Robert Elsie

“..Nëse nuk shikon Shqipërinë, nuk ke parë gjë. Aty lart  po, pikërisht aty në ato male, një ditë rruge prej këtu jetojnë njerëz si njëzet shekuj më parë, para se të njiheshin grekët, romakët ose sllavët. Ka ngulime parahistorike, legjenda të vjetra, këngë dhe zakone për të cilat nuk dihet asgjë. Asnjë i huaj s’i ka pare”

Në moshën djaloshare, Disraeli ndërmori një tur të madh në Mesdhe dhe në Lindjen e Mesme, gjoja për arsye shëndetësore. Udhëtimi i tij zgjati 17 muaj (nga muaji qershor 1830 deri në tetor 1831)

Shqiptarët çamë të Greqisë sipas dokumenteve të panjohura.

Raportime në prag të pushtimit grek, Vlorë, korrik 1914.