Instituti për Demokraci dhe Ndërjetësim publikoi sot një sondazh, sipas të cilit besimi i opinionit publik tek institucionet kryesore të qeverisjes është në rënie të vazhdueshme dy vitet e fundit.

Mbi 50% e të anketuarve nuk shprehin besim ndaj pjesës dërrmuese të institucioneve publike shqiptare.

Sipas sondazhit të Institutit për Demokraci dhe Ndërmjetësim, besimi te Gjykata ka rënë nga viti në vit me një për qind, besimi të Partitë ka rënë me 4 për qind, besimi te Parlamenti ka rënë me 7 për qind, besimi te Shëndetësia ka rënë me 5 për qind, besimi te Arsimi ka rënë me 4 për qind, besimi te Qeveria ka rënë me 3 për qind.

Në tërësi ata kërkojnë transparencë më të madhe mbi përdorimin e financave.

Studiuesit vërejnë që ndërsa besimi ndaj institucioneve të shërbimit është në rënie, qytetarët besojnë më shumë tek institucionet e sigurisë: NATO dhe BE dhe policia kanë një rritje prej 3-5 për qind, ndërsa u rritur me 7 për qind besimi te institucionet fetare.

Sondazhi i Institutit për Demokraci dhe Ndërmjetësim zbuloi se qytetarët kërkojnë politika transparente, procese gjithëpërfshirëse dhe mekanizma të llogaridhënies.

Shoqëria shqiptare ka një hendek shumë të madh midis ligjërimit politik të përditshëm dhe asaj që besojnë qytetarët.

Shqiptarët besojnë përherë e më shumë tek institucionet ndërkombëtare si NATO dhe BE, si parandaluese dhe zgjidhëse të krizave, se sa ato tek institucionet e shtetit të tyre.

Sipas tij, besimi i qytetarëve tek forcat politike është më i ulti në rajon, ky besim sa vjen e ulet dhe kjo tregon se partitë nuk janë demokratike, por janë klienteliste.

Qytetarët janë të zhgënjyer sepse partitë ndikojnë fort në vendim-marrje, duke penguar institucionet që të zbatojnë ligjin, thotë zoti Krasniqi.

Ai shtoi se besimi i qytetarëve tek gjykatat dhe tek parlamenti vazhdon të bjerë, ndërkohë që reforma në drejtësi pritet të kryhet nga ky parlament përherë e më pak i besueshëm. Partitë nuk bëjnë transparente burimet e financimeve të tyre.

Besimi i qytetarëve tek parlamenti është i ulët kryesisht për shkak të mënyrës se si trajtoi ligjin e dekriminalizimit.

Besimi i tyre është më i lartë te forcat e sigurisë dhe sa vjen e ulet më tej te institucionet e shërbimit, ku në fakt pritet të duket cilësia e qeverisjes.

10 Komente

eshte rrit besimi ne Zot smiley

Mirela Kumbaro Shqina qeveri eshte ?

Gazetari qe pretendon qe eshte rraf nga Çuli nuk ka qene ne detyre por si spektator.  M.K. *

*Mirela Kumbaro, Minister i Kultures se fshatit te madh Shqiperi kur Pashket festohen per Krishtlindje.

Nese Rama do hyje me kete ministre kulture ne zgjedhje nuk e votoj.

smiley

Nuk mund ta besoj!!! smiley

E ka bo Sala kete sondazh.

edhe VoA si cia do deshtoje

Kjo pritej, nuk eshte noi çudi, vete fakti qe njerzit ikin, shpresojne ta ndertojne jeten jashte, tregon se nuk kane besim, dhe pergjegjesia bie mbi qeverine. Palloshi si duket i ka vene detyre vetes, njesoj si Buall Mavria, te diskretitoje vetvehten. 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).