Bursa e Tiranës është mbyllur përfundimisht, pa listuar asnjë kompani dhe pa tregtuar asgjë aksion gjatë gjithë jetës së saj prej 12 vitesh, duke dështuar në objektin e saj, atij të krijimi të një tregu kapitalesh në Shqipëri.

Sipas burimeve nga Ministria e Financave, pasi i ishte lënë tre muaj për të gjetur vetë të ardhurat për mbarëvajtjen e aktivitetit, së fundmi është firmosur shkresa e mbylljes së saj.
Bursa Tiranës u themelua në vitin 2002 në formën e shoqërisë aksionare, dhe ka funksionuar në përputhje me dispozitat e ligjit Nr.9901 dt. 14.04.2008 “Për tregtarët dhe shoqëritë tregtare” dhe të ligjit Nr.9879 dt.21.02.2008 “Për titujt”.

Objekti i veprimtarisë së Bursës së Tiranës sh.a ishte krijimi i një tregu kapitalesh apo titujsh duke krijuar një sistem tregtimi me anë të të cilit “ofertat për shitje, blerje apo këmbim të titujve kryhen apo pranohen rregullisht; oferta apo kërkesat kryhen rregullisht kur janë oferta apo kërkesa të paracaktuara apo janë te pritshme, që rezultojnë drejtpërdrejt apo tërthorazi në bërjen apo pranimin e ofertave për shitje, blerje, apo këmbim të titujve ose; jepet informacion rregullisht lidhur me çmimet dhe shpërblimet që persona apo grupe të veçanta propozojnë apo presin të shesin, të blejnë apo të këmbejnë tituj”.

Pse nuk funksionoi bursa

Ndërsa në shtetet e rajonit, zhvillimi i tregut të kapitale u mbështet nga shteti, me shumë vende që realizuar shitjen e ndërmarrjeve shtetërore përmes bursës, në Shqipëri forma e zgjedhur e privatizimit ishte përmes ankandeve, tendenave, apo bonove të privatizimit.
Nga ana tjetër, biznesi vendas ishte i pamaturuar për të kaluar në një stad më të lartë, atë të sigurimit të financimit përmes ofertave publike në bursë, teksa informaliti i lartë (puna me dy bilance, që sillte mosdeklarimin real të të ardhurave) ishte një tjetër pengesë që shoqëritë t’i drejtoheshin bursës.

Shpresa e vetme për kompanitë shqiptare për të siguruar financime përmes tregut të kapitaleve tashmë mbetet vetëm plani për një bursë rajonale.
Bursa e Tiranës ka kryer aktivitet vetëm për një kohë të shkurtër pas vitit 2002, duke qenë agjen i qeverisë në tregun sekondar të letrave me vlerë, por edhe ky funksion i kaloi Bankës së Shqipërisë.

Studimi, pse nuk u zhvillua tregu i kapitaleve, shanset për bursë rajonale

Tanimë janë pjekur kushtet për zhvillimin e sektorit financiar jobankar në Shqipëri. Ky është një nga konkluzionet e një studimi të fundit të Alma Hasanaj, zv.president e Aksioner International Securities Brokerage sh.a. Në këtë studim, znj. Hasanaj është përpjekur të analizojë pikat e forta dhe të dobëta, mundësitë dhe kërcënimet e tregut të letrave me vlerë dhe Bursës së Tiranës. Referuar studimit në fjalë, Hasanaj analizon se, me gjithë përpjekjet e vazhdueshme, Bursa e Tiranës (BT) nuk ka arritur të bëhet tërheqëse për biznesin vendas. Kjo ka ardhur për disa arsye si: a) papjekuria dhe “frika” e biznesit për t’u listuar në BT; b) roli jombështetës i politikave të ndjekura nga Donatorët; c) mungesa e vullnetit politik për zhvillimin e BT.

Studimi thekson edhe rolin e qeverisë shqiptare, e cila mund të kishte bërë më tepër në drejtim të zhvillimit të tregut të kapitaleve nëpërmjet 1) Listimit të ndërmarrjeve shtetërore në bursë, duke përfshirë BT në privatizimin e ndërmarrjeve shtetërore, ashtu siç ka ndodhur në të gjitha vendet e Europës Lindore që kanë ngjashmëri me Shqipërinë; 2) Caktimit të BT si “agjent” të qeverisë për emetimin e letrave me vlerë të borxhit publik në tregun primar; dhe 3) Krijimit të incentivave nxitëse për kompanitë, që listohen në BT.

Por, në fund, studimi konkludon se ekonomia e Shqipërisë ka nevojë imediate për zhvillimin e tregut të kapitaleve dhe çdo vonesë e mëtejshme do të sillte jëkosto reale. Gjithashtu rekomandohet që të shikohet mundësia për zgjerimin e aktivitetit në rrafshin gjeopolitik në rajon, Maqedoni, Kroaci, Kosovë, Serbi dhe Mal të Zi, sepse krijimi i Bursës së rajonit do të ishte një faktor shumë pozitiv për zhvillimin e rajonit, si dhe kompanitë shqiptare do të kishin mundësi të rrisnin fondet përmes tregtimit të aksioneve.

98 Komente

Mire tu behet, Pjero. Ti i dole hakut. 

Jo po thuaj po deshe, Revista Monitor e jep mandatën smiley

Nejse, cmire te madhe treguan, e mbyllen e ustait nuk ia dhane. smiley

Kush s'do veshe le te rrije qorr, tha. 

Mire tu behet, Pjero. Ti i dole hakut. 

Faleminderit rilindje.smiley

Ne bursen e Tirones mund te kuotohen vetem partite politike. Po dhe kjo kot, se Likja s'ka nevoje per kapitale shtese. smiley

Mund te tregetojne obligacionet e rryshfetit me liken si underwriter.smiley

Por, në fund, studimi konkludon se ekonomia e Shqipërisë ka nevojë imediate për zhvillimin e tregut të kapitaleve dhe çdo vonesë e mëtejshme do të sillte jëkosto reale

 

keto jane fjale qe Pjeri i ka perserit kushedi sa dhjetra here.
Nje pyetje Pjer, si mund te vetfinancohet bursa pa liberalizim tregu dhe pergatitjen e kuadrit ligjor qe kompanite te listohen dhe rrjedhimisht, te paguajne?

flm!

Bredharako, tregu eshte deri diku i liberalizuar, por duhet nje shtyse, dhe kjo shtyse duhej te vinte nga qeveria, siç e kam thene edhe tek libri im (Letrat drejtuar ministrave te Financave, bankierve dhe guvernatorit te asaj kohe, Canit), siç e thote se fundi edhe kjo analistja qe permendet ketu ne artikull. 

po te shikohet edhe mundesia e perfshirjes se kosoves,mund te kete me shume shanse.  nje rruge e dy pune..

Fort po shndrit njaj Diell , po pak po xef ...

Deshtimet jane pjese e Jetes .Nuk duhet me u dekuraju .. Filosofi NN smiley

Duhet me qesh me to sic qesh Alba me Qeverite ..Alba me zamete mbrapa smiley

Me ekonomine albaneze si bicim ajsbergu, bursa mund te hapet vetem Corleone.smiley

S'besoj se ka qene problem listimi i kompanive. Atyre u leverdis, ka kosto me te ulte, ngritja e kapitalit nepermjet burses se sa kredite bankare.

Ma do mendja qe veshtire ka qene per te gjetur investitore. Shqiptaret i mbajne akoma leket ne dyshek - mendoj ka frike, mosbesim dhe pasiguri tek investimi ne burse shqiptare. Bankat e medha ne vend kane "Wealth Managers" te cilet mezi i mbushin mendjen klienteve te tyre te investojne ne bono thesari afatshkurtra dhe me volatilitet te ulte.

Eshte humbje kohe per nje kompani kur bursa s'ka as kapacitet as likiuditet te mbushi nevojat e tyre per kapital.

 

po nuk eshte e thene qe ne burse te jene aktive vetem individet. Bankat, kompanite e sigurimeve apo kushdo qe ka likuide mund ta shofi te arsyshme per nji arsye apo tjetren te marre pjese.
Per me shume do pres Pjerin

Vetem se keto nuk e kane lekun e tyre, pra investitori baze ngelet po individi dhe oreksi i tij per te rrezikuar.

Bankat nuk kane leverdi hapjen e burses, sepse kane monopolin per huane e  kapitalit (nepermjet kredise); bursa eshte kompetitor direkt. 

Nje banke e mirefillte investimesh ka interes, por nuk me duket se ka te tilla ne Shqiperi. Ato fonde investimesh qe kane filluar investojne eksluzivisht ne bono (kryeisht afatshkurtra) dhe me mundim po i mbledhin klientet.

Kompanite e sigurimeve kane rregulla te rrepta per investim (te pakten ne Perendim). Duhet te investojne shumicen e kapitalit ne bono.

Vetem qeveria mund ti jepte nje shtyse duke filluar te investonte nje pjese te fondit te pensioneve?

Fjala; " ....Eshte humbje kohe per nje kompani kur bursa s'ka as kapacitet as likiuditet te mbushi nevojat e tyre per kapital...."  

 

Po e kemi thene dhe sterthene ketu me dhjetra here Fjala, se; Bursa mund ta fillonte me regjistrimin e aseteve te firmave shteterore dhe komunave. Pikerisht ate qe "zbuloi" tashme se fundi edhe analistja ketu. 

C'pune ka regjistrimi i aseteve? Bursa eshte merkato.

Komunat mund te nxjerrin bono (per te ngritur kapital) qe shiten nepermjet burses - ashtu si bonot e shtetit por te kolateralizuara. Ama dikush duhet ti BLEJE keto bono; dhe ketu fillon, me te drejte, problemi ne Shqiperi. Kush ka besim te komunat dhe firmat shteterore, te manaxhuara keq prej burokrateve dhe hajduteve?

Problemi ne Shqiperi sic e thashe eshte mungesa e investitoreve jo mungesa e kompanive qe duan te ngrene kapital nepermjet ketij mekanizmi.

Shteti mund te beje vetem nje gje zoti Pjer te investoje/riskoje fonde te vetat (pensionet) ne kompani te burses. Ketej nga ne i thone "put your money where your mouth is".

ket shefin e burses...ca do e bojm tashti? kamarjer? 

Qe nga piramidat shqiptaret po i fryjne dhe qullit dhe jo te merren me bursat e ketyre... 

Une se kuptoj pse-ne. Mbase ma thote Pjeri me fjalet e tij. smiley

nuk e kuptoj se cfare eshte mbyllur?!   -kjo burs ska qene e hapur asnjeher!

 

vetem Pjeri, si i zanatit, dinte per ekzistencen e kesaj burse..smiley  

me kujtohet nga nje shkrim i Pjerit (pershtypje nga Albanie) , kishte pasur nje takim me drejtorin e pergjithshem te hekurudhave shqiptare ne zyren e ketij te fundit... dhe aty nga fundi i bisedes, Pjeri i ben drejtorit ate pyetjen decizive: po ne burse jeni regjistruar?  -cilen burse, kishte ngritur supet i habitur drejtori..smiley

" .....Studimi thekson edhe rolin e qeverisë shqiptare, e cila mund të kishte bërë më tepër në drejtim të zhvillimit të tregut të kapitaleve nëpërmjet 1) Listimit të ndërmarrjeve shtetërore në bursë, duke përfshirë BT në privatizimin e ndërmarrjeve shtetërore, ashtu siç ka ndodhur në të gjitha vendet e Europës Lindore që kanë ngjashmëri me Shqipërinë; 2) Caktimit të BT si “agjent” të qeverisë për emetimin e letrave me vlerë të borxhit publik në tregun primar; dhe 3) Krijimit të incentivave nxitëse për kompanitë, që listohen në BT...." 

 

Po ç'rol te qeverise kerkon, kur qeveritaret nuk marrin vesh nga keto pune, kur qeveritaret (si dje dhe sot) shohin per noi cop torte nga ekonomia e drobitur e Shqiperise. Te tre pikat qe permenden ketu, une i kam thene me kohe, me vite, po kush ndigjon, te babeziturit per pushtet e para. 

Cpune ka qeveria me bursen o Pjer. Kur privati nuk e ka pare me interes mundesine e listimit ne burse pse duhet ta bente shteti. Qeveritaret kane te gjitha gjynahet e mundshme, por ketu kane vepru me mend.

Ke artikulli ka nje te vertete qe eshte shkaku i te gjithave. Eshte aryeja e dy bilanceve qe i ben kompanite per te mos u listuar ne burse, sepse e dine qe mund ti blej njeri me lire se ce kane vleren. Me mire marin borxh ne banke se te listohen ne burse dhe te publikojne bilancin cdo fund viti. Pastaj kush investon ne nje kompani qe ta shet pallatin me letra 35.000 Euro dhe faktikisht bleresi paguan 70.000 Euro.

Ekonomia ne shqiperi eshte informale keshtu qe as Bursa nuk i bon dermon.

 

emil, firmat gjithmone perpiqen ti shmangen fiskalitetit, kjo s'do te thote te mbyllesh bursen. Edhe ne perendim, firmat e listuara ne burse, i fryjne te dhenat, fenomeni i kundert i firmave te pa listuara. E ke lexuar intervisten ketu;

http://www.peshkupauje.com/2014/12/inter...

po c'bursa kerkoni more qyqar - ai shtet ka 24 vjet qe perdhunohet ... edhe bursa i duhet. 
Se di pse e lane deri tani kete bursen hapur thjesht sa harxhonin lek tu e mbajt gjalle. Dhe si gjithmone Alba qe s'ja ka iden per ca flet i dergon nje falenderim Rilindjes. 
 

Bursa eshte zemra e kapitalizmit ,ne saje te burses mblidhen kapitalet .na thuaj ti qe se cfare flet si do ndertohet kapitalizmi pa burse?

kjo esht tragjedi per rrymat e kapitalit boteror. shyqyr osht e premte, aksioneret jan n Weekendsmiley ....    e premte....smiley

e premtja zeze
 

une them me mire te mblidhemi disa nga antaret e PPU dhe te krijojme nje fond baze per ngritjen e nje burse private. PTH (ai i verteti) mund fare mire ta drejtoj. Eshte e kuptueshme qe ne fillim mund te jete modeste por ketu kemi shume specialiste matematicien qe mund te na krijojne ca algoritme dhe te sigurojme nje fitim.... Problemineshte se me cfare letre do shtypet aksioni dhe ne ç'vend? Ketij shqetesimi te drejte mund t'i japi nje zgjidhje PTH (ai i verteti gjithmone).
Mbetem ne pritje te pergjigjeve tuaja si dhe te PTH-se (ai i verteti).

ore, akoma nuk te eshte mbushur mendja se Pjeri ketu eshte i verteti? po ty sikur tu mbush mendja kur te sqaroi Elba ne mbledhjen e fundit

me vjen keq te te kundershtoj se te kemi kryetar deri ne fund te ketij muaji, por ty te habit dyshimi im ndersa mua bindja juaj. Sic ngulmova dhe heren e fundit, pse jeni ju kaq te sigurte qe ky eshte i verteti. Çfare provash keni (une ia kerkova dhe nuk u pergjigj)? Tani VQ e kane lexuar mijra veta(pavaresisht se eshte shtyp ne disa qindra kopje) duke e kaluar dore me dore dhe cdokush me pak fantazi mund te hiqet si autori. Se nuk dua dhe te flas per profesionin tim hapur por ty dhe Elbes iu kam treguar per shume persona me te njejtin ID ne sistem, si dhe teknikat per ti reperuar....nejse e leme me kaq me mire.

Po pse e permend ket punen e kryetarllikut, me vote te lire u zgjodha. Pastaj me rotacion e kemi ta haje dreqi, do vije dhe radha jote. Po si ore nuk eshte ky i verteti? As pergjigjet e menjehershme te pyetjeve nuk ta mbushin mendjen? Po Blendi i beri dhe interviste po ketij personi qe e njohin te tere ne blog. E ke gabim te madh kte ceshtjen e mosbesimit...

Lol. Po bursa nuk eshte se u mbyll tani. Ajo asnjehere nuk ka funksionuar. Vetem sa paguheshin nga fondet publike rrogat  e nje administrate kukull. Prandaj, me mire te kursehen edhe ato pak leke derisa qeveria te krijoje ambientin e pershtatshem qe kjo burse te rilinde. Dhe une kam besim qe ne mandatin e dyte, nje nga premtimet e socilalisteve do te jete edhe funksionimi i BT-se. 

Mund te kishin bere KESH apo ndermarrjet e ujesjellesava ne kompani aksionare si fillim...

Ore opinioniste, vec Pjerit, si mund te funksionoje  "Burse" ne nje  vend, ne nje shtet qe funksionon jashte sistemit.Baza e cdo sistemi, treguesi i tij eshte prona, pronesia mbi mjetin themelor, mbi token ne pergjithesi dhe ate are ne vecanti.te gjitha llojet e pronesive kane per themel pronesine mbi token.Ne vendin tone pronesia juridike  mbi token ne 70 perqind te siperfaqeve  nuk egziston!!Tipari i pronesise shqiptare eshte " pronesia ndergjyqese" Varra- vingot shkalle e par- apel- Gj.Larte e rikthim nga e para ,per shkelje proceduriale...Dhe jo pake por gati 24 vite ky ava! 

 

ne vendin tone pronesia juridike  mbi token ne 70 perqind te siperfaqeve  nuk egziston!

atehere esht e shtetit po  kjo mut demokracie i boni t gjith bejler.... edhe 24 vjet tjera do ja merni eren pordhve te sali mutit qe e boni corap ket vend.

bursa. vetem per te qesh me bo ky llaf kur e lidh me shqiperine

kambizmi - ky osht i vetmi llaf me kuptim ne shqiperi

qenveria ka menduar edhe per kete mos kini merak mbyllet bursa hapen kooperatvat
 

me fol per bursa apo credit scores ne nji popullsi qe ala diskuton qe sherbimet duhen pagu kerko nji guxim edhe me te madh se ai i vojo kushit.

Kush e gjen koeficientin e korrelacionit te bythe-kerkimeve shkencore te Pjerit me fatin e shqip-burses ka nje shishe te vjeter vere...ose kolonje/parfumi.

There’s also some considerable ass-worship going on in the Balkans, with Albania, Montenegro and Bosnia all heating up on the map with their high proportions of ass-oriented searches. [inglisht - shqip]

P.S. Si vazhdon qjo kenga, dhe pse Pjeri akoma s'e ka sqaruar nese quhen kubiste apo klubiste? 

atje n'Albanie, ne vendin e k(l)ubisteve 
eksploronte Pjeri, nje djale i preokupuar 

Palloshit qe deklaron rrugeve te europes se shqiperia eshte gati te hyje ne BE i duhet kujtuar se edhe mongolia e vietnami kane burse..

Po ashtu zyrtarisht e kemi dhe ne. Shqiptaret s'i pengon njeri t'i investojne parate ku te duan. Keta kompanite qe merren me investime te cajne derrasat me reklama ne telefon. 

po nuk pate burse tregon per nje kapitalizem te vitit 1600..

C'lidhje ka mungesa e bursave me te hyrit ne Europe? U, po! Per ty shqiptaret jane ata barbaret qe s'duhen lejuar gjekundi, qe kane bere me shume genocide se perendimoret apo se fqinjet, qe s'kane luftuar nazizmin, etj, etj.

 

C'lidhje ka mungesa e bursave me te hyrit ne Europe?

ne kete pike duhet ndonje vullnetar me durim derri e nete dimri ne dispozicion te te arsimoje ty mbi ekonomine.le te shohim nese pjeri ve doren ne zemer te kryeje ndonje pune pro bono per ndricimin e mendjes tende te vobekte.

Palloshit qe deklaron rrugeve te europes se shqiperia eshte gati te hyje ne BE i duhet kujtuar se edhe mongolia e vietnami kane burse..

Pra, me fjale te tjera ,ti po thue se ne e kejshim por Rama e mbylli? Haj past baca cuce malesie oj Alb. Po me bursen qe kejshe (aq sa mund te quhet nje kukell -femen) e me universitetet skarco qe mbinin ne cdo teritor te banuar do ta conte ne evrope maloku shqiperine? Nuk mund te kete burse nese nuk pastrohet ekonomia nga korupsioni dhe informaliteti, nese nuk zbatohen ligjet  etj. etj. . pra me nje fjale duhet bere njehere shteti se ishim pa te (kejshim vetem oborrin mbreteror te shpellarit) e pastaj ne mandatin e dyte qeverises sigurisht qe do te mendohet seriozisht edhe per nxitjen e zhvillimit te kapitaleve.

ia kujto Pompino, po ho, mo u qell hic ti  smiley

Kuazi

mbyllja e burses tregon deshtim ekonomik nga ana e qeverise se palloshit , tregon se nuk ka besim ne ekonomine , shtetin ligjor etj.

ti po thua qe bursa paska funksionuar keto vite? lol

Kjo s'eshte as femer, me duket mua. Thjesht nje tjeter nick i te njejtet surreterve. smiley

Duhej ven ne funksionim idiot .

smiley Dmth, qe s'funksionoi per aq vite por moren rroga kot, eshte faji i rames e duhej te vazhdonte t'ua jepte rrogat kot? Bursa nuk vihet ne funksion nga qeveria, por nga kompanite.

Po bursa e mbyllur ishte moj Alba. Ose me mire te them qe bursa kishte 12 vjet qe rinte hapur dhe paguheshin nja 10 veta personel e shpenzime operative por nuk funksiononte. Aresyeja kryesore eshte/ishte se bizneset  nuk pelqejne te futen aty pasi me pare duhet te behen SHA (shoqeri aksionere ose coorporate companies) dhe ato SHA qe jane ketu nuk deshirojne te ekspozojne gjendjen reale/te verteten e financave te tyre, pasi pelqejne me shume evazionin fiskal. Pra sic dhe e shikon, me pare se ta bejme bursen te funksionoje, duhet te regullojme disiplinen fiskale, te ulim korupsionin dhe kesisoj edhe evazionin fiskal derisa firmat ta kuptojne se ka ardhur koha te mos mbajne me 2 bilance dhe se kthimi ne shoqeri aksionere do tua shtoje kapitalizimin e tyre. Epo, duhet pak kohe qe te behen keto regullime. Ja eshte filluar me disiplinimin e pagaesave te energjise elektrike, te ndertimeve pa leje, me reformat teritoriale, te gjyqesorit etj. Te jesh e sigurte qe ne mandatin e dyte do ti vije dita e hapjes dhe funksionimit te burses, biles je edhe ti e mirepritur te blesh aksione te kompanive vendase se do te jen fitimprurese dhe me risk te ulet.  

disa kompani shtetrore me modele biznesi te thjeshta e te parashikueshme si psh KESH , ujesjellesat , hekurudhat mund te ktheheshin ne kompani aksionere .

Me siguri tani po flet per kohen kur qeveriste saliu apo jo? SE kur erdhi Rama ne qeverisje ti e di mo qe KESH ishte lene mos e pyt, ujesjellsat te myt me borxhe deri n'gryk, e hekurudha vetem e tille nuk osht. lol Me nje fjale ti po thu qe ta inaguronin bursen me kompani te falimentume - goxha kurajo ke!

nese u duhen para per riparime kapitale mund te shisnin aksione .50 milione aksione nga $2 copa 100 milione $ mund te riparoheshin turbinat psh , fitimi u kthehej aksionereve si dividend.ne sfren e ndertimit mund te kishin inkurajuar companite e tipit  REIT ne menyre qe jo gjithshka sidomos ne ndertimet komerciale te mbeshtetet ne credite bankare.rreziqe ka ne cdo sfere te jetes .mund te humbesh jeten duke i dhen makines psh por zgjidhja nuk gjendet duke ndaluar qarkullimin e makinave por duke zbatuar rregullat e qarkullimit..

Tani me ke kap mat, une nuk i jap dum ketyne gjonave. Pierre ku je?????????? Ndihmeeeeeeeee!!!!!!! Prit kur te thote Pierre se Alba ka lexu VQ-ne prandaj flet kaq rjedhshem dhe pa frike se mos ja fut kot. smiley

Po Ju ja futëtë një Populli tët ëtrë me Letra me Vrimë ..prap atë program ka Qeveria Basha ..smiley

Shyqyr që je larg e shyqyri na ndihtë , që nuk të lexojnë ata të PD-hit se do kishin meruar dynjanë me këto Koqellëqet e tua .

Për krahasimin je shumë e avncuar . Ai përdoret për gjëra të mëdha .për të tilla raste përdoret..

Se na çpohet Goma rrugës , nuk do të thotë të mos nisemi nga Tirana për në Durrës ..

Digjove Alba ...Digjova thuaj .Limontos me kafe smiley

po te mos ndodhte tradhtia e mukjes, tani do kishim nje burse shume te fuqishme.

E pare me syrin e investitorit, Mukja ishte zanafilla e burses shqiptare

Dulla, investitori legjendar, i boni direkt short Balli-t smiley

kishte insider info, thuhet smiley

ne greqi ku fituan homologet e ballit kane apo paten deri disa vjet me pare nje burse te fuqishme.shqipot te cilet  moren mendjen e dulles perfunduan hyzmeqare te grekeve ne 1991 e jo vice versa..

pse i quan hyzmeqare emigrantet e greqise???ma shpjego pak, te lutem! 

mire pra, meqe nuk  begenise te ma shpjegosh (ndoshta je e/i zene me probleme me madhore) 
disa forma te fjales  ne shqip i gjen si me poshte: 
Mergimtar; I merguar; Mergate; Mergohem; Mergoj; Emigroj; Mergim; Emigrim; Mergimtare; Te merguar; Mergues..-perdori me dashuri!!

 

Ishte figure speech , kuptimi ishte perfunduam ne hallexhinj ne dere te tyre e jo ata ne tonen .pra ndoqem ne nje politike te gabuar jo ata.me duhet te shpejgoj cdo germe ketu tobe ekstrafukurallah.

per "tob e jarebi estrafkulla" kemi :
"zot na ruaj",  apo "zot te qofshin fale" etj..gjithsesi, "metafora" jote  mu duk sikur e kishe sjelle kallep, prandaj tu luta per me shume shpjegime...

Pikë mbi i Emigrant smiley

Është e vetmja gjë " Injoranca " që ne mund të nxjerim  në treg si Kapital i Pakonkurushëm .Kush blen nga këto Aksione me ardhjen në Pushtet të Sqepërve garantohet një rritje e qindfishtë .Sidomos me copra betonesh të mbetura nga "gishtat e kavajës "

Një konferencë për Mukjen ,  vë në Lëvizje të gjithë mendimin InteliDjent të Shqipërisë në drejtimin e duhur për shpikjen e Rrotës e cila në vetvete shpie në krijimin e kooperativave , të cilat krijojnë Koorporatat , të cilat Koorporrojnë Ndërkombëtarisht për ... ohuha , ka punë puna ...

Debate me vlerë në konferencë priten nga Ballistët . Komunistët shitën Kosovën dhe sunduan Veriun dialektikisht .

O Alba o të laftë purtha shalët  për Wikend . Po ti nuk ishe e zonja të mbaje eksluzivitetin e Drones si mjet Publik i propogandës , pasi dhe ai që e ngriti Ballist ishte .Vure Xhibolen dhe na mbyte me pështyma histerike nacionaliste ...

Të tjerët tani e kanë hedhë në Bursë Dronen smiley dhe hajt tua marrësh smiley

Çudi analistja Gjëmbi asnjë fjalë ?

Komandanti shum shkurt ka folur per mongoline. kishte pire qumesht pele, po s'i kish pelqyer. iku pa mesuar gje per bursen.

Eh mer zotni, e keni fitu Luften e Dyte ndaj nje kundershtari te dobet e anadollak. Kot mburreni per fitore te lavdishme mbi te pa-aftet e injorantet.  Ajo e jotja me Zamete, quan Monarkistet Grek homologe te Ballit...dhe dukshem pretendon se TI do haje me luge floriri e do kishe edhe burse nese Homologet e Ballisteve Grek do fitonin ne Shqiperi. A e shef cke humbur dhe ste vjen plasja...i forte je.

Ndoshta nuk do haje me luge floriri por do ishte shume me mire se sa muti qe hengre ti ne kohe te dulles.

smiley

Po ti kishe shekuj që e haje me Lugë druri. E ç'të gjeti ty se do haje ca vjet me Lugë Floriri smiley

E sheh veten .Mu si Topçe të la Muti Florinjtë .Saliu mirë që të kthehu te Lug e Drurit po  ka bërë dhe Bishtin e Lugës si Bilbil ti frysh sa herë të të marrë uria smiley

Ka që për festa të Nëndorit që të kanë pështyrë mizat Kokoshin dhe nuk të mbahen pështymat e qyqes ....

Merr njëçiçkë  Kafe dhe hidhi pak limontos . Përzieji dhe pije mase ta pret barkun e nderuara Alba  se të janë ngatrruarr zametet nëpër këmbë e po i heq bran au derëzeza . Mu trete si qiriu për njëçikë MUKJE smiley

kot nxefesh. kot ofendon bashkbiseduesit. 

nivelit tat kulturor dhe prejardhjes tate nuk i ka hije.

Ne kohen e Dulles nuk kemi ngrene mire vertet, mungonin produktet shtazore por zarzavatet dhe frutat stinore qe konsumonim atehere, mezi i gjen sot dot. Nuk e di cfare ke ngrene ti me Luge po ky eshte problemi yt.

E para Ballistet ishin anti-Monarkist dhe jo homologe te atyre qe fituan luften ne Greqi. E dyta, lufta civile ne Greqi pati jashtezakonisht me shume viktima ne Shqiperi dhe Greqia eshte nje vend i ndare ideologjikisht me keq se ne. Ne kemi probleme psikologjike e emocionale dhe mund te gjejme paqe me shpejt me te persekutuarit tane nese duam. E treta, te varfer ishim ne kohe te Zogollit e prandaj Ballistat e tu e luftuan....te varfer ishim ne kohe te Dulles....e te varfer jemi edhe sot...se eshte shume e veshtire te behet kapercim nga stadi i varferise shume shekullore. E katerta, se cfare hyn shteti me kapitalizmin e bursen vetem ju te djathtet e Komistizuar e imagjinoni. Shteti mbledh taksat nga veprimtaria e lire financiare ne burse si dhe ben survejimin qe te gjithe jane te barabarte per te marre pjese ne aktivitete financiar pa diskriminuar.

Me shume se per buke kena vujt per Pompino dinjitoze keshtu qe bo mir me hap ndonje shkolle per goca si te sillen meqe ste hiqet pompino nga goja.

tironc mor xhan , je shpirt e mendje i turbullum e grin sallate duke perseritur te njejtat gjera .greket zgjodhen kampin tjeter, u futen ne nato, ndoqen ekonomi tregu , perfituan nja $10 miliarde nga doktrina truman plus zoti e di sa nga BE, ne morem mendjen e dulles ,u futem ne kampin e gabuar, u beme hasem e u izoluam megjithe dynjane .ne 1991 ata lulezonin ne llahtarisem dynjane me pocaqine tone.nuk di cfare tjeter do ti qe te mbushet mendja se nen forcat e djathta shqiperia nuk do te ishte ne ket gjendje qe eshte sot.

Po moj xhane po, po Greket u trumatizuan e gjymtuan si komb fale asaj lufte civile qe i coji tek kampi i duhur, prandaj turbullohesh ti. Kush do vriste ke???? Xakja ty apo ti Xaken???? Dhe ku eshte garancia qe do drejtoheshim nga e dajthte progresiste ne te mire te popullit sic enderron ti????

Ne kemi menderosur cdo sistem sipas mendjes time te turbullt ndryshe nga ty qe shikoje martese te lumtur te Zogollit me Xha Bazen...Nejse vre pompinot ti se sado i qut e i kthjellet te jesh nuk bo kurre aq lek sa Kallashi.
 

smiley

 

si qe ajo puna burses mongolis edhe i her smiley

njohurit tuja mongole te mahnisin!

si vje, mu si fellonxa mitare smiley

gjigand!!!

Po vjen në një klas të ri . Ky i bën tu shpërthejë muti nga sytë InteliDjencës , jo zëmëratat .

Urime ! smiley

Mu trete si qiriu për njëçikë MUKJE

smiley

ku osht ai Roni, mer jahu! 

kishte insider info, thuhet

..qofsha gabim.. por me keqardhje verej se ne fushen e Burses,per te cilen i nderumi Pjer i ka rene goja me vite ketu ne PPU, paske njohuri te limitume aq me keq ne praktike qe nuk ke provuar te investosh  ne kapitalin financiar.

mirmjes, kapo! smiley

apo shkru nga shqipnia? se s'merret vesh mo sot...

gjes emo smiley

.. e ke lane shume pas dore,eshte nje fushe qe duhet ta maresh ma seriozisht ne te ardhmen .Teorine e ke qe qyl nga Pjeri, per praktiken nuk e di ne se mund te ndihmoje ndonje tjeter nga kolektivi i peshkut ,pa permend emra se do shkatoje(psh zikua) provokacija smiley

smiley

cheers!

Jo me jo .Po vijnë sipas rradhës ..jam ne unë ktuna , nuk osht vetëm Alba ..smiley

Pastaj Grande kaka është i njohur si biznesmen në fushën e Kontenjerëve dhe duhet vlerësuar kjo .Ç'ne Njente Kapo me Bursën ? " kapitali financiar "smiley Kapoi ky ? Të lë pa mënd të lë ! Të vjen goditja nga nuk e pret !

Nga Kanadja sikur kanë presidentin e firmës Dy M si përfaqësues , pse kanë filluar të shkelin rregullat ?

Mirë e ke Ujem është bo kjo punë ..smiley

koh te keqia. u ca edhe fox news-i tu thon, po daullet bin per ata qe kan veshe.

nejse, se s'di c'm'u tek edhe vuna me pjek ca kikirik, jane bo tani besoj. me te mire jane ata qe nuk ua heqin cipen, Ziko. te shtune te gezuar.

peshku ishte top forme sot, si s'e maj mend prej kohesh. ka shpresa dmth, nuk jan pre gjith damaret.

mirupjekshim ne beteja te tjera smiley

Sa do ta thoja dhe unë . Se dhe kështu helaq fare sikur nuk shkon . Edhe Alba është e neve ...smiley Pak fresk nga e vjetra dhe duhej .

Kalofsh mirë e këndshëm smiley

Faqja e Web qenka ende funksjonale  smiley

Struktura e shoqërisë

Forma Ligjore :               Shoqëri aksionare 

Forma e Pronësisë :        Shoqëri në pronësi shtetërore 

Aksioneri :                       Ministria e Financave (100% të aksioneve) 

Kapital i Autorizuar :         20,000,000 Lekë 

Numri i aksioneve :           20,000 copë 

..........Nderkohe qe aksjonet shiten ne tregun e fshatareve smiley

Ore mos permendni fjalet burse dhe shqiperi se o turp dhe ofendim prr bursen. Jan ca aberrecione qe jene herezi si psh Bordell-Mekë, Kinez-Higjenë, Burse-Shqiperi, Berisha-Logjika, Gjerman-Humor etj etj. Ska burse me kompani hajdute me 10 bilance, me investitire qe e dine qe kto kompani jan hajdute e as vete si dine bilancet e shifrat e veta e popull qe blen me liste dhe blen me pare te that 99% te kohes. Dhe paret i mban o ne dyshek o ne corape. 

moska, tirana, los anxhelos,

sec u bashkuan ne nje kolkoz

New York - Paris - Tirane - London - etc...
 

Ca bohet ketu mer njerez? Se lene te aftin, kopetentin e fushes, me dhene minimumin! Po isoj ...si gjat  " luftes civile.."! 

Se mos Troja u zbulu prej arkeologeve ..Shlimoni as tmesmen se pat maru krejt...Gjyshi , gjyshi vet e boni ta zbulote ..

kush eshte ai qe fitoi nga kjo `bursa` dhe kush eshte ai qe humbi ? c`a tmira pati( ka ) kjo ?

Ne nje ekonomi hibrite kapitaliste alla shqiptarece besoj se nuk kontrollon asgje dhe perfituesit evetem duhet te kene qene klientet e qeverise ! Kane mbush xhepat .

Si s'beri gje PD ne 8 vjet me ate? smiley

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).