Teolog, ish-sekretar i përgjithshëm i Komuniteti Musliman, Gjinishi flet në këtë intervistë për temat e mëdha të luftës dhe të religjionit, si edhe impaktin e tyre në shoqërinë shqiptare.

Muaj më parë, kur në Lindjen e Mesme u shfaq fenomeni ISIS, pati dhe ka ende shumë debate, në lidhje me rrezikun real që ai paraqet për vendet europiane. Afrimi i këtij grupimi terrorist me brigjet e Mesdheut ka shtuar frikën për vendet e Europës Jugore. Sa real është ky rrezik sipas jush?

- Është një shqetësim real. Do të doja shkurtimisht të shpjegoj c’është ISIS për të kuptuar më qartë rrezikun. Fytyra e shëmtuar kriminale estremiste e ISIS është pasojë e një doktrine të deformuar e cila rishfaqet sa herë gjen ambientin e përshtatshëm. Është një lloj inkuizicioni ku njerëzit performojnë dhunshëm ligësinë e injorancën e tyre në emër të fesë. Besimet abrahamite janë larg këtyre mendësive. Doktrina të tilla janë shfaqur përgjatë historisë si deviacione në perceptimin e hyjnores.

Cdo gjurmë e historisë së njerëzimit flet për marëdhënien e tij me hyjnoren. Pavarësisht formës, hyjnorja e ka shoqëruar gjithnjë njeriun përgjatë të gjitha etapave kohore që nga ekzistenca e tij. Edhe manipulimi i hyjnores është po aq i vjetër. Ai është një proces, produkt i marrëdhënies së deformuar që krijon njeriu me besimin. Gjithësesi, pavarësisht kohës dhe formës në të cilën shfaqet manipulimi në fe vjen si rezultat i keqinterpretimit apo keqkuptimit. I qëllimshëm qoftë ose jo ai ka një ndikim thelbësor në formimin e personalitetit dhe sjelljes së individit (besimtar). I shtrirë në kohë dhe i përhapur kudo, ky fenomen bëhet shqetësues për shkak të impaktit negativ të brendshëm që krijon tek vetë individi besimtar, i cili fillon më pas të shfaqet dukshëm në sjelljet dhe marrëdhëniet e tij me të tjerët, fillimisht me besimtarët, në familje, pastaj me komunitetin përreth e kudo. Manipulimi në cështjet e besimit con në mënyrë të patjetërsueshme në krijim doktrinash. Këto doktrina përcillen në formë kauze tek besimtarët, të cilët në shumicën e rasteve janë pjesa më e keqpërdorur. Një komunitet besimtarësh i indoktrinuar përdoret lehtësisht në kauza të manipuluara. Në të gjitha rastet fenomeni ka prodhuar terror, dhunë e konflikt të armatosur. Aktualisht vihet re një stad i ri i ekstremizmit fetar me dy tipare kryesore, modelin dhe shtrirjen:

1. Si model, po transformohet nga kauzë/ burime njerëzore/ organizata rekrutimi/ financim, në doktrinë/ indoktrinim/ inisiativë personale.

2. Si shtrirje nga lokal/ nacional, në rajonal/ internacional.

Ky transformim është rezultat i ndryshimit të referencës, nga kauzë në doktrinë.

ISIS që në fillesat e tij ka shfaqur tipare uzurpuese e kolonialiste. Ai është pjellë e doktrinës tekfiriste. ISIS nuk ka vendlindje, por kërkon të lindë në cdo vend, kudo ku ka fole doktrina e tij. ISIS nuk ka bazë, themel, por tenton të ngrihet mbi rrënojat e shkatërrimeve të tij. Në mungesë të një arsyeje reale, fallsifikon universalitetin fetar islam për të justifukuar marrëzinë e “pushtimit të botës” në emër të shtetit islam. Është pikërisht kjo marrëzi doktrinare që rrezikon. Që në fillesat e tij shfaqi hapur, nëpërmjet “kalifit” të vetëshpallur Al Bagdadi, qëllimet ekspansioniste. Që të jemi të qartë: ISIS nuk ka potencial për të sulmuar asnjë vend, por arma e tij janë viktimat që kanë ngecur në rrjetën e manipulimit fetar. Prezenca e doktrinës, njerëzve të doktrinuar dhe kauzës së manipuluar kudo në botë, përbëjnë rrezikun real. Rekrutët nga vendet europiane pranë ISIS janë dëshmi e prezencës së doktrinës së ISIS-it në Europë. Nuk do ta quaja shqetësim, por rrezik. Ata që goditën në Francë mund të godasin tjetërkund. Do të jetë i vështirë cmontimi i tyre vetëm nëpërmjet institucioneve të sigurisë. Përderisa kemi të bëjmë me një doktrinë, është imediat trajtimi teologjik i fenomenit, qartësimi i besimtarëve. Ka nevojë për një angazhim serioz të mendimit fetar rreth këtij shtrembërimi kriminal, në mënyrë që doktrina të asimilohet. Kjo metodologji do të jetë efikase për parandalimin e shtrirjes së fenomenit dhe zhdukjen e tij.
 
 
Shqiptarët dhe boshnjakët janë të vetmit popuj në Europën e sotme gjeografike, me shumicë muslimane. Cila është pozita e tyre, në këto zhvillime të reja të rrezikshme në Lindjen e Mesme dhe më gjerë në botën islame?

- Realiteti sirian është pasqyta e vërtetë e ekstremizmit tekfirist. Njerëz nga e gjithë bota, të indoktrinuar, kanë prodhuar këtë realitet makabër e kriminal. Ai është argument praktik i doktrinës së tyre, dhe në të njejtën kohë edhe vizioni se si e perceptojnë botën të gjithë ata që kanë këtë doktrinë në mendje kudo qofshin në vendet e tyre.

Ne dhe boshnjakët jemi popuj me mazhorancë muslimane dhe kemi një numër të konsiderueshëm që luftojnë përkrah ISIS, por nuk jemi nga vendet më të prekura. Anglia, Franca e Gjermania kanë numrin më të madh. Leximi i hartës gjeografike të fenomenit, referuar raporteve shumicë-pakicë hedh poshtë cdo paragjykim se fenomeni ushqehet nga shumicat muslimane. Ai depërton aty ky gjen hapësirat e përshtatshme duke shfrytëzuar pakënaqësitë apo vështirësitë social-ekonomike.

Dy janë faktorët  që ndikojnë në shtrirjen e fenomenit në Europë: mungesa e integrimit në shoqëri dhe islamofobia. Aktualisht islamofobia është shfrytëzuar mjaft nga propaganda e ISIS-it, i cili kamuflon fetarish qëllimet e tij politike. Të dyja ushqejnë njëra-tjetrën me ekstremizma që dehumanizojnë shoqëritë. Opinioni i përgjithshëm është kundër këtyre sofizmave estremiste. Shqiptarët muslimanë nuk e kanë parë ndonjëherë Europën e Perëndimin në përgjithësi si armik. Është një zgjedhje që ne, për cudi të të gjithëve, e kemi bërë lehtësisht, që në ngjizjen e shtetit, para 100 viteve. Edhe atëhëherë kur Europa mund të paragjykonte diversitetin fetar si shkak penalizimi për shqiptarët ne nuk e kemi e patur këtë ngarkesë. Më vijnë ndërmend vargjet e Dalliut, i cili e shikonte si partner strategjik skajin më të largët të perëndimit SHBA-në kur thonte: 

Në qoftëse vjen paqja tek ne
vjen vetëm nga bota e re 
vetëm nga Shtetet e Bashkueme 
vjen kjo gja e ngushëllueme...

Në mënyrë të padiskutueshme ne jemi një vend europian. Diversiteti fetar nuk na armiqëson me askënd. Besimet nuk kanë këtë qëllim. Ai ekziston me shekuj në cdo vend pavarësisht raportit mazhorancë-minorancë. Bashkëjetesa fetare tek ne është imuniteti historik i diversitetit fetar. Në Lindjen e Mesme ky diversitet ka bashkëjetuar në paqë për shekuj me radhë, ashtu sikurse është cënuar nga interesa politike hera-herës. Është rajoni më i vjetër i diversitetit fetar në botë. Është djepi i besimeve abrahamite. Muslimanët përgjithësisht e shohin me kriticizëm ngathtësinë diplomatike e politike ndërkombëtare në trajtimin e konfliktit.

Cështja kërkon një impenjim gjithëpërfshirës më të madh. ISIS është një stisje e shëmtuar që nuk ka asnjë lidhje me të vërtetat fetare. Muslimanët, dhe pse nuk e ndjejnë veten fajtor, ndihen disi të turpëruar nga manipulimi i turpshëm me fenë. Në Kosovë e Maqedoni situata është më e agravuar. Politika kosovare hera-herës tenton të mbulojë dështimet e saj me show mediatik religjioz. Pavarësisht pakënaqësive të performancës politike, apo sulmeve islamofobe shpesh subjektive nëpër media, ka një frymë radikaliste të pajustifikueshme në ligjërimet fetare. Mungon disi orientimi teologjik nëpër predikime.  Është papjekuri fetare, adoleshencë emocionale, qëndrim antikombëtar, të kërkosh të drejtat e tua në protesta me flamuj të huaj. Në Bosnje cështja është ndryshe. Nuk po e kapërdijnë dot të kaluarën që po i mban peng. Akoma një pjesë e madhe e opinionit boshnjak bën fajtor heshtjen europiane për masakrat që ndodhën gjatë luftës. Bosnja ka mbetur e izoluar dhe klasa politike nuk po gjen kurajon, ndoshta dhe mbështetjen e duhur popullore, të orientojë saktë të ardhmen e vendit.

Ballkani mbetet i trazuar, kur mendon se serbët nga ana tjetër luftojne përkrah Rusisë në Krime e Asadit në Siri. Kjo tregon se sa i ndarë vazhdon të jetë Ballkani dhe në cështje jashtë rajonit, të cilat reflektojnë ndasi në zgjedhje e mentalitete që flenë në pritje.

Si e keni parë numrin jo të vogël të rekrutëve të ISIS që kanë dalë nga Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia? Çfarë na tregon ky fenomen?

- Ne jemi të prekur nga doktrina estremiste tekfiriste. Është e izoluar, e lokalizuar, por prezente. Asnjë vend nuk është i imunizuar ndaj fenomenit. Është një problem që na përket të gjithëve, sepse realiteti fetar shqiptar në shekuj është një strukturë e qëndrueshme, e cila bazohet në bashkëjetesë e harmoni, dhe si e tillë na prek të gjithëve pavarësisht zgjedhjeve që kemi në raport me religjionin. Duhet theksuar se tek ne fenomeni është i lindur (radikalizmi) nga ligjërimet fetare dhe i huazuar (ekstremizmi) nga eksperienca fetare të ndryshme jashtë vendit, por gjithësesi mbetet i lokalizuar. Ka patur një sërë anomalish në funksionimin e institucioneve, të cilat me mosveprimin e tyre krijuan një boshllëk të mjaftueshëm për shfaqen e ekstremizmit.

Mungesa e kontrollit të territorit (objektet e kultit) nga institucionet përfaqësuese të besimit, Komuniteti Musliman. Ato funksionojnë me një hirearki të përcaktuar që fillon nga funksionari më i lartë, kryetari, nëpërmjet strukturave përkatëse përcillet deri tek punonjësi më i thjeshtë dhe ka për qëllim organizimin, orientimin dhe kontrollin e të gjithë aktivitetit fetar. Asnjëherë këto institucione nuk shfaqën ndonjë shqetësim deri kur rasti i dy xhamive (Unazes dhe Mëzezit), apo arrestimi i imamëve në Kosovë, u bënë objekt i institucioneve të sigurisë.

Si pasojë e mungesës së kontrollit ka ardhur dhe mungesa e autoritetit institucional që reflekton ftohje dhe largim të besimtarëve nga institucioni përfaqësues dhe shpesh është shfaqur edhe si mosbindje. 

Mungesa e profesionalizmit dhe e trajtimit teologjik të cështjeve të ndryshme problematike si një standart i domosdoshëm referent. Në Shqipëri, KMSH është mjaftuar me deklarata për shtyp pa u marrë me thelbin e problemit për të ofruar zgjidhje nëpërmjet predikimit fetar. Nuk ka trajtime teologjike nëpër objektet e kultit për fenomenin e ekstremizmit si doktrinë, që besimtarët të qartësohen. Ka një mungesë totale të përballjes me fenomenin. Asnjë konferencë, tryezë diskutimi apo dhe simpozium të hapur publik rajonal për të diferencuar hapur dhe qartë besimin islam nga doktrinat me të cilat kamuflohet ekstremizmi e terrorizmi. 

Lejimi nga komunitetet përkatëse fetare i përdorimit të objekteve të kultit jashtë funksionit të tyre për interesa politike. Nëpër mimbere, gjatë zgjedhjeve bëhen thirrje të hapura për orientimin e votës së besimtarëve drejt një force politike të caktuar.

Ligjërimi fetar abuziv, intolerant, emocional, i pakontrolluar, me qëndrime radikale ekstreme që lancojnë praktika që nuk i përshtaten realitetit, kulturës dhe ambientit shqiptar.

Keqpërdorimi (tek ne) nga politika i aktiviteteve e ceremonive të ndryshme fetare për të sulmuar apo fajësuar politikisht rivalët partiakë mbi moszgjidhjen e problemeve, të cilat shqetësojnë besimtarët, përvec shkeljes së parimit të laicitetit, ushqen radikalizëm dhe militantizëm partiak në komunitetin e besimtarëve.

Fjalori partiako-politik në ambiente religjioze nxit të ashtuquajturin islamin politik. Tendenca e herëpashershme e inisiativave për një parti fetare muslimane nuk është vetëm një imitacion i huazuar nga jashtë vendit, por dhe një frymëzim nga fjalori religjioz i pavend që përdor politika si një mënyrë e rivalitetit partiak, një tentativë e cila konsiston në imazhin e partive pro dhe kundër feve apo një komuniteti të caktuar.

Islami politik po shihet si një model i mundshëm si pasojë e korrupsionit, dështimit të luftës ndaj tij, humbjes së besimit në gjyqsor, politizimit të institucioneve të pavarura, etj. 

Mosfunksionimi në nivelet e duhura të institucioneve të sigurisë për shkak të mungesës së ekspertëve përkatës. Ato vepruan vetëm pasi mediat e huaja raportuan prezencën e luftëtarëve shqiptarë në Siri, ndërkohë që për vite të tëra predikimet e dhunshme, intolerante, ekstreme, radikale, nxitëse të urrejtjes fetare ishin publike, madje të dokumentuara edhe në blogje e forume. Parandalimi nuk ndodhi, megjithëse ishte krejtësisht i mundshëm.

Blogjet e forumet në internet janë një burim i madh i keqinterpretimeve e manipulimeve fetare dhe një mënyrë e indoktrinimit dhe rekrutimit. Fenomeni jo vetëm na gjeti të papregatitur, por me veprime e mosveprime institucionesh përgjegjëse fatkeqësisht i kemi dhënë hapësirën e nevojshme. 
 
Cila është sot gjendja e klerit musliman në Shqipëri? Si "qeverisen" muslimanët e këtij vendi nga autoritetet e tyre zyrtare?

- Kritike. Shqipëria ka teologë mjaft të pregatitur, por mungon orientimi, organizimi dhe mbështetja institucionale e tyre. KMSH nuk gëzon respektin dhe reputacionin e duhur tek besimtarët. Lidershipi fetar nuk ka profesionalizmin përkatës që kërkon një institucion i tillë, sidomos përballë sfidave globale. Është i mbyllur në selinë e tij, i shkëputur nga problemet reale që shqetësojnë besimtarët. Ineficient në përballjen me fenomenin e ekstremizmit. Media ka pjesën e vet të përgjegjësisë për t’i ofruar KMSH hapësirat e nevojshme të komunikimit të gjerë me publikun në një situatë të nderë si kjo. Politika i ka shfrytëzuar negativisht dobësitë e Komunitetit për interesat e saj. Komuniteti duhet të dalë menjëherë nga guacka ku e ka futur veten: i ka të gjitha mundësitë për ta bërë këtë. Është në të mirën e tij, të besimtarëve dhe të vendit. Boshllëkun e krijuar nëse nuk e rimerr Komuniteti, do ta uzurpojnë ekstremizmat dhe kjo do të na kushtojë të gjithëve. Është në reputacionin e tij prevalimi mbi ndasitë dhe sektarizmat. Bashkëjetesa fetare në Shqipëri ka modelin e saj, cdo eksperimentim mund ta cënojë.
 
Më në fund Tirana do e ketë një xhami të madhe, pikërisht në zonën e Namasgjasë. Ju keni qenë kundër vendit ku po ndërtohet xhamia. Keni ndryshuar mendim sot?

- Jo. Për arsye të bëra publike me kohë. Ndërtimi në Namazgja, jo vetëm që filloi si një diversion politik me qëllime partiake elektorale banale, por fshiu nga kujtesa historike një nga pak trashëgimitë kulturore religjioze të kryeqytetit. Feja ka dimension kulturor, i cili përjetësohet dhe në simbole. Ato janë shtylla historike që përcojnë vlerat shpirtërore ndër breza. Namazgjaja edhe si park fliste më shumë. U përkiste të gjithëve.  
 
Në një numër të revistës kemi trajtuar faktin e pazakontë, se të gjitha institucionet kryesore fetare, janë ndërtuar në hapësira publike, që dikur kanë shërbyer si parqe, fusha sportive etj. A është  e drejtë kjo, sipas jush?

- Ekuptoj shqetësimin tuaj. Sigurisht që nuk është e drejtë. Nuk duhet të fajësojmë komunitetet fetare për këtë. Ato ndoshta janë pjesa më e persekutuar e diktaturës komuniste. Nuk është faji i tyre që politika ka vonuar progresin e këtij vendi në të gjitha sferat. Planet e rregullimit të territoreve mungojnë dhe sot. Kullat, billdingjet, pallatet e ndërtuara vend e pa vend nuk janë si kishat e xhamitë. Ato nuk ishin, por pushtuan sheshet publike, ndërsa xhamitë e kishat ishin dhe u shkatërruan barbarisht nga sistemi... Sigurisht që një plan rregullimi i mirëstudiuar mund ta kish anashkaluar këtë debat të ndjeshëm sot, por gjithësesi fajtor për këtë katraurë urbane nuk janë komunitetet fetare.  
 
Marrëdhëniet e klerit musliman me Turqinë dhe vendet e Gjirit kanë qenë gjithnjë objekt dyshimesh, paragjykimi dhe historish konspirative. Ju si e shihni rolin e kësaj pjese të botës ndaj procesit të konsolidimit të klerit musliman në vendin tonë dhe në rajonin e Ballkanit?

- Komuniteti musliman nuk mund të ringrihej pa ndihmë nga jashtë, ashtu sic ndodhi dhe me komunitetet e tjera fetare. Problemi qëndron në mënyrën e bashkëpunimit. Komuniteti musliman nuk pati hapësira zgjedhjeje, por ishte i detyruar të bashkëpunonte me cilindo që erdhi në Shqipëri. Mungesa e një kornize ligjore shpesh e vuri në vështirësi përfaqësinë e muslimanëve si institucion, megjithatë ai e ruajti identitetin e tij. Vitet e para të demokracisë sollën fondacione fetare e humanitare arabe, turke, europiane etj. Dominonin ato arabe. Ambienti shqiptar ishte totalisht vakum, dhe këto kishin hapësira plot në aktivitetin e tyre. Sigurisht ardhja e tyre nga vende me tradita fetare të ndryshme nga ne, reflektoi në realitetin tonë. Shfaqja e rrymave dhe shkollave fetare ndryshe nga trashëgimnia jonë, i dedikohet kësaj periudhe. Megjithatë ata kanë një rol të vlerësuar në ringritjen e jetës fetare, sidomos të objekteve të kultit.

Pas ngjarjeve të Shtatorit, roli i tyre u reduktua në minimun. Dalëngadalë vendin e tyre e zunë fondacione të tjera, kryesisht turke. Të jemi të qartë: Shqipëria nuk është më vend i mbyllur. Jeta religjioze evoluon vazhdimisht edhe në vende më stabile sesa ne. Cështja është se c’raport   kanë këto ndryshime me vetë religjiozen. A janë brenda kontureve religjioze apo thjeshtë fasadë? Këtu duhet të jemi të kujdesshëm. 

Ka një shqetësim ditët e sotme mbi “otomanizimin e ballkanit”. Nuk është një tezë pa gjë. Është normale që shtete të fuqishme si Turqia të shtrijnë influencën e tyre në rajon, por kjo nuk është arsye për të zhbërë historinë dhe të cënojë identitetin tonë. Prej kohësh në botën fetare ballkanike flitet për influencën e lëvizjes gyleniste apo “Perandorisë Gylen”, e njohur ndryshe si “struktura paralele”. Ayhan Demirr, analist i cështjeve të Ballkanit pranë gazetës Yeni Akit, denoncon në një shkrim të tij ndikimin e kësaj lëvizje në Ballkan, ku Shqipëria zë vendin e parë. Po t'i referohemi përplasjes së kësaj lëvizjeje me qeverinë turke, sigurisht kjo duhet të na shqetësojë. Akuza e shtetit turk për krijimin e strukturave paralele të gylenistëve është e rëndë. A e imagjinonin dot se cfarë mund të ndodhë në Shqipëri? 

Prandaj KMSH duhet të bëjë kujdes në zgjedhjen e partnerëve, por edhe institucionet e sigurisë duhet të vigjëlojnë ndaj problematikave globale dhe rajonale, të cilat mund të cënojne sigurinë kombëtare. Pa pavarësi fetare nuk ka pavarësi kombëtare.

57 Komente

smiley

Me ne fund! Pac kemben e mbare, zotni!

RESPEKTE!

Nuk ta kuptoj fare po fare kete "Me ne fund!". Gjinishi ka shume kohe qe ka dale hapur kunder ISIS dhe biles ne nje debat te para shume muajve te Dudushi, i lutej nje kllufi nga ata te xhamise se paligjshme te Unaza Re, qe te denonte sjelljen e ISIS. Biles kete e bente shume me me men se une e ti, psh, qe do e kishim sha mare e prape ate tipin.

Nejse eshte nje problem i modh kjo bindja jote se ISIS o nje problem myslimon dhe duhet qe myslimonet te distancohen prej tij. Per menimin tim ISIS eshte problem i cdokujt qe ka nje minimum njerzilliku ne vetvete dhe sigurisht duhet ta kene akoma me problem ata qe jane besimtare (pavaresisht te kujt feje) e qe teorikisht njerzillikun duhet ta kene me doza me te theksuara se mesatarja. Eshte fiks fare si ekuivalenti i tij sionist, shteti gjenocidial i ISraelit, te cilin duhet ta kete problem cdo njeri qe di kuptimin e fjales njerzillik.

 

As une s'te kuptoj ty, por aftsia jote me zgjidh integrale te rastesishme, me bon te ndalem ne te moskuptumen smiley

ndalu beg, se ka hendek, i them vetes. le te rrime secili te e vetja.

meqe ra llafi, ato integralet e rastesishme ishin vertet kollaj me u zgjidh, kishin vetem nji marifet te vockel, nga ato qe menia ballkanike i kap periher, dhe qe fqinjerojn me hilen, edhe i lujta n'myth ato te klases (pedagogen perfshi), se ia jepsha ne dore per dy minuta copen, mesatarisht smiley 

Nejse eshte nje problem i modh kjo bindja jote se ISIS o nje problem myslimon dhe duhet qe myslimonet te distancohen prej tij. Per menimin tim ISIS eshte problem i cdokujt qe ka nje minimum njerzilliku ne vetvete

Per mendimin tim modest, nuk e ka keq emigranti. Ka efekt krejtesisht tjeter kur vete myslimanet, pra "te llojit" kritikojne ISIS. Dihet qe te tjeret do e kritikojne, por kritikat e jo-myslimaneve s'e kane aq force. Psh a ka te njejtin efekt nese Berishen e kritikon, fjala vjen, Topalli, apo kur e kritikon Bracja? Si dhe mos harro qe nese ngrihet komuniteti mysliman kundra ISIS atehere propaganda kundra ndihmon qe me pak mendjeshpelare te bashkohen me ISIS.

ISIS është një stisje e shëmtuar që nuk ka asnjë lidhje me të vërtetat fetare

 

Faleminderit zoti Gjinishi

Zoterise bravo i qofte se ve gishtin ne disa pika te nxehta te ferkimit mes komunitetit musliman dhe opinionit, kurse kjo e te vertetave fetare eshte si pa peshe kur vjen puna per lajme si keto (qe hapin gazetat):

http://palermo.repubblica.it/cronaca/201...

Meqe peshen e të vertetave fetare e rrenokan faqet e para të të perditshmeve, edhe une mund ti lejoj vetes të them se, fakte të tilla nuk jane vecse perjashtime qe konfirmojne rregullen : ISIS Nuk ka asnje lidhje me të vertetat fetare.

Gazeta eshte lutja e mengjezit te njeriut modern.

                                                                             Hegel

 

Ngjarje te tilla si ajo e gazetes jetojne jashte Isis-it, se sikur ky (isis-i pra) te ishte vendi ku qenkesh permbledhur aberranca fetare e njerezore, e Keqja me K-e te madhe, nuk do kishte zgjatur as dhjete dite e jo me muaj e vite, sic e ka syne.

E verteta fetare eshte nje togfjalesh shume delikat. Me personalish, mua nuk me intereson e verteta e Jezu Krishtit, por kultura e bashkejeteses qe vjen prej saj. Per shekuj me radhe, ajo e vertete nuk ka prodhuar bashkejetese. A ka qene faji i Jezuit? Nuk e di, dhe edhe pak me intereson kshu ne rang te jetes sime te vockel e te perditshme prej jobesimtari.

(Problemi tjeter qe rrjedh menjehere pas ketij eshte ai i laicizmit. A eshte shoqeria laike e vetemjaftueshme?)

ndërsa xhamitë e kishat ishin dhe u shkatërruan barbarisht nga sistemi.

 U ndertuan shkolla dhe universitete mor qyp se  me ato kisha dhe xhamia , 90 % e shqiptareve ishin analfabet !

Tani  ndertohini dhe i beni me te medha sec ishin, per inat te sitemit ? !!  smiley

 Harxhoni paret kot per te shtuar edhe me shume injorancen ne shekullin 21 ! 

Rendesi ka perkatesia fetare e autorit, jo aq artikulli.

ne keto pune edhe me shume rendesi se c'thuhet, ka kush e thote.

kjo ishte dicka tek e cila po humbja besimin se mund te ndodhte nje here ne te ardhmen e afert. se qe do kete vetreflektim dhe vetkorrigjim, kjo nuk diskutohet. puna eshte kur.

Autori eshte nje mysliman shqiptar i moderuar, eshte eduku pak a shume ne kohen e Socializmit, diktatures, dhe i ka nja dy gjona ne mendje, dmth nje fare kulture te pergjithshme fetare dhe qytetare por gjithsesi nuk eshte se osht ndonje fetar me peshe te modhe ne Shqiperi, Le nje here qe sjane me peshe, ose autokton, se jane te varur nga arabet ose turqit,  me shume jane ne rolin e propaganduesit te moralit fetar  nja 100 vjet mbrapa ,  dmth 

 Keta jane sufler te atyre qe i paguajne keta marrin ndonje rroge dhe kaq , 

sdo mend qe nuk mund te flas mire per ISIS, sepse dihet kush jane dhe pse eshte krijuar ajo bande kriminelesh ne Irak dhe Siri. Ne Shqiperi keta lloje fetaresh hoxhallaresh jane kote per mua  me shume e konfuzojne koken e shqiptaret me ideologjira mesjetare, dhe aspak civile. 

mire. une e pashe nga nje tjeter ane gjene. keto qe thua do i marr te mireqena, se nuk e kam idene fare te autorit.

Shpetimi botes myslimane do i vije vetem nga vetja!

citim:

ndërsa xhamitë e kishat ishin dhe u shkatërruan barbarisht nga sistemi.

koment: 

U ndertuan shkolla dhe universitete mor qyp se  me ato kisha dhe xhamia, 90 % e shqiptareve ishin analfabet!

Ne kete muhabet qypi, injoranti i historise se Mesjetes dhe idioti i bullshitit ideologjik komsomolas te Rrethit te Natyres te Pallatit te Pionerit eshte ai qe nuk di se ngado ne bote dija dhe universiteti eshte lidhur me Kishen dhe Xhamine. Psh asnje intelektual italian, sado i shquar, nuk ka guxim te thote te kunderten, se ha gelboqe turijve, edhe nga komunistet. Biles i hedh gelboqe vetes, as ja var njeri per tu mare me te. Eshte fakt i pamohueshem historik qe Universiteti eshte veper e Kishes, jo e celules komsomolase te Skraparit.

Fakti eshte se ne nje çast te caktuar historik, midis Kishes dhe Shkolles ka ndodh nje shkeputje, por kurre e plote, qofte fale fenomenit te shkolles private, qofte te kundeshtise dialektike midis laikes dhe fetares (ne kuptimin edhe formal, qe laikja nuk perkufizohet dot ndryshe veçse ne raport me fetaren).

E quaj veten me fat qe jetoj prej vitesh ne nje vend ku kete gje e eksperimentoj dal vivo vazhdimisht dhe kudo, ne çdo vend, institucion, person, familje, bashkesi qe kontaktoj. Pavarsisht se kjo eshte nje specifike e Italise (qe e ben nje laborator te mrekullueshem studimi) kerkojeni se gjeni te njejten gje (ne kontekst tjeter) edhe aty ku jetoni.

Edhe ne kontekstin shqiptar mund te gjendet, per ke kerkon ta gjeje, sepse dihet si behen zbulimet, te rejat aty jane para syve tane, çeshtja eshte te pastrosh zglebat. Por ne vend qe te pastrohen zglebat hidhet bullshiti i Rrethit te Pionereve te shok Enver mbi Ndre Mjeden dhe Nene Terezen, Fishten, Naimin.

Pse, çfare e pengonte shok Enver te hapte shkolla dhe universitete pa prishur kisha dhe xhamija?

Ateizmi agresiv eshte fenomen vetem i vendeve komuniste, dhe pikerisht ketu fle lepuri i perkufizimit te komunizmit, i cili nuk perkufizohet se ashtu ishin konditat, te tere inteletualet e viteve 30-te ishin komuniste, se Tito zotrie, se Stalini zotrie, se monarko-fashistet zotrie. Te gjitha keto jane per te mbuluar faktin se ti vete je komunist zotrie qe justifikon krimin universal, na tregon perkufizimin e lirise dhe nuk je ne gjendje te interpretosh nje foto, ku Mesia ka ngrene te gjalle 12 dishepujt e tij.

Dhe kjo ka ndodh ne çdo vend komunist, jo vetem ne Shqipri.

Sikur e ke shtyre nje cike me shume se c'duhet me duket. Sikur zoteria siper te kish thene: "Me gjithe kishat dhe xhamite analfabetizmi ne Shqiperi ishte 90%", do ndryshonte gje? Pa dyshim qe ishte krim kulturor prishja e objekteve te kultit, sidomos ne nje vend si i yni, por a s'te vjen keq ty, sic me vjen mua, qe ne nje tekst amerikan shkolle del qe sot - me gjithe lirite fetare - Shqiperia ka nivelin me te ulet te alfabetizimit ne Europe, diku tek 88%? 

Ne dy fraza ke dy deduksione perzjere me tre silogjizma, u bera me dhimje koke. Kaq e veshtire eshte me fol diçka te drejtperdrejte, gjithnje skiç muhabetit.

Doni pastaj edhe te drejta te barabarta gjinore, pa le.

 

koka qe te shimbka qeka me e qut se ty. smiley

se kur prodho tallash, kto do presesh.

meqe paska bo Qisha cudira ne festivale atje ku jeton tina, i bi dmth qe edhe teqja e kulmakut dhe e alipostivanit na kan hap universitetin e sapjences, kurse xhamia e Temes nji medrese per kozmonaut. 

ja, as kaq nuk nok ti.

excedrin-en e lavdrojn shum per dhimbje rradakeje, po s'di a e shesin atje ku jeton tina.

C'ke Qefsere qe futesh ne pilaf kot, lene se finisterre i del per zot vetes, eshte goxha zonje, pastaj njeh me teper se ty dhe une kontestin amerikan dhe italian, shqiptarin po e po.

Nuk du me nok gjera ngambrapamoderne, se pastaj dal i nokur. Eshte nje lloj vetmbrojtje.

Kane sira punet, ne fillim niset nga konceptimi teorik dhe ne pergjithsi i fenomenit si-qysh-tek, pastaj ku ka ndodh fenomeni per here te pare (origjina, Itali, Bolonje, origjina e Universitetit), dhe ne fund fare shqyrtohet çeshtja ne çdo vend dhe kontest qe deshiron. Nuk eshte Shqiperia dhe Skrapari kerthize e botes.

Mos e ndyj diskutim (si shume te tjere) duke deformuar me qellim argumentin e tjetrit duke e paraqitur si karikature, siç ben ti me universitet kulmaku e alipostvani.

Ti hudhu perpjete, bej edhe vjersha me Universitet Kulmaku po deshe, por fakti eshte ky: qe rrafshimi i kishave dhe xhamive ishte nje fatalitet (ka hapsire per diskutim pse ne Shqiperi rrafshim me ligj dhe fizik, dhe vende te tjera kom. rrafshim ideologjik, opinion publik dhe perdorim per interesa jo-fetare) qe nuk varej fare nga ngritja e Shkolles, pavarsisht se justifikohet dhe fshihet krimi, te cilen justifikojne budalllejte dhe kriminelet, me sakte dhe me reale nje perzjerje e te dy kategorive. Kane qene hesape te vjetra per te lare, dhe kjo duket qarte qe ne Rev. Francez.

Pastaj shkoi e u ngjit ne gjeshke te Monpelje, e tjera e tjera ... do ti sqaronte Hurbi me tej, por nuk mundi, se ashtu osht i pune.

 

kerkoj ndjese qe ju hyna ne mes.

arsyeja ishte se kishe permen skraparin, ku un per arsyet e mia jom shum i ndjeshem. por do ta edukoj edhe kte vetpermbajtje.

do boj c'esht e mundur qe kjo te mos perseritet me.

Prap skiç po flet, nuk kam fare problem nderhyrjen ne mes per asnjeri, por kam problem nderhyrjen tende me tallje per te mbeshtet finis per dhimbjen e kokes, plus nderhyrje futja kot me kot vetem per te denigruar.

Asnje problem nese nderhyrja jote do te ishte serioze, qofte edhe ne ndihme te finis, por me argumente, jo e ke nok, nuk e nok dot, etj.

Te pakten ne mes talljes te kishe dhene ndonje argument, edhe keshtu je i pranueshem.

 

mëk mëk mëk

Ja ta them troc: shkollimi ne mase i popullates nuk ka lidhje me kishen dhe kulturen e saj as ne Itali. Burra te tjere ishin ata qe thane se te gjithe duhet te kene te drejten te shkollohen, e me ne fund vendosen edhe qe shkollimi deri ne nje nivel te caktuar te jete i detyrueshem per te gjithe. 

Kete batuten per te drejtat gjinore po ta fal, meqe qenke me dhimbje koke.

Edhe kur flet troç je gjithnje skiç ne troç, me stilin e njohur femen (te cilin tani e perdorin me teper meshkujt, qe jane bere me keq se grate) thua gjera ne periferi te muhabetit. Nuk behet fjale per masivizimin dhe detyrimizmin e Shkolles, por per genjeshtren hajdute-kriminale-komuniste-fashiste-albaneze-evropianeze qe Kisha ka qene kunder Shkolles, prandaj shok Enver shembi Kishen dhe me tullat e saj ndertoi Shkollen.

Ne fakt eshte e kunderta, eshte Kisha ne themel te Shkolles, dhe masivizuesit e Shkolles perveç vjedhjes se prones kishtare, vodhen dhe meritat, dhe qe te justifikojne vjedhjen, fizike dhe shpirterore, akuzojne te vjedhurin per injorance mesjetare qe ka mbajtur njerzit ne padije dhe erresire.

Ja nje link çfardo jo-fetar, i gjetur ne dore te pare, qe i permbledh te dy pikpamjet:

Si può parlare di scolarizzazione in Italia dal momento stesso in cui compare la scuola italiana e quindi con l’unità d’Italia, con la nascita di una scuola destinata a tutti i cittadini italiani. Non si può, però, non sottolineare il ruolo fondamentale avuto in epoche precedenti in tale ambito dalla Chiesa alla quale si deve riconoscere il merito di avere alfabetizzato non solo l’Italia ma tutta l’Europa.

http://www.sicurezzaegiustizia.com/la-sc...

Ja nje link tjeter katolik qe jep detaje per çfar them, dhe per me teper qe kjo çeshtje eshte, si gjithçka tjeter ngambrapamoderne, reduktohet ne pune paresh, çiuça là, e çiuça kua:

http://www.libertaepersona.org/wordpress...

Po si mi zonje, po kaq teper te jane lebyrur syte sa te mohosh vepren arsimtare planetare shekullore jezuite, vepren moderne te i salesiani, don Bosco, qe nje e pesta e shkollave jane scuole paritarie, pjesa me e madhe te Kishes (nje milion nxenes ne Itali)?

Qe ku e ke edhe Beninin, kesulkuqin tuaj, qe sellon me gelboqe fetare parlamentin evropian:

  https://www.youtube.com/watch?v=wje19qms32E

 

Qe ku ke edhe nje vlersim te ngjashem dypllomjeker (liber, jo link) nga bota protestante:

http://thefielder.net/06/02/2014/woods-l...

................................................................................

Shiko si ka thene nje person me fuqi, qe eshte perpjek te çfetarizoje popullin, kur tregon si qysh tek kish mbaruar shkollen duke paguar pak, me nje çmim te arsyeshem:

Kjo ishte e mundur sepse prifterijte (mesues) nuk merini page. Kishin gratis vetem te ngrenen dhe fjetjen dhe jetonin rrepte … Te rrepte, serioze, gati per sakrifica dhe puntore te palodhur, jezuitet sherbenin falas, dhe ne kete menyre reduktonin shpenzimet … . Shpirti i sakrifices dhe rreptesia e jezuiteve, jeta qe benin, puna e tyre dhe impenjimi i tyre benin qe shkolla te kishte çmim te ulet.

Gjeje kush eshte?

smiley

 

Jo o jo, shoku Enver e shembi kishen se tha qe ishte kunder pushtetit popullor (sic edhe ishte faktikisht).

Ne cka citon, kishes i njihet roli ne alfabetizim para bashkimit te Italise, por jo roli i zhdukjes se analfabetizmit, perndryshe nuk do kishte nevoje per nje "scuola destinata a tutti i cittadini italiani".

Le scuole paritarie sono queste. Bazen e shkolles e vendos sistemi shteteror laik, i cili u njeh instituteve private te drejten e shkollimit, kur ato plotesojne disa kushte kuptohet.

 Vive la République!

Vive hajdutllike, dhe vive frikanjosllike qe s'ta ma bytha me gerthit vive Enverhoxhllike ne gjeshke te Monpeljellike!

Ai me siper qe lavderon jezuitet sepse i dhane Shkolle ka qene Fidel Kastro!smiley

Vive abat Faria!

...............................................................................

P.S.

Akoma nuk ke kuptuar qe Shkolla eshte Komunizmi, dhe anasjelltas.

Vive Themie Thomai!smiley

Akoma nuk ke kuptuar e ishin komunistet qe ishin kunder Kishes, dhe pastaj edhe kunder çdo gjeje, edhe kunder vetes (kasapane tere Byroja Politike e fotos me shok Enver ne qender), sepse organizuan revolucionin demokratiko-borgjez te vitit 1989-te.

Vive absurd!

Vive Franc Kafka!smiley

 

smiley Me keto njejtesimet (shkolla eshte komunizmi*) mund te thuash edhe qe Enver Hoxha eshte kisha ose xhamia. Per prozelite dhe bindje pa kushte kane luftuar te gjitha palet. Kshu qe mbaje me shendet dhe shtrengoje fort Kastron qe levdon jezuitet.

* pak me pare the qe shkolla eshte kisha

Tani them qe Kisha eshte Komunizmi dhe Shkolla njekohesisht!

Dhe anasjelltas, per çdonjeren.

 

Mungesa e profesionalizmit dhe e trajtimit teologjik të cështjeve të ndryshme problematike si një standart i domosdoshëm referent. Në Shqipëri, KMSH është mjaftuar me deklarata për shtyp pa u marrë me thelbin e problemit për të ofruar zgjidhje nëpërmjet predikimit fetar. Nuk ka trajtime teologjike nëpër objektet e kultit për fenomenin e ekstremizmit si doktrinë, që besimtarët të qartësohen. Ka një mungesë totale të përballjes me fenomenin. Asnjë konferencë, tryezë diskutimi apo dhe simpozium të hapur publik rajonal për të diferencuar hapur dhe qartë besimin islam nga doktrinat me të cilat kamuflohet ekstremizmi e terrorizmi.

Lidershipi fetar nuk ka profesionalizmin përkatës që kërkon një institucion i tillë, sidomos përballë sfidave globale. Është i mbyllur në selinë e tij, i shkëputur nga problemet reale që shqetësojnë besimtarët. Ineficient në përballjen me fenomenin e ekstremizmit.

Gjinishi me ka pelqyer qysh kur eshte cfaqur ne mediumet shqiptare, ketu e dhjete vjete me pare, teolog mendjehapur, i kulturuar, njohes i mire i fese islame, komunikues , ligjerues i shkelqyer, racional, tolerant. I ka vene pikat mbi i per problemet e brendshme te KMSH. Gjinishi do ishte nje drejtues iu shkelqyer i KMSH dhe shkeputje nga tradita e drejtuesve injorante te ketij komuniteti te rendeishem e te ekspozuar perballe rreziqeve te ekstremizmit, radikalizmit dhe rrymave jotradicionale shqiptare te myslimanizmit.

Por sic ndodh fatalisht ne Shqiperi, i afti  shikohet si rrezik dhe tashme ne krye te KMSH kane vene nje foshnje, nje kukull, produkt kushedi se i kujt lobingjevei cili, sic shprehet dhe Gjinishi, nuk e ka nen kontroll grigjen dhe rrjetin e xhamive.

Edhe si amabasador ne Arabine Saudite, e refuzuan.Mekat!

Edhe si amabasador ne Arabine Saudite, e refuzuan.Mekat!

Kush e refuzoi si ambasador?

Me duket Blushi doli kunder tij ne komisionin e jashtem ne parlament kur u be degjesa.Eshte fetar tha dhe demton laicitetin e shtetit.

Po te ishte puna per Blushin ky do ishte ambasador, por kam pershtypje qe emerimi i tij eshte refuzuar per arsye te ndryshme nga ato qe bente gam gam Blushi. Bile me shkon mendja qe mund te jete refuzuar akreditimi i tij nga vete sauditet. Qofsha gabim !

P.S. Zoteria ka qene sekretar i KMSH ne kohen kur eshte vrare Tivari me arme zjarri. E dije kete besoj.

Pa dale nga tema

Kjo puna e Gylenizmin ne Ballkan nuk eshte pa gje, kemi nje perplasje te dy rryma te kunderta ne Turqi qe kane kohe qe jane ne nje lufte te heshtur me njera tjetren. Rrymen neoliberale te Gulen dhe Panotomanisten (islamiken) e Erdogan... .Me ra rasti para nja 8 vitesh vitesh te diskutoj me nje mikun tim inxhinjer turk, i cili jeton ketej dhe me permendi emrin e Gylen, i panjohur per mua asojkohe... "Gylen eshte pak a shume George Sorros i Turqise"  i cili ka influence ne rangjet me te larta politike si ne Shtepine e Bardhe po ashtu dhe ne Bruksel. Me sa kuptova jo shume turq e kane perzemer si individ sepse eshte kunder rrymes panotomane....Me vone sec dolen ca shkresurina qe e nxirrnin mason te grades 30...Ndersa Erdogan e cileson si Agjent te CIAs 

Ndersa Fondajoni Gylen reklamon...

Five of the country’s seven madrasas, a half-dozen secular private schools, and two universities in Albania are affiliated with a loose network of Turkish schools and businesses known as the Gulen movement, after its spiritual fountainhead, Fethullah Gulen, a U.S.-based Turkish Sufi scholar. Schools aligned with the movement, generally with Turkish upper management and a core group of Turkish teachers, operate in some 140 countries, including some with only tiny Turkish or Muslim communities. Uniquely in Albania, movement followers run Islamic as well as secular schools.

 

“Gulen interprets Islam in a positive manner, not a radical one. Gulen encourages his followers to devote themselves to education and to establish educational institutions at every level, based on certain moral values,” Aksoy said, but he would not be drawn out on whether the university’s financial backers or Turkish staff actively participate in the movement.

“Gulen institutions do not publicize their Gulen affiliation anywhere they operate,” said Bill Park, a British expert on Turkish politics.

Art, te dy rrymat per te cilat shkruan jane panotomane... Gulen edhe me teper...

Me sa e kam kuptuar Gulen i cili ka krahet e ngrohta nga SHBA i perket diku midis rrymes neoliberale/neokonservatore ndera Erdoganistet i perkasin rrymes panotomanisto-islamike..Ndaj dhe Erdogan nuk e honeps dot dhe ka dhene urdher arresti duke e detyruar te jetoj ne exile. Gulen me sa kam kuptuar promovon fuqishem per nje sekularizem islamik ne Turqi dhe ringjallje te linjes Ataturke...por edhe mund te jem gabim...

Jane dy rryma antagonsite (per shkak interesash, pushteti), por secila synon hapjen e Turqise, qofte me ane te soft power, qofte me nderhyrje ushtarake dhe politike. Erdoganististet orientohen drejt Lindjes se Mesme me se shumti sepse aty jane interesat e Turqise ( dhe te tyre) tani per tani. 

E ke gabim, Gulen-i nuk eshte pa kritika nga kemalistet. 

Sif nq se nje rryme perpiqet per perhapje te infuences ne menyre sekulare duke u bazuar ne rregullat ekonomike eshte e keqja me e vogel duke e krahasuar me ate qe perdor islamin si simbol te paotomanizmit.. Por nuk jane keto dy rryma problemi po vete ambiguiteti BEse e cila i ka hermetizuar de juro dyert per e Unionit dy dekadat e ardhshme, dhe natyrisht jane lojtaret  e tjere si Turqia,Rusia,Kina te cilat do mbushin kete vakum.

Jo edhe aq sekulare. smiley E megjithate, kontributi i kesaj levizje ka qene i madh ne arsim (p.sh., universiteti me i mire ne Shqiperi, Epoka, nga Gulen financohet.)

Ndersa per Islamin,çudi-çudi, ne Turqine e Erdoganit, jane implementuar me shume ligje ne favor te gruas se ne disa dekada qeverish sekulare. 

Per ke e kishe fjalen Erdogan qe ju bllokoi twiter dhe FB kundershtareve?  smiley Cilat Ligje feministe psh?

Po ky u shpreh para ca kohesh "Moderate Islam is insult to islam"

http://www.balkanstudies.org/sites/defau...

 

 

 

Ka shume, shume retorike, por ka edhe vepra (jo se eshte shenjtor smiley )... Nuk di ne te ka takuar te degjosh per lirine qe ju eshte dhene femrave deputete te veshin pantallona ne parlament...?

Ne pergjithesi, eshte shtuar numri i femrave ne tregun e punes, arsim, ne perfaqesim politik (veçanerisht brenda AKP-se), po ashtu dhe kapitali i tyre ekonomik. 

Cfare do te thuash me kete foto qe ke sjellur? smiley 

Ndersa per thenjen, kuptoj qe sipas Erdoganit,  perpjekjet per ta ndare Islamin ne te moderuar apo te pamoderuar mund te jene sa insult i inteligjences te tjereve sa ksenofobi nga ana e tyre qe e kryejne insulten. Ka interpretim te moderuar, ka interpretim radikal dhe çdo interpretim tjeter mes tyre. 

Erdogani pervec pasurise se familjes se vet nuk mbron ose perfaqeson asnje lloj  rryme, arrestimet e policeve , gazetareve dhe kujtdo qe e kritikon jane prova me e mire.

E drejte kjo qe thua per prirjen tiranike te ketij lideri. Ama, ndjeshmeria qytetare dhe per rrjedhoje pakenaqesia ndaj pushtetareve turq jane rritur. Shoqeruar keto me nje etikete islamizmi, gogolizmi i njeres pale perkundrejt nje tjetre po aq tiranike, korruptive dhe panotomane, eshte naive ne rastin me te mire, e papergjegjshme ne me te keqin. Erdogani i perket nje rryme apo grup interesi ekonomik me baze Lindjen e Mesme. Retorika eshte islamiste, ama Turqia e Erdoganit ne krahasim me ate te qeverive te se kaluares, ka njohur ndryshime pozitive persa i perket perfaqesimit te femres de jure dhe de facto ne shoqeri.

Demokracia, liria dhe informimi jane ne nje nivel me te larte, prandaj edhe pritshmerite me te larta. Sigurisht, nuk do te thote qe ky nivel eshte i mjaftueshem per shoqerine turke, aq me pak qe s' duhet ngrehur me lart.

"... Komuniteti musliman nuk mund të ringrihej pa ndihmë nga jashtë..." e thotë teologu Ermir disa paragrafe më sipër, për të marrë në mbrojtje gjithë fondet e dyshimta që vijnë për Komitetin Myslyman Shqiptar nga sekte të dyshimta islame, ku nuk mungojnë dhe vehabistët. Më tej, pasi ka harruar çka thënë, e mbyll me shprehjen, "Pa pavarësi fetare nuk ka pavarësi kombëtare". Hajde gjejeni teologun dhe të vërtetën? Mjerë kush bie në dorë të dogmave të tyre, qofshin muslimane apo të krishtera!

Nuk me duket se eshte tamam vendi per ket lloj kritike. Kjo behet kur ka dale artikulli i peste a i gjashte i llojit.

Se deri tani ne kemi bere dhe ngrene vetem esera favorizuese per Sirine ose e kemi bere pestil ismail kadarene pse shkori me gabime ortografike nuk di se c'qytet a pshat te harabise.

Ky Gjinishi, ka fole per ISIS , duke bere teori te panevojshme fare kur thote ate qe eshte thelbi dhe qe disa here e kemi permendur.Qe ky grupim i mireorganizuar fillimisht prej Mosadit dhe vet sherbimeve sekrete amerikane nuk ka patur, s'ka e saka si te kete asnje lidhje me islamin.Mirepo disa opinioniste i thenkan " faleminderit o Gjinish ...qe vure gishtin, pak  per ...nden bisht ! " 

   ISIS nuk perben asnje rrezik " per brigjet dhe kodrat e Mesdheut" ne se kombinacionet e felliqura te fuqive te medhaja reshtin dhe ulen per te zgjidhur me drejtesi  problemet ne Lindjen e Mesme.Krijesa ISIS izolohet dhe shuhet ne fare pake kohe.Keto qe thote Gjinishi jane per ti kenduar nxenesit e nisur per imame te nivelit ulet, neper xhamiat tona ku injoranca merr per besim, dogmat ! 

Kur ISIS nuk i lipset Islamit , qe me kohe mesiguri i ka thene " Lipsur qofshe" u dashka gjet kujt i sherben ky organizim qe e ushqen dhe ben sikur po e lufton ? Kjo eshte pytja dhe shqetesimi real qe donte sillte djersitja per nje argumentim serioz..

Intervista mu duk interesante, zotnia ne fjale mu duk ekspert ne çeshtjet e fese, dhe do ishte mire (siç e tha dhe ai) qe media te loste nje rol me sensibilizues e sqarues ndaj ketij fenomeni, kuptohet duke i lene hapsire eksperteve fetare ne media. 

mire o Pjer por tema eshte per nje expertize te organizmit ISIS dhe jo te fese sepse per kete ne pesminutshat e leximit te Kuranit dhe degjohen nga keto " expertizat " 

Kush o ky Dalliu, se ja paska kalu Enverit si gjeostrateg

 

. Më vijnë ndërmend vargjet e Dalliut, i cili e shikonte si partner strategjik skajin më të largët të perëndimit SHBA-në kur thonte: 

Në qoftëse vjen paqja tek ne
vjen vetëm nga bota e re 
vetëm nga Shtetet e Bashkueme 
vjen kjo gja e ngushëllueme...

ISIS është një stisje e shëmtuar që nuk ka asnjë lidhje me të vërtetat fetare.

Vazhdon vija e partise: harrojne myslimanet (jo-arabe) per fenomenin Khawarij, nje pjelle e shemtuar por sidoqofte e shkaktuar nga vete feja Islame.

Nuk e ka permendur levizjen Kauarixhe me emer, por e ka cekur ketu: "Ne jemi të prekur nga doktrina estremiste tekfiriste." Jo per te mbrojtur Gjinishin ama, se ai ka nje qerre me probleme per vete. Ai ka qene vete zyrtar i larte i KMSH ne kohen kur ky institucion ishte po aq jo-perfaqesues sa c'eshte sot dhe drejtohej nga nje inxhinier gjeoteknik i moshuar, Selimi i madh Muca, qe te hapte barkun kur dilte e lexonte urimin e Bajramit ne TV. Gjinishi ka qene pjese e problemit te mosfunksionimit, politizimit, dhe abuzimit me pronat ne KMSH. Per kete fakt, ai nuk gezon ndonje respekt sot mes besimtareve musliman dhe zor se e merr kush seriozisht, edhe pse ne kete interviste ka thene shume gjera me vend.

Pastaj eshte problem edhe ky perdorimi i termit teolog sot. Qe te meritosh te quhesh teolog duhet te kesh mbaruar minimumi nje doktorature ne lende fetare e te kesh botuar minimumi nje teze doktorature te kaluar ne kritiken shkencore te kolegeve te tu teologe. Le me pastaj te kesh botuar libra teologjie apo dhe artikuj te tille shkencore, gje qe nga Gjinishi as kam pare e as shpresoj te shoh. Ai mund te jete nje njeri me dije, dhe ndoshta edhe pretendon te jete lider i mire i ardhshem i muslimaneve, nese keta nderrojne mendje per te, por teolog nck nck ... Vertet qe duhet nje ballafaqim fetar i ideologjise se Isis dhe Al Kaides, por ne Shqiperi fatkeqesisht nuk kemi dijetare fetare me dije te mjaftueshme per ta bere kete ballafaqim ne menyre serioze shkencore. Mbetet te shpresohet qe debatet serioze qe po zhvillohen ne anglisht ne institucione universitare perendimore te perkthehen e perhapen edhe ne shqip. Ndersa ne nivele predikimi fetar ne xhami, ky ballafaqim ideshe duhet te ndodh pa humbje kohe, edhe pse perpjekje te vogla ka pasur. Por jam dakort qe perpjekja e imamllareve shqiptare ne kete drejtim duhet te jete shume me intensive.

Mos na hap barkun me 'peer reviewed Islamic sciences'. Ato 2 fjalet e fundit jane komplet okzimoron.

 

 Vertet qe duhet nje ballafaqim fetar i ideologjise se Isis dhe Al Kaides, por ne Shqiperi fatkeqesisht nuk kemi dijetare fetare me dije te mjaftueshme per ta bere kete ballafaqim ne menyre serioze shkencore.

S'ke nevoje per dijetare. Dje takova nje Iraken te rendomte qe me tha "ISIS kane nja 1000 e kusur vjet aty". Dmth ai katnari atje e di ket muhabet.

ISIS eshte  fashizem islamik ashtu si komunizmi fashizem i kuq apo nazizmi fashizem i zi.mullahet jane te njejte me hitlerin , maon , stalinin , mao ce dunin.

Po ta menosh mire, fashizmi eshte pjelle e demokracise, qe e eshte pjelle e revolucionit industrial, qe eshte pjelle e Iluminizmit, qe eshte pjelle e ...Kines (habitej Volteri kur pa arkiva kineze me te vjetra se permbytja e Noes).

Gjithe faji eshte i atij peshkopit Usherr (nga ai ishulli i qelbet boreal) qe ka bo ate perllogaritjen gabim.

 

Fatkeqe?......

50 Refugjate muslimane hodhen dhe mbyten ne det mbi 15 bashkeudhetare qe ndodheshin ne varke...sepse ishin te krishtere  smiley

Ik mer Gjinish na le rehat. Peshku ka vertetu thioremin qe islami osht fe e keqe, me corollary qe myslimont jane kriminela. Ti i rrexo dot kto, si rrexo. Atehere na thuj sa koka ke pre e sa ke perdhunu, edhe po s'i pate bo i ke menu, edhe po s'i pate menu do t'i menosh, se s'ke nga lu, thote thioremi.

Ik mer Gjinish na ler te urrejm ne mjerimin tone .

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).