E vërteta dhe legjenda

Para disa vitesh, kur Athina ishte mbushur me emigrantë shqiptarë, ishin krijuar disa shoqata që gjoja përfaqësonin emigrantët dhe disa të tjera kulturore ku bënin pjesë të gjithë, ose shumica e tyre, intelektualët e vërtetë shqiptarë si edhe ata që kishin zbuluar pas shembjes së diktaturës se na qenkeshin poetë e shkrimtarë “të talentuar” (por që kishin mbetur të panjohur për arsye se diktatura u’a kishte ndaluar të bëheshin të tillë. Sepse, sic dihet, në emigracion kalon lehtë gënjeshtra dhe si thonë grekët  “je ai që vetëdeklaron”). Një mbrëmje u organizua një aktivitet “kulturor-letrar” gjë mëse e zakonshme për atë kohë. Në këtë aktivitet të “rëndësishëm” folësi kryesor ishte një shkrimtar, ish i përndjekur dhe që presidenca e  Shqipërisë e kishte shpallur me bujë “Mjeshtër i Madh” i gjuhës shqipe. Në fakt nuk ishte-nuk është- shkrimtar i keq por kurrsesi nuk mund të shpallet dhe…mjeshtër i madh i gjuhës shqipe. Por këto gjëra duket se i di më mire presidenca shqiptare dhe ne nuk mund të sjellim kundërshtim. Në atë kohë shkrimtari në fjalë kishte shtatë-tetë vite që kishte ardhur në Greqi bashkë me të shoqen dhe një vajzë 15-vjeçe. Në mbrëmjen në fjalë, si folën disa shkrimtarë, poetë dhe veprimtarë të tjerë të shoqatave, u ngjit në tribunë e bija pesëmbëdhjetvjeçare e Mjeshtrit të madh e cila do të recitonte një poezi. Merreni me mend habinë time kur dëgjova që vajza e re, recitoi në gjuhën helene dhe se, si konstatova më vonë, nuk dinte veçse disa fjalë shqipe! Ajo duhej të ishte shtatë tetë vjeç kur  ishte larguar nga atdheu dhe duke pasur një baba mjeshtër të madh të gjuhës shqipe që e kishte bërë të bijën të harronte gjuhën e memes vetëm brenda pak viteve! Ky rast nuk ishte i vetëm. Që atëhere takoja njerëz të rritur që e ngatërronin gjuhën e tyre me gjuhën greke, dhe kjo  tek njerëzit e shkolluar, çka ishte më e trishtueshme. “Shumica e tyre janë hipokrite” më thoshte  letrari i njohur Foto Malo- “Kur janë në mes të bashkatdhetarëve të tyre shtiren si patriotë të kulluar dhe kur gjenden në mes grekësh të gjithë shpallen se janë helenë me rrënjë  nga lashtësia”- Këtë sigurisht do ta konstatoja vetë jo njëherë.

***

Një rast tjetër interesant që më kujtohet, ishte ardhja e një kryeministri shqiptar në Athinë. Shoqatat shqiptare të emigrantëve organizuan një mbrëmje ku kryeministri do të “bisedonte” (ashtu si bëhen ato biseda me kryeministrat…) me emigrantët. Kryeministri  u mburr për marrëveshjet që kishte nënëshkruar me palën greke një ndër të cilat, më e rëndësishmja , sipas tij, ishte marrëveshja për dy shtetësi. Shumë nga të pranishmit e duartrokitën- gjithsecili kishte hallet e tij- kurse unë, si naiv që kam qenë, u ngrita dhe i bëra një pyetje kreut të shtetit shqiptar. (duhet theksuar se aso kohe isha i njohur dhe mjaft i “respektuar” meqënëse isha i vetmi emigrant i vjetër dhe i akuzuar si armik i popullit!) Pyetja ime ishte pra: “Zoti Kryeministër mirë bëtë që arritët në ujdi me grekët për dy shtetësitë, por a mund të na thoni se sa grekë do të kërkojnë shtetësinë shqiptare dhe sa shqiptarë atë helene?” Ai më vështroi vëngër dhe nuk e bëri kabull të më përgjigjej…Dhe ja tani pas kaq vitesh po bëj të njëjtën pyetje: Sa qytetarë grekë kanë marrë shtetësinë shqiptare në bazë të dy shtetësisë? Më  sa di unë asnjë, ose më mirë…zero! (Nuk e di nëse Kryepeshkopi i Shqipërisë Anastasi e ka marrë, por ky përbën përjashtim nga qytetarët e thjeshtë…) Dhe sa shqiptarë kanë marrë atë helene? Sigurisht janë të panumërt madje akoma me mijra presin dhe sot që të marrin shtetësinë helene si për ta ashtu dhe për fëmijët e tyre. Madje pritet që qeveria e re të bëjë një ligj që të gjithë fëmijët e lindur, ose kanë ardhur në moshë të mitur në Greqi, t’u jepet shtetësia helene dhe këta nuk janë pak por më shumë se dyqindmijë nga të cilët shumica dërmuese janë fëmijë shqiptarësh.

Kur para disa vitesh thosha se fëmijët e shqiptarëve akoma dhe shumë emigrantë të rinj, pas dhjetë- pesëmbëdhjetë vitesh, do të jenë helenët më të mire dhe antishqiptarët më fanatikë, askush nuk më besonte…Por koha bën të sajën dhe Greqia si një vend që përpin çdo gjë, është e aftë të asimilojë çdo komb dhe kombësi… Duke bërë këtë hyrje, shpresoj që lexuesit të kuptojnë të vërtetën larg pompoziteteve dhe dëshirave propagandistike për dashurinë e shqiptarëve-emigrantëve- për gjuhën e tyre dhe për mëmëdheun e tyre…

 

SA SHQIPTARË JANË ARVANITASIT? MITET DHE E VËRTETA

Lexojmë herë pas herë historira të çuditshme për arvanitasit e Greqisë. Madje dikush kishte arritur të thoshte se më shumë se gjysma e popullsisë së Greqisë ishin arvanitas, domethënë me  prejardhje shqiptare. “Historiani” në fjalë donte të na faktonte ose të na bindte se shqiptarët (arvanitasit) kishin qënë shumica e popullsisë vendase kur u riformua shteti i ri grek më 1830. Këto i thoshte me një krekosje, madje me një mënyrë ofenduese për grekët e sotëm që “nuk u sillkan mire” me emigrantët. Por është tjetër historia dhe tjetër shënimet nacionaliste ofenduese. Askush nuk e mohon se një pjesë dërmuese e atyre që u ngritën kundër Otomanëve për formimin e shtetit Helen, ishin arvanitas, ose më mire shqiptarë se nocionin arvanitas ishte për ata që ishin shkëputur nga trungu i Arbërit si ishin banorët e ishujve grekë Hidra dhe Speces, ashtu dhe ata që kishin populluar pothuajse të gjithë Atikobiotinë.

Asokohe arvanitas dhe shqiptarë kishte kudo në trevat e sotme helene. Sigurisht një nga krerët më të shquar shqiptar konsiderohet Pashai i Janinës, Ali Tepelena i cili u bë jo vetëm shkas që grekët të ngrihen dhe të rrëmbenin armët por shumë nga kapedanët e Revolucionit grek ishin shqiptarë që ishin rritur dhe i kishin shërbyer deri në fund pashait të tmerrshëm shqiptar. Disa nga këta ishin heronjtë Karaiskaqis, Andruços, Makrijanis kapedanët suliotë Boçarit dhe Xhavellat,speciotët dhe hidriotët Bubulina, Mjauli, Kunduriotis,bashkë me kapedanët e Pelloponezit që i qëndruan pranë e ndihmuan Kollokotronis, si ishin gjenerali i shquar Pllaputas, Gura si dhe vllama e Kollokotronit, Ali Farmaqi e qindra të tjerë që pasi u shemb pashallëku i Aliut u hodhën në revolucionin grek. Këtu duhet theksuar se askush nga këta nuk u ngrit për Shqipëri dhe patriotizma të tilla, thjesht luftuan kundër pushtuesit turk më shumë për arsye të besimit fetar se sa për  atdhedashuri, ashtu si duhet të mos harrojmë se nga ana e turqëve luftonin shumë shqiptarë myslimanë gjë që bëri një studiues të shquar, Jorgos Marunga të  shkruajë: “Revolucioni grek në një fare mënyrë ishte një luftë civile  në mes shqiptarësh. Nga njëra anë të krishterët (dhe mjaft myslimanë shqiptarë) u bashkuan me grekët kundër pushtuesit shumëshekullorë dhe nga ana tjetër bejlerët dhe agallarët shqipëtarë që ishin në shërbim të otomanëve”. Dy nga figurat më të njohura që luftuan dhe pothuajse e mbytën kryengritjen greke, ishin Omer Vrioni nga Berati dhe Ibrahim Pashai, gjenerali shqiptar që ishte në shërbim të Egjiptit, ku i ati, një shqiptar tjetër i famshëm, Muhamet Aliu kishte formuar shtetin e pare e Egjiptit, pas pushtimit të turqëve. Kjo ishte dhe arsyeja pse grekët i quanin myslimanët shqiptarë  “turkallvani” në kohën kur për shqiptarët e krishterë që luftonin dhe shumë here udhëhiqnin Revolucionin grek, nuk përmendinin aspak përkatësinë e tyre kombëtare.

Me formimin e shtetit Helen, arvanitasit nuk u mënjanuan nga jeta politike/ekonomike e Greqisë. Shumë prej tyre arritën  të drejtojnë shtetin e ri grek duke u bërë kryeministra dhe ministra, gjeneralë të njohur kurse marinën detare e drejtonin ngahera admiralët arvanitas. Në këto kushte ndokush do të kishte pritur që këta të interesoheshin për vendin amë dhe gjuhën amtare, por kjo nuk u bë për arsye se Shqipëria mbeti e pushtuar nga turqit akoma afro njëqind vjet dhe se shumë vezirë, pashallarë dhe bejlerë të Turqisë i përkisnin kombësisë shqiptare. Ndërkohë kishte filluar një propagandë diskriminuese ndaj gjuhës shqipe dhe kombit, sidomos nga kisha ortodokse e cila propagandonte se çdo i krishterë ortodoks ishte Helen i padiskutueshëm. Si rrjedhojë shumë rrallë u ngrit dikush të mbrojë gjuhën arvanitase, akoma dhe të kërkonte hapjen e ndonjë shkollë në këtë gjuhë në trevat greke. Këto zëra të rralla mbyteshin nga nacionalistët e egër që në shumë raste ishin nga vetë arvanitasit! Megjithatë gjuha u ruajt, u fol në familje deri vonë kudo në Greqi, sidomos në fshatrat përreth Athinës në Bioti, Peloponez e gjetkë. Asnjëherë gjuha nuk u ndalua me ndonjë ligj apo dekret dhe dukej se do të mbetej  edhe në të ardhmen përderisa kishte duruar  katërqind vjet pushtim otoman dhe njëqind e ca vjet shteti Helen, ku shkollimi ishte bërë masiv në gjuhën helene me një ndikim të theksuar fetar-ortodoks. Arvanitasit ruajtën shumë zakone, emra, toponime gojdhëna dhe sidomos këngë gazi dhe vaji. Por kjo s’do të thotë se besonin se kishin ndonjë lidhje me kombin arbëror, madje  shumë shpesh ata që sulmonin më egër kombin shqiptar ishin po ata, arvanitasit. Ndërkohë mund të përmendim dy nga presidentët e pare grekë, me prejardhje shqiptare-arvanitase: Presidenti i pare i republikës greke ishte arvanitasi, admirali i shquar, Kundurjotis dhe pas tij Pangallos (i cili kishte letërkëmbim në gjuhën shqipe me Ahmet Zogun!) 

Në  pamundësi të përmendim të gjitha figurat e shquara arvanitase që kanë kontribuar në historinë e re greke (janë kaq shumë) duhet theksuar se kjo tregon se arvanitasit kishin ngahera të drejta të barabarta me helenët, përderisa ata gjendeshin në Atdheun e të parëve të tyre. Gjuha pra që ishte ruajtur kaq shekuj filloi të zbehej deri në zhdukje, pas viteve gjashtëdhjetë të shekullit të kaluar. Arvanitasit dalloheshin për qëndrim konservator, patriarkal, karakteristikë e njohur e kombit të tyre. Pas shembjes së diktaturës  dhe shqiptarët vërshuan  si lumë i shkumbuar drejt Greqisë, arvanitasit nuk mbajtën qëndrim më të mire se helenët e tjerë ndaj emigrantëve të leckosur e të uritur shqiptarë. Nuk u dukej se kishin gjë të përbashkët me shqiptarët e porsaardhur, madje nuk bënë asnjë përpjekje për ripërtëritjen e gjuhës së tyre që po shuhej, si mund të prisnin shumë optimistë dhe dashamirës … Si rrjedhojë megjithëse kudo në Greqi u ngulitën shqiptarë të ardhur nga atdheu i tyre, në vend që arvanitët të rikujtonin gluhën e tyre, ndodhi e kundërta: shumë shpejt nisën ta harronin dhe vetë shqiptarët me një shpejtësi marramendëse.  Pas disa viteve pra jo vetëm të rinjtë e të rejat shqiptarë që mezi e bëlbëzojnë gjuhën amtare (e flasin më keq se arvanitasit) por edhe njerëz të rritur që kishin jetuar e ishin shkolluar në Shqipëri e kanë ngatërruar e bastarduar duke  përdorur vend e pa vend fjalë greke, aq sa  u vjen  ndorësh të flasin më mirë greqisht (që e flasin shumë keq) se sa gjuhën e tyre amtare.

 

SHKOLLA SHQIPE NË GREQI,  SI DHE PSE NUK EKZISTON?

Po bëhet shumë fjalë për shkollën shqipe në Greqi. Megjithë përpjekjet e mëdha të bëra nga arsimtarë emigrantë- po veçoj këtu dhe atë të gazetarit të njohur Abdurahim Ashiku, si mik i vjetër, jo si përpjekje të vetme - arritjet në këtë drejtim janë shumë të pakta, pothuajse të papërfillëshme. Abdurahim Ashiku, qëkurse shkeli në Athinë i vuri vetes si detyrë të hapen shkolla shqipe që fëmijët  të mësonin gjuhën e tyre. Por sa i përkrahën këto përpjekje? Shumë pak dhe ato shkolla shqipe që u hapen dhe funksionojnë në Greqi (janë disa) u arritën me nismë personale të disa arsimtarëve që, duke bërë sakrifica të mëdha, kanë hapur kurse plotësuese ku jepet mësime në gjuhën shqipe me kontribut personal (që të mos themi vullnetar se mos keqkuptohemi). Gazetari i lartpërmendur i ka pasqyruar jo vetëm në artikuj reklamues por edhe në libra  të veçanta këto inisiativa (për të cilat kam folur në shkrime të tjera), por sidoqoftë arritjet janë shumë të varfra. Sa fëmijë mësojnë shqip në këto shkolla? Pesëqind, një mijë (i frymë pak numrat!)? Një pike ujë në oqean! Këtu duhej të ndërhynte shteti shqiptar që në fillim sepse tani edhe sikur të dojë është tepër vonë. Reklamimi i tepërt i atyre pak shkollave që janë hapur,  që e theksoj se e meritojnë të lavdërohen, nuk e zgjidh problemin ne thelb. Publikimi i lëvdatave për ata arsimtarë që po bëjnë padyshim një punë për t’u lavdëruar, nuk ofron ndërhyrje konkrete e zgjidhje të çështjes, gjithsesi.

Në të njëjtën kohë duhet të mos ngurrojmë të themi se shumica e prindërve shqiptarë asqë donin, as duan të dërgojnë fëmijët e tyre të mësojnë gjuhën amtare. Prandaj them se është vonë dhe ja pse: Para disa ditësh kisha një bisedë me një nënë shqiptare me dy fëmijë që po mbarojnë shkollën e mesme greke.:

“Ç’gjuhë flasin djemtë ndërmjet tyre?” e pyeta…

“Greqisht-m’u përgjegj-madje po më detyrojnë dhe mua t’u flas greqisht…”

“Po  pse nuk i dërgon në ndonjë shkollë shqipe?”

“Dhe pse t’i dërgoj  në shkollë shqipe? Kujt do t’i hyjë në punë, fëmijëve të mi që u linden dhe u rritën në Greqi?”

“Po mire, nuk doni të ktheheni në Atdhe?”

“Ti pse nuk kthehesh?” më  provokoi ajo.

”Unë jam i vjetër, u martova këtu dhe nuk kisha as mundësi as shpresë të kthehesha në  vendlindje dhe tani nuk kam ku të vete!”

“Po edhe ne të vjetër jemi. Erdhëm njëzetepesë vjeçarë dhe tani po u afrohemi të pesëdhjetave. Ti kujton se ne kemi ku të vemi? Askush nuk na do më. Në fillim njerëzit e njohur dhe të afërt na donin se u çonim dhurata nga Greqia, por as atëhere mund të udhëtonim se nuk kishim dokumenta, kurse tani që kemi dokumenta nuk kemi më ku të vemi, ne të rriturit, pa le fëmijët tanë kushedi ku do të degdisen! Prandaj tani shpresojmë që fëmijët të marrin shtetësi dhe pasaportë greke që mund të udhëtojnë lirisht kudo në botë. Ç’mund të bëjnë në Shqipëri? Ata as e kanë njohur as kanë ndonjë nostalgji. Atdheu i tyre tani është Greqia.” 

Ç’mund të thosha? Gruaja shqiptare kishte të drejtë dhe unë pushova të kritikoj ata prindër që nuk i mësojnë gjuhën amtare fëmijëve. Nga ana tjetër nuk besoj, as shpresoj në ndonjë mrekulli qiellore që dikur shteti shqiptar të interesohet seriozisht për emigrantët dhe për fëmijët e tyre. Ndërkohë po bindem se zhgjidhjen përfundimtare do ta jape shteti grek duke u dhënë të gjithë të miturve shtetësinë  helene, gjë që e presin me padurim dhjetra mijra emigrantë shqiptarë të Greqisë.

Kjo bisedë karakteristike më dha shumë përgjigje se si do të jenë në të ardhmen emigrantët shqiptarë dhe sidomos fëmijët e tyre. Ndoshta pas disa dekadave do të flasin për ta ashtu si flasim kot dhe për arvanitasit që as kanë ekzistuar as ekzistojnë ashtu si paraqiten nga pena të ndryshme shqiptare. Vetëlavdërimet, paraqitjen e gjërave ashtu siç na pëlqejnë të jenë, nuk i hyjnë askujt në punë, dhe kryesisht nuk po i hyjnë në punë kombit shqiptar që edhe njëherë po pëson një hemoragji të tmerrshme dhe të pashërueshme.

Athinë 11 prill 2015

http://www.pga.al/index.php/lajmi-i-fund...

 

156 Komente

Jo se kur thosha une qe 80% e shqiptareve atje kane me shume lidhje me Greqine se me Shqiperine, jo thoshte njeri ketu.

Po mbi 45% e te ashtuquajturit territor arnavut, deri me Shkumbin,eshte terrotor grek, eshte Vorio Epir i cili edhe sot e kesaj dite mbahet i pushtuar nga Arnavutistani, por qe do t'i kthehet se shpejti memedheut grek qe i takon, ashtu sic ndodhi me Kosovo.

oh common man .. pse merzitesh ? Ju minoritaret keni kalu kohe me te mira me shqiptaret se edhe kur provuet Greqine pas '90 . we still love you dhe nuk urrejm as greket .

Cfare do te thote Autori ne te vertete? E po kur nuk e di ai cte themi...Na rendit ca fakte qe deshmojne per identitetin e brishte kombetar te Shqiptareve....Po te mos ishte i tille nuk do krijonim shtetin te Fundit ne Ballkan ore sypetrit...edhe Arvanitasit shqiptare jane konfuz per sa i perket identiteti....si edhe emigrantet e rinj. A ky thote qe jo te gjithe Shqiptaret jane aq patriote sa Ky Vete me Te Shoqen......po mire o derezi shif lufterat nacionale Greke...dhe vete Greket nuk luftuan te gjithe....pakica....por pakice domethenese.

Nderkohe ti hedhi edhe nje sy represionit historik te shtetit Grek ndaj minoriteteve jo shqiptare ne Greqi e besoj se do behet me pak anti-shqiptar. Na myten anjurontet. Ene ky sdo me jetu ne Gated Community......

Cfar te thote Autori ne te vertete? Po te thote autori ne te vertete del sheshit absurdi dhe rrena qe mbulon boten, gaz drrase ne boten moderne. Nuk ja ma me e thene ne te vertete si eshte puna, te pakten ne publik, se kshu duke pi raki ne kafe me shoqnine e thote.

Megjithse edhe kaq sa ka thene mjafton.

Po te thote me teper, i thone: O Rono, po çer thu kshuna tina mer vlla jau ...smiley

 

Po mir mer pse nuk e meritojme ne te verteten te dali sheshit...gjithe jeten tu na rrejte do e shkojme? Po ti u kenoqke me pak ose nuk pret fare te kenoqesh dhe me thu mu na kaq boll e ke kenaqu......

E kemi bere edhe muhabetin e te vertetes dhe rrenes ne epoken moderne. Un solla edhe literaturen perkatese me Darvin dhe Niçe, shoket e konspektuan krahas Marksit ne fletoren e Konspekteve te Shkolles se Laprakes. Me vone ma lexonin dhe ma shpjegon se si eshte puna e te vertetes, qe eshte si dielli qe shkelqen dhe nxeh.

Nuk na leverdis e verteta si dielli, dielli i te vertetes, se masanej shkrin graso e topave ne gjeshke, vershojne lumejte dhe permbyten luginat, prishen magazet e fushave dhe perzjehet grasoja e topave me margarinen e LastangoofPenis.

 

Kam idene se shqiptaret jane te vetmit qe gjuhes dhe shtetit grek u referohen si "helen". Gomarllek me brire!

 

      Pergjithesisht,  ne Greqine e sotme nuk ka as greke safi as helene safi. Ka vetem bastarde dhe kjo jo per ti ofenduar, por sepse jane kryqezime mes perseve , arabeve , ciganeve dhe arumuneve.Une nuk kam rastis individe , te vetquajtur  greke, me sy bojqielli, bjonde, hunden pake  te khtyer poshte ...sic i ka pershkruar Homeri .

Tani o Homeri " nuk i ka njohur mire" o keta nuk jane greket ! Arvanitasit dallohen pa asnje veshtiresi.

Autori ka plotesisht te drejte !

Ky shkrim tregon edhe njehere qe nje nga cilesite baze te popullit tone (pervec te qenit trim, punetor, liridashes dhe veshderr) eshte se jemi te asimilueshem. Gje qe nuk eshte gjithmone dhe domosdosherisht e keqe. Qe ne kohen e ilireve, shoket tane shkonin e beheshin Perandore te Romes. Me vone, ishim ne e te tjere deri te kufiri me Kroacine qe u kthyem me Bizantin. Pastaj erdhi turku dhe ne gjithe gadishullin ballkanik ishte vetem gjysma e Shqiperise dhe Bosnja qe u kthye me Turkun. Pa harru qe edhe ketu ne Peshk ka njerez qe kane brohorit per Stalinin edhe atehere kur as ruset nuk e donin, pastaj kenduan kenge per Maon, corren germazin per Bejkerin dhe tani jane kthy e i bojne prape peqe lepe sulltan Erdoganit brenda nje cilkli jete. Nganjehere mendoj se sa me ndryshe mund te kishte qene historia jone me fqinjet sikur mos te ishim turqizuar, rusizuar, amerikanizuar e ku dreqin di une cfare. Po ja qe bishti i qenit, po bisht qeni do mbetet, ndaj dhe historikisht Shqipet e lene ate vend e Shkabat mbeten. Po hajde mo, se me mire do behet. Rrofte Komuna dhe komunaret.

Pse e ka permend Komunen e Parisit ne shkrim se po pertoj ta lexoj.

E ka sjelle si shembull qe me perpara te ardhurit ne Tirane quheshin katunare, tani quhen komunare. smiley

PF, po ktu tek rrenat qendro puna....se na rrenin qe keni qit 43 vezira ne kohe te Sulltanit....por kur nuk thoshin qe 43 kishin qit ene Serbet.....aty dalin rrenat si dhe fakti jot qe ne kena luftu per boten e jo per veten tone nuk qendro mo se ashtu kan bo te gjithe....Edhe Bota serbe per boten ka luftu....Ata boshnjaket....Serb jane pavaresisht se ne i shofim si tanet...si zoq me pak te zinj...me i llaf....e keshtu me rradhe. Une e kam tek mania me i ngjit Shqiptarit te shkrete si gjona pozitive kot e po ashtu gjona negative....Si puna e Greckave qe lunin mensh per Merhumin tone....po atyre cer tu themi Marksist Rednecks from Dropulli....Ky eshte njerezimi e ne ket pellg ky autori na rendit ca gjona  qe cojne uje vetem tek burimi i autorit ku ska as uje e as pellg. Tiku e ka da menien, fajin e ka demokracia meno e me thot mu qepe ....ti boll e ke ne kaq.

Meqe ra llafi, me mir merre vesh prej meje si kojshi se prej ktyre te Europes.....Shkaba po ja lute roncem kopshtares...e kish kap ne dite keqe me duket....Sorry

Tironco, nuk e kuptova mire se ca po do me thone, po sidoqofte e theksova se kjo aftesia asimiluese nuk eshte domosdoshmerisht e keqe. Kjo psh na ka ndihmu kaq shume ne ne emigracion vecanerisht ku, sic mund ta shohesh edhe ketu ne kete blog,  cdokush i qendron besnik vendit ku jeton , tek tuk me ndonje perjashtim te vogel te nonjonit qe ha buken e kaurit po duvane ia ben turkut, po dhe kjo pjese e asimilimit eshte vec ne kete rast e asimilimit te gabuar. Kjo gjithashtu nuk ia ul vleren patriotizmit dronfluturues apo komunar, bile mbase ja ngre edhe me shume se e ben me te rralle. Nje mendim i imi personal ky, po vend per dikutim ka plot.

Zhardinen pastaj ia kam fal Partise. smiley

Desha me thone qe te gjithe jemi Asimiluar...autori e kap me arvanitasit....por banore nga ne shkonin ne Athine  qe ne shekullin e 6-7, se Shqiperi e Greqi nuk kishte atehere. Serbet u asimiluan gjithashtu ne boshnjak..... erdhen deri ne Durres e u kthyen prape....luftuan nen flamurin turk po si ne....dhe bon gafa me Kroatet e boshnjaket keto 100 vjet pa pushim...Greket shkonin ne Amerike dhe nuk u ktheshin mo....Pastaj Kush krijoi shtetin nacional i pari....u beri nenen atyre qe nuk ishin perceptuar si kombesi e tij....Greket u bene Nenen Arvanitasve per vite me rradhe sa ti thyenin e ti asimilonin...po ashtu edhe arumuneve....Besnikeria pastaj nuk eshte konstante, se une mendoj qe brezi i trete i Shqiptareve ne Greqi do futet ne krize identiteti te perkohshme si cdo grup i ri etnik per tu riasimiluar  perseri. Kta Arvanitasit qe Autori i shikon si jo ndryshe nga Greket i ka kapur ne kohe te gabuar. Gjate komunizmes ishin me Arvanitas...por kur u hapen dyert e na pane te vobekte e drobitur...nuk e do njeri kushurine e varfer. Po ashtu edhe Homogjenet tane...u rrofte qe jetuan me ne nje jete....u erdhi dita e cane ferren dhe e harruan besnikerine.

Nuk them qe te tjeret nuk kane koeficient asimilimi mor jo. Po ne jemi ekzemplare ma ha mendja. Mbase ngaqe edhe nuk kemi nje identitet te formuar kombetar. Personalisht p.sh s'kam per ta harru kurre ne nje lokal buze Drinit ne Tropoje ne kohen e mesymjes se refugjateve kosovar. I zoti i lokalit nderkohe qe lokali ishte plot me refugjate e kalamoj te dale nga lufta e kishte ngrejt deri ne fund radion ke jugosllavi. Edhe ngrehet njoni nga keto kosovaret, mesoburre me gjyslyke, tip intelektuali dhe i thote me ze te ulet tropojanit: "A te vjen keq me van noi muzike shqiptare bre burre, se kta qe knojne ketu pa na vrasin nona e vllazen e pranej jemi ketu" . E t'iu kthy tropojani me none e me moter "u bo bytha jote te me thote mu cfare muzike te vej une" etj etj. S'foli mo njeri ciu. U ngrejtem ikem.

iu kemi bo pordhe kaurrve (serb + grek) per disa shekuj, PF. se na favorizonte baba dovleti, kshu si pun skllavi i preferum. morracak i cik me i mir si me thon. po t'ia hyje ne dru nji kaurri, nuk te thoshte gjo "konaku". e myllte i sy, edhe po te kishe thy ligjin. jo se kjo justifikon masakrat e qenve serb e grek, por ca gjona duhen nxjerre ne drite. kur turku iku, atyne iu erdh radha. revansh ala ballkance, sic e dim. kshu jemi ne, ne ato maja rripa rripa. dhe nuk na kan thon vetem fucia e barotit e evropes si gadishull, na kan thon edhe bytha e evropes, emertim te cilin ne kemi bo cmos ta meritojm.

iu lutem patriotve te mbedhenj te peshkut te mos me cajne trapin, paraprakisht. se nuk e dun shqipnin me shum se un, gjall ne bote! 

Pa dash me te ça shum trapin, garen se kush e do me teper Shqipnin e ka fituar nje here e pergjithmon ADCD1. Ai eshte kampioni, as Skenderbeu qe nuk ngjallet nga varri, megjith thirrjet qe i ben ADCD1 te ngjallet. ADCD1 aq shum e don Shqiprine sa ka arritur te doje esencen e saj, konceptin ne vetvete platonik te Shqiprise, pa shqiptaret qe jane kanceroze te gjithe (gjysma kanceroze islamike dhe gjysma tjeter kanceroze komuniste).

 

vetem ti je i mire.

problemi i vetem eshte se nuk e dim ca je.

Jam abuzues:

Llogaria juaj është cilësuar si abuzuese nga një administrator. Llogaritë abuzuese kanë një limit prej 5 komentesh në çdo 24 orë. Ju keni dërguar 4 komente gjatë 24 orëve të fundit.

 

mire ta kan bo.

Ti thuash peshkut falemnderit qe te ruan edhe nga vetja. 

tiku mos bjer ne provokimin e Bames se ai do qe ti ta perdoresh dhe komentin e fundit dhe pastaj te bjere ne vetkenaqesi se e lash Tikun pa komente per sot.

Tiku do ta harxhoje fishekun e fundit kur, e si, te doje!

Ato masakrat e serbeve dhe grekerve kan qene nji lloj bekimi sepse kan ndihmu me u kriju nji lloj kohezioni te brendshem social. Rastesi te dyket ty qe ne momentin qe hiku serbi nga Kosova fillune kto sherret nderfetare ne Kosove? Edhe ky justifikime se acarimi nderfetare ka ardh si rjedhoje e influencave te jashtme eshte njisoj si ai justifikimi se u bome spiuna nga frika Enverit. Me tregote nji plak prej Gjakove se kur kemi qen te ri na msote hoxha se kaurrnia eshte armiku ma i madh per ne. Ne momentin qe shqiptari nuk do e ket mo percpetimin e rrezikut te jashtem jam i sigurt se do hame njoni-tjetrin. Kan fillu ne tirane lagjet e segregume teb muslimaneve te ri. E pe ate dokumentarin per Libanin se si luftojshin lagje me lagje? Shqiperia po nuk pati nji qeveri te forte qe ti rrahi kulishet pa u dale dhembet, ka per te ik per lesh.  

kulishet jan bo qen, already.

lexoja ne nji postim ku Zogu kishte vesh rrobat e skenderbeut. komente plot, kur ia dha njoni: Skenderbeu ka qen tradhtari i pare i kombit, Zogu i dyti. S'po kuptoja nje here. Mire Zogu, po Skenderi cne. Pa ta shof i her, thash, se s'me del arithmetika. "vellau" ishte nga kta kingat qe rrezojn bredha, mush me haberet e islamit. 

kjo shoqni kaq e brishte nga pikpamja identitare (besoj e kemi te qarte tashti qe lidhur me identitetin ne shqipot jemi bloze), ka nevoje per qeverira ekselente. po nga do dalin? kto s'po i ka USA, e jo me ne.

well, the demons are definitly there. Will they be managed accordingly? I dont know. Fakti qe atyre rekrutuesve policia ju fut ne xhami dhe i kapi per flokesh me jep shprese. Rreziku i vertete vjen ne momentin qe dhe te krishteret shqiptare largohen prej identitetit kombetare, aty pastaj "welcome to lebanon". Megjithate mendoj se kjo ka pak gjasa te ndodhe. Te krishteret sikur i kan pak me te qarta ceshtjet e identitetit. Muslimanet nga ana tjeter nuk jam fort i sigurte. 

e pe ate apologjine qe i bone janullatosit ke ilva tare, a si e ka? Shpjegimin per liturgjine e bene shume mire, ne shqip e gjitha thane, e lexuar si e ka shkruar NOLI!!!! Ama, kur fillun e mu sperdrodhen per ato rreshtat qe recito Anastasi ne greqisht.... aty fillova te imagjinoja se po i zija me dacka. 

"ta qifsha kryqin e nanes" kish shkruar njeri ne nje debat uj-tubor mes intelektualesh.  Me then te drejten, ndonese disi i intrigum nga mekanika e aktit, po menojsha po ce shtyn i rob ti thote i robi tjeter ta qifsha kryqin kur ky po i thoshte se jo te gjithe shqiptaret jane myslyman.

Qen mund te jen bo emigranto, edhe kope e terbume le te bohen. Si popull kemi provu se kur e kerkon koha shtijme mbi kryeministra e mbreter, e jo me mbi qene rrugesh. 

Per mu ceshtja eshte e thjeshte fare. Ne qender te gjithckaje qendron si strumbullare Gjergj Kastrioti. Kush mendon se mund te ndaje qasjen ndaj Gjergjit dhe identitetit kombetare shqiptare eshte naiv. Nuk mund te jesh shqiptare nese nuk pranon Gjergjin si hero. Pike. Aq sa mund te jeshe amerikan nese nuk adhuron kushtetuten, aq mund te jesh dhe shqiptare nese nuk adhuron Gjergjin. Gjergji eshte themeli i identitetit shqiptare. Personalisht nuk kam vene re qe te kete debate rreth figures se Gjergjit ne ambiente te krishtera por vetem ne ato muslimane. Nese muslimanet shqiptare nuk pranojne Gjergjin automatikisht ata hedhin poshte dhe identitetin shqiptare. Ashtu si nji i krishtere nuk mund te jete kurre i tille pa pranuar Krishtin, ashtu dhe nje shqiptare nuk mund te jete kurre i tille pa pranuar Gjergjin. E thjeshte fare!

    Rono, kur dhe prej kujt shqiptari eshte vene ne dyshim Gjergj Kastrioti ? Un gjer sot nuk kam degjuar asnje.Gjergj Kastrioti eshte simbol i  bashkimit te principatave, i luftes per liri kunder dyndjes osmane te cilet i kishin shkelur trojet arberore qysh ne vitin 1380, ose gati 30 vjet pasi pati ikur mbreti i fundit serb Uroshi Milutin.Gjergj Kastrioti esht simboli i prijesit Evropian, qe mbrojti portat e Evropes, duke qene ne krye te popullit me te vogel te saj, te shqiptareve...

   Historia eshte e shkruar, dihet, njihet, por sepse ka nje tabiat te lig e varfera histori....qe kerkon te lexohet.Dhe cuditerisht ve re se ne kete blog ka plot " historiane popullore" , qe i thone kembes dore ! 

Lufta e shqiptareve, me Gjergj Kasteriotin prijes nuk pati per asnje moment karakterin e nje lufte fetare, por per liri e pavarsi, per idealin kombetar.

Tipike shqiptare, i jep gishtin, te mer krahun. Gjergji del shqiptar me nene serbe me emer Vojsava, pra si gjysmagjel. Nje nga vellezerit e quhej Stanislav, apo Stanish shkurt. Apo edhe keto e bejne Gjergjin plotesisht dhe teresisht shqiptar?

"Gjergji del shqiptar me nene serbe me emer Vojsava,"

po po, patjeter shqiptar! ska lidhje nena sepse ati Gjergjit dhe Gjergji vet kane qene princer te Arberise dhe ky eshte statusi i tyre . nderkoh krushqite, martesat, me princet e vendeve fqinje kane qene krejt normale dhe kjo kryesisht per te krijuar miqesi e aleanca...

kjo ne fakt ka ndodhur ne te gjitha mbreterite e Evropes, lashtesi, mesjete e sot ekesaj dite.... mbreti i Hollandes sot, babane dhe gjyshin e kishte gjerman nga familje aristokrate keta nga ata qe u fillon emri me "von".. nje ster ster gjysh spanjoll nga familje mbretrore spanjolle,e nje tjeter ster ster ster gjyshe nga familja e "carit" te Rusise.smiley. nderkoh gruan e vet e ka argjentinase.... ama te gjithe princet qe kane lindur nga keto lidhje mikse quhen: princet Oranje te Hollandes!!

Ja ua kemi pasur qejf femrat fqinjeve, edhe ali pashai edhe ismail qemali kane qene me gra greke te rrembyerra biles. ik o usta bej nje kulture njehere ku ishin kufijte e serbise dhe greqise dhe pastaj flasim, edhe pse dukesh si ata argatet e ardhur shpejt nga keto ane...

Lufta e shqiptareve, me Gjergj Kasteriotin prijes nuk pati per asnje moment karakterin e nje lufte fetare, por per liri e pavarsi, per idealin kombetar.

Kombi dhe ideali kombetar nuk ekzistonin ne Mesjete.Ne ato kohra trojet arberore ishin te ndara ne principata te drejtuar nga bujare te krishtere dhe bashkimi i tyren nen Skenderbeun ishte nje alenace ushtarake per mbrojtjen e prinicipatave te tyre (tokes, prones, pasurise, privilegjeve).Aleanca e te krishtereve dhe Lufta kunder turkut me flamurin e islamit  nuk mund te mos kishte edhe nje karakter fetar.

Ja nje deshmi qe vjen prej Skenderbeut i cili pasi u kurorezua Mbret  ne Kishen e Rodonit  i drejtohet Papes per te pranuar te mandatuarin e tij :

"Ne, Gjergj Kastrioti Skenderbeu, zot i Shqipërisë, si të krishterë të mirë, dëshirojmë të renditemi në mesin e atyre besimtarëve të krishterë, të përmendur, duke u treguar besnikë dhe shërbëtorë të denjë; emrojmë të lartëpërmendurin, Martin Muzakën,... e vëmë, përcaktojmë dhe autorizojmë që sipas përmbajtjes së këtij mandati të jetë oratori (zëdhënësi) dhe përfaqësuesi ynë legjitim dhe legal; që në emër Tonin dhe për Ne të paraqitet pranë të lartëcekurit, shenjtërisë së Tij, papës tonë dhe para shumë të nderuarit Kolegj të Kardinalëve, në Kongregacionin e përmendur; dhe me mbretërit tjerë apo me oratorët (zëdhënësit) e tyre, aty, për të njëjtën problematikë (temë) ose për ndihmë fesë sonë të shenjtë, e cila në të shumtën varet nga ata; për nder dhe emër të Zotit, të debatojë, të bisedojë, të japë mendim, të shqyrtojë dhe të nxierr përfundime, ...duke pohuar, sajuar, bashkuar, mbledhur ose konkluduar, për një veprim të tillë; në emër Tonin dhe për Ne, të marr obligime duke treguar atë që është për tu lavdëruar, lejuar dhe zbatuar; çka do të pranonin të gjithë të pranishmit, por edhe individualisht; dhe përsa ka të bëj me ne; ose sa do të kishte të bënte me ne, si dhe për personalitetin Tonë; me të mirat tona; tokën tonë; qytetet tona të fortifikuara; vendbanimet tona; kështjellat tona dhe në popullin tonë; besnikët tonë të armatosur, në njerzit tonë, pjesërisht apo në tërsi; për të mbrojtur fenë e krishterë dhe në dëm të armiqëve tonë të përmendur; "

Kjo verteton qe ne Mesjete ekzistone feja e krishtere, jo qe nuk ekzistonte kombi.

Meqe ra fjala, pa sille njehere ate letren e Skenderbeut per Orsinin.  

Po mire, sill ti ndonje deshmi te asaj kohe ose me vone, ku te permendet se "ne po luftojme per komb" "ne dobi te kombit" " ceshtja jone kombetare" etj. Mos ngaterro popullsine etnike arberore me kombin i cili si koncept dhe realitet i perket shek 19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ta solla nje lart, por po te duash te sjell edhe te tjera. Je ti qe ngaterron shtetin-komb me kombin.

Spiritus, mos ngaterro kombin e perceptuar sipas Revolucionit Francez me ndjenjat kombetare. Me pak fjale, ne shekullin e 15-16 nuk ka pasur as Gjermane, as Italiane, as Franceze e as Spanjolle.....I merrni shabllon gjonat ju mer cuna dhe cdo gjo ka nji fillim e nji fund. Mos u lodh shume e mos lodh as SK, gjej nje harte te asaj kohe...A Ka Arber ...apo JO?

Ka pasur Mbreteri te Napolit, Republike te Vendikut dhe njesi te tjera qe luftonin me njera tjeteren.Ja pra italiane ishin te gjithe.

Po pra kishe italiane pavaresisht se si ishin organizuar....kishe Gjermane ne qindra principata....jo ne 2 a 3. Ate lloj ndergjegje kombetare te lidhur disi me ateizmin qe ti preferon.....e gjen vetem ne rregjime totalitare e as ne shkullin e 19, prandaj Tiku ngre pikepyetjen mbas 1989 cdo ndodhi me ndergjegjen kombetare....

Nuk ka lidhje me "ateizmin tim" or shoq.Se kur nuk keni argumenta, i suleni personit. Ata qe i kane studjuar keto gjera,  ndahen  ne dy grupe: kombi etnik sipas Fihte dhe kombi civic , produkt i revolucionit francez, sipas Renan. Ti bashke me emigrant i meshoni konceptit gjerman mbi kombin dhe nuk ka asgje te keqe por nuk eshte krejt e verteta qe pretendoni.Kombet jane biblike-sirianet, egjyptianet, babilonasit, hebrenjte etj (dhe pellazget se mos kapesh dhe me quan kozmopolit)- po te nisesh nga nje pikpamje se vertet, nuk rane nga qielli ne shek 18-19. Por  levizjet  kombetare dhe finalizmi i kombit -shtet jane produkte moderne dhe ne kuptimin qe bashkesia etnike  ka tashme jo vetem nje gjuhe, territor dhe histori te perbashket por  edhe njesine politike te unifikuar.

Tani po ta lexosh mire ate qe ke lexuar ka lidhje edhe me ateizmin....edhe me totalitarizmin.....e sidomos me fallsitetin e ndjenjes kombetare.....po nuk tu sul njeri ty....po atyre palacove...mesuesve te teorive te nacionalizmit....qe perhapin informacionin gjysma gjysma. Shumicen e profesorave i ke gjysmak dhe e trajtojne edukimin e brezit te ri si diskutim kafeneje. ketu ehste thelbi, ti mos u prek kaq shume se nuk ke faj.

Kombet krijuan shtetin si instrument per mbrottjen kolektive dhe pavaresisht idealeve shpirterore (rraca, origjina, historia heronjte, mitet, gjuha ) ne themel qendronte interesi ekonomik.Prandaj dukuria e shteteve kombe lidhet me revolucionin borgjez. Totalitarizmi kultivoi ndjenjen e patriotizmit socialist, patriotizmin ideologjik, te tipit  "parimet nuk i shkelim edhe sikur bar te hame" dhe u pa se cfare prodhoi ajo politike-eksode masive, hemoragji emigracionesh te cilet vazhdojne edhe sot. Sepse robt nuk mund te jetojne me "eren e molles", me arome idealesh nacionalsocialiste apo eurointegriste, kur u mungon baza ekonomike.

Ky eshte thelbi problemit mendoj une, duke shpresuar se nuk do me akuzosh per marksist vulgar. Sot ne shoqerine e hapur kushdo shkon lirisht atje ku mendon se do jetoje me mire dhe kjo eshte e natyrshme per ata qe kane shkollim te mire, kualifikim me te cilat konkurojne.Kurse eksodet masive jane fatkeqsi kombetare.Kombet u finalizuan me krijimin e shtetit si instrument i mbrojtjes dhe begatimit te perbashket te bashkesise etnike.Por dobesia e shtetit, paaftesia e politikes dhe shtetareve  mund ta cbejne kombin.Kshu historia ndjek rrugen ciklike-nga vezet e qyqes (arvanitasit qe bene Greqine) tek "zogjt e korbit"-hemoragjia e emigracionit qe s ka te ndalur.Kete shqetsim besoj percjell dhe shkrimi.

 

Edhe me fort kane luftuar fudalet arber mes vetes

spiritus, se eshte bere balte ky argumenti i kombit si nje nocion i shek 19 e tehu. po me perpara ca kishte? si dul kombi? nga hici? kto ndarjet me data konceptesh jane me shume didaktike, se nje materie qe percaktonte identitet dhe afersi mes grupeve (gjuha, zakonet, menyra e jeteses/kultura) ishin atje. po nuk u quajtkeshin "shqiptar" - epo pune e madhe. po nuk kishte kuvend popullor e haxhi llesh - ja do bejme si do bejme... vetem lidhja e lezhes mjafton per te deftyer "shqiptarllekun e gjese". 

kush kujton se duket i qut kur thot qe atehere s'kishte shqiperi, komb, por fe dhe feud, do t'i duhet me i fut i kontroll IQ-se.

aty kane qene mo, pellazget, pastaj iliret, arberoret e me pas, te quajtur shqiptaret. Fise, bashkesi, principata, popullsi, kombesi/etni e deri ne konstituimin e kombit si vetedije per " nje gjuhe, kulture,territo,  histori e zakone te perbashketa". Ta shikosh kombin si proces historik ose  si dicka te dhene e formuar qe nga zanafilla , e tipit " Bota qe kur eshte zene/Shqiperia gjall ka qene" jane dy qasje te ndryshme. Po te jete si thua ti, duhet ripare IQ e Rilindasve tane dhe duhen hedhur ne kosh qitapet e tyre.

Kjo ceshtje e inekzistences se nje identiteti kombetar shqiptar asojkohe e cila pretendohet dhe na serviret sot, ne fakt bie si kala prej rere perpara atij faktit qe shqiptaret jane nje kombet me homogjene ne Evrope 

Ne fakt une i gjej Rilindasit tane me IQ te larte, pothuajse te gjithe i vune theksin GJUHES....LINGUA....e me pak kategorizimeve te tjera.

Spiritus, megjithese do nguroja te flisja per ideale kombetare sipas aksiomes moderne komb-shtet, nuk shoh ndonje prove "anti-komb" ne deklaraten e mesiperme.  Eshte nje mandat per ambasadorin e Mbreterise ne Vatikan.  Neqoftese i derguari nuk do ishte Martin Muzaka, por le te themi "Don Martinez", ambasador i Mbreterise se Spanjes ne Vatikan, mandati do te permbante te njejten fryme me perjashtimet perkatese: Kerkoj mbeshtetjen tuaj te mbrojme fene tone te shenjte nga rrugaci Henri qe do te anulloje martesen e shenjte te shenjetores Katerina e Aragonit, dhe ma zi akoma, qe Henri rrugaci do te behet vete shkop, vete peshkop.  Ose dhe feja e shenjte kunder Betes heretike.  Mbeshtetja dhe bekimi nga Vatikani kerkohej pak a shume ne kete forme, pavaresisht se Spanjes ose Vatikanit s'u behej vone nese gjithe Anglia shkonte e tera ne ferr shpirterisht te themi. Rruget e tregtesise, kolonite, pronat e kishes ne Angli jane arsye mjaftueshem per kapak - cover page te tille. 

Pra, adresimi ne kete forme ndaj Vatikanit nuk perjashton detyrimisht interesa a qellime te tjera. 

Monda, pikerisht dhe une kete po thosha: ne ate periudhe nuk behet fjale per ideale kombetare sipas konceptit modern nga vete fakti se koncepti per kombin nuk ekzistonte.Dhe Komandanti ne leteren e tij thote " te mbrojme qytettet tona, keshtjellat, popullin tone, besniket tane te armatosur dhe kishen tone". Pra ashtu sikurse nuk ishte lufte sipas principit te paster kombetar, po ashtu nuk ishte lufte pa dimensionin fetar. Parrullat "per kombe, fe e atdhe" jane me vone dhe shprehin nje vetedije kombetare.Asokohe luftohej per Mbretin dhe Kishen.Kjo nuk do te thote  qe ajo popullsi nuk ishte arberore, me gjuhen, doket dhe kulturen e vet. Vatikani ishte qendra e katolicizmit dhe njekohesisht autoriteti qe legjitimonte cdo pushtet , monark, mbret . Plus Skenderbeu kishte nevoje jo vetem per bekimin e Papes por edhe per naplonat e tij.

Spiritus, si shpjegohet qe ti shtjellon teori lubonjaiste per kombin dhe nuk te kafshon njeri?

 

Nuk merret njeri me dishepujt. Mjafton qe Kristua u kryqezua.

spiritus mundohu te mos ja keputesh ...Lexo Tivarasin, pastaj shplodhu ke Noli .Sepse lexo formulen e Kuvendit Lezhes , parimin e beslidhjes ..! 

Çfarë është kjo çudi, një artikull i shkruar shqip! Nuk e mbaj mend herën e fundit që kam lexuar shqip në këtë faqe (dhe jo vetëm).

U bo majmuni rob e qeka problem se bohet shqiptari grek, italion a amerikon. Ronci ka te mbeti rob e mos bohet ... Keshtu ka ardhe bota verdalle. Sa per kombet, mo te zotet kane bo hajer, ca te tjere jane zhduk e ca terhiqe mos e kput. 

Skenderbeu vete ka vrare dhe ka prere me mijra shqiptare myslimane! 

Po ka vrarevrare myslymane, po ka luftu per per ciflig te vet, po nonen e ka pas serbe...

Serbe apo nga Shkupi? 

ketline, te them sic i thote historia gjerat.Skenderbeu nuk ka vrare as edhe nje njeri pse ka qene i perkatsise muslimane sepse feja e tij, besimi i te pareve te tij, besimi i i tere principatave shqiptare, besimi i krishtere, ja ndalonte kujtdo  shqiptari vrasjen per shkak te besimit.Ai ka vrare ushare prej te pushtuesave te cilet ne radhet e tyre kishin shumicen muslimane turq por dhe te tjere.

Pas ardhjes se Skenderbeut ne Shqiperi nje tjeter qellim i tij ishte edhe kthimi i myslimaneve ne te krishtere. Ata qe nuk pranonin Skenderbeu i vriste. Ka vrare jo pak por me mijra shqiptare, nuk po flas per turq. Me falni ne qofte se gaboj. smiley

vetem se ka dicka...shqiptaret u bene myslyman me "mijra" pas vdekjes se Skenderbeut !!

O Ketlina..po pse bie viktime moj te keqen?!Me kujton ate tipin qe beri pyetjen: a ekziston evolucioni apo jo? e vuuu te sqarojme tipin qe nje e nje bejne dy !! Po c'myslyman zeza kishte ne ate kohe? Di gje sa xhami gjeti Skenderbeu ne shqiperi? hiq ndonje te ralle qe ndodhej neper garnizonet osmane e qe ishte per ta? Po ne fshatrat shqiptare nuk ka patur xhami deri ne 90 e o jo me ne kohen e osmanve!! 

skenderbeu nuk e ka respektu karten e helsinkit.

e vune re si tha: "masakroi" garnizonin turk te krujes. smiley

Dmth aktin Nr. 1, qe per kombin esht si zanafilla e bibles, kushdo zarbo qe ka bo skriptin e qu "masakrim". Qe aty duket sa bi sahati.

Jom shum kurioz me dit se si do e qunte ky llaftarit e turqve qe pershkrun celebiu. taking a wild guess: collateral damage.

Skenderbeu ne Hage, ne Hage!!!

Po ajo eshte kercu or burr qe mban zjarr gjithe dimrit. smiley

shif se sipas llogarise "baba i ktyne" sipas zakonit kishte shume jenicere shqiptare ne radhet e veta asojkohe...Pra edhe keta "ushtaret e babes" shqiptare te masakruar llogariten...

e di si esht puna, Art?

kur nuk perparo, kur nuk nderton, kur nuk zhvillohesh, keto tespije do terheqesh e kesi leshi do tjerresh. do besh ndonje muhabet te klubi xha brahos dhe do qesesh naj video interesante ne jutub.

kombet e mbrotheta i kan kopsit keto pune me kohe, simbolet e kombit kane marre vlere prej ikone, jane mite, monumente, koncepte qe shihen ftohte, qe nuk i prek me njeri, jane aksioma, taboo, dogme, quaji c'te duash, jane te domosdoshme, por dhe kapitull i mbyllur. Me to merren ja akademiket qe ia sellojne ndonje monografie te cilen e lexojn nje rreth i ngushte specialistesh, ja history channel qe do me bo edhe ai ndonje lek, si cdo media e varfer. Ne nga ana tjeter, merremi me loqen e balles dhe me mungesen e humanizmit, meshires dhe te sensit demokratik te Skenderbeut, i cili beri mesatarisht nga nje lufte ne vit dhe e kishte koken ne teh te jataganit aq sa rrojti. kta jemi ne. 

Pikerisht kjo eshte.

Dmth, ti Art, meqe te kemi dhe djale me shkolle e çoku rrime e te mbajme vesht, leri simbolet e kaurrt me sulltan dybekun, mor po leri dhe komplotet gjeopolitike me maqedonira e hajt te bejme rremuje mase bashkohemi, po vere dijen ne sherbim te kombit, ti bejme teçin ballkanit e BE.

 

Se kollaj eshte te bejme  progresistin atje ku na paguajne. Vijme ne PPU e vuu komplotet!!

Emigrant..une them..shyqyr qe ekziston akoma brezi i vjeter qe tregon,apo ata si puna ime qe akoma i degjon,i lexon e meson prej tyre,se te ishte per keta qe prodhon kjo kohe,prite kur ndonje dite te thone se myslymanizmin nuk e sollen osmanet ata e gjeten mes nesh.

qeke pak mbrapa ti arb. Teoria me e re eshte se islami ne shqiperi ka ardh ne shek e 8 nga tregtare musliman. 

ja te te bej ty nje pyetje carmatosese:

Si shpjegohet qe ne Turqi thone se jane asimilu me miliona shqiptare nderkohe qe shqiptaret e italise nuk jane asimilu?

P.s. Te kam mik dhe nuk mund te rri dot pa ta dhone nji "hint". Fokusoju te roli kulturore qe ze Skenderbeu te shqiptaret e Italise dhe te ata te Turqise. 

Sepse Turqia ka qene dhe eshte shtet unitar (si Franca, Rusia,... etj etj), ndersa Italia :
-ose nuk ka qene shtet
-ose ka qene federacion

Te vinin ne France dhe te shikonin se si edhe mbiemrin do ja francizonin qe ne gjeneraten E PARE smiley

nese e kam gabim me korigjo por Italia eshte formuar si shtet te pakten nja 50 vjet perpara Turqise. 

Te vinte ne France dhe te shikonte se si edhe mbiemrin do ja francizonin

Arbereshet goxha te italianizuar i kane mbiemrat. Vazhdoj te qendroj i hapur per korigjime.

Tani qe krijuam Italine....tha Mazzini....le te krijojme Italianet.....dhe ata Arbereshet e tu u Katolizuan gjithnje e me shume...nga Orthodox.

Mos te hidhemi dege me dege. A je dakort qe shqiptaret e italise e kan rujt identitetin me shume se shqiptaret e turqise? 

Arbereshet kan shku ne itali ne shek e 15. Nderkohe qe rreth 1.5 milion shqiptare jane shperngul ne Turqi prej 1923 deri ne vitet 70. 

end of story!

je bere mjeshtri i sofizmit kulturalist ! smiley

 Italia e asaj kohe NUK ka qene shtet-komb. Shko sot ne Itali (apo France, Gjermani, USA...) dhe e sheh identitetin !

 

Stalker, te duhet vetem nje kurs baze statistike. te ndihmon shume fare. shif te kete dicka per vleresimin (estimate) te ndikimit (effect of) te ndryshoreve kategorike. e shef boten shume me qarte. tamom si tha ai poeti: perdit shof qart e ma qart, dhe kuptoj shume e ma shum.

Rono, duhet te konsiderosh edhe faktin qe Turqia e mbas luftes se dyte boterore ka qene diktature me nota totalitarizmi...shumica sot as e konsiderojne faktin qe turqia nuk eshte demokraci pavaresisht se shume njerez jetojne e ndjehen komod ne Turqi. Minoritetet nuk e di por kane nje tendence te treten ku ska demokraci. Kjo eshte Turqia Moderne.

shiko se asin nen menge kam shqiptaret e Kroacise. Edhe ata Gjergjin e kan ikone kulturore dhe "cuditerisht" nuk jane asimiluar megjithse jane katolik njelloj si kroatet. Ashtuuuuu

Fake Heroes...Rono...edhe ne Kroaci....ktu eshte fusha e Spiritusit....pale gallata qe duan te gjejne edhe renjet Ilire....Nga 2000 vjet para deri ne shekullin e 6 kur sllavo kroatet mberriten...kane kaluar ca shekuj....konvertimi ne katolik eshte i thjeshte...ne me afer Konstandinopojes ata me afer Vienes...ne ate kohe te udhetoje ne ga tirana ne vlore duheshin nja 2 jave.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mea culpa qe perdora fjalen 'shtet' (qe le te nenkuptoje shtetin-komb). Ne fakt, ndaj dhe kisha vendosur unitar, ne sensin i centralizuar.

Pra desha te thesha : perandoria Osmane, ashtu sikunder ajo Ruse apo Mbreteria Franceze, kane qene historikisht te centralizuara, dhe jo federaliste. Italia nuk e ka patur kurre kete tradite centralizuese (qe nenkupton edhe : asimiluese). Prej nga, pa dyshim, nje far' autonomie kulturore tek arbereshet e Italise.

Nese ka dicka per te cilen perandoria otomane eshte e famshme eshte pikerisht decentralizimi i saje. 

These transformations from the late sixteenth to the late eighteenth centuries tended towards a decentralization of Ottoman authority and administration. In the center, the structure of political elites and political culture changed; weakening of sultanic power resulted in the formation and rise of households within the ruling class. In the provinces, weakening of state power and tax-farming of state lands led to emergence of a class of provincial notables (âyân) who in time acquired administrative and military functions.

Per temen ne fjale, te mungon faktori dije Stalker.  

Ti ngaterron centralizmin me multi-kulturalizmin  -u pergjigjemi ne atyre

Ti

Nuk e ngatarroj une jo, por oxford islamic studies. Do beje mire ti shkruaje Oxfordit dhe ti jepje sqarimet e nevojshme (sigurisht te shoqeruara dhe me kritika objektive) per ndryshimet mes centralizmit dhe multikulturalizmit.    

Perandoria Osmane nuk ka fare ngjashmeri me Perandorine Ruse apo Austrohungareze e aq me pak me Mbreterine Franceze.

e ke gabim i Lebetit. Sigurisht qe e kane NJE GJE te perbashket : modelin, dmth Jul Qezarin (ose Carin, ose... ).

Car vjen nga Cesar

Kane te perbashket Carin, multi-etnicitetin....por po diskutojme per etnicitetin....ku dallohen per fundimisht si edhe elementin fetar...ndersa Francezet perzinin fetaret disident si Higuenotet, perandoria osmane pranonte Cifutet e perzene nga Spanja. Kjo sa per ilustrim por ene shume gjona te tjera.....Sigurisht qe e ke gabim.....por nuk e ben nga padija por nga qejfi qe ke te me kundershtosh.

Ne fakt nuk eshte se arbereshet e kane patur fushe me lule,krahinat fqinje u thone "albanesi" kur duan ti ngacmojne edhe sot pas 500 vjetesh..

Une nuk kuptoj njeher ku eshte qellimi? Se te pranosh faktin qe myslymanizmi eshte nje fe e adoptuar(e adoptuar keq,e qe nuk hodhi kurre renje edhe pas 400 vjetesh) ne mase ne shqiperi nga osmanet pas vdekjes se Skenderbeut(biles nuk eshte se kjo ndodhi qe te nesermen e vdekjes se tij), me dashje a pa dashje nuk eshte ndonje turp i madh them une..

...Ka vra posi nuk ka vra muslimane safi...Skenderbeu .....si Gjergj.Gjyshin e gjyshit te Qazim Bej Mlletes qe e qujshin ...Ilaqim Teqja , e vravi me doren e vet  tuj kullot lopen ke prroi Lalmit

....Per shpyrt te tij, pleqsia e Mlletes davi dy kazona hallve ..!Fargje prej saj nuk vu ne goje ...Kavrri Gjergj ! 

Ore po ca dreqin kazan eshte ky ke " zjarrm shqipfolesish"  ku " gatuhen " mulci breshkash, ene gjene te pazjera  xhanem ! 

Interesante se te gjitha keto videot "kunder kaurrit qe ju kundervu babe sulltanit" vijne nga pseudonime me germa arabe n'zemer apo faqe si Tetova ne Islam

PS: shf me kujdes videot e tjera postuara nga keta korraket dhe kuptohet qarte se me c'funderina kemi te bejme

E dashura Ketline!  Po te sjell nje dokument ku vertetohet se si i "masakroi" muslimanet Skenderbeu, ndaj mos flisni duke paare vidio turkoshakesh e vidio hoxhallaresh ne joutube... por lexoni dhe shfletoni dokumenta te shkruara te atyre koherave..qe te jeni me te besueshem

Nuk hapet alidemssmiley Jo me kot kur e shkruajta e shkruajta me pike cuditese ne fund, dmth jo se une e besova por me shume u cudita. 

Ka vrare me mijera myslimane shqiptare?!

Ka ndonje burim te shkruar per kete: dmth deshmi e kohes, kronike, dokument, leter e ndonje ambasadori etj. Apo keshtu thane nja dy veta ne gazete dhe digitalb.

Keto jane programe low budget te financuara nga gyzelistet dhe baba i anadollit per tju shpelare trurte robve...

Ka edhe nga keto, por ne anen tjeter duhet kuptuar se prej atyre pak deshmive qe ekzistojne mbi kohen e Skenderbeut, mund te flitet me siguri vetem per pak gjera. Dmth per fitoret e medha qe i rregjistronin atekohe menjhere, per fushaten e Italise, martesen, kohen e vdekjes dhe pak te tjera. Edhe sa femije kishte nuk dihet mire. Shkaku i vdekjes ? Disa thone se u semur, disa qe u helmua. Imagjino deri perpara pak kohesh e dinim sikur Skenderbeu eshte marre peng ne moshe shume te vogel, ndersa tani thone qe ka qene rreth 20 vjec. Dmth s'jemi te sigurte cfare ka ndodhur 20 vitet e para te jetes se tij, dhe do jemi te sigurte se cfare ka ndodhur menjehere pas marrjes se Krujes ?! Madje te japin edhe shifra; mijera shqiptare myslimane te vrare. Ej pike e zeze. Me pare kujtonim se gjithcka thoshte Barleti ishte e vertete, tani ka dale se gjysmen e librit e ka kopjuar nga kronika te Tit Livit, nese nuk gabohem.

tani ka dale se gjysmen e librit e ka kopjuar nga kronika te Tit Livit

smiley

Mos na e ler ngrehur me kaq, do thoshte Tropizma me fjalorin e vet evokues!

Kujdes se jo per me shume e hongri Kol Balla i shkrete. smiley

smiley Mire qe Peshku eshte vetem per te komunikuar me shkrim thuaj se do kishin ndodhur cudira.

P.S. Spiritus, bejme shaka, por per te qene serioz: shtjelloje pak me shume!

 

Po c melazem Tit Livi i shek 1 para Kristos me Skenderbeun o flori?
Nga e gjete kete te dhene?

E mire, plagjiatura ka sot e kesaj dite.Gjithsesi se dija si fakt te pikasur nga studiues te Barletit.

Normale, Barleti shkruante 50 vjet pas vdekjes se Gjergjit. Qe i bie se ato cfare kishte shkruar kishin ndodhur midis 100 dhe 50 vjet me pare. Dhe qe i bie me tej se nuk duhet te kishte shume te dhena te tjera pervec ngjarjeve me te rendesishme. Qe ta mbushte librin duhej bere plagjat.

Nuk jam i informuar se cfare ka kopjuar, sa e si por hamendsoj se ashtu sic kishte socrealizmi ca kanone, nje gjuhe dhe sintakse te caktuar (shqipja totalitare dmth), ashtu dhe ne latinisht, si gjuha zyrtare e kohes dhe kishes, besoj ka patur formula, kallepe te gatshme.Plus distanca nga koha e ngjarjeve , mungesa e kronikave  te sakta dhe fantazia jo aq pjellore,mesa duket,  e ka bere  Barletin ti drejtohet autoreve te tjere. E rendesishme eshte se vepra e   Barletit u perkthye ne vende te tjera dhe kronika e tij, si deshmia me e afert e ngjarjes, u be reference per studimet mbi Skenderbeun. Nga kjo pikpamje , ja kemi fal plagjiaturat para deshmise aq te vyer per ate kohe e me pas.

Ishin arberit e merguar ne Itali qe moren me vete kujtimet e Motit te Madh te Skenderbeut, De Rada qe e ringjalli ate mot e me pas Naim Beu. Populli yne vjershetor e heroik gati e kishte harruar Prijesin e vet.Dhe nga muza popullore heshti per Skenderbeun.

Po pra, gjerat dytesore. Pergjithesisht letrat (dmth Skenderbeu i shkruan Sulltanit ... Sulltani i shkruan Skenderbeut ... ) dhe te dhena te tjera pa rendesi.

Por gjithsesi se ikem nga thelbi: Imagjino sa e veshtire eshte te ndash te verteten nga legjenda apo plagjati ne vete tekstet e kohes, dhe shih ne anen tjeter sot kur del ndonjeri dhe te thote gjithe siguri "Pas marrjes se Krujes Skenderbeu vrau mijera shqiptare se ishin myslimane", se keshtu e ka lexuar nga dikush qe shkruan ne shekullin XX apo XXI, apo e ka degjuar nga dikush tjeter qe flet ne televizor.   

Problemi eshte se kur shkruehet historia , duhet  dalluar nga mitet, legjendat e tipit: me nje te rene te shpates cau shkembin mes per mes. Kurse  narrativa  kombetare eshte imagjinacion, e ngritur mbi fakte dhe mite. Fakt i pakundershteshem, themelor, eshte se Skenderbeu themeloi Beselidhjen e Lezhes dhe luftoi 25 vjet kunder PO. Pastaj sa i gjate ishte, sa e rende ishte shpata, i shkruajti leter sulltan pekmezit apo jo, keto mbeten anesore, diku pasaktesi historike e diku trillime mitike. Te gjitha kombet kane dale nga mitet dhe kane prodhuar mitet e tyre.

ja per keto gjera keshtu s'duheni humbur se lexuari juve. rrofsh!

ps. per gjate gjithe diskutimit.

Ketlina, ke shkruar 2 here qe gjoja Skenderbeu paska vrare mijera shqiptare myslimane. E thua seriozisht? Po e e di ti sa mijeshe ish GJITHSEJ popullsia shqiptare ne Kruje e perreth se e shfarose fare. Kryetrimit i duheshin ushtare e aleate, nderkohe qe shqiptaret historikisht nuk jane shquar per fetarizem te madh sepse motoja 'Ku eshte shpata eshte feja' ishte mbizoteruese ne raste urgjence dhe nuk e jepnin jeten kollaj. + Kryetrimi u rikthye ne TROJET e KANUNEVE ku edhe ai krijoi Kanunin e vet te Skenderbeut ku ne baze ish edhe gjakmarrja, ku gjaku zakonisht shkonte per gjak ku per 1 burre te keq te 1 fisi mund te vritej edhe burri me i mire i fisi tjeter. Pra nuk kish sesi kjo te ish strategjia e brendshme e Skenderbeu pasi 1) do hynte ne gjaqe te shumta qe mund ti sillnin vdekjen e shpejte dhe percarje te medha e deshtim 2) do shkelte nderin e burrnine e zakonit 3) ne asnje Kanun nuk ka elemente anti-muslimane, pervecse rrespekt per kishen e priftin, per mikun, per pronen e tjetrit, per gruan e tjetrit etj etj. + qe Skenderbeu ka luftuar edhe kunder princave rajonale italiane, serbe e greke per toka & aleanca.

+ Skenderbeu ish edhe ne kontakt me bektashizmin e jenicereve dhe sot do gjesh edhe pohime nga Kryegjyshet qe i japin Kryetrimit titullin misionari i pare i Bektashizmit. Katoliket e ortodokset e vleresojne per mbrojtjen qe i beri krishterimit e rikthimit tek rrenjet e te pareve, nderkohe qe te krishteret & muslimanet shqiptare e vleresojne per shpirtin e pamposhtur te shqiptarizmit. Biles edhe islamistat e radikalet shqiptare duhet ta falenderojne Heroin pasi ishte shpirti skenderbegas qe i ndizte shqiptaret ne kryengritje te vazhdueshme anti-osmane, nderkohe qe Porta e Larte u erdhi "hakut" me xhizjen & haracin & poshterimin & dajakun me te larte ne Ballkan qe detyroi shume stergjysha te kripto-kristianizoheshin e pastaj te muslimanizoheshin pasi edhe synetin e benin me detyrim ndonjehere.

cope letre nga Iskander Bey Arnavutlar

Letter from Skanderbeg to the Prince of Taranto:

Giorgio, gentleman of Albania, to Giovanni Antonio, Prince of Taranto, greeting.

... Moreover, you scorned our people, and compared the Albanese to sheep, and according to your custom think of us with insults. Nor have you shown yourself to have any knowledge of my race.

Po normalish qe e ka pase nanen serbe se i jati i tij ishte princ dhe do u martote me te rrengut te vet dhe jo thjeshte me noj cobaneshe edhe pse cobanesha mund te ishte shqiptare. Edhe sot e kesaj dite aristokracia evropiane martohet ndermjet seres se vet pa dallim kombesie.

Ja vure vulen Skenderbeut me 1 fjali moj Ketline. Shihe KETE FOTON (edhe ruaje diku kete skice historike) e nqs i ke syte e forte lexoje ne fund shenimin ne fine print per te kuptu se ca rrespekti gezonte Skenderbeu nder myslimanet shqiptare. Mos harro qe edhe nipi i vet Hamzai e tradhetoi e u bashkua me sulltanin ne betejen e Ujebardhes ku u kap rob, por daja Skenderbe e fali nga vdekja, ashtu sic edhe vdiq pa lavdi ne Turqi.

e vertete qe eshte nje cudi. Une prej kesaj verejtjeje hyra, lexova, hapa syte, me iku truri, u kenaqa 

Gjithe strumbullari i muhabetit vertitet rreth pyetjes:

Ideja dhe emocioni i kombit mund te motivoje me njerzit mbas luftes dyte botrore, dmth ne luften e ftohte si neshje me dy komtare: Moske-Washington?

Tjeter pyetje ne vazhdim:

Ideja e kombit mund te motivoje me njerzit mbas revolucionit demokratiko-borgjez te vitit 1989-te qe tregoi se ne njerzim kane ndodh ndryshime antroplogjike?

Shtruarja e problemit eshte pothuaj zgjidhja, keshtu duhet rrit pjaca e vizionit. Nuk zgjidhen me kjo pune me Skenderbe atlet te Krishtit me dishepuj atdhetare qe e quajne Krishtin bullshit, e as nga atdhetare laike me Skenderbe si bullshit shok Enver. Kjo situate absurde eshte bullshiti dora vete.

 

Skenderbeun e vënë ne diskutim vetem lepurekerit me tastare il polso mer jau.

Nje kjo, e dyta: I jati? Nje mut muti ishte, i dorezoi kalamajte sulltanit per motive te dobeta: ruajti çifligjet. Jo po seç na u mpleks dhe me ca zhapulane andej nga Serbia.

Pse morè, pak vasha ka Kanina?

Po komandohet ai miku mo, ja te na vec ti me ndonje italianke andej, ca ta bejme na, te te bejme hasha se nuk gjete nuse ne Terbac smiley

e drejte...dhe kete pisllek e bejme, po jo kaq fare, pa cipe...

Se na lind pyetja e tmerrshme:

Gjergji e kish inatin me Gjonin apo me turkun?

 

Ps: Si te quajne? Lungomare. Turke a kaurre? Nga bregu i detit. Kaurr jane te gjithe andej, po trima jane!

 

 

 

japme e marrme me ta smiley

smiley

Me rastisi te lexoj para ca kohesh nje artikull ke Vox per gjuhet, me beri ca pershtypje harta nr3 . Krejt zona e Athine-Atikise nen ngjyren bojeqielli te gjuhes shqipe

Po ti nuk ke pse lexon fare artikuj e shikon harta. Ja te themi ne qe kemi jetuar e kaluar,  ne ato vise. Shqip e ke me cdo krah ate zone, per te mos folur per zonen e Janines , Parges , Prevezes e Artes. Po bisedoja me nje cam ne Rraps (Anthusa greqishte) nje fshat mbi Parge. Ne shtepi shqip te gjithe , kur dilnin te kafeneja ruheshin,  nuk e perdornin , vetem ndonje fjal hidhnin shqip edhe pse te gjithe flisnin shqip. Pra si po thoja per biseden,  ai me thoshte se ishin grek dhe gjuha shqipe ishte gjuhe e pushtuesve shqiptare/turqeve, dhe se gjuhen greke prinderit e tij e kishin mesuar fshehur neper katoj se po ti kapnin pushtuesit shqiptare i vrisnin. Po mire o Andon i thash,  ti pse vazhdon e flet gjuhen e pushtuesve ne shtepi aq me shume kur ti nuk je as ne kufi me Shqiperin qe te kesh ndikim nga gjitoni? Dhe po do ta dish shkolla greke ka pasur kudo,  je vetem ketu ku jeton ti,  por edhe ne viset qe sot njihen si Shqiperi. Plus kesaj figurat e politikes dhe rilindjes shqiptare kane studiuar ne gjimnazin e vetem te kohes i cili ishte ne Janine , dhe ishte ne gjuhen greke. Aty pastaj nderronte biseda mbasi nuk i pelqente me debati rreth gjuhes shqipe , dhe pse ai akoma e fliste . E si ai me qindra mijra te tjere.

Halli eshte se Ballkanasit tregojne te gjithe te njejtat histori, por sipas versionit te vet.

Me pelqeu shkrimi !! Nuk me pelqen ky muhabet me kerkese llogarie(rasti i gruas me djemte) po nejse kot sa te harxhoj frymen.. Nje zgjidhje ka per mua,duhet bere shtet,nese reformat,thellimi e aplikimi i tyre me me shume vendosmeri e force vazhdon,shqiperia ka shume shance qe brenda nje 10-vjecari te behet pjese e BE-se..e aty mbyllet ky muhabet,kush do te behet grek le te behet e qendroj pastaj ..nuk ka gje..do bejme gezuar me uzo e jo me raki me ta !!

Kombi si cdo grupim ka dhe emocionet e tij. Por ne fund te fundit grupi reziston kur pjestaret e tij (mbasi behen te gjitha llogarite, interesa, emocione, penalltite e ikjes, etj.) u leverdis me mire te rrine ne grup sesa te dalin prej grupi. 

Keshtu cilesite e grupit varen nga individet, por ne vazhdim individe mund te mos u pershtaten me keto cilesi te grupit e te ikin. Pra eshte nje sistem i komplikuar me shume lidhje te kunderta, por qe si rezultat perfundimtar ka faktin nese robt duan te rrine ne grup apo ikin. Dhe kemi grupe qe shtohen e ca te tjere pakesohen.

Psh emigracioni masiv kryesisht u be e vazhdon per interesa ekonomike. Keshtu brezi i pare i emigracionit eshte shqiptar. Po i dyti? Pa folur me per te tretin e ne vazhdim, ku do permendet vetem si origjine. Ne duke qene minjte e eksperimentit, mund te na vije keq, por hej c'est la vie, tha. 

  

Stalker, më vjen keq që je përfshirë në logorrenë e zakonshme për turqit dhe myslimanët, kësaj here në një temë për shqiptarët dhe gjuhën shqipe në Greqi. Në temën e Maqedonisë mund të gjeni vend më mirë, por edhe tek poezitë e Traklit, ku përmendet një "bardhosh i huaj", mund të flitet për zhapzinj, lëkurerrët, e me radhë.

Trop, temen nuk e lexova ne fakt; seç i hodha nje sy skiç nja dy postimeve, dhe thashe te bej nja 5 minuta pushim. Po te le ti ? smiley

Faleminderit z. Kristo. Pervec se nje artikull i shkruar ne nje shqipe te bukur, ngre dhe nje problematik shume te njohur por pak te folur publikisht.

asnje zhgenjim nga komentet!  linja mucnaniste ''ca te keqe ka te jesh grek''  gezon  shendet te plote!

kemi identitet kombetar te dobet -thone,por jane kunder kombetarizmit qe mund ta forcoje!

nacionalizmi e beri greqine qe ishte nje konglomerat shqiptaresh ,cobenjsh  ne fillim dhe turko-kaukaziane ne vazhdim, shtetin me te sukseshem  ne ballkan.   po shqiperise ,pse ja i mohoni kete mundesi?  nuk flas per kategorine e tredhur ''usta'',po per shqiptaret qe kane bere  shkollen lubonja 

ben shume mire autori qe sqaron punen e greqise ,se ka shume ketu qe mendojne se greqia banohet nga greket,,

sa per shqiptaret e asimiluar eshte gjithmone perpara kategoria qe diku ne rrenjet e saj ka ndonje damar evgjiti,,

Artikulli eshte shume mire i shkruar dhe nje pasqyre e drejte e realitet shqiptare ne greqi. Megjithate nuk e kuptoj perse duhet vene alarmi? Cfare te keqe ka qe te rinjte me prejardhje shqiptare te jene krenare qe jane Greko-Shqiptare? Duam apo nuk duam realiteti eshte veshtire te fshihet dhe sa me shpejt te ndihemi rehat me te aq me mire eshte. Per 10 vjet brezat e rinj do shohin me habi se perse eshte gjithe ky debat midis dy vendeve? 

Kjo eshte dukuri botrore dhe jo vetem shqiptare. Vete Greket kane humbur me miliona njerez nga kombi i tyre ne vende si Amerika, Australia ( ku jane te paret per nga numri), Gjermani, Franca, Britania e kudo. Femijet e tyre nuk flasin Greqisht dhe nuk dallohen nga vendasit pervecse emrave (megjithe shkollat e kishat e tyre). Megjithese Greqia u zhvillua si vende pas viteve 80 shume pak u kthyhen dhe perkundrazi vjet ne Angli mbanin vendet e para se bashku me Italianet per nga punetoret e rinj. Nese shqiptareve ju jepen pashaportat rreth 50-70% e tyre do largohen nga geqia brenda vitit dhe kjo do jete fatkeqesia e shtetit Greke qe humbi nje shanc te arte ti perqafonte te rinjte me prejarrdhje shqiptare. 

 

 

 

Nje verejtje shume domethenese per diskutimin me lart se pse mer burr jau shqiptaret u asimiluan ne Turqi dhe jo ne Itali, terr ter terr mufka me teori shtet i centralizuar dhe federativ Kinostudjo Shqipria e Re.

Ne Itali shqiptaret katolike (bregdeti verilindor) u asimiluan krejt, ne jug rezistuan arbereshet si orthodhokse.

Keshtu i thoni faleminderit bullshitit fetar, sepse nga bullshiti keni rilindur.

Faleminderit Ron Jausmiley

 

Eh jo, gabim edhe ti shoku. S'ka te bej me fene, por kontekstin urban, ekonomik dhe social. Kane shkuar ortodoks sa te duash ne veri dhe kane hup  

Ashtu osht, ka hik ne veri edhe nji orthodoks dhe ka hup ne kontestin urban, ekonomik dhe social. Me ka thon baba mue.

Urban, ekonomik dhe social eshte nje formule kabalistike kontemporane per te leshur tymra maskues sa here qe kthjellohet peisazhi. Dhe kete pune e bejne intelektualet e shquar, veçanerisht specialistet.

Ortodoksit ne pergjithsi emigruan ne jug, sepse jugu binte nga Brindizi, ndersa Shkodra katolike ishte Venecia e dyte.

Pse arbereshet i ke orthodhokse? Apo prej kontestit socio-politik dhe socio-ekonomik?smiley

 

Heretiko perderisa je vete ne Itali e kupton shume mire per cfare konteksti e kam fjalen. Pastaj sa per katolike dhe ortodokse atekohe shumica derrmuese e shqiptareve ishin ortodokse. Sa per Shkodren qe thue ti, ... po ca lesh Shkodre ?  Shkodranet nuk flisnin shqip kur ishin ne Shqiperi, jo me te flisnin ne Itali.

Sa per ortodokset ne veri te Italise, futi nje kerkim fjales "stradioti" ne google dhe ke per te marre qe vetem ushtare shqiptare ortodokse ne Italine e Veriut ka pasur me dhjetra mijera, per te mos folur sa kane ikur pas braktisjes se zoterimeve venedikase ne More.

Po po e kuptova se e ke fjalen qe veriu i Italise eshte nen kontestin industrial te Fiatit katolik, ndersa jugu jane napoletane orthodhokse qe shesin cinare, dmth dora jone, Kominati i Traktorave me gjujt me llastiqe, afer kryegjyshates bektashijve, y çer gallate.

Sa shume qe perpeliteni per te interpretuar faktin qe arbereshet jane orthodhokse dhe kane rezistuar asimilimit ne saje te ketij fakti, pertej çdo kontesti abrakadabra sociopolitik socioekonomik.

Meqe je historian te ndihmoj me nje fakt qe nuk e dike. Te Kujtimet e Kazanoves, autori tregon se ne rrethinat e Venecies banonin komunitete shqiptaresh. Veti e tyre, qelbeshin ne ere hudhra.

 

Mire, si e shpjegon qe ortodokset e Morese u asimiluan ne Venedik ndersa kroatet katolike nuk u asimiluan ne Italine e Jugut? http://en.wikipedia.org/wiki/Molise_Croats

PS. po pra qelbeshin ere hudhra, ishin te gjithe analfabete, dhe ishin nga Himara nese nuk gabohem. Dmth ortodokse. Ku i ke tani? Te gjithe te asimiluar.

Shif se me lart ankohesh qe nuk kemi dokumenta per Skenderbeun, tani del se di se ku kane emigruar katunaret e Shqiprise.

Shkodra ka qene e Venedikut mer burr, dhe vetem Migjeni ka qene orthodhoks ne Shkoder.

Neqoftese shqiptaret nuk u asimiluan per shkak te gjuhes dhe fese (plus kontestin socioekonomik dhe sociopolitik te 500 vjet me pare qe e njohim ezber), kroatet nuk u asimiluan per shkak te gjuhes. Cfar ka ketu per te deduktuar se meqe shqiptaret orthodhokse rezistuan, atehere te gjithe shqiptaret deri ne Venedik kane qene orthodhokse.

Biles edhe Joti ka qene orthodhoks, bizantin, donte me ja hudh Papes, po Papa nuk e hongri ate tek se kishte qene pirat para se te behej Pape.

Edhe shkrimi i postuar kete don te thote, qe shqiptaret ne Greqi jane asimiluar si orthodhokse.

 

Po mire pra, se shkruajta qe fushata e Gjergjit ne Itali eshte pak me mire e dokumetuar. Ti mendoje si te duash, por tjeter gje ka qene te banoje ne rreze te nje mali ne Kalabri dhe Sicili dhe tjeter te banoje ne rrethinat e Venecias dhe Milanos.  Feja ndoshta ka pasur rolin e saj, por me siguri ka qene nje rol me i vogel se izolimi, varferia, konteksti gjysme feudal etj, qe kane ndihmuar me shume ne konservimin e gjuhes dhe kultures arbereshe. ne Italine e Jugut.

Ti ngatrron kontestet, sot me dje, njesoj si Spiritus me idene e kombitsmiley. Qe Italia e jugut ka qene feudale eshte nje rrene madheshtore garibaldine risorxhimentaline. Ndoshta ka qene me feudale Veriu, tjeter pune se çfar thone e çfar bene piemontezet. Gjithsekushi terheq nga vetja, njesoj si tek ne me malok dhe lap.

Per kontestin e malit ke te drejte, problemi eshte se rreze mali ke ne tere gadishullin Apenin.

Feja jo ndoshta, por e sigurte qe ka pas rol te madh. Mos ngatrro kontestet e shqiptareve moderne amerikane O Rono, me shqiptaret mesjetare obskurantiste.

 

smiley Nuk dua te filloj te merem me historine e Italise tani, po prape nuk mund te krahasojme Venecien, Milanon dhe Firencen qe duhet te kene qene atekohe qytete nga me te pasurat dhe te zhvilluarat ne bote, dhe qe sollen Rilindjen ne te gjithe Europen me rrezet e maleve ne Italine e Jugut.

Artikull interesant, i hidhur por realist. 

Turqia nuk lejon shkollën shqipe.

Në Turqi jetojnë rreth 6 milionë shqiptarë të harruar apo asimiluar; atyre nuk u lejohet ta mësojnë gjuhën shqipe as si gjuhë të huaj. Nëpër shkolla publike e private, si dhe universitete mund të mësohet anglisht, frëngjisht, gjermanisht dhe italisht, por sistemi arsimor turk nuk e lejon shkollimin në gjuhën shqipe.

Në asnjë universitet turk nuk ka katedër të gjuhës shqipe, kur vetëm në Itali ka shtatë të tilla. Katedra të gjuhës shqipe ka edhe në disa vende të tjera, ku prania shqiptare është shumë e vogël ose pothuajse mungon si në Rusi dhe në Kinë.

Njohjen e minoritetit shqiptar dhe gjuhes shqipe ne Itali e ka bere Musolini.smiley

Per inot te fashios shok Enver i dha te drejtat Dropullijve.

 

    Figura e Gjergj Kastriotit eshte e vetemja figure Nacionale e mesjetes tone , e cila ju kundervu percarjes feudale dhe arriti te krijoje shtetin e pare Kombetar, ne situata aqe te veshtira sic ishin ato te gjysmes dyte te shekullit 15 - te.Opinionet qe kane lexuar dicka nga ajo histori nuk duhet te guxojne te prallisin por te nxjerrin perfundimet qe arriti te jepte kollosi Noli, mbi aftesite shtetformuse te Gjergj Kastriotit, rrjedhe e aftesive dhe veprimtarise Tij, jo vetem ushtarake por edhe politike; per ceshtjet aqe te mprehta  ....edhe te dites, kur vjen ne diskutim problemi i kufinjve historike qe kishin  patur shtetet feudale - mbreterite mesjetare shqiptare.Noli i shtjelloi mjeshterisht ato ide nisur prej mbresave te thella, kontrasteve  te forta   qe krijon e kaluara historike ne krahesim me ate te shteteve fqinje ballkanike si dhe me zhvillimet politike te dites, ku keto lloj opinionesh alla chmidt e marrin rrugen per diku...ne nje fare koshi ..

   Figura  e heroit tone kombetar, konsidetatat per shtetin kombetar qe ai krijoi, jane  nje"  Apoteoze  " e bashkimit ne nje kom.Mbeten  " Traktati i pare politiko-  historik i kombit shqiptar, dhe nje grusht turinjve per shpifjet denigruese te fqinjeve tane , per mungesen e aftesive shtetformuese te shqiptareve, more i dashur Spiritus

Figuren e heroit tone zoti Grava me mire se Noli e ka shtjelluar Virgjil Kule,me librin "Kryqtari i Fundit",ku Gjergji del si politikan kalibri,qe arriti tu imponohej edhe mbreterive te fuqishme dhe praktikisht ngelet politikani me i madh shqiptar i te gjitha koherave me Fadil Hoxhen ne vend te dyte.

Fatkeqesisht akoma shqiptaret kane ne mendje imazhet e filmit 'Skenderbeu" ku Gjergji hante buke misri dhe bente mundje dore me barinjte dhe vetem fjala shoku Gjergji mungonte.

Skenderbeu ka qene mbret dhe si i tille kishte kancelari,ambasadore e shume gjera te tjera qe zoti Kule i ka shtjelluar mire dhe qe fatkeqesisht nuk jane dhene as nga Noli as nga Naim Frasheri me shoke.

Ne kohen e mbreterise kishim ne Korce bulevardin "Leka imadh" dhe ekipe me emrin Pirro i madh".
Ne shtypin e kohes Aleksandri i madh dhe Pirro jane trajtuar si shqiptare te medhenj,me pas monedhen e patem lek,mbretin Leka,fytyren e Aleksandrit te Madh e kemi ne cdo ministri te ndertuar ne ate kohe.

Ne kohen e diktatures Leka dhe Pirro u lane ne harrese dhe mbeti vetem Gjergj Kastrioti,u hoq emri "Leka i madh" shetitores se Korces dhe ju vendos bulevard Republika.

Tani Leken e kemi nisur me pushime mes Greqise dhe FYROM-it dhe Pirron e kemi shpallun non grada.

Dhe pastaj thoni perse Greqia nuk ben qef me ne...

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).