Një nga enigmat më të mëdha të diktaturës komuniste në Shqipëri, por edhe të historisë së CIA-s, është pa dyshim përpjekja që bënë Shtetet e Bashkuara të Amerikës për përmbysjen e regjimit komunist të Enver Hoxhës në gjysmën e parë të viteve 1950. Për dekada me radhë kjo është trumbetuar si një triumf i madh i regjimit të Tiranës ndaj imperializmit amerikan.

Për këtë përplasje është shkruar shumë mbi të famshmen ‘Radiolojë” të Sigurimit të Shtetit, janë xhiruar filma, janë botuar libra. U duk se kapakun e vuri një libër i Nicholas Bethel, i cili në vitin 1984 pohoi se operacionin për përmbysjen e regjimit të Hoxhës nga amerikanët e tradhtoi agjenti i shumëfishtë Kim Filbi.

Mirëpo një libër i botuar në Shtetet e Bashkuara dhe në Shqipëri, i studiuesit Albert Lulushi, nën titullin mjaft domethënës “Operation Valuable Fiend” (që në shqip mund të përkthehet “Operacioni ‘Kundërshtari i dobishëm’&rdquosmiley përmbys gjithçka. Tashmë janë hapur arkivat amerikane dhe zbulohet përfundimisht enigma. Po, Shtetet e Bashkuara kanë dashur ta përmbysin me anë të CIA-s regjimin komunist të Tiranës.

Çfarë ishte operacioni shqiptar i CIA-s me emrin e koduar BGFIEND? Ishte ky operacioni i parë para-ushtarak që ndërmerrnin amerikanët për përmbysjen e një regjimi në një vend sovran. Kjo histori vazhdoi jo pak, por për më shumë se pesë vjet. Por dështuan. E vërteta mbi “radiolojën” dhe arsyet e dështimit të këtij operacioni, sipas dokumenteve të CIA-s janë shumë komplekse, por që nuk kanë të bëjnë aspak me ato që janë treguar deri më tani.

Në këtë rrëfim ekskluziv për gazetën ‘DITA’ studiuesi Albert Lulushi rrëzon mitin e Kim Filbit, superspiunit sovjetik i cili kishte mundur të penetronte në rrjetin e spiunazhit anglez. Është thënë se Filbi dekonspiroi operacionin, ndërsa Lulushi, mbështetur në dokumentet sekrete të CIA-s pohon një sërë arsyesh krejt të tjera për dështimin e operacionit të CIA-s. Cilat janë katër arsyet e dështimit të madh të CIA-s kundër regjimit të Hoxhës dhe mësimet që nxori qeveria amerikane nga ky dështim. Pse SHBA e zbehu interesin për Shqipërinë dhe refuzoi mbështetjen për Ahmet Zogun? Qëndrimi konsekuent i Shteteve të Bashkuara për ruajtjen e integritetit të Shqipërisë edhe në kulmin e armiqësisë midis dy vendeve, si dhe planet angleze për copëtimin e Shqipërisë midis Greqisë dhe Jugosllavisë. Të gjitha këto në intervistën me Albert Lulushin në vijim.

– Zoti Albert, libri që ju kini shkruar mbi operacionet e CIA-s kundër regjimit komunist të Tiranës në vitet 1949-54 dhe që pritet të botohet së shpejti në anglisht dhe në shqip, ka ngjallur interes qysh tani sidomos midis shqiptarëve. Si ju lindi ideja e shkrimit të këtij libri?

– Gjatë viteve të regjimit komunist në Shqipëri, unë natyrisht isha në dijeni të versionit të historisë të shkruar nga propaganda e PPSH-së, lidhur me Komitetin Kombëtar “Shqipëria e Lirë,” luftën kundër të ashtu-quajturve diversantë të asaj kohe, si dhe me të famshmen radio-lojë që Sigurimi orkestroi kundër zbulimeve të huaja. Pasi u largova nga Shqipëria dhe u vendosa në SHBA, ishte e qartë për mua që çdo gjë që na ishte thënë në histori, letërsi, art, kulturë, etj. duhej të shikohej me sy kritik dhe në shumë raste të ri-mësohej. Por duke lexuar versionin perëndimor të ngjarjeve të asaj kohe të paraqitur në libra për historinë e CIA-s ose to SIS-it Britanik, përherë mbetesha me më shumë pyetje se sa përgjigje. Shumica e këtyre botimeve vënë përgjegjësinë për dështimin e operacioneve angleze e amerikane në Shqipëri tek Kim Philby, agjenti më i famshëm i zbulimit sovjetik që ishte infiltruar në shërbimin Britanik. Por versioni aktual i ngjarjeve ishte më i komplikuar. Kjo u bë shumë e qartë kur CIA hapi për publikun para disa vitesh një sasi të madhe të dokumenteve sekrete të operacionit shqiptar. Unë pashë mundësinë për të paraqitur në mënyrë objektive dhe të bazuar në fakte historinë e këtyre ngjarjeve me rëndësi jo vetëm për Shqipërinë, por edhe për vetë CIA-n dhe SHBA.

– Për këto operacione është folur shpesh gjatë viteve të fundit, sidomos pas përmbysjes së regjimit komunist. Burimet kanë qenë kryesisht angleze dhe më së shumti janë fragmente kujtimesh të protagonistëve. Ku qëndron ndryshimi mes atyre që janë thënë deri më tani dhe atyre që shkruhen në librin tuaj?

– Libri im paraqet fakte nga qindra dokumente dhe burime amerikane, britanike, sovjetike, shqiptare, por edhe jugosllave, italiane e greke. Paraqitja e këtyre pikëpamjeve të ndryshme, shpesh-herë kontradiktore, i jep mundësi lexuesit të arrijë konkluzionet e veta për ngjarjet dhe personazhet që morën pjesë në to. Nga ana tjetër, larmishmëria e këtyre burimeve krijon një peizazh të plotë dhe jo-fragmentar të ngjarjeve. Një shembull këtu është përshkrimi i misionit të oficerëve zogistë në Shqipëri. Duke përdorur burime shqiptare e amerikane, disa herë edhe krah për krah, ky mision përshkruhet që nga zanafilla e tij, gjatë vizitës së Mbretit Zog në SHBA në 1951, dhe deri në përfundimin tragjik me ekzekutimin e pjesëmarrësve të tij.

–  Tani, një pyetje më e drejtpërdrejt: A kanë dashur vërtet Shtetet e Bashkuara ta rrëzojnë Enver Hoxhën dhe regjimin e tij, apo këto janë thjeshtë hipoteza, meqë zonat e influencës mes Lindjes dhe Perëndimit ishin ndarë në Konferencën e Jaltës?

– Në 22 qershor 1949, CIA aprovoi dhe vuri në zbatim operacionin shqiptar me emrin e koduar BGFIEND, objektivi final i të cilit ishte përmbysja e qeverisë Hoxha. Ky ishte operacioni i parë para-ushtarak në historinë e CIA-s, aktivitetet e së cilës deri në atë kohë ishin kufizuar vetëm në mbledhjen dhe analizën e informative për qeverinë amerikane. Për gati një vit mbeti operacioni më i rëndësishëm para-ushtarak që agjencia përndoqi. Nga mesi i 1950-s, për një sërë arsyesh që shpjegohen në librin tim, CIA e braktisi objektivin final të operacionit – pra përmbysjen e regjimit komunist, sido që vazhdoi luftën në frontin psikologjik, ekonomik, të propagandës, dhe të zbulimit. Përmbysja e qeverisë komuniste erdhi sërish në plan të parë në fillimin e 1953-shit, kur CIA hartoi planin për një grusht shteti në Shqipëri, që do të fillonte në 1 korrik 1954, detajet e të cilit përshkruhen në librin tim. Ky plan nuk u aprovua sepse në atë kohë CIA po ndërmerrte operacione të ngjashme në Iran e Guatemala, të cilat në atë kohë rezultuan shumë më të suksesshme se operacionet kundër Shqipërisë. Ndryshimet gjeo-politike që solli ardhja e Hrushovit në fuqi, të kombinuara me humbjet e agjentëve të kapur ose ekzekutuar nga Sigurimi, sollën braktisjen e aktiviteteve kundër Shqipërisë në 1954, dhe eliminimin e plotë të operacionit të CIA-s në fund të vitit 1959.

– Gjatë Luftës së Dytë Botërore pranë shtabit të partizanëve komunistë shqiptarë ka qenë një mision amerikan i cili e ka mbështetur luftën antifashiste të partizanëve. Si ndodhi që më pas qeveria e Shteteve të Bashkuara ndryshoi qëndrimin në raport me ish aleatët shqiptarë të Luftës së Dytë Botërore?

– Në të vërtetë, ishte qeveria komuniste shqiptare, e inkurajuar dhe e nxitur nga jugosllavët, ajo që sabotoi marrëdhëniet me SHBA menjëherë  pas luftës. Mbas largimit të misionit amerikan nga Shqipëria në nëntor 1946, unë nuk besoj se ka pasur ndonjë interes aktiv ndaj Shqipërisë në institucionet e qeverisë amerikane. Në fakt, përpjekjet e Zogut në 1947 e 1948 për të gjetur përkrahje nga Departamenti i Shtetit u pritën shumë ftohtë dhe nuk u inkurajuan. Atmosfera ndryshoi në 1949. Përjashtimi i Jugosllavisë nga Kominformi e la Shqipërinë fizikisht të shkëputur nga blloku sovjetik. Ekzistonte një mundësi reale që qeveria Hoxha mund të përmbysej nga një veprim i menjëhershëm dhe i vendosur. Institucionet politike e ushtarake amerikane në atë kohë kishin formuluar hipotezën se një qeveri komuniste mund të përmbysej me operacione para-ushtarake, pa kaluar në luftë të hapur. Operacioni shqiptar ishte përpjekja e parë për të provuar këtë hipotezë.

– Pse dështoi, sipas jush dhe dokumenteve që kini shfrytëzuar, ky operacion i amerikanëve në gjysmën e parë të viteve ’50?

– Ka shumë arsye, por për të veçuar disa do të thoja:

1. Rivaliteti mes shërbimeve sekrete amerikane, britanike, greke, italiane, e jugosllave, rezultoi në sabotimin efektiv të përpjekjeve të secilës palë kundër qeverisë Hoxha, e cila mbijetoi për shkak se status-quo-ja ishte e vetmja zgjidhje e pranueshme nga të gjitha palët.

2. Rivaliteti mes fraksioneve të ndryshme antikomuniste shqiptare në mërgim, të cilat, ashtu si dhe gjatë luftës, asnjëherë nuk arritën të bashkoheshin në një front të përbashkët anti-komunist.

3. Aftësia e Sigurimit për të depërtuar në radhët e kundërshtarëve, ndoshta edhe në Komitetin Kombëtar “Shqipëria e Lirë.”

4. Paaftësia, mungesa e vëmendjes, dhe mos respektimi i rregullave të sigurisë nga oficerët e CIA-s që drejtonin operacionet nga Athina.

– Një personazh me emrin Kim Filbi është thënë se dekonspiroi operacionin dhe bëri që ai të dështonte. Sa e vërtetë është kjo?

– Ky është një nga mitet e krijuara fillimisht nga Nicholas Bethel në librin e tij “Tradhtia e Madhe” botuar në Angli në vitin 1984. Duke u bazuar në dokumentet e gjendura në arkiva, unë jam munduar të tregoj se roli i Philby-it në dështimin e operacioneve është ekzagjeruar. Për sa kohë ishte në Uashington si përfaqësues i shërbimeve sekrete britanike në SHBA, Philby kishte dijeni për aspektet politiko-strategjike të operacionit, por jo për planet taktike që kishin të bënin me zonat apo datat e desantimeve të agjentëve amerikanë. Humbjet më të mëdha për operacionin erdhën pas largimit të tij nga Uashingtoni, pasi ra nën dyshim se ishte agjent sovjetik. Kjo për mendimin tim është provë se burimi i informatave për Sigurimin ishin agjentë ose simpatizantë të qeverisë Hoxha të infiltruar në radhët e të mërguarve politikë të asaj kohe.

– A është analizuar më pas ky operacion nga instancat përkatëse të SHBA dhe çfarë është konkluduar në raport me Shqipërinë?

– Konkluzioni më i rëndësishëm që CIA dhe Departamenti i Shtetit nxorën në atë kohë si pasojë e përvojës shqiptare ishte se ishte e pamundur të përmbysej një qeveri komuniste në orbitën e Moskës me metoda para-ushtarake. Të inkurajuar nga përpjekje të suksesshme në Iran e Guatemala, vëmendja e CIA-s kaloi nga Europa në Amerikën Latine, Azi e Afrikë. Interesi për Shqipërinë u zbeh në mënyrë të konsiderueshme, sidomos pas prishjes së marrëdhënieve shqiptaro-sovjetike. Kjo prishje eliminoi rëndësinë strategjike të Shqipërisë si bazë sovjetike dhe efektivisht përmbushi një nga objektivat e operacionit BGFIEND. Interesi për Shqipërinë filloi të ngjallej sërish në fillim të viteve 1980, në përgatitje të transferimit të pushtetit që do të vinte me vdekjen e Hoxhës. Synimi ishte që të realizohej edhe objektivi tjetër i operacionit BGFIEND – ai i vendosjes në Shqipëri të një qeverie aleate me SHBA, objektiv i cili u realizua përfundimisht me hyrjen e Shqipërisë në NATO.

– A ekzistojnë dokumente për qëndrimin e mëpasëm të SHBA ndaj Shqipërisë?

–  Analiza të situatës në Shqipëri, që njihen si Intelligence Estimates, janë formuluar rregullisht nga CIA gjatë viteve 60, 70 e 80 dhe gjenden në Arkivat Kombëtare në SHBA. Por detaje operacionale si ato të operacionit BGFIEND, nëse ekzistojnë, janë akoma të klasifikuara.

– Si e shpjegoni faktin që qysh nga themelimi i seksionit shqip të ‘Zërit të Amerikës’ në vitin 1943 e deri më sot, radioja amerikane nuk i ka ndërprerë për asnjë ditë transmetimet në gjuhën shqipe, sikurse ka bërë herë pas here BBC?

– Mund të shikohet si një shembull i përkushtimit të vazhdueshëm të politikës amerikane ndaj interesave të Shqipërisë që nga 1919. Kurse politika britanike ka qenë përherë më ambivalente kundrejt Shqipërisë. P.sh., në 1953, në bazë të korrespondencës mes Departamentit të Shtetit dhe Foreign Office që trajtohet në librin tim , qeveria britanike ka qenë e hapur për një zgjidhje në të cilën Greqia aneksonte Vorio Epirin dhe pjesa që mbetej nga Shqipëria hynte në Federatën Jugosllave si republikë e shtatë.

– Pra mund ta marrim këtë përkushtim të Shteteve të Bashkuara si një qëndrim për mos cenimin e interesave dhe të integritetit territorial të Shqipërisë në vijimësi, përfshi edhe atë të periudhës komuniste?

– Pa dyshim, sikurse e tregon edhe shembulli i mësipërm. Një shembull tjetër është kundërvënia amerikane ndaj pretendimeve territoriale greke kundër Shqipërisë menjëherë pas luftës. Duke cituar një mesazh të qeverisë amerikane dërguar Athinës në atë kohë, amerikanët i konsideronin këto pretendime “pa asnjë bazë etnike, me rëndësi të vogël strategjike, dhe me një vlerë akoma më të vogël historike.” Kur ushtria greke ndoqi komunistët grekë përtej Gramozit dhe arriti kufirin shqiptar, ajo ishte e vendosur të vazhdonte marshimin në Shqipëri duke e bërë kështu aneksimin e pjesës jugore të Shqipërisë një fait accomplit. Departamenti i Shtetit, CIA dhe Pentagoni ndërhynë në mënyrë energjike pranë udhëheqësve të qeverisë dhe ushtrisë greke dhe i bindën të mos hynin në një aventurë të tillë. Incidentet e asaj kohe njihen në historinë shqiptare si Provokacionet e Gushtit 1949.

– Për këtë radhë, i dashur Berti, mbase është e mjaftueshme ta përfundojmë intervistën këtu. Le të rezervojmë një intervistë tjetër kur të dalë libri. Apo jo?

– Patjetër që do të kemi rastin të bashkëbisedojmë sërish. Në të vërtetë kënaqësia është e imja që bashkëbisedoj më një nga gazetat më profesionale dhe më prestigjioze aktualisht në Shqipëri.

Intervistoi: Xhevdet Shehu

***********

Kush është Albert Lulushi

Gjatë vizitave më të rëndësishme të zyrtarëve amerikanë në Tiranë, që nga Xhorxh Bushi, Hillari Klinton, Madlen Ollbrajt, Kolin Pauell e të tjerë, zëri që ka përcjellë përkthimin në shqip të fjalimeve të tyre është i Albert Lulushit. Ai është një njeri me aftësi të rralla, të cilat iu dha mundësia t’i realizonte vetëm në Shtetet e Bashkuara ku jeton dhe punon prej më shumë se 20 vjetësh. Albert Lulishi ka lindur në Tiranë ku dhe ka jetuar deri në korrik 1990, kur së bashku me qindra shqiptarë të tjerë kërkoi strehim politik në ambasadën italiane dhe prej andej u largua për në Itali. Që nga 1991, Albert Lulushi jeton dhe punon në SHBA ku ushtron profesionin e tij në fushën e informatikës. Njëkohësisht, Albert Lulushi bashkëpunon me Departamentin e Shtetit ku shërben si përkthyes në takimet e funksionarëve më të lartë amerikanë me homologët e tyre në Shqipëri dhe Kosovë. Ai është autor i disa librave, midis të cilëve edhe “Operation Valuable Fiend”  (‘Operacioni Kundërshtari i dobishëm&rsquosmiley që pritet të botohet së shpejti edhe në Shqipëri mbi operacionet e CIA-s në Shqipëri gjatë viteve 1949-1954.

113 Komente

s' di pse por s'm asht duk nojher si enigme, aq ma shum e madhe

Po pse sa regjime te tjere ne Jurop permysi e la ate albanez? Muhabeti ishte qep ne Jalte e u shqep vone. Keto ishin si pune nxemje me majt trupin, po grushti s'plasi as per Hungari e Ceki (ku dolen shetitje muzhiket me tanke), jo pas Albanie qe ne fun te funit i bote perendimit nje favor te madh shume duke majt rusin larg.  

Nuk mund te mposhtej dot lehte syri vigjilent i nje populli te tere, i cili ishte preokupuar me mish e me shpirt per Partine e Punes dhe shokun Enver. Kush e mohon sot kete fakt esht thjesht nje hipokrit dhe asgje me shume. Ai, Enveri pra, diti te beje per vehte nje popull te tere, duam apo nuk duam ne tani ta pranojme. This is a fact!

smiley Duke lexuar kete ma bere lekuren me kokriza dhe instektivisht u ngrita ne kembe (se isha ulur po pushoja pak perpara se te filloje stuhia tjeter e pjatave dhe kazaneve) dhe fillova te duatrokas dhe brohohars "Parti-Enver"

Te mirekuptoj Gjembo. Ti je nga ato te rallet qe nuk te vjen hic zor apo qe nuk e mohon ndjesine e se kaluares. Ti je si puna e atij mishit qe ka mbi 25 vjet ne ngrirje te thelle, por kur gatuhet mbetet po prape i shijshem.

Kuazimondo ;  " .....Ai, Enveri pra, diti te beje per vehte nje popull te tere, duam apo nuk duam ne tani ta pranojme...." 

 

Po ç'jane keto budalliqe o Kuazo. Ne ate kohe (socializmit) te rralle ishin ata qe e donin Enverin. Une, shumicen e njerzeve qe kam takuar athere, e urrenin Enverin dhe regjimin, pavarsisht se disa nuk shpreheshin hapur, apo shpreheshin me gjysem zeri. Une dhe shum te tjere qe athere e urrenim Enverin,  me shume e duam tani ate, se athere. Tani po shihet dhe po vlersohet ai, tani qe u pane keto vite tranziscioni dhe keta politikane plehra,  por jo athere. Keshtu qe mos fol kot.  

 Une dhe shum te tjere qe athere e urrenim Enverin,  me shume e duam tani 

 Ky quhet  revizionizm i VQ te Pjerit ne retrospektriv ! smiley

Nganjehere behen lojra per hir te kundra-lojrave. Kundra-lojrat nuk zbulohen kurre!

Persa i perket "Zerit te Amerikes", seksioni i gjuhes shqipe, me duket se nuk eshte aq e vertete se ky i ka vazhduar pa nderprerje transmetimet qysh nga themelimi! Diku aty nga vitet 70 apo me pare, -me te degjuar-, keto transmetime jane nderprere dhe kane filluar aty nga viti 1980. 

E solla jo pa qellim kete postim. Eshte shkruar shume ketu nga shoket antikomuniste se USA nuk kishte qellim rrezimin e qeverrise, se Shqiperine nuk do ta sulmonte kush (kujtoni eksperimentin apo planin berthamor te USA per nje leksion lindjes nepermjet goditjes se Shqiperise me arme berthamore) e se medemek Enveri ishte paranojak dhe donte te ruante sundimin e vet qofte edhe nepermjet ndertimit te rrjetit te fortifikimit ne vend! Sa vjen dhe vertetohen se ai ka pasur shume te drejte ne ato hapa qe ka ndermare per ruajtjen dhe mbrrojtjen e pavaresise se Vendit qofte me kosto te larte. Pra siç thote me larte intervista amerikanet ishin investuar per rrezimin e qeverise ne Shqiperi dhe keto Verua i kishte marre vesh se shoket punonin e ndajata nuk paten sukses. Mos harroni ti shpini nje buqete me lule Kim Filbit....

kujtoni eksperimentin apo planin berthamor te USA per nje leksion lindjes nepermjet goditjes se Shqiperise me arme berthamore

Mua s'po me kujtohet ky eksperimenti apo plani berthamor i USA. Mund te na sjellesh pak me shume informacion?

Faleminderit. I konsultova. Menyra si e shkruajte ti duket sikur USA paska patur ne plan t'i bjere pragut (Shqiperise) qe te degjoje dera (e gjithe Lindja) nderkohe qe nga c'lexova une s'eshte keshtu. Ne kuader te luftes se ftohet ndermjet dy kampeve, USA paska pas bere nje liste te gjate objektivash strategjike ne te gjithe Lindjen per tu goditur. Ne Shqiperi qenka zgjedhur Tirana (ma do mendja per qeverine dhe aeroportin) dhe Kucova per depozitat e naftes (e thote ne dokument, liquid fuels) si dhe ndoshta dhe per aeroportin nese ka qene ndertuar ne ato vite. Ne 1959 Shqiperia ishte ende pjese e kampit te Lindjes.

planin berthamor te USA per nje leksion lindjes nepermjet goditjes se Shqiperise

dita e mire duket ne mengjez!

Po mire mer Lulush, po pse me 90ten i rane bekat rrrregjimit. Ra aftesia e sigurimit apo thjesht se atehere iu gref UStait dhe ia "bleu" Gorbit gjithe lindjen (gje per te cilen eshte bere pishman Putini sot)?

Uniteti  i celikte Parti -Popull , refomat ne dobi te popullit te varfer , mbeshtetur edhe nga Bashkimi Sovjetim  qene fuqia dhe sekreti pse deshtuan amerikanet ne Shqiperi . 

 

 

po ca  ''deshtoi''  CIA mer Lulush, qe qenke edhe studiues ti, por nuk e ditkerke qe kete plan ne fakt e nisen anglezet,  dhe jo SHBA !   dhe sa kohe punuan anglezet,  grupet  e perbera nga  njerzit  e tyre,  futeshin lirshem ne Shqiperi  e punonin pa me te voglin problem!!   keta futeshin kryesisht nga Greqia edhe nga deti.. mos gaboj ne Korfuz ka qene edhe qendra e  sherbimit sekret anglez  qe drejtonte operacionin..

-me vone amerikanet  e pane interesante dhe ''ofruan bashkpunim''..  dhe sapo u futen amerikanet / CIA  ne kete loje,  filluan edhe problemet...  

anglezet si dobiça, ustallare, qe jane per keto pune  (kujtojme ketu qe anglezet kane ngritur e formuar sherbimet sekrete amerikane),   u terhoqen menjehere  nga ky aksion, pasi e kuptuan qe Amerika e kishte me te futme.  pra amerikanet u futen ne kete loje per qellime te tjera.. CIA  kishte plan tjeter, deshi dhe e deshtoi !

nejse,  perfundimisht  SHBA nxorri asin nga menga:  jo hoqi CIA keto lojra dhe ja kaloi kompetencat  MC Donalds  edhe Coca-Cola, qe e dhjene mender me mut kamunizmen ne mbare Evropin.smiley   pjesa tjeter eshte histori...

Beluggio, osht tamom ashtu. Amerikanet as qe e kishin seriozisht ate punen e " permbysjes ". Vetem ishin fondet e caktume nga dept. of defence dhe duheshin shpenzu. I kane hedh shqiptaret e shkrete me parashute ne mes te Korces dhe i prisnin me bajoneta poshte. Kurse anglezet, po. Me ka thone nje njeriu im kur erdha knej qe e fusnin anglezet nga Karaburuni, historite. ( Yeah, une kisha nji te aferm " diversant" so fuck off ). Me tregonte qe nga nendetsja i zbrisnin ne gomone dhe nje here deshen te na linin disa metra larg bregut. Une i thashe kapterit anglez : Une s'i boj kembet uje se do ngjitem malit, me merr ti ne kurriz ose nuk hidhem. Pa c'pa anglezi, me nxorri ne breg ne shpine dhe ma beri bene. Kur u kthyem ne Reggio Emilia me kerkoji si ujet e paket po iu mcefa derisa ikem ne USA. Shume historira me ka thone per andej nga anet tena ...smiley

po mo Qemol,  kur anglezet  ishin ne komande jane futur lirshem grupet e tyre.. nga toka, kufiri  (Sarande- Korce)  dhe nga deti, gjiri i Vlores.. edhe shqiptaret qe kishin rekrutuar ishin kryesisht te aratisurit qe gjendeshin ne kampet e Greqise dhe Italise.

Me vjen keq Belul por rregjimin e hengri disidenca nga brenda!  Dhe jo vetem ata qe u denuan por sidomos ata qe ishin disidente dhe nuk u denuan kurre , ata ishin me te rrezikshmit. Ata shperndanin fjalen e lire dhe konceptet kapitaliste qe ne kohe te dokut e teritalit. Nje nderim iu shkon atyre ne rradhe te pare. Ja kshu e m!ndoj une kete pune

Duket qe ato sesionet e konspektimit te Vepres te kane bere mire.

Per cilen veper e ke fjalen se shoku enver ka shume vepra!

Po perpiqesh te kamuflohesh me kete pyetje? Vete e keni thene qe beni inspektim te Vepres.

Gjembi ne nuk mundem ta mbaronim librin e PtH sepse Elba ia dhuroi bashkise se Torontos dhe nuk na la kohe as ti benim nje fotokopje. Keshtu qe vetem 35 faqet e para mundem te leçitnim. Une do shkoj sivjet ne Alb dhe do ta rezervoj te BQ para se te mberrij atje. Shpresoj te.mos kete rradhe.

Nuk arrij ta kuptoj kete sabotim qe ju paska bere Elba juve si grup. Ndoshta edhe u lodh duke ju gatuar sa here mblidheshit. Me apo pa pelqimin tuaj e beri? Ndoshta eshte nisur nga deshira e mire per te qartesuar dhe politikanet tuaj. Kujt ja dha, ketij qe eshte tani apo Rob Ford?

Une do shkoj sivjet ne Alb dhe do ta rezervoj te BQ para se te mberrij atje. Shpresoj te.mos kete rradhe.

Mire do besh. Vec 1 here apo disa here do te shkosh te BQ?

Po nqs nuk ka rradhe do shkoj shpesh. Kam vetem nje frike. PtH siç e kam nenkuptuar nga shkrimet e tij nuk shkon mire me BQ. Mos ndoshta nga inati ata BQ-istat ia kane nxjerre librin nga fondi i ruajtjes se kujteses? Siç e di i math dhe i vogjel fondi i kujteses eshte sektori ku sistemohen gjithe librat unike. PtH ka shku atje po nuk i ka pyet me imtesi.

vlonjat, disidenca nga brenda ishte  kolona e peste..smiley   autori  P.Th e ka sqaruar  mire rolin e kesaj  disidence  ne nje kapitull te vecant  ne librin e tij..

Po Belul ke te drejte. Vetem se PtH eshte vetem nje pike uji ne oqeanin e disidences shqp. Bile me sa mbaj mend ai eshte shume modest ne lidhje me.kete periudhe te vrullshme te jetes se tij. Dhe mire ben xhanem sepse heronjte e vertete nuk flasin, ata vetem veprojne! Shkruajne letra, libra, perpiqen per vendin, i bien shqp kryq e terthore me nje backpack ne sup. Se kshu nga kompjuteri eshte e thjeshte me be patriotin apo atdhetarin.

pra amerikanet u futen ne kete loje per qellime te tjera.. CIA  kishte plan tjeter

Belul, si eshte kjo pune e qellimeve te tjere te CIA-s?

A mund me na e shpjegu ma gjere?

 

po pune pazaresh  me sovjetiket Tiku, sepse mes  ketyre:  CIA - KGB  beheshin lojrat dhe beheshin ne kurriz te vendeve te vogla si Shqiperia qe nuk ishte pale.

prandaj thashe me siper: ishte sinjifikative terheqja e plote e anglezeve,  kur pane  se cfare drejtimi morri  plani   pasi u nakatos   e CIA ne kete loje,   te cilet  ne fakt ishin autoret e ketij plani..

Po lesh planesh o Belul. Edhe ne Jalte harruan te na diskutoje fare. Ne ca kujtime lexoja qe Curcilli kishte pas ndermend ta diskutonte me ruset kur keta derguan mision ne Al. Por i kishte dale fare nga mendja. Pllane paten per Greqine ku u futen me ushtri. Si i pat thene Stalini Veros, vec mos bertisni shume se s'iu ngacmon njeri. 

Ne fakt terheqja e anglezeve koincidon me humbjen e pozites angleze te para lufte si fuqi koloniale, dhe terheqja ndodhi kudo ne bote dhe ne çdo fushe. Keshtu ky interpretim me duket si nacionalist narçzist, ne kuptimin per t'i vetes rendesi te pamerituar.

E njejta gje me duket edhe per raportin USA-BS, te cilat ishin indiferente fare ne lidhje me ne, mjafton qe asnjeri te mos vinte dore, toke e askujt (perforcuar nga efekti Jugosllavi, me te njejtin pozicion, por perkundrazi shume e interesuar), ose toke e Enverit qe mbreteroi duke e paraqit sikur rreth Shqiprise thurreshin tere intrigat planetare te dy superfuqive. E diskutushme qe kjo ishte hile e tij, apo paranoje. Ndoshta te dyja bashke, bota eshte me dy fele.

Gomorlliqet e amerikaneve vinin sepse, ndryshe nga kolonialistet e regjur angleze, nuk kuptonin asgje nga popujt e tjere, i kujtonin te gjithe si veten. Gje qe ka ndodh edhe me vone kur ja morren doren punes.

 

Ne fakt terheqja e anglezeve koincidon me humbjen e pozites angleze te para lufte si fuqi koloniale, dhe terheqja ndodhi kudo ne bote dhe ne çdo fushe.

 

-nuk ka kuptim kjo qe thua, eshte tejet kunderthenese.

 

E njejta gje me duket edhe per raportin USA-BS, te cilat ishin indiferente fare ne lidhje me ne,

une nuk them qe Shqiperia ishte ne qender te vemendjes USA- BS,  thjesht  na bene pjese te pazareve te tyre qe ishin per interesa te tjera, rastesisht kjo..

 

 

Çfar kuptimi kerkon ne faktin e thjeshte dhe te padiskutueshem qe sistemi kolonial morri fund mbas luftes dyte botrore dhe ne krye te ketij sistemi ishte Anglia, stafeta e fuqise gradualisht i kaloi USA (njesoj si me diversantet) e cila u afirmua si superfuqi (njekohesisht me BS, bota me dy fele), fuqia u spostua me tej drejt perendimit (mekanizem historik 2000 vjeçar)?

Eshte logjike e aspak kunderthenese qe Anglia te leshonte pozitat e saj ose te terhiqej nga pozitat e saj, kuptohet ne menyre paqsore dhe ne menyre konsensuale, duke mbajtur poziten e keshilltarit per arsye pervoje qindravjeçare te trajtimit te popullsive dhe diplomacise ane e mbane botes. Kjo ne pergjithsi, se eshte e kuptueshme qe ka pas ferkime nga ndonje kapterr: "Do ta kujtoni Vloren gjeneral!".

Pjese e pazareve per interesa te tjera ka qene Jugosllavia ose Greqia, per ne interesi ka qene zero, sidomos pa 60-tes. E kam fjalen relativisht te tjereve. Neqoftese te tjeret i deshen vertet per vete, per ne u mjaftonte te mos na kishte tjetri, kundeshtari.

Keto marrveshjet BS-USA per ne jane paranoja delirante, neqoftese ka pas marrveshje nuk jane bere me protokoll ose me muhabete, por vetem eshte lene te nenkuptohet nese ju nuk hyni, as ne nuk hyjme, pra te dy palet v.k. (lodra per ne ishte kushtezuar kryesishtnga lodra per interesat dhe pazaret e tyre aktive ne Jogosllavi)

Teoria v.k. dhe praktika v.k. eshte me tmershme se çdo tjeter.

 

Nja 100 vjet koloni e inglizit,kishim shpetu nja tre gjenerata, qe bashke me ne shkume dam.

Vlera e nje indiviti ne ket dynja u matka me interesat qe menaxhon.Ne qoftese s'menaxhon interesa pluskon ne zonen v.k. Kjo,me sa duket,qenkerkesh e vertete dhe per nje vend te tane.

Po per Italine fqinje pse ishim v.k,bre tiku? Maj men qe dhe Kadareja ka shfaq nje lloje keqardhje per indiferencen e tyne krashi nesh. Ramiz Alia, nderkohe,pat than se kur vallum Zheleznovin nga livadhi yne,u bame nje ner te madh atyne,ju lirume miljonat e dollareve , qe ne baze te teorise se dy feleve, ata ishin te detyrum t'i shpenzonin per mrojtje ne brigjet e Puglia-s.Mirpo, ata hiq,zene se nuk ishim.

Tani muhabete jane Pjeter se gjerat sakte mbase jane vetem neper dosie. Ne ate kohe partia komuniste italiane ka qene shume e fuqishme dhe mendohet qe ka qene kushtezuese qe shqiperia mos te ndihmohej nga Italia.

pjetermusteqekuq,

mbas luftes dyte botrore nuk ka me Itali (nuk e kam fjalen si pulla poste), por ka vetem dy fele: Moske dhe Uashington.

 

te ajo qe kam cituar me siper nuk kuptova  lidhjen ne varesi me "kohen".. pasi thua: "anglezet humben poziten e tyre si fuqi koloniale para lufte" , nderkoh qe ngjarja per te cilen po flasim eshte nja 10 vjet pas lufte...

Belul, formalisht ke te drejte nga menyra si jam shpreh, por me duket me se e ditur se sistemi kolonial i dha shenjat e para te cofjes qe para lufte (nga nje pikpamje lufta e dyte lidhet me kete fenomen), dhe mbas lufte fenomeni u be i dukshem. 10 vjet mbas lufte ishte nje fakt i kryer.

Ishte ky shkaku kryesor i terheqjes se Anglise, dhe jo intriga BS-USA, te cilat ta do mendje do te ishin te ndryshme nga stili anglez, sepse Amerika dhe Rusia jane shume me te ngjashem midis tyre se pretendim dhe nivel, jane superfuqi moderne, te dy jane komunistesmiley. Koha e Anglise kish ikur.

Njesoj si mbas vitit ngambrapamodern 90-te, iku koha e Amerikes, dhe pjatalarseve te saj tip Gjembi.

 

Belul, edhe ti mor bir ben dinakun dhe me ngatrrove edhe mua per nje çast kur te lexova.

Un jam shpreh ne rregull, qe Anglia humbi fuqine qe kishte paralufte:

Ne fakt terheqja e anglezeve koincidon me humbjen e pozites angleze te para lufte si fuqi koloniale, 

ndersa ti me cungon frazen (ne citimin e dyte, se ne te parin e ke tamom) duke i ndryshuar kuptimin qe Anglia e humbi fuqine para lufte:

pasi thua: "anglezet humben poziten e tyre si fuqi koloniale para lufte"

po cfare dinaku mer, Tiku.. ne komentin e pare ta citova frazen copy/paste,  te plote !  edhe prape them, keshtu si e ke shkruar, nuk  eshte e kuptueshme per mua, ne varesi me kohen pra..   koincidenc  kemi   kur dy veprime ndodhin pak a shume ne te njejtin moment, ne te njejten kohe, dhe  jane veprme spontane, te pakushtezuara.

nejse, une jam dakord me komentin e  tirona 4 ever   me siper...  mendoj qe kokedhimbja e amerikaneve ka qene baza e ruseve ne Vlore (ishim shtet sovran thone shoket.smiley), pasi amerikanet kishin baza ushtarake  ne Mesdhe sidomos  bazat ne Greqi dhe Itali , te cilat  Zheleznovi i kishte ne pellembe te dores.... (une me keto nendetese, i fus nje te care mespermes Italise,  pastaj nje te kafshuar Frances, qe te dridhet gjithe Bota te dridhet !).smiley

...pra me  ikjen ruseve  nga  Albanie, ishte mese Ok  Amerika, aq donte.  nga Albanie nuk i vinte kurre ,asnje e keqe atyre, nga ruset po !  prandaj edhe loja.. prandaj edhe i bene mish per top ata te mjeret qe dergonin si diversante, gjoja per te rrezuar pushtetin kamunist.smiley  nderkoh gjithe loja e superfuqive aso kohe, (ballkan, evrope, azi, amerike latine etj)  ishte ti ngushtonin rrezen dhe veprimet ushtarake njeri-tjetrit.. regjimet nuk u interesonin fare.

perveç lezbon, ti zhardin ben edhe skuthen, futesh ne muhabet per te hedhur vrer vetem kur shef ndonje te çare.

 

 Armiku majtas, djathtas, para, mbrapa! Vitet 60, paranoja pervelon mendjen e tikut teksa tymos nje cigare te fundit para se t'i shtrohet punes investigative mbi mistiken e koincidences.

... Zhurma e tastieres qe shtypet percjell ne menyre harmonike tingujt e kenges qe riperseritet ne radio. Gjithhcka ishte sic duhej. Nje ndjesi e ngrohte e mbuloi te terin teksa i dorezohej kenaqesise te se njohures, te pandryshuares. Ishte bukur te ishe Tiku.

Belul,

dy ngjarje koinçidojne nese nuk kuptohet qe eshte e njejta ngjarje ne nivele ose fusha te ndryshme.

Po te futem ne me te thella, mund te them qe ekziston ideja nga njerez t'mdhej qe thelle thelle nuk ka koinçidence, e as mister si thote Tirona fori, te dyja jane pasoje e injorances, fjale boshe.

Per vazhdimin e komentit, e meqe diskursi u be terkuze dhe me nderhyrje lezbos, mund te them vetem qe keni pare shume filma nga Kinostudjo Shqipria e Re.

 

"......mund te them vetem qe keni pare shume filma nga Kinostudjo Shqipria e Re."

 

 

-aha: me diagnostikove dmth, rast i pashprese !.smiley  -si me më thene: shko merr ilacet.... ose ose, gjej dashnore.smiley.  ..smiley

Degjo, meqe te paska rene "halli," me mire eshte te shkosh per metoda natyrale (mundesisht te marri ca vesh nga historia dmth).smiley Nejse printoi keto mesazhe, se si dihet si shkon puna, neser pasneser i ke per justifikim, ishte recete daktorri, thuj.smiley 

smiley

eshte edhe nje variant tjeter me efikas:

shko shif filmat e Stalker, e diskutoji me July_21!smiley

provo mbase siguron nje vize per usa a kanada. Do ndihmonte, them une.

Heretik, leshimi i bashit te vendit nga inlizi per USin ishte cmimi per ndihmen ne LIIB, vec ndryshimeve natyrale te raportit te forcave. Sa i perket Shqiperise, apo gjithe lindjes Curcilli donte te hapte frontin e dyte te Ballkan. Po USi nuk pranoi. Kjo do kishte shpetuar gjithe lindjen prej muzhikut, dhe ka interpretime te ndryshme pse s'ndodhi. Mbase edhe USit ashtu i interesonte qe gjysms perendimore t'i hynin mornicat e te thoshte o lelel muzhiku, ose  mbase me thjesht kosto e luftes do kishte qene shume me e madhe. 

Ne vertet ishim jashte defterit, por ka nje ngjarje qe ka mbet e pashpjeguar. Terheqja e ruseve nga Vlora. Edhe per kete ka pas llafe mbi marreveshje te mundeshme te dy te medhenjve, tip ik na Vllora se tu futa ne Turqi etj. (Edhe sot rusit i leshon goja leng per nje baze ne mesdhe.) Sidoqofte, nje bonus ka qene per Verin ne kete pune. Krushovi psh e akuzoi se je shit per ca aspra. Mbase asprat ishin thjesht tapia e Albanies. 

 

 

 

Qe te mos perseritem, me lart kam thene diçka ne lidhje me pasimin e stafetes. Nje shkrimtar i famshem francez, minister i jashtem ne kohen e De Golit, ka thene nje te forte per Ameriken: "Eshte rasti i vetem ne historine e botes qe fuqia i ka rene ne dore pa e deshiruar".

Neqoftese do me kuptu levizjet shqiptare, shiko levizjet jugosllave, ne kemi qenje gjithnje te kushtezuar prej levizjeve te tyre. Sa here jugosllavia afrohej me ndonjerin, automatikisht ne prisheshim me "ndonjerin".

Ishim te allnu me jugosllavet pranej, nuk ka asnje mister. Kosova. Kaq eshte misteri, ky eshte kodi.

 

Edhe v.k. planetare per ne ishte ne funksion te Kosoves, mos e ngit, dmth v.k., se pastaj vjen ere.

 

Tamam e pershkroi Tirona xhixhivelizmin e shqipmediave, kishte lene jashte vetem kete detajin e arkivave te balliparitzane te britanikeve dhe cias: 

Gjen lajme te reja, te vjetra, marre nga burime te dyshimta. Nei llafe misesh, shoqeru me icik (ose shume simas hallit) lekure. Gjithmone gjen kombinime ca i tha Memetceu Veros, ky i fundit Kadrise, a Pilua vehtes. 

Kjo tagjia e krundeve qe i serviret miletit vjen ngaqe nje pjese e tij eshte goxha i intriguar dhe interesuar per te bluajtur pafundesisht keto krundet...e degjon ti, i paske thene ai i cias kshu e kshu, por diversantet...beme dhe nje teke kamarier...

P.S. Ali, nga eksitimi pe te sjelle lajmin ke harruar te permendesh gazeten ku e ke marre artikullin, apo kishe frike se mos paragjykohej artikull i Temes i ri-krunde-pertypur nga Dita botuar ne vitin 2013smiley

smiley ju pjerdhça mu ne Cia!

nje Xhib aty e per pune 2 minutash jua nxorri lakrat ne shesh!

Ai është një njeri me aftësi të rralla, të cilat iu dha mundësia t’i realizonte vetëm në Shtetet e Bashkuara ku jeton dhe punon prej më shumë se 20 vjetësh.

Sinqerisht e vleresoj punen e autorit, po ndonje fije modestie nuk do te bente keq.

Amerikanet dhe anglezet deshtuan sepse zogistet ballistet  fashistet orneret e tyre  nuk kishin mbeshtetje ne popull, plus po te kemi parasysh qe komunistet ishin shume me  te organizuar, dhe kishin bere per vete popullin, i cili shikonte te ardhmen e vet nga lindja Bashkimi Sovjetik , i cili shpetoi shqiptaret nga rreziku i urise dhe skamjes ( ku sa po kishin dal  nga lufta )  

.Plus, incidenti me anijet angleze ne kanalin e korfuzit, nga vitet 46  e kishte bere me vigjelent qeverine komuniste e cila ishte shume mire e informuar dhe shume e mbeshtetur nga ekspert ruse te te gjitha fushave ! Si mos te deshtonte , ku tjeter do te mbeshteteshin amerikanet ?

Zogisteve ballisteve, fashisteve nuk u kishte patur hajrin gjemani dhe jo me do ti shikonte amerikani apo inglizi ! smiley,

Amerikanet dhe anglezet deshtuan sepse zogistet ballistet  fashistet orneret e tyre  nuk kishin mbeshtetje ne popull,

Populli shqiptar ben zgjedhje te mencme fort.Ne vend te degjonte te birin e Abdyl frasherit i shkoi prapa te birit te halil gagacit , kapo cobanit e co qe kilikoseshin ferrave me kurvat e insititutit nana mbretereshe gjoja se luftonin per vatane.dhe ia pa hairin kesaj zgjedhje kur u katandis rrugeve te europes si emigrantet siriane sot.Kemi popull te mencem ne , kot nuk thoshte dulle djegesi se eshte nje nga thesaret me te medha.

biri i avdulit do ta bente shqiperine ameriqi..
ai dhe te tijet nuk i kishin fare qef kurvat, pulat po. ato i rrjepnin te gjalla. te perbrendshmet jau benin kukurec. po kujt i thua.

 

Po keta antikomunistet sikur thone qe luften nuk e beri i biri i Halil gagacit, po andej nga fundi ua futi shokeve;  te mbledhja e themelimit te Partise e moren sa per te plotesuar numrin. Per te mos thene pastaj qe ishte pederast, nuk i pelqenin kurvickat. Se dihet, keta te Ballit te ndershmit e medhenj, sic thoshte ime gjyshe ndjese paste per gjermanin, qe kur shihnin femra kthenin syte nga ana tjeter, jo si pepinot qeflinj. Se kjo Alba degjon vetem xha Abazin, nuk lexon anglezet per shembull, qe thone se me pahir nisen te ndihmonin komunistet, se ata ishin forca e vetme qe vertet luftonte okupatorin.

Nejse, kam degjuar historiane te thone qe po te kishin ndjekur te birin e Abdulit e jo te Halil gagacit shqiptaret, Shqiperine kishin per ta shkalafitur pas lufte. Ka te tjere qe thone se meqe nuk shqyen Gjermanine, nuk kishin per ta shqyer as Shqiperine, po ama Gjermanise sidoqofte i hoqen ca llokma, pa folur qe e ndane me dysh, dhe Shqiperia aq ishte, nja dy llokma. 

A te ka no vaki te menosh se po te mos kishte ndodhur carja e Titos me Stalinin ,shqiperia do te ishte bere republike e jugosllavise .so much per are qe Dulla shpetoi sovranitetin .shqiperia nuk u nda as ne 1920 kur ishte mall below.nese do kishin fituar nacionalistet do te ishte bere pjese e natos qe ne fillim do te kishte perfituar nga pllani Marshall etj.

Po te kishte halla koqe thua ti. Cilet nacionaliste? Ata qe bashkepunuan me gjermanin? Cfare NATO thua, po te kishin fituar nacionalistet do ishim ngjitur ne Hene para amerikaneve, se me nga dy luga floriri, nje me shume se te komunisteve, do hanim qe do hanim.

Moossss! Paska deshtu CIA ne Albania per disa here resht. Kot nuk thonin fanar ndricues ideologjik, si dhe nga faktet e reja qe po dalin nga studiuesit se SHIK-u e paska hudh tuc CIA-n. 

Po mire mer, ato dokumentat e deklasifikume ku thuhet qarte se s'kena as nji centim interes, apo ato nuk merren ne konsiderade ne miriaden e dokumentave mijera fleteshe te shfletuara. 

Ca eshte kjo megalomani pompuese dhe shplarje truri. Me te puth halla ne dy faqe eshte ky lloj mentaliteti. 

Eshte e dokumentuar kur Stalini ishte "Albania who, where?!" Ene ja priste TIto, mos e lodh veten shoku Stalin me keto...se i gadis une. 

Te duket cudi? Pse, c'ishte CIA dhe Amerika perballe vullnetit te hekurt te Patise dhe shokut Enver? Ti kujton se ishte rastesi fakti qe Amerika s'na pushtoi dot per 45 vjet?!! 

P.S. Mua me pelqeu vecaerisht cilesori "i madh" ne titull. Dmth qe deshtoi CIA/ Amerika perballe Shqiperise as qe behet fjale, po s'ishte deshtim ordiner, ishte deshtim i madh. smiley

Kjo eshte nje teme nga ta fillosh e si ta vazhdosh, se fundi nuk dihet. Titulli me bere pershtypje edhe mu shume. 

Se nga nje policy proposal, si edhe shume te tjera kur Tarja kerkon per se mbari, del se CIAs nuk kishte as edhe nje lloj interesi te merrej me shqiperine. Do ishte nje hap i gabuar, pasi edhe me heqjen e Hoxhes, shqiptaret nuk jane ne gjendje te prodhojne demokraci, me prognoze per shkuarjne perseri ne diktature. Kete e thane ne mes te viteve 1950, dhe teoria ju eshte provuar sot ne 2016. Shqiptaret nuk e kane ne kulture te ndertojne demokraci. Pike. 

Nuk eshte e thene qe kjo veti shqiptare (dhe jo vetem) te jete detyrimisht negative, mund te jete edhe pozitive, ose thesht veti, si psh organi gjenital femror ka disa veti qe nuk i ka organi gjenital mashkullor.

Psh zviceranet jane te pazot te ndertojne tirani, dhe sot duken te zot sepse eshte e modes te ndertosh demokraci, jo per gje tjeter, siç eshte e modes te jesh femen, ose ngambrapamodern monofelor.

 

E pra Gaia, ne vend qe shqipet te vrasen mendjen pse s'e bejne dot nje shtet funksional, ani pse te fundit ne rajon, pertypin grundet dhe deliret qe i servir Tema, Dita dhe fletushkat e tjera. 

Albania is not, nor was it, a democracy. It is only beginning to emerge from a tribal era. A new Albanian regime probably could not provide a workable democracy

64 vjet me vone pasi eshte shkruar kjo fjalia qe solle ti, eshte fatkeqsisht thuajse njesoj e vertete; nje amerikan (e gjithe bota xhanem) e shikonte shume kollaj kete ne Shqiperi, po ne shqipet mazalla se e shikojme dot akoma dhe sot tek vetja, perkundrazi, ne shikojme ne pasqyre bishen legjendare te ciles ja ka fajin bota, vec bota.

Kjo eshte thembra e Akilit, armiku dhe diversanti nr 1 i shqipeve eshte...vetja. Por, qe ta shikosh te verteten ne sy do integritet dhe guxim per te bere dicka, keshtu qe me rrehat eshte te masturbohesh me perrallat e epokave te lavdishme fanar-ndricuese dhe Amerike-mundese, si dhe me konspiracite qe ne s'behemi dot se na lufton e gjithe bota. Po tani qe s'jemi ne kampe te kunderta me Ameriken dhe shtetet e medha? E prap bota na i ka fajin...kamarier, dhe nje dopjo tjete me krunde te "mediave" shqiptare. 

Albania is not, nor was it, a democracy. It is only beginning to emerge from a tribal era. A new Albanian regime probably could not provide a workable democracy

Ain't that the truth. .por cfare iu tha mendeja  50 vjet me vone kur shpenzuan gjysem trilion $$ per te ndertuar demokracine ne Iraq e Afganistan?Ato vende nashi  jane me rremulle se c'ishin me perpara.

Demokracia ne Irak s'ishte arsyeja e luftes; sado i cmendur te ishte Bushi dhe neocon-sat e tjere, ato i kishin vec justifikime e propogande.  

Nejse xhanem se ketu tema s'eshte politika kontemporane amerikane (me meritat dhe gafat e saj), eshte epopeja e lavdishme e shokut Enver dhe komunistave zemer-luane qe me analfabetizmin dhe pushken me gjalme te tyre ia bene Amerikes rrup-sup per 45 vjet rresht, derisa Amerika u depresionua ngaqe s'e pushtonte dot shkembin shqipkomunist te granitit, u depresionua aq shume sa s'u permiresua dot me, dhe komunizmi eventualisht triumfoi mbi imperializmin dekadent dhe revizionizmin bishtperdredhur, fale rresistencen se lavdishme te udhehequr nga shoku Enver, por dhe shoku Adil: 

Other conditions permitting, Admiral Carney has expressed the belief that he possesses the capability of knocking out Albania in fairly short order by aerial bombardment; and Tito has consistently taken the position that his forces could overrun and clean up Albania within a period of two weeks.

Pulitika tribale ne shqiperi ende vazhdon megjithese ne vend te potureve e xhamadaneve veshin kostume armani .ne kete kontest pse po i qet ambasadori Lu zavall krese duke i bo shqipove thirrje te luftojne korrupsionin, kur e dine qe shqipot dhe demokracia funksionale nuk perdoren dot ne te njejten fjali?

e kete kontest pse po i qet ambasadori Lu zavall krese duke i bo shqipove thirrje te luftojne korrupsionin, kur e dine qe shqipot dhe demokracia funksionale nuk perdoren dot ne te njejten fjali?

E po nuk eshte se ne shqipet kemi gene anti-demokracie dhe anti-shtet, gjerat kane arsye, sic dhe gjerat qe bejme kane pasoja. Ka plot shtete ne bote qe kane qene dhe jane ne stadet tona banane-republikse, ne s'jemi te vetmit (ama s'do thote te qafojme bananen meqe kemi shoke). 

Amb Lu ben politiken e vendit te vet, e Amerikes s'i intereson nje Shqiperi rrumpalle, por nje Shqiperi me shtet funksional e me stabilitet. Per ckado qe ben e thote neper bote, Amerika ka interesat e saj ne rradhe te pare deri te parafundit; keto demokracirat e vendeveve te tjera per hir te interesave te vendeve te tjera jane ne fund te listes. Ama kur stabiliteti dhe prosperiteti i X vendi eshte ne interes te Amerikes, normal qe ajo do i meshoje kesaj, dhe normal qe do e paraqese si deshire thjesht per te ndihmuar vendin tjeter/te vogel, jo si interes vetiak. 

Nje Shqiperi stabel me shtet funksional do te thote me pak shanse per katrahura ne Ballkan vis-a-vis 'faktorit shqiptar' e me shume leverage per Ameriken (ne lidhje me shtetet e tjera) e packa se Ballkani s'eshte ne krye te interesave aktuale te Amerikes, nje vend si Amerika me baza dhe intersa ne gjithe boten ka kudo interesa, si dhe strategji afatgjata. Plus qe s'do te leshoje terren aty ku e ka, dhe terreni shqiptar eshte goxha gratis meqe ne shqipet jemi vetiu pro amerikane. 

Do thuash c'hyn ketu lufta ndaj korrupsionit polit-mafioz shqiptar dhe ndaj vilave e mercedezeve te tyre? Se eshte kanceri qe mban peng Shqiperine, pengesa nr 1 e shtetit funksional ne ate vend, ndaj dhe amb amerikane i meshojne, jo se e bejne ngaqe na duan ne kaq fort, as kane pse te na duan me shume se vendin e tyre te cilit i sherbejne (amb ne kete rast).

Nje shtet funksional eshte dependable, edhe per Amerikenkurse nje kaste polit-mafiozesh si "shtetaret" e tranzitokracise 25 vjecare shqiptare shikojne vetem lojen afatshkurter te korrupsionit te brendshem dhe jane gati ta lene vendit dhe rajonin te shkaterrohet per ato interesa, ne mos qofshin gati t'i vene vete shkrepsen. 

Po kete detyre ka Lu-ja, qe me soft power te luftoje kunder tribalizmave qe e bejne dhe e lejojne korrupsionin te lulezoje.

Tribali ne pegjithesi karakterizohet si kokeshkemb, qe te merr gjak ne vetull kur flitet per interesat e tij personale. Keta lloj tribalesh qe drejtojne tani, ndoshta jo direkt por si produkt perfundimtar, jane fryme e shkolles se sigurimit, qe eshte e instaluar ne pjesen me te madhe te mentalitetit te drejtimit te strukturave drejtuese te shoqerise: shteterore, partiake, apo te pavarura.

Tribali ne ditet e sotme eshte emacipuar ne sensin qe te ben te zezen, vetem e vetem per te mbajtur pushtetin. Tek e zeza futet lenia e terren te lire per celjen si kepurdha te celulave radikale duke bere sikur nuk dinin gje. Mutilacioni ideologjik mes degeve te fese, i kopuluar me rrymat filozofike u perdoren si paterica ne mbajtjen e frereve te pushtetit dhe dominimit. 

Pse eshte korrupsioni problem?

Ajo qe vidhet, ne vend qe te perdoret per te mira publike qe shkojne per interesin e pergjithshem te shoqerise, perdoret per interes te pakcises per t'u pasuruar ne kurriz te shumices. Interesat e elites ekonomike, e krijuar nepermjet lejimit te korrupsionit si edhe mungeses se zbatimit te ligjit, ka bere qe ajo te kete vokacion dhe ta kete blere eliten politike, gjersa kjo e fundit eshte e dorezuar para elites ekonomike. Perfaqesues te elites ekonomike, te zhytur ne korrpusion apo bere pasurine nepermjet korrupsionit, i gjen edhe te veshur me rolin e perfaqesuesit te elites politike ne institucione te rendesishme si Parlamenti, ku ata kane me shume hapesire te votojne dhe lobojne me afer per interesat e tyre ekonokme dhe tribuve perkatese. Sic kemi edhe elitat politike, te cilat nepermjet korrupsionit jane kthyer ne elita ekonomike. 

Ne mentalitetin amerikan te shteteberjes, ky lloj sistemi funksionimi te shoqerise shqiptare, shikohet si rrezik te interesave te veta strategjike dhe sigurise se vet kombetare. Menyra si po luftohet psh ne ditet e sotme ndermjet disa tipe shtetesh, eshte ku jane edhe te shpallura aleancat. Shteti shqiptar, me strukturat e veta eshte pak rouge ne kete pike. 

Ti keto i i di, po po i them per ata qe nuk i dine. 

 

xhibi i di tere keto sepse ka tribune e vet qe punon ne minieren Mborje-Drenove, edhe un i di se jam tribal obskurantist fetar, por nuk di pse demokratet antitribale nuk vene re tribalizmin e tribuve Kenedi, Bush, Klinton?

 

Tiku - Pergjigja ime ishte per Alben dhe jo Xhibin. Me xhibin jam 100% dakort ne arsyetim. Tribute po luftohen edhe ne Amerike: shihi kandidatet derivate (Bush vs Clinton) qe nuk po e kane potencen si kandidate presidenciale krahasuar me te tjeret tani, apo sic e kane patur me pare. Teoria ime eshte qe mentaliteti boteror po shkon drejt te jetuarit ne paqe sesa me luftra me pretekse te pabaza. 

Alba apo Xhibi çfar ndryshimi ka? Te dy jane kunder Oidrizit si antikomuniste, e te tre kane origjine minerale.

Teorite behen shpesh per t'i shpetuar mizerjes se praktikes, mizerjes se reales!

 

Tiku, ti je egzemplar i l0qes qe ecen duke folur me vete duke qene i bindur qe te tjeret s'i flasen jo se ai eshte l0qe po se eshte shume i zgjuar per tu kuptuar nga te tjeret. 

Pare nga jashte eshte argetuese, po vetem per nje moment se po veshtrove me shume behet keqardhese e tragjike ngaqe situata eshte pertej shpetimit. 

jo, eshte vetem argetuese te shohesh per shembull nje gazetar korespondent miniere qymyri qe gjithe blogu e quan prej nje dhjetevjeçari xhibole, quan te tjeret loqe.

 

Tani dmth e le gjenillekun eksentrik n'komodine dhe po kerkon te legjitimohesh nga masat? Gjithsesi, me cilen aritmetike del si gjithe blogu grupi i l0qeve qe flasen me vete dhe qe koherencen me te larte te mendimeve e kane tek hieroglifet qe gjejne neper internet? Apo me algoritmin e "rri ca kohe pa ardhur ne Peshk e futu me nje nofke tjeter"? 

Po e le me kaq repliken me ty Tiku se l0qet si ty pikerisht kete duan, vemendje per l0qezime te metejshme. 

ne nuk po replikojme (dhe as kemi replikuar ndonjeher, perveç njehere per binomin dyfelor Lindje-Perendim qe ti e mohove), ne po i themi njeri tjetrit loqe-bole, dhe kete e bejme qetesisht dhe ne menyre gazmore, pa u nxefur si te tjeret qe shahen midis tyre me rob shpie. Ky eshte gjenialiteti yne, ose vetem i imi, si te dush tina, meqe po thu qe jam gjenial.

 

Ketu deshtoi sulltan Murati 3 here sa vdiq nga marrazi jo CIA qe organizate e re qe ne ato kohe, po u bene bashke shqiptaret nuk ka kush i ndal.

U besua ajo filozofi, shume njerez punuan me dedikim duke sakrifikuar edhe jeten per vendin dhe gjithe sakrifica u zhvleresua si pa gje te keqe nga analistet e pashkolle, nga hajdutet ordinere qe mbushin partite e sotme.

 

Sa vjen dhe vertetohen se ai (Dulla)ka pasur shume te drejte ne ato hapa qe ka ndermare per ruajtjen dhe mbrrojtjen e pavaresise se Vendit qofte me kosto te larte. 

Operation Valuable Fiend: The CIA's First Paramilitary Strike Against the Iron Curtain (Hardcover)

by Albert Lulushi

Price : $0.27   smiley

U duket e cuditshme qe deshtoi CIA ne Shqiperi ashtu si deshtoi kudo ku u perpoq te rezonte sistemin komunist me metoda para-ushtarake,a thua Shqiperia bente perjashtim apo se shqiptaret ishin njerez me bisht qe nuk dinin te benin shtet! Kapitalizem tha..une kam mendimin tim..ca ti besh? Prit kur tu nxjerrin bishtin komunisteve.. 

Po nuk qe fjala Kapitalizem neper komentet e tua s'ka komente smiley (Bej shaka)

Amerika rrezoi Sadamin qe kish ushtrine e 4-rt me te forte ne bote,ne 1 muaj.
Paska deshtuar ne Shqiperi. smiley

Enveristat ketu po na perrallisin me unitetin Parti-popull apo me "trimerite" e atij qe vinte nga sokaku i te marreve,natyrisht qe nuk po flas per shkrimtarin.

Ushtria e 4-te me e forte ne bote?! Nga e nxore kete? Jo per gje po i bie qe e 3-ta me e forte te jete e Iranit.

Lexo pak per ushtrine Irakiane te vitit 1989.

Pra e 4-ta me e madhe = e 4-ta me e forte.

problemi i vetem qe ka pas amerika me shqiprine, ka qene se bombardusi e kish te pamundur kur ta lshonte ate dreq bombe. Per arsyen e thjeshte qe per 2 sek kalonte nga nji ane, te ana tjeter e kufirit. Atehere nuk njifej friendly fire n'rast se ja hudhshin grekut ose sllavit.

Si puna : 

- Arrivato a cita' di Vora !

- Dove e' ?

E passato ...

po pra! Nji bythe ven, vazhdojme me e pa veten si kerthiza e e globit ku luhet politika botnore. M'fal se t'fika llullen, tha ai robi - desha me thon, ne jena vend i rendsishem ne skakieren e politikes nderkombtare

ndoshta eshte pak jashte teme.

Por nje pyetje qe me lindi kur vizitova Galleria Borgese dhe pashe (was in awe of) kete detaj  realizuar me 1621:

Si ka mundesi qe nje qyteterim kaq i zhvilluar nuk u perhap vetem 72 km me ne lindje? 

Pse kaq pak interes?

Eshte sume sinjifikativ detaji i zgjedhur per te karakterizuar zhvillimin e qytetrimit ne perendim te vetem 72 km me ne lindje, sume sinjifikativ eshte!

 

ik o mono-loqe, shfry qurret. ik bej muhabet me shoket e tu. 

ku, tek mamma e Canoves ti shfryj?

me cilin, Oidrizin dhe mirazhin mi hoqet se e shate nga mamma ju antikomunistet?!

 

Cia deshtoi se kufiri shqiptar ishte i rrethuar me.tel kariç dhe ruhej me.qen kufiri!

Turp te kete qe deshtoi, mend per here tjeter.

                                                                                                                  smiley

Nderhyrjet e fundit te ushtrise amerikane te paraprira nga studimet qe ka bere CIA ne terren qene nje falimentim total si Afganistani ku hyne e spo dine si te dalin duke u vrare shume  te rinj nga te dy krahet.

Falimentimi total ne Irak, ku hyne ne Bagdad pa lufte se e lane vete irakenet duke menduar se do ikte Sadami e do benin shtetin ndryshe se keshtu u qe premtuar, por u mashtruan nga ekspertat e CIA dhe resultati eshte real, mijera te vrare kot, por edhe ketu spo dine si te dalin.

Provokimi qe i bene rusise me konfliktin ne gjeorgji ku eshte per te theksuar qe shume amerikane me llogjike Homer Simpsoni kujtonin se konflikti ishte ne shtetin amerikan Georgia.

Kane nje ndryshim te madh skicat ne power point me terrenin dhe nuk mund te nderhysh pa njohur kulturen e nje populli.

Tani fakti real eshte qe nuk e rrezuan dot as sistemin as enver hoxhen, fakt eshte qe sigurimi shqiptar ka survejuar dhe eleminuar fizikisht persona jashte shqiperise, fakt eshte qe edhe ata shqiptaro amerikane apo nga vend te tjera qe hyne per ta vrare u vrane per vete. Tani te rrime gjithe diten ne te tjerrim se po te donin na kishin pushtuar, na kishin hedhur bomben atomike, apo vinin brenda nje ore ketu jane te tera supozime fakti eshte qe komandanti vdiq nga vdekje natyrale dhe shqiperia pati sovranitetin e saj.

 

Nejse, se edhe peshqit jane perfaqesues te botes jashte Peshkut, ku ka shume qe mendojne se pas gjithckaje qendron Amerika dhe qe nese nuk ka ndodhur dicka, ka ndodhur se nuk ka dashur Amerika qe te ndodhe. Po ka nje autor, qe ka shkuar nje liber qe mbaj mend qe e kam permendur, "The next 100 years", qe pikerisht te gjitha keto deshtime e traplliqe te Amerikes i sheh si tregues te faktit qe Amerika nuk eshte ne renie, por ne ngritje, eshte ende ne fazen e adoleshences, te te qenit aguridhe, sic e permend edhe Heretiku, dhe tani dalengadale po hyn ne fazen e pjekurise. Prandaj sipas tij ky shekull nuk do jete as i Kines, e ca me pak i Rusise, por i Amerikes.

, ku ka shume qe mendojne se pas gjithckaje qendron Amerika dhe qe nese nuk ka ndodhur dicka, ka ndodhur se nuk ka dashur Amerika qe te ndodhe.

Sakte Argendis mendojne keshtu dhe pastaj marrin zhgenjime te medha kur gjerat rrjedhin ndryshe.

CIA ne 50`-60  deshtoi , , por  ne 90` ja doli ama  !  

Amerika edhe tani po deshton ne Shqiperi me Dullen e gjate smiley

Dulla i gjate, kishte fol keto dite ,si Benito Musolini,, i entuziasmuar nga reformat dhe shume euforik, per "rilindjen"  tamom si karrizmatik !

Problemi me dullen e gjate eshte se ai  po transformohet me keq se dulla e vicidolit, per nga deliri i madheshtise  ! 

Po del nga binaret huk osht me kom ne tok dhe nuk ka asgje ne dore,,nuk kontrollon agje ,  pervec kollareve qe i ndron trehere ne dite, dhe mikrofonit qe i pelqen ta mbaj ne goje, sa here qe takon Bledi Fejziun ose Sokol Balla, palla, , dy vipat e medias albaneze, Bruno Vespja dhe Pipo badoja ! smiley Tamom si kendezat  maj plehut ! 

katnaret analfabete te shqiprise historikisht kane bere observime te mencura per politiken e dovletit, inglizit, amerikes e baba stalinit. Tani ne fund bejne dhe analizen e irakut dhe ne kry te 7 rreshtave dalim ne konkluzionin se homer simpsonat e amerikes kane marre fund smiley

i vetmi vend qe ka baza ushtarake ne cdo cep te botes, qe shpenzon per ushtrine me shume se 30% e gjithe shpenzimeve ushtarake ne bote, 3 here me shume sesa vendi i dyte ne liste, qe eshte kina...dhe ky vend na paska deshtu me shqiprine e dulles. Si t'i thote miza elefantit qe s'ta mban te me sulmosh...

po nuk jane te gjithe te tredhur qe u qihet gruaja.

 

e ke llafin per grun e tet eti? apo per barcaletat e atij doracit? sido qe t'jete prape damken e katnarit nuk e heq dot 

as ti fytyren e pederastit.... 

tua marresh ne goje gjithe katnarve te shqiperise me ate fytyren e pederastit qe ke

smiley reagimi i nji katnari nevrik shqiptar. 
Qetsohu shoku fshatar. Si po ecen kerkimi per naj mashkull te bukur?

Ignorance is a bliss.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).