se 6 muj. Zot na ruj o Xhib si nuk u hap ai dhe e ti perpinte dje kur flisnin vrasesit e 21janarit aty mbi viktimat.

Ti je i (sheqerke)semure mer cun lol

Une solla citatin e Rames per L2B, pasi ai citat/qendrim hedh poshte premisen e autorit (e jo vetem) sipas te ciles premise te vetmit qe e kundershtojne retoriken komuniste/enveriste te L2B ne Shqiperi jane kolaboracionistet, tradhetaret dhe ata qe u futen ne cadren e Berishes per tu bere diversanta me Serbine ose me trustin e sheqerkave n'Ekuador.

Tema/ceshtja pra ne kete artikull eshte L2B jo sheqerkat...ti thua jo prit me lere te flas akoma per sheqerkat se s'kam mbaruar se foluri per sheqerkat, plus per sheqerkat...po fole mer sa te duash, per ca te duash, s'ke pse mer leje nga une...une thjesht vura ne dukje sheqerkezimin tend t'robotizuar...ose sic eshte ajo gjeagjeza popullore keto 2-3 vitet e fundit: 

kishim 1 Idriz n'Peshk na u bene shume
sa shume? 
aq sa c'eshte numri i sheqerkave n'kavanoz 

smiley

Po nuk bi poshte autori nga nje detaj i joti dhe i imi i 1990 sepse atehere Palloshi nuk drejtonte gjo. Une thjesht te plotesova konteksin historik.

Historianet kunder Luftes Nacional clirimtare jan pagu e shperbly  per vite me rradhe nga Sala, nderkohe qe pinjolleve te Bllokut ai i dha imunitet politik dhe prosperitet ekonomik , ene kete sdo me e pranu?

Vinte Fatos Nano ngriheshin heronjte partizane, ikte Fatos Nano ngriheshin Ballistet. Shif ne peshk si jan nda grupet pro dhe kunder luftes, e ta kuptosh sa faj ka politika. Politika ka fut hundet ne histori keto e 24 dhe i ringjall konfliktet civile. Po smundet Politika te nderoje edhe Esat Pashen edhe Avni Rustemin, edhe Spacin edhe 5 Majin.

Lene Xhib se u kape shume keq, propaganda Shqupiste ju ka zene syte....te fala Palloshit e shife sa here e ke permend sot ne onderr.

p.s. Une skam gjo me Idrizin or taj, ai eshte komunist e une jam fashist. Por Idrizi osht shume mo idealist se ju te ngjalave, cironkave, Gerdecit e Ilir Metes me Lulthim Zanin e drejtesise. Ndonese e ardhmja eshte e juaja, e Lulthimit dhe Likes e jo e Idrizit.

Tironso me Lutje ..Mos personalizo mo asnjonin ...Si te dush . Mu nuk me prish Pune asnje Kar -izme qofte dhe e Xhiboles .

Une po du me JU vertetu se Enver " paksa Lind e paksa Behesh " nga Rrethanat e Kohes dhe te pakten per KOHEN aq sa lejon prurja per tu shprehur , asnje nuk kam lexuar te mos jete Enver ..Bile - Bole ka trima qe do kishin marre Flake ne Kohet e Stuhishme  kur pasardhesit e Enverit i nxisnin per Revoilta ne vija Uji e Stuhi ne Gota Uji .

Keta fashiste ose JU fashistet , nuk eshte se jeni te sotem .As une . Historikisht kur duhej me arme Ju futen bajonetat ne BYTH . Sot qe duhet me u perplas me Pene ,  vrimen e kane te hapme dhe e fusin Vete .smiley

Po qe per Pushtet Trimash qe te marrin Gjak ne Vetell ne kohen qe "do digjnin Bllokun " me Ed Trap Ramen , po " mbameni shoke se do zihem" smiley.ne me keta e Formum disidencen qe ti kemi gjithmone ne Krye .. Vetem se ne fillim dolen LLUMI , tani  shiten per ajke qumshti .

Sa here te fjalosesh me mu , Larg Derstiles Mullijve dhe Rrenjasijve . Per qejftat pa mundim , keta te Kar -izmes se Xhiboles i dallon me njehere pa Detale, pa fshehje ngjale , me nje Pyetje

Ka pas Lufte apo Jo ? Ne fillim Boterore , pastaj ne Shiperi me te njejtin Objekt
Kunder kujt Behej..dhe kush Fitoi .

Masnej me keta guracokthit ose Coket e Bilardos  si lloi i Xhiboleve e kujtimtaret e diteve te *Stuhishme smiley mos harro se i vejme ne ku te dume pas pergjigjeve per te hap lojen  smiley

Persh !

Mos u idhno Idriz, asgje personale, vec te kujtova se e ardhmja i perket Lulthimit e Likes sesa Palloshit apo Ty. Nderkohe Xhibi me quajti me pafajsi kopjen tende.... Pa u ofendu o Idriz, ti ke me shume gjona te perbashketa me nje fashist si une se me Socialistet e Demokratet e sotem, thote Xhibi....

Lufte boterore ishte Idriz, por fati i Saj nuk u caktu ne Shqypni....I Madhnishmen eshte sakrifica e Partizaneve por po aq e madhe eshte tragjedia mbas 1944. Perfituesi me i madh i te reneve eshte Brezi i pas 1990, sepse nuk jetuan diktaturen komuniste por shijuan faktin qe Shqiperia nuk u tkurr si territor ne 1944 fale pozicionimit te duhur te Shqiptareve ne krah te boshtit antifashist. Po qe ishte lufte civile eshte e veshtire ta mohosh, si kudo Greqi e Jugosllavi. Merhumi vrau burrin e motres,  dashni civile nuk e quajme dot....Jugu u nda fshat me fshat e shtepi me shtepi, Cuni i xhajes ka var prej komesh kushuririn dhe e ka kryp.... Mos i shqeteso ...ka ndodh kudo .... Ke avokat ngjelen qe  kthehet kunder vekes por Edhe plakut te ver....ke Lubonjen qe eshte ne ferr se Edhe krimet e te tijve e mundojne, Kjo eshte lufta civile Idriz qe u imponua Tek ne. Ti ke neveri per fashistet si une? Une shof me respekt idealizmin tend por e ardhmja i perket Lulthimit e Likes sot per sot, Shqiperia nga krahu tjeter ka nevoje per nje drejtim fashist apo korporatist, per disa dekada. Nderkohe lufta kur i cliru Shkodra eshte tragjiko komedia 10 vjecare e rradhes,

Shqiperia nuk u tkurr si territor ne 1944 fale pozicionimit te duhur te Shqiptareve ne krah te boshtit antifashist.

Ky eshte nje nga mitet e historise.Shqiperia ishte ne anen e humbesve gjate LIB dhe prape nuk u tkurr si territor.

Nuk eshte mit, eshte e vertete, pretendimet territoriale Greke ishin dhe jane Edhe sot te diskutueshme. Me fal po ne luften e pare boterore smund te humbnim shume, .....sapo humbem ne  1913 goxha toka ose pjesen me patriotike. Me lejo te cmitizoj Ty personalisht....hap harten e Europes Juglindore e shif ku mbreterite bashkepunuan me pak me aleatet perendimore dhe fatin e trojeve pas luftes....te gjithe humben. Nuk humbi ne perendim Franco i Spanjes, qe mbajti asnjanesine....aq sa ka   Historian qe e kualifikojne se nuk ishte Fashist. Edhe ti Alba je viktime e mitizimit ne ket rast.

E moj me zamete shume qe nuk tu hoqen keto derteper Shqiperine smiley

Ku kishte Shqiperi ne ate Kohe smiley Kush e PIRDHTE ...Se mona rrefesh Frontet Franceze , Italane , Austriake , Greke , Serbe e Turkoshaket e mbetur te E.Pashes  smiley . Apo ke dash te thuash qe kishte Shqiptare

Na i rrefe pak po deshe rrefenjen , (jo perrallate B....ir Historise e te Babsqapit ) ...edhe me  shenimet e xha Abazit smiley ..Naten dhe ty !

Shqipëria në anën e humbësve gjatë LIB ?!

 Shqipëria ka qenë asnjanëse.

Shqipëria u pushtua dhe u kthye në sheshe beteje mes pretendimeve të Fuqive të Mëdha dhe monarkive fqinje dhe u rrezikua shumë, kujto traktatin e Fshehtë të Londrës, por që për fat nuk gjeti zbatim.

Sponsori kryesor i pavaresise se shqiperise ishte austro hungaria .Kur austro hungaria ra shkruan anton logoreci popujt e tjere te balkanit gezuan shqiptaret vajtuan sepse humben mbrojtesin e tyre te vetem.

Ne konferencen e paqes sipas margaret mcmillan .Greket donin jugun e shqiperise,jugosllavet gjysmen tjeter .Italianet donin vloren ,himaren e tepelenen.greket e jugosllavet ndiheshin te kercenuar nga nje prani italiane ne ballkan .italianet ndiheshin te kercenuar nse jugosllavet e greket ishin ne bregun tjeter nje vrap pele larg italise.venizellosi i kishte hipnotizuar figurat kryesore me karizmen e tij.shqiptaret nga ana tjeter kishin vajtur si ne dasem .6 delegacione te ndryshme kundershtonin njeri tjetrin si perfaqesuesit legjitime te shqiperise .ndarja e shqiperise ishte ceshtje e mbaruar.ajo qe nuk dihej ishte kush do te merrte thelen me te madhe.woodrow wilson duke pare sherret midis tre paleve vendosi qe shqiperia te mbetej e pavarur.anglezet ishin te lekundur ndaj pavaresise se shqiperise.shqiptaret kur e pane se po ndaheshin, ne momentin e fundit perkohesisht i lane sherret mes njeri tjetrit .bene kongresin e lushnjes ,nxorren qeverine me sulejman delvinen ne krye , perzune qeverine e durresit.bajram curri e ahmet zogu shtypen republiken e mirdites te gjon marka gjonit.vlonjatet perzune italianet nga vlora.kur iken italianet greqia me jugosllavine u terhoqen nga pretendimet e tyre , shqiperia mbeti shtet i pavarur.

Pas luftes se dyte boterore greket i riperseriten pretendimet e tyre .kete here u kundershtuan nga vetoja e BS dhe jugosllavise e cila e donte te gjithen per vete si republike te 7.bashkimi i shqiperise me jugosllavine pothuaj u be fakt i kryer .pritej vetem nje votim formal .edhe ketu hyri ne loje rastesia .jugosllavet preferonin Koci Xoxen ndaj enver hoxhes i cili perfitoi nga krisja e titos me stalinin per tu lidhur me kete te fundit per te siguruar pushtetin e tij.

Nuk u tkurr nga LIB ? Cfare thua moj ? 

Harta jonë u tkurr e pa luftë botërore. Ishte tkurrur tashmë, që nga 1913

Prape  neser ketu jemi ...smiley Po per Gramatike e shprehje Letrare sa te mendohesh deri neser , nuk ka nevoje .

Termi Lufte Civile nuk eshte as per Lubonjen ,as per ty , as per Takun e Ngjelajve dhe as per Xhibin e ngjalave ! Kur te arrish te vertetosh kategorizimine Luftrave nga Civile ne Lufte midis shteteve do shikosh se edhe Forcat e Rezistences po themi ne ( Poloni , Serbi , Itali etj )  France me De Golin ( Ballist ) megjithse u grine e vrane me partizanet Franceze nuk e qujne L.Civile . Keto quhen, emertohen brenda Luftes si  Lufta Vella Vrasese ..

Per qejf tat .

Askush nuk te pengon Jo ty qe ne Blog je dhe e ke me pash Cilesimin smiley por te Gjithe Kacoruhot e Karecot ( te gjith me kar keta si Historiane ) perfshi B...ir meten , te bejne nje studim KUNDER cdo Doktrine Ushtarake te Djeshme e te Sotme dhe te argumentojne cfare jane Luftrat Civile .

pastaj po nuk u kenduan kengen

O historian me Kaco var

O trima te marre

Se cu mplekset me radare , ...Pse te mos e pranoj Bota kete term  edhe per ne edhe per vete ! Po une kush jam qe te mos ta pranoj si Berisha dhe Rama qe i kemi Liderrrra ?

Ti e ke me kollaj per ta pranu se merr te gatshme nga studimi  . Une do Luftoj dhe ca me armikun e jashtem pastaj domund dhe te brendshmin po ja dola smiley....Naten !

Greket e njohin si lufte civile, jugosllavet paten 2 levizje partizane e 3 levizje nacionaliste e perfunduan ne lufte civile, italianet po ashtu, Ty te dhemb Idriz se shikon si cmitizohet imazhi i luftes se lavdishme nacionalclirimtare...po cti bejme ishte mbarsur me krime...ne i kryem...ai qe krypi cunin e xhajes ishte Ballist....po Mehmeti kur korrte Myzeqare ishte komunisti legjendar, heroi i Spanjes. Ka ardh koha me i vu nje gur siper e me pa perpara nese sdum me perfundu si dinozaurat.

 Unë të lexoj se çfarë do të thuash dhe e mbyll pjesën serioze me dëshirëpër ta hapur Seriozisht në se ke gjë ndryshe nga Doktrinat e Klasifikimet ushtarake të të gjithë Botës.  Në se ke dëshirë të argumentosh Luftë Civile na thuaj të lutem se si e koncepton Civile një Luftë kur vendet janë të PUSHTUARA nga Ushtri të Huaja .Veçanërisht  për Shqipërinë që ishte Plotësisht Juridikisht pjesë e Imperatorisë italiane dhe vazhdimi saj për këtë kohë që flasim , nga Aleati Hitlerian .

Për pjesën fol të flasim , kam mejtimin e mëndjes të shtrihesh më gjërë e gjatë në thellësi e lartësi me mësime për gjithë Botën . Sepse janë ca humbameno nëpër shtabe ushtarake që as ja kanë idenë Luftrave .Psh  teoria Jote me " pse vrau Memeti në luftë pa gjyq " është Luftë Civile po habit dhe Amerikanët duke kërkuar nëpër arkiva Vendim Gjyqi për Hiroshimën .Edhe argumenti , meqë luftëtarët janë të paveshur me uniforma duhet të jenë Civilë dhe nga kjo Mejtimtari Lubonja merr shkas dhe e quan Luftë Civile .

Mua sinqerisht më ka habitur kjo fraza letrarisht e lexueshme ..si cmitizohet smileyimazhi i luftes se lavdishme nacionalclirimtare...po ç'ti bejme ishte mbarsur me krime ....dhe kam mejtim të mëndjes njësoj si zotrote .

 Lufta bëhet me jastëk me pupla e letra  dashurie , po këta që shkojnë e vrasin si nuk e dinë që është krim smiley Sinqerisht i dhashë të drejtë Shvejkut kur në fund të serisë Parë e mbyll  " Po këta nuk e dinë që ka njerëz këtu ? Si qëllojnë me predha "smiley

Idriz, Lubonja eshte poet gjithollog se po te lodhej me pak, hapte Kongresin e Permetit, dhe e kishte platformen e luftes civile te shkruajtur ashi qare.

Komunistet nuk ju sulen Ballisteve pak dite mbas Mukjes, se nuk pranonin platformen e tyre per Kosoven, sepse si ushtria e disiplinuar partizane ashtu edhe ushtria e padisiplinuar nacionaliste nuk ja dilte dot Marshall Titos me hordhite e tij e ti merrte Kosoven. Komunistet vendosen qe luften clirimtare kunder te huajve ta shnderronin ne lufte kunder armiqve te brendshem mbas clirimit, pra Shqiptareve qe kishin bashkupunuar me fashizmin, Shqiptareve qe nuk kishin bashkepunuar me komunizmin si edhe kllasave te pasura qe ishin gjithashtu Shqiptare.  Nje nga aresyet qe Nacionalistet rrinin ne pritje ose nen sqetull te Gjermanit ishte se pane fillimet e luftes civile me prishjen e Mukjes dhe ndjenjin se lufta civile do ashpersohej e u perpoqen te kursenin forcat kunder komunisteve. Pra kishte lufte civile. Tani se cfare denimi  meritonin kuislinget qe mund te ishin edhe intelektuale a njerez me te kaluar te lavdishmeeshte ceshtje tjeter, por perderisa sic tregon edhe Alidemsi mijera vete jan pushkatuar se vidhnin...vidhnin...pra ishin hajdute.....them se keta jane denuar me shume se kuislinget. Ai Shvejku jot, duhet te kujtonte se dikush do qeveriste, dhe perfaqesues vendas do merreshin vesh me Gjermenin per te mbrojtur interesat e nje vendi te pushtuar se ne fund te fundit pushtuesit nuk na i sollen kuislinget po erdhen pa pyt. Per me teper pati eksese ndaj administrates gjate luftes...po sikur te kishin fituar Gjermanet ...cdo ishte bere?????

Nga gjithe kjo e shkruar vetem kete gjykova si te arsyeshme prej Teje  :

Komunistet vendosen qe luften clirimtare kunder te huajve ta shnderronin ne lufte kunder armiqve te brendshem mbas clirimit ...ke harru dhe bashkepunetoreve te tyre smiley

Pavaresisht se cfare do te thuash , tregon qe  nuk paka qene  Lufte Civle po lufte Clirimtare . Dhe kaq nga nje "fashist " nuku keq .

Mendova  se mos i kishe hyre Punes per te shndruar Konceptin e Luftrave ne Bote smiley , pa keshtu me Mukje e Babacare te Kombit i ka mbyll Epopeja e Ballit Kombetar ne kohen e tyre dhe nuk la vend per Sot ...pervec Konferencave shkencore me "se Mukja zotrie " smiley

Ate "argunentin"  qe Forcat nacionaliste kursyen Forcat kunder Clirimtares dhe ndenjen ne Pritje e ke Perle Fare smiley .Te kishe vene dhe pak Plotesuese se gjate kesaj kohe i sterviti Gjermani si Qen Gjahu ne Operacione kunder Clirimtares per Diten e Madhe te Clirimit te Kosoves .Sa per qejf tat Kosva ishte e Cliruar nga Gjermanet !

Mos u lodh me se jam shume i qarte se cfare kupton me Lufte Civile ..po si shtese do i kujtoj Lubonjes dhe Lubonjizmit ..po deshe dhe ty ..

Po te kishin Fituar Gjermanet do i kishin shkuar Hellin ne BYTHE babait te Lubonjes  me shoke perfshi dhe te jatit te Uranit ! 

Clirimtarja i Gjykoi dhekriminelet  i Futi ne Plumb , ca me pak ne Burgje , ca i Liroi dhe ushtrine e haxhiqamileve te nacionalisteve e ktheu ne shtepi ,  i dha parmenden dhe i tha

"  Puno mos u merr me me Denglaxhij e Pallavraxhij shekullore "

Flm 

Ti i lexon gjerat si do Idriz po meqe me pyete dhe u talle me konceptin tim te Luftes civile u mundova te shkoqisja se Lufta civile nga Clirimtaret ishte shume mire e percaktuar dhe llogaritur. Ishin  me te organizuar e disiplinuar  e me energjik, e perderisa kishin armet ne dorem nuk donin te ndanin pushtetin me njeri,  qerruan ke u doli perpara, nga nacionalistet e zogistet, e pastaj ja kthyen pushken edhe njeri tjetrit e sidomos komandanteve te Clirimtares...e populli i lavdishem  perfundoi  me Lenken e Muhon, me Jar Begsin e Ridvan enveristin, qe te perbuzin ty sot si komunist e vellavrases.   Po do durojme edhe takun me tosin, baballaret e te cileve na prune komunizmin te na quajne Enveriste. 

Po prape mire e po i afroheshe te vertetes e pres te pranosh se i vrame ne para se te na vrisnin ata 

 

Plako, i ngaterro pak datat. Neritan Ceka i ktheu njerzit nga Blloku nji dite mbas hudhjes se bustit. Edi ka merita,por tek mitingu ke stadiumi Qemol Stafa, qe ishte pak dite me perpara, nuk ka qene ai qe u perpoq me i cu robt ke Blloku. Turma mori vete per inerci nga adrenalina dhe afersia me bllokun. Megjithate per ate ke te drejte. Te pakten ne ato fillime, Edi ishte me " allcaku" ndermjet atyre lapanjozve. Ishte i pari, nga plehrat qe hypnin ne tribune qe permendi E.Hoxhen. Tekstualisht ( e maj men si me pas nodh dje) ka thone : Vellezer dhe motra. Une nuk jam anetar i PD-se, por me vellezrit e Partise Demokratike me bashkon lufta kunder dogmave te PPSH, kunder dogmes se Enver Hoxhes. Deri ate dite, emri i dylberit ishte permend vetem nga turma ne formen Enver-Hitler. Dhe gjithmone, shkerdhatat qe ishin ne tribune vejshin gishtin ke buzet. Keto i kom me garanci se kom qene vete ne rradhet e para, ke te dyja ndodhjet. Bile diten e Neritanit, ia di per nder Mond Budines qe me ka kap pothujse hopa dhe me me terhoqi mrapa se desha me charge ushtaret. Me ka thone : Aman te lutem, te mos e prishim ate qe beme dje pa gjak. Per hir te se vertetes, duhet thone se une isha spathi' .Kishim gjithe diten t'u pi ke barrakja Arjanit, ke cezmja gurit

Po mir e ke, ishte tek Stadiumi ....Te nesermen i kom akom shurdh veshet, nga mitralozi i Tonksit kur u shpraz ne ajer, tek Hotel Dajti, edhe isha larg..larg.. nga 150 metra nga njoni qe i futi LuleMimoza, ne tyt tanksit...ishte ndonje nga cunat e Bales ndoshta.

Po gallaten me Gonxhen qe lexonte veprat e Dulles faqe me faqe tu tall meneren ne shesh me Kumandantin a e mba men? Atehere i vinte turp njerezve me dal me portret te Merhumit, njerezit i kishin neper shtepia e i fshifshin se u vite zor. Nejse mo keq-qeverisja bo me thon qe ka bo shtet Dulla, kur ai shtet u shkermoq si vile rrushi. Jan kta plehra politikan qe i ngallin lufterat civile e fetare se nga 1990-1995 kishte mjaft kohe me i vun kapak nje here e mire gjonave.

 Lufta Nacionalçlirimtare, një nga veprat më madhore dhe më fisnike të popullit shqiptar, edhe pse kjo vepër qe udhëhequr nga komunistët

Bravo,  bravo !

Qysh nga viti 1991 e këtej, gjithë skota e mohuesve, përçmuesve dhe poshtëruesve të kësaj vepre popullore dhe kombëtare, gjeti strehë nën çadrën politike të Sali Berishës, intrigantit, demagogut dhe sharlatanit më të madh politik në historinë e Shqipërisë.

 

 

Duke qenë njeri pa kurrfarë idealesh dhe pa asnjë skrupull moral, Sali Berisha, si për shumë gjëra të tjera, ka mbajtur qëndrime të ndryshme, gjithnjë në përputhje me interesat e tij të çastit.

 

Qysh atëherë e deri sot, përçmimet ndaj LANÇ dhe pjesëmarrësve e drejtuesve të saj janë shfaqur në forma nga më të ndryshmet, duke filluar me prishjen e çdo memoriali të individëve apo ngjarjeve të asaj periudhe, talljen me veteranët e luftës, ndryshimin e datës së Çlirimit,

 

propagandën se partizanët dhe komunistët vranë njëri-tjetrin dhe nuk u vranë nga pushtuesit, se numri i të rënëve ishte një mashtrim, se komunistët nuk luftuan për vendin por për BS, se lufta ishte e kotë përballë fuqive ushtarake fashisto-naziste, se Italia dhe Gjermania nuk ishin pushtues, por kalimtarë, ose se kishin ardhur të na krijonin “Shqipërinë Etnike”, se komunistët kishin “shitur” Kosovën,

 

se ajo ishte luftë civile dhe jo çlirimtare dhe (në rastin më të mirë), se lufta ishte e drejtë dhe e lavdishme, por udhëheqësit e saj ishin kriminelë etj.

Bravo bravo, e ke qendisur mire Berishen dhe kliken e tij!

smiley

Xhibole  ..merr pak pushim !

Kësaj rradhe më duket se po e harxhon kar-izmën për Ramën smiley Rama nuk është Historian .Është një qytetar i zakonshëm që ka një mejtim mëndje të njëllojtë me LefTKopenë dhe Babasqapin.

Kujt i plasi Cari si e ka mendimin Rama smiley ...është apo nuk është Luftë Civile ? Është apo nuk është Luftë NaÇl  ? Kujt i rruhet mender trapi në se kushdo ka mendimin që Nuk kishte Luftë të Dytë Botërore .Ca më tepër që ajo të ketë kaluar në teritorin Shqiptar ? Kush e qeth se Urani me sholoqe e sholokë ka mejtimin se " babaKarët e Kombit "si mender Dosti - Koliqi nuk Quhen Kolaboracionistë si në të gjithë Botën dhe që u dënuan me Gjyqin e Nurenbergut si " kriminelë Lufte "..e të tjera e të tjera .

Këto i ka VULOSË Koha .

Ti ruaji si Teori se Partisë së baraztundurve do ti duhen për të shkarë sumën sa tek njëra tek tjetra me përvojë Ngjaliste , por mos e konsumo kar-izmën me figura kalimtare si Rama që mezi përballon njëvit e gjysëm Pushtet nga Uragani neokomunistëve të Bashëssmiley  Megjithse më jetgjatin sali qenef berishën populli e pshurri si qen dhe e flaku si leckë e grisur që nuk bën as për të larë dyshemetë e gëlbazat e pijanecëve të SHQUP !

Ruaje figurën dhe mos e harxho kar-izmën .

Merr ca pushim ...

 

Problemi me i madh qe shtrohet sot, pas asaj te luftes civile, eshte se sa deshmore ka Shqiperia nga LIIB. Shifra prej 28 mije eshte e pranuar boterisht, a jane pak apo jane shume nuk ben ndonje ndryshim. E rendesishme eshte se kjo shifer eshte paruar dhe na nderon ne boterisht. Dhe me e bukura eshte se kete shifer e sulmojne ata qe ishin pro Berishes kur ai thoshte se ne ishim vendi me i zhvilluar dhe se vinim pas Gjermanise ne kete rrugetim. Te gjithe kerkojne se si ti shtojne keto benefite, ne qe i kemi te shtuara kerkojme ti pakesojme. Pastaj kur Verua tha se ne patem 28 mije te vrare, ai nuk pati thene se patem 28 mije te vrare ne lufte me arme ne dore, por gjate luftes me apo pa arme na u vrane 28 mije njerez si dhe e tj, e tj....Pra keta 28 mije nuk ishin deshmore qe u vrane ne lufte kunder okupatorit, por 28 mije te vrare nga fashizmmi dhe bashkepunetoret e tyre.

“Partizanët, terroristë ndaj shqiptarëve, burracakë ndaj fashistëve”

Misioni Britanik i vendosur në Shqipëri gjatë Luftës II Botërore ofron në raportet e tij një  “rishikim” të historisë shqiptare të asaj periudhe për të cilin komunizmi i Enver Hoxhës ngriti “Piramidën” e tij heroike, që edhe sot vazhdon të bëjë jehonë falë demiurgëve të rrenave historike.Ky Mision, në përpjekje për të organizuar një grup të gjerë rezistencë kundër pushtuesit italian dhe gjerman pasqyron peripecitë e tij në gjetjen e një frymë bashkëpunimi dhe trimërie tek partizanët shqiptarë.

Ngritja e miteve të luftës është specialiteti i komunistëve shkruhet ne raport.Në historinë e Shqipërisë demokratike vazhdojnë të qëndrojnë ende të qëndisurat komuniste nga demiurgët e rrenave.
Skenat heroike të luftës anti-fashiste të Enver Hoxhës dhe shokëve të tij  janë po aq të pavërteta sa miti i Maos mbi Lumin Dadu. Britanikët tregojnë në telegramet e tyre se tek partizanët kishte një frymë terroriste në luftën ndaj shqiptarëve të fraksioneve të tjera politiko-ushtarake dhe burracakëri në luftën ndaj fashistëve.Komunistet thone se ka 28 mije deshmore te rene ne lufte por shqiptaret kurre nuk e kane pare nje liste te tille.

 smileysmiley

Gjithe bota levdon njerezit e vet qe luftuan pushtuesin e huaj, vetem fara e keqe e Berishes perpiqet me ngulm te ndote imazhin e shqiptareve me ku te mundet. Njeriu me percares e me antishqiptar ne politike qe pas zogut, ne te njejtin nivel me enverin. 

po lene kapon,

 se shprote me karavidhe jane te gjithe kata qe jane skeptik per luften e paraardhesve tone , shumica e te cileve ishin nga 20 vjec deri ne 27 vjec mosha me ebukur,qe dhane jeten per familjet e tyre, per vendin per shqiperine ,   por ju ka hedh trute e gomarit Berisha, dhe lakejt e tij! skane asnje respekt ".

Skan hic turp te genjejne dhe mashtrojne!

Pra keta 28 mije nuk ishin deshmore qe u vrane ne lufte kunder okupatorit, por 28 mije te vrare nga fashizmmi dhe bashkepunetoret e tyre...

Kë sqaron kapon ??? Po të kishte vlerë Kapua nuk e shisnin Italianët pas kaq e kaq vjet bashkëpunëtor në Luftën heorike për mbrojtjen e Shqipërisë si teritor i Viktor Emenuelit smiley që babakarët e Kombit e dhuruan me bukë kripë e zemër jo Bardh e Zi !

Dilema më e madhe e Shqiptarëve është Përse e shndëruan nga

 Njente Kapo në Grande Kaka smiley

Sipas tyre, komandanti i Divizionit të Parë, Mehmet Shehu, i gënjeu duke u thënë se në Tiranë kishte 3 mijë gjermanë. “Arrita në konkluzionin se garnizoni gjerman përbëhej nga rreth 300 veta, ndërsa Mehmet Shehu më thoshte se janë 3 mijë, dhe e vetmja rezervë që gjermanët kishin në Tiranë ishte një skuadron i lëvizshëm me vetëm dy tanke dhe disa makina të blinduara me transportues. Këtë perimetër gjermanët e ruanin me aftësi të mëdha, me sukses ecnin përtej perimetrit dhe pastronin çdo zonë ku partizanët shfaqeshin”, raportoi majori Oliver. Nga ana tjetër, sipas raportit të majorit Oliver, partizanët kishin 3 mijë forca dhe nga fundi i tetorit, deri në datën 11 nëntor, dështuan në sulmet e tyre kundrejt 300 gjermanëve. smileysmiley

Le te themi se kjo eshte e verteta. Cfare ka per te qesh ketu mer rrot kari? Zgerdhihesh se nje ushtri e pergatitur qe i beri zbor rusit e anglosaksoneve bashk bente raprezalje mbi popullin tend? 

Bythqira!

smiley Bravo   

..po 300 gjermona me 3000 partizona nuk te duket me u zgerdhy o bame cari...Sa më primitiv të jetë njeriu, aq më shumë del në krah të species së tij, të llojit të tij, pavarësisht nëse specia e tij, lloji i tij, ka të drejtë apo jo.

...sepse o legen ; më 6 korrik të vitit 1943 një autokolonë e madhe ushtarake gjermane ishte nisur nga Serbia, kishte kaluar nëpër Greqi, kishte hyrë në territorin shqiptar në Korçë dhe prej aty do të shkonte me shpejtësi drejt jugut, me qëllim, ndoshta arritjen në Greqi, për t’u bërë ballë forcave anglo-amerikane që mendohej se do të zbarkonin në jug të Greqisë. Gjatë rrugës, autokolona ndaloi në fshatin Borovë, nja 5 kilometra larg Ersekës. Drejtuesit e autokolonës biseduan me parinë e fshatit për të marrë vesh nëse kishte ndonjë rrezik rruga që do të bënin më tej. Paria e fshatit i siguroi se rruga nuk kishte asnjë rrezik dhe autokolona u nis duke përshëndetur parinë dhe fshatarët. Pak kilometra nga fshati, kur autokolona një pjesë të saj e kishte ende në Borovë, një pritë partizane, në vendin e quajtur Barmash, qëlloi mbi të duke vrarë e plagosur disa gjermanë dhe, pastaj, duke ia mbathur, e la fshatin nën hakmarrjen gjermane. Pas atij aksioni, autokolona u ndal dhe kreu një masakër mbi fshatarët e Borovës, duke vrarë pa dallim mbi 100 veta që nuk kishin asnjë lidhje me pritën partizane. Nuk dihet nëse ata u vranë si hakmarrje sipas rregullit gjerman që për çdo gjerman të vrarë do të vriteshin dhjetë të tjerë, apo të zemëruar nga prerja në besë e banorëve të fshatit që u thanë se rruga ishte e lirë. Nuk dihet, po ashtu, nëse partizanët kishin apo jo dijeni për bisedimet që kishin bërë në Borovë gjermanët me fshatarët dhe për garancinë që kishim marrë prej tyre për sigurinë që do të kishin në rrugë. Nëse partizanët e dinin se ç’kishte ndodhur në fshat, përgjegjësia  e tyre për vrasjet e kryera nga gjermanët ishte shumë e madhe.

..dhe me rastin e 70 vjetorit të masakrës së Borovës, erdhi nga Gjermania djali i njërit prej ushtarakëve nazistë që mori pjesë në atë masakër. Ai kishte lexuar në kujtimet e të atit për atë masakër dhe erdhi në Shqipëri dhe, para banorëve të zonës ku u krye masakra, kërkoi ndjesë në emër të të atit. Atë njeri nuk e dinte kush se ekzistonte dhe nuk mund ta vinte njeri para përgjegjësisë morale që të vinte e të kërkonte ndjesë. Megjithatë, ai erdhi, kërkoi ndjesë për atë që kishte kryer i ati i tij dhe në atë mënyrë u paraqit si një njeri që dënonte veprimet kriminale të të atit, si një njeri që ishte krejt ndryshe nga i ati. Një vit më pas, shkoi po në atë vend ambasadori gjerman në Shqipëri dhe kërkoi falje ne emer te shtetit.

kishte kaluar nëpër Greqi, kishte hyrë në territorin shqiptar në Korçë dhe prej aty do të shkonte me shpejtësi drejt jugut, me qëllim, ndoshta arritjen në Greqi,..

Shumë prekëse ajo pjesa ku Paria smiley e Barmashit priti me AnthUziaZëm Gjermanët Turistë të cilët të ardhur nga ana e anës ,  ndaluan për të shpërndarë ca tufa me Pishë për të festuar ngjarjen !

Po kam thënë lereni të ziun Kapo të bëjë Gëlasa smiley  .Ç'ne ai të renditet te ata që dinë të lexojnë e kanë mënd. Për  Gëlasa që bën keni ankesë smiley ?

lexo Legen:

 Megjithatë, ai erdhi, kërkoi ndjesë për atë që kishte kryer i ati i tij dhe në atë mënyrë u paraqit si një njeri që dënonte veprimet kriminale të të atit, si një njeri që ishte krejt ndryshe nga i ati. Një vit më pas, shkoi po në atë vend ambasadori gjerman në Shqipëri dhe kërkoi falje ne emer te shtetit.

 

 

pikerisht o legen;

Ky veprim i civilizuar i Pendeses, duhej të shërbente si shembull qe  pasardhësit e kriminelëve komunistë që kanë persekutuar, torturuar e vrarë mijëra shqiptarë gjatë sundimit të tyre , t’i bënte të vepronin edhe ata si gjermani(Edi Rama personalisht) dhe si gjermanët(Socialistet sot ne pushtet). Këtu kam parasysh njerëz të tillë si Bushat,Gjoni, Edi Rama e shumë e shumë të tjerë si këta, të cilët e paraqitën dhe e paraqesin veten si demokratë, si kritikë të ashpër sistemit komunist, si kritikë të atij sistemi mizor e gjakatar, si kritikë të atij sistemi që ndërtuan dhe mbajtën me gjak prindërit e tyre të cilët persekutuan, dënuan, torturuan dhe vranë njerëz krejtësisht të pafajshëm.

Shtrëngohu akoma Kapo , se mos të del ndonjë GËLASË më e shijshme .Se ku i dihet çfarë s'pret nga JU Mbase ke xbuluar  që ndonjë njësit partizan ka sulmuar Barmashin  e Gjermanisë dhe do ketë pas Kumandar babën e Edvin Kriminel Kristaq Ramës e nuk u kërkon falje Jermënëve .

Glasë cilësore kësaj rradhe Kaposh .Kështu bën sa herë të vish jo vetëm kikikrikiki . smiley Ti sikur lexon duket Vetëm për ty e kanë prurë atë thënien e Carit me Dollarin se Kapojve njësoj u Duket .

Gëlasa të mbara Kapo !...po jo sa të mbushësh një legen se nuk ke aq Bythë smiley

Legen ,perse u zgerdhive,

Po falje per ata qe u vrane nga dora e Bashkepuntoreve te fashizmit kush do kerkoje? Ti? 

Mua më duket se po i mer erzin Kapoit me pa të drejtë .

Or shoq për Glasat që lëshon ke kundërshtim ? Ju doni me zor që ai të ketë mënd dhe të mos bëjë Kikikriki . smiley Hiqju tutje Kapoit dhe lere të bëjë punën që di xbërthime në fushën e  Glasologjisë smiley

Islamiket kosovar dhe komunistet shqiptar krenohen per luften kunder pushtuesit perendimor.
Allahu akbar
Zgjohu enver
Vellezer dhe shoke.

Pa lidhje fare. por ti, do ti lidhesh patjeter per gallate se aq di smiley

Hitleri pushtues perendimor? smiley Gjithe perendimi doli kunder hitlerit. Gjithe bota krenohet qe e mundi, neve duhej te gezoheshim qe na pushtoi? lol, gjithsesi, faleminderit qe e tregove ca niveli je, qe te mos lodhem te te pergjigjem here tjeter. smiley

Po me luften kunder arabise dhe kines a.krenoheni?

Shqiperia kontriboi ne luften e dyte boterore ashtu si po ben sot fjala vjen ne irak apo afganistan.komunistet ca pushke i hodhen pavaresisht se pas lufte mohuan plotesisht ndihmen engleze , verdhushkat armet e veshmbathjet qe iu hidhnin ata.10 fishuan numrin e te vrarve e demeve materiale dhe e paraqiten shqiperine si pothuaj vendi ku vendos fati i LIIB.me apo pa lufte gjermanet kishin marre urdher te largoheshin ne menyre qe te mbronin gjermanine e cila kishte marre te tatepjeten ne frontin rus.keshtu qe ato postulatet si ''vendi i vetem ne europe qe u clirua me forcat e veta" etj, jane sa per te kilikosur veten se bota ka burimet e saj e nuk gjykon me mendjen e eunukeve te institutit te nexhmijes.Hiperbolizimi, fryrja, genjeshtra i bejne po aq dem kauzes , sa edhe ata qe e mohojne luften komplet fare.te vraret ne ate lufte ndonese shume here me te paket ne numur se sa pretendon propaganda zyrtare meritojne nderim e respekt.Prandaj tu veme nga nje tufe me lule dhe pas 70 vjetesh ka ardhur koha ta konsiderojme LIIB te perfunduar.

Pa lidhje fare. por ti, do ti lidhesh patjeter per gallate se aq di ..

Po kujt ja thua smiley  Pse nuk e di ti qe kalamajt e Pallatit i kane thene "LlamPaxhijo osht hap i faqe online . ca gallate "

Me fal Ilirian po sidoqifte te kisha ketegorizuar tek ata qe femijeve u fusin nga nje pellembe Bytckave per kalim kohe dhe u thone "Shko ben shurren te keqen xhaxhi ""

 Po ty hallal qe di ti trajtosh si te rritur !  Blog Interesant me thene te Ndrejten !

Ja psh Grande Kaka qe do te mohoje Nunin , kerkon te shtype Iriq me bythen e Anglezeve ...ka dhe lezet se nuk e mohon ..Grande Kaka Jam ,po Luften kunder Fashizmit dhe Nazizmit nuk e bene Partizanet .E bene Anglezet .smiley

Dmth e pranon si te gjithe Kakat ..Lufte Kishte po nuk dihet kush e beri dhe kush Fitoi , Partizanet apo Anglezet , Balli apo Zogistet " smiley

 , oidriz, i kam dhene nje akulloresmiley ikon, ne vend qe te prishja gojen , se eshte i vogel sidoqofte smiley ta mesojme me edukat

Zan çaushi mblodhi popullin me shume se gjinushi me gramozin .Logjike carit*111* . .erdhi i vllai ...smiley dmth Babasqap sali Qenef berisha  alias vellai i carit , qenka vllai i Peter ter ter ter ter Terit me qe ju bashkuan Protestues ..si asnjehere tjeter .smiley

LefTKope lidhi !  Filluan si ne ato kohet e fillimit . Ose terhiqu Gojezat sa tu dhembin dhembet e gjuha e shtrengoju Yzengjite sa tu dhembin brinjet .

E lexon cfare insinuatash bejne per Babin TUAJ smiley

mbas 70-vjetesh mendoj qe duhet te kemi arritur ate pjekuri dhe ta trajtojme L2B ne Shqp me gjakftohtesi. Nuk mund te shkruash nje analize ( pa citime) dhe nga njera ane te thuash qe njera pale ishte e shitur dhe pala tjeter ishte perfekte. Sikur nuk shkon keshtu bardh e zi. Sipas historise komuniste Lef Nosi ishte nje tradhetar bashkepuntor i armikut. Dhe kush e gjykonte te tille ata qe akoma nuk kishin lindur mire kur Lef Nosi firmoste deklaraten e pavaresise se shtetit shqiptar ne 1912. Dhe si ky rast ka plot te tjere. Percarjen mbi LANC-in e sollen vete komunistet duke mohuar gjithcka kishte ndodhur para dhe gjate luftes.

Po a ishte apo jo po ky Lef Nosi, firmatari i Deklarates se Pavaresise qe u vu ne qeverrisjen kuislinge te nazisteve? Shume nga patriotet e medhenj te asaj kohe, ne kohen e pushtimit fashist e humben busullen patriotike duke u bashkuar me fashizmin dhe duke u vene nen sherbimin e tij. Dhe kjo eshte nje e vertete e madhe, e cila perpjekjet e tyre te medha per pavaresine e Shqiperise, e mbuluan me njeollen e turpit duke bashkepunuar me fashizmin. Ata u genjyen nen krijimin e Shqiperise se madhe, por harruan se koalicioni i madh antifashist, nuk e barazoi luften antifashiste me luften per rivendikime teritoriale, nepermjet firmosjes se Kartes se Atlantikut. Dhe kesaj karte komunistet i qendruan besnik, ndryshe nga keta patriote te cilet u genjyen ne patriotizmin e tyre.

pikerisht po them qe gjerat nuk jane bardh e zi. Pavaresisht se Shqp ishte e pushtuar ky vend kishte nevoj te qeverisej. Njerezit nuk u thane STOP halleve te tyre per nje periudhe 5-vjecare. Mesa kam lexuar Lef Nosi nuk ka firmosur te pushkatohet apo te internohet ndonje shqiptar (nje rast qe propaganda nuk do e kishte lene pa perdorur)sic bene ca patriote te tjere me mbrapa. Nje rast tjeter eshte dhe ish kryeminstri i fundit i Shqp gjate luftes me origjine nga Elbasani. Njerez qe nuk i bene keq (perkundrazi) askujt por qe u trajtuan si kriminele.

Si ore nuk i bene keqe askujt? Po njerezit kush i varte ne mes te shesheve duke perfshire 2 femra partizane ne mes te gjirokastres? Po fshatrat e Vlores kush i digjte dhe i rrafshonte? paske dhe nick vlonjat pale... Edhe Franca u qeverise nen Gjermanine nga francez po i varen ne mes te Parisit ata.. Lere qe ti kur mohon edhe vendin tend vaj halli te tjerave, muhabet kot. 

alidems shume patriote te asaj kohe e hengren 'tekun' sepse gjermant erdhen me teorine e bashkimit te trojeve shqqiptare ne nje shtet te vetem, dicka qe e arriten vetem dejura sa kohe qe ata ishin ne balkan.  duhet shume kujdes te ndjam fashizmin nga nazismi !

Sic po e tregojne faktet e sotme se lufta e madhe u vendos komplet ndryshe dhe i dha dore mongolve arrixhinj bolshevik te kishin dore te hapur mbi fatet e kombit tone !

GJakdhjeret albanezi i perdorin keto argumenta sa per te krijuar pak mjegull per hijenat e tyre !!!

O rrapi  trisht gjermani ashtu ju tha edhe irlandezeve do t'ju bashkojme ne nje Irlande te vetme dhe skocezeve ju tha do ju bejme shtet me vete... Gjermani ate muhabet kishte ku shkonte bente premtime qe te kishte percarje nen popull.. Ndonje koqe dilte e hante a thua se Hitleri vriste mendjen per te bashkuar "racen Ariane" ne mes te ballkanit.. E hengren karemin nga gjermani dhe pastaj e hengren si nga komunizmi ashtu edhe nga perendimi qe i la si refugjat neper kampe dhe vdiqen me turpi..

Per gjithe mohuesit e luftes qe thone qe ish lufte civile etj etj kam nje pyetje.

duke cituar librin e agjenteve angleze ne shqiperi gjate l2b thuhet se gjermanet lane ne shqiperi te pakten 5000 ushtare nga viti 42-44. (Numri i te vdekurve mund te kete qene deri ne 7000 duke konsideruar veshtiresine e ketyre statistikave)

Pyetja ime eshte: cfare i vrau trupat elite alpine gjermane ne shqiperi ne keto numra kur shqiptaret vrisnin njeri tjetein eskluzivisht?

 

/cdo hipoteze pranohet se dhe inglizi nuk e thote direkt qe i vrane partizanet tane sypatrmbur she shpatullgjere

// gripi i derrave? Viroza stomaku?

I vrau bukuria e natyres tone a tu mbyllte. 

Une kam kohe qe rrekem ti jap pergjigjes nje enigme qe ka te beje me familjen time. Nese nuk ish jermen turisti qe shtiu me top mbi shtepi bazen e familjes time, duke vrare edhe gra e femije (ne fakt vrau vetem gra e femij kur shtiu heren e dyte), kush ish?

Do ta kemi pasur dhe ne ndonje Mato Gruda per komshi. 

Po ca lesh 5000 gjermane kan vdekur se na trashe. 5000 gjerman gjithsej as kan ardhur ne shqiperi. Maksimumi kan vdekur 100 nga te cilet 50 do ken vdek nga tuberkulozi, bronkopneumonia e lia, nja 20 aksidente me makine, 10 nga zemra e hemoragjia cerebrale dhe 20 qe ngelen nga plumbat qorr e rikoshete. Mjafte pate enderra qe ne katnaret me poture me vrima te zbritur nga dhite ne mal kemi vrare ushtare gjermon se late nom. Gjermonin se vriste dot ushtari amerikon jo ta vrisnim ne te lodhurit. Megjithate historia i njeh partizanet fitues, respekt per ata qe dhane jeten ne lufte, ballistet e hengren ne byc dhe pinjollet e partizonve ja hyn me 1 milion coka kaptines vjet.

http://www.amazon.co.uk/The-Wildest-Prov...

Shko thuaja historianit anglez Roderick Bailey punen e katnareve bythgrisur, pasi ta lexosh librin e chuk-norrsave anglez qe kishin ardh ne shqiperi ne 42, nga fjalet e tyre, nga arkivi i mbreterise. Ata nuk kane arsye te genjejne per humbjet e gjermaneve ne territorin shqiptar. 

Per ate pune Gjermanet lane 7mije te vrare ne Krete per 10 dite beteje. Mos u cudit qe qenkan vrare keta ne Shqiperi gjate dy vjeteve. 

Fronti anti-LANC paska kapitulluar. Gjynah. smiley 

Komunistet kane vrane me shume shqiptare se pushtusit

Masakra e Mirditës ka ndodhur më 17 gusht të vitit 1949. Më 7 gusht të atij viti u vra, nga grupimi antikomunist “Komiteti i Maleve”, Bardhok Biba, eksponenti më me rëndësi i komunizmit në Mirditë. Komiteti i Maleve, njëlloj si prita partizane e Barmashit, më pas ia mbathi, duke e lënë zonën nën hakmarrjen komuniste. Trupat ushtarake komuniste, nën urdhrat e Mehmet Shehut, bastisën me egërsi krejt zonën e Mirditës, arrestuan mbi 300 persona nga burrat më me ndikim të zonës dhe çuan në internim 300 familje, të gjithë pa asnjë lidhje me vrasjen e Bardhok Bibës. Nga personat e arrestuar, nga një gjyq i shpejtë i kryesuar nga Bilbil Klosi, u dënuan 14 veta me vdekje: 10 me pushkatim dhe 4 me varje. Në vendin ku qe vrarë Bardhok Biba, në Qafë të Valmirit, komunistët mblodhën mbi 2000 mirditorë për të parë ekzekutimet që do të kryheshin: këtë shfaqje të kriminalitetit dhe sadizmit komunist. Prej të arrestuarve, pak më pas, vdiqën nga torturat dhe tre persona të tjerë, duke e çuar numrin e të vrarëve për vrasjen e Bardhok Bibës në 17 veta. Në këtë mënyrë, komunistët shqiptarë ia kaluan për nga kriminaliteti edhe nazistëve gjermanë. 

Po sikur kemi ra dakort qe ishte lufte civile mer kapo. Tashti, lufta civile i ka kto.

masanej, duke qene qe e ke qef at kodosh gjermoni te viteve 39-45 hajde ti referohemi tradites dhe standarteve te gjermonit. Gjermoni e kish si rregull qe per cdo ushtare te vrare vete para murit 10 civil. Kurse per cdo oficer, 100 civil. Bardhok Biba sipas teje paska qene "eksponenti me me rendesi i komunizmit ne Mirdite". Kur Ceket vrane Reinhard Heydrich gjermonet "linked the assassins to the villages of Lidice and Ležáky. Lidice was razed to the ground; all men and boys over the age of 16 were murdered, and all but a handful of its women and children were deported and killed in Nazi concentration camps." 

Pranje po them, dajeni i her e mire ket muhabet. Dmth nese u referohemi standarteve gjermone, komunistet tane qekan tregu shume shume te bute. Neicht gut, do thosh gjermoni.  

Komiteti i Maleve, njëlloj si prita partizane e Barmashit, më pas ia mbathi

konstatoj lekundje ne vije. ja, keshtu fillon dekadenca. pa ndjere. nje leshim ketu, nje zbutje atje... keto  sollen  deri te rezultati i zgjedhjeve te fundit... smiley

leshimet ...jane pjese e nje loje, qe i ngjan shume lojes me ate derasen indiane,  qe i thone bumerang.

I hoqen ata ..."te Vigut  " , prej sheshit pas Rozafes, ne saje te kontributit te Jozit ? Nji pra ! I howen po bon leshimin se nuk i cun mi shkri, por i paten venos ke qendra grumbullimit plenave.Nji ku ardhen ; " te zotet e punes "  dhe ti muren prej andej dhe fap, ke veni ku ishin ene te stolis me gjithfarsoj  lulesh.

Lishimi pra !

Ballistet ishin me anadollake se partizanet sepse kishin me pak femra luftetare.

Qibi prap ktu ti? T'iku jeta virtualisht o burr, gjynof. 

nejse kur degjon te tilla gomarlleqe, qe si ky me siper, te vjen turp qe je bashkeatdhetari i tij. Se pari, ti perdhos nje periudhe te historise se ketij populli, qe sido qe te jete, eshte historia jote dhe ne mo, e prinderve te tu, se dyti, barazimi i te keqijave qe kane ardhur nga pushtimi fashist me te keqijat qe kane ardhur nga regjimi komunist, tregon me se miri boshllekun dhe mungesen edhe te nje patriotizzmi minor, se nese u referohhesh shifrave, gjate pushtimit fashist ne Shqiperi jane vrare 28 mije vete (me arme ne dore ose jo, te cilet jo domosdoshmerisht mund te quhen deshmore, ne kuptimin klasik te fjales) dhe keto ne vetem 5 vjet, '39-'44. Kurse nga regjimi komunist gjate periudhess '52-'77, jane vrare (pushkatuar me vendim gjyqi) 6937 vete nga keta 3347, ishin per krime kunder shtetit ( ku perfshiheshin edhe diversantet dhe bashkepunetoret e tyre), 1424, per vrasje me dashje dhe 2166 per vjedhje. Dhe na i gjithe ky represion, u zhduk gjakmarrja. Pra vetem nga keto shifra (po ti shtojme edhe ato te periudhes 6 vjeçare nja 5 mije te tjere) atehere shiko se krahasimi nuk vlen, dhe perbuzja qe i ben kesaj periudhe te historise se popullit shqiptar, as me pak e as me shume por te quan me plot gojen ANTISHQIPTAR, (shqiptar qe per inat te sime vjehrre (komunizmit) shkoj e fle me millonane (armiqte e kombit shqiptar)  

Nuk e di te jene pushkatuar,ata qe hodhen bomben ne ambasaden sovjetike me vendim gjyqi.Nga ty po e marr vesh.

Problemi nuk eshte per shifrat por tek ana morale.

Ndersa vendet qe sollen fashizmin u defashistizuan,ne vendet komuniste akoma komunistet vazhdojne e drejtojne vendin ne menyra te ndryshme,dhe as qe kane ndermend te kerkojne fajle per krimet e bera.

Problemi eshte se edhe keto pervjetoret,nuk eshte se festojne fitoren kunder gjermeneve apo italianeve,por festojne ardhjen e tyre ne pushtet.

Kjo sjell pastaj reagime,bile edhe ekstreme edhe nga ana tjeter qe mohon luften.

Zakonisht fituesi shikon perpara dhe nuk i tund certifikaten e fitores cdo 29 nentor humbesit,se pastaj kjo quhet abuzim.

Ok daku, atehere nuk duhet kujtuar ass zbarkimi i Normandise, e as 9 Maji...duhet me i harru, meqe na merziten humbesit.... e bukur logjike... hahahaha i madh je...

Zbarkimi i Normandise perkujtohet se solli lirine e popujve te Europes Perendimore.

Nderkohe qe clirimi nga ushtria ruse ne vendet e lindjes nuk perkujtohet me pompozitet,bile me duket nuk perkujtohet fare.

Mos ngaterro arin me dollarin.

Çfarë mideje ke mor zot !! I jep përgjigje Handikapatëve mendorë smiley Ose do jesh admin i nderuar Alidems shpirtmadh ose nuk e shpjegoj dot këtë bisedë me tru bosh e llomotitës pa asnjë Lidhje përveç citateve .

Këta janë të mbaruar o burrë me një Pyetje

Ka pas luftë të dytë Botrore apo Jo .Ka pas nazistë Gjermanë dhe Fashistë italianë që pushtuan Botën si Kapitalistë se " qenë ndarë tregjet pa qenë Italia dhe Gjermania me Japoninë aty apo JO "

  Ku ishte Gjermania kur Ju ndatë Botën smiley pyeti Hitleri Kapitalistët e nderuar

dhe mbyllet hesapi me këta jargaxhij që dinë emra si Normandi , për deri hedhjen e Bombave Atomike me vendim Gjyqi të handikapatit mendor acdc1 dhe sidomos pas argumenteve të Gjykatësit me famë Botërore kikikikiki e kikiririrkiki Grande Kaka-  Njente Kapo

Kapon mos e llogarit se Gëalas bën i ziu . Ku ti bëjë ? Dhe me glasa duhet marrë ?

Alidems ne amerike tani qe perdorin testet e adn jane liruar si te pafajshem dyzina te burgosurish qe prisnin radhen e ekzekutimit me vdekje ne burg.keta ishin denuar me vdekje pasi kishin shkuar ne gjyq me avukate mbrojtes te drejten e apelit ne disa shkalle etj.

nashi me thuaj cili eshte probaliteti qe ne shqiperi te denuarit pa mbrojtje ligjore ose me  mbrojtje e tipit  ku avukati thoshte:'propozoj shoku gjykates qe klienti im te marre plumbin ballit" qe shumica e ketyre te kene qene te pafajshem?Pompinua i shokut sulo eshte ekspert ne propablitet mund te te ndihmojesmiley

Do thuash ti qe ne revolucion bashke me te njomin kalon edhe ndonje i thate.dakord por njerezit nuk jane numra apo statistika.do te pelqente te rrasnin 20 vjet brenda kot dhe ne fund te thoshnin :"mos u murzit se keshtu e kane keto pune?

Lale, sikur ti ti dish statistikat, atehere do te me japesh te drejte. Interrnimet apo pushkatimet e atij sistemi, kane qene diku tek 30 mije veta, pra as me pak e as me shume se sa 1% e popullsise. Ne te gjithe boten sot qe flasim te denuar ka me shume se 1% e popullsise. Llojet e denimeve jane te ndryshme natyrisht, dhe une nuk po te them se nuk ka pasur edhe teprime, edhe zell te madh nga spiunet e sigurimit, te cilet ne pjesen me te madhe ishin nga shoket antikomuniste te permbysur, por ama tek keto shifra qendrojne edhe sot. Une per vete si dhe fisi im, na mesuan qe me zjarrin, me ujin dhe me qeverrine mos luj... dhe ne nuk lujtem, hongrem ate pjese qe na takonte... kush deshte me honger me shume e hongri. I interrnum ishte edhe Bashkimi i Xhires, por ai u interrnu jo se ishte dissident, por rrifte grune dhe Xhiren e shkrete tre here ne dite, dhe Fronti e interrnoi ne Vurg te Sarandes.e si ky jevgu im komshi ka pas plot nga kjo 30 mijeshe...

Problemin e patem tek saktesia e ketyre vendimeve.Ne leter po e dime qe eshte e drejte qe psh nje agjent i te huajve te denohet .pyetja eshte sa nga ata qe jane denuar si agjente kane qene vertete te tille?po familjaret e tyre qe s'kishin bere faj pse te internoheshin hiqeshin nga puna te mos u jepej e drejta e shkolles etj.Nje ish sigurims neshat tozaj beri nje liber mbi praktikat e sigurimit e cila ishte maja e icebergut.edhe vete dulla ishte indergjegjshem per krimet prandaj pushkatonte ministrat e brendshem cdo 10 vjet e dilte para popullit i lare "shiko o popull une nuk i dija keto gjera por sapo mesova mora masa.."

Pa u përhapur si purtha në pllakë alias i sinonimit të fyellit acdc1 dhe përroit psikik Profil . Janë në të drejtën e tyre.. Blog për të gjithë smiley Hallal politikat bashkatdhetare të nderuar admin, pa dallim Intelekti , shkollimi e dërdëllitje . Diell ua bëftë që i ftoni  ! Kapon mos e llogarisni .Vetëm për Glasa është smiley

Të tërheq vëmendjen cilësimi i të nderuarit Vlonjat .Pavaresisht se Shqp ishte e pushtuar ky vend kishte nevoj te qeverisej....dhe them se kjo është PIKA mbi I e të gjithë argumenteve tepër FALSE e Mukistëve  " nuk duhet parë Bardh e ZI"

I nderuar . Ju duhet më shumë të njihni Teoritë e Oraganizimit dhe Drejtimit të vendeve të Pushtuara . Nuk keni faj që gjykoni kështu se kjo u është SERVIRUR Politikisht nga Injorantë si sali Qenef berisha dhe " marifetçij " e degëzime të babakarëve të Kombit që janë Realisht një Turp Historik ndër të gjithë Kombet që e Ushtruan këtëdetyrë , janë cilësuar Bashkëpunëtorë dhe janë shpallur Kriminel Lufte e dënuar nga Gjyqi Nurenbergut !

Duhet të dish se Ushtritë Pushtuese Kujdesin NR Një pas Pushtimit e kanë në organizimine Administratave me njerëz të tyre BESNIKË e të Paguar( financuar )  armatosur e Trajnuar . Ata nuk i zgjodhi populli po i Vunë Gjermanët e Italianët si Mëkëmbës të tyre .Në se e ke kuptuar këtë ke kuptuar edhe mashtrimin e " Bardh e Ziut "

qe te shmangim cdo keqkuptim apo nenkuptim po te qartesoj mendimin tim.
Per mua te gjithe ata qe kane rene me arme ne dore (apo dhe pushkatuar nga pushtuesi) per lirine e ketyre trojeve jane te pavdekshem. Nderimi iu takon ne perjetsi.
Tani a jemi ne aq te pjekur sa ti marrim historite qe na jane servirur per 45 vjet me rezerva dhe te kemi gjakftohtesine per te patur sensin e dyshimit kjo ngelet per tu pare.
Personalisht do te me pelqente te kishte nje studim dhe rishikim i gjithe fakteve qe jane paraqitur per LANÇ-in. Problemi eshte se kush eshte i besueshem per ta bere kete gje?

Humbje kohe...bla, bla, bla. O ky! Vulgu, vulgu... ne emer te vulgut s'lane pisllik pa bere partizanet e tu, shoku Elitar.
 

Nga kush je ti ..Nga ata që partizanët u futën Azbiun në sumë ,  apo nga ata që vranë partizanët . Se kështu dhe nën ujë e mbi ujë  nuk mund të notosh në një pellgaçe se i thërret vetes  me nik Ujsi smiley  ...vulgu vulgu vulgu...bla bla bla ..Jo po tralala zura një Galë

Rapadam rapadam dipi dopa dhe ding dong allahu ekber sikur janë zënë ..Apo shtojmë dhe një.... bla bla bla ..vulgu vulgu vulgu .... në prtije të pëllitjeve të tjera , se në fund të fundit brënda politikës shçpirtmadhe të adminve të nderuar Jemi 

 Edhe handikapatët mendorë kanë të Ndrejtë të vijnë e të kundojnë smiley

E di qe shqipot nuk i kane qejf shifrat se nisen nga ide fikse ne kokat ne tyre , por kot sa per te ilustruar luften tone titanike e legjendare ,ne shqiperi u vrane 1800 gjermane e rezultuan te humbur 600 te tjere.

Wikipedia thote 26.000 italiane e gjermane te vrare dhe 30.000 shqiptare.

Nga i ke gjetur ato, ti Alba qe je e fiksuar me mohimin e vlerave te shqiptareve ne cdo teme te mundshme?

Nderkohe qe kane pasur rreth 600.000 ushtare gjithsej, sa c'kishim ne popullsi, dhe vrasesit jane drejtuar po nga ballistet. Jam i sigurt qe kur te vije dita te rremohen arkivat gjermane do t'u qepet goja antishqiptareve.

http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_re...

Interesant keto numrat psstak. 

Nuk di se c'thote faqja 418 e Pearson qe ke postuar ti nga Wikipedia.

Shume italiane u vrane nga Greket(shqiptaret e Greqise me mire) ne juglindje te shqiperise. U be lufte e madhe atje. 

Nga nje enciklopedi e luftes se dyte boterore lexova qe Italianet lane prapa / abandonuan mbi 100,000 ushtare kur kapitullan ne Shqiperi. Shume nga keta vdiqen nga uria. 

Nga nje enciklopedi e luftes se dyte boterore lexova qe Italianet lane prapa / abandonuan mbi 100,000 ushtare kur kapitullan ne Shqiperi. Shume nga keta vdiqen nga uria. 

Dhe shume te tjere u vrane nga Gjermanet

Nga i ke gjetur ato, ti Alba qe je e fiksuar me mohimin e vlerave te shqiptareve ne cdo teme te mundshme?

Piet Dritan Hilen zv ministrin e mbrojtjes te hyqymetit shqiptar i cili paguhet nga taksat e tua.ai thote ne gjithe ballkanin humben jeten 24 mije jermane e 12 mije te humbur.ne shqiperi 2000.

Mbasnej 600 mije ushtare per te mbajtur nen hyqem nje popull me 800 mije banore shumica e te cilit jetonte ne katune ku s'arrinin as zogjte e qiellit.ca ishte shqiperia stalingradi?keni ndonje cike common sense e te mendoni me kuken tuaj ju mo aman apo bluani  citate si hoxhet e mejtepit?

Aha, OK, thashe se kishe burim te sigurt. flm per sqarimin. 600.000 kane kaluar, jo se ishin te gjithe per shqiptaret. Ti s'je e besueshme se ti ke genjyer dhe ne tema te tjera kunder vlerave te shqiptareve.

Po pse i do Alba me zamete. Këtu nuk bëhet fjalë për Korektime .Këtu bëhet fjalë për të tjera Gjëra .Lëftuam na apo nuk lëftuam ? - tha !  Po kë Luftuam ? Kush Fitoi në këtë Luftë ? Nga cili krah u rreshtuam ?

Këta na shpengo ti pa ato shifrat nuk e Ulin respektin .Ulin Fryrjet , megjithse asnjëherë nuk Justifikojnë klasën më të ndyrë mnë Historinë e këtij Populli Bashkëpunëtorët e nazi -fashizmit në ndihmë të së cilës vjen dhe kjo Tufë Histerikësh me shifra si Operacion jo Bardh e Zi por " për hir të së vërNëntës " !

Plus që edhe për të të heq Merakun ty si studiuse skrupuloze të merakut të shqipove smiley

28 MIJË është shifër  e Deklaruar nga Balli Kombit dhe që u përvetsua e paraqit si Zyrtare në Paris sepse qe një Realitet i Humbjeve njerzore ..përveç minjve të lloit të A.Zogut që ja mbathin kur ndiejnë Përmbytje e shpëtuan se ikën me karvanet Naziste  !

Këtu të japç xhuvap ..thosh teneqexhiu Koci smiley

Aquamarine dmth uje deti idrizo, uje me kripe. Eshte dhe gur i cmuar.

Fola ashtu, sepse eshte gjuha qe i pershtatet me shume mendjes dhe shkrimit te ketij Viktorit. Pres me shume nivel nga perkrahesit e flakte te LANC, qe t'ia marr seriozisht ate c'ka thone.

Po ti nuk merr provim njeri . Si të gjithë thua dhe zotrote një llaf pa na leqendisur ne si vulg e vlerësuar veten me Gur të Çmuar smiley

Viktori tha ca gjëra ca të tjera të tjerë dhe ca kundër Luftës janë mejtimtarë të Çquar nëse ke Lexuar kapoin .Kështu bëhen bisedat jo me ding dong e vulgu vulgu ..Mejtoj unë !

Vure veten më një krah dhe fol , se siç e ka xbuluar dhe Alba një Zamet të Madh kësaj radhe " se Usa zotrie " na nuk dënohemi se kemi ADN , që do vërtetojnë se nuk jemi vrasës e as statistika , që kanë Vlerë vetëm për nr e Partizanëve smiley E të laftë purtha shalët ishalla digjove e zameteve .Po prit të paktën të kalojë një temë tjetër mo e pështy statistikën që këtu smiley

Kete artikull e lexova dje, dhe po perpiqesha ta kaperdija me zor ter çorben qe kish gatuar ky autor, mirpo s'mu durua me kur filloi ndante shqiptaret ne bardh e zi, dhe me teper kur ata qe kishin rezerva ndaj kesaj lufte nacional-çlirimtare, i quante njerez/ushtare te Berishes. Po mire po une qe kam qene nje kundershtar i Berishes, si dhe mijra shqiptare, por qe kane rezerva per kete lufte, pse duhet te na rreshtosh ne krah te tij. A e kupton autori idiotesine e tij. Ky kerriç qe jeton me te shkuaren, do ishte mire te lexonte VQ ku thuhet/analizohet se, ne shqiptaret humbem duke ju bashkuar koalicionit anglo-amerikan, koalicion qe na la ne balte dhe nuk i rregulloi gabimet e traktateve famekeqe te Versajes dhe Londres, te cilat i lane trojet tona ne vendet e tjera. 

Mos mirrni kot djema si pushka e jevgut, thirrini menies, se ne nuk i ndryshuam dot orekset e fuqive te medha dhe te fqinjeve, me solidarizimin qe iu bem luftes se tyre. 

Dhe po të përqafojmë këtë IDE të V....Q...që unë e  quaj një lajthitje Historike komentin tuaj jashtë kontekstit ,... çfarë fitojmë sot që i jemi bashkangjit këtij Koalicioni të gabuar ? Nuk duhej kompromentuar V...Q.. ja në kët rast se është vepër Dialektike dhe i sheh gjërat në proces ndryshimi jo Statike siç e lexojnë shumë vetë . Edhe Gjenitë bëjnë Gabime them në komentet e veprës tyre smiley

Pse e bëre këtë citim , ndoshta ka një arsye për të qetsuar shokët dhe shoqet antikomunsitë që e Lidhin Veten me Propogandën e Kryeijnorantit Berisha që " ka mujt babën " po nuk shpjegon përse e ka mujtë Kur Rama e lidhi me Organet e Sigurimit dhe e bëri Doktor të udhëheqjes Komuniste smiley

me solidarizimin qe iu bem luftes se tyre.... shumë largpamëse për Sot me rrëximin e Komunizmit  smiley , megjithse nuk qe Solidarizim si Sot qe Lidhje me Gjak , por kuptohet pse e thua !

I kenduar Idriso, autori, i ndan shqiptaret ne dy kampe, arbitrarisht. Ne kete bote, gjerat nuk duhen pare vetem bardh e zi, por kolorit smiley Inatin e kam me autorin dhe koalicionin qe na la ne mes kater rrugeve athere. 

Thash une qe Gjenijte japin shpjegime me pas smiley Po cfare MUTIN ndan autori o Pjeter smiley 

Kampet  i ndan VIJAT me Mur Berlini . Nje Popull me kulture dhe nje Inteligjence jo sqeprish Vucidoli e allish verishesh Matrapaze ,ne Krye Kohe Matrapazesh si Xhibonjizmi ...po ta theksoj qe besoj do ta perdoresh  tek  Intervista e Madhe .PraPraktikisht ..

Merr shembull nga Populli Nazist i Gjermanise koke e Kembe , i madhe i Vogel ,..dhe HESHT e i shtrohet Punes   . Nuk ben Ham - Hum me komisione Varrim -Zhvarimesh e nderim Kriminelesh te Luftes se Dyte ...fixoje Mire se nuk eshte Shqiptare ...BOTERORE ..midis Boshteve ( Kampeve )  

Popuj Loqe e InteliDjente daha me Loqe merren me Paktin Ribentrop - Satlin dhe Deshtimin e Mukjes smiley

E di une qe ne Intervisten e Madhe do vesh syze me xhom ZAIS te Hitlerit po qe perdoren dhe sot shume cilesisht dhe do i CqarOsH keto NgJyRat smiley

Simbas nje tabele te njohur numri i humbjeve ne njerez per Shqiperine eshte aty tek 30 000, Duke patur parasysh numrin e popullsise ne 1944 ( 1 ,073.000) humbja ne krahasim me popullsine per banore eshte 2.81 %

 

http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_I...

 

 

o daku, po ti e ke haberin e wikipedias apo boll qe di me gugllu?
E lexon ti te ajo tabela qe ke sjell qe thote se humbjet civile jane 0 dhe se 30 mije paskan qene ushtarake? ala me ket mijshin per km2?

Kjo tabela qe eshte lart, eshte konfirmuar nga te dhena te sakta, per cdo vend, qe mori pjese ne l2b, numri i viktimave, shqiptare eshte 30 200 vete

pra jane perfshire humbje civile dhe ushtarake bashke, mos u kap te ajo zeroja, sepse aty ajo tabele eshte e pergjithshme, ne cdo dokument kjo shifer (30 mije e 200 ,eshte prezente sa here diskutohet humbjet ne total te njerzeve per cdo shtet )

Bile ketu posht do te shikosh edhe humbjet e gjermaneve dhe italianeve qe eshte mbi 26 mije vete nga 1939 dhe deri ne 1944, Dhe nuk eshte wiki pedia, vetem, po te germosh dekumente t tjera do te shikosh te njetin numer me perafersi

http://en.wikipedia.org/wiki/Albanian_re...

Nje link tjeter jo wiki

http://www.worldology.com/Europe/world_w...

Poshte lufta antifashiste nacional clirimtare! Mirpo po thashe kete qe thashe, atehere duhet edhe ta vazhdoj e te them : Rrofte Hitleri dhe nazi-fashistet! 

Keto me lart i thashe per ata/ato qe duan me cdo kusht te mohojne dhe te denigrojne luften antifashiste liridashese te popullit tone.

Dolen edhe ne kete teme mendjet e iluminuara edhe i xeberthyen detajet historike dhe ne fund lane disa pikepyetje ... po Mukja ... dhe padyshim ceshtja perfundoi me ... po Rama c'fare ka thene per kete .... se ne 1990... 

 

O qe u befshi mut e ju hengshin pulat! 

...cuditerisht nje tjeter personazh u ndje i ofenduar nga ngjyrat bardh e zi dhe leshoi sygjerimin inteligjent me gishtin lart ... lexoni c'fare kam shkruar une o kerrica 

Bravo autorit per pikepyetjet qe ngre. Te baraztundurit jane te lutur te japin shpjegime, mundesisht pa Ramen se Rama ne ate kohe as ne bolet e babes nuk ishte. 
 

 

 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).