Aida Cama

Ka qenë vrasje? Me nxjerrjen e eshtrave të Pablo Neruda duhen sqaruar shkaqet e vdekjes. Rezultati mund të ndikojë në fushatën elektorale.

Shfrytëzimi i punës nuk është fenomen i ri - edhe migrantët që vijnë legalisht në Gjermani nga Evropa lindore punojnë shpesh në kushte jonjerëzore. Tani për ata angazhohen sindikatat.

Qysh në fillim grupi i Rolling Stones ka pasur tifozë në Gjermani, nga të dyja anët e Murit të Berlinit. Por në RDGJ tifozët e kishin të vështirë, sepse qeverisë nuk i pëlqenin britanikët.

20 ose 30 vjetët e fundit kanë ndodhur disa ndryshime. Në periudhën e globalizimit paratë, mallrat dhe shërbimet qarkullojnë gjithnjë e më të lira. Kjo duhet të sjellë më shumë mirëqënie, thonë ata që besojnë liberalizimin.

Pjesëzat nuk mund të fluturojnë më shpejt se drita. Një eksperiment në qendrën kërkimore CERN pati zbuluar në shtator pjesëza më të shpejta, por kjo për shkak të një gabimi në matje.

Rastësi? Një video shokuese me ushtarë amerikane, që urinojnë mbi afganë të vrarë, është shfaqur në internet në një moment, kur bisedimet e fshehta me talibanët kanë hyrë në një fazë kritike.

Në Greqi nuk dëgjohet fjalë tjetër veç krizës, prandaj shumë grekë janë duke u larguar nga vendi. Krahas objektivave klasikë, si përtej oqeanit apo Evropën perëndimore grekët shohin me interes dhe Turqinë.

Në fillim u lëkundën bankat, tani po lëkunden shtete të tëra. Prej vitesh, bota e financave ndodhet në atmosferë krize permanente. Kjo ka pasoja për shkencën.