- Një projekt për regjistrimin e pronave në bregdetin e Jonit, i financuar nga BE dhe i menaxhuar nga OSBE, synon të zgjidhë problemin e titujve të pronësisë në këtë zonë me potenciale të larta turistike.

 

A do të jenë të dhënat e përftuara nga ky projekt bazë për anullimin apo mbetjen në fuqi të ligjit 7501, që veproi edhe në këtë zonë turistike duke e ndarë pronën sipas parimit "toka i përket atij që e punon"? Kanë kaluar rreth 20 vjet nga zbatimi Ligji 7501. Në këtë hark kohor ai ka dëshmuar se nuk realizoi dot një nga të drejtat themelore të njeriut: pronën tek i zoti.

Irini Bua, banore në zonën e bregdetit të Jonit, thotë se zbatimi i tij u shoqërua edhe me abuzime, që rënduan situatën e pronarëve të ligjshëm. Ajo u është drejtuar Gjykatave për të marrë pronën e saj, të grabitur me dokumenta të fallsifikuara: “Është abuzuar në masë. Janë vjedhur me mijëra metra. Janë vënë në grindje fshatarët me njëri-tjetrin. Janë krijuar konflikte sociale, që mund të arrijnë deri në vrasje. Çështja ime është tani në Gjykatën e Kasacionit. Po kërkoj drejtësi. Dhe dua të besoj që ka drejtësi”, thotë Irini Bua.

Për të bërë drejtësi duket se synon të kontribojë edhe projekti i BE, për regjistrimin e pronave në zonën e bregdetit të Jonit, që shtrihet nga Llogaraja deri në kufi me Greqinë. Ky projekt menaxhohet nga OSBE dhe është financuar me 1, 5 milion euro nga BE dhe 186 mijë euro të tjera nga SHBA, Republika Çeke, Zvicra dhe Greqia. Realizimi i tij ka të bëjë me mbledhjen e të gjitha dokumentave ligjore, që kanë banorët e kësaj zone lidhur me pronat e tyre. Në proces merr pjesë edhe Shoqata “ Bregdeti”, që mbron interesat e pronarëve të ligjshën të kësaj zone. Thoma Rusha, anëtar i kryesisë së kësaj shoqate, shpjegon se cilat dokumenta konsiderohen të vlefshme për të paraqitur pretendimet për pronat: “Do të merren në konsideratë dokumentat e Kadastrës së vitit 1946- 1952 dhe çdo lloj dokumenti arkivor i kohës së Zogut. Po kështu ato të para reformës agrare të vitit 1946”, thotë Z. Rusha.

 

Proces transparent dhe përfshirës

Fusha pranë Sarandës me malin Gjere në sfond.Fusha pranë Sarandës me malin Gjere në sfond.

John Keefe, jurist,i kontraktuar nga OSBE për të menazhuar këtë projekt thotë për programin shqip të DW se procesi i mbledhjes së dokumentave do  të jetë transparent dhe përfshirës:“Është një situatë e ndërlikuar, një situatë që nuk është bardh e zi. Njerëzit janë të zhgënjyer, ngaqë ka patur mungesë transparence. Përqasja e OSBE në këtë projekt është të bëjë të mundur që ai të jetë i hapur dhe transparent,  ku njerëzit të paraqesin dokumentat dhe pretendimet e tyre dhe të marrin pjesë në këtë process sa më shumë që të jetë e mundur, që gjithkush të shohë, sesi ai po ecën, çfarë pretendimesh ka secili”, thotë Z. John Keefe.

Të gjitha të dhënat dhe dokumentat për pronësinë e tokës bujqësore do të vendosen në një sistem të menaxhueshëm, gjë që do t'u japë mundësi grupeve të interesit të dialogojnë dhe të shohin se ku qëndrojnë problemet, thekson John Keefe.

 

Projekti i BE dhe Ligji 7501

Zbatimi nga OSBE i këtij projekti vë në diskutim edhe fatin e ligjit 7501.

Shoqata” Bregdeti” i bashkohet qëndrimit të shoqatës “Pronësi me drejtësi” dhe kërkon anullimin e tij.  Argumenti kryesor është neni 45 i Kushtetutës, i cili të drejtën e pronës e sanksionon vetëm, kur “ajo fitohet përmes dhurimit, trashëgimisë apo blerjes.” Thoma Rusha, anëtar i kryesisë së shoqatës” Bregdeti” thotë për programin shqip të DW se ligji 7501 me parimin e tij “toka i takon atij, që e punon” nuk respekton Kushtetutën. “Ky ligj bie ndesh me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë. Ligji 7501 nuk ka më fuqi të veprojë. Ai nuk mund as të retushohet, sepse bie ndesh  me Kushtetutën.”

Juristi John Keefe, menaxher i projektit të BE,  mendon se situata në terren sugjeron kompromisin: “Nuk ka një konsensus për ligjin 7501.  Ka një spektër qëndrimesh ndaj këtij ligji. Ka nga ata, që e kundërshtojnë në parim ligjin 7501 dhe kërkojnë kthimin e të gjithë tokës bujqësore, që është prona e tyre. Të tjerë e konsiderojnë ligjin si një  zgjidhje të arsyeshme, nisur nga kushtet e Shqipërisë në vitin 1991. Këta e mbështesin ligjin, por kundërshtojnë abuzimet, që janë bërë në zbatimin e tij. Nëse do ta krahasoja zgjidhjen e situatës së pronësisë në këtë zonë me një lojë, ku njëra palë fiton gjithshka dha pala tjetër humb gjithçka, do të thoja që kjo nuk çon në zgjidhje të qëndrushme, pasi duhet të ketë konsensus dhe kompromis.”

 

OSBE jep sugjerime, autoritetet shtetërore shqiptare marrin vendime

Procesi teknik i mbledhjes dhe menaxhimit të dokumentave ligjore të  pronarëve të ligjshëm në zonën e bregdetit të Jonit përfundon në dhjetor të këtij viti. Në përfundim të tij OSBE do të japë rekomandimet e saj për zgjidhjen e çështjes së pronësisë  në këtë zonë, të njohur edhe si Riviera e Shqipërisë.“Marrja e vendimeve është në dorë të institucioneve shtetërore shqiptare. Ajo që OSBE u thotë pronarëve në zonën e bregdetit të Jonit është: nëse keni pretendime për pronësi mbi tokën sillni çdo dokument, që keni, OSBE do t'i mbledhë këto dokumenta në një process transparent dhe gjithëpërfshirës, do t' i menaxhojë ato përmes një përqasjeje teknike, në mënyrë që vendimmarrësit në Shqipëri të shohin se cila është situata aktuale në terren. Në fund të fundit është përgjegjësia e institucioneve shtetërore të marrin vendimet përfundimtare”, thotë John Keefe. 

 

Opcionet e shoqatës” Bregdeti”

Por shoqata ”Bregdeti” e pronarëve ka përcaktuar tanimë zgjidhjet, për të cilat ajo si pjesë e procesit do të luftojë të realizohen.“T'u jepet toka pronarëve të ligjshëm në bazë të dokumentave, që ata disponojnë, të kompensohen me toka në pronësi të shtetit ata pronarë legjitimë, kur një pjesë e pronës së tyre është zënë nga ndërtime ilegale dhe së fundi ata banorë rezidentë në bregdetin e Jonit, që trashëgojnë nga prindërit e tyre më pak tokë, nga sa kanë nevojë për të jetuar, të kompensohen me toka në pronësi të shtetit në bregdetin e Jonit, pasi  këto toka po përdoren tani vetëm për qëllime turistike”, thotë Thoma Rusha.

Dhënia e titujve të pronësisë në këtë zonë me potenciale të larta turistike do të zgjidhë edhe ngërçin e investitorëve të huaj, që ngurrojnë të investojnë në kushtet aktuale.  


Autor: Ani Ruci

Redaktoi: Angjelina Verbica

183 Komente

Toka i perket atij qe e punon.

Rastet e zenies me dhune, mashtrimet me letra, gjygjet fallso, abuzimet jane krejt tjeter kategori. Por fshatari qe ka punuar token per 40 ne kooperative, nuk ka se ku te shkoje qe toka ti rikthehet nipit te pronarit. Kush e punon dhe gjate gjithe jetes e ka punuar token, ka te gjithe drejten morale ta pretendoje si te tijen.

Argumenti kryesor është neni 45 i Kushtetutës, i cili të drejtën e pronës e sanksionon vetëm, kur “ajo fitohet përmes dhurimit, trashëgimisë apo blerjes.”

Toka fitohet edhe nepermjet okupimit paqesor dhe publik te tokes.

Keshtu tha edhe mesuesi i Sali Berishes, Enveri Hoxha ne 1945 kur u be Reforma Agrare.

Po gjyshi i atij nipit te cilit toka i'u mor me dhune, ku shkon e drejta e tij?

Nuk ka te drejte... dhe e theme kete dhe meqenese do fitoja nga nje ri-ndarje e tille e tokes. Thjeshte nuk e shikoj te arsyeshme dhe praktike qe toka te rikthehet dhjetra niperve qe ai gjyshi mund ti kete. Imagjino luften brenda familjes dhe me "pronaret" e tanishem. Ai nipi ka 50 vjet qe eshte mesuar pa ate toke, nuk eshte dicka e re. Mbase ligjerishte e pa drejte, por eshte nje padrejtesi praktike qe zhvillon vendin.

Si nuk ka te drejte? Ti ja rremben pronen atij dhe e mbron kete kusari me nje paloideologji, dhe pastaj per me teper e vret ose/edhe burgos gjyshin e internon familjen ketij prap me pretekstin e nje paloideologjie.  Pas gjithe ketyre padrejtesive, ti thua qe pasardhesit e tij legjetim s'paskan te drejte mbi pronen e paraardhesit te tyre sepse s'eshte praktike e mund te krijoj konflikt brenda familjes.  Pra sipas teje le te behen mullar mbi kete familje? Ncuk, s'funksionon ashtu zhvillimi.  Ktheja pronen ti pronareve legjetime, pastaj leja atyre vete ti zgjidhin problemet e ndarjes midis tyre.

Pike e drejte. Ndryshimi im mbase eshte qe nuk e kame patur familjen te internuar dhe meqenese humben token e tyre. Te qe ai vendi tamam, ata qe u internuan do jipej nje demshperblim i "arsyeshem" (veshtire te maten me para gjera te tilla) ku mund te llogaritej dhe toka. Per ata qe nuk u internuan, pakez e veshtire me duket mua.

Demshperblimi i arsyeshem eshte kthimi i te drejtes mbi pronen e tyre. 

Po jo tani... nuk eshte detyrimishte ajo gje. I arsyeshem eshte kthimi i titullit, por eshte rruge shume e shtrenjte. Eshte rruge qe le nje popullsi te madhe ne rruge. Dhe ne vende te zhvilluara, njerezit shpesh humbin te drejtat qe kane mbi toke, dhe demeshperblimi nuk eshte gjithnje kthimi i kesaj te drejte.

bie dakord me hunterin. Vetem se keto pohime duhen sanksionuar me ligj, nje ligj me vlere universale ne Shqiperi, (dmth jo cave t'u kthehen pronat e stergjysherve te grave, e cave jo). Duhet eleminuar nje here e mire e drejta e gjysherve. Sepse nuk mund te mbetemi peng te te shkuares, nuk mund te zhvishen nga prona te gjallet qe te vishen me prone te vdekurit.

Plus, e shkuara eshte e pambarimte, po ngecem aty, rrezik na vjen ndonje Dautoll edhe na kerkon pronat e Babe Dauletit.

 Per kuriozitet, viti zero per pronaret e rinj kur fillo? Cilat jane rregullat qe te bejne pronar te ri? Ka kohe ne fakt qe i kam vene syrin nje cope mali, karshi shkembit te gjyshit qe kam vendos ta mbroj me kallash, dhe si model zaptimi gjer tani po me duket goxha interesant ai i bathoristeve..

Po ja, supozojme qe viti zero fillon me Skenderbeun? Si thua sikur te vijne princat italo-shqiptare te kerkojne feudet?

Ose, meqe sipas revizionisteve te historise Skenderbeun ne e kemi harruar si popull, dhe na i kujtoi Naimi me te futme, sikur te marrim si vit zero nje vit brenda memorjes historike dhe dokumentimit? Fjala vjen 1820?

Vetem ne shekullin qe shkoi prona ka nderruar pese a gjashte here duar, bashke me regjime.

Pse te gjyshi, e jo te katragjyshi, kufirin?

Se kutpoj pse shko te Skenderbeu kur vet i referohesh te gjallve me siper.. te komentova pikerisht per ate..

Di ndonje menyre te drejte ndarje toke, trualli etj, SOT? (demet e crrenjosjes se betonit te hedhur, zhvendosjeve dhe rishperndarjes besoj se sot do te kalonin miliardat) Te pyes se du te di a eshte e pranueshme te zaptoj dhe une sic kane zaptuar pronaret e rinj. 

Edhe "une" i gjall jam, sy e uri kam dhe "une" si shume zaptues te rinj.. perse duhet te ndaloje renia e dominove te "une"?

Nuk po ta kuptoj pyetjen, ti po thua qe trashegimia te filloje tek ata qe jane gjalle? Dmth ai qe e ka stergjyshin 100 vjec gjalle te perfitoje prej kesaj, ndersa atij qe i ka vdek baba dhe e ka lene jetim jo... Kriteri jot eshte te qenit gjalle?

Menyre ndarje toke e trualli? Di, dhe ka te tilla, edhe ne kapitalizem, edhe ne postmodernizem. Por, e leme kete muhabet, qe te mos kalojme te terminologjite idiote te cave qe flasin per "mosprona".

 "Nuk po ta kuptoj pyetjen, ti po thua qe trashegimia te filloje tek ata qe jane gjalle? "

Jo o shoku jem, kete e ke thene ti me siper, dhe une po te pyes cilat jane mekanizmat e drejta per ta bere kete TE PREKSHME SOT? Jo teorikisht te mundshme perpara 20 vjetesh, por sot?

Keto 20 vjet, eshte vjedhur pikerisht mbi kete parim, jam i gjall e dua te jetoj! vjedhja eshte lejuar nga shtetaret pikerisht sepse ne kete menyre mbulojne vjedhjen e tyre. Ne keto kushte qe jemi sot, perse "une" nuk dudhet te zaptoj toke te pazaptuar? nese zaptimi eshte norma?

Zoteri, nga vjedhja nuk shpeton dot, sepse jeton ne nje sistem te shpronesimit te vazhdueshem, pa konsensusin e pa dijenine e qytetarit. Edhe aty ku je ti. Shpronesim qe nuk behet vetem nga agjensi legjitime.

Sot une mendoj qe ekuacionit prone private VS. prone shteterore duhet t'i shtojme variablin prone publike. Dakord jam me ty, vidhet po te vazhdoje keshtu sic eshte, por, edhe nese i merret toka fshatareve apo "te dyndurve" qe e kane "xane", e qe shumica mbahen gjalle me ate prone, vjedhja vazhdon. Natyrisht qe kjo puna e kthimit te prones tek i zoti (dmth shpronesimi i milionave per te ripronesuar disa qindra) as qe behet fjale te ndodhe. Do te ishte sikur sistemi t'i bente varrin vetes, e keto gjera s'bejne vaki ne shtete kaq te vogla sa ne.

Sol, 

Une kerkova shpjegim per ate cishte shkruar me siper, pasi nuk mu duk e realizueshme pa lene lene plage te hapura sot e mot; meqenese nuk po gjej akoma nje pergjigje konkrete le te legjitimojme vjedhjen e sotme duke i shtruar rrugen vjedhjes ne pafundesi. Fatkeqsia kryesore e kesaj llogjike aspak praktike, eshte cuarja e njeriut drejt mbrojtjes se prones me fuqi fisnore dhe jo me te drejte ligjore, sot e mot. Pra te dhjefsha shtetin. Kot u qakemi per sulltan Berishen.

Ps: se e beme strumbulalr, une nuk kerkova kthimin e prones tek i zoti, por diku duhet ndaluar, diku duhet nisur nga zero dhe cdo gje siper te ndertohet ne baze ligjesh. Fatkeqsisht, kjo nuk u be atehere dhe anashkalimi i kompensimit te pronareve legjitim vetem sa le dyer hapur per trazira e tragjedi te metejshme.

Si mbas parimit tend te shkeputjes nga e kaluara dhe eliminimit te se drejtes se gjysherve, cdo kush mund ti shkoj atij te gjallit neser me 10 qaflesha te armatosur mire e ti thot sjam peng i te kaluares une, kjo prone me perket mua tani.

qe te mos ndodhe kjo, njerezimi shpiku shtetin.

Sakte, dhe shteti e ka qartesuar me se qarte qe prona trashegohet.

shteti mund ta qartesoje shume qarte edhe qe prona nuk trashegohet. Por edhe ne e saktesofte ashtu sic thua ti, shteti vendos nje fillim, qe pergjithesisht eshte fillimi i regjimit, e jo kujtesa romantike gjysh-stergjyshi.

Jo ne, por e sakteson sic them une ne te tashmen.  Keto reductio ad absurdum te tuat, jane teknike legjetime te argumentuari, por shpesh te cojne ne falsitet logjik per hir te ideologjise qe mbeshtet.  E ketu s'behet fjale per kujtese romantike, por per dokumenta ligjore te arkivuar me se miri qe tregojne te drejten e prones e kujt i perket ajo.

nuk eshte reductio ad absurdum, sugjeroj ta shohesh nen kendveshtrimin e quaterna terminorum

ah bir, o bir.

Po e ben absurd kthimin e pronave tek pronaret legjetim duke thene, po sikur te vine princat italo shqiptare te kerkojne feudet e tyre.  Pra kjo mund te shtyhet deri aty ku e drejta e prones s'ka egzistuar fare.

Tek i zoti,nese respektojme te drejten  e prones dhe gjisecilit, per te bere ate qe i di qejfi me pronen e tij.Shteti pastaj ,le te ndjeki forma te ndryshme per ta "detyruar"kete pronar ,ta punoje ,apo ta shesi .(taksa,oferta..etj)

 Ne paste ndonje gje per te cilen i duhet hequr kapelja regjimit komunist eshte pikerisht Reforma Agrare. 

redaktim. komenti eshte pergjigje x gjembin. na fal venus se nuk di pse doli ketu

He pra ,se na habite,me ktheve kot ne kohe.smiley

Epo atehere mos beni gam-gam kot per piramiden si simbol te komunizmit pra!

 clidhje ka piramida ?? nje situate ku nje person posedon token dhe qindrae  punojne eshte nje situaet anormale. Ne mendimin liberal djathte  kjo situate rregullohet me reforme agrare ose tatim te rende pronarit per dy arsye. E para sepse pasuria konceptohet  si mates i aftesie kurse posedimi i tokave shte retazh i feudalizmit ku pronari nuk ka asnje merite , sepse thjesht e ka trasheguar si dhe vete stergjyshei e katragjysi ate toke Nuk e kane marre ne situate tregu te lire e ndershem, por nepermjet dhunes. E dyta nje situate ku ke nje pronar tokash dhe te tjeret argat eshte ineficente per prodhimi e pergijthshem (ku prodhimi vare tnga Toka, kapitali, puna),sepse nuk ka stimul per pronarin te shfrytezoje maksimalisht kete resurs sic do ta shfrytezonin qindra argatet po te ishin qindra pronare te vegjel.

Hunter qeke komunist vella.

E para sepse pasuria konceptohet  si mates i aftesie kurse posedimi i tokave shte retazh i feudalizmit ku pronari nuk ka asnje merite , sepse thjesht e ka trasheguar si dhe vete stergjyshei e katragjysi ate toke Nuk e kane marre ne situate tregu te lire e ndershem, por nepermjet dhunes. 

kush t'i ka mesuar keto thagma ty Hunter? do perdor nje shprehje qe perdornin tiransit; ''o fshatar pa toke''. tamam ashtu flet. nuk e di ti qe shume pronare e kane blere token me flori? c'jane keto teori komunistesh te klases fillore? pastaj nqse e di historine e shqiperise duhet te kesh mesuar qe i pari ishte zogu qe beri reformen agrare, dhe mire beri. i dyti ishte hoxha po ai e shkaterroi fare pronen dhe nuk beri hic mire.tani ti na dole komunist e kaluar komunistit. kjo eshte vjedhje hunter, asgje me shume dhe asgje me pak. ky eshte mentaliteti i atij qe nuk pyet per tjetrin por do qe ta shkeli me kembe. pa piken e sensit te drejtesise, me habit!

Ne mendimin liberal djathte kjo situate rregullohet me reforme agrare ose tatim te rende pronarit

Ky "mendimi liberal i djathte" do jete me autor z. Berisha. Nuk te ve ty faj personalisht jo, ne memedhe ashtu jane gjerat, krejtesisht e kunderta, duke filluar nga krahet politike te partive (p.sh. PS thote qe eshte e majte por programin e ka te djathte nderkohe qe PD cirret qe eshte e djathte por programin e ka te majte), tek sinjali i semaforit ku njerezit hyjne me te kuqe.

sepse thjesht e ka trasheguar si dhe vete stergjyshei e katragjysi ate toke Nuk e kane marre ne situate tregu te lire e ndershem, por nepermjet dhunes.

Dmth trashegimi qenka dhune? Interesante.

E dyta nje situate ku ke nje pronar tokash dhe te tjeret argat eshte ineficente per prodhimi e pergijthshem (ku prodhimi vare tnga Toka, kapitali, puna),sepse nuk ka stimul per pronarin te shfrytezoje maksimalisht kete resurs sic do ta shfrytezonin qindra argatet po te ishin qindra pronare te vegjel.

Seriozisht e ke?

 per  jembinx dhe per liren.

Nuk mi ka mesuar Berisha jo. I thote Pareto, Walras, etj. 

Argumenti kryesor është neni 45 i Kushtetutës, i cili të drejtën e pronës e sanksionon vetëm, kur “ajo fitohet përmes dhurimit, trashëgimisë apo blerjes.”

Vari lesht i thone ketij muhabeti, edhe keta te dojçe veles nuk jane me te mire se te tjeret. Kur nuk je i sigurte se cili nen eshte i sakte, hape ate dreq kompjuteri dhe hidhi nje sy Kushtetutes, se nuk te gjen gje. Jo per gje, por mendon me vete njeriu i shkrete, se c´lidhje paska prona private me te drejten per te zgjedhur dhe per tu zgjedhur?

Po ti hysh thelle muhabetit dhe ta lexosh mire Nenin 41, Piken 1 te Kushtetutes, ve re, qe edhe ne kete rast si edhe ne shume raste te tjera, Kushtetuta jone eshte shume evazive dhe le vend per shume pikepyetje dhe interpretime. Sepse, pervec dhurimit, trashegimit dhe blerjes, cilat jane menyrat e tjera klasike te parashikuara ne Kodin Civil? Lesh me qime. Kjo eshte edhe thembra e Akilit ky 7501 i shpeton gjykimit te Kushtetutes. Sepse fare mire mund te dale njeri, qe te thote "kjo prona asht e xanun", sepse e gjeta ane rruges dhe nuk kishte njeri atypari qe ti rrinte roje. Me vertete qe kjo quhet vjedhje, por tjetri ta perplas fytyres "Ta ta........eshte menyre klasike e parashikuar nga Kodi Civil".

 Sepse, pervec dhurimit.... nga e famshmja Kushtetute ( qe shumica harrojne DATEN e Ligjshmerise se saj , qe do te thote se nuk merr persiper te trajtoje e zgjidhe te gjitha problemet e pronesise nga koha e majmunerise , neolitit ,e me rradhe ) 

Sikur vetem kete pike te kapesh...

Lind e para dhe e fundit pjetje pa kuptim : Kush e pati qe e DHUROI ???? Por gjithsesi 

Erdhen me vrap Xhon Turqit qe u kane dhuruarr Tapite Pashallareve e Bejlereve .

Erdhen me vrap zogistet qe kane token e xanun se asht Mbreteria e tyre 

Erdhen kemishzijte qe e kane me Ligj pjese te kurores se V. Emanuelit te "dhuruar" me buke krype e zemer nga Baballaret e Kombit e bekuar nga prifterijte e hoxhallaret smiley

Erdhen kamunistet se e kishin prone shteti dhe pervec truallit te banese dhe baneses nuk njihej tjeter pronar .

E gjithe kjo e kthimit te prones tek i zoti eshte nje FARSE pa koke e kembe . Eshte nje mashtrim Pokitik i nje klasi te Larte . Zgjidhja e vetme Historike e Mencur ishte thirrja e Ramiz Alise (si gjithnje hidh gurin e fshih doren ) pra ishte Thirrja 

" Te Zgjidhet Fshatce "

Ne se z.Rusha e kupton , e perkthen dhe detajon mire kete , se bashku e me ndihmen e Organizmave me Pervoje Nderkombetare , drejtesia do jete e vihet ne kufijte maximal te mundshem per t'Ju impomuar e detyruar Palamentin te mare nje Vendim Historik te Drejte !

Me nje kusht SQAPERIA e Berishes , sh keta qe blegerijne per GJYSHER ,te perjashtohet nga cdo lloj dhenie mendimi e nderhyrje praktike . Dhe kete e them seriozisht !

I nderuar, 

I vetmi problem me gjith kete qe ke thene me siper duket se eshte pergjithsimi. smiley Ka nga ata qe as e moren as nga Xogu, e as nga Zhon Turqt e keshtu me rradhe.. Ndonese ka plot nga ta qe shpiken gjysher e toka bashk..

E detyrimisht lind pytja, c'do bejme me tokat e gjysherve te ca deputeteve te PS, LSI-se, PD-se etj? Gjysher dhe toka qe keta i kane bere te tyret me kohe e me vakt! C'vendim historik pret kur te gjith kane punuar se bashku per ta bere mjegullen kos, e per te vjedhur ne cdo cep te Shqiperise?

 

+1

Nuk ka si te ndodhi ndryshe pervec se te shkoi prona tek i zoti legjetim.  Pa ndodhur kjo gje, shoqeria shqiptare do jete ne konflikt te vazhdueshem, konflikt ky qe shfaqet me siptoma te shumellojshme e te demshme, deri tek vrasjet qe degjojme shpesh ne kronikat e zeza.

Toka duhet te ndahet ne nje menyre te drejte.

E drejta e trashegimise eshte ne nje ane. Nipi i gjyshit ka 50 vjet qe eshte mesuar pa ate toke; ka krijuar nje jete pa ate toke; nuk ka investuar as nje dite puneje tek ajo toke; ti jipet prape atij (dhe dhjetra kusherinjeve te tij) qe ta shesi mua nuk me duket praktike. Me duket oportuniste... nje mundesi per nipin te beje disa para anash, por asgje me shume per popullsine e pergjithshme.

E drejta tjeter eshte e drejta e punes. Kjo shpesh harrohet, por ata fshataret qe e kane tani, kane 50 vjet qe e kane punuar. Ky eshte investim i madhe, dhe me duket e pa-drejte qe ajo toke qe kane punuar per 50 vjet ti jipet nje nipi te nje gjyshi qe e morri ate toke nga nje pasha i kohes Otomane. Mos harroni gjithashtu qe keta fshataret jane dhe pjesa me e lodhur dhe e varfer e popullsise shqiptare. Trashegimia eshte dicka qe duhet mbrojtur nga ligji, por ne kete rast, investimi 50 vjecar ka me shume vlere.

Se fundmi, fshataret qe e punuan token midis kooperativave e beren te shtyre dhe te detyruar nga ai sistem. Ne rast se toka i kthehet nipit, a nuk i duhet dhe atyre (fshatareve te kooperatives) nje demeshperblim. Qeveria shqiptare i kishte dhene disa te drejta mbi ate toke, dhe ata paguan per ato te drejta me pune. Tani ajo e drejte ju hiqet.

 

Kjo shpesh harrohet, por ata fshataret qe e kane tani, kane 50 vjet qe e kane punuar.

Falas e punuan fshataret token? Atehere sipas kesaj logjike i bie qe cdo prone shteterore, fabrike, hidrocentral, etj. qe u ndertua nga 1045 - 1990 t'i jepet falas te gjithe punonjesve qe punua ne to. Repartet ushtarake t'u jepen oficereve dhe ish-ushtareve, e keshtu me rradhe.

 "Atehere sipas kesaj logjike i bie qe cdo prone shteterore, fabrike, hidrocentral, etj."

Une jam shume dakort me kete smiley Ne mos teresisht, minimalisht pjeserisht smiley 

Minatoret e Bulqizes pervec rroges duhet te marin edhe nje pjese te fitimit, pshemull smiley 

Po gjeologut qe e zbuloi minieren s'i bie te marri ndonje gje?

Hidrocentrali, ne rast se nuk eshte privatizuar, eshte prone e shtetit, pra prone e qytetareve dhe punetoreve te atij institucioni. Vetekuptohet, kjo eshte ne teori se i dime mire se shperdorohen keto prona ne shqiperi. E njejta gje per ushtrine etc...

Me token nuk mund te jete njesoj. Ne rast se mbahej rruga e hidrocentralit, atehere c'do prone duhet te shitej dhe te blehej nga pronare te ri ne baze te atij qe paguan me shume... ose te menaxhohej akoma nga shteti. Dy rruge jo shume praktike.

[Nipi i gjyshit]..... nuk ka investuar as nje dite puneje tek ajo toke

 

Po ky është vetë kuptimi i trashëgimisë. Të marrësh një gjë se ta ka lënë dikush, pra pa meritë. Trashëgimia nuk ka të drejtë a të padrejtë. Psh kur vdiq Freddie Mercury, të gjithë pasurinë e tij dhe të drejtat e autorit për këngët e tij i mori një grua, shoqe e tij, që nuk di të këndojë.

bie dakord me hunterin. Vetem se keto pohime duhen sanksionuar me ligj, nje ligj me vlere universale ne Shqiperi, (dmth jo cave t'u kthehen pronat e stergjysherve te grave, e cave jo). Duhet eleminuar nje here e mire e drejta e gjysherve.

 

mire thone qe te kundertat bashkohen. mentalitet komunist i pandreqshem. e bene lemsh gjysmen e botes me mos-prone, dhe perseri i njejti avaz. nuk kerkon njeri te gjithe token. le te marri aq sa i takon edhe ai qe ka jetuar dhe e ka punuar. po te perjashtosh ish pronaret? kjo eshte vjedhje dhe antidemokratike. nuk mund te ndertojme nje shtet demokratik po nuk u zgjidh ceshtja e pronave. nuk eshte thjesh ceshtje fizike por edhe psikologjike dhe ligjore. i duhet thene mjaft, mentalitetit dhe veprimit te vjedhjes se prones se tjetrit. nje MJAFT i madh, i duhet sot Shqiperise. pa kete Mjaft, shteti i se drejtes nuk ekziston ...

I zoti/e zonja mund te beje ç`ti doje qejfi me pronen e trasheguar. Ku eshte problemi?

 Sol, 

kot sa per muhabet... Pronaret e rinj, toke punuesit ( e kesaj 2 km^2 toke qe kemi), nese do perfitojne sot, dhe rrejedhimisht neser me ane te mekanizmave te tregut te lire, dhe deshires se cave prej tyre per tu zgjeruar, pasuruar etj do te arrijne te akumulojne aq toke sa do ti ngjajne pronareve te vjeter ( stad i arrire dhe i kaluar shume here nga shume njerez ne shqiperi), cduhet te bejme me ta neser, ta rishperndajme pasurine te me te pamundurit?

Apo duhet te shtetezojme gjith token dhe vetem ta japim ate me qera? Pra te limitojme pronaret e rinj ne shitblerje, duke limituar keshtu edhe zhvillimin e pergjithshem?

Pa fol pastaj per zbehjen e asaj vijeze te verdhe..

 

+1 (prape)

@chene

Limitohet e drejta per posldimin pertej nje % mbi token e disponueshme. Ndalohen situata monopoli. Ndalohet te blesh e te zgjerohesh pertej njw shifre.  Ligje e norma te tilla antitrust e antimonopol  ka .

 Po ti sikur je dhe i djathte o mik?

Kjo qe ti shpreh con detyrimisht ne parcelizim! Limitim rendimendi dhe bllokim force puntore!

Vertet qe kjo con ne barkngopjen e perkohshme sot per sot te masave, le te themi, por eshte nje pengese serioze per zhvillimin.

Vendi i pare qe aprovoi futjen e normave antitrust eshte Amerika....

Perqendrimi i nje resursi te kufizuar dhe jetesor sic eshte toka pengon favorizon monopolin dhe ndalon konkurrencen, prandaj ndalohet. Nese Coca-Cola blen gjithe furnizimin vjetor te esences te bimes kola, atehere Pepsi del jashte loje dhe Coca Cola dyfishon cmimin. Por Coca Cola eshte produkt me kerkese elastike dhe une mund te heqi dore nga Cola e te pij Fanta. Por toka nuk eshte e tille.

hunter,

a e kupton se po flet per 2 gjera kompet te ndryshme dhe te palidhura me njera tjetren?

Hunterin po e akuzoni kot per komunizem. Ajo qe thote ai eshte nje nga themelet e neoliberalizmit, qe e zhvendos kapitalizmin prej tokes e prodhimit drejt financave e sherbimit. Mos perdorni etiketa kot, kur s'dini c'thoni.

I bie qe pasaniket franceze e amerikane qe kerkojne te taksohen me shume nga shteti, sepse jane te ndergjegjshem qe kane perfituar me shume nga shoqeria - qenkan kapitaliste me ndergjegje?

Dinamikat jane me te thella se kaq.

Bush,

Une personalisht jam per kufizimin e prones qe mund te trashegohet, ne menyre qe njeriut te mos i krijohen avantazhe e disavantazhe te pasuperueshme qe prej lindjes.

Hobsbawm, kur u pyet per nje ceshtje delikate si "qellimi" apo "synimi" i historise, u pergjigj se ne shekullin e ri politika do te shenjohet nga rishperndarja. Ka nje cinizem te forte ne pergjigjen e Hobsbawm, per ke e kupton.

Hobsbawm, kur u pyet per nje ceshtje delikate si "qellimi" apo "synimi" i historise, u pergjigj se ne shekullin e ri politika do te shenjohet nga rishperndarja. Ka nje cinizem te forte ne pergjigjen e Hobsbawm, per ke e kupton.

Per ne qe s'kuptojme cinizmin, pervec historianeve Marksiste, po ndonje "neoliberal" mund te citosh per keto themelet e neoliberalizmit qe zhvendoskan kapitalizmin?

aha, do autoritete te fushes... t'i ka cituar hunter me lart.

p.s. per ju qe s'kuptoni cinizmin, me vjen disi keq. jetojme ne kohera teper cinike.

Aq cinike sa qe edhe nje mbreteri e sunduar nga neoliberalizmi ne te gjithe krahet e politikes, e dekoron kete historianin marksist, e ben kavalier te mbreterise edhe akademik, dhe e le te drejtoje e te jape mesim ne institucionet me autoritare te bashkimit te principatave sovjetike britanike...

 

Hunterin po e akuzoni kot per komunizem. Ajo qe thote ai eshte nje nga themelet e neoliberalizmit, qe e zhvendos kapitalizmin prej tokes e prodhimit drejt financave e sherbimit. Mos perdorni etiketa kot, kur s'dini c'thoni.

Mos perdorni etiketa kot, kur s'dini c'thoni

 

fjale fjale dhe perseri fjale keni ju komunistet.  mos dhenia e nje pjese te tokes ( jo te gjithen) ish pronareve e ndaloka zhvillimin? ku i ke mesuar keto ti? apo nqse pronari i ri do jete zeneli dhe jo tofiku ( i vjetri) do kemi zhvillim? zeneli do te sjelli zhvillimin ty. po nuk u respektua prona ( duke bere reforme agrare, qe eshte e bere dhe tejkaluar jashte normave ne shqiperi) nuk do kemi kurre zhvillim. do kemi vetem mentalitetin e  vjedhjes dhe rrembimit. pastaj ti mbaji ato filozofet si bizhu qe s'flejne aspak, po nuk u kape thelbin.

Thuaje dhe ti tenden me aman

 

mos dhenia e nje pjese te tokes ( jo te gjithen) ish pronareve e ndaloka zhvillimin?

Kush e tha kete? ja ku po bie katerciperisht (me te katra cipat) dakord me ty. Sa perqind do u kthejme pronareve?

 te llogaritet %. prandaj eshte shteti me institucionet e tij, apo jo? ta llogarisin dhe t'ju japin nje pjese. per pronaret e medhej te llogaritet me % tjeter. ashtu si ne te gjithe boten e qyteteruar. nuk do shpikje kjo pune por vec drejtesi dhe pergjegjesi morale. po fare keshtu t'i perjashtosh si ne afganistan ku po e le token pa ruajtur edhe nje ore , ta rremben tjetri. se une ndryshim nuk shikoj midis mentalitetit afgan dhe shqiptar. rrembe rrembe ate qe s'te takon. 

pra ti je per taksim progresiv, te prones e te kapitalit. mire. pozicion interesant, makar te mendonte edi rama si ty, s'do ishte kaq keq e majta zyrtare.

 jo jo aq interesante, sa ty, megjithate. ti interesanti i kudondodhur, shkrime ( ketu tek peshku pa uje) plot por mjerisht shumica te paperfillshme nga publiku peshkist. ah keta peshqit qe s'kuptojne filllozofi!

 tani si mik bixhu-je qe je me filllozofet, jo keq.

nuk po kuptoj ketu. 

sa te pacipe jane ca(me nga kater, madje!!!)... 

 Sol, 

Po e leme menjane pjesen e pare te komentit, duket se nuk je shume i qarte mbi menyren sesi vet-taksohet Warren Buffet dhe menyren se si taksohet pjesa tjeter e taksa paguesve..

Per pjesen e dyte, duke pasur parasysh te gjitha veset dhe natyren e qenies njerzore, c'duhet ta shtyje njeriun mesatar te japi maksimumin e fuqive te veta, per familjen dhe detyrimisht shoqerine, kur trashegimia eshte e limituar qe ne start?

Shoqeria i sheshon disavantazhet, duke mbledhur taksa dhe duke i kthyer ato ne spitale, edukim dhe te gjitha sherbimet e tjera te nevojshme qe i lejojne edhe askushit te behet dikush dhe te kontriboj po per shoqerine.

Nuk arrihet suksesi me limite..

Bush. E kam teresisht te qarte se si pasaniket vetembrohen duke krijuar imazhe te "sherbimit (qe ngjan si shelbim) per shoqerine". Tek pyetja ime, ironia qendron pikerisht tek oksimoroni "kapitalist me ndergjegje".

http://www.newstatesman.com/blogs/the-st...

Per pjesen e dyte, shoh qe ndryshojme jo vetem ne kendveshtrime, por edhe ne premisa. Une njoh, e mund te te listoj me qindra figura te shkences, artit, shoqerise, njerezimit, te cilet nuk kane patur si qellim akumulimin e prones, ne aktivitetin e tyre. Madje tradicionalisht, ata qe kane patur synime te tilla, (te akumulimit flas gjithnje), ne kulturat qe kam njohje une, jane konsideruar tahmaqare, te pangopur, e gjithsesi kane shenjuar nje cilesi te mediokres. Per vete mediokren, nuk ka ndonje respekt te madh, dhe nuk eshte menduar kurre se ajo e con njerezimin perpara, e zhvillon a e rrit.

 

 Ne fakt, kapitalistet jane teresisht te ndergjegjshem; te ndergjegjshem qe nese ja cojne thiken ne kocke akoma me thelle ketij populli arme mbajtes, trazira dhe halle shume me te medha se leshimi i +1% takse mund te ndodhin.

diseksioni qe ke bere ne pjesen e dyte nuk eshte aspak praktik dhe lidhet me nje teme me te gjere se mbi cka po flasim deri tani.  

 Sqarim, Nuk flas per situata aktuale ku nje pronar i le trashegim token te birit . I referohem refomes agrare e cila eshte bere ne gjithe boten (tek ne vetem pas luftes), reforme e cila ka modernizuar dhe cliruar energji. Nuk ka lidhje aspak me nacionalizimin bolshevik te pasurise qe kreu komunizmi.

Lexo se te ka shkruar Lira, qe Zogu beri reforme agrare gjithashtu ne 1930, por jo reforme agrare te tipit rrembim me dhune te pronave te tjetrit.  Vete Zogu dhuroi 6 cifligje, dhe detyroi shume pronare te medhenj te shisnin pjese te mira te pronave te tyre me cmime shume me te ulta se vlera reale e prones.

detyroi shume pronare te medhenj te shisnin pjese te mira te pronave te tyre me cmime shume me te ulta se vlera reale e prones

i detyroi pa dhune besoj, apo jo...

pas nje arsyetimi te tille, jam gati te pranoj te marrim te gjithe pronat e stergjysherve. Por jo me dhune.

``por jo me dhune``

O sol e di kush i merr sot e njezete vjet tokat me dhune?

ata qe nuk i kane te vetat xhan,se pronareve ne pergjithesi ua kane marre ``kercikuqte e malit`` dhe u kane thene edhe `ta cava kryt`.

Ndersa pronaret rrine e presin gjithe edukate e bonsens nje periudhe `jozgjedhore` ,qe dikush te ulet te zyra dhe t`i jape token e vet

po ata qe s'kane o xhan, ata qe s'kane, ata jane aq te kuturisur sa te shkojne e te vene koken ne rrezik per nje cope toke, se ata qe kane e napin me qera.

 sol, te te bej nje pyetje? nese mundem. smiley

po beje o qameti u befte

 shko meso historine hunter. te paren reforme e beri zogu. te dyten hoxha dhe ishte ok. pastaj te treten e shkaterroi fare fare, pasi  i la njerezit pa prone fare. kaq. leri situatat aktuale dhe jo aktuale. keto jane rregullat e lojes ne nje shoqeri demokratike. ish pronaret kane te drejten e prones. eshte respekti ndaj njeriut. si te vjen ty qe te te vjedh une dicka qe te ka lene gjyshi apo babai? ndihesh i dhunuar? se gjyshi dhe stergjyshi e blene me flori ate prone, s'ja u dhuroi kush? do i lesh dicka ti femijeve te tu? te vjen mire qe t'ja u rrembejne afganet ( me fal shqiptaret)?

Nuk po flasim per pronaret e vogel.

"Familjet fisnike" ose "Familjet e medha" sic ka qejf ti quaje Blendi Fevziu, pronaret e medhenj, nuk e kane blere ate toke me flori e djersen e ballit.

po ik o njeri hap ndonje liber e meso ndonje gje. car familjesh te medha ore. po vlorat ku i fut ti?

shiko njehere ballkonin e pavaresise pa retushimin e enver hoxhes, pastaj dil ne mendjen tende.

 Me fal, ku lexove ti kem mohuar vlerat patriotike familjes ne Vlora?  Jo vetem ato, por edhe sikur Kastriotet te ishin pronaret e medhenj, une te njejten gje  do te thoja.

1.Pronat  feudale, cifligjet, jane bazur e krijuar me dhune jo ne treg te lire ku merita dhe aftesia paguhen sipas cmimeve te tregut. Moralisht nuk eshte e drejte te mbrohet nje situate e tille.2.Toka eshte resurs i kufizuar. Per zbatimin e modeleve te ekonomise te tregut gjeja thelbesore eshte cmimi. Nje resurs jetesor per prodhimin, si toka,  e perqendruar ne pak duar eshte situate anormale  e cila pengon konkurrencen e lire, sepse mbivlereson padrejteisht nje faktor prodhimi. Duke e mbivleresuar kete, pronari ne situate monopoli merr me shume se cfare i takon nepermjet rentes dhe nuk esthe i stimuluar ta shfrytezoje maksimalisht. Ka ineficence, si rrjedhoje kjo situate ndreqet nepermjet Reformes Agrare ose me taksa te larta sic ndodh sot.Reforma Agrare eshte realizuar ne gjithe vendet e zhvilluara dhe ka shenuar kalimin nga shoqeri feudale ne shoqeri industriale.

pse ben sikur s'kupton o hunter? nuk po flasim ketu per 5-6 familje te medha, se ato i kane humbur pronat e medha me kohe e me vakt si ne te gjithe europen. po flasim, po flasim edhe njehere per ata qindra ndoshta mijra pronare qe kerkojene te pakten nje cope prone qe u la reforma e pare agrare e hoxhes. e more vesh tani? sic duket rrjedh nga ndonje familje pa prone fare me urrejtje kundrejt atij qe kish prone.

o lira nuk ka pas kurre 5 6 familje te medha pervecse ne librat e historise sipas komunisteve.

 aman dhe ti petlle, ja kane qene 10-20, e c'rendesi ka kjo? nuk kane thene komunistet qe ishin 5-6 familje. ishte lapsusi im, asgje tjeter. nuk ishin ata per te qene, qe  u katandis shqiperia ne ate fare feje sot e mot dhe bene komunistet sic deshen. 

po c'ne mos shpyrt smiley behet fjala ndryshe se nuk kane qene hic 10 20, m rregjistrimin e 1938-es te pakten edhe me enver, nuk ishin aq shife te lutmi.

sa si u katandis katandia, ta them une, mes plumbit dhe jetes njerezia zgjodhi shpresen. e jeta eshte ne njefare menyre shprese.

po car te lexoj o bolshevik. o proletar pa emer. o njeri i ri i komunizmit. o gjysem hajdut. ik e lexo libra e mos u boj i keq si enver hoxha.

Reforma agrare eshte hap i domosdoshem dhe i detyrueshem per gjithe vendet e qyteteruara dhe moderne qe u shkeputen nga feudalizmi, ku aristokrati dembel jetonte me renta dhe nuk paguante taksa.

Tek ne, si per cdo gje, u be me vonese, pas luftes te dyte. Mendoj ishte ky modernizim i vonuar qe mbajti ne mjerim e injorance pjesen me te madhe te popullsise, e cila pa ne idete komuniste shpetimin e vet.

Mos te ngaterrojme reformen agrare me konfiskimin dhe anullimin e prones private bolshevike. Posedimi i tokave ne duart e pak familjeve ka qene imoral dhe i pamerituar (stergjyshi e katragjyshi e mori nga sulltani o me force ndokujt tjeter), sepse eshte i bazuar ne dhune, jo me shkembim apo blerje. E dyta eshte faktor pengues i zhvillimit dhe burim ineficence produktive.

Hunter, rishperndarja e tokes/prones nuk eshte e thene te arrihet vetem me mjete si reforma agrare. Duhet ta dish tashme qe ne ShBA problemi trajtohet permes estate tax, jo permes reformes.

Sot po, ok.

Dakort, por jo vetem sot. Estate tax ka ekzistuar on and off qe nga 1797-a. Mbeshtetja per kete takse qe nga fillimi ka qene shmangia e perqendrimit dhe trashgimit te pasurive te medha qe do te mund te krijonin nje aristokraci te stilit britanik ne nje vend te ri si ShBA.

Ti FMG nuk merrke vesh fare nga neoliberalizmi smiley

Ehu, po nuk mjafton vetem ta jetosh neoliberalizmin smiley

Ashtu e? Po si ia beri me pronat e autoktoneve amerika? Takse te rende iu vuri.

Nuk ka vend per krahasim me ne kolonizimi i amerikes, as sasia e tokes se atjeshme, as fakti qe nuk ekzistonin pronare te meparshem apo pretendente te forte politikisht per nje legjitimitet te qekurshem. Po te kish patur Amerika nja njezet familje qe zoteronin gjithcka ne 1800, atehere do ta shihnim se cilen metode do te zgjidhnin.

Se dyti, taksimi i prones e i fitimit, nese eshte mjaftueshem progresiv, nuk ndryshon shume nga "reforma agrare" - ky term qe na i shpif kryesisht sepse na i shpif gjithcka komuniste, ashtu sic na i shpif dhe "kooperativa", dhe nuk arrijme ta kuptojme se si edhe bujqesite europianoperendimore zhvillohen mes kooperativave te vullnetshme te bujqve, blegtoreve e perpunuesve.

Ja "bleu" o Sol me rruaza, pasqyra, whisky dhe arme qe s'punonin. Ca ti besh, keshtu ishin ligjet ne ate kohe smiley

Ne ShBA-ne e 1700-800s kishte plot pronare te medhenj tokash, duke perfshire edhe presidentin e pare te vendit. Kjo nuk e pengoi vendin qe te tatonte trashgimine.

Se fundmi, taksa e trashgimise eshte nje metode e vazhdueshme qe i prek te gjithe brezat njelloj. Reforma agrare eshte nje ngjarje e kufizuar ne nje moment te caktuar, e cila s'ka baza ligjore mbi te cilat mund te perseritet shpesh dhe ne menyre te njetrajteshme.

Nje fare reforme agrare ishte dhe ajo gara me vendosje piketash ne toka, si tek ai filmi me tom cruisin, po e ke pare.

fmg, here e pare qe kembehemi smiley buzeqeshje. hidh nai llaf sa eshte taksa e trashegimise. nje kjo edhe sa duhet te paguash ne raport me te ardhurat per trashegimine (fjala hollivud pare ) perpara se ti bi ne qafe emigrantit te shkrete smiley

ku aristokrati dembel jetonte me renta dhe nuk paguante taksa.

smiley  ku eshte zotrulesi te ma jape pak borxh ate ikonen qe ka rene ne toke duke u gajasur.

Me duket se te libri i historise qe ke lexuar, eshte grisur fleta ku thonte qe aristokratet i paguanin taksa MBRETIT. Apo qe kur mbreti shkonte ne lufte (ne dac mbrojtese ne dac sulmuese), aristokratet sillnin ushtare qe i paguanin (qofte rrote, qofte paisjet).

Po une them me mire te shkojme pak me parg, tek koha kur njeriu modern erdhi dhe zaptoi territoret e Neandertaleve ne Europe.  (kjo ishte per ata qe kuptojne cinizem - tm dikush tjeter).

Lexoje historine gjemb, lexoje, dhe shih qe liberalizmi lind si forme rebelimi ndaj normave dhe privilegjeve te nje grupi shoqeror i cili dhunonte njeriun e lire.

Kur Adam Smith reklamonte "laissez faire" koorporativizmi caktonte qe per te prodhuar nje lloj stofi te ri, ti duhej te merrje me dhjetra leje e autorizime.

E kam lexuar, dhe s'kam pare gjekundi qe Adam Smith te kete perdorur termin laissez faire. Ka thene "invisible hand".

????!!!!

invisible hand eshte ajo qe justifikon laisezz faire.

Cfare s'kupton nga kjo "E kam lexuar, dhe s'kam pare gjekundi qe Adam Smith te kete perdorur termin laissez faire."? Nuk po them qe ajo cfare ka thene/shkruar Smith ka qene e kundert me teorine laisses faire - por kete togfjalesh ai vete s'e ka shkruar, keshtu sic e thua ti, ne Frengjisht.

jo, ok me frazen, flm, por po thoja qe njera eshte pasoje e tjetres....

Smith also warned that a true laissez-faire economy would quickly become a conspiracy of businesses and industry against consumers, with the former scheming to influence politics and legislation. Smith states that the interest of manufacturers and merchants "...in any particular branch of trade or manufactures, is always in some respects different from, and even opposite to, that of the public...The proposal of any new law or regulation of commerce which comes from this order, ought always to be listened to with great precaution, and ought never be adopted till after having been long and carefully examined, not only with the most scrupulous, but with the most suspicious attention." 

Gopnik, Adam. "Market Man". The New Yorker (October 18, 2010): 82. Retrieved April 27, 2011.

Alan Greenspan argues that, while Smith did not coin the term laissez-faire, "it was left to Adam Smith to identify the more-general set of principles that brought conceptual clarity to the seeming chaos of market transactions"

viqipedhjaja. smiley

shume kollaj do ishit marre vesh. shume kollaj.

Thene troc dhe qarte, ajo qe beri komunizmi, 7501, mentaliteti i rrembimit dhe tokes se xanun duhen zhbere.  S'ka per te pasur as drejtesi, as zhvillim, as rregull, as investim pa ndodhur kjo.

komunizmi vinte nga jugu sikur thate, kjo e xanuna eshte e tjeterkujt smiley

e xanuna u mundesua nga komunisti nga veriu.

+100 !

Te ne ka "takse trashegimie" me shkallezimin e nevojshem. Shpesh ka te pakenaqur merret vesh.

 Ca bohet, merr ca bohet. Jo vetem per token, po per gjithshka cfare eshte e imja eshte e IMJA. Qofte ajo toke, makine, shtepi apo cfaredo qofte. Nese keto prona  mu morren dhunshem nga komunistet (pa demshperblim) kjo gje duhet (duhej) riparuar sa me pare nese vertet duam demokraci. KAQ dhe nuk ka asnje lloj kompromisi qe mund te behet.

Problemet sociale si dhe probleme te tjera qe krijojne mashtruesit (tapi fallco etj etj) i takojne shtetit qe ti zgjidhe. 

 Djema, mos u zini ju lutem, se çeshtja nuk eshte per abrogimin e ligjit 7501, por vetem per rregullimin e kesaj çeshtje ne Bregun e Detit, sepse tokat aty, denbabaden i kane pasur te gjithe bregdetasit, thuajse ne menyre te barabarte, krejt ndryshe nga Shqiperia e mesme apo zona te tjera, ku kishte çifligare dhe njerez pa toke apo pak toke. Parcelat qe kane patur bregdetasit, tashme me ligjin e ri, quhen Trualle, pra prone qe i kthehet pronarit te para 1990.  çdo njeri, ka te drejte ta kerkoje me ligj, truallin (pra shtepine, oborrin e gjyshit, babes). Ndersa token tjeter qe quhet bujqesore, fuksionon ligji 7501. 

Ne Bregun e Detit, ka nje lemsh, edhe nga te ardhurit nga rrethet e tjera, pas 1991, te cilet kane zene copa tokash, kapanonesh, zyrash, dhe vjedhin prodhimet e venalinjve. Thuhet se  nje pjese e mire e ketyre te ardhurve, kane marre tokat e tyre ne rrethet e origjines. Ketu keta mund ta blejne token qe kane zene, me asetet e tokes se tyre ne rrethet e origjines, toke qe he per he mund edhe t'ua administratoje shteti, apo nje angjensi. Vlera e shkembimit te tokes, aseteve te saj, mund te behet 2 me 1 ose 1,5 me 1, ne favor te tokes se bregut. Pra nese ke zene 100 m2 ne Bregdet, shteti te merr/administron 200 ose 150 m2 toke nga ato te origjines (rrethit ku ke marre, dhe qe je larguar), ose mund ta paguash me çmimin qe cakton qeveria. 

Dhe ne qytete ka nje lloj fenomeni te themi te paarsyeshem,sipas meje.Ne Tirane dhe ne gjithe Shqiprin ne 95 % te rasteve, ne lokalet qe ofrojne te gjitha llojet e sherbimeve, nuk punojne pronaret e tyre.Dikush pati fat dhe pat plaken shitse deri ne qeverine e Ylli Bufit dhe "trashegoj" dyqanin.Dikush tjeter pat shpine ne kat pare e dikush e bleu me vone.Deri ktu s'ka asgje te keqe.Por sic thashe ne 95% te rasteve ata s'e zhfrytzojne vete pronen e tyre.Jane kthyer ne parazite qe i man ne shpine gjithe shoqeria.Ndersa qiramarrsit i bie bretku ne pune gjithe diten,i bie te fitoj 40% per vete dhe 60 % per qiradhensin.I pari tatohet deri me nje,ndersa i dyti asnje kacidhe (megjithse ligji eshte).Une si konsumator per te gjitha sherbimet qe marr me duhet te paguaj dyfish, si per ate qe punon dhe per ate qe fle gjume ne shpi.Ndersa per te parin shteti te themi ma kthen permes tatimeve qe i merr, qiradhensi pervec se rron si parazit n'kurrizin tone dhe na vjedh duke mos pagu asnje takse.Shteti te pakten duhet te ngreje mekanizma qe i favorizuar te jete ai qe punon,duke ba kshtu te interesum vete pronaret e tyne ti punojne vete lokalet e tyere.

eh nuk flas dot me per pronat se na plasi shpirti me pronat. e shpirti per pronat na plasi me te gjitha gjeneratat e trashegimtareve. te pakten ketej nga ne me gjysh, baba, bir, nip. kush dyshon aty ketu per dhunen komuniste, ose eshte kokrra e komunistit edhe mendon se ia bene mire gjakpiresve, gjyshit tim, mesuesit te pare ne tirane, me shtepi qerpici, edhe trash[gim prej kysh di sa gjysherish, por me fatin e tmerrshem qe ishte femije i vetem ngelur gjalle pasi familjet ne lufte falen gjakun.

dua te them si me shkurt, kjo puna e vjedhjes se prones nisi me reformen agrare, edhe mbaroi me dhembet e floririt neper hetuesi. hajduteria mundet te quhet pune vetem per proletaret. por eshte pune e paligjshme. ne anen tjeter proletaret ne numer perqindjesh popullsie ne shqiperi mund te konkurojne denjesisht per hajduteri me fshataret. kjo ndodhi prej sistemit komunist qe nuk la nje akullorexhi privat, qe fuste ne burg robaqepsit. po hajduteria nuk njeh veri jug. metoda erdhi nga rusia bollshevike, nga serbia. ku dallon nje hajdut partizan apo nje partizan demokrat nga keta qe pushtuan tokat e vodhen qytetaret sic po i vjedhin perdite rrugeve sot, nga bollsheviku me pushke kur hyri ku te themi, ja ne poloni? a me serbin ne kosove? me grekun ne cameri? askund nuk ndryshon sepse jane po ata. edhe sot shqiperia ndodhet ne kete gjendje se jane hajdutet ne krye. po keta jane bijte e hajduteve te pare. bijte e atyre qe pasi prishen tokat, edhe floririn qe u vodhen gjysherve tane, prishen edhe paret e rusit, kinezit, kujtuan se do prishin edhe paret e amerikanit e italianit. ja shikojini pinjollet e tyre. vrases, hajdute, shites drogash. te mbytyr nga veset. shikojini niperit e sterniperit nga ana tjeter, po ua tresin stogjet e vjedhura me ilace. se ndeshkimi nga lart te bie aty ku te dhemb me shume, aty ku nuk ke gje ne dore, ku je i pafuqi e ku parate e vjedhura nuk te pijne uje. do thote ndonjeri qe ky eshte si ngushellim per dite te bajramit? po le ta thote. ngushellohemi me shendetin e mire, e ashtu si hengrem serbet e ruset, e greket, e malazeset, ashtu e hengrem edhe turkun, ashtu do ti kalojme edhe keta qe quhen shqiptare. se keta op hane njeri tjetrin perdite. here me pushke e here me thike. sa ne jug sa ne veri.

nuk ka shqiperia paqe as zhvillim pa u kthyer ne gjendjen e ndershmerise dhe barazise qe gezonte para pushtimit fashist, komunist, dhe arrivist.

eh o petlle, c'te bejme, kur u ndane keta na rane. keta djaj po semurin shume shqiptare, ju plasen buzen, aq te liq jane. ca djaj iken dhe ca djaj erdhen. pas tyre, e gjithe lukunia hajdute ...

o lira imagjino une nuk kam aq sa te vuaj. edhe po vuaj njelloj me te gjithe ata qe kane njelloj me mua... nje lesh me letra te ngaterruara neper gjykata qe kane pjelle perdite milionere. kam pas nje ide izolimi ne 2003 por ishte shume e dhunshme edhe niste me nderkombetaret smiley se ata e kane fajin kryesor kur njofin si pale Pale, hajdutet. por edhe nuk kane shume faj kur i bie te lexojne ne gogle goglat qe kemi bere ne si popullsi. dyshimi eshte baza, e ata na dite ne gjithe hajdute. kaq me duket se e zgjidh hallin emotiv. edhe na nxjerr perballe hallit moral, medemek ligjor.

nuk na rane, i prodhuam ne.

Kjo quhet urrejte klasore ,ndjenjë bolshevike , fashiste e parafashiste e tejkaluar.Nuk ka klasë hajdutësh ,shumë shumë grupe hajdutësh në bashkëpunim. Ka shumë rëndësi koncepti se kështu do kesh urrejtje për më pak njerëz dhe do ndjehesh më i fortë.

suxhuk me mish vendi

Amoni se o Bajrom e nuk duhet prish zemra e goja.

Ju lutem boni sevap e mos na veni mo artikuj me tituj te tille, se trefazori ne krahasim po na duket si bateri 1,5 volt.

Po o viti 2011 e o gjynof qe ne te jemi akoma duke bo kshu pytjesh qe as Kina e Kuba nuk kone mo guximin me i bo. Pse mre me ment e sollit, hunderrit ene flokshit do i trajtojme pronat ne prape?

Ore nje pyetje me karakter praktik kam une dhe e mbylla.

Merr rastin e nje toke e cila i perkiste familje Fisteku (qe e mori nga sulltani, i cili ja mori me lufte atij tjetrit e kshu me radhe). Kjo toke u shpernda pas '90 mes 30 familjesh secila me 4 fryme per shpi. Keto kane punuar ne kooperative dhe e moren me 7501.

Pasi ja dhate pronen trashegimtareve te familjes Fisteku, keto 120 fryme ku i coni ju? Si e zgjidhni kete?

Pergjigje praktike: Familja Fisteku, ashtu si te paret e tyre, s'ka gjasa qe do kene mundesi t'a punojne vete gjithe ate toke qe mbaka 30 familje. Keto 30 familje ka shume mundesi te kene qene po aty edhe para 1945, duke punuar per familjen Fisteku. Keshtu qe familja Fisteku do i marri ne pune te punojne token dhe do i paguaje per punen qe bejne.

domethene ato 30 familje qe mezi jane mbajtur gjalle me ate cope toke, tani, do duhet te "share-in"

parashikoj zhvillim smiley

pse, prapambetje te duket feudalizmi ty? smiley

sorry gjembo. hera e fundit. nuk flas me.

naten bashke. smiley

Ti fol sa te duash se s'te kam vene gje limit une - madje une s'do flas me e le te perfitojne te tjeret qe kane kohe e s'kane pune per te bere (si gjithmone).

Per mendimin tim modest, nje nga arsyet pse po "grindemi" ketu eshte se ka ende njerez me vizionet (perrallat) e krijuara gjate '45-'90, apo ne fantazite e ca "filozofeve" ku pronaret paraqiteshin si kanibale qe hanin femije te pjekur ne hell dhe e shoqeronin me gjak virgjereshash. Harrojne qe ne Shqiperi (para 1945-es) s'kane qene vec latifondistet e medhenj ala Vrione por ka patur plot te tjere qe me pune kane arritur te blejne prona qe s'i marrin dot. Megjithese u dha nje shembull a dy me siper (a2), prape po tek feudalizmi na shkon dhembi. E thashe dhe me siper, jemi qe jemi, hajde t'i shkojme deri ne fund, atehere kur njeriu i ri erdhi nga Afrika dhe pushtoi Evropen e banuar nga Neandertalet.

 ça bëjnë përrallat e gjyshit ça bëjnë... "sa mirë atëherë kur ishim feudalë... !!!".

 p.s kjo temë po më argëton jashtë mase.

 

Ne tokat e familjes fisteku u bene investime psh kanale ujitese e kulluese etj.Keto u bene me parate e gjithe shqiptareve punuan edhe ata qe psh nxirrnin krom ne spac.A duhet familja te paguaje per keto investime?nga ana tjeter per 50 vjet u mor prodhim nga kjo toke.A i detyrohet shteti familjes prodhimin e humbur me gjithe interes?Kemi fshataret qe punuan token.Keta mund te pretendojne homestead principle.Dmth nese pronari eshte i larguar ata qe e mirembajne dhe e punojne nje prone pas njefare kohe kane te drejte te pretendojne pronesine e prones.

une vazhdoj te jem ne dileme, te ve a te mos ve pasuri, meqe i kam te paqarta idete per trashegimine.

ne jetë tha Aldo (Giovanni e Giacomo) nuk ka rëndësi nëse je luan apo gazelë, e rëndësishme është që po vdiqe të ma thuash përpara (me atë rast, të më lësh në testament atë fundin e gjatë ngjyrë nespulle)

me vjen inat qe s'kam kujtese te mire te ta kthej me ndonje batute prej ketyre. me vjen akoma me shume inat qe s'po kujtoj fundin e gjate ngjyre nespulle (nje pasuri qe duhet vene pa pike dyshimi). me deshiren per shtypje klasore te ketij shokut me poshte nuk me vjen inat, se kush do ta shtyje perpara historine pastaj.

Jo jo mos ve pasuri ti se nuk do presim aq gjate ne derisa te ktheheni ju!

Ti xherru, mos u lodh se nuk ta jep fundin ty ajo, nga inati (ku di une se car inoti mi!)

Nje vajze e vogel 3 vjeç ne plazh me tha: Kam toka ne Radhime smiley, kushedi si e interpreton nje kalama po te degjoje kete muhabet gjithe diten ne shtepi.

 

REFORMA AGRARE DEMOKRATIKE NGA NJE MONARKazoguShkruan: Prof. Dok. Teodor  KARECO -vazhdim-Para se te shqyrtojme ku qendron thelbi i reformes agrare demokratike qe po zbatonte nje monark, natyrshem me lind pyetja pas kaq vjetesh pervoje ne monarki, komunizem e postkomunizem: si eshte e mundur qe nder tre reformat, perfshire ate komuniste te diktatorit kriminel Hoxha dhe ate postkomuniste te ideuar nga diktatori i fundit njelloj kriminel si i pari, por me dinak Aliaj, ajo e Mbretit Zogu I te jete me demokratikia, me atdhedashesja dhe me ndikim me progresiv per ecjen e ekonomise?     Ndoshta shtrimi keshtu i problemit mund te shkaktoje habi, ngurim, pse jo edhe kundershtime. Natyrisht ky gjykim nuk mund te pranohet nga komunistet dhe postkomunistet, ne pushtet apo jo, as nga pseudohistoriane qe mashtrojne dhe genjejne edhe sot ne mes te dites.      Faktet jane fakte dhe dielli nuk mund te “mbulohet me shoshe”. Per kete jemi pergatitur te sjellim argumentat perkatese. Ne menyre paraprake mund te theni se ndersa reforma agrare demokratike e nje monarku ishte thirur qe ne zbatim te repte te kushtetutes, te mbrojtjes me fanatizem te te drejtes themelore te njeriut per pronen, ta conte vendin perpara, duke kapercyer me guxim prapambetjen shekullore te trasheguar, dy reformat komuniste dhe postkomuniste, bene te kunderten. E para e coje ekonomine ne katastrofe sa u detyruan shtetet fqinj ta mbanin popullin shqiptar per nje kohe me buke. Reforma postkomuniste shkateroje teresisht dhe globalisht bujqesine, vuri gure ne roten e zhvillimit te ekonomise, ndikon cdo dite e me keq ne frenimin e investimeve te huaja, ne perparimin e turzmit etj.     Sot e kesaj dite me intrigon gjykimi: si eshte e mundur qe nje mbret te beje nje reforme kaq demokratike dhe ne interes te ekonomise se vendit, kur diktatoret dhe pasuesit e tyre te dale boje ne shoqerine postkomuniste, qe per sy e faqe kishin ne qender te vemendjes popullin, bene reforma cnjerezore, ne kuptimin e plote te fjales dhe ne dem te mbarevajtjes se ekonomise? Ja qe eshte e mundur. Analiza e hollesishme e tre reformave te bind se megjithe kushtet ekonomiko-shoqerore, pse jo dhe politike, teper te renduara ne periudhen qe shqyrtojme, e nxiten monarkun te miratoje reformen agrare jo vetem me demokratike por edhe me te mire te zbatuar ne vend, reforme qe, celi rruge perparimit te vendit, gjithmone brenda caqeve qe lejonte situata konkrete.     Ne nje konference eshte e veshtire te evidentohen te gjitha ato faktore qe argumentojne gjykimin e mesiperm. Do te perpiqem ne menyre te permbledhur te jap esencen e dy reformave komuniste dhe postkomuniste, qe ndonese ndryshojne ne thelb per nga menyra e zbatimit, paten nje objektiv – shkaterrimin apo frenimin e zhvillimit ekonomik nepermjet shpronesimeve me dhune apo akteve te dhuneshme ndaj pronareve te origjines.  Reforma agrare komuniste e viteve 1945-1946apo shtetezimi me dhune i tokes.          Eshte e kuptueshme se perse ne ditet e sotme ende nuk denohen hapur e ligjerisht krimet e komunizmit ashtu sikunder u veprua ne vendet e tjera ish komuniste. Krimet komuniste, vecanerisht ato lidhur me reformen agrare dhe me pronesine mbi token kane rrenje shume te thella, ato datojne gjate luftes civile dhe vijojne me nje force edhe me te madhe ne shoqerine postkomuniste. Si te thuash komunizmi edhe sot ka lene jashte varit “nje litar”, qe eshte ay i prones, prekja e tij trondit lirite demokratike, te drejtat e njeriut, frenon zhvillimin e ekonomise.     Cilat jane sipas gjykimit tim disa nga problemet thelbesore jodemokratike te reformes agrare komuniste:     Se pari, reforma agrare u konceptua qe ne kohen e luftes civile si element i rendesishem per te bere me vehte fshataret e varfer dhe me pak toke  kunder atyre qe quheshin cifligare apo fshatare te pasur ne luften e pergjakeshme vellavrasese. Me parullen “token atij qe e punon” u nxiten instiktet e luftes klasore. Nuk mjaftoi kjo. Qe ne kohen e luftes civile u hodh parulla reaksionare per bujqit “mos njihni pronaret”, “mos paguani qerate e tokes” e te tjera.     Se dyti, te nxitur nga lufta klasore vellavrasese, ende pa marre pushtetin, si bandite me forcen e pushkes komunistet filluan te konfiskonin tokat e kundershtareve te tyre politike. Keshtu duke zbatuar ligjin e xhungles u konfiskuan 10522 hektare toke te Abas Kupit e shokeve te tij si dhe 13563 rrenje ullinj. U duk qarte se problemi agrar qysh ne fillimet e saj morri nje karakter klasor dhe jo demokratik.     Se treti, ligji mbi reformen agrare ishte i jashteligjshem, u dekretua nga Kryesia e KANCl. Dihet se ky keshill doli nga Kongresi i Permetit qe, nuk perfaqesonte te gjithe popullin, zgjedhja e delegateve u be nga partia komuniste. Qe ne ate kohe qeveria britanike e quajti te paligjshem ate kongres. Dekreti doli ne nje kohe qe ende nuk ishte miratuar kushtetuta, nuk ishte percaktuar rendi politik dhe ekonomik ne Shqiperi. Ne thelb ky dekret permbante ne menyre te koncentruar luften klasore pa parim e me dhune qe po bente diktatura e proletariatit ne instalim e siper ndaj shenjterise se prones dhe kapitalizmit ne teresi.     Se katerti, reforma agrare komuniste ndersa me fjale reklamonte se ishte kunder prones se madhe feudale dhe se luftonte marredheniet feudale ne prodhim, marredhenie qe nuk ekzistonin, ne thelb bente nje sulm frontal komunist kunder bazave te kapitalizmit, per te restauruar komunizmin. Vete liliputi Hoxha diktonte ne kongresin e pare komunist qe diktatura e proletariatit te beje “ndryshimet ne ekonomi, te ngreje sistemin ekonomik ne pajtim me interesat e fituesve te revolucionit”. Vete ai pranon hapur se komunistet ishin “fitues te revolucionit” qe e perkthyer me gjuhen e tyre ishin fitues ne luften civile vellavrasese. Vete lideri sadist i komunisteve e pranon, kur sot ideologet qe e pasojne duan te na mbushin mendjen se ishte lufte clirimtare. Kesaj i thone “i zoti e shet, tellalli nuk e jep”. Vetem lufta civile solli ato gjema te papara. Ky eshte nje argument me shume per rishikimin e historise.      Se pesti, reforma agrare ne Shqiperi ne radhe te pare kishte karakter socialist dhe antikapitalist. Nuk eshte e rastit qe propaganda komuniste e quajti “revolucion i pare ne marredheniet agrare”. Reforma preku jo vetem ata qe komunistet i quanin cifligare, qe ne fakt nuk kishte me. Kishte vetem nje numer te kufizuar te pronareve te medhenj. Vendi nuk kishte nevoje per reforme agrare. Ajo e zbatuar nga komunistet shenonte hapat e pare drejt shtetezimit. Keshtu u shpronesuan 4720 pronare qe kishin mesatarisht secili 22,4 hektare toke ne pronesi, shifer optimale per mbarevajtjen e bujqesise. U shpronesuan njeheresh edhe 14635 ekonomi qe mezi zoteronin 4,6 hektare toke secila? A mund te quhet reforme? Natyrisht qe jo.     Se gjashti, reforma agrare komuniste praktikisht shtetezoi token per te gjithe kategorite e pronareve, jo vetem atyre te medhenj e te quajturit borgjezi e fshatit por edhe fshatareve me pak toke apo te varfer, perfshire edhe ata qe formalisht moren toke nga kjo maskarade qe quhej reforme agrare. Dihet se komunistet te vrasin naten e te qajne diten. Ne rastin e reformes agrare u ndoq rruga e kundert: toka u dha diten dhe, u morr naten. Vete ish diktatori zullummadh Hoxha, pasi mashtroi e genjeu per dekada ne vitin 1975 pa skrupull deklaroi seNe Shqiperi, dhenia e tokave fshatareve nga Reforma Agrare u be pa shpallur shprehimisht shtetezimin e tokes. Ky akt ne te vertete vetem formalisht nuk u krye…Reforma Agrare coi praktikisht ne shtetezimin socialist te tokes”. Cinizem me te madh nuk kam pare e degjuar.     Zgjatja eshte e tepert. Komunizmi me dhune, gjak e hekur, me mashtrime, manovrime, qe ne hapat e para kreu aktin me antilogjor e antihuman qe mund te beje nje grupim ne pushtet ndaj popullit te vet. Pra nuk kemi te bejme me reforme por me nje shtetezim te dhunshem e pashperblim te tokes per te gjithe kategorine e pronareve pa perjashtim.

ehhh mo peshq a i ndate tokat mo? smiley

Une them ca i takon atij qe e punon, por ca i takon edhe atij qe nuk e punon por e ka pasur!!!

dikush thote ... e kaluara eshte e pambarimte psh. ne fakt toka u takon fiseve barbare, me pas ilireve, arberesheve, sulltaneve, feudaleve e bejlereve zogolliane deri ne Reformen Agrare te 46-s! Tani pyetja eshte se ku duhet te fillohet per rikthimin e pronave?  Pergjigja e kesaj pyetje eshte shume e thjeshte ... pikerisht ne momentin kur u be sekuestrimi i prones/tokes dhe iu dha atij "qe e punon!"! smiley

Pra pikerisht ne momentin kur prona private u be ilegale dhe vendin e saj e zuri prona shoqerore!  Me pak fjale qeveriu duhet te njohe tapite e 1946 - dhe rishperndarja e tokes duhet te behet ne baze te ketyre tapive (46-s) nqse qeveriu ka ndermend te stabilizoje Arnautistanin nje dite ... perndryshe vellai ka per tja futur me kazme ne koke vellait kushedi edhe sa kohe!

Disa thone por kjo prona qe kishte xha Sulua ne 46-n si do te ndahet midis 56 niperve dhe mbesave qe ka xha Sulua sot. Ketu nderhyn shteti dhe percakton rregullat e lojes se trashegimise!!

Nuk ka justifikim qe t'i merret toka tjetrit e ti jepet me demek atij qe e punon! Nqse une e kam token time e bej cfare te dua, mund ta bej kullote apo kopesht dhe ulem nen hije, nuk me detyron qeveria ta mbjell miser apo fasule!! Qeveria po te jete e zgjuar rregullon mardheniet midis atryre qe kishin dhe atyre qe padrejtesht iu mor toka ne 46-en dhe po ashtu padrejtesisht u rishpernda prape nga nje vendim tjeter komunist ne 1991.

Shteti kontrollon efektet sociale te rikthimit te prones tek ai QE I PERKET! Pronesia nenkupton PERKATESI nuk nenkupton kush i jep kazmes (dmth kush e punon)! smiley

 epo nuk e quajnë periudhën e tanishme "tranzicion" kotnasikoti... pikërisht se të gjithë kanë nga pak të drejtë. 

kështu siç është dinamika e situatës, të implementohet përsëri ligji i 46' është krejt e pamundur. Shikoji më lart, hunter dhe Soli bien dakort me njëri tjetrin. Të dy skajet e politikës. Një berishist dhe një i majtë. 

I pari sepse në thelb mbron "xanien", i dyti për arsye filozofike (të drejta në thelb), për rishpërndarjen e pasurisë. 

Po ish pronarët kush i mbron? Hiç, asnjë! Kanë ngel jetim. 

Nqse une e kam token time e bej cfare te dua, mund ta bej kullote apo kopesht dhe ulem nen hije, nuk me detyron qeveria ta mbjell miser apo fasule!!

Këtu je krejt gabim ama. Nëse toka e supozuar jotja është regjistruar si tokë bujqësore, ke detyrim ta përdorësh për këtë qëllim. Ndryshe shteti të takson për të. Siç të subvencionon kur e mbjell. 

***

Në planin personal... e kam shumë, shumë të vështirë të bie dakort me ish-pronarët e mëdhenj (mër jahu), të tokave. Janë nga qëniet më cinike, me këndvështrimin më të ngushtë të mundshëm politik, me prdh të mdhoja etj. Çka po u ndodh është një shuplakë ndaj cinizmit të tyre. S'e kam fjalën vetëm për në Shqipëri. Katnari grek me toka (vlahos), është ku të thërret qameti si qënie politike

Këtu je krejt gabim ama. Nëse toka e supozuar jotja është regjistruar si tokë bujqësore, ke detyrim ta përdorësh për këtë qëllim. Ndryshe shteti të takson për të. Siç të subvencionon kur e mbjell.

Orange - mund te jem gabim kur them qe "e bej token cfare to dua" ne disa raste psh neqse dua te bej ndertime ku nuk lejohen ndertimet ose vendos t'a mbjell token me marie! smiley   Keto nuk me lejohen ... ama per te tjerat i luaj fene e bej cfare te TE DUA!!  Plazh e bej!! Ngreh cadren ne mes te fushes dhe skuq kurrizin!!! smiley

Nqse se shteti ka takse per token atehere detyra ime eshte vetem te paguaj taksen! Mbjell apo nuk mbjell eshte puna ime! Subvencione nga shteti nuk dua!! smiley

Po ish pronarët kush i mbron? Hiç, asnjë! Kanë ngel jetim.

kjo eshte ceshtja - tha ai! smiley  Fuqia e sistemit kapitalist varet drejtpersedrejti nga sa dhe si mbrohet prona private! Goditja e prones private sjell goditjen e sistemit dhe si rrjedhim krijon nje shtet kapitalist me breke neper kembe - tip sistemi i tanishem shqiptar! E thashe edhe me lart nqse qeveriu do te stabilizoje Arnautistanin MUST RECOGNISE pronat e vjetra kur njerezit kane dokumenta ...perndryshe tranzicioni ka per te shkuar vite e vite, me breza te tere (aka. rrypa!!).

Toka asnjehere nuk i takon atij qe e punon. Toka si cdo prone tjeter ne kapitalizem eshte nje mall qe blihet dhe shitet. Toka i takon atij qe ka investuar duke e blere ate dhe i eshte shtetezuar pa shperblim ne 46-n me demek ti jepet "atij qe e punon"! Ne fakt ata qe e punonin token ne 46-n e deri ne 90-en kishin vetem kazmen e krahet dhe hanin buke misri se token e kishte shteti!! smiley  Ndersa ata qe nuk e punonin dmth qyteti hante buke gruri! smiley

Pa dyshim nuk ka zgjidhje ideale! Zgjidhja me e mire eshte ajo qe krijon me pak probleme afatgjata per vendin.  Lidhja e njeriut me pronen eshte shume me e fuqishme se sa lidhja me njerezit psh. vellai vret vellane per ne cope toke, nje vjaze e re 20 vjecare martohet me nje 70 vjecar se plaku eshte i pasur ... e me radhe!!  ... prandaj eshte me lehte t'i marresh token atij qe nuk e ka pasur dhe tja japesh atij qe e ka pasur se sa tja marrish token atij qe e ka pasur dhe tia japesh atij qe nuk e ka pasur kurre (sic po behet pas 1991)!!! smiley

 Koran, ka një keqkuptim shumë të madh midis shqiptarëve kur thonë dhe pretendojnë se "tokën e bëjnë çtë duan". Për këtë arsye ndërhyra. Shumë e mendojnë pronën e patundshme si republikë autonome të tyren, brenda shtetit shqiptar. Nuk është kështu. Toka ka detyrime që më së paku i përgjigjen zhvillimit të shtetit të tërë si strukturë. Nuk është mish i huaj që funksionon sipas dëshirës së pronarit. Është pjesë e gjithë strukturës shtetërore. Tani muhabete të tilla për rrumpallhanen shqiptare, janë çështje luksi, disa gjëra duhen mbajtur parasysh:

- nga prona mund të shpronësohesh, nëse shteti ka vendosur se kjo i duhet për një projekt të madh të interesit publik. Si rrugë psh, hidrocentrale, etj. 

- një pronë e caktuar, normalisht duhet të ketë një titull, ku të përshkruhet se për çfarë qëllimi shërben. Mund të jetë tokë bujqësore, kullotë, truall ndërtimi etj. Qëllimi i tokës, varet nga harta e përdorimit që harton shteti. Zakonisht, nuk lejohet ndryshimi i përdorimit nëse nuk përkon me hartën urbanistike. Edhe normalisht, një tokë bujqësore, duhet punuar. Ndryshe shteti të takson aq fort, sa nuk ia vlen ta mbash e të paguash për të. 

Toka asnjehere nuk i takon atij qe e punon.

Ka një ligj, dhe një term juridik për këtë, Koran, që quhet "adverse possession" 

http://en.wikipedia.org/wiki/Adverse_possession

Aty ku dua të dal unë, kur them se "këta nuk i mbështet njeri", qëndron në situatën e ish pronarëve si "pakicë". Një gjendje e tillë, që nuk lejon brenda shtetit shqiptar të tanishëm, që një grup i vogël njerëzish të përfitojë në dëm të shumicës. 

Ajo reforma agrare kishte një llogjikë që u bë. U bë me synim rishpërndarjen e pasurisë së përbashkët. Atë ka dashur ta bëjë edhe Noli në 24-ën. Për vetë kushtet e kohës nuk ia arriti. Edhe komunizmi përfitoi prej kësaj, sepse toka ishte mbledhur në duar të pak njerëzve dhe ishte e lehtë që këta të shpronësoheshin me një revoltë. 

Kështu siç është nis puna.... dhe unë parashikoj të ketë shumë konflikte për çështje pronash. Derisa situata të stabilizohet. Dmth shumica e njerëzve të bien dakort me status quo-në. Këtë besoj se ka për ta arritur... nipi i Metës kështu siç po vete. Ai do vijë një ditë të të predikojë drejtësi.

 

ka një keqkuptim shumë të madh midis shqiptarëve kur thonë dhe pretendojnë se "tokën e bëjnë çtë duan"

Keqkuptim i madh është mënyra se si e kuptojmë pronën. Mes shqiptarëve, ka ca që e kuptojnë se pronën e dikujt mund ta tjetërsosh. Ka ca të tjerë, që nuk mendojnë kështu. Rrethanat kanë dashur që shqiptarët e parë t'ja kenë dalë ta bëjnë vendin lëmsh në këto gjashtëdhjetë apo shtatëdhjetë vjetët e fundit. Kemi një kushtetutë dhe duhet ta zbatojmë. Tek prona kushtetuta është e qartë.

 Po ne qe se punojme (token d.m.th) dhe e duam sa per te ndertuar nje cope kasolle per quindicinen e vakances, na takon gje mo?

OSBE do t'i mbledhë këto dokumenta në një process transparent dhe gjithëpërfshirës, do t' i menaxhojë ato përmes një përqasjeje teknike, në mënyrë që vendimmarrësit në Shqipëri të shohin se cila është situata aktuale në terren. Në fund të fundit është përgjegjësia e institucioneve shtetërore të marrin vendimet përfundimtare”, thotë John Keefe.

Po mer t'keqen.

Pervec reformes agrare te komunisteve, qe ishte reforme e llojit me te keq dhe shkaterruese, me siper e kane permendur qe reforme agrare ka bere edhe Zogu. Reforme e tille mund te behet me kushtin qe te paguhen pronaret me cmimin e tregut ose kur eshte prone shteterore mund te ja u jape edhe pa pagese atyre qe e punojne. Ne parim per mua s'ka asnje gje te keqe ne kete. Nuk mund te lihej e gjithe toka e punueshme ose edhe trojet per ndertim ne duart e nje duzine familjesh.

 Ju, dr. richtofen, nuk  e keni  idene e reformes agrare  te pasçlirimit,ndersa thoni  se ishte  shkatrruese.Shkaterruese, per ke ? Per token? Apo per pronaret? Ne se per pronaret,  behet  fjale per sistemin ne pergjithesi.  Se sa i perket punes me  token, ajo qe bene komunistet,   eshte e paarriteshme me.Me token dhe sidomos edhe per ruajtjen e dokumentacioneve te pronesise.Tokat i shtetezoi por dokumentacionin e ruajti ne kater qendra te  veçanta "si   pasuri kombetare".Sot  ai   dokumentacion rezulton i zhdukur...prej mjeteve moderne.Dhe nuk  mund te behet me asgje ne kete drejtim.Te vdekurat  nuk ringjallen.

 Reforma agrare  e pasçlirimit, shtezoi pashperblim tokat e bejlereve, qe ne fakt  ishin vetem 13 familje dhe  zoteronin 64  %te siperfaqes punushme...Ne nje popullsi prej diku tek 900.000 banore.Nga keta 70 % jetonin ne fshatra. U  mori token( qe reforma, me ligj e kosideroi si te tepert) dhe  168 familjeve te mesme  te cilat zoteronin diku tek 19 % te  siperfaqes punushme. Dhe u  bene me toke fshataret e pa toke dhe  te  varfer, qe e kishin enderr te tyre, nje cope toke...Kjo  te  duket me e keqja?...

 Ne se don se ça pune beri me pas me token, te flas une sa te lodhesh per te mesuar dhe t`ja u thuash  dhe te tjereve, qe nuk duan te mesojne historine e vertete te tokes se tyre.Se TOKA E KETIJ VENDI  U TARNSFORMUA  NE OBJEKT TE GJALLE ME  "VESHJET" KREJT  MODERNE NGA AI  SISTEMI I KEQ. E kjo mbetet  nje histori e gjalle e puneve mbi token.Prandaj toka ka historine e saj.Besoj kete e di.

  Tokat  tona more miq kane aftesite me te  larta prodhuese.. ne se  dikush u qaset t`i trajtoje si te gjalla. Te tilla i beri ai sistem.Por ato "qajne" me oi- oi sot, per ZOT.

  Nuk  ka veper  me kriminale ne rang kombetar, se sa trajtimi i tokes dhe  i prones, ne keto  20 vite.  

Dhe u  bene me toke fshataret e pa toke dhe  te  varfer, qe e kishin enderr te tyre, nje cope toke...Kjo  te  duket me e keqja?...

S'ka pas njeri pa toke ne Shqipni.Te gjithe kishin, kush me shume kush me pak

Edhe  endrat   nuk realizohen duke i marre tjetrin pronen  se ajo ender kthehet ne makth,

para  se te kete realizim endrash te kete drejtesi.

 

Toka ne shqiperi  i takon me te fortit.ish pronaret do te vazhdojne ti bien legenit deri sa te lodhen te vdesin apo te dyja bashke.Gjithe ky proces hiq e mos keput nga qeveria e cila  ne nje ane legalizon ndertimet pa leje nga ana tjeter premton kthimin e pronave eshte proces blerje kohe.Ata qe kane zene token me force  kane per ta gezuar.

Bush i nerum !

Te drejtohem se ne komentet tuaja vura re se ruan nuancen e  trajtimit te Tokes  Si kategori ekonomike . Dhe si cdo kategori ekonomike ne brendesi te saj ka

Dinamiken ne pershtatje me kushtet e krijuara ne te gjitta fushat. Nuk eshte statike e dhen njehere e pergjithmone (se mos te duket marksiste si ketij vuvuzelit  me siper me citate ) Edhe permbytja e vjetshme ne Shkoder kete tregoi .Per pak desh u kthym ne "Venec " smiley

Pikerisht mospatja parasysh e kesaj cilesie Themelore te Tokes ( qe padrejtesisht e quajte pergjithesim ) e gjithe rrokopuja mbi kete problem do biere ne cilesimin e saj nga Kategori Ekonomike ne si Kategori Morale , ku gjejne vend gjifare qaramanesh po me te spikaturit dhijaret e Babasqapit me "se diktatura zotrie "

Po te vesh re me kujdes e gjithe truba e kategorise morale jane keshilltaret me te paditur dhe ngatrestaret me te medhej , duke perfunduar ne krahasime si Reforma e Zogut , Reforma e Enverit e dengela te kesaj natyre me gjyshe e daj te persekutuar etj etj .

Se pari dhe para segjithash per aq sa KTHIMI eshte i pandikuar nga asnje rrethane pervecse nga dokumenti Pronesise ( Tapia ) duhet te bihet ne nje KONSENSUS te gjere se

Cilat Tapi jane Historike dhe kane Vlere !

Dhuratatat ( Fermanet &nbspsmiley e Xhon Turqeve ( Shqiperia njihet pas 1912 si Hipoteke SHQIPTARE )... e me vone toka te Mbreterive e etj...  Apo

Dukagjins  o zbrit nga  Mali / merre Token qe ta fali / sot e bardha ty Parti ... smiley Te pakten pronare edhe me kenge jo me llafe !

Cilat Tituj Pronesie ( Tapi ) jane  Historike dhe kane Vlere !

Trashegimia ?? e Kujt ? Shqiptaret muk rane nga QIELLI ! Brenda nje shteti qe fiormuan , u organizuan dhe nga njesi PRIVATE prodhimi e zhvilluan . Flas per SHQIPTARET qe banonin  prane tokave qe punoin e jepnin prodhim. Pra cilen trasheguan keta BEJLERE e Agallare ( cilesime zyrtare , tituj fisnikerie - jo Politike ) Ato qe kadastroi ZOGU apo ato qe Kadastroi Mbreti Vikltotor Emanuel ?

Tek Trashegimia hyjne dhe pronesia e Kadastruar e Kooperativave si e vetmja Pronare qe mund te RIKTHENTE me menyren me PERFEKTE pronen me shperberjen e saj ne Prone GRUPI !

Mbeten e vetme kategoria e FITUAR ( e blere , e hapur me forcat e veta etj etj ) Mos na beni te Zgerdhihemi jo te Qeshim .Dhe shembulli me i mire jane Lopet qe Muallisin se diktatura zotrie , prishi ekologjine dhe thau kenetat " Ka aq pak mga ana sasiore sa nuk ja vlen te diskutohet as ne shkalle Rrethi  jo me ne shkalle Republike.

Pra si perfundim ajo qe konstatove si "pergjithesim " eshte piknisja e analizes .

Pa gjetur e saktesuar kete konsensus nuk do te kete KURRE nje Drejtesi Historike . Dhe kjo Zgjidhej dhe  dheZgjidhet   Ligjerisht ,  duke filluar nga KOMISIONET Fshatce ! Por kjo prish ne menyre te menjehereshme ekuilibrat Elektorale dhe Mullahet mbeten me prallat " ma ka thane gjyshi mue , qe ish sistemi i grabiti pronaret " smiley

Saliu me te tijet ashtu si dhe Nanya e me vone te tjeret ,  e dine shume mire qe ne SHQIPERI nuk ka PRONARE Tokash te LIGJSHEM si SHQIPTARE . Po ka Pronare ndertesash dhe rrethinash te tyre . Ka gjithashtu edhe  SARAJE e Krahina  te DHURUARA kur nuk qe Shqiperi !

Me pak llafe Ajo qe quhet Reforme duhet te FILLOJE pasi te vihet ne vend DREJTESIA  ne  njesine BAZE te njohjes se Pronesise  mbi TOKEN ...Fshatce .... si i Vetmi TITULL Ligjor Pronesie me baze Reale .

Dhe e vetmja mundesi e tille LIGJORE eshte Regjistri i bashkimit VULLNETAR te individeve ne Kopertiva ( Prone Grupi ) prej 1946  si kadaster Shqiptare e tokave bujqesore , me dhune apo deshire nuk ka fare rendesi ! Ategere  jane iventarizuar dhe KAZMAT e zgjedhet e Qeve smiley

Dhe kjo nuk behet ne se TOKA nuk trajtohet si Kategori Ekonomike ose lihet si deri me sot ne dore te qurrasheve qaramane , mashtrues e spekulatore , hajdute e kusare , genjeshtare e falsifikatore duke pellitur per Shtet Ligjor "asht toka ime lum zotnia . Ma ka lane Kara Mahmut Pashe Bushati "  ose dhe te krahut tjeter " ma ka lene Eqerem bej Vlora " smileyme perfaqesues te Kusarise se Babzitur te Sali e Jozeperck ham - humsave !

Dhe ne teresi Lutem po munde , te shmangen debatet e argumente me Arome  zhurmuese  te mBedHaja....  se Amerika zotrije ...Jo zotrie se Franca etj etj .... Jo po se Kamza dhe Bathorja zotrie . Pak gjate po po qe se ke deshire edhe lexohet smiley

Respekte!

 

 

 

Patjeter qe t'i kthehen pronarit. Ai mund te zgjedhe ta perdore si te doje, eshte e drejta e tij. Kete ka trashegimia, nga nje cope leter te jep toka e prona. Eshte fat, jo inat! Por druaj se ne Shqiperi eshte teper vone per pronaret qe per 20 vjet priten, presin dhe do te presin kthimin e prones se tyre te ligjshme.

Ehh moj Teute....

Atehere dalim tek ajo pike qe eshte diskutuar thelle ne shqiperi.

Nqs marrim per hero nacional Skenderbeun, atehere te gjithe qe kane tokat me tapi kane qene servila a tradhtare te atdheut, se tokat ua dha sulltani qe ishte pushtues e i ardhur nga fundi i Anadollit e shperndante tokat ne vilajetin e Shqiperise.

Problem pa zgjidhje per mua!!!!

Me paska shpetuar ky diskutim...cfare nuk te lexojne syte nga shqipot. Po me Skenderbeun c'paten, ka qene goxha djale Gjergji. smiley Edhe une e shoh thuajse te pamundur nje zgjidhje, i thone 20 vjet zvarritje dhe mungese totale deshire e vullneti per zgjidhje. Uroj t'u kthehen...edhe ty, po pate ndonje cope toke te xanun. smiley

Rrjedha llogjike eshte e turbullt. Ne kohe te Sulltan Mehmet Abdil Muharem Abdullah Gazil Osmanit tokat kane qene te "xanun" prej Sulltan.........................  i cili ia fali Eqerem bej Vlores per sherbime ngaj perandorise ne kontribut te larte per luften kundra fisit te forte te Timurit te çalë ne Azine e mesme. 

Per shembull, stergjyshi im i ka thene gjyshit tim, qe tokat ne Qafzeze te Tepelenes, ne kemi tapi nga Ghengis Khan (se stergjyshi luftoj krah per krah me te) ,  qe ishte perandor i nje perandorije  mongole qe nuk ekzistoj gjate, sepse sultan Mehmet Abdul (mos ta vazhdoj me se te dhemb koka) ................. i mposhti. smiley

Kujt i takon toka?  Do te jesh parimor apo i takon me te fortit? That's the  1 million dollar question?

Pyetja qe te thashe ne komentin e meparshem hyn ne rangun B - billion dollar question.

smiley

hajt naten!

 

Naten! smiley

Po sikur të hiqet (të shpërnjihet) fare e drejta e pronësisë mbi tokën dhe pasuritë natyrore në përgjithësi?

Toka është pasuri e fundme; as mund të krijohet me punë atje ku e do. Toka është e sovranit dhe pikë.

Ti që e kërkon ose që e pretendon si tënden, mund ta marrësh me qira, për një shifër fare simbolike, për një afat gjithnjë të caktuar.

Pronarëve të tanishëm të tokave bujqësore t'u jepet përparësi (e arsyetuar) në këto qira simbolike; por jo e drejta e trashëgimisë automatike.

Toka t'u jepet në përdorim atyre që duan dhe i kanë mjetet ta përdorin; fundja të lejohet shitblerja e së drejtës së përdorimit, jo e tokës vetë.

Në të njëjtën mënyrë, pronari i një miniere nuk ka në pronësi vendburimin, por vetëm minierën dhe mineralin që nxjerr që andej.

Edhe pronari i hidrocentralit nuk ka në pronësi lumin.

Edhe pronari i një mulliri me erë nuk ka në pronësi erën.

Sipas së njëjtës logjikë, ti ke në pronë kastravecin që të prodhon kopshti, ose shtëpinë që ke ngritur aty, por jo truallin vetë.

Trualli kombëtar të jetë i të gjithë qytetarëve. E drejta e përdorimit - kjo është çështje tjetër, e rregullueshme sipas së drejtës private.

Mesuam dhe nje gje te re ketu : qe per poetët dhe gjenijt, atdheu jo vetem qe kaloka nga tregu, por tani kaloka edhe nga prona !

E po ju dhjevsha atdheun, alors ! Jua kom fal !

Një nga gabimet më të mëdha që u bë pas   ishte ndarja e tokës kot më kot dhe jo zbatimi i reformës agrare të vitit 1945 .Duke qenë se në ato kohë numri i familjeve agrare ishte shumë më i vogël se sot ngelte një sasi mjaft e madhe toke bujqsore për kompesim dhe rishpërndarje .Ndërsa pronat në qytete a trulle ku ishin bërë ndërtime duhet ti ktheheshin pronarit dhe ky të bënte blerjen e ndërtesës me kredi  0% interes pasi kështu ishte shfrytzuar dhe prona e tij pa shpërblim.Sigurisht për të gjitha pronat shteti duhet të vendoste taksën e trashgimisë , fillimisht 10-15% të vlerës.Po politikanve grabiqtarë i pëlqente e i pëlqen rrëmuja në kto çështje se ujku mjergull do.

Problemi me token eshte se nuk eshte futur ne treg. Fshataret qe e kane marre kane ikur te gjithe ne Greqi dhe punojne token aty, ndersa te tyren ketu ne Shqiperi e lene pa punuar. Dhe e bejne kete se nuk i takson njeri per token qe kane ne zoterim. Le te futet nje takse per token bujqesore dhe do detyrohen ata qe e kane qe ose ta punojne ose ta shesin.  Toka shkon vete tek i zoti, mjafton qe ti njihet vlera. Dhe pa paguar çdonjeri nje takse, te themi nje te dhjeten e prodhimit qe normalisht jep ajo toke, nuk ka per te patur ndonjehere bujqesi ne Shqiperi. Dhe as çeshtjen e tokes nuk ke per ta zgjidhur kurre. Do vazhdohet si deri tani qe ndertojne shtepi ne toke bujqesore fshataret se e kane token qyl.

Ne keto 20 vjet do ishte zgjidhur problemi i pronesise se tokes nese do ishte vepruar me politika normale e jo shkaterruese. Dhe s'ka rendesi fare se kujt ia jep token. Toka do jete gjithmone e atij qe e punon, por nuk mund te mbrohet kurrsesi fshatari jone sepse eshte ai qe e ka lene token djerre e shkon e punon ne Greqi e Itali dhe token qe ka ketu ne Shqiperi as e punon e as e leshon.

"... Problemi me token eshte se nuk eshte futur ne treg..."

Po! Ky  eshte  thelbi  ne kete sistem.Por Salihu ka hedhur ne hava vete tregun.

"... Problemi me token eshte se nuk eshte futur ne treg..."

Po! Ky  eshte  thelbi  ne kete sistem.Por Salihu ka hedhur ne hava vete tregun.

Projekti i OSBE-se qenka i lezetcem shume: Ajo që OSBE u thotë pronarëve në zonën e bregdetit të Jonit është: nëse keni pretendime për pronësi mbi tokën sillni çdo dokument, që keni, OSBE do t'i mbledhë këto dokumenta në një process transparent dhe gjithëpërfshirës, do t' i menaxhojë ato përmes një përqasjeje teknike, në mënyrë që vendimmarrësit në Shqipëri të shohin se cila është situata aktuale në terren. Në fund të fundit është përgjegjësia e institucioneve shtetërore të marrin vendimet përfundimtare”, thotë John Keefe.
Pirdh o gjyshe me i llaf. Shyqyr qe Xhoni merr i dore leke te pakten, ishalla paguhet si freelance se me gjithe ket pune qe eshte tu bo, eshte keqtrajtim ta pagush me rroge

Shteti duhet  te jete garant i prones .Komunizmin nuk e duam. 1)Vodhi shkaterroi pronen private 2) Kete gje e imponoi me dhune

Ajo qe eshte e imja eshte e imja, ajo qe eshte e jotja eshte e jotja, ajo qe eshte e jona eshte e jona edhe shteti duhet   te garantje  kete gje perndryshe  eshte diktature

Nje toke qe i eshte marre dikujt me dhune duhet te kthehet tek i zoti dhe pike. Nuk ka fare vend per argumenta ketu. Perndryshe legitimojme zaptimin e tokes me dhune, qofte nga shteti, qofte nga ndonje sistem si ai komunisti, qofte nga individe te ndryshem. Shteti pastaj mund te nderhy me ligje te posacme per te lehtesuar tranzicionin apo per te ndihmuar punetorin e tokes apo pronarin legjitim sipas rastit. Nqs nje fshatar ka punuar token e ish-beut per 50 vjet kjo nuk dmth qe beu te vij e ti ver shkelmin fshatarit, por toka duhet te kaloje ne emer te pronarit, pastaj fshatari mund te vazhdoje ta punoje ose te kompesohet nga shteti per humbjen etj etj. Ai qe e ka token e tij por e le djerre duhet patjeter tja kaloje token me koncesion dikujt qe do ta punoje. Toka djerre nuk duhet lene.

Prona tek i zoti. as me shume e as me pak.

Ka nje problem te madh me pronen, qe eshte shqyerja e asaj nga te gjitha anet e nga te gjithe.

Ligjerisht shteti shqiptar fillon me njohjen nga fuqite e medhja e me pas ne lidhjen e kombeve. 1921 Ky eshte viti 0 per pronen. qe aty nis shteti dhe vazhdon sot e kesj dite.

Pronat u regjistruan nga Zogu ne 1934 (ne ato vite ).

Keta regjistra jane zgjidhja e shume pikepyetjeve. Me pas (LIIB e tutje) ka vetem tjetersim. Te paligjshem.

Ka shume arsye pse duhet prona tek i zoti. Nje arsye themelore eshte respektimi i tjetrit. dhe pa respektuar njeri-tjetrin, kemi kete shtet gjysem legal e gjysem ilegal.

Nese ti pi nje kafe , ajo eshte e jotja nuk ka te drejte njeri te te marre kafen nga dora.

Dhe kjo vlen per te gjithe llojet e pronave. Nuk duhet te kufizohemi vetem tek toka bujqesore apo truall , mendoni nje kompani qe tregton kafe dhe ze nje treg te madh , rreth 30% te tregut te kafes ne shqiperi.  Ajo eshte nje prone.  Dhe shteti me ane te mekanizmave te tij dhe ne kundershtim te ligjeve e ne favorizime politik lulezon nje kompani tjeter duke i zene tregun.  Ky eshte mosrespektim i prones.

Ka edhe prone intelektuale. Qe te ndalon ty te me vjedhesh librin mua. e tjere raste sa te duash.

Por themeli eshte prona.

shteti yne eshte nej shtet politik , qe nuk respekton askend pervec politikanve. askush nuk ka te drejta pervec atyre . te tjeret jane enturazhe dhe populli.

Nuk ka shtet te se drejtes. ne nje shtet te se drejtes prona shkon tek i zoti. qe te kuptohemi nuk flasim per idealizma por per gjera bazike. 

jo si sot qe tjetri ka nisur shtesen ne dem te prones: pronarit te truallit ;bashkesise ku jeton ; ( pallatin e tij dhe atyre qe e rrethojne) ne dem te shtetit ;etj .dhe asgje nuk ndodh.  ku tjetri ta kopjon biznesin qe ke ngritur per 10 vjet dhe ta hap ngjitur me ty dhe te falimenton ty financiarisht nderkohe qe ai nuk paguan asnje takse dhe nuk e kontrollon dot njeri nese ka falimentuar ai i pari smiley

vari trapin ....!

 

 

quhet shtohu e shumohu. respektimi i prones eshte respektimi i jetes. pa jete nuk ka me.

kujto qe "pronaret e medhej" merrni te dhjeten - per kete i sulmoi edhe lenini edhe stalini - po nentedhjeten kush e merr - kudhra e revolucionit.

S'kane fund pislleqet qe paskan vjellur apologjetet e regjimit per te legjetimuar kusarine e komunisteve, te ashtequajtur reforme agrare.

Ne Shqiperi s'ka pronare tokash te ligjshem si Shqiptare

"I kane marre nga turku"

"I kane marre nga Zogu"

"I kane marre nga Viktor Emanueli"

"I kane perfituar me dhune e zaptim"

Historia per ta fillon me dyqind petritat e me kongresin e permetit...

PRONA ESHTE E SHENJTE

Koke e semure  do kete nje trup te semure, kjo eshte shoqeria shqiptare.

 

kto teoricienet neokomuniste jan ete paret  per "bej ate qe them une mos bej ate qe bej une"

kujdes bixhozin

Po njeriu, a eshte i shenjte?

Njerez ka plot sa te hane krimbat. Lingotat thuaj ato jane cjane smiley

ne fakt krimbat nuk kane mbetur kurre pa gje... smiley

a mund te na sjellesh ndonje poezi neve, lingotat e mia mbaji smiley

JO NJERIU POR JETA ESHTE E SHENJTE

 Jeta eshte e shenjte? Shtjelloma pak po nuk pertove smiley

po me

jeta eshte gjithperfshirse ne kete rast, ka dhe njeriun mrena

 Nese cdo gje qe ka jetuar ka vdekur, dhe nese cdo gje qe jeton do te vdese, kur "ndodh" ajo pjesa e shenjterise? smiley

E mir pra ,gjith ky proces eshte i shenjte

Loje fjalesh do bejme tani?

Ca kupton ti me vdekjen?   ma shtjellon pak po nuk pertovesmiley

 Kush e ka vendosur pra qe qenkerka i shenjte? 

Une them qe jeta eshte dicka qe ka nisur para 1 miliarde vitesh dhe eshte nje proces i vazhdueshem... pa shenjteri ne te. 

 

Po mir pra nuk bime dakort per vlerat qe i japim jetes.

 Qe jeta ka vlere per te gjallet, as qe e ve ne dyshim une, dakord jemi. Por qe eshte e shenjte etj etj, keto jane thjesht masturbime mendore. Di anglisht? smiley Te pyes sepse dua te te jap nje video qe te kuptosh cfare kam dashur te them gjer tani.

Tu e msu jom , ma jep njiher videon

Video qe me dhe ska te bej  fare   me ca po flisnin

 Qenke mbrapa shume me anglishten pra smiley

Cfare nuk kuptove kur ai foli per "sanctity of life" ? Dha disa aspekte te kesaj pasaktesie logjike... por s'ka problem. Po ta rishohesh ndoshta e kupton.

E cfare se ka vdekur? Kush e thote qe jeta mbaron aty?

pikerisht per kete jeta eshte e shenjte. ti nuk e krijon dot. me gjithe diturine tende, edhe sikur te njihje pozicionet e te gjitha bozoneve te universit ne kete dhe cdo moment, ti jeten nuk e krijon dot. as une. as ai. askush.

jemi thjesht pjese e saj, aktore ne transformim, dhe ne rastin me te bukur: shijues te saj. smiley

po njeriu pa pronen c`fare eshte?????

Sol ...Toka e lindi , Toka e ha .Toka eshte me cmuar ! Eshte dhe mitra dhe varri robit smiley

Leri budallejte qe majen e mendimit e fundin e gjese e kane me ... ah kamunistet  smiley Me kete soj frymoresh  luan si te duash , jo vetem me pronat por edhe me jeten e tyre . Ka 20 vjet qe i rren babasqapi e i ka fut ne hasmeri me te vrare njeri tjetrin per nje vije Uji ...dhe prap pas tij duke blegerire shkojne .

Se Reformat zotrie , se Diktatura zotrie ...

Ketyre sa here qe hapin gojen duhet me i rekomandu YOU Tube me kongen "Qingji vogel pse menushem " ...dhe ta ngresh zerin ne kupe te qiellit kur vjen

be be be beeeeeeeee ....baaaaaaaaaaaaaa smiley

ne fakt kur iu turren edhe hunterit duke e quajtur komunist...

kam pershtypjen se ky popull ne te vertete po kerkon thjesht nje reforme gjuhesore. Nuk i pelqen me shprehia "e ke gabim", apo "s'jam dakord me ty" dhe deshiron t'i zevendesoje ato me "komunist". Gjithashtu, ne emer te zhvillimeve gjuhesore te sintezes ne dem te analizes, mund te propozohet qe cdo fjale me nuanca negative, te zevendesohet me termin "komunist". Psh. kur nuk te kenaq seksi me gruan, mund te thuash qe eshte seks komunist, kur meson se gruaja te tradhton, mund te thuash se ajo eshte komuniste, dhe ata po se po qe komunista jane. Kur te zhgenjen kryetari i partise, eshte komunist, edhe kur Kastriot Tusha stonon, kendon si komunist.

 

Une them t'u plotesohet ligjerisht deshira. Pervec kesaj deshire, them qe pjesa tjeter e fjalorit t'u reduktohet ne "Ho me, ca bohet" si dhe ne "Si ke qen mir".

qellove si komunist, o Mane...

ooops, vetem kjo s'shkon, se per te qellu qellonin ata sa i q*** p*** e s'emes!

po kshu neper klishe filmash, kjo eshte great, te jep dore; psh, dy heroina te realizmit kapitalist (hollivud ose independent) ne nje bisedimore mimiko gjestikulare te theksuar:

ajo1: Me kane thene se xhejmsi eshte shume i mire ne shtrat...

ajo2: Naaahhh... kot thone...

ajo1: ah, dmth... not a good lover?

ajo2: ai ben dashuri si me qen komunist!

ajo1: no way... nga jashte duket goxha...

ajo2: komunist nga ata te keqinjt fare... po te them...

(kalojne afer nje stende me frankfurter)

ajo1: sa... i keq...?

(ajo2 keput majen e nje franfurteri dhe ia tregon...)

ajo1 vazhdon: versioni kamboxhian... oh nooo....

ajo2: (sarkastike): Nje fantazem vertiet neper europe...

ajo1 perendon syte: proletare te te gjitha vendeve (sidomos hidraulike), ejani...

Ajo - Eeeeh po s'ke provuar Uilliamin ti

Tjetra - Pse dhe ai komunist? Ai duket si djale i bredhur, s'ma kish lene pershtypjen per maoist... dikur kemi shkembyer dhe sms-ra

Ajo - Jo moj jo, Uilliami me ka lene pershtypje te mira. E kish demokrat ate mikun.

Tjetra - Demokrat, haha, po sa demokrat? E dija une, duket ai, eshte djale pluralist...

Ajo - Eeeh, sa tani, demokrat po te them, me beso, mos pyet per permasa se ti e di qe ca gjera s'meritojne te banalizohen. Ne fund fare ai eshte djale me shpirt, djale postmodern. Po gjithsesi pishtar te demokracise ma kishte...

Tjetra - hihihhh, ti s'je ne terezi, me shkrin me keto muhabete... une lashe nam, vazhdoj me Semjuellin, ai ne fillim me dukej keshtu, si social-demokrat, po me tendenca third-wayiste. Mirepo qe kur filloi kjo kriza globale, sikur eshte mbledhur ca, sillet me mua si progresist... tmerr, une qe kam patur gjithe ato shanse me demokrate me emer... edhe me biznese

Ajo - ee, sot pak djem sagllam demokrate kane mbetur, edhe ata, shumica te martuar...

Tjetra - periudhe komuniste, na stresoi... si s'lindem ne kohe te gjysheve tona. Atehere burri qe burre...

sorry per banalizmen komuniste irlandeze (james, william, samuel). xhanem, kush i lexon me ata komuniste te qelbet...

better listen to simon and garfunkel se sa te plaku godot, qe nuk vjen kurre.

one of the best songs ever!!! The Boxer

nga komentet (me shum per square-in kjo):

No Justin Beiber song has ever made me cry. Nor will any of them ever do so. No recent artist has been able to experience the trials of a time or a country like the artists of the 60's - early 80's, and I doubt they ever will. I grew up on this music.

signed, with much love,

someone born in the early 90's

Problemi i tokave  duhet te trajtohet me drejtesi dhe jo duke nxjerr looj lloj pretekstesh ideologjike apo teorira e konomike gjeo politike apo ku ta di une

Pronesi  me drejtesi, jo me vjedhje  dhe grabitje , edhe ata qe pshe  i kane zene token dikujt nuk eshte se kane qene pa toke ne vendin e origjines lindje  apo ku ta di une ,ska asnje shqiptar pa toke dhe as nuk ka pasur,po kto jane thjesht  pretekse   per  vjedhja grabitje

Normal
0
unctuationKerning />

aveIfXMLInvalid>falseaveIfXMLInvalid>
false
false

napToGridInCell />

ontGrowAutofit />

MicrosoftInternetExplorer4

st1\smiley{behavior:url(#ieooui) }

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Table Normal";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

OSBE - Pronat në Jug, kompromis mes 7501-it dhe pronarëve

 

30 Gusht 2011

 

Juristi i kontraktuar nga OSBE, John Keefe, menaxher i BE-së për projektin e regjistrimit të tokave në bregdetin e Jonit në Shqipëri, sugjeron autoritetet shqiptare të gjejnë një kompromis mes zbatimit të ligjit 7501 dhe kthimit të pronës te pronari i vërtetë. Në një intervistë dhënë Radio Deutche Welle-s shqiptare ai është shprehur se “Ky ligj bie ndesh me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë. Ligji 7501 nuk ka më fuqi të veprojë. Ai nuk mund as të retushohet, sepse bie ndesh me Kushtetutën.” Sipas tij, situata në terren sugjeron kompromisin: “Nuk ka një konsensus për ligjin 7501. Ka një spektër qëndrimesh ndaj këtij ligji. Ka nga ata, që e kundërshtojnë në parim ligjin 7501 dhe kërkojnë kthimin e të gjithë tokës bujqësore, që është prona e tyre. Të tjerë e konsiderojnë ligjin si një zgjidhje të arsyeshme, nisur nga kushtet e Shqipërisë në vitin 1991. Këta e mbështesin ligjin, por kundërshtojnë abuzimet, që janë bërë në zbatimin e tij. Nëse do ta krahasoja zgjidhjen e situatës së pronësisë në këtë zonë me një lojë, ku njëra palë fiton gjithçka dha pala tjetër humb gjithçka, do të thoja që kjo nuk çon në zgjidhje të qëndrueshme, pasi duhet të ketë konsensus dhe kompromis. OSBE jep sugjerime, autoritetet shtetërore shqiptare marrin vendime”- thotë menaxheri Keefe. Procesi teknik i mbledhjes dhe menaxhimit të dokumenteve ligjore të pronarëve të ligjshëm në zonën e bregdetit të Jonit përfundon në dhjetor të këtij viti. Në përfundim të tij, OSBE do të japë rekomandimet e saj për zgjidhjen e çështjes së pronësisë në këtë zonë, të njohur si Riviera e Shqipërisë. “Marrja e vendimeve është në dorë të institucioneve shtetërore shqiptare. Ajo që OSBE u thotë pronarëve në zonën e bregdetit të Jonit është: nëse keni pretendime për pronësi mbi tokën, sillni çdo dokument, që keni, OSBE do t'i mbledhë këto dokumente në një proces transparent dhe gjithëpërfshirës, do t'i menaxhojë ato përmes një përqasjeje teknike, në mënyrë që vendimmarrësit në Shqipëri të shohin se cila është situata aktuale në terren. Në fund të fundit, është përgjegjësia e institucioneve shtetërore të marrin vendimet përfundimtare”, shprehet John Keefe për Deutche Welle. Por nga ana tjetër, shoqata ”Bregdeti” e pronarëve ka përcaktuar tanimë zgjidhjet, për të cilat ajo si pjesë e procesit do të luftojë të realizohen.“T'u jepet toka pronarëve të ligjshëm në bazë të dokumenteve që ata disponojnë, të kompensohen me toka në pronësi të shtetit ata pronarë legjitimë, kur një pjesë e pronës së tyre është zënë nga ndërtime ilegale dhe së fundi ata banorë rezidentë në bregdetin e Jonit, që trashëgojnë nga prindërit e tyre më pak tokë, nga sa kanë nevojë për të jetuar, të kompensohen me toka në pronësi të shtetit në bregdetin e Jonit, pasi këto toka po përdoren tani vetëm për qëllime turistike”, thotë Thoma Rusha.

Projekti për regjistrimin e pronave në bregdetin e Jonit është i financuar nga BE dhe i menaxhuar nga OSBE. Projekti në fjalë, i cili pritet të përfundojë në dhjetor të këtij viti synon të zgjidhë problemin e titujve të pronësisë në këtë zonë me potenciale të larta turistike. Ky projekt menaxhohet nga OSBE dhe është financuar me 1, 5 milion euro nga BE dhe 186 mijë euro të tjera nga SHBA, Republika Çeke, Zvicra dhe Greqia. Realizimi i tij ka të bëjë me mbledhjen e të gjitha dokumenteve ligjore, që kanë banorët e kësaj zone lidhur me pronat e tyre. Në proces merr pjesë edhe Shoqata “ Bregdeti”, që mbron interesat e pronarëve të ligjshëm të kësaj zone. Thoma Rusha, anëtar i kryesisë së kësaj shoqate, shpjegon se cilat dokumente konsiderohen të vlefshme për të paraqitur pretendimet për pronat: “Do të merren në konsideratë dokumentet e Kadastrës së vitit 1946-1952 dhe çdo lloj dokumenti arkivor i kohës së Zogut. Po kështu, ato të para reformës agrare të vitit 1946”, thotë z. Rusha. Në të njëjtën kohë, sipas John Keefe, procesi i mbledhjes së dokumenteve do të jetë transparent dhe përfshirës.

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).