Përtej të parit të këtyre të dhënave, unë e di këtë të vërtetë pasi shumë prej jush ma kanë rrëfyer mua. Po, ju! Njerëzit e zakonshëm të Shqipërisë. Në rrjedhën e kërkimeve mbi një libër për jetën e përditshme në Shqipërinë Socialiste, intervistova qindra njerëz të zakonshëm për realitetin e thjeshtë të tyre në atë kohë. Në shumë prej qindra intervistave të regjistruara, burra dhe gra më treguan për dhunën seksuale në familje, në vendin e punës, në komunitet dhe në burgje. Si burrat, ashtu edhe gratë më treguan pa u nxitur mbi pafuqinë e tyre, kur viktimat femra u kërkuan ndihmë, por ata nuk mund t’i raportonin në Parti nga frika se edhe vetë mund të ndëshkoheshin për denoncimin e krimit.

Lejomëni të jem e qartë; si një historiane austaliane në kërkim të jetës së përditshme në kohën e monizmit, shumë njerëz më folën për dhunën seksuale të burrave kundër vajzave dhe grave. Gjatë intervistave, njerëzit mund të flisnin aq sa donin, shumë ose pak, rreth çdo aspekti të jetës. I gjithë projekti u drejtua nga një kod etike, i aprovuar nga komiteti i etikës në një universitet të Australisë. Shumë njerëz treguan histori të tmerrshme të abuzimit seksual dhe të gjitha gratë që folën me mua, kërkuan që emrat e tyre të mos përdoreshin kurrë, pasi ato kishin frikë. Janë të frikësuara se gazetarët mund të mos i besojnë ato dhe do t’u kërkojnë prova, sikur histori të tilla të mos ishin dëgjuar kurrë më parë; kanë frikë nga turpi që mund t’u shkaktojnë familjeve, kur një numër i madh njerëzish të zakonshëm të shkruajnë komente abuzuese në faqen e tyre të facebook-ut e ndonjëherë-janë të frikësuar se ata që i torturuan do të bëjnë të njëjtën gjë sërish.

Në rast se ju e keni harruar vërtet ose sinqerisht pretendoni se nuk e dini, lejomëni të përmbledh ç’ka unë kam mësuar për historinë shqiptare prej njerëzve që jetojnë atje.

Arkivat e publikuara tregojnë se burrat me pozicione drejtuese si mjekë apo zanatçinj, po aq sa supervizorë të thjeshtë të Partisë shpesh përdorën fuqinë e tyre për të kryer dhunë seksuale apo përdhunime kundër grave, veçanërisht kundër atyre me “biografi të kompromentuar”. Partia u sigurua që në kurrikulumet shkollore të mos kishte edukim seksual dhe shumë burra përfituan prej injorancës mjekësore dhe naivitetit emocional të vajzave të reja, për t’i tërhequr ato në marrëdhënie seksuale e më pas, për t’i braktisur ato. Këto fakte gjenden në arkiva.

Në intervistat për atë kohë në përgjithësi, burrat shpesh më treguan për ndjenjën e pafuqisë përballë dhunës seksuale që anëtarët e Partisë kryenin në vendet e punës apo në fshatra. Disa burra më treguan gjithashtu se gratë ishin përgjithësisht të varfra dhe për të siguruar ushqim të mjaftueshëm për familjet e tyre, ato mund të kenë këmbyer favore seksuale në vendin e punës. Unë intervistova një mjek, që kryente aborte ilegale për gratë në Tiranë apo meso-gra që treguan se vajza adoleshente-viktima të përdhunimit ishin lënë shtatzanë prej xhaxhallarëve apo familjarëve të tjerë.

Njëra prej grave të intervistuara rikujtoi tronditjen e saj kur si mësuese e re, u dërgua në një qytet verior dhe shpejt mësoi se shumica e kolegeve të saj kishin lidhje jashtëmartesore. Ekzistojnë gjithashtu shumë histori të grave që u detyruan të martohen me njerëz që i kishin përdhunuar më parë apo që u mashtruan nga një burrë e më pas mbetën peng i dhunës së tij fizike, sikur kjo të ishte thjesht fati i tyre. Kërkesat për divorc me motiv dhunën u pranuan dhe u gjykuan nga komiteti i Partisë; qëllimi thelbësor i të cilëve qe të kthenin gratë në shtëpinë e burrave të tyre, duke mbajtur familjen brenda shtetit. Dhuna seksuale e burrave ndaj grave u përhap në të gjitha aspektet e shoqërisë socialiste shqiptare. Unë i ruaj këto intervista në arkivën dixhitale dhe mbroj anonimitetin e informatorëve të mi-ju e shihni ç’i ndodh një gruaje që flet për të vërtetën e pastër publikisht në Shqipëri.

Lejomëni t’u jap më shumë fakte në lidhje me mungesën specifike të njohurive rreth komenteve të Alida Hiskut. Njerëzit kërkuan drejtësi dhe ekspozuan përdhunuesit e tyre edhe më parë, pa arritur ndonjë rezultat. Arkivat përmbajnë letra të baballarëve të brengosur dhe të nënave të vajzave të përdhunuara. Ankesat u trajtuan zakonisht duke transferuar përdhunuesit në fshatra apo qytete të tjera dhe gjithashtu me largimin e vajzave të pamartuara shtatzëna, në vende ku nuk i njihte askush.

Kjo gjoja do të kursente familjen nga turpi-por e rrënjosi lidhjen e kulturës së turpit me viktimën dhe jo me dhunuesin. Largimi i grave nga vendet e punës apo nga familjet për të lindur fëmijët ishte një çështje “përça e sundo” për Partinë, e cila përdorte turpin tradicional mbi viktimën për të ruajtur kontrollin mbi shoqërinë.

Gratë që u arrestuan për motive politike nuk u ruajtën nga gardiane gra. Ato u morën në pyetje, u torturuan, u rrahën, u kërcënuan me përdhunim e madje u përdhunuan-iu nënshtruan injeksioneve me substanca të panjohura dhe me efekte të shumëfishta mjekësore dhe më vonë, u ruajtën në burgje nga burra. Alida Hisku ishte absolutisht korrekte kur e pyeti gazetaren se si e bënte për kaq gjatë atë punë dhe nuk dinte apo besonte gjërat që ajo thoshte-faktet janë të publikuara, të arritshme dhe merren lehtë. Nëse një historiane australiane mundet të dijë se ato gjëra kanë ndodhur, duhet të mundej edhe një gazetare shqiptare.

Gra që e lexoni këtë shkrim-ju e dini sa e vështirë është të kapërcesh stereotipin gjinor dhe diskriminimin seksist për të pasur sukses në çdo sferë të shoqërisë shqiptare, jashtë dyerve të shtëpisë. Siç po vijon me gratë që u burgosën si armike politike në kohën e Hoxhës, të cilat u torturuan atëherë dhe detyrohen të heshtin sot-kur atyre u jepet vëmendje në shtyp etiketohen si skandaloze-njësoj siç e pamë javën e kaluar. Lejomëni të listoj mënyrat se si ish-gratë e persekutuara janë ndëshkuar për të folurën hapur, njësoj si Alida Hisku.

Gratë u akuzuan se ishin ndëshkuar me të drejtë-ose gënjenin, ose nuk kishin prova të dokumentuara, ose ishin histerike dhe mendërisht të sëmura. Pavarësisht se shumë gra (edhe burra) i kanë përjetuar këto gjëra-injeksionet, burgun, torturat. Së dyti, njerëzit komentojnë “por ju duhet t’i denonconi njerëzit që e bënë këtë. Na trego emrat”! Kjo kërkesë është qartësisht e pamundur, jo vetëm pse vendos nën presion individë tashmë të traumatizuar. Sa prej jush, njerëz të zakonshëm të Shqipërisë mundeni thjesht të ndiqni penalisht dikënd, në një vend që ju sulmon apo lëndon ju? Hamendësoj se askush.

Së treti, këto organizata që përfaqësojnë ish-të përndjekurit politikë duket se vuajnë nga të njëjtat përvoja të heshtjes për gratë, sa edhe zyrtarët e qeverisë apo e gjithë shoqëria shqiptare. Kam eksperiencë personale në bisedat me specialistët e supozuar të historisë së të burgosurve politikë në Shqipërisë, të cilët nuk e dinë ku ka qenë burgu i grave të akuzuara për krime politike. Po ju e dini?

Lidhur me situatën e Alida Hiskut-e cila ka tërhequr komentet e saj; unë nuk e di se çfarë gazetarja i tregoi asaj para publikimit dhe çfarë jo. Të mbijetuarve ndaj përvojave traumatike, nëse nuk u tregon draftin final apo nuk kërkon lejen e tyre përpara publikimit, rrezikon t’u shtosh traumën për hir të një historie “skandaloze”. Unë e kuptoj se Alida Hisku, pas përpjekjeve shumëvjeçare për të rindërtuar jetën e saj, duhet të jetë ndjerë e shkatërruar teksa papritur sheh eksperiencën e saj të dhimbshme të debatohet si të qe një çështje e saj personale dhe jo një problem i dhunës seksuale të burrave, e sanksionuar nga shteti shqiptar. Përdhunimi dhe torturat janë traumatike; kujtesa traumatike mund t’u përshtjellojë ju edhe dekada më vonë-e prapë një deklaratë e tillë e qartë duket se nuk është kuptuar nga kaq shumë njerëz që shpërthyen kundër viktimës në forumet publike. Lejomëni t’u pyes atëherë: çfarë fitoni duke sulmuar viktimën?

Kur shkruan komentin tënd të vogël për t’i treguar dikujt që ka përjetuar dhunë seksuale se ajo nuk ka ndodhur-je duke i dërguar një mesazh të gjitha grave. Ky mesazh është: “nëse je një viktimë e dhunës seksuale mos fol-e nëse flet, unë do të sulmoj derisa të heshtësh sërish”. Je duke mbrojtur të shkuarën, të tashmën dhe të ardhmen e përdhunuesit duke i dërguar atij mesazhin: “mos u bëj merak shoku, unë do të sulmoj çdo viktimë që flet, për të mbrojtur të gjithë burrat dhunues të Shqipërisë”.

Kjo forcon normën shoqërore të fajësimit të viktimës së dhunës seksuale në Shqipërinë e sotme-nxënëse shkolle që prostituon në hotele (zuskë!), grua e re e vrarë në makinë të shpejtë me burrë të fuqishëm (zuskë!), gra që bëjnë seks me shefat për të mbajtur punën (zuskë!).

Ju ndoshta nuk e dini pasi nuk doni të dëgjoni-por gratë që u hetuan dhe torturuan nga regjimi në atë kohë ishin gjithashtu të akuzuara si zuska. Akuzat tuaja nuk janë të reja-ato nuk kanë ndryshuar prej kohëve të socializmit apo para tyre-ju jeni duke fajësuar gratë dhe mbrojtur burrat që i lënduan ato. Dhuna seksuale nuk ka të bëjë me seksin; ka lidhje me pushtetin. Edhe pse ju nuk keni kryer ndonjë përdhunim, kur shkruani komente pas dëshmisë së një gruaje duke e akuzuar si gënjeshtare apo të çmendur-apo se është një kurvë, ju jeni duke përjetësuar kulturën e sanksionuar të dhunës seksuale.

Pse e bëjnë burrat këtë? Sepse duke i mbajtur gratë nën heshtje dhe frikë është një sistem prej të cilit ata përfitojnë. E pse duhet që një historian australiane të shkruajë këtu për dhunën seksuale kundër grave në Shqipëri? Unë e di që ka mijëra prej jush atje që e dinë se dhuna seksuale kundër grave ka ndodhur dhe sërish ndodh në shkallë të gjerë. Unë e di këtë sepse ato vetë ma kanë thënë.

Ju u ulët me mua të frikësuara se unë nuk do t’u besoja dhe guxuat të më tregonit se çfarë kishit parë dhe përjetuar. E di, sepse çdo herë që publikoja ndonjë artikull, njerëzit më dërgonin e-maile duke më treguar më shumë dhunë. E di, sepse miqtë e mi në Shqipëri dhe familjet e tyre më treguan për çdo skandal ku një grua u lëndua dhe nuk u bë drejtësi ndaj autorit të krimit; dhe konkluzioni zakonisht është më mirë të heshtësh, ose viktima do të turpërohet më tej. Unë njoh gra që janë ende të frikësuara dhe të lënduara.

E di gjithashtu që shumë prej jush heshtin, pasi nuk kanë ku të flasin. Shumë prej jush kanë frikë me të drejtë; të jesh shoqërisht e pranuar si një grua në Shqipëri mbështetet në shumë akte të vogla të heshtjes. Po flas këtu për t’u thënë se kjo heshtje nuk mund të zgjasë. Ju flas ju që po lexoni dhe e dini, madje edhe me dëshirën e pështirë për t’i njoruar këto histori, se dhuna seksuale ishte atëherë -dhe është ende sot një pjesë e përditshme e përvojës së shumë grave. Ju flas ju që po lexoni dhe në të shkuarën keni diskutuar për këto histori të dhunës seksuale me miqtë tuaj apo të afërmit. Nëse nuk dini se çfarë të bëni, por doni që zëri juaj të dëgjohet më shkruani direkt tek emaili më poshtë. Më thoni gjithashtu nëse e dini se Alida Hisku tha të vërtetën. Më thoni nëse keni dëgjuar për histori të ngjashme. Më thoni nëse keni frikë t’u tregoni të tjerëve dhe arsyet e kësaj frike. Unë nuk do t’i ndaj emrat tuaj dhe as historitë tuaja, pa ma kërkuar ju ta bëj. Unë do t’u numëroj dhe do ta di që ne jemi shumë. Dhe ju që do të më shkruani se unë jam e çmendur, gënjeshtare apo kurvë? Do t’u numëroj ju gjithashtu dhe nuk do të hesht!

 

Dr. Shannon Woodcock është historiane e pavarur, hulumton temat e përditshmërisë nën diktaturë, dhunë dhe racizëm si dhe lëvizjet seksuale post-socialiste në Shqipëri dhe Rumani. Botimet e saj më të fundit përfshijnë “Imoraliteti në Familje: Nxitja e Ankesave të Grave për të Përforcuar Pushtetin e Partisë në Revolucionin Kulturor Shqiptar” tek Perpekja 2014 dhe “Against a Wall': Albania’s Women Political Prisoners’ Struggle to be Heard” bazohet në intervista, ashtu si edhe hulumtimet e saj aktuale mbi gruan në burgjet e Shqipërisë komuniste. Libri i saj i ardhshëm i titulluar Life is War: Surviving everyday life in communist Albania do të botohet në prill 2016 nga Hammeron Press (UK).

 

Shënim: Para disa ditësh bëri bujë intervista e Alida Hiskut për shqiptarja.com ku ndër të tjerash deklaron që ka pasur përdhunime masive të femrave, përfshi dhe Hiskun, nga policat dhe prokurorët në burgje gjatë diktaturës. Nuk është hera e parë që Hisku deklaron dicka të tillë, por intervista dhënë para 5 vjetësh nuk pati të njëjtat reagime.  Dëshmitë e Hiskut u kundërshtuan nga ish-të dënuar politikë si Sherif Merdani, Maks Velo etj. Një ditë pas intervistës, Hisku tërhoqi deklaratën e saj duke u shprehur se "nuk i ka thënë historitë e përdhunimeve dhe se gazetarja nuk i ka të vërteta dhe nuk është autorizuar për botimin”.

203 Komente

une s'e dinja per vete.

Te verteten tha,por kjo e vertete u dogji shume kelyshave te kuq dhe gati e vrane me gure.

Ja sec shkruan Sherif Merdan si argument se Alida nuk ishte perdhunuar:

Pastaj, vetë Alida ishte një këngëtare shumë e talentuar, por jo një femër e tillë… e shkurtër, e pabukur dhe aspak tërheqëse

 

Shume e turpshme,

 

 

Ketij "argumenti" te Merdanit s'ke nga t'i luash. Ja pra qe krisma nuk ka patur. Te dh.... "kulturen" qe hiqen se kane disa njerez! Kur "intelektualet" e artistet keshtu, imagjino cfare mentaliteti kane te tjeret.

Sherifi i shkrete  mund te kete qene kengetar i famshem, i talentuar  etj  sic thone,  por si duket  me pas nga  burgu,  vuajtjet,  pastaj edhe mosha  ben te veten,  ka shkare ca  e sdo marre shume seriozisht... 

se mu kujtua  para disa vitesh  mavria kur doli live ne tv duke qare se i kishin vjedhur makinen.. ndjeva direkt keqardhje per Sherifin.

Mos e gjyko tjetrin ne kaq nxitim. Mbase kane ndonje gje me te cilen i bejne presion sherifit qe te deklaroje keshtu.

E sikur te ishte vetem Sherifi, e sikur te ishte vetem nga vuajtjet e nga mosha.

Se mire po e mbyllim nje sy per Sherifin,  po si t'ja bejme per keto gazetaret qe botojne te tilla pislleqe.

Kjo do ishte per te qeshur sikur te mos ishte per te qare.

Ku eshte ai emigranti qe kerkon profesionalizem nga gazetaret?  Po sikur ta fillojme me njecike njerzillek, prishet gje?

Cudi me Sherifin, kam qellu njehere kur tregonte per qametet qe ka heq vete burgjeve, zi fare e bente. Tashti mesa duket paska ndrru menje, a kushedi ...

Nuk thote njeri qe nuk ka vujt Sherifi. Edhe ne burg e futen kot, si Tom Jones shqiptar ( jo mer jahu, ia fut kot Sherifi, ku di gjo ai , as burg as lesh s'ka bo. Ke qene gjo ne qeli me ate ti? Ku ka pas burgje ne kohen e Enverit i here. ) . Por qe ia fut bythes pa dite gjo me siguri, ia fut. Edhe mu me duket icik shady kjo historia e Alides, po kush jom une qe t'i them : Jo nuk ka ndodh. Sidimos per budallalliqet qe sjell si argumenta : Jo se ka qene e shemtute jo lesh me qime ... Duke fol shit per ate qe ka vujt si ty, je me i sofer me Gjergj Leken, mor Sherifi i New Yorkut. My opinion ...

Ate po them ne un. Gjersa ke vujt vet qamete, sidomos ky me shoke s'kane pse ta vejne ne dyshim vujtjen e tjetrit. Apo i ka majt gjo celsin ky. Paska rrjedh fare ose ia kane vu ... ne morse. 

Dhe pasi nuk i perdhunonin dot, i nxirrnin nudo ne korridoret e burgut.

Ja cfare thote edhe Maks Velo:

 

në shumicën e rasteve kanë qenë vetë gratë që u shkonin nga mbrapa hetuesve./Panorama

 

 

Humbje kolosale per grate.

Sipas Sherifit ato te shemtumet duhet t'i vejne tap ? Ishte si ishte Lida, me e mire se ajo qe kishte ne shpi xhandar Mevlani ka qene. Keto ngjarje as Sherifi as Alida nuk i di si kane ndodh.  Osht vetem njoni kopetent ,qe ka qene aty prezent. Vetem se e kane katandis me dy komente ne dite ( ka fillu me e dhi icik kto kohet e funit , po e shkel mceftasi ) .

Beer, helping ugly people have sex since 1862 !

Osht vetem njoni kopetent qe ka qene aty prezent. Vetem se e kane katandis me dy komente ne dite ( ka fillu me e dhi icik kto kohet e funit , po e shkel mceftasi ) .

smiley

Ai ka thene se Partia nuk lejonte te tilla gjera.  Ta priste ate mikun dhe ta jepte ne dore,  qe mund te jete edhe nje shpjegim per shume fenomene te tjera.

T'u fut dhe ty emrin ne liste smiley  Tani prit te te permendet emri ne cdo 2 komente.

There is no bad publicity,  ka thene Bleona.

Ne denoncimin e saje publik, znj.Hisku bën fjalë për përdhunimin e femrave,  jo të meshkujve,  gje që  çdo logjike normale e kupton se  edhe viktimat ishin ndërmjet femrave te burgosura dhe jo meshkujve. Grate  e burgosura, ne mos kane qene vete viktima te përdhunimeve,  kanë  dijeni për fenomenin, pasi kane  vuajtur dënimin me këto  viktima, dhe te burgosurat pak a shume i dine historitë e tyre edhe kur ato janë te dhimbshme apo te turpshme, siç është ne psikologjinë shqiptare përdhunimi. 

Po cfare janë këta te burgosur meshkuj që kundërshtojnë përdhunimet e sigurimit? 

Nga dëshmitare të burgosur politikë ka te dhëna qe përdhunimi është përdorur edhe tek meshkujt ne qeli dhe ne burgje.Ne këtë situate dyshimi qe këta  ish te burgosur meshkuj qe mohojnë  përdhunimet e femrave  janë  vete viktima te përdhunimeve te inskenuara nga sigurimi, për t'i bere bashkëpunëtore,  është i madh .Nuk ka logjike tjetër qe e shpjegon këtë sjellje te tij.Mund  te mos kemi prova te përdhunimit fizik te këtyre meshkujve nga sigurimi,  por me sjelljen e tyre,  ata na kane bindur përfundimisht se  kane qene dhe janë te përdhunuar moralisht dhe  intelektualisht.     

smiley..për Guximin e pashëmbëllt smiley

Po cfare janë këta te burgosur meshkuj që kundërshtojnë përdhunimet e sigurimit? 

Edhe nga ish kamunistët nuk e kam lexuar kyt përfundim  Nuk ka të përndjekur .Ata janë GAY

Dhe Grande Kaka e Tha , për të dalluar të vërtetën nga Krismat e smiley

Sholokë të pReskutuar të PPU .Ju bëj thirrje të jeni vigjilent ndaj spicheve të Grande Kakës. Kjo kalon edhe dozat për Hipopotamë e Elefantë . Kjo është dozë për Mamuthë !

Dilema shpërthen..A do të reagojnë InteliDjentët  ? Çfarë  do thotë sh Gjëmbi ?

Gjurmët nuk duhen zhdukur pasi sa më shumë të fshihet e vërteta aq më shumë krisma do ketë nga Grande Kaka !

Jemi shoqeri indiferente para te gjithash. Duam te qendrojme brenda atij lemshit te bute prej pambuku, te mos na trazoje gje, aq me teper diskutime per tema qe na japin migrene si dhuna e shtypja. Krime te permasave te tilla i shohim si fenomene sporadike, jo aq te renda sa per t'u mos injoruar.

Domosdo qe terheqja e deklarates se Hiskut do te perdoret kundra saj si jo e besueshme, rrjedhimisht edhe te tallet per te. Artistet e permendur kane shfaqur veten per çfare jane: te turpshem e te pacipe. Cudi per Velo evropianistin.

 

Cudi per Velo evropianistin.

pse, evropianet si veloja qenkerkan????

lule velo, evropiani

na shpetove nga islamismiley

do dhe much-ua kafe

i thone  andej nga nesmiley

Po mire, po nje me mbiemrin WoodCock do na mesoje neve?

nuk doja me hy ne ato thekra.

plus qe kom von muzik permeti, qe nuk shko hic me kto pislliqet.

Po nxirre at m*t emri moj Alida, nxirre se ndoshta ja cheen nanen dikush atij

Ashtu sic u trajtua ne shtyp, edhe kjo teme delikate u kthye ne motiv kabareje.

Edhe zonja me siper, packa qe duket se i ka titujt dhe provat per te shkruar, ngjan sikur te vetmin shqetesim te vertete e ka si te shkruaje nje liber te ri:

"Nëse nuk dini se çfarë të bëni, por doni që zëri juaj të dëgjohet më shkruani direkt tek emaili më poshtë. Më thoni gjithashtu nëse e dini se Alida Hisku tha të vërtetën. Më thoni nëse keni dëgjuar për histori të ngjashme. Më thoni nëse keni frikë t’u tregoni të tjerëve dhe arsyet e kësaj frike. Unë nuk do t’i ndaj emrat tuaj dhe as historitë tuaja, pa ma kërkuar ju ta bëj."

E turpshme e gjitha!

Mund te kete edhe per qellim qe ketyre femrave tu jape nje ze, nje mundesi ku te shprehen te lira dhe te pa gjykuara.

Librin e ka shkruar dhe sic tregon kane kerkuar shume femra te rrefehen tek ajo, pa i nxitur, pa i kerkuar. I ka te regjistruara deshmite e tyre. 

 

Po mundet, s'dua fare ta paragjykoj. Vetem se kam disa dite qe e shoh neper gazeta kete teme, gjithnje te rrethuar nga plane te para fotosh me gra e vajza gjysmelakuriq, e gjithfare lajmesh idiote roze me emra si te stisur. Sa gjasa ka te beje pershtypje nje lajm si ky?

Njepasnjeshmeria e titujve mbi kete teme, ne vijim, ishte po aq absurde: Alida Hisku - Me kane perdhunuar ne burg. Alida Hisku mohon se e kane perdhunuar ne burg, por ne kemi regjistrimin e intervistes. Sherif Mejdani: Alida Hiskun s'e ka perdhunuar njeri se ishte e shkurter, po sidoqofte ate e spiunoi i shoqi. X ish-sigurims: Grate s'i perdhunonin ne burgje, por une kam qene ne burg vetem nje here dhe rastisa aty kur Todi Lubonjes i rane poturet se i kishte pa rrip...

Nuk kam kundershtim per menyren si eshte trajtuar, e felliqur. Si dhe artikulli i kesaj historianes nuk me duket i mire. Kercen nga nje teme ne tjetren, pa rrjedhshmeri, pa vije llogjike.

Kjo teme duhet trajtuar vetem ne aspektin historik per mendimin tim. Asnjeri nuk fiton gje duke nxjerre emra dhe duke bere gjyqe. Jane akuza qe nuk mund te vertetohen kurre.

X ish-sigurims: Grate s'i perdhunonin ne burgje, por une kam qene ne burg vetem nje here dhe rastisa aty kur Todi Lubonjes i rane poturet se i kishte pa rrip.

smiley

Ashtu sic u trajtua ne shtyp, edhe kjo teme delikate u kthye ne motiv kabareje.

Ka 20 e ca vjet qe keto tema jane trajtuar ekskluzivisht ne shtyp.  Asnjehere, te pakten me aq sa jam ne dijeni, nuk jane trajtuar ne gjykate.  Ashtu si para 5 vjetesh kur beri deklaraten e pare, vazhdoj te jem e mendimit qe akuzat te behen me emra te perveçem. Po s'e beri Hisku qe ka vite qe s'jeton ne Shqiperi, kush mund ta beje? 

 

Nese Hisku nuk jep emra, gazeta s'duhej ta publikoje ate pjese te intervistes. Perndryshe pasoja eshte lajmi sensacional ne faqe te pare, pa asnje prove per cfare thuhet. Dhe natyrisht venia e zonjes nen driten e nje mitomaneje.

Si duket nuk i eshte paraqitur me emer, mbiemer dhe numer pashaporte Monda. Apo te duket e cuditshme ty qe nuk ja dine emrin personave qe i hynin ne dhome ne hetuesi?

Eshte nje film dokumentar (i bere dhe ky nga nje e huaj, bullgare me duket) per grate e huaja qe u martuan me Shqiptare dhe trajtimi i tyre kur u prishem me bllokun e lindjes. Shume dokumentar i mire. Ishte nje grua polake e martuar ne Shqypni qe ishte komplet e traumatizuar, edhe ne pleqeri. Ndersa mua me bene pershtypje deshmite e burrave, ku nje pjese prej tyre NUK e dinin/nuk e njihnin kush i kishte marre ne pyetje.

 

Me sa di une, Alida nuk tha se nuk i dinte emrat.  Alida tha; nuk dua ti permendet emrat pasi i kam falur ata qe me perdhunuan.

Nuk me duket se e ka akuzuar ate hetues (edhe pa emer, mbiemer) ne interviste. Une nuk e di si eshte historia e saj, por po ta vesh re njeh vetem hetuesin sigurims qe i ishte orvatur perpara se ta arrestonin. Nuk jane pra gjerat aq te thjeshta sa te thuash nxirr emrin.

 

 

Eshte nje film gjerman, shume i bukur, "Das Leben der Anderen",  qe prek kete teme. Me siguri ne Shqiperi nuk ndodhnin histori te tilla se atehere ne ja kalonim dhe Gjermanit.

Nuk e kuptova lidhjen me asaj qe shkruan artikulli dhe pretendimeve te Hiskut? Hisku nuk e kishte kshu aq te pergjithshme sa kjo zonja. Qe ne Shqiperi ka patur dhune seksuale ndaj femrave, e dime, s'ka nevoje te vije kjo nga Australia te na e tregoje e studioje. Ama perdhunimi i te burgosurave nga policia e prokuroria eshte dicka tjeter.

A ka nai deklarate te tipit, mua X-in me ka perdhunuar Y-ni? Qe ta fusim Y-in ne burg them. 

Ti s'del as me flamur amerikan qe te besh kshu pyetjesh. Ja, tani qe, imagjinoj, je ne atdhe, si te duket: a mund te dale ndokush, shqiptar ose shqiptare, e te thote qe "me perdhunoi filani" ose "filanka me kerkoi kaq para per nje vend pune ne administrate"?

Ne Shqiperi nuk ka perdhunime dhe ne Iran nuk ka homoseksuale.  Ne Shqiperi ka ca gra qe ja u ka qejfi vete dhe qe "e lujn".   Atyre mire tu behet.  Nuk te bie njeri ne qafe kot smiley

Une pres te dale ndonje nga keta filozofet popullore te thote: Kemi qene te gjithe perdhunues dhe te perdhunuar.

smiley

smiley

e premtja: complete!

You're on fire today smileysmiley

Po kur dalin e thone qe te gjith kane qene perdhunues e te gjitha jane perdhunuar, pse jo?

Me ta thone te drejten, ketej keta te flamurit te kuq, 99% as e mbajne mend emrin e Alida Hyskut, jo me te lexojne gazeta e te reflektojne mbi nje "nigjomeni mu per ket njohuri te pergjithshme".

Tani jane te gjith te perqendruar te KALLASHI, e cila ka humb gjysmen e fustanit rruges per ke Cani dhe po tregon per se si e ka keqtrajtu policia. 

Ca me thone , Sherifi thote jo ,Shannon thote po , po Alida vete ca ka thone, ose ca thote ?

Alida thote qe gardianet e burgut i hidhnin nje batanije ne koke dhe ....!

Nuk ka mundesi te kete ndodhur sepse komunistet I permbaheshin kodit te larte te etikes ,asnjehere nuk denonin pa faj apo shkelnin te drejtat e lirite e njeriut.sipas so and so ketu ishin te burgosurat ato qe iu binin ne qafe hetuesve.

Ka shpëtu kjo Shannoni se nuk e njef Gjergj Leka smiley

Plus fati saj që ka një mbrojtje me eksperiencë në të tilla punë  , të urtën Gjëmbi. Di si ti shtjellojë smiley​..di  si të largojë krismat ( kujdes Gjëmb popullorshe Krisma = Pordhë ) ​ dhe ç është më e rëndësishmja fton sholokët ti mirkuptojnë ata të Burgjeve se janë nën presion . Mos u shqetësoni se nga i di ,  për plotim pritet sh Yp Xhibi me " se linku zotrie "

​Populli Munellas durtrokiti nxehtësisht i aNthuZiasmUtuar nga përvoja e sholokëve , që i marin me mënd këto punë , si Intelektual të mëDhaNj mer Jahu

Shanon ja hodhi bythës me këtë mbrojtje , duke shpëtuar femrat e Popullit të saj nga "përdhunimi STASS  " dhe mund të meditojë qetësisht në shoqatën

​"Çfarë fati . Dhe me burr , dhe me dashnor dhe po atë përdhunojnë në Shqipëri "

Tani presim të  xëbërthehet nga sh Gjëmbi ..edhe dëshmija e " doni më për Belulin " smiley ​ për MK dhe të cQarohen sholokët edhe për "krismat" e Nokes !

Po ndot nga vetja nuk u vjen që doni me çdo kusht të përdhunoni Femrat në faqen e PPU për dëshirat e fshehura të një pjese këllirash ...për një çikë Lavdi xëbërthyese nga lloj lloj adoleshentesh të lëngëzuara" ah përdhunimi zotrie "

Historia e Alides eshte komplet ndryshe dhe Alida nuk shkruan te verteten e saj.

Ka shume te ngjare qe ne librin e saj Alida te pershkruar perdhunimet qe ka degjuar qe kane ndodhur ne burg dhe i ka imagjinuar si te perjetuar nga ajo vete  por jo abuzimin e saj personal.

Alida u cmend ne Internim dhe nuk ka bere burg per ate pune.  E verteta eshte e trishtueshme por fatkeqesisht te verteten nuk e do njeri se prish pune.

Per tu perdhunuar ne  kohen e  arte te Merhumit nuk duhej te ishe ne Burg sepse Maniaket e sigurimit kishin nje Ves apo praktike....arrestonin per aresye banale burrat e grave te bukura ne Dege te brendshme dhe ja u lypnin grave qe tju lironin bashkeshortet. Por Alida duhet te tregoje te verteten se minimizon tragjedite e ndodhura vertete.

E sikur te kishim ndonje dokument, ka pas thene njoni.

Ti e ke mendjen e mushme dhe nuk ke nevoje per dokument. Po deshe tja heqim kapakun e qelbesillikut ja heqim kur te dush. Alida u internua dhe u cmend nga nje rregjim i eger por Alida ishte Rregjimi. 

arrestonin per aresye banale burrat e grave te bukura ne Dege te brendshme dhe ja u lypnin grave qe tju lironin bashkeshortet

Di ndonje rast ti apo e ke me te degjuar? Mesa kam lexuar dhe degjuar sigurimsat ne ate kohe ishin njerezit me te kontrrolluar dhe njerezit me te zgjedhur, kshu qe nuk bente vaki dhe nuk kishte asnje mundesi per ngjarje te tilla. Po sigurisht qe kam degjuar per njerez qe abuzonin me poste lokale apo qeveritare sic behet edhe sot. Dije lexova per te madhin Kadri Rroshi qe e kishin derguar te thyhente gure ne Dajt sepse i futi duart nje infermiere ne spital..  Ata sigurimsa na pelqen apo jo, ishin profesioniste dhe ne zanatin e tyre nuk kishin shoke ne bote. Ishin ata qe mbanin shtetin ne kembe dhe pas 90 i mori ambasada amerikane te gjithe ne pune. 

Sigurimsat ishin nje bande kriminelesh te paskrupullt e komplet jo profesionale me vdekshmeri te larte ne moshe te re nga zbulimi i grupeve te vazhdueshme armiqesore dhe semundjet kardiovaskulare per shkak te tensionit te perditshem. Ishin Kafshe.

Perdhunimet ishin shume te perhapura dhe nuk kishin pse te ndodhnin ne burg. Le te mos i futemi kot ketyre historive. Ndodhnin por mos i politizoni per perfitime personale a politike apo me keq ti mbuloni per nostalgji se nuk eshte njerezore

Ore mos te behemi qesharak tani se nuk po mburr dhe as nuk bej nostalgji per asgje. Aq me pak per torturat qe njerezit kane kaluar ne burgjet e komunizmit. Por ajo qe eshte duhet thene, nuk e di une se ne cfare viti ke ikur nga shqiperia ti por per kshu muhabetesh perdhunimesh ato qe kane ndodhe pas komunizmit ne Shqiperi nuk kane ndodh ne asnje vende ne Evrope. Shqiperia ka qene shtet burdello keto 25 vjet por nuk kam degjuar asnjeher as me 97 te kene ndodh te tilla gjera ne qeli.. Nuk ka senc kjo gje, nuk meret sigurimi me keto gjera. 

Di ndonje rast ti apo e ke me te degjuar? Mesa kam lexuar dhe degjuar sigurimsat ne ate kohe ishin njerezit me te kontrrolluar dhe njerezit me te zgjedhur,

 

well, ti sikur je nga Vlora kam kuptuar ?  pyet ne Vlore  per nje fare Meramet Hila, (meqe ra llafi babai i kompozitorit Ardian Hila , nje  djal shume korrekt dhe i rregullt  ky  sepse e njoh),  sigurims, ka qene per shume vite nenkryetar i Deges se puneve te brendshme ne Vlore, te mesosh cfare maskarai ka qene.. madje  ishte aq langaraq sa ua bente edhe shokeve te te vet ngushte, supozohej..  i arrestonte, kuptohet jo vete, por pastaj bente ndermjetesin ti lironte, por pasi kalonte nga shtepia me grate e tyre...

 

ore, po nje fare Feçorr  Shehu ( dhe banda e vet)  te thote gje ty??  jo per gje, po ketij j ca nga keto bemat a permendi vet Partia ne gjyqin qe i bene si tradhetar e spiun.. natyrisht, ja permenden sepse atehere ju leverdiste atyre.  qe dmth se e dinin shume mire se cfare ndodhte, dhe pushtetin e sigurimit.

Feçorrit prandaj ia tregoi vendin Partia. Ciban i huaj ai.

Per Merametin nuk di gje. S'jam nga Vlora smiley

Fecorrin  partia e arrestoi dhe e ekzekutoi si :  Armik i Popullit dhe i Partise!!  Tradhetar, spiun,agjent etj etj....   per  jo si perdhunues dhe njeri i ndyre,  i ulet fare, sic dhe ishte ne fakt..smiley    

gjithashtu, Fecorri ata qe kishte prane, i kishte te gjithe si veten.. dhe keshtu duhet imagjinuar/ konfiguruar sistemi  Fecorrjan  deri ne deget e brendshme te rretheve,  ( sepse keta kishin  krijuar nje  rreth shoqeror e nepotik) , me mini Fecorra sic edhe ky  Merameti i Vlores...  po nesje, prit te vijne  shoket nga Vlora ketu te degjosh me shume per Merametin..smiley

 

p.s Merametin se gjeti gje... nuk e di, mbase jeton akoma..

Mos shko aq larg deri ne vlore se edhe sekretaret e partise ne Tirane ishin perdhunues si fecorri e nuk i gjeti gjo.

nenkryetari i deges dhe Fecor Shehu nuk ishin sigurimsa, njeri ishte polic ndersa tjetri minister. Nuk e njoh se jam brez i vogel, por une po thoja per sigurimsat ose me qarte njerezit qe merreshin me intiligjencen dhe sigurimin e brendshem apo te jashtem. Beja njeher muahabet me dike qe kishte pervoje dhe kur ra muhabeti per femrat ai qeshi dhe tha qe as nuk na shkonte ne mendje dhe nuk na interesonte sepse grate ishin spiunet me te mira qe kishim.. Ne rast se kompretoheshim merrnim ne qafe veten. Ndersa Fecor Shehu mesa kam lexuar ka qene manjak seksi dhe nje nga arsyhet perse u pushkatua ishte kjo gje. 

po ben lodra fjalesh te pakuptimta me duket dhe ska arsye...

ne fjaline e pare  spjegon  me siguri  se cfare ishte  Fecorr Shehu  si dhe organizimin administrativ te  Sigurimsave,.. -qe ishin nen hyqmin  e kujt ??  ne fjaline me poshte thua qe ke qene brez i vogel e nuk i njeh mire ca gjera.

....dakord,  prandaj thashe me siper: ska arsye per lodra fjalesh!   futi nje gugllim te shpejte qe te mesosh me mire organizmin e Sigurimit,  nga cila ministri varej, po ne rrethe e qytete..?. - kush hartonte planet dhe platformat e Sigurimit etj....

 

Fecorr Shehu eshte pushkatuar si tradhetar dhe  jo si manjak seksi.

 

Ca sistemi paska qen. Me pas frik me u martu me nje femer te bukur se te fusin ne burg dhe po te erdhi flet-lirimi ne vend qe te gezohesh merzitesh me shum. Shko ne shpi, shef grun ne sy dhe i thu "te na rroje partia". Hahahahahhahahahh kohe te kARTA.

Ka dhe me keq. Ne fillim edhe jane vra robt per tu marre grate e bukra. 

Kjo teme duhet trajtuar vetem ne aspektin historik per mendimin tim. Asnjeri nuk fiton gje duke nxjerre emra dhe duke bere gjyqe. Jane akuza qe nuk mund te vertetohen kurre.

Aspekt historik pa emra dhe pa gjyqe nuk ka si per te pasur. Cka shpjegon edhe  qe eksperiencat e grave gjate historise jane kaq pak te dokumentuara. 

Paska zbarkuar njeri.

Si ishte ajo fushata?

Ishte per dike tjeter fushata, megjithse ja vlen dhe per te tjere smiley

un thom qe e lagu..

Kemi pas nji shok, inxhinier pyjesh (A.S. per Qemolin, shpia te lojnat), i cili thoshte:

P... qe ka q... ai Ramiz Alia, nuk bohet ne dynjo.

po pse mer B (emri shkurt ky)?

Gjith jeten me rinin mo smiley

Di ndonje rast ti apo e ke me te degjuar?

Përdhunimet/ Petro Marko- Enver Hoxhës: Jam dënuar se Nako Spiru do të më kapë gruan !

Përdhunimet  ne diktaturën komuniste  kane ndodhur  jo vetëm ndaj kundërshtareve politike por edhe midis tyre . Kjo letër e Petro Markos nga burgu dërguar Enver Hoxhës  flet qarte për këtë situatë . Ai tregon se një nga arsyet kryesore te arrestimit te tij është se Nako Spiru një nga drejtuesit  e lartë  PPSH dhe ministër i qeverise komuniste  kishte tentuar ti kapte gruan madje e kishte kërcënuar te mos martohej me te se do ta pësonte keq . Jane me dhjetra rastet kur burrat janë arrestuar e burgosur  si  presion ne dhune  nga  komuniste qe synonin  lidhje seksuale me gratë e tyre. Me burrat në burg  presioni ndaj tyre rritej deri sa ti dorëzoheshin drejtuesve te komuniste  apo oficereve te  të Sigurimit të Shtetit :smiley

Po pse ore perdhunime quhen keto?  Ti sapo e the vete se ata punonin me grate deri sa te bindeshin e te dorzoheshin vete.   plus qe si tha Maks Velo;  shumices ja u kish qefi vete.

Ka qene dhe nje barsalete me njonin qe i thoshte nje shokut drejtor qe pse e ma grun pa pune, sille ke ndermarrja ime...Ka qene dhe rasti i Xhelil Gjonit me Marcelen, gjera qe gjithsesi nuk kane mundesi qe te ndodhin sot me zyrtaret tone te qelibarte. Kapo po te dush kam dokumenta (dokumenta prej verteti jo pordhe me rigon) se c'ka bere SHIKU i Sales neper ca rrethe te veriut. Sa per Tiranen masnej, batuten me te forte e ka thone nje e njohura ime biznesmene  ne nje takim me ca zyrtare te larte te PDhit kur i tha "dhe vejini njecike me te pamshem e me te veshur ato zyrtaret neper ministrira, qe te pakten mos na vije turp nga vetja kur na e lypin, kur kemi ndonje pune ne zyrat e shtetit" 

Ylli Pango ishte goxha burre, po ashtu edhe Haxhinasto...e ka pas me Nikoll Lesin qe ja lypte edhe mocave se Azemi qe smerrte vesh ku e fuste nuk e boni Sala minister.

Amon merr.  Po SHIKU i Sales ishin ato qe ose nuk beheshin dot sigurimsa ose edhe kur beheshin i linin te ruanin depot e kooperatives, te persekutum me nje fjale.

Po ti fol për përvojën tënde , që nuk ke nevojë të përdhunosh Pula ...kapua hesapi ..E ka dhe Bari si emblemë

Një ditë Gjel se një jetë Luan smiley

Ka pas calu i cike kjo apo e ngatarroj me noj tjeter une.

Ajo qe calote ishte Aferdita Zoja.

Mire Alida qe e ka dhene per te kenduar ne festivale po dhe mund te ngushellohet se gjithandej keto ambientet e televizioneve keshtu jane qe nga Amerika deri ne Evrope, po ato qe e jepnin ne kooperative per nje dite pune 70Lek te vjetra...

Ka ndrru vlera e lekut Lungooo. 70 lek bote një dollar ...Sot e japin për Hobi smiley me dalë më mrapa si të  "përdhunume " hiq rastet e urdhrat e babasqapit smiley

Nje hale eshte gjithandej ky muhabet si me rregjim si pa rregjim, kudo ka presione te tilla e kudo ka abuzime, kot ja veshin rregjimit si fakt.
shikohen shume telenovela i nderuar dhe shume nga katundaret i bejne ne jete reale...

Si perfundim eshte perdhunuar apo jo? 

The jury is still out on that!

Mungon ekspertiza e sholokëve po "dyshohet se e dinë nga brënda "smiley

Futi ke tralalaja tani se edhe "çështja benevrekët " u lëvrua bashkë me tytën e pushkës model 56 ( është automatik në foto )   smiley

Alida Hisku tha te verteten,te gjithe e dine..por askujt nuk i plas ! Me vjen keq..por i ka kapitalizmi keto..nuk ke cfare i ben !

Sot, eshte interesante te shikosh mutacionin e intervistave te nje personazhi publik pergjate  nje harku kohor. Per shembull, para dhjete vetesh, kur askush nuk ja "varte" Alides (dhe kengetarja nuk kish ndonje liber per te botuar), ajo thoshte gjera shume me interesante autentike sesa ato qe thote sot 

per shembull :

- Në çfarë rrethanash i kishit kryer studimet në shkollën e Partisë?

- Është një histori më vete mënyra si u regjistrova në shkollën e Partisë “Lenin”. Një histori që ka në qendër njohjen me Fiqirete Shehun. Ajo në një farë mënyre u bë shtysa e këtij shkollimi...

- Pra, miqësia me Fiqirete Shehun ju krijoi mundësinë për t’u diplomuar si kuadër partie. Ku ishit njohur me të?

- Në atë kohë, artistët në zë e ata që spikasnin, i ftonin në Bllok për të bërë muzikë në raste ditëlindjesh e festash të tjera, sipas shijeve të liderëve. Rasti kishte sjellë të shkoja dhe unë disa herë. Aty jam njohur me Fiqirete Shehun dhe familjen e saj.

- Bekimi i gruas së kryeministrit...

- Fillimisht e kisha konsumuar këtë me Fiqirete Shehun, në një gosti në shtëpinë e saj.

 

 

Prove shume e forte qe nuk ekziston mundesia te jete perdhunuar. Njelloj si ajo qe tha Merdani.

Ku eshte mutacioni? E ka kundershtuar tashme Hisku kete qe solle? Apo eshte mutacion qe dikush qe ka qene pjese e "sistemit" nuk ka mundesi qe te perdhunohet as te denohet ne burg?

Mutacioni (i cili nuk zhduk mundesine qe Alida eshte abuzuar) duket ne retoriken e Alides midis kesaj interviste dhe tjetres me te vonshme ku Fiqiretja paraqitej si nje mike fillimisht dhe si nje e njohur me vone. 

Kemi qene te gjithe pendjekes dhe te perndjekur,

kemi qene te gjithe perdhunues dhe te perdhunuar,

pa dhe jemi te gjithe abuzues dhe te abuzuar,

te gjithe trollues dhe te trolluar,

te gjithe ofenues dhe te ofenuar,

koqezues dhe te koqezuar,

erotizues dhe te erotizuar,

thanatizues dhe te thanatizuar,

popullues dhe te populluar.

                                            i Modhismiley

 

Ore keni ju ndonje opinionin tuaj per ato qe thote Alida apo  i bini m qaf  Sherif Merdanit ? Cfare e keni kete mani te ofendoni te tjeret ! Per mu ai ka thene fjal me vend , shpifje per ato qe ka thene Alida Hisku ! Nuk e besoj te kete ndodhu ajo qe thote ajo ! Argumenti im , Pse ka prit deri tani mbas 25 vjeteve liri demokraci ,  Alida per  kete deklarate ?

Rrefimin viktima nuk eshte e thene ta beje me urdher te peshkut. Mund te mos rrefehet kurre, ose te rrefehet ne copeza te vertetash dhe te pavertetash: e gjitha ne varesi te pergatitjes, gjendjes psiqike apo indinjimit te personit. Genjeshter mund te jete e tera çka thote, ama duhet te kete kurajo te madhe te aktroje rolin e te perdhunuares me shume implikimet qe ka fenomeni i perdhunimit, me i padeshiruari i te cileve eshte demtimi i nderit te saj. 

Secili mund te formoje opinionin e vet per çfare i ka ndodhur Hiskut, fundja vojerizmi eshte sport i preferuar shqiptar, por ka nivele e nivele dhe ai i Merdanit i perket kanaleve nentoke.

Vojerizmi mund te jete sport i preferuar shqiptar, por fjala eshte me origjine frenge qe ka hyre si perdorim gati ne tere gjuhet e botes, dhe nuk me duket se Franca e ka pak te zhvilluar kete sport.

 

Jo deri ne ate pike qe te merret njerezia me nderin e te perdhunuarve. 

Nje njeri qe nuk i ve emrin perdhunuesit nuk denoncon me emer e mbiemer, personin qe e ka dhunuar, qofte edhe pas vdekjes, sigurisht qe do te preceptohet si genjeshtar , ose njeri pa kurajo ! (jo me kurajo te madhe sic thua ti ) Tani `sigurimi` nuk egziston kane kaluar 25 vjet, ku eshte frika ketu ?  Ajo duhet ta mbaj mire mend emrin  e perdhunuesit te vet, dhe nuk eshte mire te flas ne pergjithsi !

Ne fakt ajo qe mbehet mend me shume dhe qe ben nje boom ! te madh eshte genjeshtra ! Sot e gjitha bota jeton me genjeshtra !

Nje thenie e bukur :

Mark Twain

"If you tell the truth, you don't have to remember anything.”

 

 

 Sherifi ka thene fjale me vend!

Pastaj, vetë Alida ishte një këngëtare shumë e talentuar, por jo një femër e tillë… e shkurtër, e pabukur dhe aspak tërheqëse

 

ketij i them  argument or babam!!  ky ne pricipip nuk e mohon  aspak perdhunimin,  vetem se  Alida nuk i plotesonte konitat per ta perdhunuar, sipas kritereve Sherifiane..smiley

 

nejse. tha ate qe jo pak e mendojn, po nuk e thon. na mori m'qaf korrektesa politike. na semuri. 

Emo, edhe sikur te fusim ne ekuacion te dhenen se Hisku s'eshte Ciljeta psh, prape kemi ate te panjohuren universale qe "beauty is in the eyes of the beholder."  Hetuesi qe akuzon Hisku se ka qene strumbullari i persekutimit te saj per ate i kishte syte.  

 na mori m'qaf korrektesa politike. na semuri.

O po qarri une se ne me nje koment aty semuremi e aty sherohemi, halli eshte i Alidave dhe Alijve (pa diskriminim gjinor edhe per hir te te Lebetiturit, edhe per hir te se vertetes.)

per hir te se vertetes, nuk tha vetem ate gomarllekun e pamjes se jashteme (qe ne fakt terthor i vlereson sigurimsat duke na i paraqitur si estetik dhe me shije te holla). tha edhe gjera te tjera. mirpo eshte bere mode kjo: kapu mbas nje gjeje qe nuk shkon, edhe vervitja mire me "yyy none, sa komente" (tm Vlera).

fiks si me Maks Velon dhe Veriun.

mu nuk me ke per muhabete asisoji, se kur nuk behen nga debil-lliku massiv, kane brenda nje poshtersi indigjene qe eshte po ashtu goxha massive.

Ndjese, se nuk e lexova komentin tend si shpoti per Merdanin. Por duke pasur parasysh edhe intervisten e saj te pare, le te themi qe komenti ishte edhe ne pergjithesi. 

Tema eshte delikate, por nuk me duket se si shtytes per pjesemarrje ne diskutim jane vetem debilleku masiv apo poshtersia. 

Pa lidhje me repliken tone por thjesht per temen, me habit ideja qe ka individe qe mund te mohojne histori te dhunimeve seksuale, edhe sikur te supozojme se ato qe thote Hisku per ate vete personalisht s'jane 100% te verteta. Pushteti dhe dhuna apo ngacmime seksuale bashkejetojne paralelisht me mijera vjet.    

po ka pasur, o. qe c'ke me ate pune. sic ka dhe tani. vetem qe tabllote me komisaret dhe sekretaret dhe sigurimsit shqiptar qe na paskeshin kaleruar me penise ne duar duke nderzyer grarine e vajzerine shqiptare te shtypur e te intimiduar sikur nuk me duken reale. ca te them tani, te bashkohem me berihajn se po "gedepim" pas 30 vjetesh "komunistat"? vallaj e du shoqnin, po edhe kom alergji nga bullshiti.

Epo ajo nuk plotesoka konditat e shumekujt per ta perdhunuar. Kolektivisht qenkemi te semure nga trute.

Per ato dreq kriteresh jeton shqiptari me sqime dhe pretendime!

Nejse, se mbase Merdani e rregullon me ndonje koment tjeter kete qe citon me siper. Fundja, te gjithe duhet te kene shanse te dyta ne jete (edhe pse disa nuk zgjasin shume pa thene ndonje budallallek tjeter). 

Pamundësia për të folur për dhunën seksuale tregon sa e traumatizuar është ende shoqëria shqiptare nga ajo, nga dhuna që e ka të brendshme për të rregulluar marrëdhëniet mes njerëzve e mes sekseve (ndryshe i thonë kulturë) dhe sidomos nga dhuna politike që çertifikon dhe riprodhon të ashtuquajturën kulturë. Trauma e dhunës së diktaturës, dhunë e normalizuar në trajtat e kulturës së re mikroborgjeze që lulëzoi në diktaturën e vonë me pretendimin e civilizimit dmth progresit nga kultura e dhunës tradicionale, nuk zbutet dot kur pushteti politik ngelet i njëjti në thelb (prirjet fashiste të Ramës risjellin diktaturën si ideologji shumë më qartë se sekretarpartizmi praktik i Berishës) dhe civilizimi mikroborgjez ngelet qëllim parësor i elitave dhe domosdo popullit.

Tani problemi eshte tek Alida,tek Maksi,Sherifi,diktatura apo demokracia?
Fajin e ka kjo studiuesja e rumuno-shqiptareve qe i le var te gjithe!
Gjithnje me te tretet t'u zgjidhin problemet e tyre shqiptareve te shkrete!

U sulmofshin me hieroglife te gjithe ata qe vene ideologjine dhe liderin ne diskutim. 

smiley

do kisha qesh me teper neqoftese do te kishe thene jeroglife.

 

Nga keto aromat e brigjeve apo jo,vetem ajo e luftes nuk eshte shitur akoma!

te gjithe e dine

- i gjithe ekipazhi e donte.

- e kishit dashnore kolektive? 

Ah ky kolektivizimi,mbetet edhe sot e kesaj dite nje nga plaget edhe te demokracise.Po iki te privatja une me mire! smiley 

komunistet do kolektivizojne edhe grate.

anonime qeveritare, viti 1936 

komunistet na bene woodstockun, woodcockun dhe altamontin.

anonime jo qeveritare, pa vit. 

Po e konsideruan veten si te tufezueshme,perfitime ka komunizmi nga kjo.Pastaj eshte i thjeshte faji ne komunizem,bagetia e bujqesia donin vete e ne e mbeshtetem me vendime anonime qeveritare.Pra partia qe ben cdo populli i kolektivizueshem femeror.

Ja keto pune i qan ai dobic kanuni. 

Nashti kanuni i ha mender mun kur faji ngel kolektiv. Po thuj, i futem dhe nje aper-kat diktatures, zotrieee.

Un them per hallin presonal, nese ka patur nje te tille. Kurse diktatura s'ka nevoje as per i fije retushim, per ata qe e njofin, e s'e kane lexu me jeroglife.  

"prirjet fashiste të Ramës risjellin diktaturën si ideologji shumë më qartë se sekretarpartizmi praktik i Berishës"

Likoja arres, per mu! Hags!!!

ah, qe mos dal sikur po flas pa lidhje me temen: Hisku si njeri meriton gjithe bashkedhembjen tone, por si kengetore un nuk e kam quajtur kurre. nuk kishte kenaqsi as veshi e as syri prej saj. qe t'i themi gjerat qysh jane. biles, me duket sikur e mbanin si shembell qe ja se si ngrihen njerzit nga klasa puntore. cdo gje esht e mundur. shqiperia si pun land i oportunities si me thene... per kete s'jam dhe aq i sigurte, though, se kan kaluar kaq vite, jane nga feminia paleozooike kto tashti. mund te ket qene edhe ndonje tjeter. tashti kemi nje gunabardhi, ponin dhe nje inis, inis. smiley

emo,

Deshira ime do ish qe te fillojne e te flasin me emra te pervecem, qe ata bij kruvash qe kane kryer te tilla krime te denohen ne nje menyre a tjeter. Ndryshe ngelemi ne mocalin "se diktatura zotri" qe ka 25 vjet qe qelbet po ne te njejten gjendje. Po xhanem, shumekujt i intereso pikerisht kjo amullia perpetuale. 

fiks!

ta dish ti sa rob do deshproheshin po te dilte kush qe ai birbo qe e kish ngacmuar para se ta "denonin".

ta dish ti sa rob do pikelloheshin po te hapeshin ato te uruara dosje, qe iu befshin fletet njemije.

se kush do bente tabllora synoptike si petriti i kohes cdo mbremje pasandaja. po kjo do ishte me keq se me iu heq buken e gojes.

vet maj men nji sigurims qe "mataronte" njeren qe punonte ne cirk. qelloi qe e mora vesh ashu... nuk mund te them kurre ama qe ajo shkonte e detyruar apo jo. jam i prirur te besoj qe shkonte se i desh qejfi. shiko se pushteti rrezaton eros dhe jo te gjitha grate kane lindur njelloj (se per burrat dihet mo, qe jo... ca po themi, ca xhelat e ca me lira ne duar duke kenduar "rondine, rondine" e dukme ber komente te indinjume)

She cfare thote "Alida Hisku"

 Perdhunime masive  ne burg !!!!! Ju hiqeshin breket gave ne burg !

Ka rrejdh nga trute, nuk thote asnje emer personazhi,! Nuk i mban mend ! Gjepura te shemtuta !  Genjen ! 100 % ordinere !

Tani ta morr vesh une Feministet e Blogut do jene te Lumtura sikur te jete perdhunuar Alida apo JO?

Kot i bien ne Qafe Sherifit e Maks Velos si misogjinist...ata mundohen ta kursejne Aliden nga dhembja e vertete...se cfare bente Alida ne vitet e saj te lavdishme. Nuk mund te pranoje Sherifi dhe Maks Velo te vihen ne nje istikam me ate qe i kendonte Merhumit me dashuri e pathos ne Kasollen e Galigatit kur vete i rrasnin mrena per pririje liberale a piktura nudiste. Per Feministet ka rendesi viktimizimi i domosdoshem i Alides, mikeshes se Fiqrete Shehut dhe jo abuzimi i Gruas. Merruni me nusen e Fiqretes se ajo ka denoncuar vertete me shkrim, hapni dosjet e Gruas se Petrit Dumes e te bijes se si endeshin naten rrugeve te Lushnjes e do shihet sa kriminal ka qene ai rregjim dhe sa e pandjeshme ishte shoqeria Shqiptare.

Sa per dhunen ndaj femres ka qene me e perhapur sec perceptohesh ne nje vend kur te internuarit apo njerezit me cen trajtoheshin si qenie te dores se dyte. Kur skishin te drejta njerezit e padenuar dhe ja u neperkembnin grate sekretaret e partive te rrethit dhe operativet e sigurimit merre me mend te tjeret.

Te internuarit jetonin fshatrave shume afer me njeri tjetrin si familje te medha edhe pa lidhje gjaku per te mbijetuar kurse individet e rene nga fiku si Alida apo Ajo Durrsakja, nusja e Mehmet Shehut ishin me te prirur per tu viktimizuar. Alida mund te na hidhte me shume drite per ate kohe e jo ti binte shkurt e te personalizonte ne liber dhimbjet e te tjerave si te vetat se i ben dem historise si dhe kauzes se feministeve.

Per Feministet ka rendesi viktimizimi i domosdoshem i Alides, mikeshes se Fiqrete Shehut dhe jo abuzimi i Gruas.

I lebetitshem ky konkluzioni yt.

Shoqja Gjembi, Shoqja gjembi......Pershtypje e pakendshme jo konkluzion....ti ku e gjen veten????? Nese Alida nuk eshte perdhunuar, fakt qe e pranoji me vone......por ka pasur ezauriment nervor i diagnostikuar.....atehere eshte diskriminin jo gjinor.....dhe nuk ndryshon nga persekutimi i djalit te Kadriut qe kreu vetevrasje. Ketu merr fund edhe kauza feministe fenderrimtare.

Une e gjej veten ne kuzhine duke lare pjatat.

Nese Alida s'eshte perdhunuar diskriminimi eshte gjinor? Si dole me kete pershtypje te lebetitur? Persekutimin e cdo lloj gjinie po e mojne disa njerez te caktuar, jo "feministet". Duke te lexuar ty dhe disa te tjere ketu, une nxjerr pershtypjen time se ju mohoni qe te kete patur perdhunime apo persekutim seksual te femrave. Sigurisht kjo ndodh ngaqe ishte me e lehte dhe e pelqyeshme te perdhunohen meshkujt, apo jo?

Ti ske lexuar asigjo se cfare kam shkruar une para se gjithash. Ti mbron kauzen feministe qe une anatemoj, dhe ste intereson fare se cfare shkruhet nga njerezit, ka rendesi kauza per ty.

1. Alida ka botuar ne nje liber per gratifikim personal per krime qe me shume gjasa nuk i ka perjetuar personalisht.

2. Alida ben nje akuze qe cenon apo hedh hije vuajtjesh kolektive mbi te gjithe te internuarit kur deklaron se perdhunimi neper burgje ishte sistematik. Kjo i sherben kauzes feministe e jo kauzes se denoncimit te diktatures. Po te interesoi kauza e te persekutuarve do degjosh prej tyre qe kto gjona nuk kan ndodhur keshtu sic thote Alida, prandaj Sherifi e Velo jane me te besueshem ne deshmite e tyre...flas per deshmite e jo traplliqet sa e shemtuar ishte Alida...sepse ata kan bere burg kurse alida jo, ka qene e internuar.

3. Te internuarit deshmojne se jetonin te lidhur ngushte me njeri tjetrin dhe e ruanin dinjitetin e tyre me stoicizem e nuk perdhunoheshin. Rreziqet per abuzime ishin kur ishin te vecuar per nevoja personale fushave ose kur detyroheshin te shkonin tek operativi i zones per te marre leje per raste vdekjesh a hallesh.

4. Teza e Velos se ne burg gardianet spiunonin njeri tjetrin prandaj ishte pothuajse e pamundur te perdhunonin sistematikisht eshte per mua personalisht e besueshme. Teza e zonjes Shanon me duket si testim i ndonje filmi pornografik me gjerman ne kampe perqendrimi.

5. Abuzimi seksual kryhej nga kreret e larte te Partise, pushtetit ekzekutiv dhe Sigurimit...ku viktim ishte seksi i bukur, jo te internuara me shume, ndodhte dhe shoqeria kthente koken nga krahu tjeter. Alida tek Mihal Duri futej tek abuzuesit dhe jo te abuzuarat ne kete rast.

Nejse e gje Aliden te pabesueshme ndonese do me interesonin kujtimet e saj ne Mihal Duri, tek familja e Mehmetit si edhe vitet e internimit por jo te Burgut qe si ka bere.

ore vertet, per te kuptuar dicka me shume dmth: çfare miqesie te madhe mund te ket pat Alida rreth 20 vjecare aso kohe, me Fiqireten qe ishte gjyshe?
po nuk eshte ky pointi nese kishin apo skishin miqesi keto te dyja... fundja Alida e kish babain e saj komunist dhe sekretar partie ne ndernarrjen e vet. por prape mbetet njeri dhe e qe e pesoi shume shtrenjt nga ai regjim i dhunshem, i pabese, aninjerezor: sepse i morren rinine derisa e çmenden. se perfundoi ne psiqiatri kjo.
-a ka (per)dhunim me te madh se sa kaq per nje njeri ?!

Belul, ke pa nei nga ato filmat fantastiko-politike, kur leshohen rraketa atomike dhe i vjen fundi botes. Pse kot jane dy veta qe kane celesin e qametit. Alides mesa duket celesin e ... venit ia paska pat Sherifi, Maksi, e sic po del dhe shume te tjere. Keshtu qe s'kane faj, s'ka munci te jete nis rraketa thone, kur mu me osht ndrysh celsi m'xhep. 

Shanon Manalldruri

Me kujtoi nje histori para nja 20 vjetesh,kur te cliruar edhe nga prangat ekonomike te diktatures,shqiptaret shpalosen frymen e sipermarrjes.I ishte mburrur babi dikujt qe une di anglisht dhe me vjen ai me manualin (doracakun) e perdorimit te nje makine per prodhim brumi.Gjysma e fjaleve aty ishin terma te pjeseve te asaj makine besoj,qe as ua kisha haberin.I ndier ne siklet,u lehtesova disi kur pashe qe emri i firmes qe e kishte prodhuar makinen perbehej nga dy fjale te njohura:Woodwool. To save disi my face,i thashe atij qe kishte blere brumegatuesen:Emri i firmes perkthehet "Drulesh"."Jo,jo," ma ktheu ai,"nuk eshte per lesh,po per brume,dhe nuk punon me dru,po me korrent".

po si tha Merda-ni " ajo ishte edhe e shkurter " a thua se te shkurtrat nuk kane vegel per te qene.dhe a thua se hetuesat e sigurimsat shqiptare ishin alen delone.kokecepa kurveleshi e skrapari ishin (perjashtim ben Pobrati, ky po.hante Parashqen e shkurter e komshtremse )

Jan ber komunistet si islamiket. Hidhen ne sulm kur u thua skandale te tilla. Njelloj si ti thush muslimanve per aishen dhe muhametin.

Nerin e kane pas te shejt. Per ner te Partise betoneshin. 

Te gjitha kto qe bazohen ne ner e moral jan te degjenerume. Vatikani, islami, komunizmi etj. Edhe rilindja gjithashtu.

Icik si corb derrash i bone. Se simas teje i bi me honger per drek nei rob shpije. 

Ene ti kamunist mer? smiley

O cone,
Puna o ti bish atij qe e ka bo nese e ka bo ate pune, e jo ti bini cyrles si i bini ju.
Me te ardh gjynof me sa pak ngopen "antikomunistet".

Mos, i qeka prek sedra kamunisteve me shfaqjen e huaj: perdhunim, percudnim. 

Jo po jane prek sa paska qen dobsu ca lufta e nerume e kllasave. Te biesh ne jatak me armikun e Partise, eshte sikur t'ia besh Partise vete. 

Sa lehte thuhet/shkruhet termi "perdhunim" tek kjo tema. Eshte si puna e asaj qe kur provon ta thuash shpesh nje fjale, pas nja 20 apo 30 heresh qe e ke thene, e humb papritur kuptimin. Por ne kete rast, fenomeni eshte shume i rende.

Nuk e kam lexuar shtypin shqiptar kohet e fundit, por me sa shoh ketu tek peshku ku shpesh u behen referenca shkrimeve te meparshme, duket sikur eshte hapur kutia e pandores. A eshte hapur vertete? Me duken me shume thashetheme sesa fakte. Dhe me thene te drejten me duket si e pabesueshme qe perdhunimet apo favoret seksuale te kene qene ne mase kaq te zgjeruar. Ketu po del sikur te gjithe ate pune benin. Nuk e besoj dot kete sepse nuk kam degjuar asgje te tille ne ate kohe.

Por per rastet qe kane ndodhur, te dalin e te thone emra specifike e te kalben ne burg ata qe e kane bere! Perdhunimet nuk duhen kaluar pa ndeshkim, as ne ate kohe e as ne kete.

Ja dhe i komunist/e tjeter!!!

I know, e hengra edhe une smiley

Po kur ke qene -5 vjec n'ate kohe edhe s'ke ku t'i kesh nigju. Ja t'i permeni i Lebetitmi lart, bile tha dhe nei emer.  

Po ne mos ne ate kohe ne kete kohe ndonje gje do e kisha degjuar. Nuk po them qe nuk ka pasur (kur ka tani per fat te keq, ne te kaluaren ka pasur e ka pasur), por kaq shume sa po tentohet te thuhet?! Nuk e besoj. Mendimi im ky.

Le te nxirren tani pra, konkretisht. Perdhuniment e abuzimet seksuale duhet te jene te denueshme e asnje nuk duhet tja kaloje paq.

Sapo pashe vetem minuten e pare te nje interviste te zonjes Hisku te para 1 viti. E filloi duke thene qe kam ardhur shpesh ne Shqiperi sepse ne ketu sikur mbushim baterite, marrim uje (a dicka e tille). Une ne nje vend ku me kane ndodhur nje mije te zeza nuk do kthehesha me kurre sepse nuk do me lumturonte por do me fuste akome me thelle ne deshperim. Vetem fakti qe ajo ka qene ne burg me pa te drejte (edhe sikur mos ti kete ndodhur asnje abuzim) do mjaftonte qe ajo mos ta shikonte me Shqiperine me nostalgji. Por ketu pastaj futen mekanizma te tjeter te komplikuar te psikes se njeriut, qe jo gjithmone shpjegohen llogjikisht.

Un s'jam avokati i Hiskut, thuhet qe Sherifi, Maksi e ca te tjere i kane dal zot ksaj pune. Nuk e di me ca kandari duhet peshu ishin pak a ishin shume raste. Une vet di disa raste sigurimsash, shefash partie etj. Dhe thelbi i problemit nuk eshte qe e kapi apo shkoi, por se perdorej gogoli i regjimit per kete pune. Kuptohet ne shume raste regjimi ua kepuste ... ketyre, sidomos kur dilnin malit "armiq," se u thoshte gogolin ta kam dhene per tjeter pune.   

por kaq shume sa po tentohet te thuhet?!

Sa shume dhe kush po tenton te thote?

Une ne nje vend ku me kane ndodhur nje mije te zeza nuk do kthehesha me kurre sepse nuk do me lumturonte por do me fuste akome me thelle ne deshperim.

Ndoshta s'jane te gjithe njerezit si ti? Nuk me duket se ishte vendi qe i beri te zezat Alides apo te tjereve, por disa njerez ne ate vend. Ashtu sic mund te kete plot njerez ne Kanada e Amerike qe bejne 1001 te zeza. Shembuj pa shume lidhje: Ne Amerike ju bene 1001 te zeza sklleverve Afrikane, por vec nje pjese e vogel e braktisen e u vendosen ne Liberi. Franca ju beri 1001 te zeza Algjerjaneve, Tunizjaneve e Marokeneve, por ata perseri emigrojne ne France.

Nuk e di nese Hisku vete eshte perdhunuar apo jo. Ajo ne intervisten e incizuar pranon qe ka patur probleme nervore. Por edhe te vish me sopaten e mohimit ne dore direkt sikur nuk shkon, sepse ne qe kemi jetuar ate kohe dime qe gjera te ngjashme kane ndodhur. Une s'njoh personalisht ndonje zonje qe ka qene ne burg ne ate kohe keshtu qe s'flas dot me siguri per perdhunime ne burg. Por di per raste te tjera (si ato qe i kane permendur Beluli dhe i lebetituri me perpara), apo kur punonjes (meshkuj sigurisht) te sigurimit, sekretaret e rinise e te partise ishin "te suksesshem" ne gjuetine e seksit pikerisht per shkak te detyres se tyre e jo se ishin fizikisht e kunderta e asaj qe thote Merdani per Hiskun. Ose e perkthyer ne gjuhe popullore: Femrat ju shkonin nga halli jo nga qefi.

Ok gjembi, po te pergjigjem vetem kete here me citate sepse, with all due respect, nuk kam kohe t'i marr fjalite nje e nga nje. Te pakten nuk ke vene linqe kete here.

Sa shume dhe kush po tenton te thote?

Sic te thashe, nuk kam kohe t'i rilexoj komentet dhe as shkrimin, keshtuqe nese ti ke, atehere mund ta gjesh pergjigjen vete.

Nuk me duket se ishte vendi qe i beri te zezat Alides apo te tjereve, por disa njerez ne ate vend

Kjo eshte te kapesh pas qimes kot. Une them "ne nje vend ku me kane ndodhur...", dhe jo "ne nje vend qe me ka bere...". Nuk do shpjegojme as gramatiken dhe as sintaksen ketu.

Shembuj pa shume lidhje: Ne Amerike ju bene 1001 te zeza sklleverve Afrikane, por vec nje pjese e vogel e braktisen e u vendosen ne Liberi. Franca ju beri 1001 te zeza Algjerjaneve, Tunizjaneve e Marokeneve, por ata perseri emigrojne ne France.

Mire e the, pa shume lidhje vertet. Ne shembullin qe jep, ata qe vendosin te emigrojne gjithsesi nuk i kane perjetuar ne kurrizin e tyre.

Por edhe te vish me sopaten e mohimit ne dore direkt sikur nuk shkon, sepse ne qe kemi jetuar ate kohe dime qe gjera te ngjashme kane ndodhur.

Ketu ka nje problem leximi, me dashje ose pa dashje. Cfare mohoj une? Fenomenin? Absolutisht jo. Une mohoj te kete qene kaq normale dhe kaq e perhapur si praktike. Eshte krejt ndryshe.

...ishin "te suksesshem" ne gjuetine e seksit pikerisht per shkak te detyres se tyre...

Ketu po flasim per perdhunime, dhe jo per gjuajtje apo shkuarje nga halli apo qejfi. Mos e kam kuptuar gje gabim une?

PS. Zakonisht kur shkruaj ne peshk, qe eshte rralle, e bej ne nje menyre te tille qe te mos ngjall debat, sepse nuk kam kohe ta ndjek debatin e jo se nuk jam ne gjendje. Keshtu me citime mund te vazhdojme pa fund, por eshte nje sport qe s'me pelqen shume, sepse sic te thashe, nuk kam kohe (dhe kjo ne kuptimin e mirefillte, pa asnje lloj arrogance).

Dhe me thene te drejten me duket si e pabesueshme qe perdhunimet apo favoret seksuale te kene qene ne mase kaq te zgjeruar. Ketu po del sikur te gjithe ate pune benin. Nuk e besoj dot kete sepse nuk kam degjuar asgje te tille ne ate kohe.

 

po natyrisht qe ske degjuar, se nuk ishin muhabete normale shtepie keto aso kohe, psh  muhabet i kendshem  tavoline duke ngrene  dreke a darke familjarisht..smiley    

dhe nuk do te thote qe beheshin hapur apo kishte edhe gazeta a gazetare, apo ndonje institucion tjeter  i pavarur qe do te hetonte e do shkruante  per te tilla ngjarje... atehere gazetat dhe  radio-TV e vetme, vetem nje lajm kishte:  ''u hodh dora e pare e nitratit ne Lushnje me sukses te plote!''   ''Kombinati metalurgjik e tejkaloi pllanin me 250 % ''    ''Albania hecte balle hapur nga fitorja ne fitore'' .smiley  

edhe kur dilte ndonje llaf per  ndonje funksionare te larte  te nomeklatures.smiley qe kishin bere  pushtlleqe te tilla, (p,sh Fecorr Shehu)  dilte kur keta binin nga fiku e shpalleshin tradhetar etj.. atehere tregonin edhe nga keto bemat e tjera per ti diskretituar sa me shume ne popull.

 

patjeter,  jo te gjtihe   sigurimsat dhe funskionaret kane bere perdhunime e abuzime, por ka ndodhur  sepse ishte diktature e dhunshme ne tere kuptimin e kesaj fjale: legale dhe ilegale. 

nderkoh per viktimat eshte shume e veshtire te dalin  hapur e te thone cfare u ka ndodhur, njerez emra etj,  sepse  traumat bejne te veten, si dhe  kane familje: burre, femije, niper/mbesa e  kane nje fare ndjenje turpi, si me thene.. keshtu eshte kultura jone.

patjeter,  jo te gjtihe   sigurimsat dhe funskionaret kane bere perdhunime e abuzime, por ka ndodhur  sepse ishte diktature e dhunshme ne tere kuptimin e kesaj fjale: legale dhe ilegale. 

end of story.

dmth sigurimsat jo se donin po ashtu ishte sistemi? 

Po ja pra, ashtu sic ke degjuar ti per ate Merametin, ashtu do kisha degjuar edhe une per ndonje tjeter smiley

patjeter,  jo te gjtihe   sigurimsat dhe funskionaret kane bere perdhunime e abuzime,

Une mendoj qe shumica nuk kane bere, per funksionaret e kam fjalen se per sigurimsat nuk flas dot se nuk kam njohur ndonje dhe as nuk e di si e kishin praktiken e punes tamam tamam. Ishin spiune por jo hetues apo prokurore...pra nuk e di sa fuqi kishin realisht per te pasur akses neper burgje apo per te arrestuar burrat e grave te bukura (kjo njehere me duket ne nivelet e endrrave ne diell smiley)

 

Ndjese per nderhyrjen, thjesht me terhoqi vemendjen ndonje detaj nga ato qe shkruan. Se pari, shkruan per Merametin dhe argumenton qe nese eshte degjuar te flitej per te detyrimisht qe e njejta do te vlente edhe per raste te tjera abuzimesh dhe perdhunimesh, hamendesoj, emra vajzash e grash. Te pyes, vertet mendon qe grate e vajzat apo familjet e tyre do te perhapnin fjale, qofte edhe brenda rrethit te ngushte familjar, per abuzimin qe u eshte bere? Sa vajza e sa gra mendon qe do ta pranonin nje gje te tille sot e kesaj dite? Mua me ngjan e pamundur qe ne diktature te jete mbeshtetur gruaja e abuzuar apo e perdhunuar me shume se sot. 

Se dyti, aludon qe ke pasur te njohur funksionare dhe shkruan qe "shumica nuk kane bere" nga te tilla abuzime, por a mund te me thuash, nese nje x person kryen nje x krim te rende, me sa persona te tjere mendon se do ta ndante kete informacion? 

Do te shpresoja qe njerezit te jene me te ndergjegjshem kur bejne mohime per nje arsye apo nje tjeter, me se pakti per faktin qe viktimat nuk e kane kurre te lehte te deklarojne se jane abuzuar apo dhunuar seksualisht. 

Mendoj se e ke interpretuar gabim analogjine me Merametin. Ajo ishte pergjigje ndaj Belulit kur thote qe nuk kisha ku ti degjoja keto muhabete pasi nuk beheshin muhabet ne shtepi, dhe une i ofrova nje menyre te degjuari.

Jardin, mendoj se mund te biem dakord per faktin se asnjeri nga ne ketu nuk mund te jape shifra te sakta apo ndonje fare perqindje sesa abuzime ka pasur per numer popullsie...asgje te tille nuk mund te japim, as une e as ti. E vetmja gje qe mund te ofrojme eshte nje pershtypje e pergjithshme qe te krijohet e bazuar ne eksperiencen personale, ne eksperiencen e te njohurve apo ne eksperiencen e te panjohurve por te degjuar nga te tjeret, gjate jetes sone. Sa me shume vite jete, aq me i larte probabiliteti i saktesise ne njohurite qe ke (apo qe nuk ke) per fenomenin ne fjale.

Tani, une nuk kam degjuar asnje rast ne jeten time personale, apo ate te te njohurve. E megjithate, meqenese mendoj se kam ca tru ne koke, e marr si te vertete qe raste te tilla kane ndodhur qe cke me te. Por ajo qe une refuzoj te besoj eshte se kjo ka ndodhur ne menyre konsistente, te shpeshte dhe si nje menyre jetese bazuar ne imoralitetin e kastes drejtuese. Refuzoj te besoj se une kam jetuar nje jete ku shumica e atyre qe me rrethonin ishin te abuzuar seksualisht nga sigurimsa e pushtetare etj etj.

Por kam degjuar per tentativa perdhunimi apo abuzimi seksual midis popullit te thjeshte, dhe ata qe e benin merrnin denimin e duhur.

Mendoj se do ishte me shume me teper vlere hapja e nje teme diskutimi mbi abuzimin seksual ne pergjithesi, ne menyre qe fjala "perdhunim" te mos thuhet kot ne ere por te ndjehet realisht se sa e rende eshte.

Besoj se qe kuptuar krejt qarte. Per nje person me vizibilitet publik si Merameti do te flitej shume, per perdhunimin, abuzimin, ngacmimin e x personit, jo dhe aq. Perseris prape e prape, ne shoqerine shqiptare, pjesa me e madhe e femrave e kane te pamundur te flasin per dhunen seksuale ne rrethin imediat, aq me pak pertej tij. Asgje nuk do te kishim degjuar dhe pak do te degjojme. Viktimat zakonisht i mbajne fort te ndrydhur brenda vetes keto skelete. 

Nderkohe, refuzon qe fenomeni te kete "ndodhur ne menyre konsistente" dhe "bazuar ne imoralitetin e kastes drejtuese." Nese ka qene apo jo ne menyre konsistente, nuk e dime, por gjasat jane qe ka qene sepse nepermjet dhunes e poshterimit u mbajten te konsoliduar pushteti dhe sistemi. Ndersa ne kane qene apo jo bazuar ne imoralitetin e kastes drejtuese, ne çfare tjeter qenkan? Eshte qesharake qe sot e kesaj dite te vihet ne dyshim imoraliteti i kastes. Befasuese dhe surreale e tera. 

Rebus, jam shume dakord qe eshte me vlere "hapja e nje teme diskutimi mbi abuzimin seksual ne pergjithesi," por me vlere gjithashtu eshte te hidhet drite mbi krimet e diktatures.

Nderkaq, nese fjala "perdhunim" ka filluar te "thuhet ne ere," eshte lajm per t'u gezuar sepse tregon qe ndjeshmeria jone ndaj fenomenit eshte rritur. Nuk jam aspak dakord, por secili ne bindje te vet. 

Let's agree to disagree.

Kreret e larte komuniste ne qender dhe ne rrethe, kreret e komiteteve ekzekutive dhe kreret e Sigurimsave kan abuzuar me femrat ne Shqiperi. Arrestimi i burrave dhe presioni ndaj grave te bukura ka qene akti me i rendomte dhe i perhapur....por me qe sta kam permend ke pasur abuzim sherbetoresh ne Bllok per ate pune dhe femije ilegal prej Byroisteve te Shqyer. Jo te gjithe e bonin sigurisht...15% ishin Homoseksual...23% ishin Impotent....15% kishin gra te bukura ne shtepi...etj ...etj.

Nuk eshte problemi me qit emra se ajo eshte gjoja me e lehte...por dhimbja ka per te qene me e modhe per viktimat.... Po ne komunizem jane pushkatu edhe Gra heroina per ca apo terrorriste per ca te tjere.. si Liri Gega ...jane pushkatu si qen krere komunist te lidhur me tela si bagetija e te lene pa varr...krime me te renda se perdhunimi. Nejse, shof qe njerezit nuk kane pasur te aferm te internuar a te burgosur politik sepse ata do deshmonim per krime nga me te ndryshmet. Keshtu eshte kur e djathta e djathit...jane ish-sigurimsa e ish-komunista .....te emeruar nga Xhelil Gjoni per mos-prekjen e interesave te Elites komuniste ne dalje.

Ja tju boj nje pyetje una juve sholokve anti-komuniste...Pse u internu Alida? Krijoi ndonje parti socialdemokrate ne ilegalitet, .....synoi te rrezoje rendin kushtetues me dhune.....kendoi konge Sanremoje..jo mer jo kendonte kongen Kasollja e Galigatit per Dullen....dhe te vinte ne rresht ne kohe te vet per partishmeri....

Cer pret mo Nexhmija, gezon pleqeri te mbare tek pularia e Laprakes, .....Lubonja qe bo te fortin sot guxoi vetem me i bo nje pyetje Qelbesines plake per persekutimin...dhe u largu si qen i rrahur...nderkohe qe Plaku i vet me shoqni Burgu  ....te rene nga fiku..... i blinin Kafen Ramiz Qerosit ne bllok deri sa vdiq. Te njejten gjo ben edhe pinjollet e Mehmet Shehut...sepse ai rregjim te shkaterronte totalisht....dhe sot ne kemi krietar te se Djathtes se Leshit Komunistin me teser te 8 nendor te 1968 dhe bashkepuntorin jo te Sigurimit por te Krereve te Sigurimit.

25 vjet as Dosjet nuk kemi hapur se i perdorin politikanet per shantazh.

 

ke pasur abuzim sherbetoresh ne Bllok per ate pune dhe femije ilegal prej Byroisteve te Shqyer. Jo te gjithe e bonin sigurisht...15% ishin Homoseksual...23% ishin Impotent....15% kishin gra te bukura ne shtepi...etj ...etj.

po ti thona, thona. kush? qysh? sa?  do talk. smiley

se ti je dhe anonim kshu, nuk te dihet as ëmër, as andresë. pse ruhesh? 

Ore ti je i je ende ketu ne kete bote? Te njejtat krime i kemi pare te dy...ti edhe une...per kohen kemi bo sikur nuk ndodhnin, kaq, kemi pare nga krahu tjeter dhe kena thon shyqyr sna ndodh neve.  Rebusi qenka shume i ri dhe sduhet te futet ne keto diskutime se i ndryshoje imazhin idilik per Shqiperine e atyre viteve.

Pse ruhesh thu ti???? Ruaj rihapjen e plageve e mbi te gjitha sme takon mua te merrem me kto plage, se pyetja eshte cer katharsis do bojme ne nga ketu kur ata nuk hapin as dosjet? Ai rregjim u bo aq i peshtire dhe i ndyre sa vetem nje Doktor Salih Berisha mund te bente daljen e bute per Nexhin e Xhelilin. Per Byrone e Gangrenizuar skemi cfare themi sot ne se ne 1990 nuk dinin ku te futeshin ....sot shesin pordhe se i rehabilitoi klasa e sotme politike me injorancen e pa-aftesine e vet. Por cfare them siper per imoralitetin e degjenerimin e atij sistemi ke qene deshmitar edhe ti. Prandaj kapitulloi e u shkermoq, jo se e rrezoi Cuni i Sheqeqers.

po jo mer njeri, nuk them te nxjerresh emrat e viktimave, se s'me la truni. Du me dit kush antar byroje (pervec Xhelilit) i binte drumit. smiley

ps. drum esht nje lloj duhani me te dredhme.

te hiku zoni? smiley

Per cfare te me iki zoni?

Po mundohem te pertyp triumfin tend qe peshtyt veq nje Xhelil....ishte plot thesi plot. Nuk kemi cfare zgjidhim dot sot. te lumte qe ke gjet paqe me veten per cfare ke pare.

tironso, sot kom qen shum around se kishte cuni nji provim, qe thu ti. shum interesante ajo pika e paqes me veten. e them me ter mend. presori im thoshte qe per gjona qe nuk ke gjo ne dore, esht trapllik me e vra mendjen. go figure. tjeter mentalitet i biri botes. englez. por vertet: ne paqe me veten jom, tani qe e the, bo me vdek qe sot nuk e kom pishmon. gjoja me e madhe qe kam pa ne jet ka qen shembja e nje sistemi qe ne e kujtonim te pathyeshem. sikur vetem me kaq, do ishte nje jete qe ia vleu. mirpo, i dashtun tirons, ajo shembja, terheqja zvarr e enverit e ku di mo se c'tjeter, jane gjoja formale. ai sistem ka akoma pushtet gati absolut gjersa na bo ne sot, mas kaq kohesh ala te bojm llafe e te perfshihemi emocionalisht per te. pra ne kte kuptim, ne ia kemi ngrene moone ati sistemi. tjetri eshte gati te te boj lanet, ose edhe me keq se kaq, pa te njoft, pa te dit, vetem pse ke mendime te tjera lidhur me at sistem. ja kshu. po te jet per mu, personalisht, ai sistem me ha moone. psh tani jam nga fundi i romanit te uelbekut. do kisha qejf te flitej per te. mirpo jo. na u bo peshku, dalngadal e pa kuptu, ajo rrethine ku mund te diskutosh pa problem se cilen qiu xhelil gjoni apo fecorr leshi para 23435 vjetesh, por s'bon dot nji llaf e muhabet per nji dicka te fundit, per nje poezi te arb elos, nji perkthim te iksit a ypsilonit, nji tregim te cim celes, nji poezie te lulian kodres... kan ik nje pjese, edhe mire e kan bo, cne me lazem dmth.

notnemir!

Paqe thotesmileyray:

mire, OK. Si qe ai muabeti i fokave qe kishin ble te blloku? smileysmiley

po ai bodybuilderi zezak qe sterviste gocen e enveroxhes smiley

thona, thona smiley

Kete te zezakut e kam degjuar edhe une. Duhet te jete e vertete patjeter! smiley

ti thu foka, kurse une e kam degju delfina. gjithsesi, gjitare deti

Lexo pergjigjen per Jardin me lart. Habitem ku keni jetuar ju sinqerisht, ose ku paskam jetuar une fundja, sepse e bete degjenerim fare!

Kur e meno qe "komunisti" Rama shkrute ne 91-shin se ne cdo shtylle elektriku duhet vare nga nje komunist, dhe "antikomunisti" Berisha perjashtote Ramen nga PD-hi sepse sillte fryme radikale, gjeja bohet bizare ne kufijte e Liza ne Boten e Cudirave.

Me ket fryme urrejtje ndaj komunizmit nuk ma mer menja qe komunistat te kene dite te qeta perpara. Nga ana tjeter Nexhmie Hoxha vazhdon si kokrra molles ne Laprake. 

Si tha Konica, me mire shes mut njeriu sesa te merem me pune shqiptaresh. 

 

at nexhin do e bojn copa kta. po prit edhe i cik, sa t'iu vin perforcime. deri atehere bojn luftra heroike me mullinj ere te peshku pa uje. smiley

Nuk i kam lexu deshmite e Hiskut ne detaje...vetem ca me ka kap syni neper tituj artikujsh. me sa po mor vesh zonja pretendon se eshte perdhunuar ne qeli dhe se perdhinimi i saje nuk ka qene i izoluar por pjese e nje fushate sistematike perdhunimesh. Ku e pysin zonjen se kush te perdhunoje thote njerez te sigurimit. Kur e pysin kush i sigurimit, thote, nuk e di sepse me mbulojshin me batanije ose me bejshin gjilpera qe te humbja vetdijen. Dmth, edhe e pavetijshme edhe e mbuluar...edhe e vetdijshme qe ishin njerez te sigurimit. Do kish qene shume me e besueshme nese deshnmia do te ndalej te "me kan perdhunuar por nuk e di kush ishin sepse here me mbulonin e here me drogonin." Persa i perket fushates sistermatike edhe ktu sikur nuk ka shume sens. Nese do te kish qene fushate sistematike,padyshimm qe do te kish "bekimim" e strukturave me te lartan te regjimit. Dhe nje bekim i tille do tja hiqte nevojen per ta fshehur krimin duke e droguar apo mbuluar viktimen. Nese dikush e ka droguar apo mbuluar me batanije, kete nuk e ka bere nga frika e Alides por nga frika e regjimit. Pra edhe sistematike edhe ne fshehtesi ndaj viktimes nuk ka kuptim.  

Por per nji gjo jom i sigurt: shume prej ktyne antikomunisteve te oreve te para po i bine kokes me grushta sot!

Shi ca rasti i arte qe erdhi! Fushate sistematike perdhunimesh!!! E si mund te ndodhte nje fushate e tille pa pjesmarjen aktive te Enver Hoxhes??? E pra, Hoxha pervecse se vrases gjakatare ish dhe perdhunues sistematik (a nuk e bente dicka te tille dhe Kadafi)? Po zoteri, po! Hoxha ish nje perdhunues serial i cili jovetem qe perdhunonte grate dhe vajzat e bashkpuntoreve te vet, por shkonte dhe qeli me qeli duke perdhunuar te burgosurat. Tak, ktu del Fevziu me enmsionin e radhes ne Opinion: A ishte Enver Hoxha maja e piramides perdhunuese? Sigurisht qe emisioni do te fillonte me fjalet: Mirembrema te dashur telepektatore te emisonit Opinion. Sic edhe e kemi afishuar ne faqen tone zyrtare Opinion.al tema e diskutimit te sotem eshte: "A ishte Enver Hoxha maja e piramides perdhunuese"...Na shkruani ne faqen tone zyrtare ne Facebook, pergjigje sa me te shkurtra, Po-Jo, Po-Jo. Edhe nje here: "A ishte Enver Hoxha maja e piramides perdhunuese", Po-Jo, Po-Jo.

Ej none none cfare teme! Jarge nga goja antikomunisteve te oreve te para!

Kur kujtohen: Moooooooooooooooos po ne kemi 25 vjet qe themi se Enveri qihej ne bythe!!! Edhe bythqire edhe perdhunues grashe nuk shkon mer!!! Po sikur te hedhim idene se Enveri ka qene bisexual? Nuk shkon! Poplli nuk i kupto kto punet me bisexualizma. Per popullin o je bythqime o nuk je.   

Edhe vu kokes me grushta, ca rasti na humi! 

Duke bere muhabet me Ilirin me tha qe si thone me as pederast tani Kadareja me shoke se te jesh pederast do te thote te jesh perpara si mentalitet e pervec kesaj te shikojne shtrember keto shoqatat e ketyre. kjo e perdhunuesit eshte teze qe mban...

teze qe mban??? 

Kjo do ishte nona e tezave!!!

Ske ci bo, hiku ky shons! 

Urgjentisht te krijohet shoqata per mbrojten e te drejtave te sigurimsve. C'eshte kjo qe hapin llafe te keqija per ta? Ku eshte ai Komiteti i Helsinkut kur duhet?

Po ti s'make men a si? Ate Komitetin e kapen qe m'fillim ato. 

jo, jo, te fuqizohet shoqata "futjapordhes", thuaj.

pa sigurimsat, me kte popull capajev qe kemi, as e kan rrujt, as do e rrujn ndonjehere.

Puritanizmi i pushtetareve permblidhej me shprehjen, "A e di per ca t'kam thirr?"

duke  i rene tavolines me gishtin e mesit.

ka qene nje kenge:

sa qe gjalle te lozi gjishti

kapedan Sulo Vranishti

old news kto, Gaia. Me siguri i ke konsumu edhe ti me shoqnin (ti do kesh qen te Ismaili me 60% ose te qemali 40%) 

tjeter rast: drejtori i nje institucioni qe me ka pas lidh puna ne shqiperi, thuhej qe mbante nje krevat tek (portativ) ne zyre. nuk e kam njohur njeriun ne fjale, pasi e kishin hequr (e me duket denuar, s'mbaj mend), por rrefenja popullore ishin, te cilave une u besoj 100%. Kushdo grua qe shkonte per nje hall ose kerkese, "zgjidhet, ne vend" u thoshte, dhe pa ceremoni i prezantonte me dore krevatin. 

krevat tek (portativ)

-ky do ket qene ndonje drejtor  institucioni diku ne province ma merr mendja, se keta ishin te vajtur  nga qyteti  dhe e justifikonin krevatin ne zyre...   ndersa ne institucionet e larta te qyteteve, si komitete partie apo egzekutive  ky zyrat ishin me te medha, me moderne , kane pasur nje divan te madh (me dy kolltuqe e nje tavoline te vogel)   qe ishte goxha komod per ate pune..

pastaj  keto zyra kane pas edhe ate tavolinen e madhe ne forem  T-je o vlla.. ehuu sa vendime te rendesishme ka marre Partia  mbi to... sidomos per ato karrieristet..

 

se mu kujtua nje pjese nga filmi  ''Perballimi''   ku  sekretari i partise se fshatit i prezanton i entuziazmuar nje shoqe,  sekretarit te pare te partise se rrethit, shokut Martin:  ''kjo eshte Besimja,  komunistja e pare e zones''

ndersa shoku Martin  lakonik iu pergjigj:  ''e di  e di, kam degjuar......  (si ti thoshte: kujt i tregon Besimen  or  tie)..smiley     une i kam vulosur teseren e partise kesaj..smiley
 

p.s   jo  Sulo Vranishti,  por  Sali Vranishti.

Edhe sikur kjo te mos jete perdhunuar thjesht tmerri qe kaloi nga i cili duket se nuk e ka marre ende veten .per cfare? se shkroi ne ditar fraza si "jete e zeze ne shqiperi".persa i perket hakmarrjes ndaj ish persekutuesve filloi me duket ne 1992 me vrasjen e nje hafije te sigurimit ne shkoder por  nuk e di pse i lane te tjeret gjalle. 

Edhe sikur kjo te mos jete perdhunuar thjesht tmerri qe kaloi nga i cili duket se nuk e ka marre ende veten .per cfare? se shkroi ne ditar fraza si "jete e zeze ne shqiperi"

Jo jo, puna e ditarit eshte komplet e sajuar nga Sigurimi. Per me teper qe Alida nuk ka pas shkrujt "jeta e zeze ne shqiperi" (magaaaaari !!), por gjera te natyres :

"Pikërisht sot në një vjetorin e vdekjes së nënës time të dashur jam shumë e mërzitur. Dhe jeta më duket skëterrë"

 

Shkurt, Alida duhet ta hante "ne kuader" te Memeçeut. Si shoqe e ngushte me Fiqon. Dhe ashtu ndodhi.

Damn kjo e paska ngrene akoma me kot .

Partia asnjehere s'te denonte kot. Kishte shtet or tie (TM Vlera).

nji kapitull shum i zymte eshte praktika e cmendjes se njerzve. futja ne spital psikiatrik, ca "enxheksione" ashtu edhe fillonte tjetri/tjetra te fliste me vete, ose te rrefente c'behej andej nga hena.

kam degjuar raste, me kane tregu shok shume te besueshem dhe jo per gjera qe lidheshin me se s'bo me politke, psh nje rast qe di ka qene burri qe donte te hiqte qafe te shoqen smiley   - ishte praktike kjo, nje kulture e ndyre talebane; ka qene nder gjerat qe ma ka zymtu shpirtin me shume se cdo gje. 

Une artikullin e lexova aty - ketu. Pritsha qe artikullshkuesja te vertetonte faktin qe A.H. eshte perdhunuar dhe se perdhunimet kane qene fenomen masiv ne burgjet shqiptare, po ne vend te kesaj gjeta ca leksione bythe mbi mentalitetin shqiptar.

Une shpine e kam pas afer Mihal Durit, cuna lagje punoshin te Mihal Duri dhe e njifshin Aliden. Mu jeta ma solli me vone me njoft plot gra te persekutume B.O.(rip) me +/-20 vjet ne burgun e grave ne Belsh (qe autorja e artikullit kujton se nuk e dime se ku ndodhet). Njerezit e mi kane qene pas internu afer Marjetes (ish nuses se B.SH) ne Kosove. Tani me kaq sa une di e kam pa, di me thone qe A.H ja fut kot. Kjo artikullshkruesja (ndonji tip aktiviste feministe lezbike) i ngaterron qellimisht favoret seksuale me perdhunimet, i fut nji derr sparkate me leksione te tipit "ju ndoshta nuk e dini, po....." dhe hop na i qu te vertetume ato qe ka thone qorrja kurve.

"Dr. Shannon Woodcock është historiane e pavarur, hulumton temat e përditshmërisë nën diktaturë, dhunë dhe racizëm si dhe lëvizjet seksuale post-socialiste në Shqipëri dhe Rumani. Botimet e saj më të fundit përfshijnë “Imoraliteti në Familje: Nxitja e Ankesave të Grave për të Përforcuar Pushtetin e Partisë në Revolucionin Kulturor Shqiptar” tek Perpekja 2014 dhe “Against a Wall': Albania’s Women Political Prisoners’ Struggle to be Heard” bazohet në intervista, ashtu si edhe hulumtimet e saj aktuale mbi gruan në burgjet e Shqipërisë komuniste. Libri i saj i ardhshëm i titulluar Life is War: Surviving everyday life in communist Albania do të botohet në prill 2016 nga Hammeron Press (UK)."

Here comes Hammeron Press-i i UK-se

tashi profili i kesaj sec me kujton njeren (shqipe) qe perfundoi doktoraturen ne UK per dicka te ngjajshme, beri edhe hyrje ne politiken e atjeshme, pati ca kohe edhe publicitet me tv show-t tona ku e ftonin, kjo para rreth 2-4 vjetesh...

 

 

As mos u merr fare me te. Duket qarte qe eshte feministe lezbike kuislinge e djathte qe i ka shitur ndonje shtepi Berishes (nga link qe solle me lart) e ka marre para te beje keto lloj librash. U be kjo te kritikoje diktaturen e proletariatit e te mbroje te drejtat e neperkembura te vajzave e grave shqiptare! Me mire le te bejme pak umor me mbiemrin e saj.

Mire t'i mbroje, por as t'i  studioje te drejtat e te neperkemburave nuk e duam ne republiken tone. 

Arrestimi i burrave dhe presioni ndaj grave te bukura ka qene akti me i rendomte dhe i perhapur....

e bete balte fare dhe po i vini ne siklet pasardhesit e te burgosurve, internuarve, deklasuarve. Se atekohe nuk kishte as mjete mbrojtese .Plus qe komunistet nuk terhiqeshin mbrapa smiley

Perdhunimi ne hetuesi , nqs ka ndodhur, eshte nje gje e rende dhe qe binte ndesh me kornizat formale te atij sistemi.Tani per ato te tjerat, ne tavolinn ne forme T-je, pas mullarit, pas tornos, me konsesus , nga qefi ose nga shterngesat per ndonje lehtesi a privilegj, eshte tjeter gje.Dhe komunistet njerez ishin dhe nocken e donin.

Nuk ka asgje njerzore te huaj per ne komunistet-Marks.

Arsyeja e vetme qe hetuesit komuniste (dhe naziste kolaboracioniste, qe te mos i mbetet hatri feles tjeter) nuk ka q... shume (kan q... me raste), eshte se kan vra shume. Dmth po te kishin vra me pak, do te kishin q... me shume (do te kishin bo me teper qef), dhe anasjelltas. Ky eshte bilanci i energjise kozmike Eros-Thanatos.

                                                                                                  i Modhismiley

 

gjembo, ti qeke admine per sot paradite...

wee ... po une sikur mire te fola, me dore ne zemer si i thone. shendet t'u thuash, plac te kthehen. epo kjo pune kshu...

 

ja befsh diten e mire ishalla  (pa hile kjo) 

hidhi nje sy profilit te shanonit te dyte. Te paska dale llafi per cka me replikove.

I shkreti Enver sa paska pas vujt i shkreti!Kshu esht kur e kthe kostumin nga te dyja anet per ti zgjatur jeten.Me nje brisk rruhesh 10 dite,patatja edhe buke edhe gjelle....apo te lutmi shum keto nuk jane thjesht qejfe,keto jane orgji!

Raste si ai i znj. Hisku ka patur, pasi jo te gjithe ata persona qe kane punuar ne organet e drejtesise te asaj periudhe kane vepruar konform ligjeve te kohes. Perdorimi i torturave nga me te ndryshmet ka qene norme si per grate ashtu edhe per burrat.

Dokumenta ka, jo per te gjitha rastet kuptohet sepse askush nuk ishte i interesuar te linte gjurme, qofte edhe per rrahjet shtazarake qe ju beheshin gjate hetusise. 

Gruaja shqiptare ka vuajtur te tilla ngjarje edhe ne vendet e punes e kudo. Me gjithe fjalet e medha per emancipimin tone, jeta e nje gruaje ne Shqiperine e para '92 nuk ishte fushe me lule. 

Thote kjo zonja

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).