Gazeta MAPO

Në këtë fragment të librit “Njeriu pa atdhe”, antropologu dhe historiani i njohur Tzvetan Todorov shkruan për njeriun si viktimë, si dhe kur njeriu e sheh veten si viktimë, cila kulturë e bën atë të mendojë kështu dhe çfarë rrethanash e prodhojnë këtë ku

Ky koleksion i rrallë tregon kohën kur Ushtria Çlirimtare e Kosovës luftonte në male.

Fotot janë bërë nga Alex Majoli në vitin 1999, kryesisht në zonën e Padeshit.

Në foto mund të shihen edhe momentet pasi Serbia bombardon pozicionet e UÇK-së.

Gjatë luftimeve, UÇK shoqërohej nga gazetarja amerikane Janine Di Giovanni.

Ndërkohë në foto mund të shihen edhe disa snajpera kroatë, që luftonin në krah të UÇK-së, si dhe disa ekspertë britanikë që ndihmonin UÇK-në.

Tani në Valbonë nuk ka më njeri papunë. Emigracioni është i tejkaluar. Nuk ka njeri me mend që lë shtëpinë, kur nëse e hap shtëpinë dhe pret miq, jeton mirë dhe puna sjell punë.

Mes shtatë pretendentëve për Çmimin letrar të prozës shqipe, konkurruan autorë si Bardhyl Londo, Vera Bekteshi e Mustafa Nano, fitues u shpall shkrimtari i ri Shkëlqim Çela, me librin me novela ‘Embriologji’

Njëri nga përdhunuesit e dyshuar është djali i ish drejtoreshës.

Gjatë pushtimit të Italisë fashiste, që kishte nisur më 1939, në vitin 1940 nisi të botohej në Shqipëri “Drini”, buletini i përmuajshem i turizmit shqiptar. "Drini" kishte si Drejtor përgjegjës Dott. F.Tagliarini-n, ndërsa Kryeredaktor S. Shkupin. 

Fotot përshkruajnë Shqipërinë që zbuloi Italia dhe mundësitë për të bërë turizëm në atë kohë.

 

Shënim: Kliko sipër për ta parë foton e plotë në galeri. 

“Book Crossing Day”, një nismë për të shpërndarë libra, përfshiu edhe Shqipërinë në Ditën Ndërkombëtare të Librit. Libra të lënë enkas në vende publike, për t’u gjetur e lexuar, e për t’u lënë sërish aty, për një lexues të radhës…

Faqet