Sipas mediave përvec rritjes ekonomike, rritjes së mirëqenjes, rritjes në klasifikimin për korrupsionin, vendi ynë po njeh edhe rritje në fushën e krimit. Viti 2010 ka rezultuar më me shumë krime në raport me vitet e kaluara sidomos në vjedhje banesash, makinash, biznesesh, etj.

Kryeministri Berisha i bërë blu në fytyrë (se e kuqja i ndalohet nga Partia) ka mbledhur urgjentisht Këshillin e Ministrave.org dhe i nxehur jashtë mase u ka kërkuar ministrave të raportojnë menjëherë në lidhje me këto lajme.

Vartësit e kanë sqaruar shefin e tyre se lajme i kanë përhapur një media e pavarur,

dmth anti-qeveri por fakti që krimet janë shtuar nuk është hic lajm i keq ashtu sic mund të duket në pamje të parë. Madje është lajm më shumë se i mirë, është historik.

Kur dëgjoi fjalën historik, Berisha nisi të llamburiste nga kënaqësia dhe po dëgjonte gjithë kureshtje demokratike.

Një nga ministrat ka shpjeguar se vjedhjet nuk janë shkaktuar aspak si pasojë e gjëndjes së keqe ekonomike nga shtresat në nevojë por sipas sociologëve ky është një lloj hobi për të kaluar kohën.

Deri ca vite më parë populli e kalonte kohë duke sharë e ankuar ndaj qeverisë por tani që i ka të gjitha, rrogë të lartë, pension super të lartë, karta identiteti, pasaporta biometrike, liberalizim vizash, njerezit nuk kanë se cfarë të bëjnë.

Dikur populli e kalonte kohën edhe duke sharë Edvin Ramën, por tani që u martua...

Edhe Facebook u ka dalë nga qejfi kështu që si popull trendy me premisa europiane nisën të krijonin si hobi vese që ishin zhdukur që në zgjedhjet e 2005, si psh vjedhja.

E kështu nisën të vidhnin biznese, pastaj banesa më pas banka.  Pastaj banka, banesa dhe biznese. Dhe i kombinojnë shumë bukur, nuk lënë vend për monotoni duke vjedhur vetëm banka ose vetëm banesa.

Dhe ajo që është më e rëndësishmja, nëse i gjithë populli do të ishte i varfër atëherë hajdutët nuk do të kishin se cfarë të vidhnin. Pra këtij populli ke se cfarë ti vjedhësh sepse falë punës së qeverisë nga varfanjakë u kthyen në milionerë.

Berisha e miratoi këtë arsyetim duke kërkuar ndjesë që u nxeh pa shkak dhe deklaroi para ministrave që për ti qëndruar besnik nismës “Zero Tolerancë Ndaj Krimit” duhet të zhdukej fare vesi popullor i vjedhjes.

Prandaj kryeministri si mjek popullor ka propozuar për sëmundjen e vjedhjes një formulë interesante : meqënëse ministrat nuk vjedhin atëherë duhet ti bënte të gjithë hajdutët ministra.

Sikur pak ditë të qëndrojë një hajdut në postin e ministrit, i zvenitet dëshira për të vjedhur pa mbushur javën, deklaroi kryeministri Berisha pa bërë të ditur se kur do ta zbatonte formulën cudibërëse.

3 KomenteAlbania: A success story in the fight against corruption
 31 October 2010 - Issue : 909

   
Albanian Prime Minister Sali Berisha addresses the media | EPA/MALTON DIBRA
var min=8;
var max=18;
function increaseFontSize() {
var p = document.getElementsByTagName('p');
for(i=0;i


 

tweetmeme_url = 'http://www.neurope.eu/article.php?id=<?=103506;?>';
tweetmeme_source = 'new_europe';

var fbShare = {
url: 'http://www.neurope.eu/article.php?id=<?=103506;?>',
google_analytics: 'true'
}

The eight-place  climb in the Transparency International public perception of corruption index  by Albania is no fluke, and comes as the realisation that Albania is taking positive strides towards their European destiny.

Albania has been one of the latecomers into the democratic European family. The communist regime ruling the country till the early 1990s, had completely isolated the nation from the rest of the world for more than forty years.

The dictatorship was so distant from the people that after its fall there was almost nothing left in the state apparatus to guide the country to a smooth passage to democracy. The 1992 elections ended 47 years of communist rule and the second half of this decade was marked by a turnover of presidents and prime ministers. Many Albanians left the country in search of work; the money they sent home remained an important source of revenue for years. Today the centre-right Democratic Party led by the former President, Sali Berisha, is in government after it was re-elected in the last parliamentary elections of July 2009, defeating the main opposition Socialists.

However the lack of any reliable state machine drove, after the fall of communism, the society to a situation of semi lawlessness, with widespread and extreme cases of corruption. In such an environment, Berisha formed the Democratic Party in the early 1990s and in 1992 became Albania's first non-communist president since the Second World War. His bid to liberalise the economy fast, increased hardships for many people. His presidency came to an end in 1997 when the collapse of a fraudulent pyramid investment schemes led to violent unrest.

As Prime Minister, Berisha promised to stamp out corruption, reduce taxation, attract greater foreign investment and develop the infrastructure. Judging him from the facts, one may come to the conclusion that he is succeeding. Let’s however follow the facts. 
In June 2010 Albania was awarded the 2010 UN Public Service Award in the category of "Improving transparency, accountability and responsiveness in the public service" as a second place-winner (after Germany), for having become the first country in the world to implement 100% digital public procurement. Some days ago on October 26, 2010 the world annual listing of public perception of corruption by Transparency International, moved Albania up by 8 positions compared to 2009 ranking 87th out of 178 countries. Only in 2005 Albania ‘s ranking from the same organisation was 126th in a 158 countries list.

Last November the US Government Millennium Challenge Corporation Fiscal Year 2009 MCC Country Scorecard for Albania for the first time ever, ranked Albania above the median line for fighting corruption.

World Bank Doing Business Report 2010 ranks Albania 82nd with 3 new reforms compared to the 89th position in 2009.

 The World Bank, IFC and MIGA Investing Across Borders Report 2010 ranks Albania above the OECD and the European average for:

*Investing across sectors: the score for Albania is 95%, OECD countries average is 90% and European average is 93%

*Starting a foreign business: the score for Albania is 98%, OECD countries average 71%  and European average 71%.

On top of this a number of prestigious global organisations like the WTO along with reliable media like Newsweek, Wall Street Journal and Euromoney are acknowledging Albania’s improving score in the fight against corruption.

Last but not least this country has managed to double the national income over the last five years, a generous step ahead in the fight to contain corruption.
  

 Ec Mati i Ri se ja zbardhe faqen sheverise

Keshtu shkruan Europa, jo une.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).