Më duhet ta them që në fillim një opinion të fortë që s’është vetëm i imi: të përkujtosh me festime shtetërore një ditë që për 45 vjet rresht ka qenë dita festive e diktaturës, ditë që në kujtesën e shqiptarëve të burgosur, të pushkatuar, të izoluar, të lënë në injorancë dhe mjerim është e lidhur me glorifikimin e persekutorëve të tyre, është një fyerje. Është një fyerje ndaj të vdekurve dhe ndaj të gjallëve. Është një fyerje ndaj së kaluarës historike gjithashtu, është një fyerje edhe ndaj së ardhmes.
Si përjetim personal mund të them se duke zipuar nga njëri televizion në tjetrin atë ditë, m’u bë sikur po shihja një ëndërr, që më kthehet si makth herë pas here, në të cilën, megjithëse e di se kanë ndodhur ndryshime, unë dhe shumë bashkëvuajtës të mi ndodhemi ende në burg dhe s’i jap dot dum këtij paradoksi derisa më del gjumi. Por kësaj here këtë ëndërr të keqe nuk e pashë në gjumë, por zgjuar, dhe jo bardh e zi, por me ngjyra.

ARSYET E KËTIJ FESTIMI

Arsyet e këtij festimi i kam shtjelluar në një shkrim të disa kohëve më parë “Pse e duan Enver Hoxhën” (“Panorama”, 15 shtator 2014). Ato lidhen me narrativat që duan të mbajnë gjallë, në mungesë të vizioneve e programeve e kredibilitetit moral, dy forcat politike në pushtet, që kanë trashëguar të njëjtën kulturë të manipulim-simulimit të regjimit të kaluar. Simbolet e këtyre dy narrativave i kemi edhe këto ditë të shpalosura në qendër të Tiranës: në fasadën e Pallatit të Kulturës posterat gjigante përkujtojnë komunistët në luftë, ku spikat fotoja e madhe e një skulpture të shëmtuar patetike e partizanit të panjohur; përballë tyre demokratët e Bashkisë kanë vendosur një instalacion ku njerëzit shohin të parakalojnë në një shirit të pafund fotot me emrat e mijëra viktimave të këtyre luftëtarëve. Sikurse e kam thënë edhe në shkrimin që përmenda, këto nuk kanë të bëjnë me të djeshmen, por me të sotmen. Është një lojë dy teatrosh, regjisorët e të cilëve kanë interes të mbajnë spektatorët në tunelet e tyre, duke i polarizuar ata sa të jetë e mundur më shumë. Sigurisht, edhe duke i mbajtur në injorancë, larg historisë së vërtetë, vlerave të vërteta, respektit të vërtetë për dëshmorët e njërës apo tjetrës palë, por veçanërisht duke i polarizuar. E përsëris, duke i polarizuar, sepse do t’i kthehem dhe rikthehem këtij koncepti në këtë shkrim.

“Në sajë të Luftës (nënkupto që bënë tanët) Shqipëria nuk u zhbë”; “Ne ishim në anën e duhur” (nënkupto të tjerët në anën e armikut). “Në sajë të kësaj lufte ne jemi sot në NATO” (duke harruar se nëse kishte njerëz që bënin ditë e natë propagandë kundër NATO-s dhe SHBA për afro gjysmë shekulli qenë ata). “Ne po shohim sot të realizuara disa nga ëndrrat tona të asaj kohe, si ajo për demokraci” – (tha një veteran, duke “harruar” se tërë jetën ia ka dedikuar diktaturës së proletariati dhe jo demokracisë).

Këto qenë parullat që u përsëritën më së shumti gjatë këtyre festimeve teatrale socialiste. Spikati, sigurisht, edhe fjala e kryeregjisorit të shfaqjes: “I shohim me keqardhje ata që bëjnë përpjekje të dëshpëruar për të zbehur 29 Nëntorin. Flamuri i Shqipërisë u ngrit dhe u valëvit i lirë, krahas me flamurin e SHBA, Britanisë dhe shteteve të botës së lirë”, – tha ai në fjalën e tij, duke i rreshtuar te “tradhtarët” “ata” që ngrenë dyshime mbi narrativën socialiste të Luftës. Dikush u kujtua t’i vërë përballë në internet fjalët që ka recituar, vite më parë, në teatrin tjetër: “Për ata që mund ta kenë harruar historinë e Shqipërisë, kujtojmë se në Konferencën e Pezës është vendosur që çështja e formës së shtetit shqiptar do të zgjidhet me një referendum pas Lufte. Kurse Kongresi i Përmetit, me fitimin e luftës civile nga komunistët, ia mohoi popullit shqiptar me dhunë këtë të drejtë politike”. Por për këtë kategori aktorësh dhe regjisorësh, që harrojnë çfarë shfaqje kanë luajtur dje, nuk ka rëndësi e vërteta. Për këta ka rëndësi vota, d.m.th. numri i spektatorëve në teatër, që përkthehet në lekë dhe pushtet, pushtet dhe lekë. Sa më injorantë të jenë njerëzit, aq më lehtë i manipulon dhe sa më shumë të manipulohen, aq më shumë vota u merr. Prandaj parulla “gjithçka për pushtetin” duhet të përqendrohet te kontrolli i manipulimit, d.m.th. edhe te kontrolli i kujtesës së njerëzve. Paraqitja nëpër media e këtyre festimeve tregoi se ky kontroll po merr përmasa të frikshme dhe shqiptarët e persekutuar, për turp të të gjithëve, duhet të falënderojnë paralajmërimin e ambasadorit amerikan që pengoi që kësaj here t’u hynte vetë Enver Hoxha me përdhunë në shtëpi si dikur. U hyri hija e tij.

DISA ARGUMENTE HISTORIKE

Duke kërkuar t’u flasin, në emër të këtij manipulimi, jo vetëm atyre që e kanë tashmë të gdhendur përjetësisht Luftën në kokë si fe, por edhe atyre që mund të kenë ndonjë “dyshim”, politikanët e festimit përsëritën disa herë argumentin se, po të mos kishte qenë Lufta, Shqipëria nuk do të ekzistonte fare, sepse, sipas tyre, do të ishte e rreshtuar me humbësit.
Pa 29 Nëntorin nuk do të kishte 28 Nëntor – ja pra se sa të rëndësishëm na paskan qenë Komandanti dhe shokët e tij. Prandaj kush qahet se ai ka vrarë e prerë duhet të kuptojë se këto janë të parëndësishme përpara lirisë së atdheut.
Pa dashur të ndalem në atë se ky lloj argumenti, edhe po të jetë i vërtetë, është çnjerëzor sepse pa lirinë e njerëzve konkretë liria e atdheut abstrakt është një fjalë boshe – dhe për njerëzit konkretë atdheu i Enver Hoxhës ka qenë më i keq se çdo pushtim – më duhet të them se ky argument është edhe i rremë. Shqipëria ka pasur, përveç komunistëve, edhe mjaft dëshmi që do ta mbronin nga akuzat e përfshirjes në koalicion me Boshtin e humbësve, pavarësisht bashkëpunimit të kuislingëve që, siç dihet, kanë ekzistuar edhe në mjaft vende, që nuk u zhbënë megjithatë prej kësaj.
Së pari, Shqipëria kishte një Mbret, i cili nuk e pranoi pushtimin italian, prandaj dhe iku më 7 prill 1939 e që ka pasur në Luftë një përfaqësues të tij të rëndësishëm, Abaz Kupin. Kujtoj se heroi i parë i rezistencës modeste që iu bë këtij pushtimi, Mujo Ulqinaku, nuk ishte komunist, por u përkiste pikërisht njerëzve të Abaz Kupit, i cili ka qenë vetë në krye të kësaj rezistence. Kujtoj po ashtu se pikërisht prej autoritetit që i kishte dhënë kjo rezistencë, Abaz Kupi deri më ’43-shin ka qenë, së bashku me komunistët, në Frontin Nacional-Çlirimtar në emër të çlirimit të atdheut, pa dallim feje, krahine dhe ideje.
Së dyti: Shqipëria ka pasur edhe lëvizjen nacionaliste, Ballin Kombëtar, me të cilët deri në Mukje kanë bashkëpunuar dhe kanë bërë marrëveshje për çlirimin e vendit edhe komunistët.
Së treti, edhe aleatët anglo-amerikanë kanë pasur njerëzit e tyre pranë këtyre organizatave antifashiste.
Së katërti, Shqipëria ka pasur edhe shumë lëvizje në mbështetje të saj nga emigrantë shqiptarë jashtë atdheut dhe po ashtu nga miq dashamirës të saj që kanë kryer aktivitete të ndryshme dhe që janë injoruar krejtësisht nga historiografia komuniste.
Së pesti, sikur të mos kish qenë prishja e Marrëveshjes së Mukjes nga komunistët, ky argument nuk do të mund të ekzistontefare.

PRISHJA E MARRËVESHJES SË MUKJES
“1. Luftë e menjëhershme kundër pushtuesit të huaj dhe kundër cilitdo pushtues tjetër të mundshëm. 

2. Luftë për Shqipëri të pavarur dhe për vënien në jetë të parimit të njohur universal dhe të garancive të Kartës së Atlantikut për vetëvendosjen e popujve. Për një Shqipëri etnike.

3. Për një Shqipëri të lirë, të pavarur dhe demokratike për të gjithë popullin. 

4. Për formimin e një qeverie të përkohshme ngarkohet Komiteti për Shpëtimin e Shqipërisë.

5. Forma e qeverisjes do të vendoset nga vetë populli, një mbledhje legjislative do të shpallë zgjedhje të përgjithshme dhe të drejtpërdrejta”.

Këto janë pikat që u aprovuan në Mukje në fillim të gushtit 1943. Po t’i shohësh nga këndvështrimi i sotëm, të bëjnë të mendosh se po të kishte funksionuar kjo Marrëveshje, shqiptarët do të vazhdonin së bashku luftën kundër gjermanëve – aq sa ia lejonte takati i një vendi të vogël – në aleancë me aleatët, të cilët kanë luajtur një rol të rëndësishëm edhe në organizimin e kësaj Konference dhe do të shkonin në zgjedhje, ku do të mund të vendosnin qoftë me referendum për formën e shteti monarki apo republikë, qoftë për partitë që do të vinin në pushtet.

Po pse u prish Mukja? Shkaqet qenë dy anë të së njëjtës medalje: çështja e pushtetit dhe çështja e sistemit. Sipas udhëzimeve që vinin nga Jugosllavia e më përtej nga lëvizje komuniste botërore me në krye Stalinin, pushteti nuk duhej ndarë me borgjezinë, por duhej punuar e luftuar në favor të revolucionit proletar dhe vendosjes së diktaturës së proletariatit që, nën udhëheqjen e BS, do të triumfonte shpejt në të gjithë botën. Argumenti se ishte thjesht çështja e Kosovës që i shtyu jugosllavët të prishnin Marrëveshjen e Mukjes, sipas mendimit tim, mbetet, pasi e ardhmja e komunizmit nuk ka qenë e sigurt, por është dytësor në këtë kontekst, sepse, në planin e komunistëve, kjo çështje do të zgjidhej në kuadrin e internacionalizmit që për Titon kishte kuptimin e një federate ballkanike komuniste. Fakti është se Tito, që aspironte të kryesonte një federatë të tillë, ka ndikuar edhe për të prishur marrëveshjet për qeveri të unitetit kombëtar në Greqi, duke “ndihmuar” shpërthimin e luftës civile edhe në Greqi. E provojnë këtë dokumente që kanë dalë edhe në shtypin shqiptar së fundi, ku flitet për direktivat që u jepte ai partizanëve grekë: “Po jua përsëris, mbajeni fort ushtrinë tuaj. Dëgjova që doni ta shpërbëni dhe u zemërova. Po ju them vetëm një gjë: Është më mirë të keni një batalion të armatosur, sesa 6 ministra në qeveri. Neve na intereson që partia juaj të ketë nën kontroll gjithçka. Dy ushtarë mund të largojnë nga qeveria këdo që ju bezdis. Nëse nuk keni ushtri, nuk mund të bëni asgjë”.

A nuk flet ky dokument shumëçka edhe për mentalitetin që ka çuar në prishjen e Mukjes në Shqipëri, që solli edhe polarizimin e shoqërisë në komunistë dhe kundërshtarë të tyre? (Këtu po hap një parantezë: një nga të metat që ka historiografia jonë është se zhvillimet në Shqipëri i sheh nga një këndvështrim shumë shqiptarocentrist, a thua se gjithçka është vendosur nga shqiptarët duke injoruar apo mbajtur fshehur kontekstin ndërkombëtar, që ka qenë në fakt vendimtari për fatet e vendit). Atëherë shtrohet pyetja: nëse të gjithë ishin në anën e më së mirës në Mukje, si vazhdim i konferencës së Pezës, kush tradhtoi e çfarë u tradhtua? Sipas meje, u tradhtua parimi bazë i Pezës: bashkimi i të gjithë shqiptarëve pa dallim feje, krahine dhe ideje për çlirimin e atdheut, që nënkuptonte pastaj edhe ndarjen e pushtetit mes forcave të ndryshme, d.m.th. vendosjen e një demokracie. U tradhtua nga komunistët në favor të revolucionit që synonte marrjen e pushtetit dhe vendosjen e diktaturës së proletariatit në shembullin e sistemit sovjetik, që frymëzonte komunistët shqiptarë dhe jugosllavë. Argumenti që u dha një javë më vonë (8 gusht) se Marrëveshja prishej sepse ballistët nuk kishin hedhur pushkë kundër armikut, duket qartazi se është i stisur.

E para, se nuk është i vërtetë pasi ka prova të pakundërshtueshme se kundër italianëve kishin luftuar edhe ballistët.

E dyta, edhe sikur të ishte ashtu, përderisa qe nënshkruar një marrëveshje e firmosur nga të dyja palët, që përfshinte edhe një Komitet Shpëtimi Kombëtar, kjo nënkupton një bashkëpunim që, të paktën, duhej vënë në provë. E vërteta është se në Konferencën e Labinotit, që u mbajt afro një muaj pas Mukjes nga Fronti Nacional-Çlirimtar (4 deri 9 shtator të vitit 1943), është miratuar teza sipas së cilës “Këshillat Nacionalçlirimtarë janë përfaqësues të vetëm të pushtetit në Shqipëri”. E pra, në këtë kohë as që mund të bëhet fjalë për ndonjë bashkëpunim të Ballit Kombëtar qoftë me italianët dhe aq më pak me gjermanët, që nuk kishin hyrë ende në Shqipëri. Në fakt, deri dje luftën për çlirim dhe revolucionin proletar, si dy anë të së njëjtës medalje, i ka pranuar edhe Enver Hoxha, që ka folur vazhdimisht për “rolin udhëheqës të Partisë Komuniste” duke e shitur si meritë, sepse ajo që ndodhi pas vitit 1944 na shitej si triumf i revolucionit, si një e mirë e madhe, jo si një tragjedi. Sigurisht, ta do mendja se komunistët e thjeshtë – më të mirët e të cilëve ishin të rinj që sapo kishin mbarur shkollat e mesme – gjatë asaj lufte kanë besuar vërtet se ata do të ndërtonin një botë më të mirë nëpërmjet diktaturës së proletariatit nën udhëheqjen e BS, por historia për këtë naivitet nuk u jep ndonjë meritë, por vetëm të drejtën për të thënë se kishin bërë një zgjedhje të gabuar. Ndërsa për ata që nuk ishin naivë si Enver Hoxha, në të gjithë këtë strategji ka pasur një pabesi të madhe sepse pjesa/Partia Komuniste, duke mos u shfaqur si pjesë, por si e tërë, ka shfrytëzuar dhe tradhtuar interesat e së tërës në emër të interesave të veta.

LUFTA CIVILE

Pas Mukjes Shqipëria hyn në një polarizim të imponuar nga komunistët, që degjeneroi në luftë për pushtet midis dy forcave, ku është treguar një egërsi dhe armiqësi e denjë për një popull që në fillim të luftës ishte 90% analfabete. Në këtë luftë bën pjesë edhe bashkëpunimi i një pjese të Ballit me gjermanët. Lind pyetja: po pse historianët politikanë të teatrit socialist nuk duan që nuk duan ta pranojnë se ka pasur luftë civile në Shqipëri, që do të thotë luftë për pushtet midis komunistëve dhe kundërshtarëve të tyre? Ua tha edhe historiani Bernd Fisher së fundi këtë dhe u hodhën përpjetë.

Sipas meje, për shkak të mitologjizimit që i ka bërë Luftës historiografia komuniste e që ata duan ta mbajnë gjallë në funksion të manipulimit të votuesve të rinj. Lufta civile nënkupton hije drite, kurse ata synojnë ta paraqesin si një dritë absolute. Aq i fortë është ky element mitologjizues i përpunuar nga Enver Hoxha, saqë nga historia janë fshirë më shumë se gjysma e pjesëmarrësve të Konferencës së Pezës e historianët socialistë s’i përmendën as sot, pasi u duken si hije. Sepse festuesit duhet të paraqiten vetëm si e mira triumfuese mbi të keqen dhe, që të paraqiten kështu, duhet që kundërshtarët të jenë në një front me të keqen. Prandaj përdoret edhe argumenti gjoja shkencor sikur nuk ka luftë civile, kur ka pushtim, por në një krah ishin e mira: komunistët që luftonin për çlirimin e atdheut, kurse në krahun tjetër e keqja; pushtuesit nazifashistë dhe bashkëpunëtorët e tyre tradhtarë. Prandaj dhe, meqë faktin që ajo që ndodhi më pas ishte një tragjedi nuk e mohojnë dot, kanë bërë zgjedhjen të na shesin një ndarje midis dritës që na paska rrezatuar deri më 29 Nëntor ‘44 Enver Hoxha me partizanët e tij dhe errësirës që e pllakosi vendin më pas. Mirëpo ky argument është i pafuqishëm ndaj shumë pyetjeve që lidhen me historinë e vërtetë të Luftës: siç janë tradhtia e parimeve të Pezës dhe Mukjes, që çuan në vëllavrasje dhe diktaturë. Ky argument nuk i jep dot përgjigje as një pyetjeje shumë të thjeshtë: kur ata ishin kaq të mirë deri më 29 Nëntor ‘44, pasi kishin besim se kishin bërë vetëm mirë dhe se do të ndërtonin sistemin më të mirë në botë, pse futën nëpër kampe përqendrimi menjëherë pas luftës edhe gratë dhe fëmijët e atyre që i konsideronin kundërshtarë? Pse duhej izoluar e rrethuar me tela një vend që do të duhej të ishte simbol frymëzimi edhe për të tjerët? Përgjigjen na e jep Sejfulla Malëshova, që nuk ishte ballist, por komunist, e që thotë pikërisht në atë kohë se Partia Komuniste ishte kthyer që gjatë Luftës në një bandë kriminelësh.

MUNGESA E MËSIMIT NGA HISTORIA
Kam ngulmuar dhe ngulmoj se Lufta duhet studiuar në funksion të kuptimit të së sotmes që po e vuajmë deri sot dhe jo të festohet në emër të vazhdimit të kësaj vuajtjeje. Mësimet që mund të nxirren janë të shumta, por unë po përqendrohem në atë që më duket sinteza e të gjitha gabimeve. Sikurse u përpoqa të shpjegoj, Lufta ka një moment kthese tragjike, Mukjen, që është në qendër të tragjedisë shqiptare, sepse, sikurse e kam thënë edhe herë tjetër, është në origjinën e historisë së mëpasshme vëllavrasëse dhe përçarëse midis shqiptarëve.

Dy gjëra kemi trashëgim nga e keqja e saj që sot e kësaj dite duhet t’i studiojmë: E para, politikat ku interesi i pjesës/partisë vihet mbi interesat e tërë shoqërisë, vendit, duke çuar në sundimin e plotë të pjesës mbi të tërën, polarizimin ekstrem të shoqërisë me idenë se duhet të jesh më i forti që të fitosh mbi më të dobëtin dhe të sundosh i vetëm. E dyta, tradhtinë nga ana e udhëheqësve tanë të çdo ideali e premtimi që lidhet me interesin e së tërës për hir të sundimit të pjesë me në krye udhëheqësin e radhës. Që të dyja i shohim të mishëruara te të gjitha zhvillimet politike që kanë ardhur pas Mukjes dhe te të gjithë liderët që kanë ardhur deri më sot në krye të Shqipërisë, duke filluar nga Enver Hoxha. Fakti që edhe më herët, kur lindi për herë të parë mundësia e një Shqipërie demokratike, në vitet 1920 -1924, Zogu dhe Noli, si përfaqësues të dy partive të ndryshme nuk mundën dot të bashkëpunojnë, por luftuan për jetë a vdekje me njëri-tjetrin, tregon se rrënjët e kësaj së keqeje janë edhe më të thella – por Mukja ishte sidoqoftë shumë më tragjike, sepse në kohën e diktaturës polarizimi i shoqërisë në të mirë dhe të këqij në emër të sundimit degjeneroi në shtypjen totale të njërës pjesë.

Pas rënies së diktaturës, hija e Mukjes si vënie e interesit të pjesës dhe pushtetit të saj mbi interesin e vendit, madje në dëm të tij, vazhdon në një formë më të butë, por përsëri është sëmundja kryesore që kanë të gjithë shqiptarët. (E gjen edhe në Kosovë, edhe në Maqedoni, e pa dyshim është një çështje kulture, prandaj dhe gjykoj se në raste tilla si përkujtimi i Luftës duhet të përqendroheshim atje).
Është një çështje kulturore edhe “aftësia” e udhëheqësve tanë për të tradhtuar çdo ideal apo vizioni për botën për hir të pushtetit – dhe gjetja pastaj e gënjeshtrave gjithfarëshe për ta fshehur këtë tradhti. Kujtoni se si Enver Hoxha u prish me jugosllavët, pastaj me sovjetikët, pastaj me kinezët, gjithnjë në emër të pushtetit të vet, e duke mos dhënë asnjëherë shpjegime të sinqerta për këtë, por duke sajuar gjithnjë pretekste, siç qenë ato të prishjes së marrëveshjeve së Pezës e Mukjes. E njëjta histori ka vazhduar edhe pas rënies së komunizmit. Nuk po zgjatem me komunistin fanatik Sali Berisha që u bë antikomunist fanatik pa iu dridhur qerpiku. Disa thonë se ai i përket brezit të vjetër të edukuar me frymën enveriste. Po nuk duket i ndonjë brezi tjetër Edi Rama, që dje shkruante për nevojën e “denoncimit pa kompromis të veprimtarisë kriminale të PPSH-së […] të origjinës dhe historisë së saj”, kurse sot glorifikon pikërisht ato origjina dhe i quan tradhtarë ata që flasin siç fliste ai vetë dje, pa iu dridhur qerpiku. Shqiptarët janë shumë vonë në nxjerrjen e këtyre mësimeve pa të cilat zor se do të hyjnë në demokraci. Festimet e70-vjetorit të mbarimit të Luftës së Dytë në Shqipëri treguan se fatkeqësisht kjo vonesë do të vazhdojë në pritje njerëzish më të ndriçuar e më të ndershëm.

300 Komente

Mundesisht ndonje permbledhje a e ben kush dot? Po ky nuk eshte dakort qe te festohet festa e clirimit te atdheut nga nazi-fashistet? E pse, vetem se ky ka bere burg ne kohen e PPSH-se? Po tjeter gje ka qene lufta clirimtare dhe tjeter gje lufta e klasave nen hyqmin e PPSH-se. Pse duhet me patjeter qe te unifikohen? 

a e di nga vjen fjala PARTIZAN ?

 Sikurse e kam thënë edhe në shkrimin që përmenda, këto nuk kanë të bëjnë me të djeshmen, por me të sotmen. Është një lojë dy teatrosh, regjisorët e të cilëve kanë interes të mbajnë spektatorët në tunelet e tyre, duke i polarizuar ata sa të jetë e mundur më shumë.

rregulli NR nje i cdo lloj te shkruare ne BOTE eshte paragrafet e pare jane pjese e sinqeritetit . Kaq ka rendesi per SOT ..... te tjerat dhe ky grin si gur mulliri pa bereqet , nuk ka c'te duhen dhe te humbasesh kohe ti lexosh . Vetem ndonje si une dhe Heretiku  qe ka mani lexoj edhe te shkruarat neper Koridoret endermarjeve  mund te kete Vullnet te lexoje rrokopuja mentale te Lloit Perejve psikike qe desh zoti nuk na ka lene Bosh edhe tek PPU . Amen

Iliria dhe epiri vellezer. Genjeshtra me e madhe e cila mundohet te justifikoje lemshin e pakuptimte te vllavrasjes dhe perpjekjes per shqiperi etnike ne te njejten kohe.

Disa Argumente Historike...

Marveshja e Mukjes ne gusht te 1943!! Nje pjese e shqiptarve kujtohet  ti bashkohet luftes(pjesa tjeter kishte kohe qe luftonte..po nuk quhet kjo) Praktikisht ne 3 shtator italia kapitullon,ne tetor vete italia i shpall lufte gjermanise!!! Vetem keto mjaftojne per te kuptuar se cila pjese mendonte per pushtetin! Ne keto kohe gjermanet ndodheshin akoma ne BS,e akoma nuk kishin mare tatpjeten qe komunistet TITO e STALIN te mendonin per zhdukjen e ballit,si ne fakt u duk menjeher me ardhjen e gjermanve ne shqiperi e tretjen si kripa ne uje e pjeses qe vetem disa muaj me pare betohej se kishte ardhur koha te luftonte!!

Nje pjese e shqiptarve kujtohet  ti bashkohet luftes(pjesa tjeter kishte kohe qe luftonte..po nuk quhet kjo)

Me siguri e ke fjalen se si Abaz Kupi e ca ceta te tjera kishin kohe qe po luftonin, perpara PKSh-se.

Mos a ke fjalen per Abaz Kupin qe ishte dhe anetar i Keshillit NCL bashke me Enverin?

Minor details

E famshmja marrveshje e Mukjes nuk ishte nje marrveshje midis Abaz Kupit e LANC,ca thua???..me tregoni nje beteje te Abaz Kupit kunder gjermanve e hajt se flasim edhe per me vone..

kush e sjell kete hajvan te peshku? dhe pse?

ah, qeka ky robi me forever... whatever.

Ka qene nje rubrike ne revisten Hosteni " Pohojne me gojen e tyre " smiley

Ne fakt ne ate kohe edhe nuk kuptohej kritika e "te vetve " po merrej si Kundershtare .Qeka ndryshe o zotni i Nerum Emigrant . Budallejte nuk paskan Kufij por nepermjet budallalleqeve thone dhe ndonje gje "per te vetet " me gojen e tyre,sidomos ne pragrafet e pare .

Mer nje mundim e hidhi nje sy, po lexoje pa ze se e digjon Grande Kaka dhe Gati eshte me kikiriki smiley

You can't handle the truth, e tha i shkreti, por prap e hongri burgun, ke filmi.

Mpelqe si tosi e fut si skuth fjaline 'nje pjese e ballit edhe bashkepunoi me gjermanin'. Ashtu tinëz, pasi ka ka molloisur gjys ore per gjynahet e partizaneve. Dhe jo o tos, 5 pushke te ketij me emrin mujo ulqinaku nuk besoj mjaftojne per te ngritur mitin e 'rezistences balliste'. Edhe kur e shkruaj rezistence balliste mvje me qesh. Ne ka gje qe si rezistonte dot ballisti qe pula me kaposhin. 

Tkom thon o tos, merru me dekonstruktimin e nacionalizmit kallp se aty shkeqe ti. 

pa lirinë e njerëzve konkretë liria e atdheut abstrakt është një fjalë boshe – dhe për njerëzit konkretë atdheu i Enver Hoxhës ka qenë më i keq se çdo pushtim 

..mire e ka se,vetem disa besnike te mbretit u genjyn e i kthyn armet Taljonit sepse populli fukara ishte i kenaqur.Per here te pare tregonte gjyshja (rahmet paste) bollek i modh nga do te hudhje syte, ngopem barkun me oriz,sheqer e makaruna.Sic kerkonin pulla poste femijet nga ushtaret ne kohen e mehrumit ne kerkoshim sheqerka nga ushtaret Italjon.Kazoni i makaruneve te ushtrise qendronte ngritur 24 ore ne mes te qyteteve si Korce,Berat,Elbason e Tiorne per te fakir fukarane.

po kush jeni ju mer, qe na dilni sikur e keni mor te verteten me qera.

nuk osht Hertz as Enterprise e verteta.

te verteten thote. 

Jo mer e keni ju me tapi te Enverit.

mire pra, meqe e kemi "ne te Enverit", mo na shurdho mo veshet.

smiley

Inat me fore ver ver ver ver verin ? Po cfare ka shkrujt ai deri tani ne kete Nik qe te dish se cfare mejton ? vere ver ver ver ...

Keta jane pjese e Humorit dhe Relaxit pas nje pshseshi me gjel deti per festat . Njesoj sikur te hash fasule per te sjelle midene dhe futja ...verrrrrrrr ..sa te te haje e nderuara smiley

kush po te flet ty mer njeri. leshove i ballone, leshova dhe une nji, kaq, apo ke dhe tapine e ppu? Enverit i doli fallco tapia. 

Ju duhet te mesoni Njehere  pergjithmone mos te Leshoni se jeni FENDA dhe nuk jeni te afte te perballoheni .Megjithse kete ta marr si Lutje aman ere ...dhe doemos Lutjet pranohen .

Por mos lesho me ose qendroju Pordheve !

 e kena bashke sepse eshte provu qe ”Marrëveshja e Mukjes, ndërmjet Ballit Kombëtar dhe Nacionalçlirimtares, është një kompromis i madh kombëtar, model pët të gjithë kohrat, madje edhe për sot.smiley

Paskan ardhur te dy smiley se ishin shperndare neper te tjerat me na Lajmeruae ...ej ver ver ver ka ardhe Lubonja smiley

Ka ardhe dhe ky qe e ka prure ate  qe vrau Ballistet , po e hongri nga Ballistet e rij qe krijoi fisi Lubonjajve dhe ky qe nuk merrte vesh pervec glasave se cfare do te thote , boll te remoje ne qymeze te Pulave te tjereve si ballist Moden  ... Qeka dhe qejfli makarunesh smiley Me kujtoi Naken e Korces qe i kishte ra GJYLJA dhe i kishte vra familjen ne fshat dhe e kishin marre Italjanet te mitur dhe e ushqenin me makarune ....po tashme nga tmerri qe perjetoi kishte  mbetur eksiq i mjeri .

Sa here fluturonin avione thoshte " makarune , makarune Italia , bau buuu " dhe ikte me vrap fshihej prapa mureve . RP dhe i ndrite shpirti ketij fatkeqi qe makarunexhijte e Italise me kallauzet e Ballit i vrane Familjen !

U shtofshi ere ..hair hair paci se ta beni dhe diten me Humor !

E kom thone edhe ne nje koment tjeter ketu per ket Mukjen e shkrete. 

 2. Luftë për Shqipëri të pavarur dhe për vënien në jetë të parimit të njohur universal dhe të garancive të Kartës së Atlantikut për vetëvendosjen e popujve. Për një Shqipëri etnike.

Harron ose do te harroje se, Karta e Atlantikut, po ashtu dhe porosite e Kominterrnit ishin qe vetem lufte kunder fashizmit, per kufijte pas lufte...dhe kete perqafoi PK dhe LNACL. Kjo perqasje na solli ate qe ne Konferencen e Paqes ne Paris me 1946, ne nuk u shperbeme njesoj si vendet e tjera (ose sipas qefit te Britanise se Madhe, per ti bere qefin Greqise) qe per hir te bashkimit te trojeve te lena jashte, i humben perfundimisht ato. Per shembuj nuk ka nevoje.

Mu kujtua Alfred Lela kur tha te Xhunga... rrofte fashizmi dhe balli se na bene Shqiperine etnike....poshte komunistet se na e shiten Kosoven.....

Megjithe se Balli u kujtua si kofini pas te vjelit per bashkepunim me Frontin, deshira e tij per te luftuar fashizmin (i cili kish marrre fund, se behet fjale per italianet) ishte pese pordhe e gjashte groshe. Qellimi i vertete i ballit ishte marrja apo ndarja e pushtetit. Dhe kete e tregoi me bashkepunimin shembullor me gjermanet... Per inat te sime vjehrre shkoi e fle me millonane ... i thone kesaj...Perse balli nuk u organnizua me vete ne lufte kunder fashisteve, por vajti e u bashkua me gjermanet? Kjo a nuk eshte tradheti kombetare? A ja vlen me qe te flasesh per nje ballizem patriotik...??? te gjithe ballistet e kapur rob nga partizanet, pas njepune bindesee u rreshtuan me ta, ja keta donin ne te vertete te luftonin fashzmin... e sa per ata qe i kishin lyer duart me gjak, kokrrra e plumbit i prriti. ja kaq e thjeshte eshte gjeja...e s'keni perse te merrreni me me kurverira te tiilla alla Tos mollos  Lubonje. Historia eshte aty, dokumentet jane aty, por keta te berihajit nuk duan ti shohin dhe ti lexojne..

Jo te gjithe ballistat kan bashkepunuar me gjermant o alidems jo se mlodhe. 

 te gjithe ballistet e kapur rob nga partizanet, pas njepune bindesee u rreshtuan me ta,

mehmet Shehu pushkatoi 60 prej tyre , katunare te thjeshte deshmi e punes bindese dhe edukuese te partise .

Mire ja boni. Druni nga xheneti ka dal. 

Qafsha te gjithe kur degjoj keta enveristet si flasin ne unison pa vene trurin fare ne pune, me kujtohet ajo skena me leonardo di caprio tek "wolf of wall street" , kur vjen ne shtepi dhe gjen sherbyesin duke bo orgji homoseksuale.

Paske ardhe smileyNuk hoqe dore nga zakoni te shtypurit Iriqit me Bythen e tjetrit . Lexona ca porosi te xha Abazit... cfare thote per kete Pune smiley

Pash zotin seriozisht me Gelbazat e Kolaboracionisteve ? Po lereini te shkretet te nanaurisen  " se Mukja zotrie "..smileyAjo i shtyu te formonin struktura Ushtarake ne sherbim te Gjermaneve naziste dhe ne vend te Siguronin Kufijte qe u dha Italaini me Gjermanin ne bashkepunim me ballistet  Serbe , Malazeze, Maqedonas  e Boshnjaket  erdhen Luftonin partizanet Shqiptare se do ua merrnin Shqiperine etnike

smiley Keta te gajasin jo te bejne per te qeshur smiley

Me ke flet seriozisht e me Fakte ...? Asnjehere nuk te kam Kuptuar per kete deshiren me Sqaru eksiqet e paragjykuar . Na i le per Relax e mos i fut ke seriozet po pate deshire .Tundi para perdorimit !

Tos Lubonjes po mund t'ja thuash . Ai qe firmetar i Marveshjes me Mukjen dhe u zu keq me Jugosllavet pse ja prishen .Pastaj mori trupat qe Udhehiqte sulmoi keqazi e shpartalloi Gjermane e kush i kishte  bere Gjermanet dhe vendosi te formoje RepuBliken e Shqipetareve smiley

Lavdi te perjetshme Tos Qeros Lubonjes , njeriut qe Luftoi me Pushke e Pene deri sa shporri njehere e pergjithmone Nazi-Fashistet dhe Sllavo-Komunisto -Ortodoksit e Formoi Shqiperine Etnike si amaneti Ballisteve ! 

 

mehmet Shehu pushkatoi 60 prej tyre

...po prandaj Historjani Amerikan Fisher thote qe ka pasur lufte civile nga partizanet.

"E di se ka njerez(e ka per Milo enveristin)smiley qe sygjerojne qe eshte e veshtire te kete nje lufte civile ne konteksin e pushtimit,madje kuptoj se ka edhe ceshtje politike te perfshira ne ket pytje,por faktet dhe dokumentat e provojne kete realitet" deklaroj Fisher smiley

http://gazetadielli.com/komiteti-i-

Albumi i Fahri Shaskës për të ashtuquajturit “armiq të popullit”, që vijnë nga Lufta e Vlorës

 Dhjetë nga dymbëdhjetë familjet e anëtarëve të KMK të LV u shpallën “armiq populli”. Shpëtoi vetëm familja e Sali Bedin Armenit dhe Murat Miftar Tërbaçi, se ishte xhaxhai direkt i Hysni Kapos, që, gjithsesi, për hir të së vërtetës, mbeti në hije. Këtë fakt e lexojmë dhe e interpretojmë kështu: Nuk iu përmend emri fare, as për mirë, as për keq, se, edhe pse xhaxha i H. Kapos, ai kishte miqësi e rrethana me Qazim Koculin e të tjerë burra të rëndë kazaje. Ky qëndrim, domethënë, hesht ti, xha Murat, se vërtet ke atë, po miqtë e tu sikur i di ku janë, ndaj…Luftëtarë të tjerë të rëndësishëm, që ishin gjallë më 1945, patën këtë fat: Qazim Kokoshi, anëtar i komisionit vdiq në burg; Avdul Kuçi, prokuror i luftës, deputet, u gjykua nga gjykatat pa jurist u dënua me vdekje dhe u pushkatua më 1945; Hasan Hysua, luftëtar dhe komandant i çetës së Velçës, oficer i Zogut, komandant i BK, njeri me autoritet dhe influencë, s’ ia kishte nevojën askujt, pasi nuk kishte as ambicione, një jetë e kulluar e panjollë, pa bërë keq as mizës, kur thonë, vritet nga komunistët në Krujë më 31. 12. 1944; Tahir Hoxha, Feim Çelo Kallarati etj., u burgosën. Të vrarëve u vihej damka “armik”, “spiun”, “fashist”, “tradhëtar’, “borgjez”, “grabitës” etj.

Edhe Hysni Lepenica, që u dallua në LV dhe u vra në Gërhot nga fashistët italianë “armik” u quajt. “Ndërmjet luftëtarëve që u mblodhën në Beun, ku u vendos për çdo fshat, derë e pushkë për luftën, ishte dhe Hysni Lepenica. Ai e çmonte shumë Ahmet Lepenicën dhe u radhit si luftëtar në çetën e Lepenicës dhe luftoi me trimëri në Qafën e Llogorait, në llogoret e istikamet e Vlorës. Në sulmin e çetës së Lepenicës në rajonin e fortifikuar të qafës së Llogorait H. Lepenica pa me sytë e tij se si luftëtarët Sheme Jazo, Mehmet Foga, Rushit Birçe e mësuesi Selam Musa Hitaj u hodhën mbi fortifikimet e mitralozët e armikut. Poeti popullor këndon: “Kota, Gjormi, Llogoraja,/ Tri beteja të mëdhaja,/ Dhanë fitoren në dorë,/ Hapën rrugën për në Vlorë”. Në betejën e Llogorait, u vra si luan komandanti i çetës së Lepenicës, Sheme Jazo. Mbi varrin e tij, H. Lepenica mbajti një fjalim të zjarrtë: “Ju ratë theror për lirinë e Vlorës e të vatanit për të shporrur zaptuesin barbar. Betohemi se do ta shporrim zaptuesin breshkaxhi, nga Vlora jonë

-

se ishte xhaxhai direkt i Hysni Kapos...dajua dhe Roja e I.Qemalit qe i fali Trojet ku jane Vilat e Udheheqjes smiley

Ndersa fisi Yne i tha  Ismailit " na nuk leftuam per Kocka " smiley dhe vdiq i semure nga plaget pa patur mundesi te refeje Trimerite e Ballisteve .

Lepenica ka qene i Njohur i Vekes !

Sipas tij kemi këto gjykime: Osmën Haxhiu, i pari i LV, u la në hije sepse Myedin O. Haxhiu, djali i Osman Haxhiut, edhe pse qe kryetar bashkie, iku nga Shqipëria dhe u etiketua “I arratisur politik”. Djali tjetër i tij, Galip O. Haxhiu, u arratis më 1944. U kthye e vdiq në Vlorë më 1993. Qazim Kokoshi ka qenë firmëtar i Aktit të Shpalljes së pavarësisë, 1912.  Kryesoi LV më 1920, deputet e kryetar bashkie. Vdiq në burgun e Vlorës më 1948. Qazim Koculi – Komandant i Përgjithshëm në LV, 1920, senator, deputet, ministër, kryeministër. U vra nga italianët, më 02. 01. 1943. U shpall “armik i popullit”.

Duro Shaska, me pasuri e shpirtin e sakrificës, që me Ismail Qemalin për atdhe, u anatemua, sepse edhe Sadik Duro Shaska, i biri i Avdurrahmanit, ishte oficer i I. Qemalit. Katër herë deputet i Zogut, kryetar i qarkorit të BK. U arratis më 1944. Vdiq në Itali. Hakim D. Shaska, djali tjetër i Duros, i internuar në Sazan, më 1920, komandant çete i BK, arratisur më 1944. Vdiq në SHBA. Hekuran Sadik Shaska, nipi, djali i djalit të patriotit, luftoi si nacionalist dhe antikomunist. U arratis në nëntor 1944. Vdiq në Kanada. Tajar Mehmet Shaska luftoi si nacionalist. U arratis, vdiq në SHBA në v. 1997. U varros në Kocul (ishte amaneti i tij). Xhelal Shaska kreu doktoraturën për diplomaci në Firence, 1927. U dënua me grupin e deputetëve me 15 vjet burg. . Azis Çami, komandant i Grupit të Artilierëve  në luftën e Njëzetës humbi, sepse u ekspozua si komandant i Ballit Kombëtar, pasi ra Hysni Lepenica. Alem Mehmet Tragjasi pati djalin aktivist të BK. Ushtarak me gradën kapiten. Arratiset më 1944. Vdes në Australi. Po kështu Emin Mehmeti, Dino Mehmet Alemi, Alem Mehmet Alemi, u dënuan si djemtë e Mehmet Alemit, po Alem Mehmeti i Parë i historisë i kishte nipër, kështu që Ali Beqiri, me kapital të madh dhe atdhetar bujar, një nga të Dymbëdhjetët, kishte djalë Kujtim Beqirin, inxhinier me medalje të artë në Zvicër. Dënohet dhe vritet më 22.11. 1946, në Maliq të Korçës. Kujtesa e largët fëminore na e sjell si vagëllimë të tjetërsuar, shkruar nga optika e letërsisë së angazhuar socpseudorealiste tek romani “Këneta” i Fatmir Gjatës. Ndërsa Mehmet Ali Beqiri u arratis. Po kështu, edhe krijues të këngëve të Njëzetës, njëkohësisht luftëtarë të dalluar të saj “me dyfekë e me këngë” si Rrapo Meto Premti nga Vranishti, plagosur në Luftën e Janinës dhe në LV, u vra,

Kjo sa per ilustrim per ata qe ende i gjykojne ballistet me logjiken e skeceve te estradave apo e steriotipojne vloren si bastion te komunizmes.

eh thuj, ti ngele me bo avokatin e ballit ... sa ka ra kartagjena... kur meno gjithe ai Abas... Skraparlli, s'kishte si te ishte ndryshe. ti do jesh nga devolli, ose naj mokrar (pogradeci), ardh mas 90-tes te mihal grameno smiley

keta jane vetem nacionalistet e vlores qe u sakatuan keshtu , po te shkojme andej nga kolonja e korca te cilet ishin edhe te mesuar si safet butka , sejfi vllamasi etj bilanci behet me i madh.Pa u futur ne shkoder te cilen e mbyten ne gjak del qe gjithe ajka patriotike e kombit u shkaterrua thjesht se donin shqiperine etnike , nga e cila kane nje alergji patologjike serbet dhe komunistet shqiptare.

po ca bilanci, o derezi. i ke pa se si iu shkojne ne hale gjithe ca bene komunistet nga fundi i meselese se tyre? ajo anija me refugjat i con ne te semes me elektrifikim, me shkolla, me spitale e me te gjitha. mek mek mek. s'duhet t'i coje, mirepo ja qe gjermani yt thote qe si fundi eshte e gjitha. prandaj nuk nigjo njeri te beje shume gurgule per ato hekurudhat e luften kontra anallfabetizmes e clirimin e gruas e gjakmarrjen... Ja, nga ajo anija smiley  

edhe pune e ballit. per turp u bashkun me nazistet. me pakt, zyrtarisht, jo kshu me nenkuptim smiley

ti vazhdo ala jo grehoti, jo autoboti... une s'du me te krahasu ty me lubonj hajvanin, se c'u kuptu qe po bejm muhabet.

ishte oficer i I. Qemalit...... smiley Nuk kishte Oficere I.Qemali . Kishte Min Mbrojtje pa Ushtri  e titullar graduate .Trashegoi te taboreve Turke .

Kishte vetem ROJE Sigurie ku shkrusi ka permendur dajon e H.Kapos  . Njoh Tre prej tyre . Nuk kam dijeni per perberjen dhe Funksionet . Mbase ka ndonje gje Ky Shaska i Xhyhereve ! Na i bjer po pate po korigjoji postimet para se ti biesh , qe te mbetesh e ditur me te tera sic thote heretiku per zotroten qe te varen Bran smiley Moskujto se na i shkon "per shalesh " si thote Pf smiley

Ai s'ishte dajo ishte xhaxha , vellai i kapos babai i hisnise.nepenes,mesues i shkolles se pare shqipe ne terbac.ai me alem mehmetin ngriten flamurin shqiptar ne himare, ndersa e mbronin nga greket, kur moren vesh se I Qemali ardhi ne vlore.Anetar i komisonit te luftes se vlores.bashkethemelues i shkolles tregetare se bashku me jani mingen , halim xhelon etj.Nje nga organizatoret e kryengritjes se vlores ne 1932 denuar me vdekje pastaj burg te perjetshem nga Zogu.Mik i ngushte me hasan dostin , qazim koculin etj.pas lufte ne gjyq te tim gjyshi si deshmitar iu drejtua gjykatesit "mosni more djem se ne jemi popull i vogel nuk duhet te vrasim njeri tjetrin".Kuptohet cobani i bere gjykates nuk e mori parasysh...

Kendo muze trimerite e akile Kordhetarit ..smiley

Une nuk kam ndermend te te bej pemen Gjenalogjike te Miqsive , perjashtuar atyre te Gjyqeve smiley As te te shpjegoj se kujt i thone " Xha "ne Lumin e Vlores, as martesat e as ndarjet . Ti  mba shenim , pasi tu referohesh Faqeve ne Internet me "kujtime " Ballistesh , nuk ma shkon dot per shalesh smiley

Mbase e di qe kane qene dhe Miq e Fis te  Sadik Premtes ....

Sa per ilustrim, meqe ra llafi....dhe e thene nga te tijte...

 Hysni Lepenica u vra nga italianët në Grehot,  Hysni Lepenica ishte emëruar komandant i përgjithshëm i forcave të Ballit, në vend të Cakranit, që u bë rishtas më pas. Ai nuk u vra në betejë, por në kazermën italiane, ku shkoi të kërkonte dorëzimin e divizionit. Një figurë e njohur e luftës, që më pas u bë figurë e njohur kolaboracioniste, Xhelal Staravecka në kujtimet e tij ka shkruar edhe për këtë vrasje. “Balli u vërsul kundër ish padronit të vet italian për ta plaçkitur, si armë, municion, tesha dhe të tjera…Komandanti i regjimentit ku i pati para tyre eksponentët e Ballit, mbasi i pështyu në surrat për atë kthim faqeje, i nxori jashtë nga zyra me mijëra të shara. Komandanti i përgjithshëm i Ballit me gjithë shtabin e vet, posa doli nga zyra e regjimentit, ranë në pritën që u kishte ngritur ish padroni, koloneli italian. Atje mbetën krejt të vrarë, Hysni Lepenica me shtabin e vet, rreth pesëmbëdhjetë persona, duke shpëtuar vetëm një i gjallë, Limos Runa”. Kjo është një dëshmi e kohës.

As qe kane hyre ne zyra FARE . Perkundrazi si kapadai priste tek Postblloku perfaqesuesin qe e kish derguar  " te nderprese Mbledhjen e te dale jashte te dorezohet " pergjigjja i erdhi se ka "marveshje me Clirimtaren per tu dorezuar ". Hysniu nguli kembe dhe i dha Urdher te "nderprese mardheniet me Clirimtaren dhe ti doezohet atij "

Dhe  "cane perpara " me trimat ... per te ardhur Keq , Komndanti Italian dha Urdher " Zjarr " dhe i palosi ne Hyrje te Repartit . E sqaron shume mire Raporti Italanit ..smiley

Mos harro e nderruar Alba se Ballistet ja kishin marre valles ne Gjirokaster "Mi ziri , mi ziri / mi ziri ti qae ne Bythe "  smiley..per baben e Lubonjes me shoke . Kjo sepse ata kishin mare Urdher te mos Hynin ne Gjirokaster deri me dorezimin e Italaneve ! Per shtese kjo se pervec Staraveckes se nderuar ka edhe Deshmi te tjera qe kane Jetuar ato ngjarje Realisht pa keto shtesat e Staraveckes

Balli u vërsul kundër ish padronit të vet italian për ta plaçkitur smiley si armë, municion, tesha .. Komandanti i regjimentit ku i pati para tyre eksponentët e Ballit, mbasi i pështyu në surrat ..

Pa keto , se jane njesoj si sharjet e antikomunsiteve sot .Ti je Nostalgjik smiley

ti duhet te kesh qene nga hyzmeqaret e tyre , ata u bene oficere e prokurore ne kohe te merhumit.

Se c"kam qene une ne ate Kohe , mund te flasin Koqet e Plakut tim qe mbante Alba  per t'ja lare para seksit me Italankat smiley

Grande Kaka e ka sipas Konceptit amerikan qe nuk e njofin tradhetine ne Luften Civile sepse nuk i kishte pushtuar Njeri . Mos i ver Faj Njente Kapo , se po te dije Historine e Luftes Civile te Amerikes nuk do fliste per 60 Lushnjare por per Mijra te pushkatuar e hedhur ne ere , braktisur Ferrave e lene Pyjeve e Lumenjve si Ushteqim per Korbat e Ujqit .

Mos Ju merzit Fisherit , Njente Kapo se aq Kupton , por nga e " mira " e ka . Ka degjuar qe mund te votojme pro si Shtet i Amerikes dhe na pregatit per te mos tronditemi nga koncepti  Luftes Civile te Amerikes . Ben gajret !

Murat Terbacin nuk e njoh, mund te kete qene burre i mire, por jam shume e gezuar qe shetitorja e bregut te detit ne Vlore do marre nje emer tjeter se Murat terbaci nuk i shkon hic!

Vurjani si te doni Po Prone nga Shqiptaret dhe me Firme te I.Qemalit mund te jete i Rralle ne Shqiperi qe perfshin Buzen e Detit dhe pjesen ku jane Vilat !

Mbase ja vini dhe Alba me 2000 me ca Mbrapa , me qe ka Kujtime te shumellojta per Vloren smiley

Une s've gje xhanem, po si projekt lungomare i thone. Mund t'i thone edhe shetitore pa emer fare po gjithe ai det djathtas e sa here kthen koken majtas ta shoqerosh me murat terbacin... 

yyyyy sa e gjate

Arsyet e këtij festimi i kam shtjelluar në një shkrim të disa kohëve më parë “Pse e duan Enver Hoxhën” 

Ndryshimi midis Lopes dhe Lubonjes eshte se Lopa kur ripertyp ushqimin e ben ne menyre diskrete. 

lubonja individualisht nuk ka faj. nigjoj qe ka goxha reputacion ne shqipni dhe ftohet papushim neper media (si rob qe gjeneron debat medemek).

lubonja ne te vertete eshte simptome. treguesi me i sakte i derexhese se kombit.

Nje gje do t'i shtoja Lubonjes. Ata qe bashkpunune me te huajin jane tradhetare dhe nuk kane asnje justifikim. Edhe nqs do haheshin me komunistet per pushtet, nuk duhet te bashkpunonin me pushtuesin. Ky duhet te jete mesimi i historise. 

Patrioto, Lubonja ja mbyt kot, se perplasja e Ballit me Partizanet ishte e pa-evitueshme, edhe ne Mukje u ndjene dallimet.

Perse nje force partizane, me njerez te rinj energjik dhe e emancipuar me mijera femra ne rradhet e saj, me organizim te brendshem bolshevik...futja e komisareve...do ndante pushtetin me nje Organizim eklektik si ishte Balli?

Nuk kishte shans Balli te fitonte ndaj Partizaneve pa aleatet ne krah, ndonese ne fillim numerikisht forcat i kishin te barabarta. Per me teper Balli humbi komandantet me te afte ne fushe te betejes qe ne 1943. Kryesia e Ballit ishte e percare dhe e pa-afte ne organizimin e Luftes ne terren.

Sa per bashkimin me Gjermanet pati qe e morren lehte, se edhe me pare nacionalistet bashkepunuan me pushtuesit Italiane si anti-zogiste. Nga krahu tjeter Partizanet u treguan te pameshirshem ndaj tyre para se te bashkepunin dhe per mbijetese Ballistet nuk kishin ku ta fusnin koken vec sqetulles se Gjermanit. Sa per ata Balliste qe luftuan dhe nuk u bashkuan me Gjermanin, sakrifica e tyre nuk arriti te terhiqte simpatine popullore qe tashme dashuronte idealisht Partizanet dhe Ballistet sot nuk pranojne ta shohin kete fakt. Reforme Agrare ofruan te dy krahet por Parizanet dolen me te zote, perderisa edhe aleatet pa shume qejf i cilesuan partnere dhe i ndihmuan.

pse ne greqi, itali, france nuk erdhen ne pushtet komunistet ? atje u luftua gjermani me shume se te ne.

Ne Greqi, komunistet u permbyten me gjak se nderhyne Aleatet kunder tyre meqe Greqia ishte percaktuar te qendronte jashte sferes Sovjetike.  Shqiperia u harru se kujt do i perkiste dhe Ballistet tane sua mbyshen syrin per aleate te afte te zbrapsin partizanet, per me teper ene Bazit te Canes ju luten si qeni te hynte ne lufte kunder Gjermaneve. Ne Itali komunistet ishin shume afer fitores ne zgjedhje, dhe CIA kishte pergatitur PUC, ne rast se fitorja shkonte nga krahu komunisteve. Italianet votuan ne fryme katolike e jo marksiste ndonese ata kishin proletariat. Italia e Franca kishin figura te zote anti-fashiste, ndersa nacionalistet tane ishin te Percare, shumica kishin vite ose pjese te jetes ne mergim si anti-zogist e kishin humbur sensin e realitetit.

shqiperia nuk u harru, po ne Jalte iu la bllokut komunist. dmth fatet tona po te huajt i luajten, dhe jo partizanet me enver apo ballistet me kapter.

Shqiperia ne Jalte u harrua apo nuk e donte njeri tu merrte me te sepse nderhyrjet kushtojne para e jete njerzish. Komunistet fituan dhe u priten me shume entuziazem nga popullsia...ne qytetet kryesore kush e shikonte me dyshim ardhjen e partizaneve lincohej nga popullsia. Kur Ballistet morren anijet per tu larguar si te humbur e kuptuan qe Kryetaret e tyre i kishin drejtuar keq ose shume keq. 

Shqiperia ka mundesi t'i jepej lindjes no matter what. Jugosllavia kishte interesa te medha ketu, aq me shume qe e kishin ne dore udheheqjen e komunistave shqiptare. Mos ishte sherri me Stalinin aty do ishim. 

Megjithate, une mendoj se bashkpunimi me pushtuesin e huaj duhet te jete tabu. Dmth Balli o kushdo qofte mbetet i njollos nga ky bashkpunim. Atdheu duhet te vleje me shume se pushteti. Fatkeqesisht tek ne ka ndodh e kunderta dhe vazhdon te ndodhe, sic thote dhe Lubonja.

Sherri i Titos me Stalinin ndodhi me vone...dhe Stalini as e dinte qe Shqiperia ekzistonte.

Cdomethene Tabu per bashkepunimin me pushtuesit? Kur pushtohesh nga nje fuqi do kete bashkepunim per te permiresuar interesat e popullsise civile perkohesisht. Problemet fillojne kur pushkaton popullsine tende qe duhej te mbroje fale bashkepunimit. Keta u rrejten se Gjermoni skishte ndermend te mbante shume trupa ne Shqiperi por te conte ushtare ne Rusi dhe u dha administrim te plote te vendit. Nuk menduan se si do dilte lufta dhe kur te fitonte Gjermoni cfare Shqiperie do te kishte. Lubonja nuk thote asgje per ate pune e del bllof: Partizanet Jugosllave ju sulen edhe  ata nacionalisteve te tyre, cfare nuk zhduken gjate luftes i mbyllen hesapet me vone. Po Chetniket qe u luftuan nga Partizanet Jugosllave ishin per Bashkimin e Kosoves me Shqiperine????? I di Lubonja keto gjona por sdo ta pranoje se do tja veshi cdo gje Merhumit e te lere jashte pergjegjesise te medhenjte e tjere komuniste.

Pikerisht sherri ndodhi me vone, por Tito kishte interes te madh e do na perpinte, me nje gur vriste dy zogj, vuloste dhe Kosoven. Per ate pune, Stalini e dinte dhe na qunte pseudo shtet a dicka e tille.

Tabuja eshte morale, dmth nuk merr parasysh interesat, pranaj quhet tabu. Secili ka tabute e veta, ajo do kishte qene tabu per mua. Edhe robt e mi prej asaj tabuje ishin ne krah te NCL, megjithse e dinin si do shkonte puna, dhe me vone u terhoqen. 

 

Tito, ishte Kroat, dhe nuk kishte ndonje dhembshuri te vecante per Kosoven vec faktit qe si cdo sundimtar synonte sa me shume territore, pa permendur racizmin Kroat ndaj Shqiptareve,  ndersa Merhumi yne megjithese morri partine me ndihmen jugosllave, donte te rrinte me vete per interesa personale.

Ka pasur ide qe bashkimi me Kosoven ne jugosllavi mund te ishte dobiprures. Nacionalisti Dosti, e ka ledhatuar kete ide per ca vite, se rrezimi i Enver Hoxhes nga Jugosllavet do shkepuste vendin nga influenca Staliniste.

Mbase mund te ishte i dobishem, por do humbnin si shtet, prap e zorshme per tu kaperdi, dmth prap me del tabu.

sikur shqiperia t'i lihej perendimit, si mendon ti, a do ta kish bere dot greku genocidin çam ?

sikur ... kryesorja s'do kishim heq komunizmin, e s'do ishim ne kete derexhe, dmth peshq pa uje. po s'ecet me sikur. Tito e Stalini zor s'e e linin Shqiperine sikur dhe Mukja te kishte funksionu. 

Mbas LBII, shumica e minoriteteve u perzune me preteksin se kishin bashkepunuar me fashizmin. Tito ju fut istrias dhe e beri Italian free, gjermanet e Sudeten paten te njejten fat, Greku beri te njejten gje me Camet. Deklarimi i Luftes ndaj Greqise nga qeveria kuislinge shqiptare nuk i lehtesoji gjereat as pe Camet e as per ne sot, kur Greket e mbajne ende gjalle ate ligj lufte. 

italia dhe gjermania e humben luften (nuk benin pjese tek forcat fituese perendimore). ndersa ne do te dilnim fitimtar po ashtu si greku. 

qeveri kuislinge kish edhe ne greqi, e kudo ku kish gjermane, po kjo nuk kish lidhje me forcat antifashiste. pse nuk beri dot greku, edhe ne qipro, gjenocid ?

Camet ishin qytetare Grek qe qeveria Greke i akuzoi per krime lufte e bashkepunim me fashizmin...ishte preteks dhe veshtiresite e popullsise Came kane ekzistuar edhe  perpara LBII.

Ti mendon se partizanet apo nacionalistet mund te konfrontonin ushtrine Greke apo Jugosllave me sukses. Abaz Kupi rezistence te dobet beri ndaj Italianeve kurse ushtria Greke i vuri perpara Italianet. Pse e humben Camerine qe para luftes se pare duhete te pyetesh veten e do e kuptosh qe ne vijme nga nje komb qe ka humbur pothuajse cdo lufte.

po sot qe me te huajin bashkepunojne hapur, dhe gurvernatorin e bankes e ndonje post tjeter, do te jete i huaj, çfare jane ?

Bashkepunimi ka benefite dhe pasoja....kudo mbas luftes se dyte....bashkepunetoret ku me pak e ku me shume u persekutuan...edhe ne vende Nordike...ditet e para u perdhunuan dhe torturuan publikisht femrat qe kishin pasur te dashur ushtarak Gjerman....Muzhiket kur hyne ne Berlin per dhunuan 35 000 femra Gjermane...ishte kohe lufte...Kta tanet duhet ta kishin kuptu nga cili krah anonte fitorja se jo per gjo por i deklarun lufte ne emer te popullit gjysmes se botes e duke fillu nga kojshijte. Prandaj kishte fashist si Franko qe deklaronin pa-anesine, apo Zvicra. Ne luften e pare ne vec ndejtem.

fjalen e kisha qe bashkepunimi me fashistet u quajt tradheti kombetare ndersa bashkepunimi me bolsheviket u quajt internacionalizem proletar, kur ne thelb te dy, ishin BASHKPUNIM me TE HUAJ. 

Fashistet ishin pushtues fizikisht, mbas bollekut te makaronave....ta mernin cunin te luftonte ne Greqi ose Stalingrad....Mos harro krimet e gjermaneve qe dogjen nje pjese te madhe te Jugut. Sovjetiket e kinezet nuk ishin prezent. Pastaj mos harro faktin Fitorja percakton te denuarin. Po te kishin fituar Gjermanet do persekutoheshin popullsia qe ishte ne krah te partizaneve e atyre ballisteve qe nuk bashkepunuan.

nuk ka dale ne amerike libri kadarese Darka e gabuar keshtu ?

Historia nuk mesohet ne romanet e Kadarese qe here shkruan per darka te gabuara e here per dimra vetmije. Mendo thjesht se nese nuk luftoje Gjermanin popullsia jote do vuante bombardime nga Aleatet pa meshire. Lufta na erdhi nga jashte dhe fati i saj nuk u vendos ne Shqiperi prandaj une personalisht prisja nje ndjenje pajtimi pas 70 vjetesh e jo rimarrje pozicionesh ne Istikame.

Por kur Lubonja, babi e mami i te cilit na sollen Komunizmen si dhurate per Krishlindjet e 44, eshte i paqarte dhe idhnak, nuk mund te presesh shume ne nje moment heshtjeje a qetesie. 

po mire nga mesohet kjo historia ?

Nga veprat e shokut Enver dhe vjersha e babit te Men Musarajit .

Duke lexuar vete e mbi te gjitha duke harruar nga vjen...nese e ke mendjen top per dicka nuk te duhet historia se ke Besimin. Moli apo Kinostudia Shqiperia sot, mund te kujtojne ngjarjet qe ti drejtohesh enciklopedise e historise. Keshtu edhe romani behet me i bukur.

mendjen top une e kam pikerisht prej leximit. jam bile i vetmi ketu qe jap referenca ne diskutim, dhe e bej me tregu qe nuk i shpik une idete qe shtroj.

kadareja eshte autor historik. duke qene i vendos lart ne hierarqi te inteligjences shqiptare, une i bej me besim nga nje historianit te profesionit, qe per nje rroge te vockel lufton. ky i dyti nuk ka asnje shanc te dije gjera te thella, te shkoje me larg nga opinioni i pergjithshem i kohes se tija. mediokriteti i mjafton.

Nje pjese e ballit bashkepunoi jo e gjitha , pastaj ata ishin nacionaliste te vjeter gjermanine e konsideruan si austrohungaria dikur.Nje nga "tradhetaret" ago agaj , "kosovari nga vlora" u be prefect i mitrovices , ne krye te xhandarmerise vuri djalin e isa boletinit, bashkepunoi me shaban polluzhen per te perzene cetniket serbe.nen shqiperine e madhe te krijuar ne gjermanine shqiptaret e kosoves perzune serbet edhe per tu pastruar etnikisht edhe per tu vjedhur pasurine.Kuptohet qe kjo ishte strategji driteshkurter se me tu larguar gjermania ata u kthyen prape with vengeance.Ata bene zgjedhjen e gabume por kjo per te shjeguar arsyet e te ashtuquajtures tradheti.pushtues ishin franca , italia , austrohungaria gjate LIB por ato ndihmuan shqiptaret te mbanin fqinjet larg si dhe i mesuan si te mbanin administrate.Politika eshte bast.ne sot jemi me NATO po ku ta dime se pas 30-40 vjetesh Rusia dhe kina nuk do te kene the upper hand ta perzene NATOn e te gjithe ata te lidhur me te nenshtrohen copetimit.Do ti akuzojme politikanet e socem si tradhetare qe na lidhen me nje pale humbese?Anglia gjate LIIB priste qe shqiptaret te luftonin e derdhnin gjak vetem kur hitleri i ra asaj.Kur u pushtua shqiperia nga italia PM i anglise Chamberlaine e qortoi sekretarin qe i dha lajmin sepse i prishi qetesine e weekend me vogelsira te tilla.

me sa di une balli nuk ka bashkepunuar me gjermanet. pastaj nuk ishte vetem balli por edhe legaliteti, partia e mbretit qe nuk ka bashkepunuar me te huajin. zogu para largimit per egjypt, i shpalli lufte italise fashiste, megjithese ajo ishte aleati kryesor ekonomik i shqiperise zogiste.

quhet qeveria kuislinge, ajo qe ishte nen urdhrat e gjermanit. e bile edhe keta, lajmeruan popullin qe mos t'i dorezonte çifutet te gjermani. pra me gjermanin ishin, po jo 100 % me politikat e tija. tradita shqiptare nuk duhej anashkaluar.

Elemente te caktuar  kane bashkepunuar se ishte lufte bjeri ti bjem ,rremulle hesapi.por sipas oficereve gjermane kreret e ballit ishin me angline bile refuzuan fillimisht te largohen me ta sepse mendonin se aleatet do zbarkonin nga italia.

mos bej poezi. 

kur flasim politike, nuk dilet nga kadri PARTIAK. elemente te caktuar te partive politike te sotme, edhe sot jane hajdute, kurvare, te korruptuar, pedofile, edhe ndoshta dhe kanibale. po pastaj ?

me programet e partive behet kuvendi. edhe ti neqoftese ke fakte historike qe partia e ballit apo ajo e legalitetit ne program te saj kishte si synim ose orientim bashkupunimin me pushtuesin, bujrum na e sill. ta lexojme e besojne.

e sot jemi me NATO po ku ta dime se pas 30-40 vjetesh Rusia dhe kina nuk do te kene the upper hand ta perzene NATOn e te gjithe ata te lidhur me te nenshtrohen copetimit.Do ti akuzojme politikanet e socem si tradhetare qe na lidhen me nje pale humbese?..

Nganjehere duket qe me lexon me vemendje dhe e Kontrollon Kapoin  para se ta hash smiley Te ka lezet llogjika e sakte . Keshtu fillon cdo analize se pari dhe vetem se pari Justifikimin e Ndodhise ne Kohe Reale e me Faktore reale .

Pastaj vazhdohet me dengelat e ballit e te Mukjes .Mesoja dhe Lubonjes per qejf me qe i duket sikur di shume po eshte nje daulle BOSH !

Ballistet nuk ishin Fajtor se zgjodhen besimin tek Jermeni por sepse u perfshine ne Krime e bashkepunim me pushtuesin per te vrare Vllezrit e tyre Partizane .

 Pas Lufte ? ... edhe llafosim ! 

Per Fisherin mos u bje merak se e ndajme me rrokje dhe e bejme antar te PPU me shoket e shoqet antikomuniste qe jane Tanet ! Po nuk ja dolem leshojme XhiBolen ti baraztundet .Te Gjembi kam kthyer se dika ta dredhe .Mund t'ja bashkangjisem !

Me kete hyre ne rrugen e arsyes Jashte Dengelave te Internetit ku cdo Gurmaz ka nje Avaz ...me kujtime e trimerira a thu se qeme ne qe i dhame Dermen Hitos , me Ballistet tane Trima  smiley

Thjesht, komunizmi eshte i neveritshem, njesoj si ekstremi tjeter, fashizmi. Komunistet keqperdoren luften e nje populli, vrane dhe masakruan kundershtaret politik duke i akuzuar si tradhetar, nderkohe qe terrori i Enver Hoxhes vazhdoi edhe ndaj bashkepunetorve te tij. Eshte e tepert te citohen faktet, sepse dihen. 

Me sa duket Lufta e Dyte Boterore akoma vazhdon ne mendjet e nostalgjikeve, perndryshe nuk ka se si te shpjegohet polarizimi ekstrem i politikes shqiptare. Kur do te kuptojme se komunizmi i Enver Hoxhes ishte katastrofa e kombit shqiptar?!

komunizmi kinez duket persmari. po ja merr ne kthese dhe kapitalizmit me te fuqishem.

Tradhëtar shkruhet me ë ne fund si e ke perdorur ti, pra tradhëtarë. Ulu, ngels, 4. Si ta marr unë seriozisht nje njeri qe nuk zotëron gjuhen e vet?

Tru i Mykur . Nuk mbeti ne dore te lulushankave me Vidio e "e ke pa ate filmin "   te beje  percaktime per njerez qe perplasen me Arme . Ne se mbrojne ndonje shperblim te Majme ne para sot   hallall po deri aty me ndonje tregim letraro artistik me  balistotrimeror !

Lloi ketyre me "neveri "  dhe ne komente jane gati te Pushkatojne e le me te perplasen me arme smiley e aq me teper ne ate Kohe qe cdo zgjidhej me Plumb !...dhe Ballistete nderuar me perfaqesi Alben me zamete , Mukjen e dine shume mire qe u be per PLUMBA jo per Llogje ne 2014 !

Prandaj me e arsyeshmja eshte qe kjo kategori "trimash pas kuvendit "  te futen si relike neper Muze per personalizimin qe u bjene debateve .

Paska mesuar dhe " nostalgjikeve " myqyryfi smiley

Ka fituar cmim ne Sanremo kenga "Nostalgjija "...

 

Ne bote duhet te paguash bileta muzeumesh ose filmash qe te shofesh specie te tilla si enveristet e Peshkut, te cilet provokohen rende sikur i kane share nga nena e motra kur lexojne artikuj shtypi dhe fakte mbi diktaturen komuniste. Ne ketu i kemi falas keta, keshtu qe iu lutem mos i provokoni shume me artikuj dhe komente, vleresojini per vleren e pacmueshme dhe unike qe kane keta vlera. 

Bravo XhiBOLE ..e theve Akullin e Ballisteve .Me se fundi e the nje gje me mend smiley

Thuaju Ballisteve dhe shokeve te tjere antikomunist te mos merziten e ta marrin me shaka .Lubonja eshte Komunist akoma po qe shkruan falas per Ballistet e shoket e shoqet antikomunsite . sqaroi te Gjithe se po te mos kIshit peshtyre ne gjelle Komunizmi do qe harruar me Kohe e me vakt . Mbajuani dhe ca Kohe gjalle se tremben dhe u vine Pas te Baeaztundurve pasi me babasqapin nuk qullosen Gje .Mbeten me Balliste se Ballistet e qemotem .

Lexo Gjembin se e paskish baraztundur  atje te Palo..a smiley .Kandidaturat oer Kryetar te te Baraztundurve filluan filluan si duket smiley

 

+100! Per komentin e Xhibit.

mekanizmin e urrejtjes e ka shpjegu dostojevski. 

komunistet, apo bijt e oficerve ketu te peshku, i urrejne te persekutuarit ngaqe u kane rene ne hak. i kane masakruar, si kane lene te jetojne normalisht.

te persekutumit nuk i urrejne gje komunistet, se i kane mbajt neper shtepia kur e kishin punen pisk. e per me teper çdo njeri eshte komunist ne te ri te tij (shendetin dhe energjine e ka me teprice, per aventure vetem i vlon gjaku). kapitalist behet me plakjen.

ndersa ai qe vazhdon dhe plak te jete komunist, eshte njeri i deshtuar.

Me vlera te papame historike mer. Bile do ishte ideale qe ndonji per tyre te rrinte ca ore ne ven te atij monumentit me zinxhire, e te fliste per te mirat e Enverit me shoke. Kuptohet per shume dollaro.

Ide fantastike per te punesuar gjithe enveristat e papune. Muzeu i Enverit aty eshte, ca restaurime te vogla dhe u be. Ne vend te zerit te incizuar nga ekrani i kompjuterave le te flasen keta, secili per nje sektor te caktuar: planet 5vjecare, diverstantet, reziku anglo-amerikan, krahasimet me '37, lufta e klasave, revizionizmi, etj.

Mileti do ta paguante bileten sa ballisti pulen per te vizituar nje muze te tille. Pervec papunesise qe do ulej, do ngrihej dhe ekonomia, dmth do behej Rilindje pe verteti smiley

E vërteta për Luftën

Nuk ka shans qe ne boten e qyteteruar te gjesh nje gazetare/publicist/intelktual serioz qe ta titulloj nje shkrim "E Verteta per...".

Vetem nje sharlatan si Lubonja mund ta bej nje gje te tille dhe vetem nje tufe debilesh mund te lexojne me shume se titullin e asaj qe shkruan Lubonja. 

E thone edhe tabloidet, sa per ate pune: E verteta mbi zenken Anxhelina-Brad ne filipine. E verteta mbi bythen e Kardashianit.

ky eshte niveli, o vlla. s'ke c'i bo hic fare. 

Po mire mer po ca ka per t'u debatu ktu? a u ra fillimisht dakort ne Mukje dhe u hodh poshte sapo sllavet i terhoqen veshin Hoxhes? kte nuk po e shpik Tosi i urryer; ket gje nuk e ka mohu as vete vekja, me gjithe lajle-lulet qe i ka shtu si kontorno
Me "denoncimin" e marrveshjes se Mukjes de facto u kuptu se PK (lexo Hoxha dhe sllavet) nuk ishin per nji demokraci popullore sic ishin deklaru deri ne ate moment.
Ligjet per denim bashkpuntoresh te okupatorit mund te kishin vepru dhe ne nji demokraci funksionale kshuqe nuk eshte justifikim ky se gjithe ballistet e zogistet ishin bashkpuntore te rendomte te fashizmit me te cilet nuk mund te bashkpunoje. Biles ky ishte justifikimi me te cilin u denuan shume patriote te vertete e njerez te shkolluar per t'u lene vendin plebejve qe moren pushtetin

Mire qe thu qe vekja e denoncoi kete marreveshje, po perse nuk thu se pse e denoncoi dhe nuk ishte dakort? Pertej atyre lojnave me  sllave apo lepa brena... Cilat ishin shkaqet qe komunistet nuk e pranuan Mukjen a mund ti sjellesh dot ketu?

une thashe qe e denoncoi pasi sllavet me dushanin e miladinin e kritikuan pas porosive qe moren nga tito, ky eshte fakt. Beji nji refresh librit me kujtime kur lindi partia.
Tani e drejte do ishte sikur ti t'mos boje si profesor qe po na merr ne pytje po t'na e thush versionin tat qe hedh poshte ket timin, pa shume lepa brena se pse rane dakort dhe masanej e hodhen poshte duke bo kurban nja 2 koka.

besoj nga fakti qe shqiperia ishte ndare te ishte me lindjen. ishte vendos pra per fatin e saj. komunistet kishin pra karte te bardhe. kete ndoshta do i kene thene jugosllavet enverit. nacionalistet e shqiperise nuk do kene mbeshtetje nga perendimi, keshtuqe eshte idiotllik me bere marreveshje me ta. sikur perendimit t'i interesonte shqiperia, enveri do bente marreveshje si çeço me nacionalistet (forcat e djathta) siç bene greket, italianet, francezet, etj.

enverit i interesonte vetem pushteti, asgje tjeter. prandaj u prish dhe me ruset. duke qene mik me ta, nuk mund te rinte dot ne pushtet tere jeten. se ruset vete nuk e mbajten hrushovin. dhe bile as stalinin. i njihte mire ruset enveri qe nuk ishin te vendosur me i shku komunizmit deri ne marrezi, prandaj i kritikoi si revizioniste.

po pikerisht pra, une kete nuk kuptoj. Qe enveri ishte nji oportunist i lindur qe shiste dhe familjen e vet per pushtet, per ket flet historia. Ky nuk kish problem me sakrifiku robt si ato hindut ne nepal sakrifikun 250 mije e kacafiu buaj para 1 jave. Si mund ta konsiderosh si guru t'vertetes sidomos per Mukjen dullen?

Neqoftese Perendimit nuk i interesonte Shqiperia, pse Amerikanet dhe Anglezet ideonin nje grusht shteti ne 1949? Cfare i beri te ndryshonin mendjen vetem 3-4 vjet pas luftes?

provonin situaten (shqiperia i prishi marredheniet diplomatike me ta, gje qe s'duhet ta kishin parashikuar perpara. nuk u la pra asnje menyre ta manipulonin vendin nga mbrenda, siç po e bejne sot rehat fare). halabaket shiptare ketej (qe vidhnin apo vrisnin me arme) i shpinin diversante atje. me nje gur vrisnin dy zoq. te pakten keshtu mendonin.

Situaten duhet ta kene kuptuar qe ne fund te luftes, sepse forcat e tyre ne terren paten "perplasje" me komunistet. Mendoj Shqiperia ngeli ne bllokun e lindjes rastesisht, ngaqe jugosllavet ishin ambicioze dhe amerikanet nuk e kishin vemendjen ose nuk kishin shume oreks. Nuk eshte se ishim vend ku Rusi ka pasur influence historikisht qe te na vinin ne trasten e tyre automatikisht.

s'pati forca amerikane ne shqiperi asnjehere. nuk ngeli rastesisht por sepse ne ne lindje te europes jemi dhe si lindje (orient, turqni) jemi konsideruar gjithnje nga perendimoret. 

greket u futen ne europe vetem prej tradites kulturore te tyre. greqishtja e vjeter mesohej neper shkolla ne ate kohe kudo ne europe.

Pati forca Angleze, qe ne fund te '43. Ne Orient na konsiderojne edhe sot po kjo nuk i ndalon me na pas ne sferen e influences, pra thele te tyren. Pervec periudhes osmane, marioneta te perendimoreve kemi qene.

dy oficere te rinj ishin vetem Neil McLean dhe David Smiley (qe paten kariere te shkelqyer pas esperiences shqiptare). kane shkruar nje liber me kujtime ku na bejne mut. 

Amerikes dhe Anglise i interesonte jo vetem Shqiperia por edhe Greqia edhe Jugosllavia ,ceshtje influencash rajonsh , per baza ushtarake. Sa me afer Rusise aq me me mire, per ti perdorur keto vende kunder Rusise komuniste ! Lufta kunder komunizmit mbas mbarimit te luftes, ishte nje problem themelor per Perendimin per te ndaluar influencen e sitemit komunist ne Europ dhe Amerike !

Komunizmi dhe ideologjija e tij ishin bere te rrezikshem dhe po perhapej me shpejtesi ne bote !

 

 

Dushani kur pa termin shqiperi etnike thasmileyrovokacijasmiley

Bredho, une nuk jam profesor fare ne kete fushe, po sa per info, po te sjell letren e vekes pas kesaj marrreveshje  dhe diskutoje pastaj...

Për traktin qi na dërgon Hyseni ti nuk na kishe vunë në dijeni ma parë. Këtë gja nuk mund ta kuptojmë dhe kurdoherë na vë përpara një fait-açompli dyke mos na lajmëruar përpara për hedhjen e traktit, për përmbajtjen e tij dhe të na kërkoje mendimin tonë për një gjë të tillë me kaq rëndësi historike. Në Labinot të ishte thanë si ty si Tafarit që kompetenca e juaj nuk shkonte deri në këtë pikë (nuk zgjatem mi këtë pikë pse ju e dini fare mirë deri ku ishit kompetentë dhe sa ishte pengue iniciativa  por një iniciativë kurdoherë në favor të partis  dhe jo në dëm të saj).

Juve vetëm duhet të bisedojshit me Ballin, ta shtyshit për një bashkim konkret me neve; por ky bashkim nuk kryhet në tryezë por ne terren, në luftë. Ju ishin caktue gjithashtu pikat mbi të cilat duhet të bisedonit dhe të konkludonit (shif edhe letrën datë 6/8/43). Ti ke ra këmb e krye në pozitat e Ballit me këtë trakt, ku flitet për Shqipni etnike dhe ku nuk flitet aspak për luftën kundra fashizmit dhe për luftën tonë. Asnjë fjalë nuk ka në trakt për Partinë Komuniste. Bashkimin e keni ba me kondita paritetike në mes të Ballit që është një organizatë dhe Këshillit Nac.Çli. që është një front. Me këtë trakt juve pranoni që të hidhet një perde në tërë të kaluemen dhe të tashmen e fëlliqun të Ballit dhe i hapni dyert Ballit që të hyjë triumfalisht në histori. Prandaj: ky trakt i cili shkel kryekëput vijën tonë politike, dënohet nga Komiteti Qendror.

      Duhet të kuptosh që Balli si edhe të ghithë oportunistët e tjerë kanë sot nevojë të madhe për të kapërcyer me marifet të kalumen; duhet të kuptosh se ata janë vërsul me tërë forcat e tyre për të trashëguar fashizmin që po vdes (po qe se nuk ka vdek akoma i thuaj Tafarit); për të marrë pushtetin dhe për të na larguar neve nga radha e parë ku jemi sot dhe për të na dhanë shqelmin nesër; veçanërisht kur konditat politike të jashtme po rukullisen juve nuk deklaroni luftën kundra fashizmit por proklamoni independencën kur okupatori është edhe brenda, gjithashtu dhe Shqipnin Ethnike, thezë që mbron vetëm fashizmi dhe reaksioni.

     

 

     Për sa thamë ma nalt, në qoftë se trakti nuk është shpërnda, të mos shpërndahet në asnjë mënyrë, pse ky trakt është një kapitullim komplet përpara Ballit. Me këtë trakt ju keni fshirë Këshillat Nac.Çli., Shtabin dhe ushtërinë që i ngritëm me aq gjak e sakrifica; ju zhdukët parullat që dy vjet me radhë udhëhoqën dhe frymëzuan luftën e popullit tonë. Emëri i Këshillit për shpëtimin e Shqipërisë është krejt i gabuar si në fond edhe në formë. Dhe letrat e tua për sa i përket të katër pikave janë në kontradiksion me pikat e traktit.

Luftën tonë e futët në pellgun e Ballit dhe guxoni në trakt të vini emërim e Ballit përpara atij të Këshillit i ndërtuar me kufomat e shokëve tanë të vrarë nga fashizmi dhe nga Balli. Me hedhjen e traktit juve keni krijuar një situatë të vështirë prandaj mos u shtyni ma tutje në bisedime dhe sidomos mos konkludoni asnjë marrëveshje tjetër. së shpejti, Partija dërgon një delegat tjetër.
...................................

komentet boji vete po deshe...

une po te them vetem nja dy fjale

1. Se perse do te diskutohej ishte diskutuar me pare, dhe grupi negociator kkishte shkelur direktivat.

2. Teza e Shqiperise Etnike, ishhte nje teze e perkrahur dhe e zhvilluar nga fashizmi, ndaj nuk duhej perkrahur, se binte motivi i luftes

.3. Barazimi i vendosur mes ballit dhe frontit nuk ishte i dobishem, pasi deri ne ato momentelufta e karasushme mes tyre kkishte nje dispropocion te madh dhe per me teper, ne ate periudhe balli kishte ndermarrre edhe aksione ndajj forcave partizane.

4. Qellimi i ballit nuk ishte lufta kkunder pushtuesit, por lufta per pushtet dhe aq me teper per nje pushhtet te fituar me djersen dhe gjakun e te tjereve.

PS

Sikur balli te kishte luftuar sa gjysma e partizaneve, me siguri qe gjerat do te ishin shume shume me ndryshe. Pr rrreshhtimi i ballit perkrah armikut, ja heq te drejten edhe perkrahesve  te ndryshem ketu tek peshku qe te vazhdojne e te diskutojne mbi kete teme.Une ketu e mbylla dhe nuk flas me... Historia i mbuloi me turpin e tradhetise "baballaret" e kombit ne LIIB

ti ske bo gje tjeter vecse ke nxjerr letren e arkivume dergu ymer dishnices. Qe nuk thote asigjo se pse vekja pati ket reagim. Paralel me ket ke dhe deshmine e liri belishoves apo ket nuk e lexon si tradhtare te vijes se partise?

http://www.panorama.com.al/2012/02/22/liri-belishova-si-e-eliminoi-enveri-ymer-dishnicen/

Kjo thote qe Miladini ushtroi presion dhe biles kerkoi qe Dishnica te denohej me vdekje. Denimi ju zbut kurse Gjinishin e shpalli spiun e tradhtar me vone dhe e ekzekutoi per fajin e vetem se ra dakort me nacionalistet per shqiperine etnike dhe per formen e qeverisjes demokratike pas clirimit.

ky sharlatan ndonje dite do thote edhe qe shqiptaret e kane prejardhjen nga Neptuni, vetem te shkaktoje vorbull dhe kaos diskutimesh, keshtu qe te mbetet ne qender te vemendjes. Ia arrin. S'ke c'i thua fare. Me shqipot shume cka eshte e mundur. Shqipot i solli verdalle Rrapush Xhaferri e Sali Berisha e Fatos Nano, kjo s'eshte asgjo fare po ta menosh. Shqiptaret s'e kane per gjo te bojn bixhoz gjonat themelore qe kane. Bon shpite e tyne ku futshin koken, c'a do mo. Pse te mos perqeshin te vetmen kohe, ato pak vite, kur nje pjese e tyne nje Zot e di si e pse, po u gjenden aty ku duhej dhe bene ate qe duhej.

ai ben artikuj te pakten, ndersa ti komente. ti ja lexon artikullin, ai s'ti lexon komentet. eshte per rrjedhoje me superior nga ty, sa i perket kesaj çeshtjes.

ca do mer vlla! se s'po te mor vesh. ca t'shqetso?

ty çfare te shqetson. mu asigjo, ballafaqim arsyesh. te te mposht ne llogjike dua. dhe te dal fitimtar.

arsyja qe komentoj ketu mnjf. ndryshe nuk do harxhoja kohen te lexoja komentet e tua. 

te te mposht ne llogjike dua. dhe te dal fitimtar.

smiley

Welcome to bizarre-land!!!

leje tjetrin vete te ktheje pergjigje, se per me teper eshte me i zgjuar nga ty.

ca do mer vlla! se s'po te mor vesh...smiley

Problemi eshte se as ai vet nuk e di cfare do pervec "Y none sa komente "  .Ja psh kush eshte fjala e fundit tuaja ..shqeteso ....Duro dhe pak dhe ke per te lexu

Se shqetesimi zotrie ...

Ai eshte si barcaleta ku gazetari  pyti  ate "Guximtarin " qe u hodh ne Uje per te shpetuar te mbytyrin

C'te shtyu te hidheshe ne Uje ?

Ta dija kush me shty ja kisha qi nonen ..tha i ziu

Ti i  thu c'te shtyu se s'po te morr vesh ... smiley

Tani vertet ky Lubonja ska pune tjeter, pervecse te hap diskutime qe jane perserit me mijra here, dhe akoma nuk eshte i bindur per te verteten !Po e verteta dihet, po miku nga Lubonja i bie legenit akoma.

 "Avazi Mukes"  dje, "Avazi i Lubonjes " sot si dy pika uji ngjajne ! Nje mbuabet politik i vdekur dhe  i vulosur nga historia, por qe Lubonja e hap perseri per t ngrit mendjet e njerzeve edhe njehere, si perhere ne keto 23 vjetet e fundit !

Avaz nga turqishtja i thone cilkel muabeti , ose ciikel periodash qe dihn kur vijne, dhe sa dite vazhdojne dhe kur pushojne. Kete ben edhe Lubonja sa vjen Nendori ! Ska muabet tjeter !

me mire vone se kurre per te vertetat , ja dhe nje artikulll ne balkan web per kete ceshtje

Eshte i njejti me kapele tjetersmiley

po Lubonja nukeshte Historian pse act si historian qe i di, te vertettat ?

  Ky eshte i rjjedhur dhe nuk ka faj, por brezi i ri ska ndonje interes per ngjarje si kjo e Mukjes ,Apsolutish fare fare ! Tani ky perse i bie legeneti edhe njehere si perhere ?

Gjeti te verteten e ?  Po ku gjendet e verteta,?

Kush e beson ate qe thote ky ?  dhe ky e gjeti, eureka !  -tha,   zbuloi leven, e madhe te ngrej pesh popullin shqiptar !!!

 nuk po shohim njeri qe t'ia hedhe poshte me argumenta ate qe ka shkruar

Lubonja pervec se ben INTERPRETIM per ngjarjen e Mukes, nuk ben asgje tjeter apo nuk sjell fare aspak ndonje te re . ( dhe ska as gje te keqe ,cdo kush mund te interpretoje nje ngjare si ti vij per mbare si ti doje kokra e qefit dhe ajo e Partise apo krahut politik qe eshte i rreshtuar , por ska te drejte te thote apo te shprehet se ai eshte e verteta) smiley

ben ç'ben ka bere tjetri nje artikull. minimumi pra qe t'ja hudhesh poshte, duhet po ashtu te hartosh dhe ti nje artikull dhe ta botosh diku.

po mos u merzit/ni se patjeter do kete reaksion nga dikush. do mundohen pra t'ja hudhin poshte artikullin. 

sipas meje, te pakten per kete çeshtje moralisht ka te drejte, se ka qene i persekutuar vete me duket. ju te diktatures, duhet pra te pakten sot, ne demokraci, sa per sy e faqe ta lini te shprehet pa e mallkuar gratis. 

pritni nje rast tjeter me te volitshem, per te marre hakun. se ai thyres mitesh eshte. do t'u dale ne shteg perseri.

askush nuk po shohim t'ia kundershtoje apo t'ia hedhe poshte ato qe ka shkruar,

e ka qepur mire nuk po e shkep dot njeri

....nqs askush nuk mund te thote si eshte e verteta atehere e verteta nuk do ekzistonte si koncept apo edhe ne fjalor si fjale smiley

 

Po thekso nje argument pervec  "se argumenti zotrie " smiley

Pervec asaj qe thote ne Fillim dhe mund te mbahet si mendim i pranushem qe...

 Keto jane Karagjozlleqe ku une Karagjozi Lubonja e kam Kuptuar se mar Pjese si karagjoz .Po halli ..Me rofshi Topet se xhepat i Mbush me Koqelleqe  dhe ju rrini Punoni gjith diten per nje krodhe Buke .. Ky eshte biznesi tij . E zgjodhi .Hallal !

Per sa e  si i kupton tie argumentet nuk je i sotem .Je i  shquar per rapadam rapadam dipi dopa e avionit Ju cpu rrota ..smiley

Argument LUBONJA smiley As ai vete ndonjehere nuk ka pranuar qe ka argumente por perdor une mendoj ...

Pastaj se sa te sakte e ka ..pervec tye si simpathises i aGrumeve  mund edhe ta lexosh ne kete prurje !

Ah mer Lubonje qe vjen edhe provokon enveristet ketu ne peshk. Camarrok je! 
Megjithate nga grupi shurupi antikomunist xhibolesk asnje argument i bindshem deri tani per ..... mukjaaa zotrieee 

Nje shikim i shpejte i ketij grupi te sotem dhe kollaj mund te kuptosh karagjozllekun e ballisteve para 70 e ca vjetesh.

Ose, nese do vazhdoni te provokoni enversitet me fakte, duhet te pakten te instaloni nje iAmbulance per ta (iFiqo besoj do behet iInfermieri i pare vullnetar) se gjynah, do behen keq nga tensioni dhe do i ike fare lajthia.  

keto fakte i mberthyen me shpatulla pas tavanit gjithe enveristet .... alba gozhdes e profili patkoit ..... SHTETI RA 

jps, shteti i Enverit s'bie kurre, do jete gjithmone n'zemrat tuaja, i mbrujtur nga ngjala, tek barkushja e majte e juaj, o vlera unike monizem-patologjike.  Ne kete pike besoj se Shqiperia ia kalon gjithe vendeve te tjera ish-komuniste, sa i perket perqindjes se diktature-nostalgjikeve smiley

Edhe zemra jote e vockel XhiBOLE smiley

Per sa kohe do kete nje koncept Historik per Shtetin , Gjembi e ka vene Vulen ..Kishte shtet or tie ..ne krahasim me Muto shtetin ose sharlatano Shtetin ose Psudo shtetin qe ngriten Burat e Mutit te shtetit me Sali Qenefin ne krye qe nuk desheroj ta kene as Fqinjet !

Kur te filloje ndonje here Shteti ( ca shenja jane dhene ) edhe mund te ndryshojme Xhibole. Te pakten ngjalbythpervoja jote e ka vertetuar qe duhetbaraztundur qe do me thene

Muri s'luan, Burri Luan !

enversitet u bon zeher fare. priten vetvrasje.

kurse per anti-enveristet ka shampanje falas si tip happy hour. dom perignon per te tere pardon, vetem per anti-enveristat ishte llafi. s'u bo deti kos. smiley

e tha ai, vetem traplliku qe nuk eshte relativ.

universi dhe traplliku tha ai i mencmi jan dy gjona pa fund bile ajo e para me medyshje 

lidh me kte klasiffikimin e universit ne enverist dhe antienverist,  smiley  m'u kujtu nji pasazh i lezetshem i Fukose, qe po ta copy-paste ketu:

This passage quotes a ‘certain Chinese encyclopedia’ in which it is written that ‘animals are divided into: (a) belonging to the Emperor, (b) embalmed, (c) tame, (d) sucking pigs, (e) sirens, (f) fabulous, (g) stray dogs, (h) included in the present classification, (i) frenzied, (j) innumerable, (k) drawn with a very fine camelhair brush, (1) et cetera, (m) having just broken the water pitcher, (n) that from a long way off look like flies’. In the wonderment of this taxonomy, the thing we apprehend in one great leap, the thing that, by means of the fable, is demonstrated as the exotic charm of another system of thought, is the limitation of our own, the stark impossibility of thinking that.
But what is it impossible to think, and what kind of impossibility are we faced with here? 

Emigranto, nuk the/shkruajte noi mendim ne publik per pergjigjen ndaj pyetjes tate tek intervista qe adminet e meçefen. 

Ja ku e ke, se adminet po punojne me tre turne smiley per te futur sa me shume tema. 

Emigranti; - c'duhet te bejme ne bujqesi? ne plan te afert, te mesem dhe afatgjate. ne zone fushore, kodrinore dhe malore (pra 3x3=9 rubrika). 

 

Pjer; Pyetja juaj i dashur, eshte me shum interes, se te zgjidhesh çeshtjen e tokes, ne radhe te pare, e me pas çeshtjen e bujqesise, ne radhe te dyte, eshte si te zgjidhesh çeshtjen e koklavitur te ekonomise shqiptare. Ju e keni llafin per bujqesine me teper, per prodhimin ndoshta, mirpo pa zgjidhur çeshtjen e tokes, nuk ka bujqesi te perparuar. Kjo çeshtje, ndarja e tokes sipas frymeve ose siç quhet ndyshe ligji i Buall Mavrise, ne Shqiperine e mesme, thuajse ka gjetur karar, njerzit jane pajtuar me kete lloj ligji, kuptohet qe edhe perqendrimi me i madh i njerzeve tashme eshte ne Shqiperine e mesme dhe nuk nderhyn dot per ta ndryshuar kete ligj. Ngelet Shqiperia e veriut, ku njerzit nuk e kane pjerdhur fare ligjin e Buall Mavrise, dhe Bregu i Detit, siç quhet zona nga Dukati deri ne Sarande poshte. Bregdetasit po presin te marrin ngastrat e tyre denbabaden, dhe kjo duhet bere menjehere. Ne Shqiperine e veriut, njerzit le te marrin ato ngastrat e tyre, kuptohet duke perjashtuar latifondistet te marrin 100% te pronave te tyre. Ketyre (qe jane me kokrra) mund tu japesh me pak nga ç'kan patur, por jo me pak se nje i thjeshte qe ka me shume. Pra nese ka 100 dynym, mund ti japesh nje pjese dhe pjesen tjeter e ben publike, toke komune ne interes te saj. Kjo toke publike, mund te sherbeje per shum gjera ne interesin e pergjithshem te komunes. Jo si sot, ku te gjithe vijne verdall si pordha neper breke, se nuk ka toka te lira. Pasi ke rregulluar keto dy zona, nxjerr ligjin e takses se tokes, pemeve, sipas asaj qe une iu kam rekomanduar ketu e 10-15 vjet, te cilet qeveritaret e sotem m'duket se kane filluar ta aplikojne. Ata qe s'duan te punojne e te fitojne, jane te detyruar ta shesin, ose ne tregun e lire ose ne shtet, i cili ta merr diç me lire se tregu, por me pagese te menjehershme dhe pa tatim. Pagesa qe une do rekomandoja ne kete rast, do ishte diçka mbi 50% e nen 75% te vleres se tregut, pagesa qe do ishin nga obligacionet qe ajo hedh ne treg. 

  

Obligacionet e tokes psh, qe jane te vazhdueshme dhe qe varen (mbeshteten) nga vlera e takses se tokes dhe pemeve, e çlirojne shtetin (qeverine me sakte) nga çdo borxh ne kete rast. (e kemi thene dhe tek VQ, se borxhet e brendeshme, jane me te kontrrollueshme e sfumohen me shpejt se borxhet e huaja). Ketu, dihet qe do kete zera kundra (me te drejte) qe mund te thone; pse ta shesin token, pse s'kane mundesi financiare, apo, pse s'kane mundesi shitje, apo, prodhimi nuk u shitet ne treg nga importet, etj, etj. Prandaj une kam hedhur tezen e subvencionimit pasiv dhe aktiv per 12 deri 15 produkte, nga te cilat une kam zgjedhur 4, pataten, qepen, qumshtin dhe mollen. Per produktet e tjera do mirrej mendimi i specialisteve, te cilet do ishin ata qe do percaktonin produktet e tjera per subvencionim. Kjo çeshtje, subvencionimi i ushqimeve kryesore vendase, behet jo vetem per ti dhene nje shtytje ekonomise tone, por edhe per te kundershtuar keto zera e teke per mosmundesine e punimit te tokes. Pra çdo fermer, do ta kishte te sigurte 1-2 nga produktet qe do prodhonte, se do i subvencionohej e mbrohej nga shteti. 

Qe bujqesia te heci perpara, duhet ne radhe te pare te marresh nje sere masash, nga te cilat jane; dhenia e naftes dhe solarit pa akcize bujkut/fermerit. Ndalimi i ndertimit te shtepiave pa planimetri dhe 1 kateshe, ato duhet te jene dy-tre kateshe ose te pakten themeli te behet per te tille. Te drejten komunave per te mbledhur taksen e prodhimit, tokes, pemeve, dhe te drejten e tregtimit dhe perdorimit te obligacioneve te CO2 ne interes te investimeve publike, gjithmon nen drejtimin dhe kontrrollin e Burses. Sikur keto te behen ne fillim, do shihni se faqja e fshatit do ndryshoje 50% per me mire. 

Stimulimi i kooperativave aksionere, ku te gjithe bashkpunojne sipas mundesive. Biles ketu une do isha kurioz te shihja se si do hecte puna, dhe do ta ndiqja/monitoroja me vemendje nje kooperative te tille. 

Per zonat malore, per te shpenguar ikjen e popullates apo per ti kthyer me deshire njerzit atje, ne radhe te pare do rregulloja infrastrukturen e atyre zonave, do stimuloja mbjelljen e pemeve te ndryshme, sipas rendimentit apo llojit te tokes, nepermjet obligacioneve te CO2. 

Blegtoria po merr nje zhvillim gjithnje e me teper, dhe blegtoret po shkojne nga nje vend ne tjeter, per te ushqyer bagetite, siç kane vepruar me pare, dhe ketu duhet pare apo nderhyre per te shmangur konfliktet qe mund te lindin. Jane komunat ato qe do administrojne kullotat e malit. Mundet qe te kete edhe private me tapi te vjeter dhe ketu nuk duhet nderhyre. Prona private duhet te konsiderohet e shenjte, por s'mund ti lihet nje latifondisti nje mal komplet se atij ia ka lene Turqia. Ketu nderhyet dhe nje pjese e merr komuna per interesat e pergjitheshme. Nese nje person ka dokumenta te rregullta se e ka blere (gjyshi, stergjyshi) ate mal, athere ajo lihet ashtu siç e ka ai ne dokument dhe per pronen qe gezon, taksohet. Kjo behet jo qe ta rendosh kete pronar, por qe çdo toke te kete vleren e vet te pasqyruar ne Hipoteke dhe Burse.      

wow! do e studjoj. po pata pytje, do te them.

shum flm, Pjer!

xhibo - emigranti ju dhuroi nje koncept me siper " rezultati ne fund ishte ajo anija e atyre qe iknin " ..... kapuni pas ketyre gjerave dhe formoni nje argument te pjekur per te kaluaren e afert por edhe te ardhmen e na qitni te gjitheve prej selameti .... edhe harroni legjendat me mukjeee zotrie

O ljubo kur e ke lene per te vrare veten?
Ben sikur eshte pro ballit nderkohe qe eshte armiku kryesor i pikes kryesore te tyre qe ishte bashkimi kombetar.fakti qe ky lloj robi mbahet gjalle nga shtypi i sales flet shume. Te dy palet i bashkon antishqiptarizmi

shqipe duhet te kuptosh qe Lubonja i ka vene vetes nje peshe te madhe mbi shpatulla - beson se duhet te shkruaje per c'do teme dhe rrjedhimisht ngutet e flet budalleqe edhe behet karagjoz si ca ketu ne peshk me idene ... lash aty nje koment or tie (TM: oidriso).

ka bo per vete jo pak veta.

fakti qe edhe rrapush xhaferri i beri, nuk e lehteson derexhene. e shpjegon disi, po, por situata mbetet bloze, me duket mu.

nga shqipnia thone qe vetem ju te peshku e lexoni tosen, knej s'ia vershelle njeri, mirpo vallaj nuk me duket ashtu. me del e shfaqet kudo, mu si ndonje metastaze e keqe.

ca fol e ai eshte per c'do nate ne ekran dhe mbulon te gjitha temat .... TE GJITHA! 

si ra ashtu perihere portreti dulles nga nje gelboqe e arvizuse

thone se Arvizu do filloje kontrollet dhe ke ppu, se mos mcefin nei portret te dulles e na bojn nei pune 

kryetari i partis u ka dhene urdher qe te komentojn te ppu  me 3 turrne dhe te mbajne shallin e kuq lidhur per gryke  ( seç mu kujtua balua me zinxhir per gryke -por jo ndonje lidhje e denje midis tyre) qe te njihen menjeri-tjetrin 

smiley

jo mer se kryetarin e kane antienverist, mbase Likja po. smiley

vihet ré nje ndryshim i madh midis militanteve te pd e te ps; ata te pd i lepijn vetem sumen doktorrit ,kurse  keta te ps i lepijn edhe sumen edhe koqet piktorit ,ja pra esenca e rilindjes ! smiley

ps Monsieur Piér ku osht ajo intervista o derman?

me te kap me dulle ne dore smiley

Po Lubonja nuk esht per peshk mer jahuuu, se peshku do veç diktature,pa diktature nuk e kuptojn dot jeten e tyre.

Skllever e bije skllevrish kurre nuk do ta njihni Lirine- tha ai i madhi kur iku pergjithmone nga Shqiperia

p.s Xhibi te pershendes smiley

ps.s mase nuk vjen shoqja monda çuko me fshese ne dore smileyp

erdhi edhe bishti i grupit demokrato-antikomunist me batuta dhe krahasime dy lekshe ... mbajuni burra 

Pa 29 Nëntorin nuk do të kishte 28 Nëntor – ja pra se sa të rëndësishëm na paskan qenë Komandanti dhe shokët e tij. Prandaj kush qahet se ai ka vrarë e prerë duhet të kuptojë se këto janë të parëndësishme përpara lirisë së atdheut.
Pa dashur të ndalem në atë se ky lloj argumenti, edhe po të jetë i vërtetë, është çnjerëzor sepse pa lirinë e njerëzve konkretë liria e atdheut abstrakt është një fjalë boshe – dhe për njerëzit konkretë atdheu i Enver Hoxhës ka qenë më i keq se çdo pushtim – më duhet të them se ky argument është edhe i rremë.

 

 

smiley  smiley  smiley

 

o Pjer na hengre shpirtin, nuk te del ajo tema jote xhanem, por duhet te leshosh ne cdo teme kshu gjerash?

Une them qe Pierre te censurohet. Pra me nje fjale ti mbyllet goja. Por, kjo ka nje rezik sepse do tia rise piket ne bursen e VIP-ave. Dhe sigurisht qe VQ-ja do te rivleresohet. Kush eshte i zgjuar shkon edhe i blen nja 10-20 cope VQ-je tani dhe i shet me vone me dyfishin e cmimit. 

Aquamarine11, po ne ketu bem nje femije, made in Peshku, u gezuan te gjithe, donin ta shihnin te gjithe, ishte prodhimi i pare i vendit smiley made in Peshku, mirpo doktoret, ç'ben doktoret kasape te ketij blogu (qe une, ti, ne, i kemi dhene frymemarje), doktoret tane ketu, me nje dore ia zhyten koken femijes e me doren tjeter deklaruan se e bene detyren, si Ponc Pilati. Doktoret tane mjeshtra, me njeren dore i zune frymen femijes tone te perbashket, e me tjetren filluan te nxjerrin ne skene femije te shemtuar, tema te panumerta, vetem e vetem te terhiqnin vemendjen nga femija yne i perbashket. 

Kuptoj Pjer. Te kane mbarsur te tere me pyetje. Por une s'jam mekatare, s'kam marre pjese ne pjalmimin tend Pjer. Prandaj dhe u ankova se me shqetesojne pakez te qarat e femijes ne cdo teme. Cik mirekuptim smiley

Te kuptoj e dashur, megjithate, nuk eshte mekat te besh nje femije/teme interesante per te gjithe. Naten, po iki te flej, se e shoh qe i bezdisa doktoret kasape te blogut smiley

Nuk e thashe qe eshte mekat te besh femije, por e kisha ne kuptimin qe une i dal per zot femijes, nuk jam mekatare si keta qe pasi e bejne, nuk i japin cice!! Dhe bebi qan ne cdo teme. Kjo eshte mekat, papergjegjshmeri. Naten Pjer! smiley

vallai te menosh qe Enverit i laget vorri, keta veristet e peshkut jane heronj, si me qene ushtare gjermonsmiley

efekti i prishjes se marrveshjes se  mukjes ishte shkaterrues per mundesine e krijimit te nje mjedisi demokratik pas clirimit. Efektet duken dhe ketu te peshku.  70 e ca vite me vone njerzit jane akoma gati te vriten.  Imagjinoni situaten ne 1943 kur te gjithe ishin me arme ne duar. 

Tani, kush e kishte fajin per prishjen e marrveshjes. Sigurisht ai qe e prishi. EH i famshem. Dhe mund te themi qe u tregua i zgjuar, pse ta ndante pushtetin kur mund ta mbante te gjithin per veten dhe per nexhin...  Pjesa tjeter eshte histori e njohur, 45 vjet pushtet despotik, izolim, prapambetje,,,, dhe propagande helmuese . Aq helmuese sa dezintoksikimi eshte i pamundur.

Ore me qene me ne nji Krah nuk eshte krim Sot .kembim mendimesh eshte tek PPU Fundja po e the  ama  je NJI , je Vetvetja ..Po keshtu laj mutin me shure . njeri pas tjetrit pa merre vesh se cfare jeni ..vetem peshq smiley

Po pse keni frike o Burra e Gra antikomuniste . ..me ke jeni ? Kush shtet Ju perfaqeson e perfaqesoni ?

me Zogun , me Ballin , me Kuislinget , me Diversantet , Me sali qenefin , Nanon , Ramen , Meten , Ramizin , Princ Vidin ., Fashist , Nazist ..

Behuni vetem njehere ne jete Tuaj nje forme organike qofte Mut a qofte Shurre po      

...... Cfaquni ! Pse trembeni .Pse keni kaq Frike ta thoni ! Pervec Enveristeve qe e thone hapur nepermjet antikomunsites Gjembi ... Kishte shtet or tie . Dhe mender Prof Olsi e ka pranuar "sa mire kur na pushtoi Italia " Kapua per gjysem vetem makrunet .

Vetem , ne se keni Mundesi pak nga te tera e ka zene Xhibolja .dhe ...Hico Shtetin e ka zene Lubonja  

Gjembi eshte shprehur smiley

Efekti shkaterrues qe ka bere komunizma ne trute e disa njerezve eshte appalling.Si ka qene e verteta nuk dihet me saktesi.Ajo qe dihet me saktesi eshte se cfare ka shkruar dulla me kalemxhinjte e tij eshte komplet genjeshter .Per memedhetaret qe ende besojne ne ato rrena lutjet tona me te sinqerta .

ata jetonin me mire se sot. jo ne planin material ndoshta, por ne ate shpirteror. (po te vesh re nuk jane tipat me trapa tek ky blog, qe jane filo-komuniste. me trapat jane njerzit pa opinion)

ti psh, kot me te pyt, jeton me mire sot apo jetoje me mire ne ate kohe ? sot sigurisht ke me shume pare. po shpirterisht, ose si me thene ne ç'shoqeri ndjehesh me e integruar ose ku realizohesh me mire ? 

apo ti veç me pas lek me shume ke qellim te jetes ? 

perveç faktit historik, qe sikur shqiperia te ndiqte mukjen ajo do te merrte tjeter rruge, qe e di dhe bufi mnjf, te gjithe analizen qe ben e ka te dobet. 

sidomos ate pjesen qe akuamarine ka vlersuar me 3 yje te pashuar dhe ku atdheun e cileson abstrakt ndersa njerezit e tij konkrete. 

nga vete fjala atdheu eshte me konkret nga njerzit. dhe atdheu na ben shqiptare. te kishim lind e jetuar gjetke, nuk do ishim gje keta qe jemi sot.

ai duhet te verifikoje origjinen, se ka mundesi te jete çifut. per çifutet dhe romet apo popujt endacake, atdheu eshte koncept abstrakt. 

duhet te jete Tosk nga jugu se ata jan ardhacak ne Shqiperi smiley

Prit se te vjen Profili neser e ta shtjellon mire kete idene e jugorve ardhacake me referenca etimologjike, gjenetike, historike. You name it... smiley

Lubonja nga mbiemri eshte sllav dhe jo tosk. 

Emosmiley e ke bere harram Belulin, dmth Francen. E ke tradhetuar Francen per Austrine dhe, me keq, per anglosaksonet. Edhe Baba e ka bere, por ndryshe nga ty, e ka bere sa per sy e faqe. Po te kishe harxhuar me teper kohe ne sallonin e sinjora Bertinit se sa ne kafenete e Ali Demit, edhe ti nuk mund ta beje dot tradhetine.

 

HELICON – Good morning, Caius.
CALIGULA – Good morning, Helicon.
HELICON – You seem tired.
CALIGULA – I’ve walked a lot.
HELICON – Yes, you were away for quite a while. 
CALIGULA – It was hard to find.
HELICON -What was?
CALIGULA – What I wanted.
HELICON – And what did you want? 
CALIGULA – The Moon.
HELICON - What?
CALIGULA – I wanted the Moon. 
HELICON – I see. What for?
CALIGULA – Well…it’s one of the things I haven’t got.
HELICON – Right. And now everything is taken care of? 
CALIGULA - No. I couldn’t get it.
HELICON – Too bad.
CALIGULA – Yes, that’s why I’m tired. Helicon...
HELICON - Yes, Caius...
CALIGULA – You probably think I’m insane.
HELICON – You know I never think. I’m much too intelligent for that…
CALIGULA – … But I’m not insane. In fact, I’ve never been so lucid. It’s just that I suddenly felt a desire for the impossible. Things as they are don’t strike me as satisfactory.

 

HELICON – That’s a widespread opinion.
CALIGULA – I suppose it is. But I didn’t know it before. Now I know. The world as it is is unbearable. That’s why I need the moon, or happiness, or immortality, or something that may sound insane, but would help correct this world. 
HELICON – That sounds fine. But no one could ever act on it. 
CALIGULA – You know nothing about it. It’s because no one dares to be logical and carry it through its conclusion that nothing is ever achieved. I can see what you are thinking. What a fuss over the death of a woman! No, that’s not it. I do recall that a few days ago a woman I loved died. But love is a side issue. Her death is no more than the symbol of a truth that makes the moon necessary to me. A childishly simple and obvious truth, a little stupid even, but hard to discover and harder to bear.
HELICON – And what is this truth you've discovered, Caius?
CALIGULA – People die. And they are not happy.
HELICON – That’s a truth we manage to live with Caligula. It doesn't prevent most Romans from enjoying their lunch.
CALIGULA – That’s because everyone around me is living a lie, and I want people to live with the truth. Remember, Helicon, I have the means of forcing them to live with the truth. They are deprived of knowledge and need a teacher who knows what he’s talking about.
HELICON – Don’t take offense, Caius ... but shouldn’t you have some rest. Everything else can wait.
CALIGULA – I can’t rest, Helicon.
HELICON – Why? 
CALIGULA – If I sleep, who will give me the moon? 

                                                                Caligula, akti I, skena IV, Camus

 

Ngjarjet në botën e madhe prej kohësh kishin marrë formën e Ilmiut në hyrje, me atë merakun solemn, që dukej sikur ia rraste edhe më kasketën e përhershme. Tak-tak-tak, kërciste dera. Nëpër vite dhe stinë. Ka dalë “një grup” në kulturë. Fjala “armiqësor” për grupin herë thuhej e herë jo,  aq e qartë ishte armiqësia. Ka dalë një grup armiqësor. Emrat thuheshin nën zë. Nën atë si hukatje emri, funksionari i lartë që doli armik merrte një ngarkesë të ligë dhe shëmtim. Emri bëhej sakaq ogurzi. “Fadil” tingëllonte si formulë shtrigu. Në shoqërim me mbiemrin, bëhej helm. Fadil dhe Paçram ishin ngjizur nga natyra të prodhonin së bashku tradhti, komplot, reaksion. Të shkumëzonin, njëri si acid, tjetri si gëlqere.

I njëjti harbim çmendte fjalët. Ilmiu binte fjalë të vështira. Si atëherë, me emrin e padëgjuar “puçist”. Më e afërta ishte pulisht, por për pulishtët thonë janë të bukur sa janë të tillë, ata vetëm më vonë e prishin, kurse puçistët e kishin prishur e dhjerë meselenë keq, po shumë keq, ndërkaq. Kjo duhej të ishte ndonjë fjalë sterrë-e-katran, por Besimi nuk pyeste kurrë. Siç nuk kish pyetur as për “i deklasuar”, “liberal”, “demaskim” apo “rraksjonar”. Fjalët edhe ashtu, pa ua ditur domethënien, tingëllonin të rënda plumb (si pushkatimet që vijonin pothuaj në çdo rast), sidomos në mbedhjet me turrje e ndërkryerje fshatçe. Do-t’e shohëm punën tënde monarkofashiste, Sulo Abazi! Gjidi anarkosindikalist! Diskutoni shokë, me shpirt të pastër... revolucionar.

Paskan sjell ket 12.7. smiley Po ky ju le ne balte mer cuna, ky i ka manovre. Ky sa here zihet nusht thote, ky eshte vetem opinioni im!

E  verteta si mbas Harry Fultz

Balli Kombëtar ndoshta kërkonte ndonjë arsye për të prishur marrëveshjen kur u bë e qartë se ai mund të kishte një shans për të punuar me gjermanët. Për këtë arsye qëndrimi i Hoxhës i leverdiste Ballit Kombëtar dhe veç kësaj i sillte edhe njëfarë kapitali politik. Fundja, Balli Kombëtar kështu nuk mund të mbahej përgjegjës për prishjen e marrëveshjes

Qendrimi i komunisteve ndaj pales balliste ne kete marveshje  ishte -"o me ne o kundra nesh, rruge te mesme nuk ka " 

Keshtu Balli shkoi me gjermanin, komunistet shkuan ne male , Pergjwgjsia u ngeli komunisteve, sepse nuk pajtoheshin me mendimin e Ballit se Gjermanet nuk kishin ardhur per te pushtuar Shqiperine, por kishin ardhur per rruge, dhe per te ndihmuar idene e shqiptareve per Shqiperine emadhe"

Me nje gure Ballistet vrane dy zogj, ja rasen komunisteve shkakun e prishjes se marveshjes , per te krijuar kapital politik, qe, `ja ju komunistet nuk jeni per Shqiperine emadhe me ndihmen e Gjermanit "  dhe zogu tjeter ishte ajo qe keshtu justifikonin vajtjen tek gjermani !

Bravo Fultzi    Kjo ide eshte e njohur tashme dhe eshte e verteta edhe simbas amerikaneve ! Fultz i njihte mire shqiptaret ! Pra edhe ballistet !

 

Dmth ti thu Enveri e prishi marrveshjen per interes te Ballit. E thelle vallai, deri aty paska arrit puna qe paska qene dhe agjent i Ballit. 

Jo jo per interes te Ballit, Por Ballit i interesonte te prishej, se me nje nga pikat e marveshjes, Lufta kunder okupatorit, nuk ishte kerkundi,!

deri ne ate moment, mbas Konferences se Pezes, balli jo vetem nuk kishte hedhur asnje pushke po kishte bashkpunuar me italianet !

Keshtu qe kjo pike nuk rregullohej ! Balli justifikonte qendrimi e vet per gjermanet se ata do te ndihmonin kombin tone  per tformuar " Shqiperine madhe" ide qe pesoj nje fluucke te madhe sapuni, qe deshtoi dhe i rendoi Ballistet qe per kombin , luftonin vetem me llafe, dhe donin te merrnin Pushtetin mbas lufte, pa derdhur asnje pike gjak per kombin ! Kete komunistet nuk e pranonin sepse nuk ishte e drejte ! Balli e kishte mendjen tek pushteti ! Aty ishte synimi i tyre ! Prandaj komunistet  nuk ishin dakort , dhe sdo mend, kjo !

Prandaj ju ngjiten nofken "Pula medhenje"

E pra Ballit i duhej te prishej marrveshja dhe "urdheroi" Enverin ta prishte, keshtu e kishte me kollaj se ta prishte vete. Te tjerat ndodhen me vone.

Shif ti, edhe traditen e tallonave me pula prej ballit e paskemi pas. smiley

Talloni eshte histori me vete.

Kur s'na paska shku menja t'i thoshim Partise nuk dum pula se s'jemi me Ballin.

Pas BunkArtit e ka radhen Shtepia me gjethe. Do kete qene natyralist biorganic si Pjeri ai qe i ka vene nofken. 

Shtepia me gjethe, prane ish Gjykates Larte, tek Shallvaret ka qene e mbuluar e gjitha  me nje lloje bime kacavjerrse me gjethe jeshile, ishte  vecante prandaj ja kane ngjitur Shtepia me gjethe . Aty afer ka qene nje fushe footbolli ku luhej te djelave dhe ndeshjen mund ta shikoje nga bordura ! Ka qene godine e vjeter e ndertuar nga italianet mos gaboj ! dhe e suvatuar ne gjendje te mire !

ala ke mukja kto mufkat tona?

mukja ne peshk na u ka bo si "Baca i Gjetajve", every other Friday. Rrezik s'e ke kap ti, ka pas qen i teater ashtu me Ndrek Luc.

duhet me bo na i disertacion - rinia dhe mukja ne periudhen post-demokratike smiley

ahahahaaa

Kam pas i shoqe klase me mbiemrin Muka. Nje shtremse gjate si shejton qe sbote as per qibin. Tani se spo marrim vesh, Mukja eshte emri zones apo mbiemri robit qe beri marreveshjen?

Mire mor lubo qe Mukjen e paska tradhetuar F.A.N.Cl., por pse te ballit nuk ndenjem force me vehte por ju bashkuan okupatorit ? Pare nepermjet syve te tu vizualisht, a nuk te del pak e shtrember,  derrasa mangut e Ballit! 

    Na ben goxha  dem dhe ne basen,  se ndonje qesharak safi , duke ti marre per filozofi pordhet neper poturet e tua,  i shpraz si bumje, duke kujtuar se tha gjera te mencura, me qe hundet i ka krejt te ...zena..Enver Hoxha e nisi si levend, doli ne krye si pelivan, drejtoi si nje cezar duke bere nje shtet te funksionimit perfekt te ligjit, ja rriti dinjitetin shtetit,e mbrojti me nje ushtri moderne dhe masive, i mposhti te gjithe kundershtaret, denoi  aqe sa sot perbejne taborr me arresye per ta urryer, dhe habitmerisht do te mbetet i vetmi diktator simpatik ne histori , i cili iku nga jeta, i qare me lume lotesh nga vargani disa kilometra i njerzve.Po aqe dhe vargani i njerzve qe terhiqnin zvarre statujen e tij te bronxte! Pikerisht tek kjo figure burre shteti te jashtzakonshem i cili drejtoi aqe gjate shqiptaret ne histori,mund te shikohet nga cilido i huaj ne psikologjine e tyre enigmatike, si modelin e rrjedhjes prej te pareve te tyre ne lashtesi ...antropomorfeve  .Nuk ka pse lodhet kush per ta gjetur modelin konkret.Mjafton te shofi dhe mandej te degjoje i perqendruar Fatos Lubonjen..

http://www.ermenji.org/?f=artikuj&id=luf...

"...Lufta e nxehtë

Komunistët e prishnë marrëveshjen e Mukajt me shtytjen e agjentëvet jugosllavë, siç e tregojnë dokumentat e Ministrisë së Jashtëme jugosllave botuar më 1949 nënë titullin "Gjaku i Trathëtuar". Prishja e marrëveshjes filloi me një radhë atentatesh mizore kundër antarëvet të Ballit Kombëtar, në një çast që s'e prisnin. Vranë me pabesi, në Zeqisht të Korçës, gjashtë të rinj intelektualë të Ballit, më 8 të shtatorit. Zunë në një fshat të Lushnjës 68 ushtarë të Ballit Kombëtar, fshatarë të thjeshtë, dhe i shkuan të gjithë në plumb me urdhër të Mehmet Shehut. Bjenë në Gjirokastër si bishat dhe vrasin katërmbëdhjetë antarë të Ballit Kombëtar, ndër' ta edhe profesor Tare Kalon, si edhe një djalë 15 vjeçar që e therin përpara syvet të s'ëmës. Vrasin në qarkun e Korçës Baba Zylfon, Josif Frashërin, Bame Gjonomadhin e sa e sa Shqiptarë të pafajshëm, ndër kufomat e të cilëvet u-gjetën, tre muaj më vonë, 185 të mbuluara në prruan e Shipskës. Vrasin Besnik Canon e Qeramudin Sulon, vrasin në qarkun e Vlorës, vrasin në të katër anët e Shqipërisë. Ata sulmojnë trathëtisht çetat e Ballit atje ku mundin ; atje ku s'mundin, qëndrojnë në pritje ose tërhiqen. Dhe këtë luftë vëllavrasëse, të shëmtuar, të tmerrshëme, e filluan pikërisht në një kohë kur ushtëria gjermane zbriste në Shqipëri për të zënë vendin e Italianëvet të dorëzuar, dhe Balli Kombëtar pregatitej për t'i qëndruar pushtonjësit të ri. Në Barmash, në Qafë të Thanës, në rrethet e Vlorës, fuqitë e Ballit kishin ardhur në përpjekje me kolonat gjermane.

I vënë përpara kësaj situate, Balli Kombëtar vazhdoi t'u bëjë thirrje të tjera komunistëvet që të hiqnin dorë nga plani djallëzor i tyre dhe të mendonin pakë me dorë në zemër se në ç'pellk gjaku po e hithnin Vendin. Në një nga këto thirrje, lëshuar më 20 Tetor 1943, fillonte kështu :

"Sot, për fat të keq, jemi duke i përdorur kundër njëri-tjetrit këto armë që njëherë i përdorëm me aqë sukses kundër armikut. Tani që kanë ardhur Gjermanët, në vent që të jemi të bashkuar më fort se kurrë për të luftuar ushtërinë e tyre, e cila është shumë m'e fortë dhe m'e egër nga ajo e Italianëvet, ne jemi në grindje dhe, ajo që është më keq akoma, në luftë civile"...."

 

Tjerre sipas ballistit Ermenji, te cilin desh na e vrane po  ballistat e rinj,  por ...per ndonje batalion a gruparmate balliste nuk foli ndonjehere ballisti plak Ermenji.Qekan prova te ketij dhe te Butkes..! 

 Balli Kombëtar pregatitej për t'i qëndruar pushtonjësit të ri

smiley

eshte flori e shkuar floririt, uo Grava!

e bukra eshte kur bo si i pervelum per te verteten smiley

 

Ti duhet te kesh jetuar nje cope te mire te jetes nen komunizem se te kane tredhur menderisht beyond repair.

prap me mjeksi? smiley

 

..me cilin e ke repliken per" demtim te hekurave " moj Alba ? 

Jo me ty sigurisht.

kur hap peshkun, them ishalla ka shkrujt alba. me jep nji humor te papam. sidomos mas naj mbledhje te merzitshme. ket du t'ma besosh.

si ka munci me qen nga mihal grameno ti? sinqerisht pys. duhet te jesh nga kto post-90cit, me siguri.

C'rendesi ka para apo pas 90 .Pas 90 tirana u be e mundshme per te gjithe jo vetem per nje grusht bythelepiresish te partise .

mire. vetem rrethin do doja me dit. sa per nji profil te tipit tat. po ti s'trego, sikur me qen naj komunist ne tortura. smiley

Ik aman te keqen boji ndonje pompino Ilir Metes mos u merr me origjinen e te tjereve.

pompino? amon mer c'domethon kjo fjal, se na habite. smiley

S'e kisha nigju kurre. Dhe une e kom bredh jo pak Shqipnin.

Pranej te them qe je mihal gramens i vonum, po ti ta merr per ters. 

skrapari ka pas ca ballista shum cilsor.

njoni prej tyne, hysen jaho, ka qen shoku me i ngushte i plakut tim (rp).

..." Shok me badhistin ...pu puuuu! emo, lene ate ane se e para fare eshte e burrave " qindistare " te mbretrise  me mbret ...per ibret ! 

kan qen dy ballista me fame nga verzhezha vetem. hysenin e ka pas shok kacaklliku. shume trim. u vra.

e kam pas pyt: sikur ta shifshe a do e qelloje? kur filloi vllavrasja. Jo, me tha. Nuk do e boja. Po ai ty, e pyta. Kurren e kurres, tha. ja kshu. pune muti, lufta, grave. fliste me i respekt e mall shume te spikat.

nejse, noten nga une se shkoi vone. edhe alba-s, natenemire.

"duke zipuar nga njëri televizion në tjetrin atë ditë"

Si zipohet nga nje televizion ne tjetrin?

 

@finisterre

Kështu e ka Lubonja, me telekomandë "zipon", ndërsa me zinxhirin e pantallonave bën "zapping" (ose "zapon", për të qenë koherent me "shqipërimin" absurd që ai i ka bërë fjalës "zipping"), ndaj mos ia vër re. ka kohë që jeton në Firance dhe ngatërron toskërishten me toskanishten. smiley

 

Ajo qe e ben Lubonjen qesharak dhe manipulator ne kete " rishikim" dhe "rishkrim" te Marreveshjes se Mukjes, eshte pjesa ku flet per "disa argumenta historike"."Historiani" Lubonja nuk ben asnje analize te raportit te forcave, qendrimeve ne praktike, bilancit te luftes kunder pushtuesve , arsyeve dhe motiveve , te deklaruara dhe padeklaruara, qe i shtyne te dy palet, FNC dhe BK te takohen ne Mukje.Asnje analize e kontekstit historik nderkombetar dhe raportit te forcave nderluftuese (Boshti / Aleanca Antifashiste) ne teatrin e Luftes. Pa kete analize, cdo kendveshtrim eshte i rrezikuar nga subjektivizmi dhe falsifikimi.

Lubonja, i perpire nga delli cmitizues, anashkalon disa rrethana dhe fakte te rendesishme.Marreveshja e Mukjes u denocua nga E.Hoxha per dy arsye: Pushteti dhe ceshtja etnike/Kosova.

Te dy palet shkuan ne Mukje kur Italia fashiste po kapitullonte dhe per te dyja palet, perspektiva e pushtetit ishte shqetesim primar.Lufa per pushtet eshte gjeja me normale dhe motivi me i natyrshem per cdo force politike. Por qasja eshte ajo qe i diferenconte te dy forcat politike, komunistet dhe ballistet. Nqs PK zgjodhi luften e armatosur pa kompromis kunder pushtuesve , luften per clirim kombetar si rruga drejt pushtetit,tek  BK ,  disponimi antikomunist (vleresimi PK si rivale per pushtet) dominoi perkundrejt momentit kombetar dhe kesisoj  zgjodhi rrugen e neutralitetit, pritjes, dyzimit deri ne bashkepunim me nazifashistet, te cilet i shikonte si aleate per shpartallimin e komunisteve rivale .BK , deri ne Mukje kishte mbajtur qendrim prites, me perjashtim te  ndonje beteje lokale nga elementet radikale si Lepenica. Kurse PK kishte nje bilanc pozitiv dhe ishte afirmuar ne popull si force popitike dhe ushtarake antifashiste. Perkunder ketij realiteti, Komiteti Shpetimit Kombetar si Qeveri e Perkoshme, ishte jo thjesht ndarje pushteti por kalimi balances ne anen e BK sepse edhe perfaqsuesit e FNC te zgjedhur ne KSHK, ishin nacionaliste. Keshtu, nga fituese ne terren, PK, humbiste ne tavoline.BK afirmohej si force kryesore pa hedhur asnje pushke kunder pushtuesve.

Ceshtja Etnike e parashikuar ne Marreveshje, binte ndesh Deklaraten e Atlantikut/Aleatet e shprehur per zgjidhjen e saj me vetevendosje pas lufte ppor edhe me direktivat e Komiternit per kete ceshtje. Kete Lubonja e anashkalon dhe madje e shikon si ceshtje dytesore.
 

Aty te Kominterni me rri. Ta kishe vene qe ne fillim per shkurt. smiley

Qendrimi PK ,per Kosoven, nga  mbledhja themeluese deri ne Kongresin e Permetit, eshte koherent dhe ne perputhje me Deklaraten e Antlatikut dhe Direktivat e Komiternit per ceshtjet etnike. Eshte pothuaj njelloj si sot, te braktisesh retoriken e integrimit europian dhe flasesh per bashkimin kombetar . A  eben dot kush pa shkaktuar tensione me BE dhe fqinjet?

Plus te ngrije ceshtjen etnike do te thoshte te beje pa dashje lojen e pushtueve te cilet kishin shpallur nderkohe "Shqiperine e Madhe".  Per nacionalistet  kishte rendesi pushteti, privilegjet nen pushtimin fashist, mjafton qe ky i fundit te garantonte Shqiperine Etnike. Akuzohet PK se shkelmoi bashkepunimin me BK nga etja per pushtet dhe heshtet qellimisht per faktin se BK , pikerisht nga etja per pushtet, neglizhoi luften kunder pushtuesit , mbajti qendrim prites dhe kur lufta po anonte nga Aleanca Antifshiste, zgjodhi rrugen e bashkepunimit te hapur me pushtuesit. Keto jane faktet dhe nuk i luan topi. Perpjekjet per ta paraqitur BK si viktime e qendrimit inrasigjent te PK, jane qesharake. PK  nuk isahte e sinqerte dhe e shikonte me mosbesim BK.Andaj dhe ne Mukje nuk shkoi vete Hoxha. Por kjo nuk justifikon bashkepunimin e BK me gjermanet me pas. Ishte zgjedhja e tyre, ishte alternativa e vetme, me shume si pasoj e disponimit te tyre antikomunist sesa si pasoje e mosbashkepunimit te komunisteve.Mund te mbanin qendrim asnjanes edhe pas Mukjes.

Lubonja thote:Shqipëria ka pasur, përveç komunistëve, edhe mjaft dëshmi që do ta mbronin nga akuzat e përfshirjes në koalicion me Boshtin e humbësve, pavarësisht bashkëpunimit të kuislingëve që, siç dihet, kanë ekzistuar edhe në mjaft vende, që nuk u zhbënë megjithatë prej kësaj.
Ciloat ishin keto deshmi? Bashkimi personal i Shqiperise me Italine fashiste,, shpallaj e luftes Greqise nga Italia dhe firmosur nga qeveria kuislige, fakte keto qe, pavaresisht nga kontributi UNCL, Aleatet nuk e njohen Shqiperine si "fuqi shoqe" ne Konferencen e Parisit. Mbretin se njohu askush si faktor lufte dhe as si qeveri ne mergim. Te imagjinojme c' mund te ndodhte me kufijte e Shqiperise nqs nuk do te ekzistonte FNC dhe UNCL, si deshmi e qarte e rreshtimit te Shqiperise  ne karahun e aleances antifashiste.Aq me teper me fqinjet shovene dhe anglezet progreke e projugosllave.

 

Ore Spiritus, le t'i leme sikuret. Nje pyetje te thjeshte kam, ai ishte lufta e komunisteve per clirim por edhe per marrje pushteti, dmth revolucion qe solli diktature apo jo? Se keshtu na eshte thene gjithe kohen nga te zotet e punes.

Me "sikure" e. shikoni ju te krahut nacionalist historine.Sikur te mos prishej Mukja, sikur te mos ishin emisaret jugosllave, sikur te mos lihej Kosova, sikur halla...  smiley.  Po , komunistet asnjehere si kane fshehur qellimet e tyre.Si program maximal kishin marrjen e pushtetit, vendosjen e "demokracise popullore"(diktatures se proletariatit ) .Pa gjykuar nga cfare ndodhi pas 44-es, komunisteve nuk duhet tu haet haku. PK e mbajten ne ilegalitet jo vetem per t'u ruajtur por edhe per te mos trembur popullin me gogolin e komunizmes.Edhe pas Clirimit, PK vazhdoi ca kohe ne ilegalitet. Vete komunistet e asaj kohe nuk e njihnin komunizmin, doktrinat, as Marksin qe se njohen kurre. Kishin simpati per BS, frymezoheshin prej tij.Ishte mode asokohe te ishe komunist , mos shif tani ti qe komunistet i kane bere lanet hoxhe efenia dhe Salia. Por PK shpalli primare, emergjente dhe  program minimal, luften per clirim kombetar.

Gjate luftes ndodhi dhe diferencimi forcave politike te cilat luftonin edhe per pushtet. Lufta clirimtare antifashiste mori pamjen e nje revoluconi popullor .Lufta, rrjedha  engjarjeve  dhe rruga e zgjedhur nga nacionalistet me vullnet e deshire per te bashkepunuar me fuqite e Boshtit, solli ne fuqi komunistet ne 44-en. The rest dihet, se diktatura zotrie.... Nqs u vendos diktatura komuniste ne Shqiperi, per kete fajtore jane nacionalistet te cilet me pasivitetin e tyre dhe bashkepunimin me pushtuesit, lejuan qe komunistet te konfirmoheshin si e vetmja force serioze para popullit dhe Aleateve. Pergjejgesia historike per vendosjen e komunizmit bie mbi BK dhe Legalitetin. Ne Konferencen e Pezes komunistet ishin minorance.

Por pasoja negative nuk mund te merret si argument per te deformuar Luften Antifashiste. Fakti qe  komunistet vendosen dikt. e prol. permes  luftes, nuk ka lidhje me thelbin e asaj cfare kerkonte momenti historik ne vitet 41-44.Komunistet bene detyren e tyre perballe historise. Luften e beri gjithe populli. Nuk mund te fajesohet nje nene sepse lind nje femije monster.

Spiritus, jeni bo te gjithe ngjala mer. Ore une du thjesht te thuhet LNCL dhe Revolucioni Popullor a Proletar. Kaq, sic ka qene. Pastaj secili ne menjen e vet e gjykon. Se sot cuditerisht thuhet vetem LNCL. Si ishte ai rasti qe e dekoruan per meritat dhe pastaj e varen per fajet (he gjeje ku eshte kjo?).

O mer ti se eshte sqaru 100 her, lufta qe per clirim po normal dhe per pushtet. Pushteti u morr, u zvetenua apo u qënësua idealizmi, ketu secili ka mendimin e vet subjektiv, po sidoqofte lufta u krye, deshmoret rane, shqiperise i hyri emri si fituese ne koalicionin kunder nazismit dhe 29 nendori festohet per keto arsye. Kaq e thjesht o o burr. 

varet te çfare hartash e shikon ate punen e fituesit. se ka harta te kohes, ku shqiperia shfaqet si vend aleat i gjermanise naziste. siç jemi dhe sot mnjf.

 

de facto, shqiperia nuk ishte vend fitues, se shqiptaret nuk u bashkuan dot, dhe per me teper çamet humben tokat e stergjysherve te tyre.

Ore kam i pytje te thjeshte fare qe e ndan kte pune, pse kishin partizanet mbeshtetje dhe simpati ne popull me shume se ballistat ne ato kohe? Troc fare,pse katnari e conte cunin partizan dhe jo ballist?

Se I premtuan token ,do hanin me luge floriri do ta benin vendin njefare parajse mbi toke si BS.E mban mend cekun e bardhe te G Pashkos dhe efektin qe pati ne popull.?ne 91 enveristet partizanet e dikurshem rrinin si te dhjere.tani qe talebani I Sheqeres qeverisi si syte e tij u ka ardh guximi te dalin nga ferrat me porteretin e Dulles ne dore.

Parajsë e bën ..baçe me Lule .Ju ndritë shpirti ! .Se nuk të pëlqen ty që të prishën katojt , të hoqën thërrijat e të pastruan rriqërat , të prenë thonjtë , të lanë , të dhanë çantë lecke për libra , të hapën shkollë , të prishën gjumin e të vunë në punë...

Ke mbetur tek

kjo është dashuri për Dovletin / dhe për N/madhëninë e tij Mbretin.. vergjet e tua pa makarunet e xha Abazit nga Italia smiley

Këndo me ne e leri Dëngëlat

Djem Ç'ndodh me ju kështu

Vitet tuje JU po tëhu smiley

Kendo edhe to me na.

The do kthehem me lirine

Le lirine qe s'na e solle

PO na dogjen dhe shtepinesmiley

Ç'ka po thotë kadia

flakë le të kallet shpia

ta marr vesh shqipnia

se na i dalim zot ..

Mo e ke për shtëpitë ekallauzëve smiley

Flm alba per sqarimin. Ps: po ballistet ca premtuan te shkretët? (Sdi gje cek i zi apo cek i kuq une)

Deri ketu teharije kalamalleku Ballisteve .Do jet skuq dhe xha Abazi me Alben smiley

 .Aty tek Kominterni me ri smiley

Jo po priste te jepte urdher PD-hi pas daljes ne skene te Fatos Kok qeros Lubonjes . Ketu axhamijte jane shtuar ne ate fare feje sa qe Jo Lubonja , malli mba dhe pak mjeker si dijetar , por edhe raca mallteze qe eshte mustaqe pa dirsur Hero i sakrificave te Grevave pa kepuce me kambale ,te beje referat per Mukjen do dale prape ndonje LlamBaxhi te pejese ..

Po enveri pse nuk nxorri pistoleten kunder Tempos e Mugoshes , po luftonte kunder Ballit ? se nuk ja mbante ..hë hë . as  Kuje o Kuje ..nuk renkon dot per kete fare InteliDjence

E keni bere si kopsht pa dreke PPU me kete nivel Tirane me pëjetje e ndërhyrje  ! Edhe   pernderta LefTGOPE  ha thonjtë  ..Nuk e meriton PPU kete sikur me qenë  nje faqe me komente poshte gazetave te perditeshme ku hyjnën lloj lloj fshatarësh !

Pse shkon Lulzimi tek PPE ?  smiley- Aty tek Kominterni më rri smiley

 Pa le si qesh nga brenda qe e shkaterroi Spiritus . Jepi Lubonja se sa te kesh nga keta handikapate mendore ,  jetgjatesine dhe paret i ke te garantuara edhe sikur te thuash qe

Ballistet nuk Luftonin se komunistet kastile nuk zgjodhen Gerdecin po Mukjen .

Shtohen rr. e K.. në cilësimin Luftë Civile nëpërmjet pëjetjes me mejtim të mëmdjes se

Nuk është kusht të jesh i pushtuar "  smiley Çfarë qesharakësh  e klounësh servilë Injorantë e sahanlëpirës kanë plas nga tubat e zeza të InteliDjencës  edhe me kurajo për të vënë dhe nënshkrimin Real .

Po mir mo Lëçitës enciklopedish për hapsira sa qindra Shqipëri ?  Përse Luftojnë këto forca ? Kujt do ja marrin pushtetin ? Pushtuesit ? Patjetër. Po përse mids vedit ? Apo mos ndoshta se njëra palë është PUSHTETI i vënë , mbrojtur , organizauar ,rreshtuar , finacuar , armatosur dhe shkrirë me Pushtuesin për të shtypur vrarë e eksebërë forcën tjetër ? Pasi ti japësh kësaj Përgjigje dhe ta argumentosh që Gjermanët nuk ishin Pushtues por TURISTË shko lëpij Bythën Fisherit për teza që të kanë habititur !

Çfarë rroli do nga Balli tie për kontributin në Luftë kundër një Pushtuesi Gjerman ?

 Këta jo vetëm duhen pështyrë si Gëllboqe Intelektuale , por edhe duhen përgëzuar se zbulojnë vatrën ku lëpijnë pështymat ...si zakonisht Pështymorja " panorama "

demokraci hesapi, secili shkruan ate qe mendon. diferencen e ben si kurdohere perkushtimi i secilit. nje koment ketu, nuk merr me shume nga dy sekonda mendim, nje artkull duhen disa minuta, nje liber disa dite, e me rradhe. 

ti mund t'i besh mullar komentet ketu, nuk do te besh dot efektin qe mund te beje dikush me nje artikull, ose nje liber, apo tjeter studim. ngaqe perkushtimin e ke me te vogel nga te tjeret.

pastaj vetem kur te besh sa tjetri, hyn ne pune zgjuarsia. ka te drejte vetem me i zgjuari. mediokri, mal t'i beje studimet apo librat apo komentet, nuk peshon ne kandar. 

 

Se botimet zotrie ...smiley

Ka shumë thënie ku hyjnë edhe thëniet e tua . Punë Letrash . Si Nazarko shkruan edhe ky nipçja im megjithse nuk di shqip , sikur ti them " qe lala nji 20 -tshe ..futi nji me dy gishta " ose " futi nji të nerume me Grusht "

 PPU , nuk Instalon smiley kandarët e Historisë .

Me sa na jepet shurrojmë në uturakë tip Lubonja ose Nazarko ose Ballistët e sotëm që kolaborojnë me " pushtuesin " Fisher , që në fakt i kanë thënë " qe lala i mijshe "

Kush kërkon më shumë Boton ! Pastaj në se i shurrojnë si këtyre që përmenda , Nazarkos , B...ir Metës , Lubonjës , Fevziut jo se është Uturak për atë punë e me radhë buzëshpërvjelur apo i dhjesin kjo varet në se  pranojnë ata vet apo jo , sepse kanë " argumente " smiley

Po deri tani janë kthyer në uturakë që dhjet  Fisheri dhe Shm..ti kur ua tundin " Qe lala i qindshe "

E kujt i plasi se çfarë ka ndodhë kur çdo Jetë është reale në Kohë ? E kujt i plasi se ç'kanë thënë në kohë të shkuara ?

Pra një ndryshim i Madh nga " qe Lala nji ..." , që me gjith shpirt ua Uroj Kujtëdo që  gjen financues dhe paçin pasuri nga shkrimet  qofshin edhe karllëqet më të mëdha në Botë , sepse e tillë është Bota e Kapitalit - Biznes ! Por po qe se vijnë me mejtim të mëndjes e bëjnë Histori si B..ir Historia e Lubonjërat këtu tek na , nuk mbetet veçse ti dhjesësh  dhe shurrosh  për Historinë që aludojnë !

 

thelbi i artikullit te lubonjes eshte ky ketu :

.....Prandaj kush qahet se ai ka vrarë e prerë duhet të kuptojë se këto janë të parëndësishme përpara lirisë së atdheut.
Pa dashur të ndalem në atë se ky lloj argumenti, edhe po të jetë i vërtetë, është çnjerëzor sepse pa lirinë e njerëzve konkretë liria e atdheut abstrakt është një fjalë boshe – dhe për njerëzit konkretë atdheu i Enver Hoxhës ka qenë më i keq se çdo pushtim – .....

cituar nga nje vajze gjermone me siper, nuk kuptova pse. si duhet e nuhati qe ketu fshihet lepni. ndersa analistet me liçensa dhe diploma te huaja shkencore te peshkut, nuk merren asnjeri me artikullin por me personazhin lubonje vetem. sipas zakonit ne fakt dhe eshte per te ardh keq, se e lejne tjetrin te livadhise e t'i bej albat me shoqe, pra fëmërat e ketushme, njera pas tjetres per vete. duke na lene ne te ketushmve me manall ne dore. 

mnjf, ti si mendon a ka te drejte lubonja kur thote, qe mireqenia e popullit eshte me prioritet se liria e kombit ? ngaqe kur nuk ke mireqenie, nuk mund te kesh liri, se edhe pushtimi i huaj justifikohet. kete (justifikimin e pushtimit) e ka thene dhe kryeministri i sotshem ne 91 (prandaj dhe lubonja me spont e hedh fjalen ketu), ne nje interviste me zerin e amerikes, qe ne ate kohe, gjithe inteligjencia e degjonte meçeftas çdo nate. 

mnjf, ti si mendon a ka te drejte lubonja kur thote, qe mireqenia e popullit eshte me prioritet se liria e kombit ?

Me një fjalë Lubonja mendon për Prioritete Qensh . Dhe zotrote duhet të mos rrjedhësh më ,  pas çdo të shkruare , si dhelpra pas oqeve  ,  pa pasur një Kod ETIK , ose si i thonë Formim që të ndih të strukturosh mendimet e të bashkëbisedosh , pavarësisht se çfarë shpreh . Pra të të njohëm Kushe je e Çfarë do !

Pse Lubonja mendon për psikologji QENI , shko lexo bisedën midis qenërve të fshatit nga Poezi e Bërnsit . Unë këtë strukturë kam në të menduar sa lexoj LUBONJA . Ndryshe me filozofi e kemi tejkaluar nga Sartri dhe Fjalimet e Che Gevarës në OKB , dhe nuk ka nevojë për saçme Hundësh si Lubonja ! Për ty ..nuk e di se nuk e ke thënë çfarë mendon , sepse nuk mendon !

Ty askush nuk të pengon të thuash se nga e ke formuar Kodin Etik të paktën të kuptueshëm për nivelin tonë varfanjak , dhe ....vetëm rrjedh ...smiley që më jep të drejtë të kërrej Përfundimin Albor me zamete , se ti je i variantit ..Pelte....  por i vlerë për Dërstilë nën moton ..." Y none sa komente " smiley

Për këtë je dëshmitar vetë që të kam çmuar smiley

te meresh konkretsht me gomarlleqet e mediokrit lubonje perben nje lodhje te atille neuronesh saqe ke deshire t'i thuash trurit (bashke me diplomat e perendimit) ik pirdhu. une e kam bere nje here kur ky halabak studiosh televizive bente medemek te revoltuarin se pse jeta e nje shqiptari qenkesh me e lire se ajo e nje norvegjezi. e bera vetem per t'i dhene nje shembull sharlatanit se si duhet diskutuar seriozisht per nje ceshtje. mirepo c'ndodhi? jo pak ketu ne peshk nxoren gjuhen, nga keta humoristet e medhenj te emotikoneve qe e kane molepsur pa kthim kete kuvend ketu, pati qe thane se lubonjen s'po e ze gjumi nga keto qe u shkruan etj etj maskaralliqe te llojit. dhe keshtu, dora-dores ndodh te mesuarit me te keqen, me mediokren, me gjerat qe na do stomaku, me buono per Albanian e famshme (lubonja shte shembull tipik i "bene per Albania"), ndodh edhe ajo qe quhet regression to the mean, processi tipik qe ka transformuar edhe kete blog, ndodh pra krijimi i kushteve per lulezimin e barit te keq, sipas motos "me kete jemi rehat", ato gjerat e nderlikuara na merzisin koken.

a ka poshtersi me te madhe morale te thuash se "pa lirinë e njerëzve konkretë liria e atdheut abstrakt është një fjalë boshe – dhe për njerëzit konkretë atdheu i Enver Hoxhës ka qenë më i keq se çdo pushtim", a nuk jane motivuar kesisoj gjithfare zezonash ne historine e shqiptareve (kujto vetem esad pashen me shkodren), dhe a ia vlen t'i thuash injorantit lubonje qe ben palloin e cirkut me citate autoresh, te cilet i citon natyrisht si syri i tij, qe reduktimi i permasave qe ai ben nga shumatorja e individeve tek atdheu eshte brutal, i gabuar, dhe nje projeksion jo-ortogonal, gjera te cilat i njeh dhe merret shkenca e statistikes? E para, zuzari i studiove televizive as qe do kuptoje gje nga keto, dhe e dyta, brohoritesit e zuzarit, qe i ke ketu verdalle, me diktaturen e komenteve, qe eshte e njejte me diktaturen e votes se injorantit ne demokraci, do shfaqen serisht me humorin e tyre pervers te emotikoneve. Pra nuk ia vlen - heroi eshte tek e fundit po ashtu mall, dhe ta besh ate duhet te kesh nje ROI pozitiv te heroizmes. E ne ket rast ky eshte me humbje. Eshte negativ.

njeri me ktheu dje nje pergjigje te koncentruar qe: te mireqenia futet dhe liria per ate qe e ka nevoje. 

dhe ne fakt, kosovaret treguan, qe megjithese kishin mireqenie me te larte nga tona dhe lirine e emigrimit per jete me te mire,  per lirine e atdheut e sakrifikuan mireqenien (dmth po ta marrim mireqenien si e mendon lubonja, te ndare nga liria e atdheut)  

e pyeta gjithashtu, po viktimat e komunizmit à justifikohen per idealin komunist apo pavaresine e atdheut ? m'u pergjigj qe : Per idealin komunist jo, ndersa per lirine e atdheut po. duke shtuar se : Viktima ben sidoqofte çdo sistem. 

pyetjes : a justifikohet pushtimi i huaj, per jete me te mire ? ai u pergjigj : Ky eshte mentaliteti i skllavit po jo te gjithe kane kete mentalitet, ne kemi rrojte neper male qe mos beheshim turq. 

ndersa pyetjes : komunizmi na e dha lirine, apo me kapitalizmin do e kishim po njesoj ? pergjigja : Nuk eshte e sigurte, nuk e rishkrun dot historine, sipas Hegelit, ne qofte se u beme komunista, ishte domosdoshmeri.

E muartim vesht , kupton apo jo , që pëjetke i mejtuar  dhe marrke purgjigje me mejtim të mendjes ..nga te mejtuar  të tjerë ,..

Po puna lështë se prap.... Pelte Mbetesh ..Nuk të mësuam mejtimin e mëndjes që ke smiley. Pa po  qe per  mejtim ka dhe kroma Nazarko  me sacmen Lubonja qe e kemi sebepci . Biles mejtim mendje edhe artistikisht me Vergje Ballistesh trima

ka dhe Alba zametmadhja smiley

te filmat e mire (apo homeri), te gjithe jane per tu marre shembull (ose gjejme vetveten), edhe te miret edhe te keqijte.

krenaria e robit eshte vendimtare. pak rendesi ka pozicioni i tij ne hapesire apo kohe.

ps: dhe shtoj qe komunistet gabimin kryesor kane uljen me çdo kusht te figures se armikut, ne bllok. qe pavarsisht tipit, po ishe armik, je pa asnje vlere. kur vlera eshte tipar individual me shume sesa tipar grupi. 

çdo kohe dhe çdo person kerkon analize te holle. ne qofte se duam te perfitojme gjesend nga historia.

Komunist eshte nje Prapashetese Politike . Sic eshte Demokratikas apo Republikan , Nazist , Mbreteror , Fashist etj

Perplasja behet mids Injroances se Kohes dhe perspektivave Teorike . Ndersa ti dhe ne mendim je LLUM partiak pasi te mungon pjesa Humane ..Je perua psikik si gjithnje qe rrjedh  e rjedh pa te lindur nevoja te mendosh se cfare thua ..kur vlera eshte tipar individual..

Kush eshte VLERA ..

E kam gjet tek fenomeni Gjemb qe rrale vjen si e tredhur ,  dhe tek nje i semure mendor qe bertiste " se vlerat zotrie " ne krye te PD-hit . Po shoh dhe Bashen tek Balla ..Nje VLERE e vertete qe po ndan Tuilipane , Karafila , Trandafila , Lule Dorezonja ne Profile te ndryshme per Kontribute Plot Vlere te  te hequrve , perfshi Berishen dhe Gjuzepinen . Obobobobobo cfare i ka hype ne qafe atij vendi jo vetem PPU ! Une vetem mund te them Ruajuni nga Daullet Bosh qe bejne Zhurme ..Tipiku Basha !

Ti je pako gje  ne Vlerat ..smiley

Rridh dhe te uroj qe te fillosh te kuptosh cfare do , duke u shkeputur prej nje Perroi Psikik qe te karakterizon ne cdo nderhyrje pervec "Y none sa komente "

Dhe qe te mesosh se cfare eshte kritika me qe mba dhe Fjamur Frong mer jahu ..

Nuk ka rendesi se ke ke Perballe .Rendesi ka qe ta Mposhtesh , ta rrexosh perdhe , ta Mundesh pa pare ne se eshte Fisnik , I bardhe apo i Zi ..

po shtoj qofte dhe Profili - im si perrua psikik smiley

se perroi zotrie ..)

 

per lirine: koncepti eshte i paperkufizueshem, por shfaqja e tij eshte shumepermasore. shkencat e sakta e kane ngerthyer konceptin me ane te te ashtuquajtures "grade te lirise", qe ne vetvete tregon numrin e gjendjeve cilesisht te ndryshme qe mund te kete nje entitet (pa humbur identitetin). Ne kete pikpamje, nje i burgosur eshte me pak i lire se nje jo i burgosur, pasi ky i fundit mund ta shohe veten e vet ne nje numer shume me te madh gjendjesh (dhe rrethinash) se sa nje i burgosur. mireqenia eshte njera nga shfaqjet e lirise, pasi te mundeson nje shumesi gjendjesh nga pikpamja e posedimit material dhe gjithe cfare rrjedh nga kjo. Ama mireqenia eshte vetem njera nga permasat ku shfaqet liria. ta rregjosh lirine ne mireqenie eshte nje dhunim skandaloz i logjikes formale, pikerisht prej dhunimit te percaktimeve te mesiperme. liria eshte nje hallke hierarkike me e larte se mirqenia materiale, pasi e permban ate. 

raporti midis elementeve te ndryshme te lirise, dmth i mireqenies me permasat e tjera te lirise (psh ate te te shprehurit, te organizimit etj) eshte nje nga fushat me interesante te zhvillimit human sot. merr si shembull arabine e pasur saudite.

megjithate, shfaqja e post-materializmit na deften se mireqenia materiale eshte nje element i lirise, te cilit dikur i bie vlera relative ne krahasim me elementet e tjere te lirise, dhe se vete zhvillimi shoqeror human nuk eshte tjeter vecse nje proces i pervetimit te lirive dhe i qendrimit (atitudes) perkatese ndaj llojit te lirive. 

deja-vuuuja shqiptare s'mbaron asnjehere, ë?

noli faikut: 

1) Janë tradhëtorë: Hipnë në fuqi me ndihmën e Pasiçit dhe, për të qëndruar në fuqi, i falën Serbisë, copra të tokës shqiptare, të fituara me një mijë mundime.

2) Janë kriminelë: Me anën e veglave të tyre kanë asasinuar 
prapa kurrizit katër patriotë antiserbë si Bajram Curri, Luigj Gurakuqi, Elez Isufi dhe Zija Dibra dhe duzuina të tjerë, emrat e të cilëve ca i dimë dhe ca do t'i mësojmë më vonë.

faiku nolit:

"Ahmed Zogu nga ana tjatër, me instiktin genial të tij, e vuri turmën nën një disiplinë e cila, sado e mërzitshme, është më e dobishme se anarqia jonë. Edhe në këtë shesh na mundi Ahmed Zogu. I mir' ai lik. Ahmed Zogu është mundës. Ne më të mirë se ay jemi të mundur. I mirë' a i lik, Ahmed Zogu ka fituar besimin e popullit shqiptar dhe jashtë besimin e Fuqive të mbëdha. Ne më të mirë se ay, s'kemi ditur të fitojmë besimin e kërkujt. Munt ta urrejmë Ahmed Zogun, po duhet ta njohim se është më i zoti, shumë më i zoti, se ne. N'Amerikë, kanë një zakon që i munduri i shtërngon dorën mundësit. Po ne s'jemi amerikanë. "Battuts et pas contenst" si thotë Frengu me ironi-të rrahur dhe jo të kënaqur-neve s'na pëlqen të heshtim po duam të dalim në marketë dhe të zëmë vajtime.

faiku i ka dhene pergjigje te zgjuar. me bon sens.

...e pra, aty me rri: ne 2014 fjalet e faikut apo te nolit do perserisni akoma laj thaj si papagaj xhamajkane?

Hazreti Lubonja eshte bukeshkale e mosmirenjohes.partia I dha mundesine te rehabilitohej duke e denuar me vetem 15 vjet burg ne spac ai ia shperblen ne kete menyre.

Sipas enveristeve nje ish i burgosur i cili e provoi ne kurriz te vet padrejtesine e atij regjimi gjenjen kur thote se diktatura paska qene nje burg I madh.kur do mesojne keta kopuke se njerezit nuk Jane statistics .

Ajo shprehja " Avazin e Mukjes" nuk ka dalë kot, or jo. smiley

Është bërë Mukja pikë referimi për ndërgjegjësim dhe ndryshim, a thua se ishte varur fati i komunizmit në një konferencë.

Mund të ishte një shanc, sigurisht që po...por shanc ama. Labinoti që e hodhi poshtë, nuk doli si kërpudha mbas shiut dhe nuk lidhej vetëm me faktor të brendshëm. 

ne si popull nuk ishim gati per demokraci. ne as sot nuk jemi gati smiley

dikur duhet kuptuar qe demokracia nuk eshte zgjedhje, por rrjedhoje.

per ne mund te diskutohet lloji i diktatures, komuniste ose jo, por jo vete diktatura.

demokracia te ne thjesht ka çarë kufijtë fizik, por jo ato mentale.

Me Salën, dmth me partinë demokratike, ne ishim më mirë,- tha një verior ( nuk e shkruaj dot tekstualisht). Nuk pagonim energjinë elektrike e mirë bënim, fundja hidroçentralet punojnë me ujë, çfarë po harxhon shteti. Çdo gjë e shtetit ende shikohet si në komunizëm, si një pronë e përbashkët, si pronë e  askujt, nga ku të gjithë mund të përfitojnë duke e vjedhur. Të qeshësh apo të qash, si thua?

 

te qeshesh, them une, po hidhtesine e asaj te qeshure nuk ka te qare ta arrije. per kete ka shkruar nje goxha roman hygoi. kjo eshte ne nje fare menyre edhe ajo qe bejme shpesh ketu, ain't it?

Me Salën, dmth me partinë demokratike, ne ishim më mirë,- tha një verior ( nuk e shkruaj dot tekstualisht). Nuk pagonim energjinë elektrike e mirë bënim, fundja hidroçentralet punojnë me ujë, çfarë po harxhon shteti

smiley Ja ky kontigjent perben  ata qe perkrahin PD e Berishes , dhe qe vihen gjoja ne krahun e djathte politik ,si anti komunista ! smiley Kontigjent ordiner, popullist sic eshte dhe vete Berisha ! Vet Berisha e ka perkrahur teorine ; "Shtet i dobet qytetar i forte " njehere e nje kohe pas viteve 90`, dhe kjo teori pastaj pervec te tjerave coi edhe ne kaosin kur shteti i Berishes u kolaps ne 1997 ! Vjedhje shkatrime kaos i papare ne histrine moderen shqiptare !

e ke gabim. prona e shtetit po te shikohej si e perbashket, nuk do vidhej (nuk vidhet shtepia jote). prona e shtetit shikohet si prone PA ZOT, prandaj dhe vidhet. 

Rama po kerkon ti vej shtetit Zot. veshtire ta arrije per mendimin tim. 

ajo qe mund te behet, shteti duhet te reduktohet sa me shume (te privatizohet ose federalizohet, deçentralizohet pushteti). puna eshte se shtetaret mendojne se eshte me lehte me shtyp popllin sesa me reduktu buxhetin e tyre. 

demokracia i ka ditet e numeruara per mu. jo vetem ne shqiperi po kudo.

nuk jemi po te imitojme boten e sotme. ne stilin e saj te te jetuarit, njeri siper tjetrit si zogjte ne peme (neper pallate me shume kate). ndersa kur jetonim ne menyren kanunore, ne jetonim ne demokraci te plote, per mendimin tim. 

ndersa per llojin e diktatures, jam plotesisht dakort. eshte bile diskutimi i vetem qe mund te bejme sa pa shkuar per lesh te gjithe. i vetmi problem frenues eshte nderkombetar. diktaturat nuk i mbeshtet sot asnje. ngaqe jane kundra sistemit te sotem te bazuar vetem tek paraja dhe te zgjerimi. si dhe askush nuk deshiron me te vuaje shtypjen. si me thene, te pranoje me vetedije qe nuk ka lind me komandu, por me sherby. veshtire pra pa nje ideollogji te re, te aplikohet diktatura ne shqiperi.

Mos ma merrni për keq po në se dikush mund  të na  ndihmojë !

'Çfarë  është' kjo Demokracia e shkëputur nga Rrënja e domethënies ..Pushtet i Popullit ...Dmth ..Kushe Ushtron dhe Garanton ..përveç partive Politike ..Të Kujt ..që marrin pushtetin ..( fatkeqësisht akoma nuk është provuar partia e të baraztundurve )

Kishte njëfarë kuptimi tek demokracitë Lindore pasi ishin Për shumicën pra për Popullin. Paralelisht përdorej edhe Demokracitë perëndimore që përfaqësonin edhe sistemet ku sundonte pakica

Thuhet se është sistem Vlerash ....

Përveç Luftës së Klasave që ka si Motor zhvillimi  ( nuk di si e quajnë Liri tregu , Idesh apo çfarë , Start  ku fiton më i Forti etj)  kush sheh ndonjë Vlerë " se Liria zotrie " përveç mbushjes së barkut  me ushqime të fallsifikuara e çmime " du me i rritë se shtoj fitimin " dhe paga sa për të mbajt Frymën gjallë 

Përjashtuar përmbajtjes Komuniste ..Liri , barazi , drejtësi , vllazëri  ku përfshihen edhe Liritë e Individit .

Shpjegim po mundët pa etiketime e stërhollime me " se Frojdi zotrie " " se populli hebre në Historie " etj ..në se ka mundësi ! Gjithmonë në kuptimin teorik dhe me shëmbuj praktik ku shfaqet përveç sa është e mundur në USA që aspiron Thellësisht për Komunizmin Shkencor , jo si Sistem politik !

Ka një Kostatim të vjetër për Lirinë por shokët dhe shoqet antikomunsitë mund ta xëbërthejnë më mirë ..

Një hap drejt Dijes , është një Hap më tej drejt lirisë .. që nuk ka lidhje me Lirinë e Berishës !

or jam kurioz.. ka ndonje shkrim ketu ne peshk a gjetke, c'mendonin hebrenjte qe jetuan ne shqiperi gjate komunizmit? jo llafe gazete apo studime, po deshmi te drejtperdrejta.

mire do kene jetuar. hebrenjte e kane shpik komunizmin. dhe bile po e aplikojne ne izrael. 

duhet te kene qene shume te pakte ne numer. per vete mbaj mend vetem ca armene qe ishin shitsa. 

 

po une njoh ca nga hebrenjte Vlores, ballcekano... po hic or, ja u pershtaten me jeten qe behej aso kohe ne Shqiperi.. pa fol pa qesh, amareta duarkryq..smiley   

ca nga ata, me te pasurit, kane vuajtur.. sidomos pas clirimit, qe u morren pasurite.. ti e di bibloteken e qytetit ne Vlore, ndertese e madhe 3-kateshe.. kjo ka qene shtepia e Levi cifutit, i pasur ky kuptohet.. por eshte e njohur  historia e tij ne qytet: qe pasi i konfsikuan pasurine, e torturuan keq qe te tregonte florinjte.. si Levi edhe nja ca te tjere..

nejse, sic thashe, pjesa tjeter ka bere jete te zakonshme, normale si gjith shqiptaret..  personalisht njoh nje familje hebrenjsh  qe i kam pasur gjiton te shtepia e gjyshit.. familje shume e mire, njerez te qete dhe te respektueshem edhe ne lagje..  djali i tyre  Viktor Matathia qe ishte dhe eshte shok i ngushte me dajot e mi, ishte mesues diku ne nje fshat prane Vlores.. ne arsim i gjeje kryesisht ne Vlore por ka pasur doktore, muzikante, rrobaqepes etj.

 

p.s,   ore pse se ben nickun: ballkazani  ti?  tingellon, kshu si me i forte.

ore belul se me pataksa fare.., te ngeli mendja te nicku im, jo po na tregon dhe biblioteken e vlores: ne themi ca llafosnin me njeri tjetrin neteve te zymta komuniste, pa rruge e çifuteve thua ti? e or ee..

bile ja me qe me erdhi inspiracionua.., ballçekani pataksur do ta bej.., ja mbas festave, te dal dhe viti ri..

uore.smiley ballcekan,  te ka marre malli per Vironin e Drites  mo, do ndonje foto ketu..?

e kam seriozisht profilo. si komunitet i mbyllur ne vetvete , ndoshta ka te dhena interesante.

kam gjet dikur nje faqe, po fliste vetem per hebrejt e kohes se luftes dyte boterore. jo ata te mepasmit. ka ca ketu qe komentojne me flamur te izraelit, ata duhen pyt, ose pyt me mire ne ndonje forum hebre se duhet te dine me shume.

Ndersa I shpetuan gestapos nuk I shpetuan dot sigurimit te shtetit.

uu, erdhi Pompinua! smiley

well, as balli s'i donte, qe t'i bente qejfin gjermanit. smiley

Po ky mut c'ka qe hidhet perpjete sa here permendet sigurimi i shtetit?

o gojeembli qe s'ke shok smiley

o i pari i te pareve smiley

Te duket vetem pak hunda dhe byckat  e nderuar Alba ..smiley

  Ne fakt kishe qe ne festat e Nendorit qe haje mish te peshtyre nga Mizat  po si duket tani te shpetoje spira . Nga kercenimi kalove ne ..Bravo , se jeshe dhe Violine e pare me melodi te xha Abazit

Me JU pordhet antikomuniste nuk ka Bythe qe te matet per nga Kultura e Madhe !
 

Pompinua hodhi nje dyshim. Me serioze, shoke. Pse, tha, sa here permendet sigurimi i shtetit... Edhe u vrenjt. Edhe e beri si tre mbreterit e Bernsit:

Tre mbreter moren nje vendim

qe Xhonit kokerr Elbi

t'i shuhej fara me terbim,

t'i zhdukej fare thelbi

esht arsyeja e vetme qe vij akoma te peshku. eshte pasuri. e patundshme! smiley 

Ketu vjen nga nevoja for constant validation .ke nje nevoje constante for praise and approval by others dhe behesh hyper sensitive to rejection.

asnji citim? asnji prurje me oficere gjerman, me baba abas (ka qen nji batalion partizan ky, nga ata qe s'e shpartalloi operacioni i lavdishem i dimrit... kshu sa per muabet). ca dreq komenti esht ky? 

zhgenjim total...

me dhimbje ne zemBer nga peshku po ik

fatin ta kerkoj atje ne selanik

ku rhyja me drojtje me turp kafeneve

ku njojta nje greke te shthurur nder qejfe...

PS. Ziko, me siguri e ke nigju ket kur ke qen ne Korce. Te pershnes ne vecanti. Mbase shifena prap ktu, sidomos po qe naj teme me antikomuniste te oreve te para qe ia kan bere bene komunizmes. Mbaresi, i nderuar!

Ri nashti aty , mblidh Oshkuret dhe mos na shit me pordhe  pa ndalur , sikur ke ngrene UROF . Di dhe Anglisht ti :smiley  Se pak te semure psikik ka ketu qe dine anglisht smiley

Ik ben ca pushim se edhe ti si antikomuniste me kulture te Ballisteve e Babakareve te Kombit , paske qene me mysybet . E  mbaje ate te shkret nen gjuhe e mezi prite rastin ta peshtysh . Ketu je , sos te mbaruan xhephanet e te mbetem pa vrare me PORDHE .

Pi pak kafe turke pluhur e hidhi nje maje luge kafeje  limontos , te mbledhesh Barkun ...e mos u mundo te lash MUNE me shurre se turperove dhe xha Abaze smiley

Ballistet i kemi Xhaxhallare po dolen PEDERAST . Sot eshte ndryshe te thash Quhen GAY ..dhe jane te Ligjeruar .Ne ate kohe qe ndryshe !

Paske qenë kryetare dege . Mezi i nxjerr funksionet . U desh kjo qështje të deklarohesh se je e "brëndëshme " Po thuaj moj hapur pa frikë se Demokraci është .Nuk të dënon njeri për mejtimet .smiley

Viktimë thotë dosti vajta dhe Unë / me zor ministër van e më vunë .

Çifutët e Të Vlorës jeshën deri në KQ dhe ti si rrëfen ...

Thuhet qe kolaboracionisti Mustafa Merlika i ndihmoi gjate luftes. Sigurisht shoket kane informacion me te sakte.

Mark Menahem ka qene aq i nderuar nga pushteti sa pushteti e dekoroi me nja 4 vjet burg per shkak se i ktheu nderin armikut te popullit Lef Nosit dhe e fshehu per pak kohe.

Lef Nosin merre ne shtepi ne e ke Mik . Markua beri dhe Autokritike para Komandantit te Brigades sh Mehmet .E beri dhe Inxhinier e beri dhe Drejtor .Gjej ndonje tjeter nga ata qe kane ngren Gjembec per Kerre . Dhe Mustafa Kumarxhi Krujen  nxire nga Varri dhe shko kerkoji FLORIJTE qe i paguan per te mos i futur ne Lista Hebrejte e Vjeter te Shqiperise . Rishtaret ec e Pyet Kosovaret ci bene . Pa per te fshehur i fshehu Populli . Ja dhe nje per ty sinonim i Poetit Kombetar te PPU , po jo ne ate Nivel te Larte si Yve U .

Hajdute Brez pas Brezi do mbroni / se me emrin e tyre Udhen Ndriconi

Dhe Nosajt ne se nuk e di si i ka Trajtuar , vur njehere doren Mbrapa dhe shko Pejeti ! Ne Bllok e kane pas shtepine .Bashkepunetoreve te nazimit u dhane Koqen e Plumbit me Urdher te Amerikaneve dhe Anglezeve !

Ti pervecse do te vish te nxjerresh Majen ketu nuk je e afte per asgje pervecse si llomotitese . Ik te te kullos Pjeri se nuk je per ketu . Ketu dhe XhiBOLJA nuk vjen jo me ti qe ke sezonin e Tharjes . Prit te dale kullot e re ne Maj dhe Hajde !

Leri ham-humet e zakonshme (TM Ti). A hengri 4 vjet Marko apo jo? Madje thuhet qe 1 vit ishte per t'u denuar por kur tha ne gjyq qe nderi lahet me nder, ndeshkuesit ja perplasen "kujt po do me i tregue nderin ti mer jahu. Ka shtet or tie" edhe fap ja bene 4 vjet denimin. Izraelitet s'mbahen per budallenj keshtu qe sigurisht pas pushimeve 4 vjecare Marko u pendua.

Mire mua qe me kullot Pjeri, po ty o i shkrete asa ato puerto rikanet tek cepi i rruges ne lagjen tende s'te zene me dore.

Hera e pare qe degjoj qe Mustafa Merlika paska marre florinj. As vete Shoku Enver s'ka qene kaq i marre sa ta thote kete. As Einstein e te tjeret nuk e paskan ditur qe paskan paguar florinj. Je qe je, akuzo dhe shqiptaret e tjere qe shpetuan hebrejte se moren florinj. E pse paskan qene ata me te mire se Mustafai i poshter? Edhe shoku Enver ka shpetuar me doren e tij xxx hebrenj gjate luftes.

Turp ta thuash por Lefin e dënoi i nipi, Frederiku, ai që jetonte te blloku.

Faleminderit, une s'e dija kete qe po thua. di qe:

Gjyqi u zhvillua në sallën e kinema “Kosova”, i cilësuar “gjyq ushtarak i Tiranës” edhe pse të akuzuarit nuk ishin dhe nuk kishin qenë kurrë ndonjëherë, asnjëri, ushtarak. Të tre të akuzuarit u thirren “kriminelë të luftës” dhe “armiq të popullit”. Trupi gjykues kryesohej nga major Irakli Bozgo, pati në përbërje: major Gjon Banushi, major Tonin Jakova dhe prokuror major Misto Treska.

Ti hajde ne Maj se ke sezonin e tharjes tani dhe leri Portorikanet e mija smiley

Mos jak me ne keto prurje se je nje cope lecke ku as thashetheme nuk shkruhen dot .Le kete me zamete se dhe coc thote ndonje rresht nga te xha Abazit .Ti je e varfer edhe shpirterisht dhe do meshiruar, po vete futesh si seriozisht  "i digjojnat mer jahu " ..ose si e thua ate llafin .." e gjithdijshme " ..Se thua dhe ti nga nje gje nuk je fare .Ja psh e ke lene nje Epitaf ..

" Kishte shtet or tie " smiley

Kur te vije dita qe une te marr mendimin tend, do jem ne varr. Shko shfryja dikujt tjeter tani avullin e rakise e eren e hudhrave.

Une di qe ti "thyen gishtat " e nuk kap  me tastiere smiley ne se te duhet te krahasohesh me mua ...

Prandaj shkruaj dhe si i drojtur sa here thone " Erdhi Gjembi ..Kerret ne rresht per tu Ushqyer smiley Dhe iki nga Frika se mos me ngarkon Qeveria , se sa ta marre qe nuk ha GJEMB me ka ngarkuar nja dy tre Here ...smiley

+1

Ps ..Atje tek Palo..a kishe shkelqyer si e baraztundur smiley .Thuaj XhiBoles te ruhet si kryetare e Partise te Baraztundurve .

Prandaj shpetimi I hebrejve gjate luftes nuk u permend fare gjate monizmit.

Monizmi di edhe se Sionistet kur Gjermanet masakronin MILIONA nga te tyre me po vet Ata ne krye , bisedonin me Gjermanet per krijimin e shtetit Izraelit .

Monizmi nuk kishte Nevoje te merrej me kocka te Vdekurish .I beri dhe AKQ dhe u dha Poste nga me te Lartat si gjithe Populli . Monizmi nuk kishte nevoje te diferenconte .Te kerciste hekurat per Vjedhje dhe per Njemiljone ishte me vdekje deri te perjetshem !

Kishte Popullin perpara qe donte Buke e Pune , Defrim dhe Kenge e Valle , Sport e Spitale ..Tani e keni kthyer  Popull me garuzhde qe pret para Bashkise tuaj te Kujtojne Hebrejte mbase bie ndonje Kocke si M.Krujes dhe hane Torte per nje Jave

.Vene ne shtepi te coroditur e pa shprese dhe kane dhe mangut JUE , tu  degjojne Pordhet e Uturak Fevziut kur Pjeredh babasqapi 

Se Mukja zotrie ..

ata qe di une kan qen rob shume te nderum te ne: marko menahem, zhak battino.

nuk di c'kane menu, se shtrengesa ekonomike prodhon edhe perbindsha mrena robit.

Në vitin 1942 Skrapari bëhet vendi ku lindi e u frymëzua lëvizja balliste me emrin "Balli Kombetar". Frymëzuesit e kësaj lëvizjeje ishin intelektualë skraparllinj si Abaz Ermenji, Muharrem Kapllani etj.Në pranverën e vitit 1943 krerët ballistë, Abaz Ermenji dhe Muharrem Kapllani i propozuan Gjinit organizimin e një aksioni të përbashkët “ballisto-partizan” për çlirimin e Beratit. U ra dakord, por në momentin kur ballistët ngulën këmbë që në shtabin drejtues të këtij operacioni do të kishte 3 (tre) ballistë dhe vetëm 1 (një) partizan, Gjin Marku e hodhi poshtë këtë projekt që mbeti vetëm në letër .

...ja nje ga nfaktet i dores se gjatur te Ballit kundrejt  komunisteve te pabese

Ballistet si PEDE-JA , nuk meren vesh kurre as kane per tu marr vesh kurre me opoziten mendimin ndryshe ! Si i thone ndryshe :

 As  bejne gje,  as te leshojne,

semundje e vjeter  avazi i Mukes ! smiley -jane kot me nje fjale ! Vetem bejne zhurme !

Cfare lesh mendim ndryshe dhe ti i nderuar se na cudite .

Jane kohe te tjera dhe nuk ka nevoje per Llogje Mukistesh . Nje Popull qe votoi per ndryshim nuk Votoi te digjoje Pordhet e ketyre me trimeri ferrash pas bajonetave te Nazisteve Gjermane .

Votoi qe te Tolerohet e shkuara sepse jane Kohe te Tjera si Gjithe Bora me Bote . 

Por edhe se ata Balli e Nacionaliste edhe ata ishin Viktima te nje Ideologjie qe i besuan por Rezultoi Kriminale . Kush leu duart me GJAK dhe u kap , me gjak e Lau flake per flake . .Pjesa tjeter kembet e Lehta Faqja e bardhe ..shpetuan . Kjo eshte Urtesi ne Vleresimin e tyre jo nxjerrje kufomash e Plasje ne mes te sheshit si heroj

Plus  qe nuk ka vend as per ndryshe as per sterndryshe .Tani ka Lubonja dhe Berisha per pare e per Karrike !  Te dy Palce e ish Komunisteve Ka dhe vrima fyelli e currubabe si B..ir Historia dhe ndonje Cinxur si Nazarko e Kalemshkrues te tjere ne fletore hallvaxhijsh !

Dalin dhe Mejtimtaree Patriote te MeDhAnJ si pas mendimit ndryshe . Po ku ka bythe te rrije kjo me Mukje ??? Dolen me te mencur se Urtesia Popullore  te asaj Kohe qe u buri VULEN 

Per inat te sime Vjehrre vajta fleta me Mullixhine .

Tani po eshte Ndryshe .Bleona e bija e sigurimsit Fal hire qe curuditin dhe Alben dhe Gjembin .Pa le me sekssimbolin Xhibole si antikomunsite e oreve te Mesit !

Lena pash zotin ..mendimi ndryshe smiley

Ore, di gje njeri perse keta te ballit nuku shkuan ne Peze?

Ishin te zene duke blere pulat e gjelat e vitit te ri, sa pa u rrit cmimi praaa

He mer u ribe Mukja? Thone qe Enveri paska marre leje ke veni e do u ktheka ne kohe. Si shkune punet paska thone, meqe imperillizma e fitoka davane ta kthejme flleten. Keshtu qe do u anulloka dhe komunizma (do u fshihet nga kujtesa dhe atyre qe e kane), . 

Sikur e lame qe e fitume ket beteje. Nuk dorzohet Alba. Kjo sikur me qene komuniste, se ata nuk dorezoheshin. 

Shoku Enver e la Montpellier per te luftuar Hitlerin dhe kuislinget n'ato maja rripa-rripa more mosmirenjohesa qi doni ta reviziononi luften ne menyre balliste. 

...me ne fund “Kthimi” i Mbretit Zog në shtëpinë e tij

rama dhe henri

Shqipëria pati një Mbretëri pa Pallat, sot ka një Pallat pa Mbretëri!

fevziu

Ku jane keto mer? Paska dhe velina. smiley

paska qene dhe plaku i Likes aty smiley . Po ky cne, zogist? mos ka qene prej atyne skraprallinjve qe propozun Zogun per mbret?

Po ta cposh gjak je$hil i del, dmth afer bluse mretnore. Kot harxho bythet neper bote ajo Bleona.

..sepse ne 30 Gusht te 1928 Deputetët e Skraparit dhe një grup tjetër i madh deputetësh që i mbështetën pa rezerva, propozuan që Shqipëria të kthehej nga republikë, në mbretëri dhe Presidenti i Republikës, Ahmed Bej Zogolli,të shpallej mbret i Shqipërisë me emrin Ahmed Zog I smiley

do ishte gjeja me e mençur, sikur perseri ta benim shqiperine mbreteri. kjo do te na veçonte nga fqinjet ne çdo plan, duke na vendosur historikisht per here te pare pas Skenderbeut, disa hapa para tyre.

pra do te fitonim kohen e humbur dhe respektin e botes menjehere. 

presidenti eshte kukull. kukull per kukull, me mire me pas nje mbret. se jo per gje por ka me shume hije. 

po kam respekt per skraparlijt. qenkan njerez me nuhatje te zhvilluar.

Po mretni ka qene dhe eshte. Pse Enveri c'a ishte? Keta mretnat e rinj coku lodhen dhe dune icik pushim. 

enveri ishte diktator, si neroni. per me teper pas vdekjes nuk la çunin e tij, si ne korene e veriut, diktatori i sirise, apo si Fronti Nacional ne France, po vendosi person tjeter. duke treguar se dhunen qe ushtroi nuk e beri per interes te ngushte personal apo familjar, por diçka qe qendron me larte. 

ndersa mbretrit jane hereditere. e lejne fronin trashegim. per kete gje, bile ne (dhe grekerit e vjeter) nuk kemi pasur kurre mbreter te trasheguar. djalin e skenderbeut, (apo me vone dike prej te njejtes familje) shqiptaret nuk e thirren me kurre, te rifillonin te njejten legjende. 

ngaqe per ne trashegimia nuk zgjat me shume se dy breza. per meritat e plakut, hajt le te haje dhe djali, por jo me te haje edhe nipi. ky duhet ta meritoje pushtetin, pronen, kariken, apo thjesht respektin. si i pari, pra i duhet te rifilloje gjithçka, po te jete i zoti.

prandaj perdora fjalen KUKULL. 

me tregu qe mbreti do jet kot, sa per vitrine siç eshte ne angli apo vende te tjera te botes. siç eshte sot presidenti yne apo vendeve te tjera te botes qe drejtohen nga kryeministra. 

po ta shohim edhe ne planin pragmatik, nje mbret kukull kushton me pak leke per buxhetin se nje president kukull. se thjesht jeton me gjate ne pushtet, duke mos pasur nevoje per pension dhe trajtim special, siç kane presidentet e shumte qe do zevendesojne njeri-tjetrin gjate se njejtes kohe qeverisese.

Në fakt është shumë ironike, se për origjinën e emrit "skrapar", thuhet që kur vajti dikush në Skrapar dhe kërkonte të parin e  vendit, të gjithë e mbanin veten për të parë .Pra, s'ka të parë, jemi të gjithë të parë- Skrapar smiley

shume e bukur. ka mundesi qe me vertet nga kjo t'i vije emerimi. 

Dy male nga gjiri,
Skrapari i nxorri,
njëri është Iliri,
tjetri është Tomorri!

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).