LANÇ dhe gostia e batakçinjve

Bashkëpunimi i BK dhe “nacionalistëve” të tjerë me pushtuesit vërtetohet nga dhjetëra dokumente të huaja të kohës. Komandanti i forcave gjermane në Shqipëri, gjenerali Herman Nojbaher, shkruante: “Burrat e BK kurrë nuk u ndeshën me trupat tona. Ata i përdornin energjitë e tyre kundër partizanëve në jug të vendit… Prapavija jonë mbrohej nga banditë shqiptarë nën drejtimin e fiseve dhe të klaneve të tyre. Ata na mbronin në radhë të parë nga partizanët…”. Të vetëquajturit nacionalistë shqiptarë krijuan me dhjetëra “Besëlidhje” e marrëveshje për luftë kundër komunistëve, por asnjë për luftë kundër pushtuesve. Krerët e parisë së Matit bënë një Besëlidhje Antikomuniste në 1942 dhe vendosën që, “Ne, me Italinë Fashiste, jemi vëllezër të një nëne e të një babe, që është Mbreti Perandor, prandaj kush e fyen me fjalë këtë, kush ngre dorën kundër Italisë, do ta shfarosim dhe përjashtojmë për tre vjet dhe do t’i konfiskojmë pasurinë e tundshme dhe të patundshme”, (Gazeta “Tomorri”, 7 nëntor 1942).

“Nacionalistët” shqiptarë të BK dhe Legalitetit, të cilët akuzonin PKSH për “shitjen e Kosovës”, në fund të vitit 1944 dhe në vitet pas Çlirimit, hynë në marrëveshje edhe me politikanët grekë, edhe me komunistët e Titos, për të koordinuar veprimet për shmangien dhe, më vonë, rrëzimin nga pushteti të komunistëve shqiptarë, duke hequr dorë nga territoret shqiptare jashtë Shqipërisë së sotme, e duke pranuar krijimin e federatave me këto shtete, duke lëshuar mbrojtjen (Ministrinë e Mbrojtjes) dhe përfaqësimin diplomatik (Ministrinë e Jashtme) të Shqipërisë në duart e atyre shteteve.

Vetëm në Shqipëri mund të ndodhë që të quhen tradhtarë ata që luftojnë pushtuesin dhe atdhetarë ata që i shërbejnë atij.

 

“Lufta Civile” si makijazh për fytyrat e nxira nga tradhtia

Dhimbja e gjatë dhe e pashërueshme e shkaktuar nga humbja e pushtetit dhe nga pësimet e mëvonshme, (të drejta dhe të padrejta), kanë bërë që “Baballarët e Kombit”, pasardhësit biologjikë dhe avokatët e tyre moralë e politikë ta shpallin LANÇL si “luftë civile”. Po të bazohesh në propagandën e tyre të krijohet ideja se FNÇL në përgjithësi dhe komunistët, si pjesë e tij, në veçanti, ishin një grumbull kriminelësh që luftonin vetëm për pushtet, që s’kanë lënë gjë pa bërë, ndërsa ata vetë, ballistë, zogistë, nacional-fisnoristë, bejlerë, agallarë e bajraktarë ishin jo vetëm ajka e shoqërisë, por edhe paqësorë, tolerantë, atdhetarë dhe demokratë 24-karatësh që s’i hante fare meraku për pushtet fisnor, krahinor apo kombëtar. Është vërtetë për të qeshur dhe njëherësh për të qarë.

Në luftë, ashtu si në paqe, nuk ndodh asnjëherë që njerëzit të ndahen në grupe ku njëri përfaqëson vetëm engjëjt dhe tjetri vetëm djajtë. A kanë bërë Fronti dhe komunistët gabime dhe faje gjatë luftës? Pa asnjë dyshim që po. Siç thoshte W. Churchill, “Lufta është kryesisht një katalog gabimesh të rënda”. Njerëzit bëjnë gabime e faje në paqe, në dasma e në lojëra sportive, e jo më në luftë. Vetë lufta është gabimi dhe faji më i madh, për të cilën është përgjegjës personi apo shteti që sulmon të tjerët dhe jo ai që mbrohet. Lufta ka ligjet e saj, të cilët paqja nuk i kupton. Mirëpo është tjetër gjë të bësh gabime dhe faje duke luftuar pushtuesin e vendit dhe është krejtësisht tjetër gjë të bashkëpunosh me pushtuesin. Bashkëpunimi me pushtuesin është i tëri faj. Karakteri i luftës dhe vlerat e saj nuk përcaktohen nga ekseset që ndodhin gjatë saj, por nga synimi i luftës dhe nga fakti kundër kujt drejtohet ajo.

Edhe sikur pretendimet e “nacionalistëve” të ishin 100% të vërteta, kjo nuk do të justifikonte kurrë bashkëpunimin dhe shërbimin e tyre ndaj pushtuesit. E shumta do të mirëkuptohej një qëndrim neutral. Atdhetarët e vërtetë kanë zgjedhur të jetojnë nën diktaturat e Zogut, Hoxhës apo pasardhësve të tyre dhe kanë kundërshtuar të ndihmojnë të huajt të pushtojnë vendin e tyre.

Ata që bashkëpunuan me pushtuesit nuk ishin as atdhetarë dhe as demokratë, siç na shiten sot në tregun shqiptar të trushplarjes. Ata nuk ishin demokratë, sepse ishin pro dy diktaturave, dy diktatura (Italisë fashiste dhe Gjermanisë naziste), të cilat ishin të tilla në planin kombëtar dhe ndërkombëtar. Kështu që bie poshtë alibia e tyre e bashkëpunimit me nazifashistët për të parandaluar një diktaturë komuniste në Shqipëri. Ata nuk ishin atdhetarë, sepse ishin dakord me pushtimet e atdheut nga dy diktatura të huaja dhe, për t’i lehtësuar këto pushtime, iu kundërvunë me të gjitha mjetet bashkatdhetarëve të tyre që ngritën krye ndaj pushtuesve. Ata quanin “çlirimtarë” vendet e huaja që okupuan gjithë Shqipërinë dhe quanin “pushtues” (madje edhe sot përdorin termin “pushtimi komunist”), vëllezërit e tyre shqiptarë vetëm pse iu zunë karriget e pushtetit. Kjo do të thotë se për ta pushteti personal apo familjar ishte më i rëndësishëm se Shqipëria. Midis një Shqipërie të pushtuar nga të huajt që iu siguronte atyre një pushtet kukull dhe një Shqipërie pa pushtues, por me kundërshtarët e tyre në pushtet, ata preferonin të parën.

“Nacionalistët” tanë që hiqen si pasivë dhe si viktima nuk ishin kurrsesi të tillë. Kreu i BK, Mit’hat Frashëri i drejtonte në 7 tetor 1943 një Qarkore forcave të tij, ku iu thoshte: “Të sulmohen forcat partizane dhe të bëhet propagandë kundër FNÇL” (Fondi 270, Dosja 11, AQP). Njëri nga eksponentët kryesorë të BK, Abaz Ermenji, thoshte se, “Balli Kombëtar, që kishte shumicën në numër, çoi në këmbë fuqitë e veta të qarqeve të Beratit, Elbasanit dhe Korçës dhe nga gjysma e nëntorit 1943 u hodh në sulm të përgjithshëm kundër komunistëve në një vijë që shkonte prej Mallakastrës në të gjitha pikat dhe u tërhoqëm në malësi të Përmetit dhe në Kurvelesh”. Ky pohim i tij, që përkon në kohë dhe në hapësirë me operacionin gjerman të dimrit 1943-1944, tregon qartë se BK ishte shndërruar në një repart ushtarak ndihmës i pushtuesve.

Si “dëshmi” të luftës civile avokatët e kësaj teorie përmendin disa përplasje midis dy palëve të shoqëruara me vrasje apo eksese të tjera. Në periudhën e luftës gjen me shumicë qëndrime që për nga pasojat e rënda janë të pakrahasueshme me “dëshmitë” e avokatëve të përmendur. Menjëherë pas sulmit japonez në Pearl Harbour të SHBA në dhjetor 1941, shteti amerikan grumbulloi dhe izoloi në kampe përqendrimi mbi 120 mijë japonezo-amerikanë, gra, burra, pleq e fëmijë, shumica shtetas amerikanë. E justifikoi këtë me frikën e një bashkëpunimi të mundshëm me ushtrinë japoneze në rast të një sulmi tjetër. Në vitin 1944 Gjykata e Lartë amerikane e konsideroi këtë veprim si kushtetues.

Në shkurt-prill 1945 ushtritë anglo-amerikane bombarduan disa qytete gjermane. Vetëm në Drezden u vranë mbi 50 mijë gjermanë, shumica civilë. Pa përmendur bombat bërthamore në Hiroshima e Nagasaki, incidentet dhe ekseset e luftës kanë qenë të tmerrshme. A janë këto “luftë civile” apo “krime lufte”? Natyrisht që pyetjet nuk shtrohen për të marrë përgjigje nga pasardhësit e bashkëpunëtorëve të pushtuesve të Shqipërisë dhe avokatët e tyre të veshur me kostume historianësh.

Duke e njohur aktivitetin e forcave nacionaliste në Shqipëri, Komandanti Suprem i Forcave Aleate në Mesdhe, gjenerali Willson, i paralajmëronte ato në qershor 1944: “Çdo përkrahje për ushtrinë gjermane kundër forcave të armatosura të Kombeve të Bashkuara, si dhe kundër gjithë atyre që janë në krah të Kombeve të Bashkuara me rezistencën kundër gjermanëve, janë të paralajmëruar se do të trajtohen si armiq, edhe tani edhe ditën e ardhshme të Çlirimit”.

Mbas luftës shumë bashkëpunëtorë të pushtuesve ikën nga Shqipëria dhe disa të tjerë u dënuan ashpër. Duke përjashtuar ata individë që mund ta kenë pësuar padrejtësisht (për këta duhet të kemi dhimbje, respekt dhe nderim), të tjerët morën çfarë meritonin. Këto dënime dhe të tjera të mëvonshme që iu dhanë krerëve kuislingë, si dhe një tufe individësh injorantë që iu bashkuan atyre me armë në dorë prej mentalitetit fisnor e krahinor, disa historianë të sotëm fundamentalistë i numërojnë si fakte që provojnë “luftën civile”. Kolaboracionistët shqiptarë morën atë ndëshkim që iu dha homologëve të tyre në Evropën Perëndimore. Historiani dhe profesori i Universitetit të Harvardit, Walker Laqueur thotë: “Pas Luftës së Dytë Botërore në zonën britanike u shqyrtuan më shumë se dy milionë raste gjatë denazifikimit…Në Belgjikë (me 8 milion banorë) u hapën 634 mijë çështje penale dhe 77 mijë vetë u dënuan si bashkëpunëtorë të pushtuesit. Në Holandë 150-200 mijë burra e gra u hetuan si bashkëpunëtorë… Në Francë u dënuan 120 mijë vetë, duke përfshirë 4785 dënime me vdekje (prej të cilëve u ekzekutuan 2 mijë)…Midis të ekzekutuarve kishte edhe shkrimtarë dhe gazetarë” (“Europa në Kohën Tonë”, f.23-24 dhe 28).

Ish-kryeministri kuisling Mustafa Kruja, në kërkesën e tij për azil politik në SHBA në vitin 1952, ndër të tjera thotë: “Ja, kështu u bëra edhe unë një kuisling, u bëra Peteni i Shqipërisë…” (Panorama, 2 maj 2014). Mirëpo Philip Petain, edhe pse ishte heroi francez në Luftën e Parë Botërore, Franca e dënoi me vdekje. Kështu bëri edhe Norvegjia me Vidkud Quisling-un. Atëherë, përse ankohen kuislingët tanë? Vetëm sepse këta i dënoi një regjim komunist?

Janë me mijëra shqiptarë që kanë të drejtë të ankohen për padrejtësi dhe përndjekje të pësuara gjatë regjimit komunist, por këtë të drejtë nuk e kanë bashkëpunëtorët e pushtuesve. Përpara se të kërkojnë llogari për 45 vitet e regjimit të pas 1944 ata duhet të japin llogari për bëmat e tyre gjatë 5 viteve të pushtimit (1939 – 1944). Këtu e kanë zanafillën shumica e ndëshkimeve dhe pësimeve të ndodhura më vonë.

Edhe sikur ta marrim të mirëqenë mëtimin “nacionalist” për luftë civile, atëherë faji do të binte mbi atë palë të “konfliktit civil” që kishte zgjedhur të rreshtohej me pushtuesin. Në të vërtetë nuk ka pasur luftë civile, por vetëm konflikte midis atyre që si rrugë për të ardhur në pushtet kishin zgjedhur luftën kundër pushtuesve dhe atyre që ardhjen në pushtet donin ta arrinin nëpërmjet bashkëpunimit me pushtuesit. Edhe vetë motot e dy krahëve politikë e tregojnë këtë. FNÇL udhëhiqej nga motoja “Vdekje fashizmit, liri popullit!”, ndërsa “nacionalistët” kishin si moto “Shqipëria e Shqiptarëve, vdekje tradhtarëve!”. Dhe dihet se ata quanin tradhtarë komunistët, ndërsa aleanca botërore antifashiste i konsideronte ballistët si kolaboracionistë të pushtuesve (tradhtarë). Pra, Fronti Nacionalçlirimtar, në të cilin ishin bashkuar atdhetarët “pa dallim krahine, feje e ideje”, kërkonte vdekjen e fashistëve, ndërsa Balli donte vdekjen e luftëtarëve çlirimtarë që udhëhiqeshin nga komunistët.

 

Pse duhet nderuar Lufta Nacionalçlirimtare

Lufta NÇL nuk duhet nderuar dhe respektuar pse atë e udhëhoqën komunistët dhe pse ajo drejtohej kundër fashistëve. Luftën e bëri populli shqiptar. Merita e komunistëve qëndron në udhëheqjen e luftës dhe në refuzimin e çfarëdo pushteti politik të dhuruar nga pushtuesit e vendit (dokumentet provojnë se ata patën dy takime dhe propozime nga gjermanët për pushimin e luftës në këmbim të pushtetit të plotë politik). Lufta do të mbetej e lavdishme edhe sikur ta kishte drejtuar një formacion tjetër politik, edhe sikur të drejtohej kundër një diktature pushtuese të majtë (siç ishte BRSS -ja e kohës së Luftës së Ftohtë). Edhe sikur Aleanca Antifashiste Botërore të humbte luftën kundër fuqive të Boshtit, vlerat e LANÇL nuk do të humbnin, sepse ajo ishte një luftë e drejtë, çlirimtare dhe e moralshme. LANÇL nuk është e lavdishme pse Shqipëria mundi Italinë apo Gjermaninë (kjo nuk është pretenduar kurrë, dhe do të ishte absurditet), por sepse Shqipëria dha kontributin e saj të rëndësishëm, (në raport me popullsinë), në kuadrin e ballafaqimit midis dy botëve, asaj të shtypjes dhe asaj të çlirimit kombëtar.

Vlerat kryesore të luftës nuk qëndrojnë thjesht në numrin e të rënëve apo në madhësinë e betejave. Vlera e parë e saj qëndron në faktin se sikur gjithë vendi të bashkëpunonte me pushtuesit, rregullimet territoriale të pasluftës do të kishin shkuar në favor të fqinjëve që ishin pjesë e Aleancës Antifashiste, e cila rezultoi fituese, dhe territori i shtetit shqiptar do të cungohej akoma më shumë. Ata që ndanë Gjermaninë në dy pjesë (fillimisht donin ta ndanin në katër pjesë) dhe që cunguan disa shtete të Evropës Lindore, nuk do të ngurronin të kënaqnin aleatët e vet në kurriz të një “kapteri rezervist” të Gjermanisë. Vlera e dytë e luftës qëndron në faktin se shmangu paraqitjen e shqiptarëve para bashkësisë së kombeve si një popull pa dinjitet që i përkulet, i shërben dhe i nënshtrohet cilitdo pushtues që i hyn në shtëpi pa trokitur. LNÇL mbetet e rëndësishme sa për të shkuarën po aq edhe për të sotmen dhe të ardhmen, sepse është kriteri moral me të cilin edukojmë brezat. Vetëm një popull që nderon luftëtarët e lirisë kombëtare dhe përçmon puthadorët e pushtuesve mund të radhitet me dinjitet në familjen e kombeve.

Nacionalisti Kostë Çekrezi i shkruante në vitin 1945 mikut të tij Qazim Prodani: “Qofshin 5% ose 50%, ata (partizanët-V.M.) janë burrat që luftuan burrërisht gjer në fund, pa u trembur as nga kapadainjtë qesharakë të Duçes, as nga automatët e fanatizuar të Fyhrerit dhe e fituan luftën për nder të Shqipërisë, duke shlyer njollat e zeza që la në faqet e historisë tonë katili i Matit, palaçot e ceremonive tradhëtore të prillit 1939 dhe duaxhinjtë e Hitlerit, të dënuar me çdukje”.

Ne nderojmë dhe u ngremë varreza ushtarakëve të huaj që ranë në tokën tonë por, nga ana tjetër, u prishim varrezat dhe objektet përkujtimore luftëtarëve shqiptarë. Ne e quajmë krenari dhe nderojmë dërgimin e ushtarëve tanë sot nëpër shkretëtirat e Azisë për të luftuar për interesat e të tjerëve, por përçmojmë dhe fyejmë bijtë dhe bijat shqiptare që dhanë jetët e tyre brenda territorit shqiptar për mbrojtjen e tij. Të përçmosh dhe fyesh Heronjtë e Vigut dhe të nderosh Gjonmarkajt, vrasësit e tyre, një shtëpi që ka mbajtur qëndrime antikombëtare dhe ka bashkëpunuar me të gjithë pushtuesit e huaj tash 150 vjet, kjo do të thotë të veprosh kundër moralit shoqëror, kundër interesave kombëtare, kundër të sotmes dhe të ardhmes së vendit. Revanshi që kanë ndërmarrë armiqtë e të vërtetës dhe të së drejtës tash 24 vjet është sulmi që vesi i bën virtytit, që tradhtia i bën atdhetarizmit, egoizmi idealizmit dhe pasioni arsyes.

Të krenohesh se bën pjesë në një aleancë ushtarake të sotme, ku luan rolin e intendentit kundër armiqve imagjinarë të së nesërmes dhe, nga ana tjetër, të mohosh dhe fyesh pjesëmarrjen aktive dhe konkrete në fushën e luftës kundër armiqve të përbashkët pushtues, siç ishte Aleanca Antifashiste e Luftës së Dytë Botërore, kjo do të thotë të tallesh me historinë, me të vërtetën por edhe me popullin tënd.

Respekti dhe nderimi shkon për të gjithë ata që morën vendimin për të lënë rehatinë personale dhe për të rrezikuar jetën e tyre kundër pushtuesve, duke përfshirë këtu edhe ata anëtarë të BK apo Legalitetit që dhanë jetën duke qenë përballë pushtuesit, por jo ata që u vranë me shpinë nga pushtuesi. Ata që u flijuan, shkuan në luftë për lirinë kombëtare dhe jo për t’u pasuruar, për t’u marrë me biznes, tendera, korrupsion, drogë apo bixhoz siç po bëjnë shumë “atdhetarë” të pas 1990.

Ne nuk mund të presim që lufta dhe luftëtarët të nderohen nga tradhtarët, sharlatanët, hajdutët, kontrabandistët, shtetrrënuesit dhe baballarët e kaosit shoqëror dhe zvetënimit moral të këtyre 24 viteve. Ne nuk duhet të kërkojmë mend e këshilla për objektet e nderimit tonë as nga ndonjë përfaqësues i ndonjë shteti të huaj, historia e të cilit fillon me pushtimet, kolonializmin, skllavërinë, segregacionin dhe vazhdon ende sot me pushtimin e vendeve të tjera për t’iu grabitur naftën dhe pasuri të tjera. Njeriu që ka dinjitet personal nuk mund të pranojë këshilla mbi të drejtat e njeriut nga diplomatë të vendeve, shtetet e të cilëve paditen thuajse çdo vit për krime kundër njerëzimit nga Amnisty International.

Armiq të LANÇL ndodhen sot edhe në korridoret e pushtetit aktual dhe sillen si hije pas drejtuesve qeveritarë. Ndonjëri prej tyre ka arritur të thotë se do kishte qenë krenar po të kishte qenë ministër i qeverive kuislinge të Luftës së Dytë Botërore. Ndërsa një llafazan tjetër u shpreh në një emision televiziv para pak vitesh se, “Si ata që luftuan pushtuesin, ashtu edhe ata që bashkëpunuan me të i shërbyen Shqipërisë sipas mënyrës së tyre”. Pra, sipas këtij farë burri, si luftëtarët e lirisë ashtu edhe puthadorët e robëruesit kanë të njëjtat vlera. Këta i përkasin asaj kategorie që, edhe po të gjejnë ndonjë të huaj në krevatin bashkëshortor i urojnë punë të mbarë, mjafton që gruafjetësi t’iu sigurojë ndonjë privilegj politik e, sidomos, ekonomik.

Njëri nga historianët e xhindosur të sotëm, për të minimizuar vlerat e LANÇL pohoi se frytet e luftës nuk shkuan në shërbim të popullit. Kjo tezë bëhet e pranueshme vetëm nëse me fjalën “popull” identifikojmë 5% të shqiptarëve që u ndëshkuan apo e pësuan (me apo pa të drejtë) gjatë regjimit komunist. Përndryshe, diskutimi do të ishte shumë i gjatë dhe fundi i palakmueshëm për të xhindosurit e sotëm.

Për ata që vajtojnë mosardhjen në pushtet të “nacionalistëve” pas L2B më duhet t’iu kujtoj se Shqipëria e 1944 ishte Shqipëria që na lanë pikërisht këta “Baballarë të Kombit”, ajo Shqipëri për të cilën diplomati italian i viteve ’30, Pietro Quaroni, thoshte: “Pikërisht në Shqipëri unë kam kuptuar çfarë ka qenë jeta në vendet e tjera të Europës rreth vitit 1000″ (Valixhja Diplomatike, f. 89). Ndërsa majori anglez Richard Ridell, në vitin 1943, thoshte: “O Zot! Paskam ardhur në Mesjetë” (“Tema”, 21.06.2011).

Dëshmia më e hershme dhe më e drejtpërdrejtë e personalitetit të “Baballarëve të Kombit” gjendet në faktin që për gati 20 vjet, i tërhoqi nga hunda dhe i solli rreth gishtit një katundar nga Mati, të cilit, me gjithë kërkimet dëshpëruese të ithtarëve, as sot nuk i është gjetur ndonjë autograf a fletë e shkruar, pa le t’i gjesh diplomën e shkollës së mesme.

Është e sigurt se, sikur luftën ta fitonin Fuqitë e Boshtit, këta “baballarë” do i kishin shkuar në hell të gjithë luftëtarët e lirisë, të majtë, të djathtë e të paparti.

Prandaj, Lufta Nacionalçlirimtare, së bashku me Epopenë e Skënderbeut dhe Shpalljen e Pavarësisë përbëjnë tri ngjarjet më të rëndësishme të historisë së Shqipërisë

100 Komente

kur krahason ky debil, luften e skenderbeut qe i mundi turqit 25 here rrjesht, me luften nacional çlirimtare qe nuk vrane nje gjerman te vetem po ishte thjesht lufte civile me teper ose sociale. luftuan komunistet me kapitalistet. 

e c'komoniste e kapitaliste aivrare? ...ketu po q** njeriu njerine, "dilni e shkrihuni me masen, gju me gju me popullin.. po populli a eshte lajmeruar? a jane te pergatitur shoket per pyetjen e befasishme: si shkruhet ne menyre korrekte fjala "trotzkist"...? se nga statistika e fundit, na del qe 68% e popullit luftnacionalçlirimdashes, trotzkistin e dine pjese kembimi per motorra zisi, ndersa 32%-çja qe ngelet, kujtojne se eshte ai qe miremban trapezin te cirku i moskes.

q.rja ashte njerezore, ashtu siku k..lliku yt .. trotzkist ishin ata qe nuk ishin enverist, kaq e thjehste ishte.. kush e nderlikonte e hante. kush e thjeshtonte, e hante. Kush e konfirmonte, e hante. Kush nuk e konfirmonte, e hante. kush rrinte urte, e hante. kush ngacmohej, e hante. logjika e vetme ishte se s'kishte, skizofreni kolektive.

I lumte Frances, ka siguruar internet edhe per te semuret mendore. Na e hiq nje kureshti, nga e di ti qe partizanet nuk kane vrare asnje gjerman? Se mos i ke ngaterruar me legalistet.

PS.Do na e sqarosh pak po ashtu te lutem, rrotullohet Toka rreth Diellit apo Dielli rreth Tokes dhe pse?

i tërhoqi nga hunda dhe i solli rreth gishtit një katundar nga Mati, të cilit, me gjithë kërkimet dëshpëruese të ithtarëve, as sot nuk i është gjetur ndonjë autograf a fletë e shkruar, pa le t’i gjesh diplomën e shkollës së mesme.

Nuk e di sa dakort mund te jete xhaelga me ket???

s'ke pse kapesh pas vogelsinash. ashtu kushdo del me nji cen.

Mungesa e arsimit perkates nuk eshte vogelsi!!!

Tjetrit nuk ja pranune kandidaturen per guvernator banke vetem sepse nuk kish arsimin perkates. Ti po thu qe te bejme nje sy qorr e nje vesh shurdh per poziten e mbretit? Mbret pa dipllomen e shkolles se mesme? Nga ana tjeter diktatorin e kemi bere elaq qe e la universitetin ne vit te fundit. 

k..llik, shkolla eshte institucion i vonte.. as mbreteresha elizabeth e anglise nuk ka pasur diplome shkolle, por john dee i mbante leksione filozofie e matematike ne preherin e tij (nese e lejonin) .. mbreterit kishin governatore e mesues privat.  te mos e shpifim historine, do te fillojne te thone se nuk dinte te perdorte Ipad

Z. lulushi, sipas te dhenave del se Naltmadhnia shkollen (n'dac si institucion te vone) e paskesh frekuentuar.

po flet per te mesmen? dhe per nje popullsi 97% analfabete 

 

nga wikipedia 

Mësimet e para i mori në vendlindje nga mësues privat si Sali Toron, Hysen (Efendi) Cekën dhe Dervish Himën për gjuhën shqipe, Hafiz Muharremin për gjuhën turke, deri në moshën 13 vjeçare. Më 15 Qershor 1905, largohet për në Stamboll dhe fillon studimet në Lycée Impérial de Galatasaray, qëndra e atëhershme e Perandorisë Osmane në rënie, që kontrollonte Shqipërinë dhe më vonë në akademinë ushtarake deri më 1912. Pas vdekjes së t'atit më 1908, u bë Beu i Matit, i quajtur edhe Beu i vogël. U zgjodh në vend të të vëllasë Xhelal Bej Zogolli.

Diplomen e se mesmes sikur po kerkonin me siper. Po me keto e siper i dilka edhe nje gjysme "e Larte".

zotni Roni, vetem fatkeqeve iu kerkohet persosmeri, dhe mbreti yne me te Math te Tij, cdo gje munt te jete, por fatkeq nuk eshte!

Si ...nuk pati fat te keq...? kollaj ngriheshin ato baulet dinga, ne sokakun e Zemblakut ...ata nate( qe me mire te qe prishur mendsh Ducia se sa na i prishi gjumin mretit) dhe me femij te vogel ne dore ? 

Ca  flet qy o Roni...?

diktatorin e kemi bere elaq qe e la universitetin ne vit te fundit.

zotni, diktatorin e kemi bo helaq per mardhenie te pandehura me edit piafin.  

Pjesmarrja e perejve Psikike ne prurje te tilla e zbukuton dhe argumenton me teper Termin Lufte Civile.

hallall  te nderuar Admin.. Diell ua befte .Sa me shume Handikapate Mendor !

LNÇL mbetet e rëndësishme sa për të shkuarën po aq edhe për të sotmen dhe të ardhmen, sepse është kriteri moral me të cilin edukojmë brezat.smiley shtoj... Ndertohen Themelet e nje Kombi te Qendrushem i afte tu qendroje Sfidave te Kohes jo si Kurvat e Saliut qe ju dorezuan Kurvareve te pare qe u treguan Para !

Dhe pikerisht kete Vlere mbajten parasysh pas Lufte qe Ju futen PUNES dhe nuk u moren me Vlerat e Mukjes qe sot kane sherbyer per te mbushur Xhepat e bere nga Tre Kater Vila TRADHETRET e Lllafazanet qe i qane Hallin Popullit ne Protesta ,  ne Krye me Dhijaret dhe Perfituesit e asaj Pune Kolosale te Shqiptareve .Hajdutet dhe Shkateruesit e Moralit dhe Xhepave te Shqiptareve !

Kur Historine nje Populli ja bejne te Tjeret me Libra e Citate kalamajsh , dhe jo me Gjakun e te reneve , ai nuk eshte me Popull por bageti qe mblidhet me melodite e Fyellit  Shkreli me kompani . Cinxuj qe tundin Bythen ne Behare  te Sali Vrome Kuterbim Qelbesires !

I vetmi artikull qe analizon ne menyre korrekte historine e Luftes Nacional Clirimtare duke e vlersuar ate si nje dokument te rendesishem te shqiptareve qe ngre lart dinjitetin e kombit tone ne histori si popull qe ka luftuar per  lirine  dhe te ardhmen e vet,

Autori vlen te respektohet shume njekohesisht per kohen qe ka studiuar dhe kekruar per te nxjerr ne pah vlerat e popullit tone si komb! Edhe njehere bravo!

E kuptoj ngazellimin tuaj dhe etjen per nje shkrin qe mbron LANC pas sulmeve qe i eshte bere nga historianet e shitur per para e poste. Larg ngazellimit mbetet nje permbledhje faktesh te perzgjedhura politikisht dhe opinioneve infantile. Keto shkrime, vec kenaqesise qe ju japin juve, viktima te bombardimit te nje  propagande te meparshme Ala Blendi Fevziu, se dikush kujton te Renet, nuk ka vlere vec ringjalljes se nje lufte te mbyllur 70 vjet me pare. Autori kapercen dege me dege dhe keput kumbulla kur me tone me pak luftenxitese te theksonte rendesine e faktit qe Shqiperia u rendit me vendet fituese, lufta ndaj okupatorit e Uli Shqiperine ne tavoline me vendet fituese dhe sakrifica e te reneve nuk u zhvleftesua pasi territori i Saj, nuk u shperbe me tej, favor ndaj brezave te ardhshem sepse fare mire sot mund te ishim gjysem jugosllavi e gjysem Greqi. 

Nga krahu tjeter budalleqet me collateral damage te Hiroshimes dhe Dresdenit e krahasimi me luften civile tregojne emocionalitet te autorit. Batutat per Zogollin apo per Baballaret e Kombit tregojne mungesa formimi e megalomani e keq perdorje propagandistike. Balli ishte percare ne disa grupe e baruta tja kan kendu vete njeri tjetrit, por sduhet te jete ky thelbi i shkrimit.

 

Nese artikulli vlen per lumturimin e nistalgjikeve qellimi eshte i arrire. Edhe shume te ekzaltuar smund te ndihemi kur bijte e eterve,Lubonja e Ngjela godasin kete lufte e nuk ndjehen krenare per veprat e te pareve, aq me keq kur opozite ne ka marre peng nje Komunist i 8 nentor 1968.

krahasimi me trajtimin e Quislingeve ne vende te tjera tregon mungese vizioni dhe rrezikshmeri sepse mbasi pushkatuam kolaboracionistet e diktatures fashiste e naziste nuk kemi bere te njejten gje me kolaboracionistet e diktatures komuniste. Per shume Shqiptare diktatura 5 vjecare fashiste naziste zgjati me pak se diktatura 45 vjecare komuniste, pa permendur pasojat. A nuk ka ardh koha me i vu nje gure siper ketyre ngjarjeve e te lem historianet e papolitizuar te shkruajne?????

O tironci i lebetit, nuk po t kuptoj une ty me kete komentin tend !

Nuk eshte pune etje dhe ngazellimi ,ky artikull. qe mbron LANC eshte realitet qe duhet ndricuar , dhe jo ti hedhesh vello mashtrimi , apo jo ??

Ti me ve mua edhe pro LANCIT edhe Kundra !!!!!!!

Keto shkrime, vec kenaqesise qe ju japin juve, viktima te bombardimit me propagande Ala Blendi Fevziu, se dikush kujton te Renet, nuk ka vlere vec ringjalljes se nje lufte te mbyllur 70 vjet me pare.

une VIKTIME e  Fezo Leninit  ?!!

Spo te marr vesh per zotin !

 

Deri me sot ne bombardu me libra antikomunist te Fevzos e Uranit, sot po lexon dicka qe i rikthen vlerat LANC dhe po ndjehesh mire. Te mirekuptoj e nuk po te kritikoj, po merrem me author si shume te shperndare. Me mire te merrej me vlerat se sa me budalliqe Jo lufte civile e Jo quisling. Vlora tu nda fshat me fshat dhe e grine njeri tjetrin, e thone skishte lufte civile, fshatar njeri e fshatar tjetri. Nga MallakastrA komunistet e ballistet Luanin tere Naten bixhoz, erdhi letra nga qendra e Merhumit dhe partizanet ja hudhen trute ne ere Ballisteve   Vellezer qe me sabah me mitraloz per turp. Colateral. 

Lufta ishte e lavdishme se na sherbeu si komb por fati luftes nuk u vendos ne Shqiperi e sa per Merhumin, po tja donte suma u boteene zogist ene nazist se ishte shkerdhat.

I inatosur prej vizites se Papes, Erdogani e ka akuzuar Shqiperine per manipulim te historise. Ai tha se nepermjet Bunk'Art Rama ka dashur te baraslargoje kontributin e shquar te partizaneve shqiptare per mposhtjen e nazizmit me diversantizmat e huliganeve si puna e Hamit Matjanit.

Lufta Antifashiste Nacional Clirimtare, isht dhe perjetesisht do te mbetet ne historine e ketij vendi, epopeja me e lavdishme e popullit shqiptar, rreshtuar ne krahun e duhur.Ata qe u bene me dashje kolaboracioniste, normalisht sot pasardhesit e tyre, nuk kane moralin minimal per te fole dhe ca me pak per te qene ata gjykuesit e asaj lufte.Eshte vete historia qe i ka pozicionuar faktet ...sipas bemave te tyre! Te gjithe ata mjerane, qe thone se pati lufte civile ne Shqiperi,nuk kane as idene me te vogel, per percaktimin e tipareve te nje lufte qe ajo te konsiderohet " Lufte Civile "

E si na qenkej lufte civile kur perballe Frontit Antifashist Nacional  Clirimtar nuk kishte asnje civil, por nazifashistet dhe ballsto- zogistet  bashkuar me ta !Lexoni dokumentat me te fundit te vete krereve nazifashiste ne Shqiperine  e okupuar, te cilet thone " Ballstet i kishim aleate..!"

   Per tu bashkuar me okupatoret diten dhe e bene shume te mire sherbimin kreret e dekalogut.Per te dale malit kunder tyre ....e paten siklet te madh ! Dhe tani nuk ka nevoje ti dime kush ishin, sepse kush lind nga mace ...minj do gjuaje ! 

lufte civile se zhvillohet brenda qytetit a shtetit, jo ndermjet forcave te huaja - historia eshte me e thjeshte se c'e komplikojne: ishin dy fronte a tre fronte, u be nje pse anglezet dhe ruset vendosen. me pas anglezet u larguan, ruset ngelen e lane jugosllavet. jugosllavet iken, e lane ruset. ruset iken e lane mehmet shehun dhe kinezet. kinezet ike e lane mehmet shehun. mehmet shehu iku e la ramiz aline. gjithekohes ndenji enveri. Kaq duan te dine kalamajte, kush iku, kush erdhi e kush ndenji. Me te tjera gjera le te merret Miloja. 

..Jo mor,  ketu lufta u be " civile " mes  etnive Hutu  dhe Tutsi ...! 

edhe keshtu mund ta shohesh, lufta civile u zhvillua ndermjet dy grupeve, identitetet politike te te cileve u konstruktuan nga aktore te jashtem - sikur tutsi dhe hutu ne ruanda e kongo, identitete te krijuara nga kolonizatoret.. pse mjaft te shohesh lidhjet familjare te tyre e ndihmen qe i dhane njeri-tjetrit (komandant Guri ishte kusheri me komisarin e batalionit "myrteza caushi", e sekretari i partise diku ne biografi kishte me siguri nje kushuri ballist) .. 

pra lufta per pushtet pas "clirimit" ishte peshqesh e forcave te huaja qe mbeshteten njeren apo tjetren pale sipas midese.. pa te ishte per shqiptaret: ja keshtu si ne keta 20 vjete do e kishin shtyre - me pseudo-revolucione njeher e ne aq vjete

...sigurisht, grupin e pare e formoi ai kapterri  ulqinak i Durrsit.Te dytin e formoi Sinjora Bertini...ke " Kursali " Sec i ra ne koke dhe atij lloj " Xani " dhe u be sebep e na largovi ca vjet prej ...oksidenti .Ku bohej kalla me katnarine qe mur malet ! 

Rrine e meren  debilet, jo nuk u vrane gjermane, jo ishte lufte civile, jo leshi, jo preshi. Nderkohe qe pas 90-tes antikomunisteve ju dhane letrat e asaj qe ne poker quhet royal flush. E cfare bene me ato letra? Nje verr ne uje! Bijte e eterve prap u kthyen ne pushtet...rrini e numeroni yjet tashti. Jo po bunkeri, jo po enveri, jo po zogu. Dalin ca pleq me dy foto dhe u shpeton shurra ne breke...po ringjallet thone kullufat. Te ishim popull i krishtere hajde de se fundja krishteret besojne ne ringjallje. 

me lejo nje korrigjim te lutem. Mbas 90 dhe sot akoma pushtetin e kane pasur komunistet. Nqs per te djathte quan Sali Plehre Berishen bashke me ish sigurimsat e tij qe u bente shantazh me dosjet atehere kjo eshte ceshtje tjeter.

E kam per keta qe nuk e leshojne istikamin kunder komunizmit. Nderkohe qe pushteti ne 90 ju servir ne pjate argjendi. Kishin karte morale qe nuk e ka pas asnji ne Europe, pasi regjimi ne Shqiperi qe vecanerisht i eger. Cfare bene? I shkun nga mrapa Salise.  Se sot e qu pleher Saline ti por nuk ma merenja se gjindja nuk e ka dite se kush ishte Salia ne 92. Por i hudhi nga nji kocke Salia dhe i  thane hic mos e luj kuroren e antikomunistit se te rri shume bukur. Nuk doli njeri ti thoshte prit o zoteri se kur ne na qihej nona burgjeve zotnia tate bridhshe rrugeve te Parisit. 

" ..Ku ku .." po thu Rono ?

Hajde grave mos bej sikur nuk i ke ngrejt dy gishtat dhe nuk ke bertit "Sali Berisha" smiley

Po mor po ! Vec nonen me kan then ..se e kom pas te nershme ! 

Pjeri thote se ke qene antar i PD

A, te lutna! Jo antar i fjeshte por ...nismetar! nuk eshte i soj !

po ku ka patur te djathte mbas 90? Bile te djathte nuk ka patur as para 44.
Ajo pak borgjezi (tregtaret, profesionet e lira etj) qe filloi te formohej nga vitet e fundit te mbreterimit te Zogut u zhbe ne menyre te dhuneshme qe ne vitet e para te pas çlirimit.
Tani kjo qe thua ti qe iu servir ne pjate te argjendte pushteti pas 90 me duket shaka deri ne sarkazem. Kush e serviri pushtetin? Ramiz Alia president ne detyre deri ne 92? Fatos Nano i ardhur nga nomeklatura dhe zari i Nexhmijes? Skender Gjinushi minister i Ramizit dhe kr i PSD? Sabri Godo ish adhurues i EH dhe kr i PR? Pinoku viral ( njeriu i ri par excellence i mesimeve te PPSH), e plot e plot te tjere...Ramizi pushtetin e shperndau midis qengjave te tij dhe as qe behej fjale ta merte kush tjeter perveç ish komunisteve te kamufluar si antikomuniste. E trishte por kjo eshte pak a shume e verteta e atyre viteve. Ndoshta kjo eshte dhe pergjigjja perse Shqp endet akoma me fantazma komuniste e me histori dosjesh qe nuk hapen kurre gjithmone e me shume e rrenuar.

+1

po na dell armik i kllases more. Do te mbanet qendrim karshi teje ne mbledhjen e radhes!

lere lere se e ekzagjerova pak. rrashe pre e provokimit smiley... e kam bere gati autokritiken, po jua coj me e-mail dhe e diskutojme ne grup sot ne te errur.

ashtu derman, ashtu! sic na meson Ai...

o vlonjat shko meso njehere se cili quhet i djathte e cili i majte, pastaj ec na ligjero. 

si ore nuk kishte te djathte ne shqiperi. shumica te djathte ishin dhe jane. prona private te ben te djathte. ndersa funksioni te ben te majte. (shqiperia nuk kishte proletare, ndersa te djathte kish sa te dush, shumica popullsise)

ne borgjezet nuk jane gje te djathte. revolucioni borgjez i nolit nuk ishte gje i djathte, ose ai francez. nuk ishte aspak rastesi qe europa borgjeze perfundoi me sociale se vete vendet komuniste te lindjes, qe gjoja per popullin hodhen themelet e shtetit.

fshatari eshte me i djathte si natyre nga borgjezi. 

Zogu ishte pa shkolle te mirefillte por ishte i zgjuar. Kishte bere shkollen e jetes- sic thuhet ne keto raste. Po ku do te shkollohej Zogu ? Ne turqi ku e kishte cuar i jati, kishte mesuar turqisht dhe shqip, me tutor, deri ne moshen 13 vjec 14 ,, pastaj kur u rrit i pelqyen dy gjera ,

Arti ushtarak dhe femrat smiley Ne austri beri namin, fitoi njohuri ushtarake, po jo ne shkolle dhe preferoi klubet dhe dancingun me ferma austriake, hungareze turke, italiane ... smiley

Kur erdhi ne Shqiperi mesoi shkollen e shejtanit, u be mbret dhe me keshilltare te shkolluar te cilet e drejtonin deri ne nje fare mase si te bente shtet, ci duhej shkolla Mbretit Zog, per i qyt ishte p ..none ! smiley

I rezitoi 10 ra atentave , shpetoi mire .. deri sa mori me vete te gjithe arin e shtetit qe ja mesuan ta ngrinte te tjeret ! Ne fund i beri nje .m.. te modh sic dihet historia mo !

smiley

dmth. ti thua se Zogu ka ushtruar kamasutren me popullin shqiptar? po nuk jemi as te bukur per dreq!

dashnore ka pas, po beqar ishte i falej, kamasutren katrasumen e ka ushtruar keshtu thojne biografet vetem njonin e kemi pas te rregull, te ndrshem me shkolle doktor profesor, qe nuk e njef kamasutren ose katrasumen, ndeshmerine vet ka tregu ne parlament , ku ka kritiku Ramen " cili eshte ai burre, qe rreh gruan dhe del lakuric .." smileysmiley

ka pas qen nje "Pajton" i mbyllur, terhequr   me dy kuaj ( nje i bardhe dhe nje i kuq) qe bente rrugen Nga Shkolla Mbrenore  femnore e Dakes ( ku eshte Universiteti Bujqesor) gjer ne Tirane.Silleshin prej andej vajza te perzgjedhura si ( te kolme, se ashtu i donte derrdomuzi katundar prej Burgajeti) te kolme per t'i heq dhimbjet e kokes ...Mbretit ! 

grava, ate mos e thuaj se do te te merziten njerezit ketu. E mbaj une mend gabim apo edhe shoqja Nexhmie ka qene ne ate shkolle?

"As per Gerdecin s'i ka hipur Ronit kaq shume tensioni, lereni mos e provokoni"  - i kishte thene Mediu Berishes kur kishte pare qe prane tyre ishte afruar truproja e Rames (qe te dukej sikur ata po flisnin per Peshkun). 

Perkujtohet pervjetori i asaj epopeje , prej atyre qe ishin pjesmarres dhe u dashka tu mesojne pinjollet e kolaboracionisteve te mos mbajne portrete te komandantit a komisarit te tyre ne ato beteja , por ....te turkoshakut kusar qe merzen ku e ngulen ne fund te bulevardit.Perkujtimoret jane copeza historie dhe ska pse shfrytezohen per nisma hsterie te te mundurve ! 

tani, di gje per kete qe meton Kac Mufka? - na e beri edhe Ramen pinjoll te Zogut - dhe ne qe habiteshim, ore si kerceu, i nxorri duart nga mullari ne haur, e i futi neper shkresat e ministrise se kultures (Nano)

A do ta hapë Edi Rama dosjen që përmban hetimin sekret të Sigurimit të Shtetit ndaj gjyshit dhe gjyshes të tij, të cilët u morën në pyetje nga Sigurimi i Shtetit në lidhje me marrëdhëniet e tyre me Mbretin Zog? A do ta hapë Edi Rama dosjen ku gjyshja e tij i ka pohuar Sigurimit të Shtetit se ka qenë dashnore e Mbretit Zog dhe se ai pasi e ka shtatzanë e martioi me shoferin e tij? A do ta hapë Edi Rama dosjen e gjyshit të tij ku gjendet pohimi i Vlash Ramës se ai ka qenë impotent dhe se djali i tij, domethënë babai i Edi Ramës është djali i Mbretit Zog. Më kot përpiqet Kryeministri Edi Rama ta zhdukë këtë dosje se ajo është e shkruar gjenetikisht te ai. 
A do t’ u thotë ndonjëherë Edi Rama shqiptarëve se cilin ka xhaxha dhe cilën ka hallë? Sa fëmijë kishte shoferi i Mbretit Zog, gjyshi i Edi Ramës? Në librin e tij “Kurban” Edi Rama përmend edhe kushërinjtë e shokëve, por jo ndonjë xhaxha, ndonjë hallë e ndonjë kushëri apo kushërirë të parë nga babai. Apo edhe kjo çështje ka të bëjë me dosjet sekrete të Sigurimit të Shtetit që do të hapen nga Kryeministri?/Kastriot Myftaraj

Po Kastriot MYFTARI  e di mire prejardhjen e vet ? Se keshtu nga pamja duket si Muzhik ! Filloi tani seria e historive me sex, potence seksuale dhe impotence, nuk e di po FROJDI  e ka thone nje shpjegim qe njeriu qe permend shume histori me sex ka deficne seksuale, ose deshire te humbur ne rinine e vete por qe ruhet shume mire ne memorje dhe shfaqet papritur ne rrethana te caktuar, nepermjet fantazise dhe shkrimeve historike me sex potence dhe impotence ....smiley

tani ato jane teorite e tij social-darviniste, ne te gjithe jemi krijesa te k..forteve 

Po qe per tu marre me fantazine kreative te Kac Miftarit, me aftesine e tij perverse, qe dhjete ti beje te zihen e pese te ...., duhet nate shemitri, me vorben duke zier mish pasterma dhe groshe ...bubullime ! Vec nje gje mesoje ! Kacin nje dit ke me pa tu fol me vehte udheve ...! 

tani Kaci thote dicka te vertete sa i perket luftes se Tiranes - 1. qe historiografia jone eshte nje gallate, ku cdo pervjetor shtoheshin deshmoret (ndoshta se vdisnin veteranet) dhe 2. i vetmi deshmor, sipas Kacit, paska vdekur nga tutkalli ose mastica

Mbi të vërtetën e vrasjes së tij hedh dritë paksa një komunikatë e Divizionit I partizan e nëntorit 1944, në të cilën shkruhet: “Është për t’ u shënuar heroizimi i shokut Estref Osoja i cili vendos mitralozin mbi ndërtesën e librarisë ‘Argus’ dhe rreh armikun së afërmi drejt e në fortinët e tij të Xhamisë së Vjetër.”(“Heronj të Luftës Antifashiste Nacional-çlirimtare: përmbledhje dokumentesh”, Shtëpia botuese “8 nëntori”, Tiranë 1984, f. 159)
Librari “Argus” ishte libraria më e madhe në Tiranë në atë kohë. Estref Osoja vdiq brenda në librarinë “Argus” por jo nga plumbat e gjermanëve. Ai vdiq për shkak se hëngri bukën që e kishte lyer me lëndën ngjitëse të cilën punonjësit e librarisë e përdornin për të ngjitur librat, të cilët ndodhte që dëmtoheshin gjatë qëndrimit në librari. Ky partizan vdiq me dhimbje të tmerrshme se iu ngjitën zorrët. Për këtë duket se u shpërblye me titullin më të lartë, atë “Hero i Popullit”.

Beson  se ka prek  a pa noihere tutkall me dore Kaci ? Po era e tutkallit te ben te ikesh nga lagjia, ku eshte kutia hapur, jo me ta gelltiste i ziu Estref, perzier me nje cope " koromenie" Por te gjith ata qe kane tentuar ta zbehin ate lufte, heronjte e saj , kane qene e jane vec pordhamane, te afte per te leshuar edhe fende, te barzvlefshme me Kacin e co !

 Tutkalli nuk ngjit ne lageshti e ca me shume peristaltika e zorreve leviz me nje solucion bazik te mbushur ...Hajde e beso ne fendet e kacit ! kurajo goxha ! 

per shqiptaret kane thene qe e kane lyer buken me graso - ene ajo bie ere, po nje shok deshmonte me qejf se "ish bash si ere p.."

Eh ca nuk kane thene greket e serbet, per shqiptaret! Romaket ca nuk thane per iliret gjat 254 vjet luftrash mes tyre..Le qe ke te drejte se dhe Perendine me te thena e besojne.Pse kush e ka pare ?

LANÇ dhe gostia e batakçinjve

Historian eshte autori? 

Ju lutemi zoti storian mos i beni silikonin storise, LNCL dhe Revolucioni Popollor i theshte Partia e Shoku Enver. Ustai e fal e tellalli s'e jep, i thone kesa zoti storian. 

Viktor Malaj qenka historian dhe kaluar historianit. 

Shkruante Viktori tek Dita ne 15 qershor 2014 ne lidhje me greven e te perndjekurve (nga sistemi i komandantit te LANÇL): 

...greva aktuale e urisë është amorale për shumë arsye.

 

Përse grevistët nuk kërkojnë, në të njëjtën kohë, edhe dënimin e A. Zogut dhe të Sali Berishës për krimet dhe veprat antikombëtare që kanë kryer?

 

Përpjekja është amorale dhe veprimi antidemokratik

 

... jo pak prej tyre [te perndjekurve] kanë qenë dënuar për krime të tilla si spiunazh, terror, sabotim etj., vepra penale këto që janë dënuar dhe dënohen edhe sot në të gjitha vendet perëndimore. [artikulli i plote]

Per greve-konincidence, ne vitin 2010, gjate greves se famshme kutiste (hap kutine se bashke me voten m'ra prezervativi i fundit brenda) paskesh bere nje artikull (apo leter te hapur mbase?) nje shqiptar nga Kosova. Me t'i qe qepur Viktori atij, vullnetarisht...s'i kishte lene llaf pa thene, per Saliun, Adem Demacin, Saliun, Abraham Linkolnin, Saliun, Mic Sokolin, Saliun, Pitkinin, etj. Kuptohet ne fillim te artikullit Viktori e kishte bere te ditur qe eshte i paanshem...me i paanshem dhe se i Lebetitmi me Kokolepsin e Peshkut, kishte thene

P.S. Alidemso, kot qenke lodhur deri tek gazeta e ish-kryeredaktorit te Kokedhimes per artikuj me seri nga historiane te tille...Peshku ka nje batalian me parti-histor-ziane te tille.  Ja me thuaj p.sh. ca ka thene Viktori per kete ceshtje me shume sesa Idrizi me Ronin?  smiley

Xhibo sic ke te drejte ti te krruhesh mbas meje si dhia mbas kumbulles, edhe autori ka te drejten e tij te shkruaje per denimin e Zogut a Cunit te Sheqers. Autori keput analogji pa vend thjesht per te mbuluar luften vellavrasese ne shtepi  dhe e krahason me demet kolaterale te bombardimeve. Ne patem deme kolatorale nga angloamerikanet e bombat e tyre qe sdonin tja dinin per nacionalist a komunist. 

Nuk ka tradheti me te madhe kombetare sesa kur anet e erreta te nje historie te lavdishme kthehen ne revansh nga te marret e majte e te djathte dhe rihapin plaget e vjetra. Keta tradhetare majtas e djathtas vetem se sigurojne vazhdimesine e luftes civile deri ne ditet tona. Te dalesh me portretet e Merhumit e ta quash komandant nje njeri qe nuk komandoi lufte po e kapi diabeti 30 vjec tu honger petanik i fshehur, e artrit  tu shkrujt se kush do pushkatohej nga rradhet e luftetareve eshte tragjike. Duan te na bejne te duam nje njeri qe bijte e eterve qe na prune komunizmi,, ngjela e lubonja, nuk e pranojne as per horr. Cte beje katnari i thjesht tironc kur ju lexon juve heronjve te majte e te djathte? 

Uron te merrni nje comange  te hapni kokat tuaja njehere e mire e ta dani mire ket pune se u bete torturues ne rrjedhjen tuaj. Te fala komandantit, tan te FB.

I nderuari Xhib! I solla keta artikujt e VM per luften Nacl, ne nje kohe kur po na shurdhojne veshet antikomunistet komuniste, te cilet me verberine dhe servilizmin e tyre te pashoq, me garen mes tyre cili do te duket me trendy me antikomunizmin e tyre, po perdhosin historine tone, te lavdishme (per aq sa eshte). Popujt kudo ne bote kane historine e tyyre kush me shume e kush me pak te lavdishme, kush me shume e kush me pak heroike. Por ka edhe popuj te cilet rrjedha e historise i ka marrre si ajo levozhga e arrres duke i perkundur deri sa i ka lene diku ne nje cep ne ane te lumit dhe kane mbire papritur. Keta popuj po bejne çmos qe te kene, apo te krijojne historine e tyre. Kurse ne kemi aq shume histori mes tëne, saqe na del edhe per fqinjet, por tash se fundmi kemi filluar qe ta dhjesim siper, medemek se me mendte e sotme, ne duhet te kishim BE-ne qysh me 1900, qe te quhesh historia histori.

Lufta NaCl, eshte nje nga asetet me te ndritura te ketij kombi se e radhiti mes fitimtareve. Kete, keta bastarde, ne emer te antikomunizmit, po e perdhosin ne ate fare feje saqe po fillojne te kene turp qe ne kemi qene pjesemarrres dhe fitimtare te kesaj lufte. Ky eshte krim antishqiptar.

Po e trumbetojne Mukjen sikur ka qene gabimi me i madh i komunisteve. Ja ta marrim se ka qene vertete nje arrogance per pushtet e tyre. Po ç'bene te ashtuquajturit nacionaliste? Perse nuk u organizuan vete kunder fashizmit, por vajten dhe u bashkuan me te? Vetem ky fakt, a nuk tregon se komunistet e paten me te drejte se bashkimi qe kerkonin keta ishte vetem per te ndare pushtetin, pasi tua sillnin te gatshem netepsi ata qe luftuan me te vertete? Ky shkrim tregon ne nje forme te thjeshte, per lexuesin veshderr, qe nuk merr vesh nga arkivat apo faktet historika se si duhet gjykuar e verteta. Dhe perfundimisht ngaterrimi me qellim i kesaj lufte me luften civile eshte nje antishqiptarizem i kulluar sa qe pataksen edhe vete perendimoret kur e degjojne. Ketu nuk po bejme gare se kush fitoi kopaca me shume apo kush e kishte kaqolin e arrave me te mire, siç po flasin ca te "tredhur"(tm), jo po sa u vrane e jo po kush e vrau, ketu po flitet per nje levizje te drejte, mbarekombetare, e pozicionuar ne krahun e te drejtes se bashku me aleatet e medhenj, te cilet me pas na e njohen kontributin. Vetem ca nga ne nuk jemi dakort me kete. Dhe eshte per te ardhur vertet keq

alidemso e bere legjende ket çeshtje..., te gjithe kemi luftuar e kemi dhene jeten per çlirim, po s'ben burri keshtu.., ja do vije dita e festes, do bejme picnic, do kthehemi e do shikojme "njesitin guerril" ne youtube e ok.., te nesermen ne pune.

 

Të thuash luftë civile për LANÇ, ku një njëra palë lufton armikun me gjithë bashkëpunëtorët e tij, në një kohë kur vendi është përfshirë në një luftë botërore, ku tradhëtarët e bashkëpunëtorët e armikut konsiderohen armiq, është shumë qesharake. 

Ka pasur elementë të luftës civile LANÇ, po, elementë ka pasur, por nuk mund ta etiketosh një luftë çlirimtare një luftë civile, përderisa vendi është në duart e të huajve, jo një force apo grupi të brëndshëm politik. Nacionalistët shqiptarë shprehen se pranuan të bashkëpunojnë me armikun( fashistët e nazistët) armiqtë e të gjithëve, jo vetëm komunistëve, por dhe të demokracisë, por dhe vetë popujve, jo vetëm regjimeve, për të shmangur një të keqe siç ishte komunizmi. Edhe anglezët, francezët e urrenin komunizmin, por para rrezikut fashist e nazist bashkëpunuan me komunistët, deri në përfundim të luftës. Edhe ata i dënuan bashkëpunëtorët e fshizmit dhe nazizmit, si gjatë luftës e pas saj.

E kështu kjo punë, na dolën këta nacionalistët tanë më demokratë se dhe vetë anglezët e francezët. Natyrshëm më lind pyetja, po nga u frymëzuan xhanëm, si arritën këta 100-ra vetë, ku pjesa dërrmuese ishin analfabetë, të ishin kaq fanatik të demokracisë ? Madje, as fanatikë të demokracisë nuk mund t'i quaj, përderisa edhe nazistët e fashistët përfaqësonin regjime diktatoriale, regjime antidemokratike, ku ashtu si dhe komunsitët dhunuan demokracinë, vendosën terrorin nëpërmejt instrumenteve të tyre të dhunës, eliminuan jetë njerëzore etj.

Meqë jemi tek LANÇ, VFLP  

Ali, dmth ti e paske sjelle Viktorin qe te zhurmohen zerat e atye qe s'mendojne si ty e Viktori? smiley

Ha, O Ali, qetesohuni mer burr se iu iku truri, do beheni per ilace. Sa ofron kjo date jane te njejtat avaze: juve filloni shani bashke-blogistet me prag shtepie sepse ata guxojne te mos kene te njejtat interpretime si ju per L2B ne Shqiperi, kesisoj duke iu ofenduar juve keq fare nga...lufta e Partise dhe partizaneve smiley

Eshte mese normale qe te kete qendrime dhe interpretime te ndryshme per gjera te tilla, aq me shume per nje histori kaq shqip-gjakatare, vellavrasese dhe shkerdhaterore, sic ishte L2B ne Shqiperi, ne vetvete se pari, pastaj dhe per c'ka u transformua pas saj. Kjo ama s'do te thote qe 70 vjet me pas shqip-mileti ta vazhdoje kete lufte n'virtualitet, apo qe p.sh. te te shajne e ofendojne ty thjesht sepse ti mendon se "xhaxhi Enver e kishte me te madh sesa Skenderbeu sepse turqit na munden kurse nazistet i mundem" (dmth morali i luftes=fitimtarin e luftes).
 

antikomunistet komuniste

Haha, shtyje ta shtyjme me fjale kyce: cuni Sheqeres, ata te shqupit, komunistet antikonumiste, vajmedeti, pritcafjaletjeterdothoteRamangaTwitter.

Shif, komunist/komunizmi ne gjuhen shqipe nuk eshte fjale e keqe sepse eshte teori heretike, por sepse per shqiptaret (e jo vetem) ishte praktike makabre. "Komunist eshte ai qe sillet si komunist" do thoshte Forrest Gump-i, p.sh. ai qe ofendohet me shume nga Partia/partizanet sesa nga familja, apo ai qe fillon te shan po guxove te shprehesh jashte vijes se partise. 

Stay classy, Xhibo ...smiley

Më pëlqeu krahasimi i lebetitmit si dhia pa kumbllës për Bythën e Xhibit ose Mendimet e Xhibit . Po gjithsesi krahasim i lehtë më duket .

Krahasimi do të ishte më afër Reales në se Xhibolja do krahasohej  me fërkimin pjellës së gomarit me Pelën  alias Mushkës  ndaj gurëve të avllive ..ku një ndihmë të madhe ja jep me " të shtyrë " dhe një që është zgjuar si Bulkth rrënjasi !

Xhiboles dhe Klasës së saj tundu shkundu e në vërë futu , i pëlqen të kruhet sepse çështjet po dalin nga vrimbythkutia dhe po hidhen në shesh si..nga njëra anë por nga ana tjetër dhe as mish as peshk por edhe mish edhe peshk smiley

Mender shokët që kanë paqartësi në se ishte Luftë apo Jo Çlirimtare le të marrin një mundim të bashkohen me Xhibin e të shkunden ( shake e twist ) mbase u bien nga suma koqet e Kaç M...t  dhe të shohëm në se do e ndryshojnë Agollin

Morët darët more trima /shkulët gozhdët mbetën VRIMA ..

Me këtë InteliDjencë të tyre nuk reciton dot as Khajamin

e djeshmja vdiq / e nesërmja nuk dihet ...

Këta murziten se e sotmja është Mysybet smileyme përpjekje e mundim me zi e prunë Kërmat e mbetura si atavizma Kufomash e të sëmurësh Mentalë smileytë pshurrurr përjetësisht nga Partizanët ose Yjet e Kombit Shqiptar !

Nuk besoj se brezat qe marrin fryme do t'i japin dum ketij muhabeti. Por mbase, diku ne nje nje galaksi, ne te ardhmen (ku mos te flitet gjyshi im apo i jot), robt do vendosin cfare do quajne te moralshme e cfare jo. Psh mund te bien dakord qe te luftosh pushtuesin e huaj eshte e moralshme e te bashkpunosh me te quhet jo e tille apo tradheti. Po ashtu mund te konsiderojne cdo qellim apo perdorim te luftes per qellime te tjera si psh marrja e pushtetit jo te moralshme apo tradheti ndaj idealit te clirimit nga i huaji. Dhe me tej secili te marri pjesen qe i takon te nderimit apo denimit moral. 

juve partizonve te dipllomave, kur t'ju japin dipllomat aq sa arriti te bej Zogu, dmth qe edhe pas 100 vjetesh njerzit shahen nga pragu i deres per figuren e tij, atehere ecni e na tregoni. 

pa perjashtim keni me vdek anonime. me si po duken bathet, t'i keni nja dy njerez te varri, do te jete sukses i modh. jo me pas 1 shekulli, qe as farefisit tuaj, nuk do t'i bije me ne mendje per ju. dmth ate qe ngeli nga ju ose qe late prapa vetes.

Boohhhh, akoma ziheni per luften n-ç kundra fashizmit dhe nazismit smiley

hahaha mundohet i shkreti Alidems me i shkoqit gjerat se ejvallah kupton gjibi se si ka qene e verteta. 
Prape dicka s'funksionon dhe Alidemsi krrun koken dhe pyet veten si ka mundesi??? 

Alidemso ti sjell detaje, i rendit dhe perpilon argumentin tend dhe pastaj vjen gjiba dhe i bo nje moot siper edhe te thote - shif se kjo eshte pune interpretimi dhe une interpretimin e bej me moot. 

Ah moj gjib moj gjib, pune interpretimi eshte Hena apo Universi apo Perendia. Kjo pune e luftes eshte nje histori aspak e larget si ato te Greqise se lashte qe EDHE, NDOSHTA hapen per interpretime. Nuk justifikohet mooti qe bene ballistet (me fal atdhetaret) me interpretimet e tua sot dhe eshte e pahijshme qe nje tradhtar, percares, kriminel si baba jot te injoroje kete lufte dhe te fuse ide e teza qe sja pranon asnji historian qe vlen 2 pare. 

ne amerike perfundove. kjo tregon qe lufta ishte kot, u be kot, jo per ty, po per enverin. po mos qe bere lufta, do kish shku baba jot ne amerike, s'do e pengonte njeri me tela me gjemba, dhe do ishe sot me i integrum atje. 

po je aq gomar sa keto gjera si kupton dhe ham ham ben per luften akoma. kur te ka prish pune TY.

vallaj mes kembeve gomar jam po ik zhduku qe ketu se sjan per ty keto pune

çuni i komunistit qe jeton ne amerike, a e kupton KONTRADIKTEN e jetes tende ?

une jam nihilist - skam kontradikta smiley 

atehere duke qene i tille, duhet te jesh kundra artikullit lart dhe jo ta mbrosh ate. 

lufta ishte humbje kohe, aq me teper kur dime, qe ne vendet e lindjet e sidomos ne shqiperi, lufta nuk u ndalua kurre. ajo vazhdoi duke na çuar ne rruge qorre, duke na humbur kohe si shtet e si popull. 

natyrisht qe mund ta perligjim, por vetem ARTISTIKISHT. se lufta frymezon, nga ajo lindin heronj, eshte me mire me vdek ne lufte se ne shtrat, etj, etj.

po jo ta mbeshtesim ne menyre shkencore, siç ben ky historiani i ketij timit, i artikullit apo ndonje komentues tjeter ketu. 

per ne qe shohim punen tone sot, dhe qe nuk patem fatin te ishim pjesmarres ne te, si ballist apo partizan, ishte veç humbje kohe. te gjithe do te ishim sot me te fituar, sikur ajo mos kish ndodhur fare.

perveç Artistit. lloj njeriu qe numerohet me gishtat e dores, aq i rralle eshte.

ke te drejte

smiley Në mos qoftë Tallje ..Për çfarë kanë të drejtë ëndërronjsit e fluturusit me Presh në Bythë e paranojakët e Sikurit dhe gjithfarë përrejsh psikikë në të Llafosur ? Ndaluan Luftrat në Afganistan etj ? Me pacifistët ka kohë që është fshirë suma edhe teorikisht .Biles Halabaku edhe i qau nja dy syresh smiley

Mos ndoshta duhej thënë ah sikur të mos kishte Luftra fare nëpër Botë se sheh ëndërra ky psikopat që rrjedh tek PPU ?

E për çfarë vlen "Imagine "...e këtij humbameni që nuk ka të paktën asnjë element matematike në tru për të vlerësuar vitin kur u këndua .E për më tepër nuk ka as urtësinë të përcaktojë Krahun e tij pas një Individi por rrjedh psiqikisht pa thënë asgjë ?  .

Më ke lëkundur Jps ...në pikpamje Kulturore Humane ! Nuk është ndonjë kushedi se prapë do vazhdojnë përrejtë psikikë , unë nuk ndryshoj gjë , por për aq sa Ju kam lexuar !

veç gjermoni na do ne (e krijoi shqiprin e madhe sa erdhi). dhe moli e kish kuptu kaq. 

puna mootit eshte qe gjermoni nuk fito asihere. perveçse ne futboll.

o i-fiqo e ktheu rregjimin e vizave Gjermania per citizens

 artikulimi me i plote e i vertete, mbi kontroversitetitn e pretenduar te LANC pas '90

thx. smiley

25 vjet qe lehin ne Memedhembje zorraxhijt e ikur pas kolonave me Nazistet qe lehnin per LaNC e herojt e saj , prej Mukjes or tie ..."Olele Partizanet " Se u shtuan dhe ca kone nuk prishi asnje pune .Vetem jarge leshojne .

Te jete per keta , zgjatimet e zorres se verber te Babacareve te Kombit ,  do kishin Dale me Pankarta Rrugeve ..

Rrofte Hitleri .I Pari qe Bashkoi Europen .. Mirnjohje Duces dhe Hitlerit qe na bashkoi me Kosoven smiley

Po e dine paranojaket dhe perejt psikike deri ku e kane cakun , se jane nga ai cike brume  Nacionalistesh qe pyeste gjate Luftes  " Cfare ere ka gjaku or tie " smiley

Me qe jemi tek ata te anti LANC, ne do ti mesojme ambasadoret e huaj pjesmares te boshtit aleat kunder nazifashizmit , se Shqiperia ne l2b ka patur luftecivile dhe jo clirimtare , dmth te rrezojme me duart tona (te te felliqurve shqiptare ne pakice) te gjithe mundin e te pareve dhe atyre qe u vrane per te miren e brezave te ardhshem. por qe , nje katruve me karravidhe, nuk e paskan merituar se kane qene ters qe ne bark te nenes, te bejne kontraversin e cdo gjeje qe eshte e mbare..

http://www.gazetatema.net/web/2014/11/25...

 Mos duartrokisni sukesest e qeverise

smiley

Ky Lubonja  si ,  nje lloje takemi ,   kontraversal  qe nderhyn vetem e vetem qe te shesi mend , dmth te bej biznes , dhe tu imponohet ambasadoreve tu tregoje `rrgugen e vertete`, se aieshte everteta ,- Lanci ishte lufte civile smiley!

Po ik o rrot mulliri mba Partine ne Milano dhe shko Provo ben ndonje demostrate be emer te Fashisteve si iPD-hit .

Do mesosh ti Ameriken dhe Angline dhe gjithe Boten qe u bashkuan kunder Nazi-Fashizmit se kush jane antikomuniste qe u pushkatuan kot smiley Te duket sikur vetem Shqiperia ka vrare Kolaboracionist ....Llapaqen Politik !

Ju ini dhe eksiq nga trute se nuk eshte puna per bardh e zi .

Lubonja eshte nje kuakuarakuak per te vleresuar Luften se cfare qe. Ushtarakisht nuk ka asnje Koncept te qarte .Ashtu si te gjithe Guret e Mullirt vertitet Kot pa bereqet . Ne nje kuptim me te plote ne se do ti japesh ndonje fare Vlere ai eshte prototip i Elites Anadollake te Nacionalizmes Ballo-Zogiste qe mbrohet me teorine

per inat te Vjerres vajta Fleta me mullixhine " Dhe ndiqi me vemendje sa vjen Puna tek kjo pike te gjithe te currufjaksurit e Luftes Civile ofshajne " se Mukja zotrie " Jo po Kuvendi lezhes Skenderbeut .

Lubonjen edhe si mentalitet ta lexosh edhe per Probleme te tjera nuk e Lidh absolutisht asgje me Korin e Handikapateve mendore te "Luftes Civile "

Ai dhe pothuaj te gjithe Palo InteliDjetet e Pseudo Historianet pervec elementeve te Vllavrasjes qe i ka cdo Lloj ndeshje me arme ( sot vret djali baben,  vllai vllane - per nje vije Uji ) nuk kane asnje argument bazal per ta vertetuar . Grijne Pordhe nga mengjezi ne Darke . Pergjegjesi  ka edhe Komanda e Doktrinave qe i lejon te derdellisin vend e pavend si Korba dhe nuk e sqaron njehere e mire kete pune te pakten me Doktrinat ushtarake qe perfaqesojne , si elementi NR nje i pregatitjes dhe zhvillimit te Luftrave .

Me pak fjale Lapuraku Lubonja nga vuajtja personale mendon se do kishte Lindur po te kishin Fituar Lufycivilsit e syfetit te tij .

Atehere Idris, sa per te skjaruar qe te gjithe çiliminjte qe te vijne verdalle...:

 Profesori i Universitetit të Stenfordit, Xhejms Feron e përcakton kështu: “Luftë Civile është konflikti i dhunshëm brenda vendit, luftë e grupeve të organizuara, që kanë për qëllim marrjen e pushtetit, në qendër ose në rajone, ose që kanë për qëllim të ndryshojnë politikën shtetërore”.

Sipas Konventës së Gjenevës, kriteret e Luftës Civile janë:

  • Palët ndërluftuese duhet të zotërojnë pjesë të territorit të vendit
  • Pala kryengritëse duhet të ketë pushtet mbi popullsinë e një pjese të caktuar të territorit të vendit.
  • Kryengritësit duhet të njihen si palë luftuese.
  • Qeveria është e detyruar t’i shmanget përdorimit të forcave ushtarake kundër kryengritësve.

Sipas këtyre specialistëve, në periudhën 1816-1997, në botë janë zhvilluar 213 luftëra civile, ku si më të përgjakshmet përmendin Luftën Civile në Amerikë (1861-1865), Luftën Civile në Rusi (1917-1922), Luftën civile në Kinë (1927-1950), Luftën Civile në Spanjë (1936-1939), Luftën civile në Greqi (1946-1949), Luftën e Dytë civile në Sudan (1983-2005) etj. Në listën e luftërave civile të zhvilluara (për të mos marrë kohën e lexuesit nuk po i përmend sipas radhës) specialistët nuk shkruajnë për asnjë luftë civile të zhvilluar gjatë Luftës Dytë Botërore në Europë, në vendet e pushtuara nga nazifashistët, për më tepër në Shqipëri. Madje ata nuk pranojnë që mund të zhvillohet luftë civile në një vend të pushtuar, duke e quajtur shpikje të disa politikanëve.

Dokumentet e zbuluara vitet e fundit në Rusi, tregojnë se gjatë Luftës së Dytë Botërore,  rreth 2 milionë shtetas sovjetikë (të persekutuar e të pakënaqur nga pushteti sovjetik, emigrantë, robër lufte, përfaqësues të kombeve jo ruse etj.) u rganizuan në njësi luftarake, si Ushtria Kombëtare Popullore Ruse, Ushtria Çlirimtare Ruse, Korpusi i Posaçëm Rus, Korpusi i Kavalerisë Kazake, Legjioni Gjeorgjian, Legjioni Armen, Ushtria Nacional Çlirimtare Ukrainase, Brigadat Malore Kaukaziane etj, kanë luftuar kundër Ushtrisë së Kuqe, por të organizuar dhe sipas planeve të nazistëve gjermanë. Deri më sot askush nuk ka shkruar për luftë civile në ish Bashkimin Sovjetik, gjatë Luftës së Dytë Botërore.

 

 Gjatë Luftës Dytë Botërore, shumica e vendeve europiane ishin të pushtuara. Në disa prej këtyre vendeve, pushtuesit prishën kufijtë ekzistues, “zgjeruan” kufijtë e disa vendeve (Hungarisë iu dha Vojvodina, Bullgarisë Maqedonia, Shqipërisë iu hoq një pjesë e Kosovës dhe disa rajone të Maqedonisë, Malit të Zi dhe Greqisë ju dha Çamëria), u krijuan shtete gjoja të pavarura (Kroaci, Sllovaki) etj. Kudo në këto vende, pushtuesit gjetën bashkëpunëtorë dhe me ta krijuan qeveri kukulla, krijuan njësi të rregullta ushtarake, garda, polici, milici, xhandarmëri etj.

Më 10 korrik 1940, Heroi i Francës i Luftës Parë Botërore, Filip Peten, nënshkroi aktin e tradhtisë me pushtuesit gjermanë, për krijimin e “Francës së Lirë” me kryeqytet Vishinë (këtej ka lindur dhe vazhdon të përdoret emërtimi kolaboracionist – nga frëngjishtja bashkëpunëtor i pushtuesit, përndryshe tradhtar i Atdheut). Gjatë luftës së Rezistencës Franceze kundër pushtuesve nazistë dhe bashkëpunëtorëve të tyre të Vishisë, ku u përfshinë Ushtria Franceze e udhëhequr nga De Goli, luftëtarë me pikëpamje të ndryshme, që nga katolikët e djathtë, anarkistët e deri tek komunistët, francezët janë përplasur shumë herë me armë me njëri-tjetrin, por askush deri më sot nuk ka marrë guximin të shkruajë se në Francë ka pasur luftë civile.

Gjermanët, mbasi pushtuan Çekosllovakinë, “krijuan” shtetin sllovak, ku në krye vunë kolaboracionistë vendas. Në gusht 1944 në Sllovaki plasi kryengritja, përvjetori i 70-të i së cilës u përkujtua para pak muajsh. Askujt nuk i shkon mendja të flasë e të shkruajë për luftë civile në Sllovaki, pavarësisht se aty u përgjakën sllovakët me njëri-tjetrin.

Dihet se në vendet fqinje, në Jugosllavi dhe Greqi, lufta kundër pushtuesve nazifashistë ka qenë shumë e fuqishme. Edhe në këto vende ka pasur forca që gjoja luftonin për çlirimin e vendit (çetnikët e Mihajlloviçit në Jugosllavi apo EDES-i i gjeneralit Zerva në Greqi) dhe që u përplasën me armë me forcat e organizuara që luftonin kundër pushtuesve nazifashistë, por askush nuk thotë e nuk shkruan, se në Jugosllavi apo Greqi, është zhvilluar Luftë Civile (Sikurse e thamë pak më lart, në Greqi Lufta Civile filloi me ikjen e pushtuesve).

Unë gëzohem dhe kushdo mendoj që është shqiptar , i nderuar Ali Dems , që lexoj njerëz të Kulturuar si JU që , të Paktën e të Paktave dinë ti referohen një Termi para se ta përdorin . Në Mëmëdhëmbje të gjithë ata që kanë Mend MBI Grykë e dinë shumë mirë se çfarë Koncepti ka Lufta Civile dhe në Çfarë kushtetsh zhvillohet .

Në se do të pranohet Luftë NaÇl nga këta pëllitsit do të thotë që çdo Ndëeshkim i bërë ndaj Kolaboracionistëve ka qenë i Drejtë . Do të thotë që Shqipëria Partizane ka qenë e QARTË në ato vite se nuk kishte shumë Pordhë me " Mukistë patHriOtë " Ishte si gjithë Bota ..O me ne ose kundra ne dhe me Pushtuesit .Koqja e Plumbit ishte e barabartë .

E gjithë çështja ngatërrohet e futet në labirintet e Tubacioneve të Ujrave të zeza të InteliDjencës Muallitëse për shkak të qëndrimit ndaj Tyre , ku kanë prindër Fis e të afërm, ( përfshi dhe Ju dhe mua ) për të cilat ndoshta Ndoshta ( jo të gjithë ) kanë vuajtur për një kohë .

Në se do të duhej një " zbutje e justifikim " për rrugën e zgjedhur në Kohën e sotme për një Klimë më Tolerante e bashkëpunuese , është tjetër gjë , por në asnjë mënyrë qoftë dhe teorikisht Shkencore aq më tepër Praktikisht të përdorësh Termin Luftë Civile është kryeMutsillëk nga babasqapsit , kryeHipokrizi dhe KryeMashtrim . Është mburojë e Krimit dhe Kriminelëve .

Në fakt shumice  e argumentonjësve po të shohësh Hollë Hollë janë me nga tre katër vila mbi Gjakun e atyre që ranë në Luftë për Çlirim Nacional e Kundër Puashtueve e bashkëpunëtorëve të tyre . Kemi dhe Gji lalzi smiley

E çfarë i gjeti që të mos Ulërijnë kacot e Historisë " se Lufta Civile zotrie "smiley

Eshte shkruar kaq shume per LNCL ne keto njezet vjet , per qendrimin e forcave politike ne ate kontekst, PK dhe BK/Nacionalisteve, jane hapur arkiva, jane gjetur dokumenta te paleve dhe te huaja (gjarmane, angleze etj) dhe sot, ceshtjet ne vend qe te qartesohen e  njerzit te paqetohen, mbeten akoma te hapura dhe burim perplasjesh e percarjesh kombetare.

Ajo qe ndau dhe perplasi te dyja palet ishte qasja ndaj ceshtes kombetare ne kontekstin e Luftes Antifashiste. Kosova u be "molla e sherrit" mes paleve. PK ju qas kesaj ceshtjeje me  realizem , duke kuptuar momentin dhe nevojen imediate te luftes se armatosur .Por ne kete qendrim realist tregoi  nje internacionalizem te tepruar, duke besuar naivisht dhe verberisht tek jugosllavet dhe deklarata e Aleateve per parimin e vetevendosjes se popujve pas luftes.

Kurse BK dhe nacionalistet kerkonin garanci per ceshtjen kombetare/Kosoven/Shqiperine Etnike si parakusht per tu perfshire ne lufte dhe ushqyen iluzione per bashkimin e Kosoves me Shqiperine , nen pushtimin iltalian dhe gjerman.Nga ana tjeter,  nacionalistet pervec disponimit antikomunist, shikonin me dyshim jugosllavet dhe vete Aleatet (anglezet), neglizhuan momentin e luftes, duke treguar miopi dhe mungese te theksuar realizmi e , per pasoje,  humbun kredibilitetin ne popull dhe para aleateve.  Te dyja paletshikonin prespektiven e pushtetit. Mukja ishte kompromis mes paleve lidhur me  ceshtjen kombetare. PK  e beri nul Marreveshjen, u tregua jofleksibel nisur nga instikti dhe  shtysat per pushtetin  kurse  pranimin e termit  "Shqiperi Etnike" e vleresoi si te papershttshme dhe , nen nxitjen e M.Popovicit, e quajti te papranueshme.  Pas grisjes se Marreveshjes se Mukjes, BK  e pa veten  pa hapsire manovrimi dhe humbi si  ndarjen e pushtetit, ashtu dhe "kalin e betejes", piken e Shqiperise Etnike.  Qendrimi intrasigjent i PK perkundrejt qasjes se nacionalisteve per ceshtjen kombetare , bashke me iluzionet dhe orientimin jorealist,  e vendosen  perfundimisht   BK  ne krahun e pushtuesve si bashkepunetore/ kolaboracioniste.

PK u orientua me drejt, fitoi luften, u vendos ne krahun e fitimtareve, fitoi pushtetin por doli e humbur ne ceshtjen kombetare dhe jo vetem per shkak te naivitetit te saj dhe zellit te tepruar internacionalist. Jane dhe faktoret nderkombetare qe benin lojen e tyre me deklarata dykuptimeshe.

 

me pelqeu permbledhja, pervec fjalise se fundit, qe ne mungese shembulli konkret, me le te paqarte nese PK mban apo jo pergjegjsi per c'u vendos me vone per kufijte. Se naiviteti eshte me shume dobesi sesa faj.
 

Varet si e shikon njeri e tjeteri.Faktet , te pakten ato qe dihen deri tani, aty jane.Interpretimi varet nga disponimi, kendveshtrimi.Qendrimet variojne , nga ato kategorike si "PK e shiti Kosoven tek Jugosllavia", tek qendrimt qe i meshojne rrethanave  se "Kosova mbeti peng e miqesise shqiptaro jugosllave" ose "u sakrifikua per hir te internacionalizmit"

Ceshtja e Kosoves pas luftes ishte jo vetem ceshtje e vullnetit te PK dhe shtetit shqiptar por edhe e vullnetit te Jugosllavise. Por ishte edhe ceshtje e rendit nderkombetar te skicuar ne Jalte ku Jugosllavise ju njoh e drejta per tu rikthyer ne kufijte e paraluftes 2B.Ja, qe ketu, juridikisht, pala shqiptare  ishte ne disavantazh per ceshtjen e Kosoves . Nje dite para vendimeve te Jaltes,(8 shkurt 45)  Tito urdheroi vendosjen e Administrates Ushtarake ne  Kosoves nga administrate re jugosllave. Nderkohe pala shqiptare vazhdonte te besonte me idealizem dhe naivitet se shoket jugosllave do respektonin deklarimet e tyre dhe te aleateve gjate luftes per te drejten e vetvendosjes deri ne shkeputje.

Po vullneti Kosoves cili ishte pas luftes? Ne korrik 45 Kuvendi Prizrenit shpreh vullnetin qe Kosova te qendroje brenda Serbise ne kuader te federates jugosllave! Shqiperia heshti, nuk reagoi.Aleatet e miratuan ne heshtje.

Ne qershor Hoxha takon Titon dhe i ngriti ceshtjen e statusit te Kosoves, shprehimish kthimin e saj Shqiperise.Dihet regaimi Titos. U fol per federaten ballkanike si opsion permes te cilit Kosova do ti bashkengjitej Shqiperise.Me tej nuk u shtrua me ceshtja e bashkimit te Kosoves me Shqiperine.Serbet  nisen  projektin  per bashkimin e Shqiperise me Jugosllavine. Pra as Aleatet, as Jugosllavia nuk respektuan parimiet e shpallura. Shqiperia nuk kishte as qeveri ne mergim si mjet presioni sikurse kishte Jugosllavia qeverine mbreterore ne mergim. Zogu kishte thjesht status personal.

PK qysh ne mbledhjen themeluese nuk e shtroi ceshtjen kombetare ne terma etnike. Gjate luftes vija ishte: te perfshihen kosovaret ne lufte , bashkim vllazerim me popujt jugosllave dhe vetem pas lufte do shprehin vullnetin per vetvendosje etj etj. Edhe ne  Kongresin e Permetit  u mbajt po ky qendrim parimor. UshtriaNCL shqiptare u fut ne Kosove dhe nuk e beri fakt te kryer vendosjen e territorit nen autoritetin e saj. Keto ishin rrethanat pak a shume.

 

Spiritus

Ndarja e botes u vendos ne jalte.nese E H do kishte vullnet per ta marre kosoven apo jo nuk kishte fare vlere.Shihe sot me perkrahjen e NATO dhe amerikes pas shperberjes te jugosllavise e BS dhe cfare adhapi eshte per ta njohur kosoven si vend te pavarur le me te flasesh per bashkimin e saj me shqiperine.E Hoxha ne 45 ishte nje 36 vjecar ne krye te nje populli te uritur prej 800 mije banoresh.ndersa mund te kete faj ne qendrimin ndaj kosovareve duke i denuar apo duke ia shitur serbit marrja e kosoves nen hyqmin shqiptar nuk ishte ne duart e tij.

 

ate gje po thote dhe spiritus. Them se anashkalohet fakti qe pushtetin Hoxha e pati dhurate nga jugosllavet dhe mgjse fillimisht i dobet dhe pa pervoje politikisht, i rezistoi me se miri presionit te brendshem per ceshtjen e kufijve ne emer te internacionalizmit komunist. Kjo ishte ne njefare menyre dhe "shlyerja" e borxhit. Boll te permend se sistematikisht u dorezuan shqiptare kosove qe kalonin kufirin tek autoritetet serbe fillimisht ne kuader te bashkpunimit dhe me vone, mbi dyshimin e agjentures. Me dhjetra u denuan, shume dhe u ekzekutuan me bashkpunim direkt ose indirekt. Pra qendrimi politik ishte shume i prere derisa zbatohej aq prere, nuk ishte thjesht naivitet i viteve te para. Problemi i te drejtave te shqiptareve te Kosoves nga Shqip. u be publik shume vone ne qarqet nderkombtare. Shume me vone sesa te rreshtoheshim perkrah bllokut lindor per ceshtjen e Triestes apo te Gjerm. Lindore, te Vietnamit apo Korese.

Kjo eshte e vertete Alba. Analogjia qe sjell ti eshte interesante.Gjate L2B predikohej  parimi vetvendoses,ne frymen e Aleances , nxitej  bashkim vallazerimi popujve kunder fashizmit, dhe pas luftes. popujt do vetvendosin lirisht , .por Kufijte e Shqiperise u tha, do ti zgjidhe Konferenca e Paqes. Edhe sot, vetem terminologjia ndryshon.Kosova do bashkohet me Shqiperine..ne Bruksel, permes integrimit europian, sikurse thuhet rendom.Vullneti dhe deshira e shqiptareve edhe ne kete rast kondicionohet nga te medhenjte. Se mos ishim si Rusia dhe kishim nje Putin dhe e beninm fakt te kryer marrjen e Kosoves sic beri Putin me  Krimene. Si tha xhaxha Kisingeri, Krimea e Rusisise ka qene, Putini its ok. Dy standarte, nje per te medhenjte, nje per te vegjlit.  Kur je i vogel , kur nuk ke takat , behesh me internacionalist dhe beson ose shpreson tek te tjeret. Komunistet shqiptare e shtruan ceshtjen kombetare ne frymen e deklaratave dhe premtimeve te Aletaeve.  Jugosllavet e Titos denonim mbreterine por platformen e saj ndaj Kosoves e zbatuan pike per pike dhe u kujdesen qysh gjate luftes ta artikulonin vullnetin e tyre per Jugosllavine e ardhshme dhe Kosoven. Me fjale ishin internacionaliste por ne thelb po aq nacionaliste sa paraardhesit. Plus qe kishin peshe dhe nje mbeshtetje me te madhe nga aleatet.

 

A doni me per nacionalistet patriote,  bashkepunetore te pushtuesit..?????

A e dini qe qeveria kuislinge e Shefqet Verlacit u ka shpallur lufte ne vitin 1941 edhe Frances, Anglise, B.Sovjetik dhe SHBA? 
Qeveria kukull do të hyjë në luftë me SHBA më 11 dhjetor 1941, menjëherë pas Italisë dhe Gjermanisë. Zogu në emigrim informoi qeverinë e SHBA se “vendi i tij nuk është në lufte me SHBA”, por i pushtuar. Gjesti i tij mori një përgjigje melankolike: “U muar shënim”. 
Lajmi se Shipëia i ka shpallur luftë SHBA është pritur me indinjatë nga shqiptarët besnik në këtë vend … Ata dhe të afërmit e tyre jashtë Amerikës as e kanë falur, as e kanë haruar pushtimin armiqësr fshist të Shqipërisë më 7 prill 1939… një hap i tillë i turpshëm kundër këtij vendi duhet të jetë marrë nga ‘qeveria’ e Tiranës. Kjo qeveri bëhet nga një grusht kuislingësh që veprojnë në kundërshtim me vetë popullin. Tashëm populli ka bërë disa hapa të pakthyshme: në radhë të parë ai luftoi agresionin dhe qysh nga pushtimi ai i ka rezistuar në mënyrë të pa epur pushtusit… ai do të vijojë rezistencës deri në fitoren e Aleatëve që do ta çlirojnë atë nga zgjedha fashiste. Nënëshkruar nga Nelo Drizari, themelues i emisjonit “Zëri I Amerikës” në shqip. 
New York 19 dhjetor 1941.

Por ne kete qendrim realist tregoi  nje internacionalizem te tepruar *13

Pervec ketij konstatimi  kryekeput Hoxhist dhe me te drejte , por nje pjese "megallomane e se vertetes " , Cfare mendon se zgjidhte ne praktike nje Rumpalle Teorike e babacareve te Kombit "me marre Kosoven or tie "smiley

Qendrimi forces qe perfaqesonte PK , eshte  me i qarte se sa i Dallkaukeve shekullore me "jaka te ngrira " qe perfaqesonin "pathriotizmen or tie " . As nuk kishte , as nuk pati dhe as nuk ka Shqiperia BYTHE te merrte Kosoven me Lufte .Pervec pordheve te Analeve SOT qe jane shtuar si kerpudhat me Teori henoresh .

Fakti qe Historia provoi se Vija ndarese ishte Lufte kunder Nazi -Fashizmit dhe jo Llogje Mukistesh , eshte prova me praktike qe Mukja qe nje Farse e anadollakeve shekullore dhe ne asnje menyre Gabim Historik sic perpiqen llapaqenet  e Vilave e Mbushjes se xhepit me para  sot !

Ne se do te duhet me te vertet te gjindet dicka "zbutese " per Mukistet llogjexhij eshte vetem Justifikimi Historik se te ardhmen babaKaret e Kombit e pane nen Sundimin Nazi-Fashist te Botes .

Dhe kjo nuk ishte Faji i tyre .. Faji i tyre mbetet Bashkepunimi ne KRIM per vrasjen e Partizaneve dhe denigrimin e Luftes e Heronjve te saj me Nazi -Fashistet .

Sot Faji me i Madh i "perplaseseve " halucinante  eshte se krijojne artificializma per matjen e analizen e Fakteve ne standarte jashtezakonisht te pamatshme . Pisllek Historianesh po qe mirkuptohen ,  se Politka e Kohes dhe ajo Zyrtare  ketyre Funderinave Anale Ju jep Emer , Ze , Karrike dhe Dollare per prodhet qe leshojne !

Kush ka deshire te dije per "dorezimin ne mase te Kosovareve pas Lufte " te mos LEHE para kohe .Vete shqiptaret e Kosoves te kaluar ne Jugosllavi ose "te dorezuar ' sipas llapaqeneve , jane as me pak e as me shume vazhdim i Luftes ne kushte te tjera .

 Serbi ose Jugoslavet e dinin kete me mire se te gjithe te Lengezuarit  e llapqenet e Sotem te Shqiperise , pasi te "kthyerit " mbaheshin ne rethime me tela me muaj te tere duke i perpunuar e Totruruar per te pranuar se ishin hedhur ne sherbim te Shqiperise .

Vetem nje toture....Zora me Uje ne Goje dhe Carape te palara ne Hunde .

Kaq per ter versit e llapaqenet se me shume i ze barku dhe fillon mba ere Faqja e nderuar e PPU !

po ik o vlere, c'na rru kot pataten falas? ik e kullot me naj livadh anej si gjithe gomeret e tjere buzbardhe

E kam dhene nje premtim per ty dhe nuk do e shkel . Se sa vlejne te shkruarat e tua ...Partia e te Tredhurve mendore i ka Busull. Vetem po e kujtoj " dorezenesin " se duhet te te vere Uturak para Gojes ne cdo rast , se nuk te dihet si e ke te vjellmen .

me pelqeu permbledhja, pervec fjalise se fundit smiley..ti nuk je Gjibi...

Dhe kurseje veten nga Megallomanite e kokes se Kacandonit ..Boll te permend..smiley

Une do ta mba premtimin cfaredo qe te shkruash  por .. dera Fisit nuk behet dere Muti .. .Ngulite mire kete !

ik vlere se e rruj vet, pa merak

100, do thoshte Fiqo 

Zaten me keto rota K...keni mbi 25 vjet qe jeni ngushelluar  Xhibole

Ne kohene Pushtimit Nazist smiley ( eshte ne vete ky mo Xhibole ) filloi nje Pushtimi i..mirefillte . Komunist ...smiley

Kete Gurin e Blujte besoj nuk ka Mjek te kujdesit te Shendetit mendor ta pyese se cfare ka dashe te thote .Besoj dhe JU e enderuara Xhibole nuk mund  ta shtjelloni  me Poshte ate qe the me lart  smiley

Dhe digjoje me vemendje Zerin e Amerikes  ..sipas kesaj ...dmth qe ngazellen Xhibolet dhe Gurablute . Po nejse mo sa te mbushesh edhe ti si Gjemb do kohe smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).