Ardian GOLA Ndonëse pararendëse shekullore e shkencës, metafizikës filloi t’i rrudhet humusi i saj filozofik. Refleksioni spekulativ metafizik filloi të zëvendësohet me mendimin empirikisht të verifikueshëm shkencor. Ezaurimi i këtij humusi vjen e bëhet një lloj objektivi i “nëndheshëm” i shkencës duke tentuar shfronësimin e filozofisë nga mbretëria epistemologjike. Problemet kyçe në traditën e gjatë filozofike [...]

23 Komente

nje pyetje kisha une, ke te zgjedhurat kush e vuri kete?

une guxova

ok, te pershendes me postimin e fh me poshte smiley

faleminderit, por m'u duk me i veshtire se ai siper

Vetem nje plotesim te vogel, mendoj,>>

Argumenti posterior i deteriorimit te pashmangshëm të suficave poloniemale, të gërryera prej pretencës duamiane të introkoshiencës, ka qëndruar i vakët sado të jetë ftohur revanshi monopolo-fonik i korrelacionit midis denatyralizimit të species dhe despecifikimit të paranatyrës. Nëse do të kishim dy fotografi të përqasura, njëra poshtë tjetrës në rendin kohor midis dy obsesioneve, fluturimit dhe mineralnxjerrjes, do të ishte e pakuptimtë t’i kundërvinim qoft edhe birr, pa bukë. Eurostaza që kompleton këtë kuadër, nuk elaburon mbi mrothjen defektive të institucionit individualist të presionës kuasi drakoniane. Shqisja e pamëditur, përveti e thekuar e subtitllit bronkonik të bruqesëz, proponohet si peshë, pra njëri prej katër këndeve të mirëpanjohura të vetëmëpamjes. >>

Që meteodidaktika të shpalosë gram-për-gram postulacionet rrezative deri diku të përashtueshme të jashtëshkruesimit eklentik, duhen plotesuar dy kushte, mandej disa të tjera. Ndërsa kushtet e tjera lindën si nevojë absolute e mosplotësimit të të parave, u pa akute gjetja e një qëndre të re të gjëndjes, ku mund të eksperimentohej në liri të bollshme me antikuarimin e persuazivës racionale. Jemi në shek.12 dhe imponuesit e ligjerimit gjeoptik ose, siç njiheshin në suazën vendore “shtrydhësit e bërsive”, i lidhën interum pik mbas pike në një rrjedhe të vetme që perkundër argumentit rrëz’a’tok të zmbërthimit, vazhdon e zbraz kazanin eufemal. (vijon) >>

 

 Po pra!

e,e.. më ngelen sytë tek kjo kleçka e vogël më sipër e thash të perpiqem ta sqaroj. me teper per kshu qe t'mos ngaterrohet njeri tjeter aty u ngaterrova une. si biçim meraku.. 

t'keqen motra sa i qut je  smiley

Absolutisht jo! Me gjithe pedantizmin teknik, artikulli eshte nje parashtrim i mire, packa se jo i plote, i historise se idese gjate periudhes qe na permban. Ne do te tallesh, hidhu tek ai corapi i filozofise ne varesi te kushteve sociale, ku asnje fjali nuk ishte e lidhur, as edhe te pakten gramatikisht. Tek ky artikull bjeri permbajtjes ne mundsh, formes shko e bjeri tek ai tjetri.

Eurostaza që kompleton këtë kuadër, nuk elaburon mbi mrothjen defektive të institucionit individualist të presionës kuasi drakoniane.

Kjo sidoqofte besoj se qendron pa asnje lloj kualifikimi.

fh,

Na hiq nje kuriozitet, matematicien/e je? Dhe perdor nje gjuhe nje cik me popullorce te marrim vesh dhe ne te tjeret smiley

P.s. Nuk eshte vene me qellimin per t'u bere artikulli me i kuptuar i javes dhe as per te fituar ne zgjedhjet elektorale si deputet/e i zones. Dija s'mund te jete vetem divulgative. Siç poezia s'mund te jete gjithnje vetem lexim i shkujdesur.

Finis, teme me interes eshte edhe kanceri i gjirit, a do ma nxjerresh te te zjgedhurat po e perktheva kete? (qe gjithsesi eshte ku e ku me i kuptueshem se fjalite pa sens te adrianit)

Triple-Negative versus Basal-Like Breast Cancers

Triple-negative breast cancers are defined as tumors that lack expression of estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), and HER2. Basal-like breast cancers constitute one of five intrinsic subgroups of breast cancer, the existence of which was revealed by microarray-based expression profiling studies.2 This subgroup is characterized by an absence or low levels of expression of ER, an absence of HER2 overexpression, and expression of genes usually found in basal or myoepithelial cells of the normal breast Many cancers meet the definitions of both triple-negative breast cancers and basal-like breast cancers.

Although appreciation of the significance of basal-like breast cancers predated gene-expression studies by some years,4,5 this term did not come into widespread use until after the publication of these studies.2 There is still no internationally accepted definition for these tumors.3 Because a majority of basal-like cancers are also triple-negative breast cancers and the majority of triple-negative breast cancers (approximately 80%) are also basal-like breast cancers,6 it has been claimed that the triple-negative and basal-like phenotypes are effectively synonymous,7,8 but clinical, microarray, and immunohistochemical data show that this is not the case 

Triple-negative breast cancers encompass other molecular subtypes of breast cancer. These include the so-called claudin-low tumors, which are reported to be enriched with cells that have properties similar to those of stem cells and to have features of epithelial-to-mesenchymal transition; the interferon-rich subgroup, which encompasses tumors with a considerably better prognosis than that associated with other triple-negative breast cancers; and the normal-breast–like subgroup, which may be an artifact (i.e., it may comprise samples enriched with a disproportionately high content of stromal and normal cells).6,7 Similarly, 18 to 40% of basal-like cancers do not have a triple-negative phenotype on immunohistochemical analysis.9 Up to 20% of basal-like cancers express ER or overexpress HER2. At the genetic level, triple-negative and basal-like cancers are remarkably heterogeneous. Amplification of numerous genetic regions has been documented, but the prevalence of each of these amplified regions is low.10

Triple-negative and basal-like tumors account for about 15% of all invasive breast cancers, and they usually have a high histologic grade.3,11 Both triple-negative12 and basal-like13 breast cancer occur more frequently in young black and Hispanic women than in young women of other racial or ethnic groups. BRCA1 is an important breast-cancer susceptibility gene; more than 75% of tumors arising in women carrying a mutation in this gene have a triple-negative phenotype, a basal-like phenotype, or both. 3,11

 

Ka nje fjali se ciles i ka humbur kuptimi (apo sensi, sic thua ti). Te tjerat jane thjesht probleme perdorimi me tepri te fjaleve te huaja. Natyrisht s'eshte fjala per "dikotomine" apo "epistemologjine", se ato jane terma e si rrjedhoje jane te paperkthyeshme.

Si te gjithe ne, edhe ti je i/e lire te perkthesh artikuj mbi kancerin e gjirit.

po pse o Finis merzitesh smiley ? mu artikulli mu duk shume i qarte e i thjeshte.. fliste per dikotomine epistemologjike (ta shof a e shkrujta mire, po).. e kush nuk e di ça eshte kjo?

Ne fakt eshte vetmja gje per te cilen ia vlen te merzitesh. Shkojme nga shkojme dhe perfundojme gjithnje tek diktatura e numrave, qe ne fakt eshte thelbi i te gjitha sistemeve (si demokratike dhe diktatoriale). Eshte tundim i madh mos-kokeçarja. Kush s'do e donte fundja? Me kupton besoj. smiley

Numrat janë vetëm kozmetikë. Esenca shteret së vluari nën lëkurë dhe vetëpërjashtimi nga ky dualitet është pjesë e së tërës, njëfarë stoicizmi lakonik. Pse e them këtë?! Sepse, psh në kundërvënie të hijes qe bie në efektin e diellit (dritae gjithkundis), ne flasim nënzëthi për hijet e natës. Pra është elementi i të sekonduarit në virtualizëm, një hap i shëndoshë mbi një degë të kalbur që bashkon dy brigje të interruptuara nga prania iluzive e një lumi perpetuum mobilesk.>>

Prania fizike e subjekteve në ëndërr (i.e e pashë në ëndërr, mbante veshur një..) dhe prania sugjeruese, jodimensionale e se pakohes, jo te fiksuarës, jo kundershtueses por edhe jo-pranueses (i.e më duket se të pashë dje në rrugë, mbaje veshur një..), në princip është... se e harrova ku do dilja. Po pak a shumë si ariu që shkon në hibernacion me një siguri të madhe se do të dalë që andej kur të ngrohet koha, por edhe çuditërisht i semi-sunduar nga mëdyshja e integruar e falsitetit të premisës alarmante: po sikur? Sikur..>>

Në këtë kuptim numrat janë kozmetikë mbulojnë e rrumbullakosin çdo defekt. Gjasat, apo propabilitet janë vrapi pasiv i një mendjeje të ngujuar. A kualifikohen si kokëçarje apo jo...kjo është pjesë e një tjetër studimi emfazik.

 

Po, ke te drejte, por vetem kur fjalet jane thjesht kozmetike.

Jo, jo nuk dua të kem të drejtë.Njeriu nuk eshte se eshte pa bosht, po është sikunder toka, sillet rreth nje boshti imagjinar e i tregon diellit njehere nje faqe, njehere tjetren. Është pesha vetifugale qe e mbron nga shperberja. Sillet në një univers kakofonie, tinguj të një temperature tjeter, qe veshi yne si kap dot. Ne ato fjale qendron esenca, por sa ti kapi shkenca..  smiley>>

Refleksioni spekulativ metafizik filloi të zëvendësohet me mendimin empirikisht të verifikueshëm shkencor.

Jo vetem rrumuje ne krahasim qe tergon mosnjohjen e brendine e fjaleve qe perdor ,por nje mishmash kuptimor qe zot none nuk ka ta kuptoje pervecse nje zberthimi vete perdoruesit ( si Huri qemoti ) qe do nja njeqind faqe me mbrapa.

Fin e nerume dhe shume e nerume .

Pervec nje Huri qe kishim ketu po qe ka ikur , besoj dhe ndonje qe mendon para, mbi dhe pertej normales mund ta kuptojne kete shprehje qe na pergatit te hyjme ne "dikotonomine epistiologjike" smiley

Dihet dhe eshte e aplikushme ne cdo Teori Boterore  se hyrja ose parashtesa qe te fton te lexosh eshte shume here me e kuptueshme se gjuha "speciale e fushes" qe do perdoret me vone ne bashkebisedim .Po kjo ?

Them se sprova e fh eshte ne lartesi njemiljon here me te medha se belbezimet e ketij me dikotomi per te vetmen arsye se qe ne fillim me sinqeritet fh thote se nuk do them asgje pervec bashkimit te disa fjaleve pa kuptim !

Po qe se e ke per prag wikendi OK smiley

as mua s'mu duk aq e rende sa per tu tallur, dhe jo se s'kuptohej, por paraqiste dy probleme dhe/ose veshtiresi: se pari, ceshtja e zbutjes se kundershtise shkence-metafizike eshte e trajtuar shume shkurt (kuptohet vetem qe qe te dyja kane nje baze te ngjashme spekulative aksiomatike); se dyti, eshte problemi i shqipes standarde per te shkruar apo perkthyer filozofi, pra problem fjalori, qe komplikohet disi nga ndikimet mbi shqipen e kosoves qe per shqiptarin e shqiperise ngjajne akoma me te huaja (per shembull mbaresat: reflek-sioni dhe jo reflek-timi).

per fat te keq pjesa me siper eshte as mish as peshk, nuk eshte as ese, as teze, dhe as hyrje enciklopedie. ngjan me teper si shenimet e nje studenti para se te ulet te shkruaje detyren e kursit.

O FH, shif e tallu pak me kete:

Consider what effects, which might conceivably have practical bearings, we conceive the object of our conception to have. Then, our conception of these effects is the whole of our conception of the object.

C.S. Peirce

T'a kam llafin qe formulime te tilla nuk u shmangen dot nje terminologjie te percaktuar, pasi kjo te shkurton goxha pune. E pse duhet patjeter te perdore gjuhen e perditshme. Problemi qe ngre ti eshte njesoj si te thuash, "c'eshte ky trap qe shkruan 134 + 53 = 187, kur fare mire mund te kishte shkruar njeqindetridhjeteekater plus pesedhjeteetre baraz me njeqindetetedhjeteeshtate." Numrat ketu nuk jane vetem kozmetike, sa do sinqerisht apo me shaka ta kesh kete pohim. Numrat ketu, si dhe gjuha e perdorur ne artikullin me larte, kane avantazhin e nje terminologjie te perkufizuar sa me sakte qe te jete e mundur. 134 + 53 = 187 nuk eshte thjesht e bukur dhe elegante, eshte edhe e vertete. E vertete qe artikuj te tille jane aq te pertypshem ne mase sa edhe nje formule apo ekuacion nga matematika e kaosit, por mos harro qe ndodhemi ne nje akuarium me lloj lloj specie peshqish, ku ne mos njeri, tjetri do jete ne gjendje te kuptoje sakrificen e thjeshtesise (kozmetikes) per hir te se vertetes, apo te se vertetes per hir te thjeshtesise. Per mendimin tim, artikull shkruesi ka sakrifikuar thjeshtesine per hir te se vertetes, apo per hir te "mendimit [konsesualisht] te verifikueshem shkencor," me qe i pelqen edhe Idrizit ky term. That's it. Gjynah te tallet dikush qe sakrifikon. Arti e sakrifikon rregullisht te verteten ne njefare menyre. Kjo nuk do te thote se duhet tallur e nuk duhet vleresuar.

...Gati 60 vjet me pare,  Komuniteti i Shkencetareve  tallejme  disa "te marre", qe shpresonin te zbulonin  se  çfare kishte ndodhur  miliarda vite  me pare, ne Zanafillen e Krijimit te Gjithesise.Ne ditet e sotme, shume po prej atij Komunitetit diskutojne me seriozitet te madh e plot pasion se  çka ndodhur jo me ore e minute,  pas shperthimit te Big-Bang-ut por te triliontat pjese  te sekondes, mbeshtetur kryesisht ne dukurine e rrezatimit kozmik te thellesise-si gjurma e lene prej shperthimit  zanafillor, e cila kushtezoi  me pas evolucionin e gjithesise fizike.

    Ngjashmerisht me kete  dhe pasoja te njepasnjeshme  vijuese jane edhe  sa lodrohet me larte, te nisura me origjiine  qe te gjitha pas Shperthimit Zanafillor te Renies.Ishte ky shperthim qe kushtezoi  zhvillimin e tere botes, perfshi dhe ate  shpirterore: me te vetemin  ndryshim, qe ne se prej Big  Bang-ut nisi harmonia e gjithesise, prej Renies, mori udhe  "Ferri " mbi toke dhe ne Qiell.

   Me te foluren e perditeshme, sidomos me ate kombinative, eshte arritur t`i jepet fjales "mit" kuptimin i nje ngjarjeje te trillur dhe ta paqene. Por e gjithe historia e feve(dhe e fe-shkencave) duke krahesuar  mitologji dhe fe te kulturave te  ndryshme(ide te ndryshme)  eshte provuar se ndeshet  ne te njetat invariante simbolike te perseritura, duke zbuluar ashtu se miti  ne veshjen arstistiko-simbolike fsheh  informacion per ngjarje te verteta zanafillese, te cilat  kan ngjizur  si kulturat e shkencave, te realitetit shoqeror ashtu edhe te  sjelljeve individuale....

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).