nga Ingeborg Bahman


Një lloj humbjeje

Sëbashku përdorur: stinë, libra dhe një muzikë.
Çelësat, enët e çajit, shportën e bukës, çarçafët e linjtë
dhe një shtrat.
Një prikë me fjalë, me gjeste, të sjella me vete,
konsumuar, harxhuar.
Një rregull shtëpiak respektuar. U tha. U bë. Dhe gjithnjë
dhënë dorën.
Në dimër, në një septet vjenez dhe në verë kam rënë
në dashuri,
Në harta, në një strofull malore, në një bregdet dhe në një shtrat.
Një kult ushtruar me të dhëna, premtime shpallur për
të padiskutueshme,
adhuruar kam një diçka dhe e përshpirtshme kam qenë para një hiçi,
(- gazetës së palosur, hirit të ftohtë, pusullës
me një shënim)
e patrembur në fe, pasiqë kisha ky shtrat ishte.
Prej pamjes së liqenit buronte, përbëhej piktura ime e pashtershme.
Nga ballkoni qenë popujt poshtë, fqinjët e mi
për t’përshëndetur,
Anës zjarrit të oxhakut, në siguri, kishin flokët e mi
ngjyrën më të ndezur,
Zilja e derës kur binte ishte alarmi për gëzimin tim.
Nuk të kam humbur unë ty jo,
por botën.

përktheu: a priori

von Ingeborg Bachmann

Eine Art Verlust

Gemeinsam benutzt: Jahreszeiten, Bücher und eine Musik.
Die Schlüssel, die Teeschalen, den Brotkorb, Leintücher
und ein Bett.
Eine Aussteuer von Worten, von Gesten, mitgebracht,
verwendet, verbraucht.
Eine Hausordnung beachtet. Gesagt. Getan. Und immer
die Hand gereicht.
In Winter, in ein Wiener Septett und in Sommer habe ich
mich verliebt.
In Landkarten, in ein Bergnest, in einen Strand und in ein Bett.
Einen Kult getrieben mit Daten, Versprechen für
unkündbar erklärt,
angehimmelt ein Etwas und fromm gewesen vor einem Nichts,
( - der gefalteten Zeitung, der kalten Asche, dem Zettel
mit einer Notiz)
furchtlos in der Religion, denn die Kirche war dieses Bett.
Aus dem Seeblick hervor ging meine unerschöpfliche Malerei.
Von dem Balkon herab waren die Völker, meine Nachbarn,
zu grüßen.
Am Kaminfeuer, in der Sicherheit, hatte mein Haar seine
äußerste Farbe.
Das Klingeln an der Tür war der Alarm für meine Freude.
Nicht dich habe ich verloren,
sondern die Welt.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).