Nga Enes Neza

Termi/koncepti “Islamofobi” pavarësisht se është pranuar gjerësisht në ligjërimin publik, i në vetvete ai është disi kontrovers, dhe si i tillë ka ngjallur mjaft debate rreth përdorimit të tij.

Kritikët e këtij termi, nisen kryesisht nga kuptimi etimologjik i fjalës “Islamofobi”. Një fjalë kjo e përbërë nga “Islam” dhe “phobie (fr.)”. Fobia nënkupton një frikë irracionale ndaj diçkaje (Islamit në këtë rast).

Duke e konsideruar këtë fjalë si kontroverse dhe jo shumë sqaruese, disa studiues si Chris Allen, thonë se kësaj fjale i mungon një përkufizim i qartë. Kurse Johannes Kandel, në një koment që ka shkruar në vitin 2006 thotë se Islamofobia “është një term i përgjithshëm që nënkupton çdo akt armiqësie, real ose imagjinar, kundër muslimanëve.” Ndërsa Douglas Murray këmbëngul se “termi ‘Islamofobi’ është kaq i paplotë saqë nga mënyra se si është përcaktuar e sheh si fyerje çdo lloj hetimi/kritike ndaj Islamit.”

Madje, disa kritikë, e kanë konsideruar si ofenduese emërtimin e dikujt si Islamofob, pasi vetë fjala fobi nënkupton një çrregullim mendor. Sipas tyre, ta akuzosh dikë për islamofobi është njësoj si ta akuzosh për të sëmurë mendor. Gjithmonë duke u nisur nga kuptimi i parë i kësaj fjale.

Por a nënkupton termi “Islamofobi” thjeshtë një frikë irracionale ndaj Islamit dhe muslimanëve, apo është një koncept që shkon përtej kuptimit etimologjik të fjalës?

Nga ana gjuhësore fjalët kanë kuptim marrëveshjesor, që do të thotë se ato marrin kuptim në varësi të përdorimit e jo thjeshtë në varësi të kuptimit të tyre etimologjik.

Në këtë kuptim, termi “Islamofobi” tregon diçka më tepër se sa thjeshtë një frikë irracionale ndaj Islamit dhe muslimanëve.

Në fakt, që në fillim ky koncept është përdorur për të treguar “armiqësinë ndaj Islamit dhe muslimanëve”.

Robin Richardson i Universitetit të Birmingamit në Britani, ka shkruar në një artikull shkencor se termi Islamofobi është përdorur që në fillim të shekullit XX. Ai thotë se “Fjala Islamofobi është përdorur fillimisht si një analogji me fjalën ksenofobi…” Përdorimi i parë i kësaj fjale ka qënë në gjuhën franceze në një libër të titulluar “La politique musulmane dans l’Afrique Occidentale Française” me autor Alain Quelllien, i publikuar në Paris në vitin 1910. Libri ishte një kritikë e mënyrës së si padronët kolonizatorë francezë e shikonin kulturën e vendeve afrikane, kryesisht atyre muslimane si Algjeria etj. Më pas ky term u përdor në një recension të librit të Quellien-it nga Alphonse Etienne Dinet në një gazetë akademike.

Autorja e biografisë së Dinet-it, Denise Brahimi e ka përdorur këtë fjalë [Islamofobi] në vitin 1984, si një koncept të pranuar gjërësisht. Përdorimi i parë në gjuhën angleze në një gazetë të printuar u shfaq në një artikull të shkruar nga Eduard Saidi në vitin 1985.

Përdorimi tjetër i kësaj fjalë në gjuhën angleze ka qënë në një gazetë amerikane në shkurt të vitit 1991, ku i referohej armiqësisë anti-muslimane në ish-Bashkimin Sovjetik. Ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar është përdorur në një shqyrtim libri nga Tarik Modood në The Independece më 16 dhjetor 1991.

Për më tepër, ky term është përdorur dhe prezantuar gjerësish si koncept në vitin 1994 në një studim të kryer nga Runnymede Trust Report, i titulluar: “Islamofobia, një sfidë për të gjithë ne.” Në këtë raport islamofobia përshkruhet si “një këndvështrim apo botëvështrim, që përzien frikën dhe antipatinë e pathemeltë ndaj muslimanëve, e cila përfundon në praktikë me përjashtim dhe diskriminim.”

Ndërsa Këshilli Francez Kundër Islamofobisë, në një raport të publikuar në vitin 2014, e përcakton “Islamofobinë” si një “akt diskriminimi ose dhune ndaj një personi musliman për shkak të përkatësisë fetare, ndaj një institucioni që përfaqëson Islamin ose ndaj fesë Islame.” Kjo lloj propagande apo ideologji nxit mospranimin, refuzimin dhe diskriminim e vetë personit, të një institucioni apo të fesë islame.

Pra, Islamofobia është diçka reale. Ndërsa efeket e saj shihen në përditshmërinë e muslimanëve; në Europë, Amerikë e kudo tjetër.

Një avokat hebre, para 11 shtatorit pati thënë se “Muslimanët janë zezakët e rinjë të Amerikës. Nëse ju nuk luftoni për veten tuaj, askush nuk do ta bëjë.”

Sigurisht, por ankesat e muslimanëve për aktet islamofobe/anti-muslimane janë injoruar vazhdimisht nga pushtetarët. Pas 11 shtatorit, mbi 200 mijë muslimanë kanë qënë objekt i ndonjë forme diskriminimi nga forcat e rendit. Të paktën 15 mijë muslimanë janë arrestuar ose ndaluar që pas asaj tragjedie.

Aktet islamofobe janë shkak i injorancës së vazhdueshme dhe janë shumë më të hershme se 11 shtatori.

Libri i jashtëzakonshëm i Eduard Saidit “Orientalizmit”, thekson mënyrën se si padronët kolonizatorë europianë i shikonin muslimanët me përbuzje dhe neveri. Kjo sjellje vazhdon edhe sot. Muslimanët shihen si “gjakpirës, misogjenistë dhe egërsira të dhunshme.”

As figura të njohura nuk i kanë shpëtuar diskriminimeve anti-muslimane. Ndalimi i Jusuf Islamit në vitin 2004 dhe Tarik Ramadanit në vitin 2005 për të shkuar në Shtetet e Bashkuara është një shembull se si perëndimi po përpiqet t’u mbyll dyert muslimanëve dhe t’i hapë dyert Islamofobisë.

Por, sulmet e 11 shtatori ishin vetëm fillimi i një vale të re e më të fuqishme islamofobie anë e mbanë botës, kryesisht në perëndim. Pas çdo sulmi terrorist, për të cilin mediat raportonin se e kishin kryer muslimanët, shpërthente një valë e re islamofobie. Menjëherë pas sulmeve terroriste ndaj gazetës satirike franceze Charlie Hebdo, ku thuhet se sulmuesit ishin dy persona me origjinë muslimane, pati një shpërthim islamofobie jo vetëm në Francë por në të gjithë Europën.

Sipas Këshillit francez kundër islamofobisë, vetëm dy javët e para pas sulmeve terroriste janë shënuar mbi 116 raste islamofobie në Francë; sulme verbale ndaj muslimanëve, kryesisht femra, sulme me granata dore ndaj xhamive dhe qendrave islamike etj. Një grua muslimane shtatzanë humbi fëmijën e saj si pasojë e goditjeve me shqelma nga disa huliganë, të cilët pasi e morën vesh që ishte shtatzanë vazhduan ta godisnin akoma më fort.

Ngjarjet e Frencës u pasuan nga protesta masive anti-islamike. Lëvizja e ekstremit të djathtë Patriotët Evropianë kundër Islamizimit të Perëndimit (PEGIDA), Liga Angleze e Mbrojtjes (EDL) dhe grupi më aktiv islamofobik që operon në Britani, i quajtur “Së pari Britania”, organizuan protesta në disa qytete europiane. Këto lëvizje ekstremiste po bëhet gjithnjë e më të zëshme në thirrjet e tyre kundër muslimanëve në perëndim.

Në Britani, organizatat e shoqërisë civile të angazhuara në hulumtimin e rasteve të krimeve për shkak të urrejtjes kanë tërhequr vërejtjen për numrin e sulmeve islamofobe gjithnjë e në rritje dhe thonë se viktimat kryesore të këtyre sulmeve janë gratë muslimane.

Zëdhënësi i Këshillit Musliman të Britanisë, Khalil Charles, në një intervistë për agjencinë shtetërore turke Anadollu tha se “gratë muslimane janë duke përjetuar sulme verbale në rrugë. Kanë ndodhur disa ngjarje ku gratë muslimane janë trembur. Disa persona të cilët qëndrojnë jashtë xhamisë i ofendojnë dhe i përbuzin kur dalin nga xhamia”. Sipas tij muslimanët që jetojnë në Britani kanë filluar të ndjehen gjithnjë e më të kërcënuar dhe të pasigurtë për jetën e tyre.

Dhe këtu një rol të rëndësishëm padyshim e luajnë edhe mediat.

Mënyra e portretizimit të muslimanëve dhe Islamit në mediat perëndimore dhe efekti mediatik që shkaktohet nga kjo mund të konsiderohet pa frikë si një nga faktorët kryesorë të rritjes së ndjenjave anti-muslimane dhe krimeve për shkak të urrejtjes. Portretizimi subjektiv dhe sencacional, i ngushtë dhe fanatik që mediat si Fox News i bëjnë muslimanëve kanë qënë shkaktarë të disa sulmeve për shkak të urrejtjes.

Në Ohio të Shteteve të Bashkuara, një njeri i vuri flakën një qendre islamike pasi kishte parë një emision në Fox News që fliste për muslimanët. Pas arrestimit, i pandehuri u përgjigj se ishte i mërzitur “me vrasjen e amerikanëve nga muslimanët” dhe “se i konsideronte shumicën e muslimaneve terroristë, si dhe për faktin se ata nuk besojnë te Jezu Krishti.” Kur gjykatësi e pyeti se çfarë dinte rreth muslimanëve apo Islamit, ai u përgjigj se “dinte vetëm atë që kishte dëgjuar në Fox News.”

Në Teksas një ndërtesë islamike komunitare për fëmijë u hodh në erë pasi iu vu zjarri nga përsona akoma të paidentifikuar. Autoritete deklaruan se “zjarri kishte dalë jashtë kontrollit për shkak se ishte përdorur një lëndë e posaçme për të nxitur përhapjen e madhe të flakëve.” Fatmirësisht nuk pati të dëmtuar, pasi në atë kohë besimtarët muslimanë ndodheshin në xhami për faljen e mëngjesit.

Por, fatin më të trishtë e patën tre të rinjtë studentë muslimanë të cilët u ekzekutuan nga një anti-teist, i quajtur Craig Stephen Hicks. Viktimat, Deah Shaddy Barakat, 23 vjeç, gruaja e tij 21-vjeçare Yusor Muhammed dhe 29-veçari Razan Muhamed Abu Salha, u vranë në kampusin universitar të Chaptel Hill në Karolinën e Veriut ndërsa ishin në banesën e tyre.

Menjëherë pas sulmit ndaj Charlie Hebdo-s, Rupert Murdoch, manjati hebre i një perandorie të madhe mediatike dhe pronar i Fox News, postoi në twitter se të gjithë muslimanët duhet të konsiderohen fajtorë për atë që kishte ndodhur në Francë. Dhe me sa duket njerëz si Craig Stephen Hicks ndanin të njëjtin mendim me të.

Akte të tilla po çojnë në tëhuajëzimin e shoqërisë muslimane në perëndim dhe krijimin e një hendeku midis tyre dhe pjesës tjetër të shoqërisë. Madje, disa muslimanë kanë filluar ta krahasojnë islamofobinë e sotme me anti-semitizmin e shekullit të IXX, duke e konsideruar vetën si “hebrenjtë e rinjë të Europës”.

Ashtu si racizmi dhe anti-semitizmi, Islamofobia nuk dëmton vetëm muslimanët, por të gjithë shoqërinë. Në Amerikë, kjo po bëhet shkak për miratimin e ligjeve që kufizojnë të drejtat dhe liritë e qytetarëve. Ndërsa në Europë, islamofobia po bëhet shkak për izolimin gjithnjë e më shumë të komunitetit të muslimanëve, por gjithashtu edhe për rritjen e ksenofobisë në mesin e njerëzve. Po u jep arsye ekstremistëve dhe forcave politike të ekstremit të djathtë që t’i mëshojnë retorikës së përplasjes së qytetërimeve, në një kohë kur asnjë vend në botë nuk mund ta përballojë këtë, qoftë ekonomikisht, politikisht etj.

Fatkeqësisht, islamofobia sot është kthyer në një formë racizmi të pranuar. Muslimanët, janë pjesërisht përgjegjës për krijimin e ndjenjave islamofobe, por nuk janë të vetmit. E as nuk mund ta luftojnë këtë fenomen vetëm. Luftimi i islamofobisë është një përgjegjësi kolektive e të gjithë shoqërisë. Islamofobia dhe çdo formë tjetër racizmi është një sirenë alarmi për të gjithë. Duhet ta luftojmë atë përpara se të jetë tepër vonë. Përpara se të ndodhemi përpara një Holokausti musliman.

237 Komente

Shkrim i njeanshem dhe ofendues per nje njeri normal. Vete termi islamofobi eshte ofendues, dmth pengon kritiken e lire e llogjike te cdo njeriu racional i cili te kjo fe gjen shume parregullsi, nenshtrim, intolerance dhe regres. Ata qe hedhin kudo qe si pelqen mendimi kunder termin 'islamofob' ngjasojne teresisht me komunistet dikur qe spranonin fjale kunder partise. Ne kete kontekst jane te deshtuar ne historine e ardhme pasi bota shkon perhere e me shume drejt llogjikes se pavarur, racionalitetit llogjik dhe mëvetësisë se konceptimit te botes. 

   Enes, si student per doktorature , keni perzgjedhur nje teme , per te cilen politika turko- islame , eshte e interesuar te trajtohet.Por nisurej problematikes se sotme te shoqerise njerezore, ky problem eshte krejt , krejt periferik.

   Nje pyetje qe mund te shtrohej ne krye te programit te pergatitjes temes se kesaj doktorature, mund te ishte " Islamofobia dhe ndikimi i tij mbi rrjedhat e shoqerise  njerezore te sotme " .

   Dhe ahere do kuptohej se nje teme e tille nuk do tja vlente per doktorature, por per nje teme diplome  studenti.Dhe kjo per disa arresye

- Per arresyen e thjeshte se shoqeria e sotme njerezore, edhe pse ka arritur maja te shkences ne te gjitha fushat, po perballet me nje varferi te papare.Pra problemi numur nji  qeka varferia.E zbutjen e saj nuk e ben dot asnjeri vizion i sotem i te gjitha kukturave fetare.Pra marrja me to eshte humbje kohe dhe largim i vemendjes nga problemi baze.

- Se dyti jo vetem varferia, por qeverrisja e botes njesistemshe nepermjet krijimit te disa vatra luftrash , me qellim shitje  te armatimeve te shumllojshme , thellon edhe me shume varferine  deri ne kategorine e mjerimit te shumices  shoqerise njerezore.Pra edhe islamofobia qeka nje lloj arme ne tregun botror per te shtuar edhe me tej varferine., arritjen e gjendjeve ne mjerim, me dukurine e tij ne forme vatrash ne zgjerim te vazhdushem. Ne kete kendveshtrim  islami dhe islamofobia qekan jo shkaqe por pasoja te nje qellimi te vetem.Qe njerezimi te mos merret me shkakun e vertete, qe eshte sistemi i sotem , por me pasojat e tij...

 

Po cer islamofobije, o Enes. Hajd i her te Peshku pa Uj, qe ta shofesh se si fergellojn mileti ktu per Islam e Turqeni. Mu si fellonxa n'uj ferfellojn. Si tha Grava, gjith gzim e gaz: ka 15 miljon turq ne gjermani tha, elham dylilah, qe i shtoft Allahu me te Madh te Tij. Hajde se ka per t'u bo zemra mal.

shifres hiqi nje dhjeteshe te vish tek e imja dhe je ne rregull, me shifrat e botuara ne Gjermani ne vitin 2009( Z.Caitung me rastin e vizites Taip Erdogan si kryeminister) 

po do shtohen ato, doja me u bo pak largpames.

e di si i tha njoni nga kto intervistuesit, o Grave? Po ishte ne Bruksel ky qe po them, ose ne Antwerpen, ku kemi edhe ne njerzit tane. I tha ne ktu jemi, kohe kemi boll, per 20 vjet do jemi baraz me ju venalit ne numer. Ose, tha, bojeni edhe ju si ne, merrni nga 4 gra, edhe kujdesuni si duhet per biznesin. Majeni mire me ne tha, se kur te morim kshillin bashkiak te Brukselit, do i kemi parasysh kush na ka dash e kush na vente shkopinj ne rrota. Po e gjeta videon, ta kallxoj.

Ne rregull, nuk kam asgje " me te drejten e autorit" , por citimi " si tha Grava" ...nuk me konvenoi, si i thone vllaznit.... tane 

qoftet e qebapet amon c'ua dun myslimonve, shvabet. i perlajn.

po ene kshu, per naj berdaf, nuk se i anashkalojn frajerat tan bruna. n'futboll kontributet jon mese te dukshme. integrim total. kot m'i merr per ters shifrat.

 E ke provu noihere ...Ishkembe- ne turke ne Gjermani ? E di kujt i thone ? 

Lale nuk flitet me per fobi po per syhapesi. Po flitet per mbrojtje nga nje civilizim qe deklaron gjithandej Hapur qe te ka shpallur lufte dhe qellon kryesor ka rrenimin e vlerave mbi te cilat eshte ngritur perendimi. Njerezit e kane kuptuar kete dhe po reagojne. Nese mendoni se Perendimi eshte ky qe eshte se e ka honger saponin per djathe e keni gabim. 

Mbi cilat vlera eshte i ngritur perendimi, shkurt , mundesh ? Dhe cilat pikerisht synon ti shkaterroje ai civilizimi tjater ? 

Kshu, po munde ose po deshe se nuk ma keni detyrim 

Me fal qe po te nderhyj por po te them vetem 2 se ka plot 1. Sekularizmi, 2. Liria e plote dhe e pakufizuar. Ne evrope flet robi si te doj e ler ca te doje, qe nga horrliqet e jezusit e der te kryetar bashkie homoseksual. Provo te ndrosh fene apo te shash muhametin si mashtrus te ai civilizimi tjeter dhe ec me trego mua si shkon. Der atere po dal per ca shots se e shtune darke ketu. 

Provo te nderrosh fene thot ky... Tjetra drejtoreshe kompanie or ti mik, po bisedonte me kolegun perendimor ne koridor, dhe per fatin e saj te keq per nje moment qeshi me te madhe. Kur fap PASTRUSI lapren turive bashk me i dyzine ulerimash. Drejtoreshe kompanie tjetra... Provo te nderrosh fe thot ku...

sec kan nji ide fikse qe ne Perendim "burrat i lejojne" femrat te vishen si kurva. Dhe qe u gzokshin kur morin vesh qe grate apo motrat i kan kurva. smiley  smiley

Posi jo. Eshte ngritur mbi vlerat morale judeo-kristiane. Politkisht shte ngritur mbi parimin e secularizmit dhe ndarjes se fese nga shteti. Ruan me ligj barazine mes burrit dhe gruas dhe qytetareve.Nuk po i hy muhabetit te filozofise, piktures, muzikes, sociologjise urbane etj etj sepse behet muhabet shume i gjate.

Grave, mo bukur se ta ka shpjegu ibn Varak-u ketu nuk ka

koko, eshte i ngritur i teri mbi antivlerat.Merr 10 porosite dhe shtriji per ti krahesuar me historine.Kulturen e mori ne Lindje( per djenine  tuaj) e perpunoi dhe e ktheu ne filozofine e dhunes, pushtimeve, luftrave, shfarrosjeve  duke patur ne radhet e armatave pushtuese edhe kapelane me biblen ne dore, qe bekonin divizjonet para se te  hidheshin ....ne betejat pushtuese. Por sa duket ju do keni qeni i vogel ahere kur kendoheshin keto historira.Ca gjera qe merren per te medhaja sot jane vetem pikolissimat.Sepse kulura baze pati per objeksion shoqerine e botes mire .Eshte kjo sot ? Jo ! 

   Liria e sotme qe thoni ju eshte shfaqje por jo thelbi, sepse pa guxo ti prekesh sistemin me ate  lirine e madhe qe citoni ! 

    Prandaj futi ate xhiron e akshamit dhe ktheu cakerqejf se ketu jemi prap fjalosim per  vlerat.Vlera konsiderohen ato qe shoqerine  njerezire e cojne vetem perpara.Shoqeria njerezore e botes mire qe predikoi kultura e lindur ...ne Lindje  ka vdekur atje ku dhe lindi.Aty ke ty dhe kudo eshte vetem ana me e shemtuar e saj ! Pun  tjeter pse njeriut te rene i pelqen , vet shemtia ...! 

   Me qe hyte ne bisede dhashe nje mendim i cili sigurisht  nuk eshte thjesht per Ju ! 

 

Grave une ta dhashe pergjigjen time, po ti ma ktheve ne shumes tek Koko. Tani besoj se edhe vete e sheh qe edhe vete komenti yt e tregon kete armiqesi qe une po vija ne dukje dhe jo vetem armiqesine por dhe budallallekun. Sepse ti ashtu si dhe shume te tjere qe perpiqeni te sulmoni cdo gje me vlere Perendimore e dridhni muhabetin gjithmone po ne te njejten menyre te trashe. Kur flasim per krahasimin midis shoqerive ne kohen aktuale flasim per pas 2000, kurse ju perpiqeni te krahasoni te sotmen islamike me mesjeten e krishtere. Une e kuptoj qe jani 600 vjet mbrapa me kalendar, po prap... Perpiqu ta kuptosh qe bota ka ecur shume qe nga koha e atyre qitapeve qe ti sjell ketu si shembull. Per ne ketej te pakten, Se per ju e shof qe jeni po ty ku keni qene, ne mos edhe me keq. Nuk ecet perpara duke pre koka me hanxhar, po duke mush koka me tru. Hiqe nga menja.

ore mik jeton kohen e sotme ti atje ku je apo flet dokrra? Per ca shoqeri njerezore flet ti sot mo ? Ajo eshte fund e krye e shkaterruar ne cdo vlere ti po prallus se ti ke per te ngrene dhe nje cop pune.Dhe ti na je  etaloni i shqerise njerezore ne perendim,   e kudo xhanem . Napaska ecur bota kur jo ne kohe kryqezatash por dhe  na u ngrit i tere perendimi per te pushtuar Irakun e libdjes duke mashtrusr ..neoermjet adaj kultures madhe qe te ka bere ty e ca te tjere dashnore te saj 

Un flas per bazat e kultures ti me flet per ca te cartur ...ne hanxhare...! jemi larg ! 

Thashe se duke me kerkuar vlerat e shoqerise perendimore (qe edhe ti dhashe ne dy fjale)do me argumentoje qe dhe ju perkrahni te njejtat, po e shoh qe ti po me nje brime i bie fyellit. Ik o grave futi noi salep e mos u merr me me kete pune, se i ka dale boja ketij muhabeti. Kur nuk i rri dot argumentit bo gjoja si nevrik.

Un flas per bazat e kultures ti me fket per ca te cartur ...ne hanxhare...! jemi larg ! 

Oh yes. The good muslim and the bad muslim. Lol

Bazat e kultures pra te dhashe edhe une lart. Po ju (domethene jo ju, po gjermani, po edhe ju bashke me gjermanin) po i shkaterroni me cekic e me dinamit bazat e kultures boterore aty ku jeni se keshtu paska thene Allahu. Besoj se pranej dune te vijne ne Rome ato cunat e ISIS se aty duhet te punojne vite me Cekic qe te shkaterrojne Mikelanxhelot e Da Vincit edhe ti fusin noi dore suva nga mrena Vatikanit sic bene me Kishen e Sophies ne Kostandinopoje. Ej, po ju s'di nga t'i kapesh e nga t'iu lejsh mer jau.

Po po Atdheu im eshte barku ...! Po ju nuk do te mund te kuptoni kurre se perse  ky shekull i ri fringo eshte shekulli i refugjateve ..Te cilet te zhgenjyer prej politikave si e jotja vene ne perendimin e " ndritshem " dhe merzejne poshte urave.Pikerisht tek  ai perendim qe i ka rrjepur per dymije vite rresht ! Por natyra nuk le boshllek dhe hake  pa la...Ne kete bote do shlyhen mekatet.Perendimi po paguan dhe do te paguaje gjene ato cka u beri popujve te Lindjes., te gjith botes .

Po or Grave po, prit sa ti bien bolet dashit.

Perendimi po paguan dhe do te paguaje gjene ato cka u beri popujve te Lindjes., te gjith botes .

Fidainjt.

Eh none, non! 

"Besoj se pranej dune te vijne ne Rome ato cunat e ISIS se aty duhet te punojne vite me Cekic qe te shkaterrojne Mikelanxhelot e Da Vincit edhe ti fusin noi dore suva nga mrena Vatikanit sic bene me Kishen e Sophies ne Kostandinopoje."

Deshen me vu dore edhe mbi Mikelanxhelon tone, do kish thene Beluli. Jo, prite Zot, se per nje Mikelanxhelo e jep jeten njeriu smiley

Fin, kto duket ashiqare qe nuk hane mo pyke, dhe mos u cudit kur te te duhet te marresh armet qe te mbrosh ato gjera qe jane te shtrenjta per ty. Qofte edhe vetem per Davidin e Mikelanxhelos. Besoj i pe ato refugjatet e Libise qe i kishin hedh ne det ato 12 refugjatet e tjere qe ishin te krishtere. Dhe keto vijne te kerkojne "azil" ne nje vend te krishtere. Me ritme 10.000 vete ne jave. Brrrrrr.... Nuk e marr vesh kur do fillojne te bien kembanat andej nga ju.

Cudi nuk me vjen jo. Nje jete njeriu eshte pak per nje David smiley, se per ato gjera respektohet Njeriu si i tille, ato na bejne ndryshe nga kafshet, na lartesojne.

Kembanat bien andej, po edhe s'kane c'bejne, se s'mund te refuzosh ata qe jane te supozuar se shpetojne nga lufta.

Le qe harrova qe ti s'je me ne Itali. :smiley

Njerezit e duan njeri-tjetrin edhe ketej z. Grava. Shkojne ne shkolle, punojne cdo dite per familjet dhe shtetin e tyre, ndihmojne - kur munden - tjetrin, votojne, si dhe i lejojne vetes te jene ose te mos jene dakort me ceshtje te ndryshme. Kur vjedhin e vrasin i futin ne burg e nuk presin diten e Kijametit t'i denoje i Madhi.

Po leje mer se graves i ka bo kombinim te keq Islami me pleqnine. Jam kurioz pse kalamajte i solli ne Kanada dhe nuk i coi me ndonje Iran a Siri qe te pinin atje ujin e paturbulluar te Profetit.

"Perendimi po paguan dhe do te paguaje gjene ato cka u beri popujve te Lindjes, te gjith botes."

Ketej e kemi edhe me problem o PF, se kemi ne ndergjegje edhe indianet e Amerikes dhe skllaverine smiley , se juve andej nga Kanadaja sikur s'ju permendin ndonje gje.

Po moj xhan, po une s'kam vra indian, e as komshiu im kinez e sikh e arab nuk ka vra njeri keshtu qe nuk kemi gjak per te pagu. Te pakten keshtu na thane kur morem pashaporten. Une paguhem per aq sa punoj, dhe taksohem per aq sa me paguajne. Te tjerat jane kolloqithi me rigon.

Hej, po keta ketu ne Ha-mer-ik kishin dashe me ju pushtu edhe juve andej nga Kanadaja, ne 1812. Per qime keni shpetuar! smiley 

Ika, naten dhe kalofshi sa me mire! smiley 

Amerika nuk ka pse na pushton, se ne ia japim vete. smiley 

Naten.

Aha tani te mora vesh ..qe me pikase se mua me paska kombinu keq islami .Zoti te boft mire ! 

Jo vetem ujin e paturbullt te profetit,por edhe hurmat e iranit.....se harrova grava merr ene pension ne kanad......grava ha buken e kaurrit dhe bene beduvan e fidainjve........

Po ato taborret andej moj finistere, kur hypin anieve e vine ketej per te leshuar bresher bombash mbi popuj , i kategorizoni ne njerez ju apo mos keni ndonje me tjeter   kategorizim? 

Apo keta te ketyre rracave nuk duan pune, nuk duan qe femijet e tyre te vene neper shkolla, te mesojne  dhe te lozin e te qeshin se helbete nuk i ka bere lopa keta.Apo me qe ca nga ju na deftojne pralla me Tomi  e Xheri dhe ne te reshtim se theni ndonje gje qe dhe na duket se bota njesistemshe eshte e gjitha e pjerdhur .Nuk qenka e pjerdhur , e lame ta shifni me syzet qe e shifni 

Nuk ua ka fajin Perendimi per te gjitha z. Grava. Viktimizimi eshte zanat i kollajshem, por nuk shpie shume larg.

Grave, na thuj i cik, po t'u dha, si e mendon shpetimin ti? 

Rrofte e qofte shteti i izraelit. I vetmi fanar ndricues ne erresiren e lindjes se mesme

 

Rono, pikes i keni rene ne se beni verem nje kolaudim te vockel.Nga fanar ndricues ne " Far atomik  .." qe rrezaton gaba e beta sa  do ja shifni dhe ju te mirat dhe jam dakort me ty

Shpetim more emo nuk eshte lene  ta them une se eshte ne vet bazen e te githa kulturave eshte ne Bibel, por me vrafte mua po i kane hapur ndonje flet keta te dy " kristianet " siper" ! 

  Se pari njerezimi duhet ti rikthehet studimit e pervehtesimit te Bibles, per drejtesine e qeverisjes botes, gjithe kultures ne zbatim.

  Se dyti lipset rindarja  e drejte e pasurive  dhe e tregut punes qe eshte nga gjerat   me te rendesishmja ose e barabarte me pasojat e paksimit te ...Ozonit.

  Se treti bota( kryesisht prendimi dhe Rusia )  duhet te heqin dore nga armet dhe nga luftrat  duke vendosr zgjidhjet paqesore me drejtesi.

E yyyy, sa ka ky zanat ! 

    

Mire per ne i shtrove detyrat. Po ju si Islam, cfare duhet te beni ne kete situate?

do falim pese vaktet per cdo dite, pak do ju duket ? 

Me pelqen ky humori jot. Po them se do ishte me mire qe te ulnit bythen e te punonit te pakten nga pese ore ne dite nese doni te beheni njerez. Se pastaj ua ka fajin Perendimi...

per te ulur ate qe citoni ju,  ne e marrim si shkak neri...Kurse andej nga ju...si me te  lavderushme e kane ne gjithe nderet, qe thone se i bejne ...

Ku i paske njerzit ne Kanada, o Grave? Nga ana frengjishtfolese? Behet jete andej, kom nigju! 

Ti me kujton ate filmin malet me blerim mbuluar: "Je i mencur ti, Safa. kerkon te hash ne te dy krahet" smiley

me duket se i ka nga ata qe presin ate telefonaten

The woods are lovely, dark and deep,   
But I have promises to keep,   
And miles to go before I sleep,   
And miles to go before I sleep.
 

Me ate ozonin e kan prish punen fare.

Kurse studimi i Bibles sikur s'ma mbush syrin. Tjeter Liber duhet... AI qe kur i ndryshon nje tingull, i bie gjithe vargu pertok. 

vuri men problemit.Lexoi te dy  mire dhe ke me pa se i dyti eshte koncetrim i te parit, hartu nga mjeshter te paarrire,  ne nje gjuhe qe eshte simfoni.

Un jam qytetar Kanadez i pjeses Frankofone 

Ndonje studim per sekularofobine apo kristjanofobine? se ky trajtimi i islamofobise eshte kthy ne trend. Ketu ne Suedi po qujn islamofobi edhe dekorimet e Krishtlindjeve, vene deri aty sa edhe flamuri Suedez po quhet ofendues sepse ka simbol kryqin (Nje shkolle fillore ne Halmstad u detyrua te heqe flamurin se ofendoheshin femijet e azilanteve te sapo ardhur) ... Sikur te bejme nje krahasim me te drejtat e nje muslimani ne vendet sekulare/te krishtera me te drejtat e nje te krishteri/sekulari ne vendet islamike na del ca ndryshe llogaria dhe ky termi islamofi bie si kala rere.

Jo per Zotin te me thush ti qe ke ardhe per nje cope buke ketu, se ofendohesh nga kryqi qe une maj ne qafe ne shtepine time, duhet te kesh bythe vallahi. Po boj shesh e gjej pershesh xhanem. Per sa kohe qe ta kuptojne qe ti nuk po ha thjesht pershesh...

Me i ven tjeter kerkuesit e azilit ishin merzit me Suedin se bente ftohte. C'e paskeni kte mot kshu ju, iu kishin kerku llogari.

Nuk eshte mo as per te qesh emo. Ik te lexojme noi gjo se u budallalepsem ketu ne Peshk.

esht veshtirsu shum Peshku, ke te drejt. Sa vje e bohet terren i veshtire, e vazhdimisht mot i keq, si ne Suedi...

Noten.

Klm edhe ti, Grave. Do rregullohen te gjitha, njof njerin une...

..si i tha Judes? " Ti do te me tradhetosh  i pari " Dhe ashtu ndodhi...te gjithe e tradhetuan ..! 

Ishalla nuk me rren, mi hy atij mikut ...per mik ! 

Qeshni ju qeshi se 10% kane arrit deri tani...Se kane fajin keta po multikulti i Blair-it qe u perhap si kolera gjithandej. Per nje gje i heq kapelen SHBA dhe Kanadase se te gjithe emigranteve qe sillte sa erdhen ju vuri kufirin ke thana....O amerikanizohu dhe integrohu ose shko gric bythen andej se s'ju akam ngene. Ne kete ane Evropa e perqafoi pa nje pa dy ideologjne Bleriste deshtoi keqazi.

Aman o Art se me mbyten mu kata " kristianet " autodidakte .kur une u them ore burrani e grari, nuk eshte kjo bota e mire e bazes  kuktures njerezore, e Bibles, keta me thone po ata me hanxhare ca jane .

Nuk ke cu ben atyre qe nisen prej vetise hanxhareve  dhe jo 10 porosive .

Grave, une jam kristian denbabaden daje, dhe gjysh stergjyshi im nuk ia ka lene hallatet ne dore turkut t'ia bente synet sic ua beri juve. Ndaj qe te kesh ti me "kristian' se une nuk ma ha mendja. Me i lexuar pastaj, jo e jo.

ketu gabon shume por le ..ta leme si gare 

Eh nuk eshte gare kjo Grave nuk eshte, keq me vjen te ta them... E keni kalu prej kohesh konceptin e sportivitetit.

Jetojme ne nje bote komplekse grave ku vetem brenda nje cope Evrope robt kane paragjykime te thella mes njeri tjeterit (duke marre parasysh qe jane e njeta fe dhe nivel mirqenie). Tani te vijme ke mysafiret, te cilet Evropa po i ndihmon me shum se cdo vend tjeter, po ju hap deren, po ju jep shtepi dokumenta,etj...Dhe vijme ke raste te tilla ( e kam permendur dhe ne nje teme tjeter) Gjate javes se vitit te Ri nje autobuz me azilante Siriane refuzuan te zbrisnin nga autobuzi dhe u futen ne greve urie, shkaku ishte se donin ti conin ne Malmö dhe jo Grytan (nje qyteze e bukur piktoreske). Malmö eshte qyteti me numrin me te madh te muslimaneve ne Suedi, kjo duhet theksuar...Jemi arabe nuk jetojme dot ne klime te tille ishin shprehur azilantet per mediat. Kemi dhe raste te tjera te shumta te azilanteve avgane qe perdhunojne punojeset socjale, natyrisht  qe keto akte krijone pasojat e tyre ke vendalinjte. Askush ne mendje dhe llogjike nuk pretendon qe cdo musliman bie ne keto kategorite por muslimanet kane bere shume pak nga ana e tyre per ta hequr stigmen socjale te cilen e pikturuan vete. para ca kohesh lexova nje artikull ne daily beast ku nje studente muslimane ne SHBA pretendonte te pinte alkol per shoqerine kur e vuri re se te gjithe filluan ti shmangeshin, "because was not fun". Ai artikull flet shume dhe per brezin e ri te muslimaneve te cilet gjenden ne nje krize identitare, te njejten krize te cilen kaluan edhe te krishteret rreth viteve 20-30

Une gjithmone e kam pare nga kendveshtrimi i integrimit, pa u integruar mysafiret gjithmone do te kete konflikte te brendeshme dhe akuza islamofobizmi.

Integrimi eshte proces qe kalon ne jo me pake se dy deri tre breza  Art 

Grave fakti i ketij deshtimi eshte Britania e madhe, ideatorja e kesaj ideologjie te cilen besoj se e ke vizituar.(ke emigrante pakistanze,bangladeshas mbi tre breza qe nuk dine me fol anglisht) Multikulturalizmi thjesht prodhon getot dhe sjell islamofobine si reaksjon.

Disa here ...Bilez qendra e sa Islamike buz Tamizi eshte me e madhja ne bote ..

Une e shoh si rast flagrant deshtimi, nuk po flasim per asimilim te plote por per nje balance dhe adaptim me kulturen e vendit ku jeton.

Islamizmi sot po mundohet ti ngjaje  marksizmit te viteve '50 -  ideal i masave komplet ne erresine  !  Ne te vertete, islami i marrun peng ne ditet e sotme eshte vecse nje karikature e keqe e marksizmit . E njeriu normal sot nuk ka rruge tjeter pervecse se paku te jete i frgsuem prej nje krijese te shperfytyrume si kultura arabe komplet regresive  e mbulume me mantelin e islamit . Per mu islami eshte viktime e shovinistave te degjenerum arabo-turq qe e perdorin islamin si mburoje per perversitet dhe pasigurite e tyne kulturore-sociale .

Pash Jezu Krishtin Jack Baba , ca ke lexu ti nga teoria e Islamit ? Ma thuj jo thjesht per kuriozitet por si pune shkembim mendimesh.

Un s'jam i lexum mor zotni e sidomos me standartet shqiptare ku sa ma shum libra te lexosh aq ma i ditun je , mjafton numri . Dhe sigurisht te mbash syze miobash dhe pak parfum edhe  kur bie fjala per kendimin urren librat digital dhe preferon ata qe dalin nga shtypshkronja sepse "keshtu kane studiue edhe stergjysherit tone" Njutoni , Molieri e shoket e tyne   ! Ama ne ato pak lexime qe kam ba ku flitet edhe per islamin eshte edhe marrja peng e Mekes ne '79 . Nuk e di a ke nigju per kete ?

Qe te bindesh nuk mora ne provim dijet e tua por qe te arrish te kritikosh njevteori apo nje baze kukture  sepake duhet te kesh lexuar dicka prej saj.Se ja qe ta dishe baza  edhe per islamin  jane te gjitha Thirrjet Cifuto- Kristiane .Pastaj si dine te lexojne shqiptaret apo pasardhesit e inkasve kjo per mua nuk perben asnje interes.

nuk besoj ne idene qe sa me shum libra re lexosh aqe me budalle behesh.E kunderta qendron me afer te vertetes.Por nuk kembengul

nuk besoj ne idene qe sa me shum libra re lexosh aqe me budalle behesh.E kunderta qendron me afer te vertetes.Por nuk kembengul

Sinqerisht kjo shprehja jote eshte mjaf estetike , mjeshtrore .

N.q.s e ke pa me vemendje une nuk besoj se islami eshte me i mire apo me i keq se kristijanizmi apo hebraizmi por , islami eshte i keqperdorun dhe i pareformuem . E ky deformim islamit i ka ardhe prej arabeve  me shume se prej kerrkuj tjeter !

Re dyja mor jane keqperdorur ! 

Ore Jack Baba, se je dhe ti Kanades tani, ato gjerat  e mira prishen ne lulezim, ne kulmin e bukurise  tyre  apo kur i mbarojne ato faza ? Sigurisht qe kur i mbarojne.Dhe Perendimi i sosi fazat , perfundoi misionin sinte thuah, u plak, nuk ka ca ti japi me njerzimit ndaj ka hyrene fazen e renis, te shkaterrmit vlerave  njerzore.Dhe ka kohe jo sot.

Ej kur te thashe une qe ty te eshte bo koktej i keq Islami me pleqnin, nuk te pelqeu..

   

   Cka me thu ti, jane ato qe thu ti dhe une nuk u ndaj gjerat ne grupin " me pelqejne ose nuk me pelqejne.Por ne te mencura , te cilat mundohem ti perceptoj dhe skedoj dhe ne ato pa asnje interes ,sepse nuk me terheqin per mencuri.Ajo cka me thate ju eshte e ketij grupit.Sepse kokteji duke qene likid,  ka tjetr perberje dhe eshte problematik  degustimi e shqisave te shijes.Bindjet nuk di ...nga e ke bindjen,  se jane pune shijesh....? 

Zakonisht te vertetat kan  nje shije ashqipmo, por mbeten  te verteta.

Shi, shi, ja paskan vone ne ftyre "WTC" smiley

Sikur nuk e bon muslimonet WTC!

Megjithate ka zera qe gisht ka pasur dhe qeveria amerikane dhe mosadi. Po, po, Mosadi!

Ky zionisti i enverit nje muhabet ka 24/7.

Roni mo ? C'thua mo ! Ai eshte yni more, si tha shoku Ropi ? 

Te dalte enveri ne enderr dhe...

Shi si e pi kafen Obama. Si BOS! 

Rekord kish thy Obama ne armatimet qe i kish shit arabeve.

Arabet i shesin nafte amerikes. Amerika mer naften dhe i jep dollare. Arabet me dollaret e amerikes blejne arme amerikane dhe me to vrasin njoni-tjetrin. Dmth nafta arabe perdoret si lende djegese per te vene ne levizje ekonomine amerikane, nderkohe qe armet amerikane te blera nga arabet perdoren per te djeg arab te tjere dhe per te hap vende pune ne industrine e armeve ne Amerike. Mjeshtra jan, MJESHTRA!

e mer vesh o grave se cbehet? 

Amerika mire qe u mer naften por u shet dhe arme qe te vrasin njeri-tjetrin! smiley

 

Rono, nje bast shpejt e shpejt qe SHBA ka per ta zevendesu Arabin me Iranin smiley Do bejne icik gam gam Homosapienet Republikane por Obama e ka kuptu se vetem Perset e pastrojne faren e keqe te ISIS. Hillary e ka te marre termin tjeter dhe brazda eshte pluguar....

Te nderroje? Nigjo icik, per nje rafineri te kalbet, qe ta coje ne 50% prodhim, Iranit i duhen $15 miliard. Paisje kryesisht Amerikane. When I say jump, ju xhump matherfaker, tha njoni ke i film.

Erdhi Obama ne pushtet me menjen se do ulte papunesine me "green jobs". E provoi i shkreti po aha sqe gjo aj muhabet. Po tashti tha Obama si do ja bejme? I vajten ato mjeshtrat i dhane dosjen "Begatia". Nji te hap Obama dosjen kur cte shifte:

Do papunesine te ulet ta kesh?

krijo ISIS dhe i nderuar do jesh! 

ISIS ne fakt ishte precedenti, tashme fshesa do beje punen e saj. Se gojet e liga thone se Krijimi in konfederate shiite Iran&Irak&Siri is "undergoing". 

Mos Arto, mos ja thuj kete " mandate " per te dashurin e vet ! Se kam nja tre vite qe ja kam then ene nuk me ka besu ! Ngushullimet tona jahudinjve ! 

Grave nder gjithe muslimanet qe kam rastis te njoh ne gjitha vendet qe kam vizituar, iranianet ishin robt me te zhvilluar dhe pergatitur pa kaluar ne paragjykime te pergjithshme. Nuk po flas ketu per mullehet apo qeverine se ajo eshte ceshtje tjeter..bile ne shume raste kam vene re se ishin me sekulare se turqit apo kosovaret tane. Kam nje miken time artiste iraniane ketu, ka qene nje nga pilotet e para ne Lindjen e Mesme, zonje e respektuar dhe e nderuar gjithandej.

Popell me kulture e histori padyshim. Per mu jane te vecante gjithashtu. Por nuk po diskutohet kjo arto.

Kam nje miken time artiste iraniane...

Po ky eshte pikerisht shkabizmi

Me poshte , perceptimin e ngritur mbi nje rast e rrezon me shembullin pergjithsues:

Refugjatet muslimane (link is external) hedhin dhe mbysin ne det mbi 15 bashkudhetare

Keshtu funksionojne paragjykimet dhe stereotipizimet. Kur ke perballe nje person i cili te duket per se mbari , pragjykimi per perkatesine grupore fillon e lekundet dhe Tjetri (italian, grek ) te thote gjithe habi e admirim: wow, ti nuk ngjan fare si shqiptar!

 Tjetri (italian, grek ) te thote gjithe habi e admirim: wow, ti nuk ngjan fare si shqiptar!

smiley sa u behet qejfi kur u thone ashtu,tipave alba&co.  kujtojne se u zbardhen!

nje shqiptari dinjitoz ,kjo i duket ofendim.  dhe ashtu eshte

normalisht nje shqiptar nuk ka pse dallohet nga nje europian (lakuriq psh). paraqitja eshte tjeter pastaj. lidhet me kulturen personale te personit dhe menyren si jeton. nje intelektual merr pamje intelektuali kudo te jetoje. nje punetor pamje punetori dhe nje fshatar pamje fshatari. 

pra pamja lidhet me perkatesine sociale. 

ai qe quditet nga pamja e shqiptarit, qe nuk ngjan si shqiptar, tregon qe nuk pret shqiptar intelektual. i mendon te jene njerez te egjer, te pa civilizuar. i paragjykon. puna tij ne fakt.

 

Profilo, muhabet me nje nga keta italianet e lodhur qe vijne per studime ne Shqiperi, thoshin qe se prisinin keshtu shqiperine me studente te mire, me lokale ku mund te dilje e te tjera si keto. i them pse ca prisnit te na gjenit maje pemeve...
Po keta sjane shume per tu llogaritur se kane vetem fatin gjeografik te vendlindjes, se nga gjykimi apo vizionii jane te mbaruar.

Tani ti themi gjerat pa dorashka dhe jashte kornizes "political correctnes". Ne mund te debatojme pafundeshisht per stereotipet por nuk pata rastin te njifem me pakistanez, egjiptian apo bangladeshas te iluminuar te me provonte te kunderten. Ti mund te debatosh per zhvillimet ekonomike por ja India , ngjitur eshte me keto dhe thjesht shkeputja nga dogmat ju dha automatikisht mundesine individeve te zhvilloheshin..kalojme ke ai stereotipi tjeter ne Britani qe nderkohe qe indiani e conte gocen ne universitet te studjonte pakistanezi ja plaste koken pas banakut te "corner shop" dhe e shendrronte ne makine pjelljeje...Ketu nuk flitet per racizem se indianet dhe pakistanezet jane nje race (thjesht i ndan ajo vija e padukshme e besimit NDRYSHE)

Te permenda Iranin se eshte shembulli me i mire i nje vendi musliman, me nje histori te lashte te tradites muslimane, fut ketu nje qeveri me prirje islamike dhe personalisht por me nje popullsi teper te moderuar. Ketu nuk flitet thjesht per islamin por per menyren se si trasmentohet ai ne vende te ndryshme, ka te beje dhe injoranca gjithashtu dhe niveli kulturor. Ne pellgun e vendeve te Lindjes se mesme irani ka qene vendi me i zhvilluar kulturalisht po ti krahasojme me pellgun e cobaneve sunite qe nuk paten ndonje arritje kulturore/sociale megjithe miljardave qe u derdhen per dekada me radhe nga nafta.

 

Kur diskutohet per islamin shpesh perdoret togfjaleshi "bota myslymane" ose "shoqerite myslymane" "kultura islame" dhe keshtu realitetet diverse rrafshohen, homogjenizohen.Nderkohe ajo qe quhet "bota islame"  eshte heterogjene.Ka shtete islamike, shtete ku islami ka statusin e fese zyrtare, shtete me dominace myslymane.

Irani qe ti sjell si shembull nuk ka  thjesht nje "qeveri me prirje islamike"! por eshte Republike Islamike ku Lideri Suprem Ajtollahu , autoriteti me i larte politik dhe religjioz,  eshte si Enver hoxha ketu qemoti,formalisht  sekretar i pare i partise por qe praktikisht kontrollonte qeverine dhe gjithe sistemin.

Pakistani me Indine nuk i ndan nje "vije e padukshme besimi".Edhe pse kane nje shtrat te perbashket kulturor, hinduizmin ( para se te islamizohej) si  dhe nje histori koloniale te perbashket,  Pakistani eshte republike Islamike kurse India eshte vend me diversitet fetar.

E shikon sa probleme dalin kur mbi bazen e njohjes se individeve te vecante ose klisheve mediatike nderton skema mendore dhe perceptime mbi popuj ne vend te tjera? Nuk ka nevoj te njohesh nje person nga x vend per te krijuar nje perceptim.Njerzit kudo ne bote, si individe, pertej identiteteve nacionale dhe fetare,  ndahen ne te mire e te liq, moralisht po flas.
 

Irani qe ti sjell si shembull nuk ka  thjesht nje "qeveri me prirje islamike"! por eshte Republike Islamike ku Lideri Suprem Ajtollahu , autoriteti me i larte politik dhe religjioz,  eshte si Enver hoxha ketu qemoti,formalisht  sekretar i pare i partise por qe praktikisht kontrollonte qeverine dhe gjithe sistemin.

Po pra dhe ne anen tjeter Iranianet jane nga popujt me sekulare ne rajon kjo nuk ka ndikuar shume, megjithe dogmes shteterore....... dhe dalim ke ai faktori tjeter qe permenda, gjithcka fillon ke edukimi jo se Iranianet kane ADN me superjore se bangladeshasit apo pakistanezet por edukimi i ka larguar robte disi nga dogma (prandaj te futa ne ekuacjon Indianet e Britanise pak me lart)

gjithcka fillon ke edukimi

Edukimi , sidomos sot kur bota behet gjithnje e me shume konkurenciale, kur dijet, inovacioni marrin rendesi te dores se pare, ka rendesi, sigurisht. Por zhvillimi nje vendi eshte produkt shumefaktorial. Ne ekuacionin e zhvillimit futet sistemi politik, demografia, klima, pozita gjeografike, resurset, historia, kultura etj. Ja mer rastin e Emirateve te Bashkuara- dhe Mongoline, me popullsi 3 milion banore secila dhe krahaso zhvillimin. Kush e percakton diferencen e zhvillimit? Arsimi, burimet natyrore apo pozita gjeografike?

njerezit ngahen veten ne me vlere (njerez te jashtezakonshem) dhe te pa vlere (ordinere). 

 

Art ashtu eshte.Jane shume te vemendshem dhe studioze iranianet.Ne cdo fushe ...! 

e kom  shti nji mik me me taku me i mik tjeter, qe i bon te hola gjonat qi ti Roni mi bo po rrota rrota ! 

bota ne rast se nuk e keni vene re ka qene gjithnje  ne lufte me sebepe te ndryshme qekurse majmunet zbriten sefte nga pemet .megjithate ja ku jemi ne nje bote jo perfekte por me te perparuar se c'ka qene me pare.lufterat jane lokomotive e historise ka thane Karl marksi.keni mbajtur vesh ne format e edukimit te kohes se dulles ju apo ia fusnit gjumit.smiley

Po cfare lesh doktorature dhe cfare lesh gazetari?!?!?!?!? Ky robi Enes qenka si Shkaba jon. Dmth, ne kemi faje, por edhe ju beni gabime.

Dhe per tu habitur eshte qe Shkabes nuk i duhet fare te iki ne Ankaraper te formuar kete linje mendimi dhe llogjike, kurse Enesit nuk i ka vajt ne mendje qe s duhet me harxhu aq shume leke, se si Ankaraja si Komuna e Parisit, ai perseri hajdar ka me u bo.

ju ka bo me hije shkaba juve emigranteve. fajin e keni vete, duhet te permiresoheni, se u be vite qe keni ik dhe asnje ndryshim. keni ndryshuar me pak nga shqiptaret qe jetojne ne vend. 

te pakten kete konstatim bera ne nje tubim ne Paris me nje arkeollog francez. shume pak, vetem nje grusht, nuk dallohen nga te huajt. shumica, sidomos ata me te zjarshmit (qe 24 ore ne dite diskutojne çeshtjet e vatanit) kane ngel me pamjen e 90 -tes. 

"Juve emigranteve"!?!?!?!?!?!? Tashti, nese ti vete nuk je Shkaba, i bie qe edhe ti te jesh bo me hije smiley

Po Shkaba nuk osht thjesht nje user me nje profil dhe nickname te caktuar. Shkaba nuk osht as edhe nje person i vetem, Shkaba osht nje fenomen shoqeror, nje rryme allogjike ne filozofine e mendimit. smiley

Shkaba nuk osht vetem nji, jane legjione te tera Shkabash qe enden nga Komuna e Parisit deri tek Harku i Triumfit smiley

kot e vertit muhabetin.

une mendoj se jetohet me mire ne shqiperi sesa ne bote. dhe qe emigrimi eshte vuatjes per te mos thene poshterues per nje njeri.

kjo pike me bashkon me shaben, megjithese jam i bindur qe edhe ai mendon se ne bote jetohet me mire se ne shqiperi. pra bashkohet me ju nga kjo pike veshtrimi. shqiperine e mbron vetem se ajo e ushqen. jo se e ben krenar, apo prej saj fiton diçka te veçante, dmth eshte njeri me shanc ne jete. 

ps te jesh francez sot, je me me shanc se te jesh shqiptar. kete mendon shaba kete mendon dhe ti dhe shumica njerzve. 

ndersa une mendoj ndryshe.

mir mer mir, un kot e vervis muhabetin, por edhe ti nuk osht se po nok nonji gjo nga ky muhabet.

Shkabizmi nuk osht shkence qe don me sqaru se ne cilin cep te rruzullit tokesor jetohet mo mire.

Pastaj kjo puna e kesaj "aty ku jetoj un osht mo mire se aty ku jeton ti" nuk osht se ma ngref aq shume sa i ju fut si muhabet. Secili ne t vetat, çuno, e si te t boht mo mir tyna. Po fillove me argumentu te kunderten dhe aq mo teper me fillu e me u zon per ket pun, ateher nuk paske mo shpetim, se qenke rrotkarizu fare dmth qeke bo Shkabe (jo ti dmth, te merrena vesh, po kshu ne pergjithsi)

lol. te kerkosh te mos pergjithesosh shqiptaret e te mos shohesh vetem anen negative te ketij vendi, si dhe te mos shohesh vetem anen pozitive te vendeve te tjera, qe eshte ajo qe kam thene une deri tani e asgje me shume, qenka gje e keqe per tipa si ti. E ke idene sa idiot te ben kjo?

Ne fakt kjo puna e emigrimit eshte pak shumeplaneshe. Varet edhe se per cfare ke emigru dhe se cfare pritshmerise ke pas. Eshte tjeter nje kokecepsh qe e kane marre prinderit per dore nga Shqiperia dhe qe kur per aresye te ndryshme nuk gjen ven ne shoqeri ia rras fajin prinderve dhe vendit prites, si po shofim me brezin e dyte islam ne Perendim; dhe tjeter kur ti ne moshe te pjekur iken nga nje vend per t'u dhene te ardhme femijeve te tu dhe qetesi e siguri vetes e familjes tende. Une per vete kam ik me kete planin e dyte dhe leket i kisha bo qe ne Shqiperi e nuk kisha nevoje per t'a bo ketu 200.000 dollareshin e pare te Shkabes, pavaresisht se edhe ketu nuk kam nejt asnjedite pa pune as une as gruaja. Po areyseja kryesore qe e lame ate vend ishte se doja nje aresimim me te mire per femijet e mi, nje sistem te shendetit social e pensionit me te mire se ai shqiptar dhe nje vend ku dinjiteti i njeriut respektohet  dhe mbrohet me ligj pavaresisht pozites sociale, moshes apo origjines. Po te dale njeri e te me thote me argumenta se ne keto tre pike Shqiperia apo dhe 90% e vendeve te tjera te botes jane me mire se Kanadaja, i heq kapelen. Te tjerat qe mund te arrish ne jete pastaj jane kombinim pune, shkolle, karakteri po dhe njecike fati, gjera qe varen plotesisht nga njeriu pervec pjeserisht atij te fundit . Se dhe fatin e ben vete njeriu kur do.

Tani lexon lajme te tilla dhe thuaj pastaj pse rritet islamofobia

Refugjatet muslimane hedhin dhe mbysin ne det mbi 15 bashkudhetare qe ndodheshin ne varke...sepse ishin te krishtere 

Bota islame po demonizohet ne menyre te padrejte dhe nuk e meriton kete trajtim qe po i behet, padyshim keta njerez nuk jane te gjithe terroriste apo te radikale, mendoj se te gjithe keta duan te rrisin femijet e tyre ne paqe ti ushqejne e shkollojne. Evropa duhet ti ndihmoje keta popuj duke i hapur ne menyre graduale, ku te kuptojne te verteten e te avancojne drejt mireqenies, ne kete menyre ndihmon edhe veten duke evituar keto tensione sociale. Rruga e urrjetjes dhe demonizimit nga eksperienca nuk con gjekundi, perkundrazi. te gjithe ju qe keni emigruar jeni habitur nga edukata, sjellja me sens qytetar e njerezve atje apo te drejtat qe ju kane dhene e me aq force i trumbetoni ketu, mund te thote ndonjeri qe i arriti pa ndihmen e shoqerise atje, pra po te punohet njerezit ndryshojne...
Ne kete drejtim duhet te ecim, ti ndihmojme gradualisht...

europa duhet t'i leje te qete. 

Shif se robte e lidhin shpesh me terrorizmin dhe aty besoj se ekziston nje demonizm i padrejte kundrejt muslimaneve kur futen ne kllapa te gjithe si terroriste. Tani te hyjme ke ana kulturore .,Nq se ti ke me gjenrata qe jeton ne nje vend , ne te cilin ke pranuar te ndertosh jeten dhe ne anen tjeter i justifikon si "tradita kulturore" parktikat mesjetare, barbare si martesa e femijeve, trajtimi i grave si placke lufte atehere i ke kriju vetevetds nje stigme shoqerore qe ska sapun e shampo ta laje.  Evropa ka detyre ti ndihmoje dhe tju hape syte po nderkohe kur keta e shohin kulturalisht si pjese e tradites trajtimin e vajzes se vet, apo gruas si prone me tapi dhe hidhen pupthi "pse na prekni traditen" atehere jemi perballe nje dileme te nje mutacjoni te shemtuar kulturor. E permenda me lart gjithe thelbi i problemit eshte multikuturalizmi. Gjithe keta qe marrin rruget te krijojne jeten ne Evrope duhet te pranojne faktin se "duhet te mesohen me rregullat e te zotit te shtepise" qe ju ka hap deren dhe po i mirepret...perdryshe nq se nuk ju pelqen kultura "dekadente" Evropjane te shkojne te kerkojne azil ne Arabi Saudite,Emirate apo Katar vende ne te cilat pershtaten kulturalisht. Simple as that!

Po Art, normal qe smund ti themi afganit qe gruaja eshte e barabarte me ty, se do qeshi me te madhe, po as nuk mund te lejojme qe sa shihet nje me callme ne aeroport njerezit ta bejne ne breke. Sic eshte bere me shume vende ku eshte dashur realisht te veprohet...

E permenda edhe me lart gjithe zgjdhja eshte integrimi dhe jo multikulturalizmi. Verja kufirin ke thana Afganit qe sa te vije se gruaja nuk eshte placke lufte 

integrimi eshte i pamundur. ti psh mos ta rreje mendja qe je integruar ne suedi (apo qe ke vlera me shume nga nje turk ta zeme, ne lidhje me ta). nuk do vije te komentoje ketu po te ishte e mundur.

Ketu flitet per vlera te perbashketa qe duhen te ndahen mes popujve, respektimi i te drejtave dhe lirive jo per shkrirje te tyre, se kengen labe do e kendojme gjithmone ne smiley

Robo, se po e shof qe po shkruan nga getot e Calais dhe paske komplekse. Ketu dhe ne cdo vend te zhvilluar kush do te integrohet, integrohet dhe ecen perpara. Rrobt nuk e rrujn fort se nga je, meso suedishten mire respektoi dhe shiko punen tate. Ke nje komunitet sirianesh(te krishtere) qe kan ardh heret dhe kane kapur majat gjithandej, se rrun fort kush per origjinen e tyre por kane arritur te integrohen mire ne vend.

ti nuk je gje i integruar po te them, a e kupton shqipen? dhe nuk varet nga deshira jote. te duash sa te duash ti, nuk je akoma integruar dhe s'do integrohesh kurre. (ndoshta vetem femiet nga shkartisja me te huaj) 

hap tani nje fjalor ta kuptosh se çfare do te thote integrim. 

po ta shpjegoj qe mos hallakatesh. kur nje pjese ja heqim nje maqine dhe ja vendosim nje tjetre, ku eshte integrim. kjo pjesa qe ndryshoi vend, nuk ka me lidhje fare me makinen e pare nga u hoq, sepse i perket 100 % makines se dyte tashme.

pra eshte e pamundur te te duket vetja i integruar te suedezet dhe te merresh me çeshtjet shqiptare nate e dite. a kupton trangull ?

Edhe nje here sa per ketu...Nq se ti do te integrohesh me poturra, mjeker ke gjunte dhe duke e mbajt nusen ne shtepi si placke lufte je ne vendin e gabuar ketej.

nje suedez do ta kuptonte me shpjejt se çfare po them nga ty kriçi. 

si dhe ai me mjeker dhe poture, ai nuk do te beje gjasme si i integruar siç ben ti. sepse ose i duket e pamundur (siç me duket mua) ose i duket vetja me i mire nga vendalijte ashtu siç eshte.

Ti je rrote k@ri po kam faj une qe humb kohen me debile te pashkolle si puna jote smiley

Ti ka dhene mundesite dhe te drejtat te barabarta si cdo suedez..

  1. Futju shkolles
  2. c'myki trute
  3. integrohu
  4. caj perpara nq se je i zoti/e zonja

 

Iraniane zonja e botes, sot eshte anetare e bordit te Artit Suedez (Konstfond), para ca muajsh takoi KM suedez Lövfen dhe i bene edhe feste nderi "gala" per kontributin qe ka dhene ne vend.

jam une qe humb kohe me ty. 

ti keqkupton integrimin, si gazetaret ne fakt. per ty integrim eshte mos dallosh nga turma, mos dukesh. dhe te jesh diskret.

kishin çifutet 2 mije vjet jetese ne gjermani, me shume shkolle e me shume pasuri nga gjermanet dhe nuk ishin te integruar. nuk u bene kurre gjermane. do behesh ti suedez qe s'ke as leke dhe as shkolle dhe as inteligjence personale, je rob koti nga do te te kapesh. ik tani pirdhu se u lodha me ty.

Nuk ta kam fajin un se ke deficence te theksuar inteligjence si i pashkolle qe je. Integrimi nuk eshte te shtiresh ne turma o k@qe kandari por integrim eshte te behesh pjese e shoqerise te japesh kontributin tend si individ. Tani tipa si puna jote kontribut i vetem qe mund te japin jane te ndajne neper getot ku jetojne ato qeset me pluhur te bardhe apo bar jeshil Lazarati.  smiley

çfare ka nevoje nga ty shoqeria suedeze mor loqe. perfito vete ndonje gje (ta hash te ngrofme supen) mer piktor elektronik koti.

 

 

Shif ti duhet te ndryshosh nick-un ta vesh tat emrin real Chlamydia, ta dine dhe robt se c'kane te bejne te marrin masat  smiley

Plani tyre nuk duket se është ardhja në Evropë për një jetë më të mirë. Plani tyre është i qartë dhe mesazhi vjen qysh nga shumë vjetë para. Evropën do ta marrim pa shpat por me numëra. https://www.youtube.com/watch?v=6-3X5hIFXYU

Po ca do marrin o patrioti im, leshte e curres kane per te marre, do u marresh te bardheve evropen, qe ne itali qeshnin me isisin, thoshin para se te vijne ne rome duhet te kalojne kalabrine smiley

atje ku shtrihet turqia ka qene qyteterimi. ta kam fjalen ato zona (dhe popuj se nuk erdhen nga hena) kane qene te qyteteruara SHUME me perpara europes perendimore.

Po nuk janë të njëjtët mbasi e kemi provuar 1 0 1 kulturën e tyre për 500 vjet , dhe e dimë shumë mirë çfarë kulture na lanë. Janë manovra që nuk pinë më ujë këto.

Po c'qyteterim o derman 500 vjet haje buken ne mberdhe si ne epoken e gurit, me shekuj nuk te la te mesoje gjuhen tende..Nja 15 vjet erdhi italioni fillove te merrje pak era qyteterim, ndertoi 5 godina dhe rruge se ishim me keq se afrikanet. Hidh ca syte me lart ku shkeli Austriaku, jo shume po ke Sllovenia-Kroacia dhe e kupton fare qarte vijen ndarese te dy qyteterimeve.

Po hë mbushi mendjen profil aty lart se e quan se kultura e lashtë është gjall aty ku shkeli këmba e këtyre mongolo - beduinëve. 

Arto ajo vija qe ndau Bizantin eshte domethenese, kot se vune aty...

Jo po qyteterimi shkruante pak me lart ai kokrre e debilit smiley

Nuk kam parë asnjë shkrim rreth masakrimit të ateistëve në Bangladesh, rrahjes së tyre publike dhe dënimit gjerë me vdekje në Arabin Saudite moslejimin e të folurit në publik për zgjedhjen e lirë  të besimit etj etj etj raste pafund. Pastroni njëher veten nga fobit dhe pastaj kërkoni të respektoheni. 

Menjëherë pas sulmeve terroriste ndaj gazetës satirike franceze Charlie Hebdo, ku thuhet se sulmuesit ishin dy persona me origjinë muslimane, pati një shpërthim islamofobie jo vetëm në Francë por në të gjithë Europën.

Pra thuhet, autori ka dyshime, se pale si eshte e verteta sipas tij.

Vitalist ose gjib. Zgjidh ke te dush.

Ce kini kete shkrim idiot.

 

Pa te bezdisur, bere gje andej nga durresi, se dua te vete dhe une per rregjistrim smiley

Neser do marr te dhenat si behet. Me duket se duhet me marr nje shpi me qera. smiley

Ishalla del nanji ketu ti thote Grides na nji laff per mu e mbase ma pagujne ata qerane per keto 3-4 muj. Duhet me fut mik Leftin.

s'del keq vaft plazhi po afron...

autori i referohet shtypit francez. ata me te vertete jane franceze (kishin lindur ne paris) me origjine algjeriane (ose magrebine ose arabe). se muslimanizmi nuk eshte gje origjine, i duhet thene autorit. dhe duhej te ishte edhe perqendrimi tend sa i perket atij rreshtit. 

ku thuhet se sulmuesit ishin dy persona me origjinë muslimane,

Keshtu thote ky doktori i shkencave ndaj une i qendroj asaj qe thashe qe autori eshte vitalist.

ashtu i quajne edhe ketej. fene e marrin si origjine keta analistet e sotshmem. 

 

Po une kete analmenin, dr te shkencave, po lexoj.

Po Imami i Shkodres keshtu tha ketu : une jam ne fillim musliman , pastaj shqiptar.

Eshte vitalist.

ti vete je gje grek ?

Po. Ku e kuptove?

sikur ta kuptoja nuk do te kisha nevoje te te pyesja. apo akoma nuk e njeh kete shenjen > ?

po mire grek bjond apo brun ?

E do nr e tel te atij qe shet Vital ?

jo se me mjafton vitali qe kam. 

po mire te kan lidh te kemba karriges qe qeke gozhdu ne internet sot. apo kafet jane shtrenjtuar atje ?

Po une ne nje internet kafe punoj qer te baj vecse te shkruj ne internet. Ej kot me te pyt mer ej, po te jesh grek eshte keq?

 

ne kete moment nuk eshte mire, se asnje nuk i do me ne europe. i marrin per lypesa qe vetem te lypin leke prej tyre dine te bejne.

kane filluar t'u ulin reputacionin edhe grekerve te lashte, prej nga fituan edhe respektin e botes.

ps; sikur te kishin lexuar Bajronin, jo me shume, gazetaret e botes (qe bejne ligjin sot) do ta dinin me kohe, qe greket vetem te lypin dine, e kishin bile zanat te vetem qe ne ato kohe.

E qarte, e qarte. Mo u lodh ma.

Une jam idiot.

te njohesh veten, eshte gje e madhe thoshte Sokrati

Vllai tundte flamurin e zi me germa te bardhe na rruge, ky thote "me origjine" . smiley Prit prit edhe nja dy muj sa te harrohet ngjarja dhe do shofesh shoket e graves qe do dalin me idene qe keta ishin Mosad te paguar per ti nxjerre namin e keq cunave te ISiS-it. E shoqeruar kjo me pyetjen; "Pse nuk e dije ti!!!"

po pse ti e di  se çfare ishin ? 

Jo, por e di se cfare kerkonin e cfare bene, qe automatikisht me ben ta di se cfare ishin. Se robi nganjehere nuk e di as vete se cfare eshte, deri sa i vene lakun ne qafe dhe i thone "hyp pak ke ai stoli". Atehere i bi ballit me shuplake...

me ate "çfare ishin" desha te them me teper "à qui profite le crime ?". pra kujt i sherbente me shume ajo qe bene. s'ma ha mendja t'u sherbeje muslimanve te frances. keta i rendoi moralisht, sidomos ata qe jane me te kapurit dhe qe mendonin si ai Arti de ndryshon boten, se jane te integruar, se i shohin tashme venger.

megjithese francezi ne thelb i urren arabet. histori te vjetra. 

 

Normal qe nuk iu sherben. Ashtu sic nuk iu sherbejne shume gjera qe ato po bejne sot ne Perendim. Ashtu sic nuk iu sherbejne edhe dinamitet qe i vene njeri tjetrit neper xhamijat perkatese neper vendet myslimane duke vra turma grash e kalamajsh qe jane duke u fal. Po Zoti ne fillim te merr mendjen, pastaj shpirtin kane pas thone pleqt.

e ngatarron zotin kot me keto pune.

You didn't get it, did you? Me pyete nese i sherben krimi muslimaneve dhe t'u pergjigja,jo. Tashti leje gishtin dhe fokusoju te hena.

atehere zoteri na shpjegon dot pse su kapen te gjalle po u ekzekutuan?

E drejte qe po shkohet drejt nje ekuivalenteje te antisemitizmit por gjasat qe te kete nje bagazh historik te ngjashem jane pothuajse nil. Me se shumti, ka nje Perendim i cili nuk ka rrezuar akoma urat kolonialiste me boten Islame. Nje bashkesie fetare e kulturore se ciles nuk i kursehen dozat e inferiorizimit. Nese me pare synetlliku apo era e myslimaneve ishin sa objekte hilariteti sa frike, tani me afrimin e ketyre dy boterave apo me ballafaqimin e keyre dy botekuptimeve, dale ngadale po krijohet nje problem mysliman brenda Perendimit. 

Nese bota islame ka gisht ne kete islamofobi ne ngjitje, jane kryesisht ngjarjet e dekades se fundit, njohja me problemet e Lindjes se Mesme, grupet radikale e me radhe. Te besh pjese e mendimit se myslimanet ne vendet perendimore ndajne nje lloj pergjegjesie ne kete islamofobi te thelluar, eshte sa e papergjegjshme sa injoruese e problemit te islamofobise. Diferencat kulturore me se shumti jane faktoret qe perbejne veshtiresi ne komunikim brenda komunitetit mysliman dhe grupeve te tjera shoqerore. Integrimi, aq me teper asimilimi, ne shoqeri eshte nje proces i cili nevojit kohen e vet dhe eshte i dyanshem. Nje platforme kulturore antagoniste ndaj nje grupi te caktuar kulturor e vonon ose e pengon kete proces. Ka precedent historik; irlandezet nen sundimet britanike, basket, kosovaret, aborigjinet e Amerikes e te Australise, etj., etj. 

Papapa sa te keqinj jane keto te Mosadit kur lidhen dhe me Ameriken. Ja gjeten edhe Boko haramit. Hajde mos u boko kristianofob masanej edhe ti thush haram boko-s.

Mos ia hiq meritat dhe Kanadase ne kete operacion. Francezet kishin kerkuar bashkepunim por keta iu kishin thene jeni teper vanitoze per te ruajtur keto sekrete.  

Kjo eshte e papranueshme. Prandaj jane me te mirinformuar ne Shqiperi, e ne lindjen e mesme sesa ne ketej

Normal. Keto venet e Paqes, nje dite po nje dite jo myllin FB dhe Twiterin, le me Fox Channel qe eshte pjese integrale e cdo familjeje qatareze dhe saudite.

Ta gezojne xhami ne me te madhe ne Ballkan, kolonet turq!

Po ndertohet ne Tirane me financimin e baba Erdoganit!

Te ngrihet nga varri Gjegj Kastrioti dhe ta shohe se si vendi I tij eshte bere pellembe e xhami, do te thote qe " jam i luntur qe Ika nga kjo bote pa u perhaput akoma kjo murtaje aziatike"

Shkoni e ngrini sumen 5 here ne dite tani dhe faluni per Padishahun Erdogan!

Sulltan...sulltan e kemi tha njoni ketu.

Religions have contrived to make it impossible to disagree with them critically without being rude. They play the “hurts feelings” card at every opportunity, and you’re faced with the choice of “well, am I going to be rude… and articulate this criticism, or am I just going to button my lip”.

Daniel Dennet (RIP)

Per ata qe jetojne ne NYC apo ktu afer, sot ne mesdite eshte Parada Perse, nga 38 St dhe Madison Ave ne 26 St. Parade kulturore, jo fetare apo politike. 

Kurse ne High Park eshte Parada Spartane e kryesuar nga Leonidha dora vete me te treqintet.

P.S. Sa shpejt u lidhen me keto Paradat perse edhe ne mes te NY mer daje. Ja une ve bast qe Cimi qe ka jetu kaq vjet ne NY as qe e di se ku bohet kjo Parada Perse.

Shpikja me e madhe e ardhur nga bota islame eshte tezga e trotuarit. 

Dulla ne shenime per lindjen e mesme thoshte se arabet kane bere shume shpikje ne shkence.

Nqs do shihnit filmat Gravity, por sidomos Interstellar apo te tjere te kesaj natyre qe te cojne ne nje bote tjeter te mundshme te se ardhmes, do ndiheshit vertet keq nqs dikush do dilte para kinemase e do ju thoshte se tashme ne disa pjese te botes islame kane nxjerre fatwa (dekrete) ku udhezohen besimtaret qe te mos shkojne ne Mars, dmth mos te behen eksploratore e te mos shikojne pertej Tokes. A do mund valle ti rezistonte turmes se zemeruar nje stacion leshimi raketash qe do ish stacionuar ne keto vende muslimane? Ndonjehere vetem fjalet "shkoni ne lufte ne Siri tani!" te nje mendimtari te shquar te botes sunite, psh Qaradawi (Karadaui), mund te shperfillin e anashkalojne udhezimet e mijera hoxhallareve qe munt ti keshillojne besimtaret se kjo nuk eshte lufta e tyre, apo se nuk ka ardhur ende momenti per lufte. Tani bota mund te shihet lakuriqe se jepen lajme nga cdo cep i botes ne cdo moment, nderkohe qe fuqizohet interneti ku MUND te radikalizohen njerezit. Psh kur ndodhi tragjedia e 11 Shtatorit, diku qahej por diku (disa qendra palestineze etj) edhe gezohej e hidhej valle ne rruge, packa se kish edhe muslimane mes atyre 3000 viktimave. Lexohet qe ka EDHE urrejtje te madhe edhe mes disa sunive e shiiteve, apo mes disa sunive te shkollave te ndryshme, mes disa arabve e iranianeve, apo mes turqve e arabeve etj etj

Po cilat mund te jene shqetesimet e MUNDSHME te familjeve muslimane sot: Shpresoj mos te me shkoje femija ne Irak a Siri; me ka zgjatur mjekrren djali e me ka shkurtuar pantallonat por shpresoj qe nuk do me ndryshoje shume; vajza me ka vendosur te vishet me burka dhe nuk flet me asnje mashkull te fisit dhe vertet rri e vetmuar nga neve te shtepise por shpresoj qe eshte periudhe kalimtare; mi ka dale nje burse per studime islame djalit ne Katar por kam degjuar atje jane shume konservative dhe do na ndryshoje ndoshta; me shkon djali ne nje xhami bashke me saudite, jemenite dhe pakistaneze dhe e shoh qe me ka ndryshuar .........?

Atehere e lexova te gjithe shkrimin.. dhe si europian, si shqiptar u ndjeva i ofenduar.. Pse? sepse ishte folur per nje term i cili ka nje perkufizim te veshtire.. por qe te njejten ndjesi qe percon ky term e ndjeva ndonse te dokumentar gati ne te gjithe shkrimin.. une do bej nje paragonizem thjesht per te treguar se cfare un kuptoj me termin "Islamofobi" dhe 2 termat qe do perdor jan shume te ndryshem nga njeri-tjeteri.. Une per vete se kam degjuar kurre termin "Italofobi".. kam degjuar vetem termin "Mafia".. qe nenkupton nje shtet nqs mund ta themi kshu me nje  hirarki dhe me nje kulture komplet te sajen.. Per gjith boten e civilizuar ky term do te thot dicka e keqe... pse?? sepse neve e dim cfare kan bere ato qe identifikohen me kete emer..  pra kur themi Mafie kuptojme nje organizim apo kulture te keqe dhe jo normale.. Mafia ka lidhur ne Itali panvarsisht se eshte shtrire ne te gjithe boten tashme.. Ne europ ka nje tip ideje qe kur prezantohesh si Italjan gjeja e pare qe mund ti hskoj ndermendje eshte termi "Mafjoz".. por jo ItaloFobi.. ky term ska ekzistuar kurre.. dhe e dini pse?? sepse vete shoqeria e lufton kete lloj kulture qe ndodhet brenda kultures se tyre.. Une mendoj qe termi "Islamofob" eshte e njejta gje si termi "Mafia" qe nenkupton nje kulture jo te mire eshte e organizuar dhe e joorganizuar por qe ne te shumten e rasteve.. emrtimi i asaj perdoret nga myslimanet per te bere "rolin " e viktimes njesoj si njerzit me ngjyre ne shtetet e bashkuara ditet e sotme qe termin "Zezak" ose "I zi" e perdorin si nje arme kunder njerzve te bardhe.. ndryshimi i raporit qe ka Populli Italian me Mafien dhe popujt Islamik me kete kulture qe neve perendimoret e quajme "Islamofobi" eshte se italjanet nuk e perkrahin mafjen.. por popujt Islamik e perkrahin kete kulture qe neve perendimoret e quajme "Islamofobi" sepse perpiqet qe te permbush nje mision qe eshte i shkruar ne Librin e tyre te shenj.. "te gjithe mysliman dhe dielli do lind nga perendimi" 

r.v

 ndermendje eshte termi "Mafjoz".. por jo ItaloFobi..

ngaqe italiani ben dhe ferrarin dhe plot gjera te tjera te bukura. prandaj s'ka italo-fobi. ndersa ka islamo-fobi ngaqe urrejne arabet. njesoj me çifutet. prandaj ka dhe anti-semitizem. eshte racial vetem muhabeti. (nje pike e zeze mjafton ta ngjyrose nje kove te tere me te bardhe) te ishin arabet bjonda s'do i urrente me njeri. s'do kishte as islamo-fobi.

hajt nashti shko futja nje gjume. 

 

Ti zoteria di gjithcka.. DI gje ti cfare numrash jane keto? (123445677537346543) ?? po mjeksia di gje nga ka pas zhillimin?? nqs i di para ketyre un te them termin "Ajo gjeja qe vjen ere dhe qe del nga mbrapa" qe mund ta quajme edhe "ferrari" vlen hic para atyre te siper permendura..dhe nqs se di qe Kairo eshte nje nder qendrat me te medhaja te asaj qe neve quajme "Islamofobi", dhe brenda injorances time te pa livel.. nuk di qe Egjiptjanet te jene Arab Profil efendi.. dhe meqe prap jam injorant.. me trego pak nga vjen fjala "anti-semitizem" pa kerkuar ne google 

nga fjala semite (si-muti dmth), vjen. 

 

Une kam pershtypjen qe ka te bej me shume me nje nga djemte e Noeut i quhej Sem

ate thote google. ti me kerkove ate qe nuk e thote google me duket apo jo ?

se thot google jo e thot zanafilla 9 

po dhe pastaj çfare i ndryshon kjo faktit qe çifutet nuk i duan, arabet po ashtu ?

plako je duke bere nje gabim te madh.. jo te gjith islamiket jan arab.. fakti qe nuk i duan islamiket ka te bej me ideologjine dhe historine qe ka kjo fe nqs e marrim ne te gjithe historine e njerzimin.. dhe nuk e duan kulturen vrasjeve makabre qe behen nga njerez te cilet i kan bere lavazh truri dhe qe i bejne ne emer te ketij besimi (ne kundershtim te plot me besimin).. ndersa izraelitet nuk i duan sepse jan populli i zgjedhur dhe jan shume te zgjuar (panvarsisht si e perdorin zgjuarsin e tyre).. dhe per tju pergjigjur pyetjes tende... un thjesht te shpjegova nga vinte termi "semit"

Njerezit duhet te shohin edhe anet zbavitese te islamit ne ditet e sotme  . p.s cdo femer rreth e rrotull n.q.s nuk e ke nene ose moter mund ti hidhesh siper ne cdo kohe dhe ajo duhet vetem te hapi shalet . Tjeter sa me shume para qe te keshe aq me shum femra mund te mbash ne harremin tend , 40 . 50 apo me shume sic bejne sheiket dhe mbreti i Arabise Saudite . E si mund te kundershtohet kjo !? A mundet robi qe gjithe jeten te konsumoje te njejten supe ? Sigurisht qe larmia e supave eshte me oreks sjellese .

Mu me pelqe me shume ai varianti i i perpetuum virgos qe jane ne xhehnet. Mira tha labi i shkrete: sa ka vrare gopi s'ka vrare as topi. Kto robt duhen gjezdis njehere neper shpi publike qe t'iu iki ajo mania e martirizimit per nje cope p* qe i pret atje lart.

E ke menduar ndonjehere cfare i premtojne femrave qe do kene atje lart?

1/72 e atij...

Ore ju kujtoni se une tallem dhe ia  fus kot. Po njerzit para se te dilte Wikipedia, me tru i zgjidhnin problemet, si puna ime.

Perpetum virgos is strictly reserved for dreamers , but in real world we use harem .

hahahaha.. ma degjeneruat komentin 

Napoloni ka thene qe islami i dukej me pak qerashak nga kristianizmi. (ndoshta nga pelqimi i pikeve qe po cileson ti)

J'aime mieux la religion de Mahomet. Elle est moins ridicule que la nôtre.
Read more at http://www.dicocitations.com/auteur/3215...

Source citations sur la page Citations de Napoléon Ier - Ses 173 citations - Dicocitations

gjithashtu do te qe bere musliman dhe ai, gjate fushates se Egjyptit, po te mos kthehej ne france prej turbullirave qe plasen.

Mbase ngaqe ai ishte nje diktator dhe do kete gjetur pika te perbashketa me kete besim..Provoje njehere ti vet profilo.. merre besimin Islamik.. hiqi Zotin.. trajto temen e barazis gjinore dhe shife ca do dali smiley

po po, patjeter qe do kete qene burre i keq. 

dhe s'ishte bere akoma diktator ne ate kohen e egjyptit dhe aliut shqiptar mbret te tij. por nga lindja (orienti) mendonte se mund te gjindej vetem la gloire.

perendimi edhe ne ate kohe ishte i mbush vetem me burracake.

Thone se Napoleoni, si pragmatist e megaloman i shquar, vishej edhe me rroba arabe per te fituar zemrat e elites fetare ne Egjipt. Biles thone se myftijte egjyptiane i vune edhe nofken Sultan El-Kebir, dhe per ta njohur si udheheqes te vendit i thane fjalet e zakonit: Konvertohu ne mysliman! Edhe thuhet se u mundua Napoleoni qe te bindte edhe ushtrine e vet qe ky konvertim do ish thjesht formalitet, por i hasi sharra ne gozhde pasi mytijte i vune kushtin: qe konvertimi te ish i vlefshem do duhet qe gjithe ushtaret te beheshin synet si dhe do betoheshin qe do hiqnin dore nga alkoli. Pikerisht alkoli (vera) ishte ajo qe e terhoqi Napoleonin nga vendimi pasi dihet qe vera nga Franca/francezet nuk hiqet dot.

Po a e di ti se kush ish idhulli i Napoleonit? Aleksandri i Madh.

Ja ku i ke sot keta fise historike, pasardhesit e Aleksandrit ne tokat e myslimaneve pakistaneze dhe pse bota ka FRIKE per te ardhmen:

Presionet per konvertim ne Islam kercenojne fiset "Maqedonase" Kalash te Pakistanit

Flet per "islamofobine" reflektuese e "nje kulture jo te mire" dhe per perdorimin e "zezak" dhe "i zi" nga afrikano-amerikanet si "arme kunder njerezve te bardhe."

Se pari, duhet te jesh po aq i qarte qe nese nisesh nga aksioma kulture e mire-kulture e keqe, elemente negative dhe pozitive do gjenden ne çdo kulture te tanishme dhe te kaluar. 

Se dyti, nje term siç e cileson ti "reflektues" e nje kulture te dhene ka rrezik te legjitimoje logjiken mbi te cilen jane kryer gjenocide: Holokausti, gjenocidi armenian, gjenocidi ruandez, etj. 

Se treti, nuk di ne çfare menyre perdoren si arme termat "zezak" dhe "i zi" por te ftoj ta sqarosh ne te eshte e mundur. Kulturalisht, perdorimi i tyre nga vete personat te cileve i referoren,ka qene per reversim te konotacioneve negative me te cilet jane shoqeruar; per percjellje te idese se krenarise apo normalitetit ne te qenurit "zezak" apo "i zi." Termat jane mjete mbrojtjeje, jo arme ballafaquese ne kete rast. 

 

 

Tek pika jote e pare e mendimit tend me lindi nje pyetje e vejter sa bota.. Drejt kujt po shkon njerezimi?? drejt qyteterimit, mirqendjes, qyteterimit, prosperitetit, bashkpunimit etj etj? apo drejt imponimit me dhune te ideve? e vrasjeve ne mase dhe e vetflijimit per kauza te cilat nuk jan te vertetuar por qe jan aksioma? nqs ti zoteri i qendron ides se dyte e ke vendin ne mesjete dhe fillo kerko per bimen qe te mban gjall pergjithmon.. Normalisht qe cdo kulture ka te keqijat e saja prandaj eshte lindur ajo qe neve quajme "demokraci" qe do te thot hapsira jote shkon deri aty ku nuk cenohet e tjetrit. Jam shume dakord qe ky term shkelet edhe nga shtetit me te medhaja ne bote por te pakten nuk jane masat ato qe e bejne..

Persa i perket pikes se dyte te reflektimit tend mbi timin.. mendoj se koha ja ka dhen pergjigjen me mire sec mund ta jap una.. dhe nuk ndaj te njejtin mendimin kur thua qe te tille mendime kan cunar ne katastrofat e siper permendura.. nuk mendoj se kultura e keqe e askujt qe nuk cenon liren e tjeterit do te conte ne vrasje ne mase.. 

Persa i perket pikes se trete te reflektimit tend mbi timin kisha parasysh nje njeri me ngjyre kur nuk i plotesohet dicka apo kur dalin para nje vendimi qe jan fajtore... perdorin kete term per tu viktimizuar dhe per te bere te ndjehet keq personin e bardhe per dicka te keqe qe ka ndodhur ne te kaluar e hidhur.. mora kete shembull sepse mund te marr shume shembujt te tjere qe minorancat zakonisht i perdorin kunder maxhorancave per shkak te historise ne te cilen njerzit e sotem skan asnje lidhje mendimi madje i denojne smiley

Faleminderit per pergjigjen. smiley Me lind nje pyetje e natyrshme : Mbi çfare baze mbeshtet idene qe njerezimi po shkon drejt "vrasjeve ne mase dhe vetflijimit per kauza te cilat nuk jan te vertetuar por qe jan aksioma?" Statistikisht, disa grupe dhe rryma radikale ne Lindje te Mesme nuk perbejne force ne numer dhe ne mbeshtetje qytetare ose dhe pushtetare ne ate zone, jo me te cenojne lirite e qytetareve ne pjese te tjera te botes. Nuk po dua te flas per cenim ekzistence. smiley E megjithate, problemet ekzistuese ne kulturat e Lindjes se Mesme jane te medha, sidomos per gruan dhe femijen. Ajo qe jam kunder dhe qe fatkeqesisht behet shpesh ne kete hapesire, eshte banalizimi, thjeshtezimi ne nje trup islamik pergjegjes per te tera keto probleme ne nje kohe qe pjesa me e madhe e tyre lidhen me zhvillimin, nivelin e arsimit, e me radhe.

Ndersa per paragrafin e dyte, me duhet te perseris veten me qarte. Flisja per legjitimim te vrasjes  ne mase nepermjet stereotipit per arsye propagande, mbeshtetjeje te pushtetit nga populli.

Nuk jam dakord qe shqetesimet e komunitetit afro-amerikan jane viktimizim per se. Eshte nje komunitet i cili per shkak te pozicionit te disfavorshem historik, gjendet sot ne rrethana me pak te priviligjuara se komunitet e ashtuquajtura te 'bardha'. Nuk eshte thjesht çeshtje racizmi ne jeten e perditshme te tyre, por racizem institucional me te cilin ballafaqohen, kapital te vogel ekonomik, pronesi te ulet tokash, etj.

Atehere ka disa baza qe un e mbeshtes iden e mesiperme.. e pare eshte misioni qe feja islame ka.. ndoshta per momentin duket qeshara por te ftoj te shkosh mbrapa dhe te rishikosh historine e kalifatit arab i cili ne emer te Zotit te tyre te erdhi me shpate ne dore deri ne jug te Spanjes.. ne Sicili etj etj... Ndoshta per momentin nuk perbejne ndonje rrezik keto celula qe duke e marr si baze te vertet cdo gje qe na thuhet (po lej jasht konspiracionin) rrezikshmeria e tyre shkon deri sa te hedhin ne ere 2 ndertesa me 50 mij njerez ne nje nder vendet me te sigurata ne bote.. Kjo shifer shume e vogel per momentin duket e pa rrezikshme per nje planet me miljarda njerez sepse per momentin burimet jane ne livele thuajse inekzistente ne proporcion me boten.. por nqs do realizohet endrra e madhe e islamikeve per te krijuar nje shtet te madh me ligjin e sheriatit dhe do kene ushtrine e tyre super te madhe dhe me nafte monopol..dhe me nje ushtri te perkushtuar deri ne vdekje ndoshta dhe pa pagese jo si ajo e vendeve te zhvilluara qe eshte bere sktor pune primar.. a do kishe frik ti nga keto celula tani me kete "kasndren" qe po parashikoj un tani?? Do e kishe serisht jugun e Spanjes dhe jo vetem te pushtuar serisht? 

Nuk e di ne cvend jeton ti por ne cdo vend me popullsi homogjene cdo kush do ndjehej i huaj kryesisht ne europe. per shkak te kultures dhe rregullave te pashkruara qe kan bashkombasit me njeri-tjetrin,, ndersa un mora shembuj nga shoqeri me popullsi heterogjene ku ka kluture inekzistene dhe rregulla te pashkruara s'ekzistojne.. dhe persa i perket problemeve na servire me siper mendoj se ska lidhje kjo me rracizmin apo me inferioritetin me shume se sa me intelektin dhe ndjekjen e tradites nga familjet (sigurisht dhe shembujt familjare)

Feja islame se pari nuk eshte e qenderzuar siç mund te jete Katolicizmi, apo Shkencologjia. smiley Eshte nje fe me rryma te ndryshme, suni, shia, sufiste, ahmadija, konservative, sekulare, etj. Prandaj, nje mision i perbashket, aq me teper nje i tille qe synon dominim ushtarak dhe fetar ne bote, eshte nje nonsens total ne rastin me te mire. Se dyti, bota arabe eshte teper heterogjene qe te kete bashkepunim te ndersjellte politik e ushtarak. Ne te shumten, ka grupe radikale te financuara nga njera pale arabe per t'i rene nje tjetre. 

Popullsite heterogjene kane kulture joekzistente? Vras mendjen te gjej nje vend te tille pa kulture, por s'arrij. Me ndihmon dot?

 

 

Qenke totalisht injorant nga religjioni sidomos ne ate te krishtere qe e cilesoke si katolik..po nejse po te them qe besimi i krishtere ka nje larmishmeri te madhe qe vjen kryesisht si faktor i interpretimeve ne sekuencave te ndryshi biblike qe s'len shume vend per interpretim por deri sa jemi njerez dhe duam te gjithe te jemi "shefa" do krijojme te tilla gjera por kjo eshte teme me vete.. Sic neve e dim te gjithe qe Islami nuk pati ndonjehere ndarje ideologjike te mirfillte sepse qe ne fillim kur pati ndarje ishte per arsye politike qe besoj ti deri sa di farksionet duhet te dish dhe historine (shii dhe suni).. Nqs nuk je akoma i njohur me endrren e madhe te islamikeve per krijimin e nje shteti te vetem te perbashket.. pyet pak veten se kush eshte qellimi pse SHBA ka disa dekata qe ben qitje te vazhdueshme ne lindjen e mesme (edhe atje ku s'ka nafte).. Aq heterogjen ishte kalifati arab dhe perandoria Otomane sa se ke iden.. por nga renia e Kostandinopojes dhe aty nga vitet 1800 spipetinte njeri ne Perandori.. Ndersa per vdekjen e Gadafit islamiket dhe afrikanet vazhdojne edhe e qajne dhe sot smiley (kete bisede e kam bere para disa kohesh me disa islamik dhe afrikano qendror.. kshu qe sjan dhe aq kontrovers sa mendon ti... financimet shifi nga te vijne zoteri dhe fillo shihi nga vitet 60-70'.. dhe e treta para ja nje viti ishim ne nje aktivitet shqiptaro-amerikan..dhe ne naten shqiptare patem disa valle nga te gjitha krahinat e Shqiperis.. dhe miku im amerikan me tha "Sa keq qe neve skemi gjera te tilla ne SHBA"

 

Pervec PF qe i di mire punet e organizimeve terroriste bazuar ne Islam dhe qe mua me ka cmuar si islamist( nuk me shqeteson aspak si me kujtojne sepse e di me mire se kushdo ca jam) shtroj nje pyetje qe te mund te pergjigjeshin gjithkush sic e ka menduar, pervec atij qe i di shum mire keto gjona ! Un nuk i di ndaj pys te mesoj.

Kujt i ka interesuar, nxitur, paguar per tu shkatrruar vendet si;

1.Libani  ( ish perla e Mesdheut) me harmonine  shekullore mes besimeve 

2.Iraku vendi me traditat me luftarake te rajonit dhe me kulturen e lashte muzeale si pakku

3. Siria  nje vend me kulture te lashte, me harmonine mes besimeve ferare etj.

4. Grushtet ushtarake te shtetit Egjyptian ku i fundit presidenti Morsi u rrezua nga junte 

     Keto shkaterrime veper e kujt kane qene ? E Islamit ? Cilit shtet i kane sherbyer dhe po i sherbejne gjendjet e tilla katastrofale mbi popuj te kulturave shum te lashta ? 

   

Ik ore se ti je koka e terrorizmit islamik perderisa guxon ben pyetje te tilla me spec, pergjigjen e te cilave e di cdo gomar ketu qe debaton me ty. smiley

Po varja o grave se e vetmja gje qe meriton tu thuash ketyre eshte tu kujtosh se jane thjeshte shtaze pa piken e njerzillikut. Jane nga ajo fare e ndyre racistash qe vendet ku jetojne jane mundu ta zhdukin prej vitesh se ja kuptonin rrezikun.

na gozhdove, o Grave.

emigrant , nuk e permenda fare ...Izraelin ! Un vec pyta cili shtet me popullsi islame i shkaterroi ato vende ? 

    Po rrini ore ca flisni duke mos thene ate qe eshte ne drit te diellit! Te gjitha  ato krime shtetrore mbi keta popuj,jane ideuar, organizuar e nxitur per tu zbatuar nga Amerike , vetem prej ....Sionizmit ! Dhe krijuan nje organizate tmerrsisht terroriste ( ISIS) per ta bere islamin te urrejtshem ne bote, me qellim qe strategjia sioniste te triumfoje.Kur u iku per dursh po i lepijne strufin Iranit ...! Se e ka pas thene Ai ..Larte .Haka ka me shku ke hakikati ..Vono po nuk harro...Pa mu nuk me hy gje ne qese.! 

Keto  i di edhe bufi, pervec,... " buferve " te bufit ! 

mire, o Grave, se nuk do i bejme ne cirak ate milet andej. si te thuash ti. nuk do mbajme zi per Ramizin, tha Aliu.

Veper e gjeopolitikes?? ekuilibrit? Realizmit si koncept nderkombetar ne mardheniet nderkombetare??? te mjaftojne kaq ?? 

Grave per pyetje te tilla kaq te fuqishme gjeopolitike, zor se ka kohe njeri te te ktheje pergjigje gjere e gjate. Per keto ceshtje duhet bere me shume lexime nga ana jote. Sikur vetem nje vaft te faljes nga ato pese qe the se ben ne dite, t'ia kushtosh gjeopolitikes, them se ne pak vjet do e gjesh pergjigjen. Vetem jo me libra qe te rekomandojne cfaredolloj saracesh, se me to do jesh po atje ku je. Libra te mire them, nga ato te Kanadase frankofone.

Ka islam pa ka dhe islamofobie po te mos kishte islam nuk do kishte as islamofobie apo jo ?

Jo te gjithe myslymanet jane apo e mbeshtesin terrorizmin.....poooor te gjithe terroristat jane mysliman(suni)...... Fajin e ka Mosad-i.....

peshkarexhe, qysh kur Xhorxh W Bushi ,  qeka konvertu ne musliman( safi ) ? Mos dhe terroristi Netanjahu ? 

Ti nuk ...kot fare coc di ! 

Islomin s'e ka fryk njeri. Fryk kon muslimonin.

Ka nji ndryshim thelbesor mes te dyjave, qe (p)Enis bon gabim qe s'e shtjello.

Per PF dhe Emon, per kontekst: Irani ka shpik nje diagnoze te nje semundje mendore

OKSIDENTOZA (Pers: harbzadegi, Eng: westoxification)

 

 Iran must gain control over machines and become a producer rather than a consumer, even though once having overcome Weststruckness it will face a new malady - also western - that of "machinestruckness."

Nji per nji te pergjigjen! S'ke ku i kap.

Lufta qe bejn muslimanet(Irani ne vecanti, muslimant ne pergjithesi) eshte kudner modernitetit dhe nisi ne menyre te konsoliduar teorikisht kur Ajatollah Homeini shpalli fetvane kunder Ruzhdies (dikur nga 81-shi)

Pak rendesi ka prognoza; cer trajtimi rekomandojne, boko-haram?

Boko-Haram eshte per kaqolat synite. 'velajat i fakih' (sundimi i juristit islamik) eshte modeli Pers. Modeli 'philosopher-king' i Aristotelit. Demokracia o per laraskat.

Po per nje semundje Leshmanoza a kane nigju kto te Iranit me perpara?

Ahahahaha me ka plas nje e qeshme !!! smiley

"A culture that gave the world the spiritual creation of classical music of Mozart, Beethoven, Wagner, and Schubert; the paintings of Michelangelo, Rafael, DaVinci, and Rembrandt does not need lessons from societies whose ideas of spirituality is a heaven peopled with female virgins for the use of men. Whose idea of heaven resembles a cosmic brothel."

Shume, shume faleminderit zoti Varak!

smiley

Ne perendimoret hiç fare nuk kemi nevoje O Rono per bordell ne qiell, sepse kemi bo bordellin ne toke nje here per i here. Shofim e bojm kur te shkojm ne qiell.

 

ka dicka qe me ndalon te komunikoj me njerez qe hiqen si viktima gjynafqare. E njejta "dicka" me ndalon dhe tu jap lemoshe lypsareve. Keshtu qe kalofsh nje dite sa me te kendshme ne Perendim.

Ne token perendimore ka vetem komunikim seksual, prandaj un nuk komunikoj, sidomos me trimat qe komunikojne midis tyre O Rono, sepse mund te infektohesh me SIDA.

 

Meqe paske frike SIDA-n, thone, se masturbimi eshte "ilaci" me i mire kunder saj. Po ti mesiguri e di ket.

sepse kemi bo bordellin ne toke 

Bordelli ne toke o mo i mir..o falassmiley

Te ngrihet nga varri Gjegj Kastrioti dhe ta shohe se si vendi I tij eshte bere pellembe e xhami, do te thote qe " jam i luntur qe Ika nga kjo bote pa u perhaput akoma kjo murtaje aziatike"
Shkoni e ngrini sumen 5 here ne dite tani dhe faluni per Sulltan Erdoganin qe po ju nderton xhamine me te madhe ne Ballkan.

Tjetri ne Prishtine nuk e zbukuron me drita per Vitin e Ri se eshte feste e "kaureve te derrit"

Me e keqja eshte se komentuesit nuk shohin asgje te keqe nga Islami, por ka edhe mundesi tu jete bere shplarje truri sic i eshte bere Graves ne Egjipt.

Eh ka poshte po te vene kolonet turq,moj e mjera Arberi!

Shumica hapin biznese e disa hapin xhami, por e drejta e tyre se diku do shkojne gjithe keto kuadro qe mbarojne studimet islame. Them qe sa me shume/thelle ti futet fese nje popull aq me shume do i largohet vetes e kombetares, se edhe uji kur pihet me shumice ben dem. Ti rikthehemi shkrimit fillestar te temes i cili me duket QESHARAK pasi autori s'do kete shume kohe ne Turqi per te ndjere/pare se sa shume ka ndryshuar Turqia qe nga 1999 kur Erdogani u burgos se recitoi nje poeme ngacmuese islamike, e deri tani kur turqit arrestohen pse kritikojne presidentin Erdogan, disa biles edhe per nje "Like" ne Facebook, nderkohe qe arrrestohen edhe 16 vjecare qe rikujtojne Ataturkun ne ceremoni perkujtimore ku edhe flasin kunder korrupsionit. Nje pjese e turqve, ata sekulare ose laike e urrejne SHBA-ne pikerisht se lejoi ardhjen e Erdoganit ne pushtet permes zgjedhjeve demokratike, nderkohe qe ushtria u paralajmerua se nuk do mbeshtetej nqs do bente puc ushtarak kunder tij. Biles po te kerkoje mire autori do mund te gjeje islamofobi ne vete Turqine ku po thellohet islamizimi i popullsise, ku Erdogani flet per revolucion islamik dhe fushata xhamindertuese nga Berlini ne Kube, dhe ku po dallin lloj-lloj dekretesh

Te prekim 2 pika nga rajoni dhe te shohim nese ka vend per frike:

KOSOVA  e para 17 vjeteve qante hallin e mbijeteses, shpresonte diku mes autonomise e republikes, liri-demokraci etj etj, ndersa sot organizon konferenca per te rehabilituar te kthyerit e takfiristat nga fronti Siri-Irak apo shkruhen artikuj per pengimin e islamit radikal. A ka valle vend per te patur FRIKE per 17-vjecarin pasues?

 

SPORTI me fene ne Shqiperi nuk eshte perzier pasi nuk ka kuptim, nuk eshte tradite e nuk duhet te ndodhe kurre pasi sporti synon te bashkoje e te nderoje kombin. Para ca kohesh gjysma e Kombetares se futbollit shkoi ne xhami nje te premte me kostumet e ekipit ("rrobat e punes"), e doli ne foto para xhamise me hoxhen. Te dielen shkoi trajneri ne kishe, dhe e ka sqaruar kete ne intervisten qe dha. Normalisht nje trajner duhet ta keshilloje ekipin qe te mos fusin simbole kombetare ne objekte kulti pasi ato rroba i perkasin Shqiperise SPORTIVE, kombit, skuadres etj etj. Me ate gjest ata futbolliste shkaktuan nje aksident sportiv, ashtu sic bejne ca emigrante kur u japin shpejt makinave kur vizitojne Shqiperine.Por trajneri nuk mund ti kritikonte dot se lojtaret mund te tregoheshin kokeshkrete, do u demtonte moralin e rrezik i braktisnin ndeshjen. Bene foto, rrezik i kane vene edhe ne Facebook me shenimet "Je suis Muslim" edhe te pafsha hajrin. Nderkohe para ndeshjes me Armenine kishte edhe komente ne gazeta ku disa postues shqipshkruajtes uronin qe te fitonte Armenia pikerisht sepse ju thye zemra qe keta lojtare kishin thyer rregullen e arte te mosperzierjes se sportit me fene. Pra ish nje veprim qe shkaktoi percarje, perplasje e la nje shije te hidhur tek nje pjese e tifozerise e kombit qe tani nuk e di se cilat do jene veprimet e ardhshme fetaro-sportive te ketyre futbollisteve. Pse e bene kete veprim ata? Per fene islame se jo per komb e futboll shqiptar. 

Ti qeke aq per gjynaf sa nderton "teorite" mbi supozime pa asnje baze. 

rrezik i kane vene edhe ne Facebook me shenimet "Je suis Muslim" edhe te pafsha hajrin

De Biasi shkoi te lutet ne kishe katolike dhe kjo nuk bezdisi asnjeri. Ne me disa miq (pavaresisht se shumica myslimone) shkuam te Kisha Ortodokse Kombetare e At Nikolla Markut para ndeshjes. Secili shkon ku ta ndjeje veten me mire dhe qellimi ishte i njejte, kerkohej mbeshtetje edhe hyjnore per Kombetaren. 

Nese ka gomere si puna korentit ketu qe urojne humbjen e kombtares sepse disa lojtare "guxokan" te shprehin besimin e tyre fetar, une mendoj se shqetesimi eshte prania e ketyre monstrave midis nesh. 

 

 

Sulme raciste dhe islamofobe për shkak të fesë ndaj djemve të Kombëtares, para dhe pas fitores

Ka mjaftuar nje foto e publikuar në Facebook me lojtarët e Kombëtares në xhami që në rrjetet sociale dhe në komentet e gazetave online të “plasin” sharjet anti-islame dhe raciste ndaj lojtareve, por edhe ndaj fesë Islame në përgjithësi.

Ndërkohë, nga ana tjetër, lajmi i transmetuar nga Top Channel për pjesëmarrjen e trajnerit De Biasi në meshën e së dielës duket se nuk ia ka trazuar ujrat askujt.

Shkrimi i plote: http://observer.al/sulme-raciste-dhe-isl...

Lizander, e vertet qe ajo fjali hipotezuese mund te mos ish thene, por ne nuk e dime se si po/do shfrytezohen ato foto. Tema eshte e nxehte dhe kuptohet qe do acarohet, po e them qe NUK i urrej muslimanet, jam kunder dhunes, si edhe kunder atyre qe hidhen me Armenine sepse u ngeli hatri me gjysmen e Kombetares.Biles mua me acaron e lendon edhe ACDC1 me siper kur pershkruan fene e tjetrit si "murtaje." Pavarsisht se jemi ne blog/forum, prap robi duhet me pas pak netiquette interneti dhe ta konsideroje veten sikur te gjithe ketu jemi ulur ne 1 tavoline te madhe te rrumbullaket. 

Te rifutemi ne teme. Me vjen keq qe shume veta nuk e kane kuptuar thelbin e kritikes sime sportive: Si gjysma e Kombetares ashtu dhe trajneri kane GABUAR kur jane futur ne objekte kulti me kostume te Kombetares. Ndoshta rregullorja e Kombetares mund te kete dicka per keto lloj veprimesh qe kane krijuar incidente, por edhe nqs nuk jane keto rregulla duhen krijuar ne menyre qe te ruhet laiciteti i asaj qe duhet te jete Kombetare. Behet fjale per nje INSTITUCION kombetar + qe paguhet nga shteti e gjithe taksapaguesit e SHQIPERISE. Po shkoni mor lojtare e trajnera te veshur ME CFARE TE DONI por jo me bluzat/kostumet qe jane = me Flamurin, simbole kombetare, dhe keqperdorimi i tyre mund te shihet si abuzim me poziten qe kane, ashtu sic edhe FAVORIZIM e REKLAMIM te feve te tyre perkatese duke perdorur kostumet e punes/ekipit kombetar. Vetem se kane dicka kombetare ne dore ata duhet te jene te vetdijshem se cfare duhet shmangur. Ata te luten ku te duan e sa te duan, por jo me ato rroba qe kane ngarkese kombetare e funksion te caktuar sportiv. Nuk u lejohet qe te veprojne fshatce e prandaj duhet ngrit niveli e ndergjegjesimi se cfare pret populli nga ekipi kombetar, dhe mos ta lene fene t'i ndaje ne mes. Gjysma e lojtareve te xhamise u kritikuan me fort pasi ata duken si shumice ne numer + reklamuan brenda e jashte xhamise, por edhe kjo gjysem edhe trajneri jane NJELLOJ te kritikuar.

Duhet me mendu edhe si musliman por edhe si jomusliman, edhe me e pyt veten "po populli shqiptar ne pergjithsi ca do thote?" Po ne shtete te tjera do kish probleme po te kish ndodhur kjo? Sigurisht! Edhe sikur te shkojne ne teqe, tempuj pagane, kisha etj, per "kompensim", ai gjys ekipi&trajneri e kane kaluar ate vijen e holle te te arsyeshmes dhe te pranueshmes.  

 

Muslimanët dhe nacionalizmi shqiptar

Shqiptarët në të gjitha periudhat e historisë së tyre kanë qënë europianë dhe as kalimi në Islam nuk e ka ndryshuar këtë fakt e këtë orientim të tyre. E vërteta është që qëndrimi dyshues e paragjykues ndaj shqiptarëve me shumicë muslimane ka ardhur në drejtim të tyre dhe kundër tyre nga fqinjët ballkanikë dhe nga disa shtete europiane.

Pra, fjala ka qënë për një komb të përjashtuar, me qëllim që të zhduket nga faqja e dheut dhe që territoret e tij të uzurpoheshin nga fqinjët grabitqarë, e jo për një komb të larguar me dëshirë nga “familja ballkanike” (e cila nuk ka ekzistuar kurrë si e tillë) ose nga familja europiane.

Artikulli i plote: http://observer.al/muslimanet-dhe-nacion...

Lulëzimi i Islamit në Spanjë e në Siçili ndodhi disa shekuj para se të vinte Perandoria Osmane në Ballkan.

Si vjen lulezimi prej shpates or ti shoq ?

Po Islami ashtu e ka lulezimin or mik, prej shpates e saterit. Sos u shtruan me hir ata qafiret dhe e lejuan fene e paqes te ishte paqesore.

keto bredhjet neper histori kur vjen puna per Islamin jon bo shum bajate.

majaft mooo... 

tani, ketu! kohe, hapesire. 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).