Një lexues i shkrimit tim “Dy të djathtat dhe opozita që na duhet”, replikonte në internet duke më shkruar: “Ç’kuptim ka të ndryshojë PS kur PD nuk ndryshon asnjëherë? – duke shprehur kështu një mendim mjaft të përhapur, sipas të cilit opozita s’ka asgjë në dorë sepse dikton maxhoranca e se,  që ajo të fitojë e të bëhet maxhorancë, duhet të luftojë me mjetet e kundërshtarit. Kjo çon pastaj në idenë se ndaj një koke të ndezur si ajo e Sali Berishës duhet një kokë e ndezur si ajo e Edi Ramës, ndaj të fortëve të Berishës duhen të fortët e Ramës që ushqehen prej propaganduesve të tyre me idenë se kush kritikon njërin, është në shërbim të tjetrit. Ky është një qëndrim shumë i përhapur që mban në këmbë një sistem që prej kohësh e kam quajtur “dy bandash që luftojnë thjesht e vetëm për kontroll territori”, “dy llogoresh” e dy “gjysmë të vërtetash që së bashku bëjnë një dopio gënjeshtër”: atë se në vend që të kërkosh shpëtimin tek goditja e sistemit të bandave, ta kërkosh atë tek njëra prej tyre, duke i siguruar kësisoj vetes një skllavëri të përjetshme.
Kush ka pak kujtesë, do të sjellë ndërmend se opozitat tona janë bërë të suksesshme vetëm kur kanë kritikuar e ndryshuar vetveten, duke u bërë të ndryshme edhe nga kundërshtari. Kjo është e vërtetë si për opozitën socialiste të pas 91-shit, ashtu edhe për atë të Sali Berishës të pas 2000-shit, paçka se ndryshimet e tyre nuk kanë qenë ashtu dhe aq të thella, as të sinqerta dhe të qëndrueshme. Me bindjen se vetëm një tjetër lloj opozite do të mund të sjellë shpëtimin që kërkohet, dua të shtjelloj një numër argumentesh lidhur me zhvillimet që duhet të ndodhin në opozitën shqiptare në të mirë të vendit, jo të banditëve që e drejtojnë e shfrytëzojnë atë.
Në prag të zgjedhjeve, duke tentuar të parashikoj rezultatin, kam shkruar se ky do të përcaktohej varësisht nga tre variable. E para, se cila do të ketë më shumë fuqi manipulimi, me të cilin kuptoj kryesisht kontrollin më të madh mbi institucionet, mediat, bizneset e mëdha, paranë publike, paranë e pisët; e dyta, se cila ka krijuar më shumë pakënaqësi në publik dhe, së treti, kredibiliteti i forcave në garë. Për manipulimin, kam thënë se epërsia qëndronte tek maxhoranca, për pakënaqësinë se kjo ishte më e madhe ndaj qeverisë, kurse për sa i përket kredibilitetit, këtë e kam lënë të barabartë ashtu sikurse nuk u kam vënë rëndësi programeve, pasi edhe ato i kam vënë në nivel të barabartë mosbesueshmërie.
Rezultati, sipas meje, ishte tregues i asaj se fuqia më e madhe manipuluese fitoi. Fakti që në disa qytete fituan kandidatët socialistë, nuk e kundërshton këtë teori pasi, po të vesh re, kjo fitore i dedikohet faktit se këta fitues kanë qenë ish-kryetarë bashkish dhe në përgjithësi kanë krijuar rrjetet e tyre të fuqishme të pushtetit, çka u ka krijuar epërsi manipulative. E vërteton këtë edhe fakti se në disa nga këto qytete – si në Durrës apo Kavajë – socialistët nuk kanë fituar dot Këshillin Bashkiak. Por e vërteton edhe më shumë fakti se Ilir Meta, me gjithë akuzat e rënda për korrupsion, që iu bënë në prag të zgjedhjeve për ta fundosur, arriti të marrë më shumë vota se në zgjedhjet e mëparshme.
Duke pasur parasysh tri variablet e përmendura, gjykoj se në kontekstin e debatit mbi riorientimin apo strategjitë e reja të opozitës, ajo më kryesorja është rritja e epërsisë së saj për sa i përket kredibilitetit moral.
Po të vesh re skenën politike shqiptare, do të konstatosh se tashmë është konsoliduar një numër i caktuar aktorësh të ndarë në dy partitë e mëdha dhe në disa parti më të vogla. Janë këta që bëjnë politikën. Edhe kur shfaqet ndonjë i ri apo grup të rinjsh, ky thithet shpejt e shpejt prej tyre – kryesisht prej dy partive më të mëdha – duke humbur edhe çdo lloj individualiteti qëndrimesh, idesh, projektesh, propozimesh, kritikash. Rreth partive punojnë edhe një numër jo i vogël gazetarësh, opinionistësh, analistësh që janë edhe ata pak a shumë të njëjtët, si dhe një numër biznesmenësh e mafiozësh që, ose sponsorizojnë nga jashtë, ose janë bërë tashmë deputetë apo pronarë mediash. Kohët e fundit po bëhet mbizotëruese ideja se zgjedhjet mund t’i fitosh apo t’i humbasësh vetëm nëse arrin të ndërtosh aleancat më të mëdha brenda kësaj elite politikanësh, mediash, biznesmenësh, mafiozësh. Më konkretisht thuhet p.sh. se Rama humbi sepse humbi aleancën me Metën; apo se Berisha fitoi, sepse krijoi aleancën më të madhe partiake e se e ardhmja do të përcaktohet nga raporti midis këtyre aktorëve. Po ashtu, rëndom akuzohen apo lëvdohen media për fitoren apo humbjen dhe kërkohet të blihen ato e të rekrutohen gazetarë në njërën apo tjetrën palë. Një nga kritikët më të mëdhenj të Ramës brenda partisë, Kastriot Islami, i ka mëshuar vazhdimisht kësaj teorie. Që PS të fitojë, duhet të rregullohet me Metën, të përfshijë nanoistët, pasi e ardhmja do të vendoset nga loja që do të luhet midis këtyre aktorëve. Shumica e politikanëve dhe e gazetarëve, – me qëllim sipas meje, -  deri këtu e hedhin vështrimin dhe, deri këtu e shtrijnë debatin dhe e zhvillojnë lojën e ndryshimit të strategjisë së opozitës. Flasin edhe për ndryshime kushtetuese deri edhe për gabim të PS që i mbështeti ato, për hyrje në Parlament, për ndryshim të ligjit zgjedhor, por pak ose shumë pak për kredibilitetin moral që duhet rifituar. Ky lihet mënjanë si i parëndësishëm. Të flasësh për sistem korrupsioni që ka ngritur partia e që duhet goditur, të denoncosh të korruptuarit edhe brenda partisë, lidhjet me krimin e organizuar, për trafikantë e mafiozë brenda partisë, të flasësh për moral, pra, nuk ka asnjë kuptim ose ka kuptim sa për sy e faqe, si dhe sigurisht, për t’ia veshur këto të zeza vetëm kundërshtarit. Sepse Shqipëria është kjo që është me këta njerëz që janë dhe do të jetë kështu për jetë e mot. Ilir Metën pasi e kemi bërë copë me videon që i publikuam, fare mirë mund ta bëjmë aleat, siç bëmë Dritan Priftin, edhe pse këtë e kishim denoncuar për vjedhës pak javë më parë. Këtë imoralitet, politika jonë kërkon të na e paraqesë si diçka normale, a thua se njerëzit kanë humbur çdo lloj kujtese e shqise morale. Por nëse është kështu, atëherë ç’duhej denoncimi i Metës dhe i Priftit? – një kontradiktë kjo mbi të cilën nuk ndalohet asfare të reflektohet në parti. Në fakt, banditët, karakteristikë të tyre kryesore kanë papërgjegjshmërinë. Ata me njerëzit sillen sipas moralit “përdor e hidh” dhe nuk mendojnë as për të nesërmen, as për atë se ç’thonë të tjerët.
Sipas mendimit tim, në kushtet ku jemi, vetëm rifitimi i kredibilitetit moral të humbur mund ta bëjë opozitën të kapërcejë disavantazhet që i krijon pushteti i rritur manipulativ i maxhorancës, tani që ajo ka në dorë edhe Tiranën. Pa zgjidhur “çështjen morale” brenda saj – po huazoj këtë term nga politika italiane -  Partia Socialiste jo vetëm që nuk mund t’i shërbejë vendit, por zor se mund të fitojë edhe vetëm në interes të bandës së vet.
Po çfarë duhet bërë për të fituar kredibilitetin e humbur? Kuptohet se ky është një proces që kërkon kurajë të madhe, pasi duket sheshit se partia është në duart e atyre që duhen pastruar prej saj. Së pari, do të thosha, duhet bërë debat i fortë lidhur me këtë temë, që duhet të çojë deri në autokritikë të ndershme si parti e në kërkesa për ndryshime në kryesinë e partisë, e cila në një farë kuptimi është simboli i saj. Një parti punon edhe me simbolikë dhe ata që janë bërë simbol i imoralitetit nëpërmjet korrupsionit, abuzimit e aleancave të pandershme deri me mafiozë, nuk mund të kthehen sot e të bëhen shpresë e simbol i luftës kundër korrupsionit. Mbi ta do të mbeten hijet e së kaluarës korruptive e mafioze që do të shërbejnë si një alibi për maxhorancën. Edi Rama më së pari, por edhe mjaft të tjerë pas tij, e kanë shumë të vështirë të ndryshojnë imazhin që i kanë krijuar PS gjatë më se dhjetë vjet abuzime, korrupsion e lidhje me turlilloj mafiozësh e trafikantësh.
Në këtë kontekst, kthimi i moralitetit në politikën socialiste kërkon edhe një ndryshim tjetër të rëndësishëm. Ka ardhur koha të hiqet dorë nga dikotomia: maxhoranca e keqe – opozita e mirë, sipas së cilës mjafton të jesh në opozitë që të lahesh nga mëkatet apo se, për të fituar kredibilitetin moral, mjafton denoncimi i kundërshtarit. Kjo është një lojë që nuk ecën më. Tashmë njerëzit kanë aq përvojë e dijeni, që ua ka dhënë edhe Fatos Nano i katarisisit, edhe Ilir Meta e Berisha i 2005-s në opozitë e pastaj në pushtet, për të ditur se nuk mjafton të dalësh në opozitë e të denoncosh korrupsionin e tjetrit për të vërtetuar ndershmërinë tënde apo për t’u pastruar nga e kaluara jote e pisët. E provoi edhe përvoja e dështimit  të fundit të opozitës. Ajo tentoi të krijojë një bashkim forcash nga e majta në të djathtë, të ngjashëm me Forumin për Demokraci më 97-n e të udhëheqë protesta e pastaj zgjedhjet, por dështoi. Kjo sepse harroi, jo vetëm se situata nuk ishte ajo e 97-s, por edhe se kredibiliteti i liderëve të Forumit për Demokraci më 97-n ishte krejt tjetër. Së pari, sepse njerëzit nuk i kishin provuar ata në pushtet, së dyti, sepse shoqëria civile dhe gazetarët që i mbështesnin ata ishin shumica të rinj pa privilegje, që bënin opozitë për pasionin e së drejtës dhe së vërtetës. Së treti, sepse s’kishin filluar ende të dukeshin në skenë interesa biznesmenësh e narkotrafikantësh nga ata që kapën më vonë partinë. Kurse koalicioni që krijoi opozita ishte një bashkim figurash tashmë tejet të konsumuara nga pushteti i gjatë e i korruptuar socialist, me në krye kryetarin e Bashkisë, ku s’mungonin deri ish-ministra të Berishës, të akuzuar nga vetë PS për korrupsion, njerëz që ishin marrë me biznese të pista qysh në kohën e tij, me trafiqe apo edhe nga ata që i kishin shërbyer atij në të keqe aq gjatë dhe aq shëmtuar kundër vetë PS, saqë martesa me ta mbante erë kilometra larg, se ishte thjesht pazar i pisët. Raporti i Ambasadës amerikane me titull: “Kriminelët bëjnë ligjin në Parlamentin shqiptar”, ku renditen barabar emra socialistësh e demokratësh, ishte dramatik në këtë aspekt. E pra, të pretendosh të fitosh me këtë përzierje kartash të konsumuara e të diskredituara, është të bësh një politikë sikur njerëzit të mos kenë kujtesë. Sigurisht, me kalimin e viteve e me rritjen e zullumeve të Berishës, njerëzit edhe mund të harrojnë, ashtu siç harruan të kaluarën e PS apo 97-n e Berishës, por ngulmoj megjithatë se në ndryshimet e pushteteve që kanë ndodhur më 1997-n, por edhe në ato që sollën Berishën në pushtet më 2005, kredibiliteti moral i opozitave ka qenë shumë më i madh nga ai i me të cilin është shfaqur opozita që kemi sot në zgjedhjet e fundit. PS-ja në vitet ’90 nxori në krye të saj figura krejt të reja nga ato të diktaturës, që arritën të bëhen aleate deri me ish të burgosur politikë. Berisha i 97-s kishte shumë më pak kredibilitet sesa opozita e 97-s, por premtimet e tij se do të shkatërronte sistemin e korrupsionit të ngritur nga “baronët e drogës” dhe “klanet e Zemunit” të socialistëve, e kombinimi i këtyre me eliminimin e konfliktit të interesave brenda partisë, që i detyroi kandidatët e tij të hiqnin dorë, të paktën formalisht nga bizneset, tingëllonin shumë më bindëse sesa  akuzat e sotme të Ramës, të cilat s’kanë guximin as të propozojnë eliminimin e konfliktit të interesave në një parti që ka në gjirin e udhëheqjes së saj – sipas shtypit – tetë nga dhjetë më të pasurit në vend e që numrin 2, sipas Ambasadës Amerikane, e ka narkotrafikant.
Në Partinë Socialiste nuk kanë munguar dhe nuk mungojnë zërat që e kanë akuzuar udhëheqjen e saj për lidhje mafioze, për vënie në shërbim të oligarkëve, për braktisje të interesave të shtresave të brishta e për nevojën e një partie tjetër. Por, për hir të së vërtetës, këta kanë qenë të pakët, shpesh jo të sinqertë,  dhe janë mbytur nga shumica, duke bërë të mbretërojë ideja se pikërisht me ata, të fortët, të pasurit e mafiozët e fuqishëm do të mund të fitojmë zgjedhjet: duke ruajtur pra – sikurse thotë lexuesi im – një parti simetrike me PD. Por, le të mos harrojmë se në fakt ishte PD që u ristrukturua sipas modelit të PS e që, duke pasur radhën e pushtetit si dhe një udhëheqës më dinak e më këmbëngulës se PS-ja, arriti t’ia kalojë asaj në këtë drejtim. Ka shumë gjasa që në taktikat e reja të Ramës – i aftë të sajojë njëqind taktika e intriga, por jo të ndërtojë strategji, – të hyjë edhe teza e forcimit të partisë me kësi të mafiozësh. Unë gjykoj jo vetëm se kjo do të thotë të thellohesh në krim ndaj vendit, por edhe se këtë lloj loje e ka fituar PD. Një PS e tillë thjesht do të humbasë shansin – nëse ky i ka mbetur, – e shndërrimit në një parti me kredibilitet moral, që është bërë tashmë imperativ i politikës shqiptare. “(Fakti) …që të gjitha partitë shqiptare kanë lidhje me krimin e organizuar është një fenomen me të cilin ne dhe komuniteti ndërkombëtar do të na duhet të merremi një ditë…”, thotë raporti i Ambasadës amerikane, “Se sa kohë do të na duhet për t’i hequr nga pushteti këta rrufjanë është një çështje tjetër…”. Kjo gjë ka kohë që është bërë edhe çështje e shqiptarëve.
Një pyetje tjetër lidhur me kredibilitetin e opozitës është edhe ajo se sa garanci na jep ajo, kështu siç është, për më shumë demokraci. Sepse ne nuk kemi nevojë vetëm për një klasë politike që nuk na vjedh e mashtron, por edhe për një klasë politike që na garanton të drejta dhe liri. Këtë temë do ta trajtoj në shkrimet pasardhëse.

119 Komente

Me bindjen se vetëm një tjetër lloj opozite do të mund të sjellë shpëtimin që kërkohet, dua të shtjelloj një numër argumentesh ...

Dmth, edhe Ti Brut... paske bindjen qe pronari yt duhet te largohet, dhe ... po kerkon nje pronar me te ndershem...

Jo mer jo, po nuk ndryshuan te gjithe, po nuk ndryshoi mentaliteti, po nuk ndryshoi njeriu i mesem (me Toyota apo pa Toyota) po nuk formuam bindjen se cfare eshte e mire dhe cfare eshte e keqe, dhe per me teper po nuk u injorua rraca juaj e sahanlepiresve, asnje pozite e asnje opozite nuk do jete aq e mire sa na duhet. Se ne fundit ne jemi ata qe bejme dhe poziten dhe opoziten, nuk jane ata dy bufonet qe i kane marre peng!

 Keto  dite kur eshte hapur puseta e puneve te pista te qeverise, Lubonja i kthehet temes se preferuar: demonizimit te opozites. Jo se ceshtja qe ngre (moraliteti ne politike) nuk qendron por te shikosh krimbin ne gjysmen e molles, kur gjysma tjeter eshte kalbur totalisht dhe kuterbon-eshte amorale.Morali fabules: jemi mire me kete qeverisje perderi sa nuk kemi nje opozite perfekte.

Mos valle nevojitet Lubonja per te demonizuar opoziten? A nuk eshte e demonizuar vete ne thelb opozita?

 ...po hajduti nuk ka faj..........???????????????????????????????????

Me shume sesa morali me duket ceshtje ethosi. Por ne nje kohe postideologjike partite e kane veshtire.

Ja po ta beje dhe une njehere kete pyetje:

 

 “Ç’kuptim ka të ndryshojë PS kur PD nuk ndryshon asnjëherë?

Mire e tha Gjinoja:"Kur s'i bie dot gomarit,i bie samarit". keshtu vajti dhe kjo pune.smiley

... kuptimin per te votuar opoziten, kuptimin e alternatives, kuptimin e shpreses.

Kuptimin per te votuar opoziten ?!

Nuk besoj se ka arsye me madhore per mua se,qe te zhduke te keqen me te madhe te ketij vendi ,Sali Berishen.

Vetem atehere do filloj te shpresoje. Mbase ndryshoj dhe krah,si dihet.smiley

E keqja me e madhe?

Po a ka te keqe me te madhe kur institucionin me te rendesishem te nje shteti, kur Parlamentin e Republikes se Shqiperise e popullojne kriminelet? 

C'do eshte zinxhir.Berisha eshte mberthecka .Kur te prishet ndonje hallke e zinxhirit ,ti e heq ,s'te prish pune .Mberthecka po u prish ,do nderruar.

je duke sygjeruar qe kriminelet deputete te PS ne parlament i perzgjodhi Berisha?

Absolutisht jo. Me keq akoma,i zgjedhim ne . E keqja e Berishes eshte ,se duke qene vete familjarisht i perlyer ,nuk ka kurajo te luftoje korrupsionin,krimin  .

"Peshku qelbet nga koka",thote populli i mencur.

problemi nuk eshte se Berisha eshte familjarisht i perlyer: askush nuk ka shpresuar tek familjaret e Berishes per te luftuar korrupsionin. Per te luftuar korrupsionin kemi shpresuar tek institucionet e pavarura e te paperlyera, kemi shpresuar tek nje opozite e paperlyer, e mbi te gjitha tek institucioni me i larte shtetit, tek parlamenti, qe sic e shohim eshte bere preh e krimineleve.

 

Self, teorikisht eshte si e thua ti , praktikisht duhen 10 wikileakse ,qe ta marrim vesh te verteten.

Ketu "institucion" i pavarur ,vetem " familja Berisha & Co" eshte.

Konkluzioni yt eshte, ne opinionin tim, banalizim i situates. Problemi eshte qe e gjithe klasa jone politike, pa perjashtim te gjithe, per interesa te ngushta, kane korruptuar institucionet e shtetit shqiptar. E perseris, pa perjashtim. Pikerisht, sepse keto institucione jane tashme te korruptuara ato jane edhe te shantazhueshme - prandaj Berisha mund t'ja lejoje vetes te sillet si nje autokrat.

Cfare te them ?

Mjere ne qe s'i perkasim asnje force politike "zyrtarisht",pavaresisht se votojme majtas apo djathtas,se ne s'jemi asnjehere "te fituar".

Cfare te them ?

Hiq dore nga militantizmi i verber e shikoji me sy objektiv dy bandat kleptokrate.

Une militante ?!   

Te mos duash Berishen ,nuk do te thote te jesh militante. 

Po me ngaterron me veten tende.smiley

Militantizmi si semundje ka dhe nje simptome tjeter: Deformimin e argumentit te tjetrit dhe etiketimin e gabuar te tjetrit si bartes i semundjes per ta bere veten te ndihesh me mire.

Mos dashja e Berishes nuk te ben militant.  Militant te ben fakti se problemin e sheh eskluzivisht tek Berisha, dhe zgjidhjen e sheh tek Rama.

o une s'jam shprehur mire,o ty te pelqen t'i deformosh fjalet. Une sigurisht qe te keqen e shoh te Berisha ,se mendoj (te pakten per mua dhe  s'ma imponon dot te kunderten ) qe ai eshte e keqja me e madhe e ketij kombi. Sa per Ramen ,nuk e shoh si zgjidhje problemi ,por te zgjedhurit e te keqes me te vogel. Arrin ta kuptosh ndryshimin ?

 

Te kuptoj shume mire.  Do ishe mese dakort qe neser njerez si Gramoz Ruci, Tom Doshi e Paulin Sterkaj te beheshin perkatesisht minister i brendshem, i transportit dhe i drejtesise.

 

Dhe po, militantet e shohin partine e tyre si te keqen me te vogel kur ne realitet ska te keqe me te vogel. 

mire si te duash ti ....ti do qe te jem militante,mo ki merak se do behem ,por vetem se do ti.smiley

Ilir Metën pasi e kemi bërë copë me videon që i publikuam, fare mirë mund ta bëjmë aleat, siç bëmë Dritan Priftin, edhe pse këtë e kishim denoncuar për vjedhës pak javë më parë.  Këtë imoralitet, politika jonë kërkon të na e paraqesë si diçka normale, a thua se njerëzit kanë humbur çdo lloj kujtese e shqise morale. Por nëse është kështu, atëherë ç’duhej denoncimi i Metës dhe i Priftit? – një kontradiktë kjo mbi të cilën nuk ndalohet asfare të reflektohet në parti. Në fakt, banditët, karakteristikë të tyre kryesore kanë papërgjegjshmërinë. Ata me njerëzit sillen sipas moralit “përdor e hidh” dhe nuk mendojnë as për të nesërmen, as për atë se ç’thonë të tjerët

+1

Por nëse është kështu, atëherë ç’duhej denoncimi i Metës dhe i Priftit?

O Swed se po me cudit ene ti! Po percae sundo mer Swed, pse duhej thote.. Pastaj kush tha qe i denoncoi opozita, ne rastin me te mire ata u vetedenoncuan (lufte brenda llojit) ose i denoncoi vete S.B. nepermjet suportit te fshehur qe i dha D.P.-se. Prit deri sa te kete nje Wikileak 2 per te mesuar detajet smiley

ore le te percajne sa te duan, po nese kujtojne se te gjithe votuesit potenciale hane bar dhe e urrejne berishen aq shume saqe te tolerojne nje aleance te ps-se me kete tipin, do e perplasin koken ne pllaka me keq se ce kane perplasur deri tani

C O N F I D E N T I A L SECTION 01 OF 02 TIRANA 000637

SIPDIS

DEPT FOR EUR/SCE

E.O. 12958: DECL: 09/04/2019
TAGS: PREL PGOV PINR AL
SUBJECT: ALBANIA'S NEW FOREIGN MINISTER

REF: 08 TIRANA 164 (NOTAL)

Classified By: AMBASSADOR JOHN L. WITHERS II FOR REASONS 1.4 (b) AND (d
).

1. (C) Summary: As Albania's new Foreign Minister, Movement
for Socialist Integration (LSI) Chairman Ilir Meta will
likely contrast sharply both in style and substance with the
former FM Lulzim Basha, who now serves as Minister of the
Interior. Meta previously served as Prime Minister and FM,
and has an extensive background in foreign affairs. He can
be combative at times - he once physically tackled an MP in
parliament during a speech - and his mannerisms are abrupt
and in sharp contrast with the smooth, sophisticated boyish
charm that former FM Basha displayed. Meta is a shrewd and
dogged political tactician who will pursue his own agenda as
much or more than that of Prime Minister Berisha. He will
likely use his time as FM to rebuild his own political
fortunes as well as those of his LSI party in hopes of one
day becoming PM again. Meta's first priorities are likely to
be EU integration, primarily visa liberalization, and
strengthening Albania,s regional cooperation. Overall, the
direction of the Foreign Ministry will likely change little,
and U.S.-Albanian relations are expected to continue to
deepen and flourish. End summary.

What We Can Expect From Meta as FM
----------------------------------

2. (C) During his previous time as Foreign Minister (July
2002 to July 2003), Meta was seen as a pragmatist in terms of
policy, and a good manager within the Ministry. One of
Meta's final acts as FM was to push through civil service
reforms that increased salaries and made the MFA a more
professional ministry. Most Embassy contacts within the MFA
appear relieved to have Meta back as FM, both because Meta is
seen from within the Ministry as an above average FM, and
because outgoing FM Basha was widely seen as a poor manager.

3. (C) Yet despite repeated assurances from Meta and Berisha
that they will work together as a team, tensions and conflict
are inevitable. Whereas Lulzim Basha was a loyal Democratic
Party servant of the PM, Meta comes to the MFA with his own
agenda - to rebuild his own political fortunes as well as
those of his LSI Party. Meta will likely exercise much more
independence as FM than Basha, and will probably not hesitate
to tell international partners when, where and how he
disagrees with the PM. Whereas Lulzim Basha could be counted
upon to be the charming face of Berisha's foreign policy,
Meta will likely serve a much different role. Nevertheless,
in terms of foreign policy, Albania's goals under Meta will
remain the same: EU integration; strong ties with the U.S.,
and stronger relations with Albania's neighbors.

Relations with the U.S.
-----------------------

4. (C) Traditionally, the bilateral relationship with the
U.S. has been the exclusive domain of the FM and PM. How
this will play out under Berisha-Meta remains to be seen.
Former PM Pandeli Majko told PolOff that Berisha will likely
seek ways to go around Meta in terms of contact with the USG,
using emissaries from the Prime Minister's Office or other
ministers to press Berisha's agenda and bypass Meta. Several
observers suggested that Berisha could also try to install a
loyalist in the Albanian Embassy in Washington in order to
take his message directly to Washington.

Meet the New Minister
---------------------

5. (C) Meta's re-emergence from the political wilderness as
Deputy Prime Minister and Foreign Minister in a Berisha-led
government was an outcome few expected from the June
parliamentary elections. Meta's dramatic return comes after
years of struggling to work his way back up the rungs of
power after becoming Prime Minister in 1999 at only 30 years
of age. Meta's comeback has been impressive, particularly
after his ill-fated hunger strike against changes in the
Electoral Code failed miserably last fall (reftel) and his
LSI party managed to win only four seats in the most recent
parliamentary elections. While Meta emerged weaker from the
poorly planned strike, he quickly regrouped and cast himself
(correctly it seems) as the kingmaker for the June 28
elections. With the four parliamentary seats LSI won in the
elections, he was able to keep PM Sali Berisha's Democratic
Party (DP) in power by forming a coalition with the DP,
giving the DP-LSI coalition a ruling majority.

TIRANA 00000637 002 OF 002

6. (SBU) Meta broke from the SP and formed LSI in 2004 after
falling out with then-SP Chairman and PM Fatos Nano, and from
2004 until now struggled to carve out a role for himself on
the left. Although Meta and Nano have patched things up,
Meta and current SP Chairman Edi Rama remain bitter rivals.
Meta served as PM from 1999 to January 2002 when he was
forced to resign after a power struggle with then Socialist
Party (SP) Chairman Fatos Nano. During his two and a half
years as PM, he advanced efforts to modernize the economy,
privatize business, fight crime, and reform the judiciary and
tax systems. He was also outspoken in his efforts to
integrate Albania into the greater European community. In
early 2001, when fighting involving an Albanian separatist
movement erupted, he supported greater rights for the
Albanian minority but condemned the rebels' violent tactics.

7. (SBU) Prior to his appointment as PM, Meta served as
Deputy PM and Secretary of State for Integration at the MFA.
From 1996 to 1997, he served as Deputy Chairman of the
Parliamentary Commission on Foreign Affairs. He has also
been an MP since 1992. In the early 1990s, Meta was one of
the leaders of the student movement which brought about the
end of Communist rule, and chaired the Albanian-Euro
Socialist Youth Forum, a Socialist International member
organization. From 1993 to 1996, he was the SP's Deputy
Chairman for Foreign Affairs. Meta also has extensive
business interests, is very wealthy and is widely held to be
spectacularly corrupt
. Meta was born in Skrapar, Albania on
March 24, 1969 and studied at the University of Tirana where
he received a Master's Degree in Economics. He speaks fluent
English and Italian and is married to Monika Kryemadhe, with
whom he has two daughters and a son. Kryemadhe is an
accomplished politician herself, having served as a member of
the Tirana city council. She ran for parliament in the June
general election but failed to win a seat.

8. (C) Comment: Meta is no stranger to foreign affairs as
his bio indicates, and he should have a short learning curve.
His previous tenure at the MFA was marked by increased
attempts at European integration and this theme will continue
with issues such as visa liberalization. Two MFA officials
have told Post that they are pleased with his selection, with
one noting that "there are much worse choices." Both sources
suggested that staffing changes would be minimal in the MFA
with the changeover, but said he will likely bring in several
of his loyalists to serve as assistants. Meta can be
combative at times, as shown by his initiation of a
bench-clearing brawl on the floor of parliament in 2006 (he
later expressed regret for the incident), but at the same
time he can be a shrewdly pragmatic political operator. Meta
will certainly use his time as FM and DPM to build up his
image as a statesman to improve his political standing, with
an eye on someday becoming PM again. While Meta will be
quite different from former FM Lulzim Basha, we expect no
real changes in the MFA's focus or direction.
WITHERS

Po ti a e lexove qe aleancen me Ilir Meten e propozonte Kastriot Islami dhe Lubonja si fort i mençem qe eshte, ne fund paraqiste po Islamin si e ardhmja me e mire e PS-se pas largimit te Rames. (ky edhe brenda nje shkrimi te vetem nuk e ruan dot koherencen dhe bie ne kundershtim me ate qe ka then ne krye)

Ti vete njehere, nuk e di se kush eshte krahu pro aleances me Meten? 

ky edhe brenda nje shkrimi te vetem nuk e ruan dot koherencen

 

pune prifterinjsh, aman !!  smiley)

ku e paraqiste islamin si e ardhmja e ps-se?

Ore, a s'po te thote ky qe duhet te iki Rama si i korruptuar, i lidhur me mafjozet etj?... Po ne fund te shkrimit, nuk po te thote qe brenda PS ka dy rryma: ata qe e shohin Ramen si Mafjozi (Islami, leshi edhe preshi, LMN-ja) dhe rryma tjeter, ata qe kerkojne radikalizimin. Ky vete njehere, mbeshtet dhe shpreh keqardhjen qe jane kaq te paket te Paret - pra Islami, leshi dhe preshi - dhe eshte kunder radikalizimit, pra fitores se atyre qe do duan ta vazhdojne betejen me Ramen... Ja pra, si do ti qe te ta paraqisi Islamin e Harasanin si e ardhmja qe i duhet PS-se. Po ta thote pra. Kape içik.

Nejse, varja ktyre se keto jane ushtrime llogjike. Po sinqerisht qe çuditem se si nuk t'i vret syte fakti qe Lubonja e sulmon sot Ramen per çeshtjen morale duke perdorur si karte Ilir Meten?!! Po pse u harrua qe Lubonja ne 2009 bente thirrje per votimin e Ilir Metes, ndersa Rama ndodhet sot aty ku eshte, pra ne opozite, pikerisht sepse refuzoi aleancen me Ilir Meten.

Sot do e kishe shaluar Ramen ti lale, po te kishte pranuar aleancen me Ilir Meten. Po ai ta refuzoi nje gje te tille (hoqi dore nga pushteti per moral, nese perdorim fjalorin e Lubonjes) Atehere çfare kuptimi ka t'i biesh sot duke marre si argument aleancen me Ilir Meten!!! Kjo eshte nje genjeshter e paster, dhe e çuditshme per me teper, kur sheh se vjen prej Lubonjes??? Ketij, Lubonjes bashke me Saliun, i duhet faturuar Ilir Meta sot ne pushtet. E pikerisht ky, Lubonja, na ben si p.dh i bukur, e si moralist i madh. Po mire kjo, por edhe qe te na bej te gjitheve per budallenj, kjo s'durohet. Ti shif e bej per veten tende.

ndersa Rama ndodhet sot aty ku eshte, pra ne opozite, pikerisht sepse refuzoi aleancen me Ilir Meten.

Sikur ishte Meta ai qe, pas zgjedhjeve, zgjodhi te beje aleance me PS-ne.

Nuk e kuptoj se çfare po kerkon te thuash. Megjithate une i referohem asaj qe ka shkruar Stalker me poshte, pra qe aleanca midis Metes dhe Berishes ishte vendosur qe perpara zgjedhjeve, dhe kjo per shkak te refuzimit te kerkesave te Metes nga ana e Rames (kerkesa keto qe nga ana tjeter Berisha ishte shume i lumtur t'i plotesonte) Kjo u mor vesh qe ne ate kohe sepse jo me kot dilte Rama e bertiste se çdo vote per Lsi-ne ishte nje vote per Berishen. Por ajo qe e beri ashiqarre kete pune ishte fakti sepse vetem keshtu mund te shpjegoheshin thirrjet e Lubonjes per te votuar Ilir Meten! Si ta merr mendja ty, te kishte ndonje mundesi bashkepunimi te Ilir Metes me Ramen, do e perkrahte Lubonja Meten?

Tani a mund te me thuash ti diçka? A ka vend ku te rrije qe Lubonja, ai qe bente thirrje per te votuar Ilir Meten, na del tashti dhe i ben moral Edi Rames, atij qe refuzoi te bente marreveshjen me ndyresiren Meta, duke perdorur si shembull... pikerisht Meten !!!

Ketu njerezit jane çmendur. Jane çmendur qe te gjithe. Thua te jene kaq budallenj shqiptaret ?

po sikur gabimi te jete i yti?

Njerezor do te jete, pse ti prisje qe do thoja te kunderten ? " src="http://a69.g.akamai.net/n/69/10688/v1/img5.allocine.fr/acmedia/image/icone/communaute/icon20.gif" />

Por, siç shkruan thepi :

"A ka vend ku te rrije qe Lubonja, ai qe bente thirrje per te votuar Ilir Meten, na del tashti dhe i ben moral Edi Rames" [te mos beje koalicion me Ilir Meten]

 

ps: kot per muhabet : po te vish ne shtepine time, gjen ne krye te raftit te gjithe numrat (pa NJE perjashtim te vetem !) te "Perpjekjes", botimit më me vlere - per mendimin tim - qe mund te jete bere ndonjehere ne gjuhen shqipe, ne keto 20 vitet e fundit. Ti e di se botim i kujt eshte ajo reviste. Por kjo nuk mund te injoroje faktin qe Lubonja-analist eshte tashme i shitur. Ja qe keshtu eshte. C'a te bejme ne tani, te vrasim veten ?

 

 

une nuk e di ne eshte apo jo Lubonja i shitur dhe ne pergjithesi nuk diskutoj ne keto terma. une diskutoj mbi argumentat qe propozohen. dhe argumentat qe propozon Lubonja me pelqejne, me pelqen koherenca e tij dhe fakti qe e merr lexuesin shume seriozisht, te shtyn te bashkebisedosh me te.

Gabimi qe ben ti, me duket mua (por mund te jem komplet gabim), eshte qe perpiqesh te fragmentosh pjese argumenti e ti nxjerresh nga konteksti. me jep pershtypjen qe je biased, i hyn leximit per t'i gjetur "fajin", "shitjen", "prifterillikun", por jo per ta kuptuar. Dhe, duke nxjerre pastaj shitjen ne plan te pare dhe gjithe keto epitetet e reja, diskualifikon gjithe argumentin: argumenti nuk eshte me i rendesishem. Ose edhe me keq, e kthen argumentin mbrapsht, nga ceshtja e moralitetit te nje force politike, e kthen ne moralitetin e autorit, edhe pse moralitetin e ke vrare qe ne krye te heres, kur akuzon autorin per borgjezi.

Ne fakt, problemi me kete lloj aktivizmi, per mendimin tim, aspak te shendetshem, eshte se i iken lezeti gjithe diskutimit. Dhe ne fakt, ka kohe qe i ka ikur lezeti diskutimit tek peshku, ku mund te qemtosh epitete pa mase, te hidhura, te shemtuara, vulgare etj., etj., por shume pak artikulime, apo perpjekje per artikulime inteligjente. Por eshte ne interesin tone si qytetare te diskutojme pikerisht klasen tone politke, e majte apo e djathte qofte ajo - ne frymen e perpjekjes.

Une nuk shquhem per epitete, per me teper e konstaton vete qe fjalen - i shitur - e kisha vendosur ne italike. Por dhe ndonje qamet i madh nuk eshte : opinioni im eshte pikerisht qe, shume prej fjaleve qe i etiketojme si te periudhes kamuniste (besnikeri, i shitur, i pavdekshem, konservator, borgjez, borgjezi ... etj etj), u duhet rikthyer kuptimi i tyre i mirefillte. E shkruaj ndonjehere kete dhe tek xhaxhai, i cili deri me sot, kryesisht eshte marre me te anasjellten (pastrimin nga keto fjale). Une ketu ku jetoj (dhe me sa di une, ky nuk eshte vend komunist) keto fjale i degjoj e i perdor nga 3 here ne dite dhe askush nuk mendon se "i iken lezeti diskutimit". Pra jemi gati ne nje rreth te mbyllur : per hater te "lezetit te muhabetit", duhen menjanuar perdorimet e ndonje epiteti ??
Nga ana tjeter, nuk eshte hera e pare qe jo pak komentues ketu kane vene ne dukje keto vitet e fundit shitjen e Lubonjes-analist. Shqiptaret e kane parë ne mbremjen e 21 janarit ne televizonin-punedhenes tek mbronte deri ne oren 23 e 50 linjen kryeministeriale dhe ju desh qe te merrte nje SMS ku informohej se A.Hoxha ne nje kanal televiziv konkurent po provonte te kunderten, qe ai te terhiqej e te ngrinte supet.
Une e di qe ti prap do thuash se "prap ti po merresh me moralin e autorit, dhe jo me moralin e asaj qe ai mbron". Po si t'ja bej une qe, qofte dhe duke shkruar kete më lart, ne menyren me natyrale me vjen ne shprehi epiteti... prift ! Kjo eshte nje evidence !

 Me nje fjale i mbeti 21 janari Lubonjes si pordha Hasan Pordhes, thua ti? Nuk mund te shtroje asnje argument Lubonja pa iu permendur 21 janari? Nuk behet fjale qe ketu gabimi te jete njerezor, por kemi te bejme patjeter me nje moral prej prifti? 

well, Lul, ndersa lubonja mund te jete Hasan (ne mendimin tim eshte!), 21 janari nuk eshte pordhe!

qendrimi Lubonjes per 21 janarin vetem gabim njerezor nuk mund te jete..,por

ne qofte atehere Lubona eshte qorr nga te dy syte

Ne nje bote ortogonale, qendrimi i nje permase si lubonja, ndaj cdo lloj gjeje, jo vetem momenteve "qe ndajne nje dynja" si 21-shi, duhej te kish nje vlere ne paralel me permasen, pra minimal.

Lubonjes dhe skotes se vet (qe e shemton peshkun pa uje edhe sikur vetem me prani, c'eshte e verteta) u duhet te lexojne shume, jo lista pa fund filozofesh, per te impresionuar ndonje vizitor nga perendimi me citate, por thelbe bazike ne te kuptuarit e botes. Psh, ne lidhje me 21 janarin dhe barazlargesine, lubonjes dhe skotes u duhet te studiojne ligjin e faktorit minimum te justus von libig-ut si dhe te kapin konceptin e gjases me te mundshme (maksimum likelihood) te fisherit. kur t'i kapin keto (ne mundshin, sepse vertet dyshoj nese mundin) do e kuptojne se sa per hatulla jane gjithe rravginet e tyre prej invalidi qe rron me lemoshe shteterore.

aleanca midis Metes dhe Berishes ishte vendosur qe perpara zgjedhjeve

Aspak e vertete. Rama me arrogancen e tij kujtoi se PS do merrte shumice absolute e vetme, mirepo nuk doli keshtu. Nese aleanca ndermjet Metes dhe Berishes do ishte vendosur para zgjedhjeve, atehere Meta nuk do kishte pse t'i lutej Rames diten e votimeve, pasi pa qe s'po fitonte ai vete, t'i jepte ca vota nga te PS-se qe te zgjidhej deputet - dhe ne shkembim i premtoi aleancen e LSI-se. Rama e beri dhe komisioneret e tij i kaluan votat e PS-se per LSI-ne. Nese s'do ndodhte kjo, Auron Tare do ishte sot deputet. Meta do bente aleance me PS-ne (pas zgjedhjeve) por ja prishi mendjen Dritan Prifti qe u hodh i pari e propozoi aleance me PD-ne.

Po ai [Rama] ta refuzoi nje gje te tille (hoqi dore nga pushteti per moral, nese perdorim fjalorin e Lubonjes)

 

C'do dite une mesoj dicka te re. Sonte mesova se Rama hoqi dore nga pushteti per moral. Rama hoqi dore nga pushteti per moral... per moral... hoqi dore nga pushteti per moral... sesi me tingellon kjo gje.

 

Rama, i njejti person qe qe arkitekt i 70 + 1 kur Meta qe ne greve urie, i njejti person qe beri aleanc me Berishen qe partite e vogla te mos fitonin, perseri kru Meta qe ne greve urie, dhe i njejti person qe ditet e para pas rezultatit numeronte deputetet e LSI si te tije dhe meqenese kishte luftuar me shume Meten sesa Berishen, po ky person, hoqi dore nga pushteti per moral. Hallelujah!

 

ndersa Rama ndodhet sot aty ku eshte, pra ne opozite, pikerisht sepse refuzoi aleancen me Ilir Meten.

Militantizmi eshte semundje e keqe.  Nje nga simptomat qe shfaq kjo semundje eshte te genjyerit vence dhe me vetebesim se po thua te verteten.

Si nuk pati guximin ky njeri qe mos behej borgjez (dmth moralist), pas '90-s ??

E habitshme, se te gjithat gjasat ishin për ! (te mos u bër&eumlsmiley

 Ja shiheni Kryeministrin tone te "dashur", se sa me"perkedhelje" e sheh opoziten...

lete shkruajne e te teorizojne sa te duan, Klodi, lubonjerat e te tjere, per rolin e opozites, ky burri po kerkon me çdo kusht ta lere jashte opoziten me keto qe thote....nje demagog dhe nje provokator i ndyre eshte, ja ç'eshte......

Berisha: S’kam parë kurrë kaq optimizëm tek deputetët e mi. Opozita u kthye në rrugë normale

Kryeministri Sali Berisha e nisi takimin me deputetët për këtë sezon të ri, duke u dhënë dorën secilit e duke u kujdesur që kamerat të filmojnë këtë moment. “Kurrë nuk kam ndjerë kaq energji, entuziazëm e optimizëm sa në këtë takim. Këto dy vite do jenë vitet e kurorëzimit të të gjitha reformave, në mënyrë që 2013-ta të hapë horizontin e ri për këtë mazhorancë,” tha Berisha pas takimeve me deputetët, të cilët e kanë duartrokitur liderin e tyre.

“Ne hapim këtë shtator siparin e një serie reformash të gjithanshme. Ne do shënojmë një progres të paprecedent në misionin tonë të madh “Shqipëria vend i zhvilluar në vitin 2017”. Ne do bëjmë gjithçka që është në dorë të kësaj mazhorance për të përshpejtuar procesin e integrimit evropian. Asgjë nuk mund të lëkundë përkushtimin besimin tonë në projektin e integrimit të vendit. Nuk është vetëm Brukseli, por duhet të trokasësh në çdo derë për t’i hapur ato, madje edhe në atë të Kroacisë,” tha Berisha.

Kryeministri më pas u ndal tek vendimi i opozitës për të thyer bojkotin parlamentar.

“Opozita po kalon nga rruga e vetmisë në rrugën normale. Uroj që ajo të marrë përgjegjësitë për veten për të kontrolluar pushtetin, po jo për të bllokuar. Uroj që rruga e vetmisë apo rruga pa krye ose rruga e rënies së murit me kokë të shkojë drejt fundit. Ne jemi të gatshëm në respekt të plotë të ligjeve, të Kushtetutës së këtij vendi, të frymës, të konsiderojmë me respektin më të madh kontributin dhe angazhimet e opozitës. Do bëjmë gjithçka për të respektuar çdo hapësirë që i takon opozitës. Janë një seri reformash, të cilat duhen ndërmarrë së bashku, reforma zgjedhore, ligji aktual është një bazë solide për zgjedhje demokratike, por kjo nuk do thotë që nuk ka vend për përmirësime. Dua të garantoj opozitën se mazhoranca është tërësisht e gatshme që secilin rekomandim ta kthejë në ligj e vendim. T’i adresojmë rekomandimet në interesin më të mirë të kodit elektoral, që është kodi më konsensual në historinë e vendit. Të ftojmë së bashku OSBE-në dhe Komisionin e Venecias, që kanë vullnet të plotë për të na ndihmuar,” tha Berisha, duke i premtuar aleatit të tij, Ilir Meta, se reforma do përfshijë atë dhe partitë e tjera përveç partive të mëdha.

Berisha kërkoi që opozita të votojë heqjen e imunitetit.

“Ftoj opozitën, e cila dy vite rresht zhvilloi beteja në mbrojtje të korrupsionit, në mbrojtje të hapur të korrupsionit. Kur ne morëm pushtetin, Shqipëria renditej ndër katër vendet më të korruptuara të botës. Rama mendoi se përveç prokurorit duhej të kishte dhe mbrojtjen e imunitetit. Balozët e mamuthët e korrupsionit dalin tani në krye të reformave në krye të PS. Në një vend të qytetëruar, ku shteti ligjor funksionon, lufta kundër korrupsionit nuk mund të jetë e njëanshme. Uroj që opozita si dëshmi e braktisjes së rrugës së vetmisë, të votojë në parlament ligjin për heqjen e imunitetit, ligj që ka ekspertizën e Komisionit të Venecias, që ka bekimin e këtij komisioni. Uroj të mos mbetet e vetmja opozitë në botë që nuk voton heqjen e imunitetit. Një Shqipëri pa imunitarë do jetë një arritje e madhe për çdo taksapagues të këtij vendi,” tha Berisha.

Më pas ai u ndal gjatë në gjendjen ekonomike në vend.

“Këto dy vjet janë vitet në të cilat ne do të korrim të gjitha ato që mbollëm. Natyrisht kriza ekonomike evropiane e botërore vazhdon, ajo nuk do jetë afatshkurtër, do jetë e dhimbshme, por e vërteta është se Shqipëria reziston më mirë se çdo ekonomi tjetër ndaj saj,” tha Berisha.

Ky është vendi i vetëm me rënie të papunësisë, në një kohë kur Rama shpif për 1 milion të papunë. Ai është një piktor i dështuar dhe nuk e di se forca e punës në vend nuk është as 1 milion”.

Kryeministri u ndal gjatë në atë që njihet si kriza e borxheve në botë e tha se është shumë e rrezikshme. Megjithëse vendi ynë ka hyrë në këtë krizë, Berisha nuk e pranon direkt, por u shpreh se do bëhet ç’është e mundur për të ulur borxhet.

Berisha ka premtuar edhe reformë në fushën e pensioneve. Ai deklaroi se gjenerata tjetër e pensionistëve nuk do marrë asnjë kacidhe nga buxheti i shtetit, por vetëm nga kontributet. E duke qenë se kriza e pensioneve po prek mbarë botën, Berisha foli gjatë për këtë. Ai tha se jetëgjatësia po zgjatet shumë. Në këtë mënyrë ai ka paralajmëruar zgjatjen e moshës së daljes në pension.

Fatos Lubonja eshte bere vertet prift (moralist), nderkohe qe e di fort mire qe qelbesirlleqet e te gjitha palëve (per shembull martesa PD+LSI) ishte vendosur para zgjedhjeve te 2009-s. Ja prova :

 

Ndarja Rama-Meta, pasi ky i fundit kërkoi kryeministrinë e 15 deputetë

 

Kabllogramet e ambasadës amerikane flasin edhe për prishjen e marrëdhënieve të Ramës dhe Metës. Në një prej tyre thuhet se Rama prishi marrëdhëniet me Metën, pasi ky I fundit kërkoi që të bëhej kryeministër dhe LSI të kishte 15 deputetë.

 

“Që pas zgjedhjeve të vitit 2005, kreu i LSI-sëMetaka kaluar dhimbje të mëdha për ti provuar besnikërinë e tij koalicionit me pesë parti të opozitës. Tërheqja e Metës nga koalicioni me PS-në është cilësuar si shkaku përse e majta humbi pushtetin dhe PD-ja krijoi koalicionin qeverisës. Sipas kontakteve tona,Metaështë takuar me Ramën në zyrën e tij në Bashkinë e Tiranës dhe i ka paraqitur kërkesa konkrete siç është rritja e numrit të deputetëve të LSI-së nga 5 në 15 në zgjedhjet 2009. Mësohet se ai ka paraqitur një pakt edhe për postin e kryeministrit. Kërkesat i janë rrëzuar.

 

Menjëherë sapo ka lënë takimin,Metai xhindosur nisi sulmet publike ndaj integritetit të Ramës dhe legjitimitetit të tij si anëtar i PS-së ose i të majtës. Ai vlerësoi vlerat e socializmit të vërtetë dhe kontributin që kanë dhënë qeveritë e PS-së”, thuhet në një kabllogram të ambasadës amerikane.

Kujtoja se te pakten tani qe u vertetua edhe me fakte e grup-fakte se Shkelzen Berisha ishte shkaktar i hedhjes ne ere te nje fshati te tere dhe vdekjes e plagosjes se qindra njerezve, Lubonja me ne fund do behej burre dhe do ia kushtonte nje shkrim asaj ngjarje tragjike. Por s'paska qene e thene. Vazhdon me Edi Ramen si e keqja me e madhe... le te vazhdoj, se nuk pret me gje njeri nga ky plak i shitur e i blere ne shtateqind Klane.

Episodi me i ri i serialit: Sherbetor pa dashka? (ne rastin me te mire kjo)

Me stil te sofistikuar, por edhe delikat krejt sikur eshte duke ngrene me chopsticks, edhe nje here autori i jep nje dore murit te krisur te rregjimit berishian. Impressive.

 

Ka shumë gjasa që në taktikat e reja të Ramës – i aftë të sajojë njëqind taktika e intriga, por jo të ndërtojë strategji, – të hyjë edhe teza e forcimit të partisë me kësi të mafiozësh. Unë gjykoj jo vetëm se kjo do të thotë të thellohesh në krim ndaj vendit, por edhe se këtë lloj loje e ka fituar PD. Një PS e tillë thjesht do të humbasë shansin – nëse ky i ka mbetur...

....Per Ramen nuk ka kthim prapa,ai e ka percaktuar vete fatin e tij.Koha tregoj qe lufta  per ardhjen e tij ne krye te PS dhe mbajtjes   kreut te saj eshte shoqeruar me prurjen e mbeshtetesve nga jashte PS duke krijuar ne te njejten kohe nje konflik real dhe  rritje exponenciale te kunedrshtareve qe kerkojne  largimin e tij nga kreu.Armiqesia e Braces me Veliajn eshte treguse i egersise se kesaj lufte qe betejen finale do e shpalosin  ne kongersin e  PS.Edhe nqs fiton postin e kryetari(si fitorja e Piros) , Rama do te jete  perseri humbes.

Qe ne nisje Lubonja e 10 -t.

Merr mundimin te sqaroje nje komentues, se ps nuk ndryshon deri sa pd eshte e tille e pandryshueshme.

Pse Lubonja nuk ben pytjen, "ku ka ndryshuar ps ?", "cilat jane shenjat e ndryshimit  per ps-n?".

E gjihte artikulli mbeshtetet tek ndryshimi i pushteteve, deshira e dikujt te vije ps = Rama , e deshira e shumekujt te mos vijne komunistet ne pushtet.

E keqja qendron edhe tek e lodhshjmja fjale "korrupsion".

Si eshte korrupsioni sot ne krahasim me para 6 viteve, kur ps ishte ne pushtet?

Si funksiononte shteti ne kohe te F.Nanos ?

Sa eshte shpenzuar per te lyer pallatet e socializmit ne Tirane?

Sa eshte shpenzuar per ndertimin e rrugeve ne kohe te pushtetit socialist ?

Pse bitumi i Selenices shitej ne Mal te zi, pa dogane ?

Sa kane ndryshuar hyrjet ne arken e shtetit me ardhjen e pd-s ne pushtet?

Sa eshte demtuar shteti,  me kontraten per trenin elektrik ?

Kush perfitonte nga shoqerit shtetrore te mineraleve, sa miliona nxirrej nga arka shtetit ?

Ne çfare gjendje eshte shendetsia ne krahasim me qeverisjen socialiste ?

Sa ndriçohemi sot me drita , ne krahasim me qeverin 8 vjeçare socialiste?

Pse eshte rritur ndjeshem numri u turistave , qe kur iken socilaistet nga pushteti?

Duke mos harruar ( sepse i kemi vuajtur ne kurrizin tone, e jane 4 mije trupa te vdekur pa varr , keshtu qe nuk harrohet kollaj ) fatkeqsit qe kane sjelle vendit socialistet, ishkomunistet , pse duhet besuar se keto do punojne per te mire te vendit, ku duhet te bazojme kete besim??????

dhe ti e ke 10-re fare, me keto pyetje...kjo ishte bombastike fare njehere .smiley

Pse eshte rritur ndjeshem numri u turistave , qe kur iken socilaistet nga pushteti?

:?

 smiley

smiley

ps. jalla venus! smiley

 

E kam 10-jere se jam i tille, problemi qendron tek opinionisti Lubonja, nuk shoh asnje vlere tek ky artikull.

Te shkruash nje artikull kaq te gjate, per te bindur nje komentues , pse ps nuk ndryshon, eshte ne nivelin e ppu-s.

Ishe shume i qarte me kete koment.

Kot u lodhe me gjithe ato pyetje me lart pa kuptim ,sinqerisht.

Edhe une sinqerisht te kerkoj ,sa ka kushtuar lyrja e pallateve ne tirane, rruga tiran shkoder, treni elektrik, flm po sjelle ndonje info tjeter.

keto jane pyetje per Berishen.Une s'jam zedhendesja e tij.

eshte ne nivelin e ppu-s.

lumo... ke ardh mire, vallaj... grup-grup aty. smiley

 

lol

 Kohët e fundit po bëhet mbizotëruese ideja se zgjedhjet mund t’i fitosh apo t’i humbasësh vetëm nëse arrin të ndërtosh aleancat më të mëdha brenda kësaj elite politikanësh, mediash, biznesmenësh, mafiozësh. Më konkretisht thuhet p.sh. se Rama humbi sepse humbi aleancën me Metën; apo se Berisha fitoi, sepse krijoi aleancën më të madhe partiake e se e ardhmja do të përcaktohet nga raporti midis këtyre aktorëve. Po ashtu, rëndom akuzohen apo lëvdohen media për fitoren apo humbjen dhe kërkohet të blihen ato e të rekrutohen gazetarë në njërën apo tjetrën palë.

Une nuk e di ne cilat rrethe po behet mbizoteruese kjo ide por di te them qe e kam degjuar (pak e rralle) vetem nga gojet e njerezve per opinionin e te cileve nuk kam ndonje vleresim mbi mesataren.

Me aq sa kupoj une nga jashte, nuk ka sot per sot asnje shans qe PS dhe LSI te hyjne ne nje koalicion bashke. Nuk di nese Lubonja di ndonje gje me shume, apo thjesht merret me hipoteza qe te japin mundesi te moralizosh si dhe sa te duash. Nuk dua te spekulloj se pse hapen keto tema per gjera te paqena sepse nuk do kisha asgje te mire per te thene po ta beja.

Gjithesesi, kjo nuk ka gjasa te ndodhe. Se as populli, as keta vete nuk jane aq idiote, sado qe te paskrupullt mund te jene mjaftueshem. Nuk mban ky koalicon, eshte fyes. 

Personalisht NUK IA JAP VOTEN KURRE nje koalicioni (PS-LSI) qe behet haptas per te marre dhe shfrytezuar pushtetin per te vjedhur vendin. E di se voten time e hedh ne hale dhe nuk ia jap.

Koalicioni PS - LSI mund te ishte bere para zgjedhjeve 2009. Ndersa tani nuk mund te pertypet. Kjo nuk ka nevoje per analiza kaq te gjata, kjo mund te kundershtohet shkurt me shprehjen; S'ka bythe te rrije.

Ketu jam me ty, Blendo. Nje koalicion i PS me LSI do te ishte katastrofike per PS, pasi zgjedhesit do te kujtonin nje perfitues (per te mos thene hajdut) si Xhuvelizmi, dhe nga inati jo vetem qe s'do t'ia jepnin voten PS por nuk ishte çudi t'ia jepnin PD.  

Nje gje te dishe nga mua Pjer. Po humbe punen ose po te fitosh pune ndryshon parti ne ate vend. Per gjera te vogla te tilla si Gerdece, apo aleanca PS-LSI, "dementia" i Berishes apo skizofrenia e Rames, nuk para e can njeri koken. Mbase nuk do votosh, por jo te vesh nga PD tek PS-ja ose PS-ja tek PD; ne jemi popull praktik, per morale mendojne te tjere.

 Lubonja qellon si pothuaj-gjithmone ne shenje. Rama eshte barre per PS-ne, mjafton te shihen zgjedhjet e fundit. Nuk me duket se ka kuptim te mos kritikohet kjo, meqe kjo do coka uje ne mulli te PD-se. Te iki Rama dhe te shkoje uji ne mulli te PS-se. Shume e thjeshte, jo? Deri sa PS te tregoje se nuk eshte thjesht instrumenti i nje njeriu qe ka vendosur te behet i pari i vendit, PS-ja nuk perben alternative. Berisha kryeminister 2013 eshte vota ime.

Berisha kryeminister 2013 eshte vota ime.smiley

c01.gifc47.gif

 Nese nuk kemi ndonje interpretim te ndryshem mbi termin 'raison d'état' them se kam besuar gjithnje, e nuk kam filluar tashti. Sikur te mos besoja, nuk do isha ne gjendje te beja asnje lloj kritike, nuk do isha ne gjendje te ofroja asnje lloj komenti.

Sa per spekullimet me lart, ku ishte ky kur ai ishte me ate dhe pse nuk ishte me kete kur ky ishte me ai, nuk me duken se kane ndonje lloj vlere. Me Ilir Meten ishim te gjithe, mos harro, kur hyri ne parlament ne greve urie me te vetet. Dhe edhe sikur te mos ishim me Ilir Meten, pavaresisht faktit qe e dinim se Meta po perfitonte nga situata dhe nuk po luftonte per interes te drejtesise por per interes te vet, fakti qe interesat perputheshin ne ate beteje, bente qe te ishim me Ilir Meten. Fakti eshte qe Ilir Metes nuk i intereson me pjesa e drejtesise, pasi i vertetoi vetes qe kushtetuta sic eshte nuk e skarton, e rrjedhimisht interesat jane vecan. Problemi eshte qe Rama i sotshem po i jep te drejte Metes se atehershem. Madje bujrum, i tha, mos e ler qe greva e urise te mbetet ne histori si greve urie per interesa personale, por gabimin qe beri PS-ja vetem, hajde ta amendojme bashke. Nje Rame ne pushtet, po qe se flasim per interesa personale, i intereson statu quoja, megjithate, pike kyce e fushates eshte pikerisht amendimi i atij gabimi. Them fushates, pasi nuk besoj se kjo eshte realisht agjenda e Rames, pasi nuk besoj tek vetshpallja e tij si naiv ne kete pune, nuk besoj se ai skartim i partive te vogla ishte i nisur thjesht dhe vetem per mire. Pasi eshte e thjeshte kjo pune, nese ka bere gabim te marre pergjegjesite. Nje burre me i mire do gjendet ta ndreqe ate gabim. Por fatkeqesisht eshte i njejti mentalitet me Berishen. Qe te mos e mbante mend historia per gabimet e 97-es, synoi serish pushtetin. Po ashtu edhe Rama, qe te mos e mbaj mend historia per gabimet e 2008-es, vazhdon dhe synon pushtetin. Eshte mentaliteti qe "po te mos jem une, ka per ta marre lumi." Jo, asgje nuk do ndodhe po te mos jete Berisha e po te mos jete Rama, ashtu si asgje nuk ndodhi pse nuk qe Nano. Do kete udheheqes te tjere, qe do mesojne nga gabimet e ketyre, e qe do bejne gabimet e veta, prej te cilave do mesojne ata qe do vijne me pas. Keto jane rregullat e lojes. Let's play by them. 

 Ramen e kane frike sepse e dine shume mire qe nese vjen ne pushtet, do i rrasi ne burg te gjithe ata qe kane vjedhur, qofshin nga PD, PS apo LSI. Ndaj dhe vjellin vrer kunder tij. "Po s'iku Rama, Berisha do fitoje (vjedhi) gjithmone" - thone... e kjo mendoj, eshte prova me e fuqishme e asaj qe thashe ne fillim. Lubonja, qe fizikisht i ngjan nje kamaleoni me ata syte e tij, me nje metamorfoze barkhapese, eshte shnderruar ne nje zhapik te vockel qe vjen ere e keqe.

Po veten do e rrasi ne burg per 20%-et e ndertimeve ne Tirane?

 Nese eshte e vertete kjo qe ti thua, le ta rrase Saliu ne burg smiley 

Mesa di une jane bere dhjetra hetime e komisione parlamentare dhe s'ka dale gjesend. Dokrrat nuk i ha une, ua le te tjereve smiley

deri tani nuk kemi lexu ndonje kabllo qe ta aprovoje kete thashethem qe kane perhapur zoraxhinjt e saliut.

...ombelsinen e kane lon per ne fund mer lol.Prit dhe ca dite se do  ta shuash kuriozitetin...

Mire berbero mire. Fali ndonje lek te shkretit se gjynah, ka mbetur vec me 3000 euro dhe banon falas te shtepia e cunit te Bab Lymit - pavaresisht se u tallte e fliste gjithe urretje per Bab Lymin dhe bllokistet e tjere ne Refleksione ne 1991.

Meqe ra fjala tek Bab Lymi, ka qene nje barcalete ne kohen e komunizmit qe qarkullonte ne rrethet disidente (po ti s'ke si t'a dish). Pezaket qe kishin luftuar ne ceten e Lymit, pas clirimit, i shkuan Lymit e i thane "o Bab, na ke thene qe do hajme me luge floriri pas clirimit po s'po shohim gje". Edhe Baba i tha "po pra, me luge floriri po hame". Baba e kishte fjalen per ata ne Bllok.

 hmmmm.... jo!

bravo, 6*

gjithnje e me teper po kuptohet se kjo eshte nje beteje midis boshtit te se mires(Rama, Veliaj, Dule) dhe boshtit te se keqes (Berisha, Meta, Nano) bashke me nje lukunie te tere hajdutesh, mashtruesish dhe perfituesish qe i qendrojne nga pas. Keta po e kuptojne qe po u vjen fundi prandaj kane nisur te organizohen e te shtrengojne radhet. Populli nuk po duron me. Populli kerkon drejtesi. Populli kerkon qe burgjet te mbushen plot me te gjithe ata qe u takon te jene aty. Populli eshte me Ramen. Berisha, Meta e te gjithe ata qe kane bashkepunuar me keta te dy do te denohen. Bashke me ta dhe te gjithe ata qe kane votuar per Berishen. Shpirti i tyre do pastrohet.

Lubonja, ky kameleon i ndyre do te kete te njejtin fat. Ky njeri, i denuar me pare per krimet e tij ndaj popullit, do te rikthehet ne vendin qe meriton. Te gjithe keta duhet te dridhen. Fundi po u vjen

gjithnje e me teper po kuptohet se kjo eshte nje beteje midis boshtit te se mires(Rama, Veliaj, Dule)

Prandaj vazhdoj te frekuentoj PPU-ne se ka humor falas.

E ka me ironi, me ngjane. Kur e lexoja, mendoja qe fjale per fjale po shkruan ato gjera qe do shkruaja une. Une do ti shkruja kote sa per tu tallur, per humor, dhe Boisa bene te njejten gje... shpresoj.

lol lol lol!

hahahaahahah

o sa kom qesh!

kshu thoshin edhe per berishen ne 2005. ka me i fut mren t'gjithe.

ene qe baba duret ! :-D

 Sikur te kish qene e vertete, Tosi do kish bere cdo gje qe Saliu te mos fitonte. Ngjarjet politike shqiptare jane zinxhir dhe tablloja eshte shume e qarte:

1) Tosi akord "miqesor" me Salen perpara zgjedhjeve, te fitoje kush te fitoje

2)Sala fiton por lind ngerçi i Presidentit (me Ramen nderkohe kryetar PS-je)

3) Tosi doren Sales dhe fap Topi president

4) Rama ligj elektoral per te lene te gjitha partite e vogla jashte pas kerkesave enkas absurde te Metes

5)Sala koalicion me Meten

6)Vjedhje e votave per Bashkine e Tiranes... 1001 te zeza. 

 

Pa harruar Sollakun, Ina Ramen dhe vete Topin, te tre keta te bombarduar ne cdo forme nga Berisha dora vete. Prit kur te behet Nano president vitin tjeter...

Rama, jam i sigurt, qe do i fusi te gjithe ne burg keta, nese behet kryeminister. Jo vetem keta... i pari ne liste, sipas meje, duhet te jete Ristani e shume e shume minj te tjere.

 

Time to time smiley

Asnje nje qime ne koke s'do i'u preki.

PS -se i bie me mire te bashkohet, te mos krijoje fraksione, biles te krijoje nje bllok anti Korrupsion.  

Unë mendoj që analiza që i duhet bërë skenës politike shqiptare duhet të marrë në konsideratë aftësia e të qenit relevant në politikë. Sipas meje, Ilir Meta është faktor në skenën politike shqiptare. Personalisht, mendoj se në Shqipëri, tëpaktë janë politikanët që dinë t’i bëjnë llogaritë aq mirë sa Ilir Meta. Ilir Meta është kameleoni i politikës shqiptare dhe nuk është cudi që një ditë të figurojë në një tjetër aleancë politike. Shkëputja e tij prej Nanos ka qenë një nga momentet më decizive të politikës shqiptare, të pasviteve 90-të, sepse për herë të parë u faktorizua një parti e re (parti e ngritur nga hici) politike. Mendoj, se krijimi dhe zhvillimi i kësaj partie duhet të studiohet si një prej shkundjeve të vërteta të skenës politike shqiptare.  Partia Lëvizja Socialiste për Integrim nuk ka asnjë lidhje me partitë e tjera satelite që u krijuan në skenën politike për të përfituar privilegje. Lëvizja Socialiste për Integrim, lindi për të marrë pushtetin. Është një parti që nuk synon privilegjet, por synon pushtetin. Është e tillë, sepse Ilir Meta është i tillë.  
 

@ Shkëputja e tij (I.M) prej Nanos ka qenë një nga momentet më decizive të politikës shqiptare, të pasviteve 90-të, sepse për herë të parë u faktorizua një parti e re (parti e ngritur nga hici) politike. 

Brenda te njejtes fjali qendron e verteta, gjysem e verteta dhe spekulimi. Eshte tipike kjo menyre arsyetimi edhe per shkrimin e Lubonjes i cili formulon tezen (nevoja e kredibilitetit moral te opozites si parakusht per te fituar ne konkurence me banden e Berishes ne pushtet...) por nderkohe, sajon argumenta fals. Shkeputja e Metes nga PS padyshim ka qene nje nga momentet me decizive te politikes shqiptare.Kjo eshte e verteta. PS, e cila per shkak te trashegimnise konsiderohej  si parti  e unitetit dhe solidaritetit, vleresohej nga analistet politike si modeli demokracise se brendshme dhe diversitetit ne unitet perballe vathes se PD te sunduar me dore te hekurt nga Berisha. Ata qe prej kohesh pergjonin per "carjen e nenujshme te Titanikut" me ne fund u ngazellyen per konfliktin  qe po ndodhte ne PS. Po te gjykoj ne retrospektive dhe per nje moment ti besoj teorive konspirative, me rezulton se ishte palacua Fatos Nano qe yshti kete levizje te Ilir Metes duke e vendosur qellimisht ne qoshe te ringut brenda arenes se PS. Sikurse nga na tjeter, ishte egua per pushtet e freshistit Meta te cilit i duhet njohur nje "merite":Ndryshe nga bashkemoshatari i tij Majko , Meta kryeminister instaloi sistemin e korrupsionit dhe klientelizmit dhe punoi per te krijuar fluksin e tij brenda PS. Roli i kufomes politike F.Nano ne carjen brenda PS ishte deciziv. Ndryshe, me Berishen e diskredituar perballe , PS edhe ashtu e konsumuar nga pushteti dhe me kredibilitet ne kuotat me te ulta, e kishte te fituar garen e 2005. Pra LSI nuk u krijua nga hici dhe per me teper ishte levizja e Nanos per lenien e pushtetit. Te thuash qe LSI u krijua nga hici  eshte spekulim i paster. LSI mori jete si pjese e trupes se antaresise dhe votuesve te PS ne nje moment konflikti ,jo aq principial sikurse u trumbetua asokohe, brenda PS.

Ketu vijme tek pseudoargumeti qe nderton Lubonja: kredibiliteti moral i opozites se Berishes pas vitit 2000! Po si mund te flitet per kredibilitet te ngritur moral te opozites demokratikase kur simboli i saj , Berisha pra,  mbante mbi supe mekatet e zgjedhjeve te vjedhura ne 96, te piramidave dhe shembjes se shtetit ne 97, te tentatives per grusht shteti dhe sulmin e armatosur mbi institucione ne 98, te destruktivitetit opozitar dhe spastrimeve brenda partise?

I vetmi ndryshim i PD opozitare ne 2005 ishte makiazhi me KOP-in dhe miti urban i trumbetaur deri ne merzi nga Lubonja se Berisha kishte ndryshuar! Pa mohuar betejen brilante ne parlament te Berishes kunder "adhamudheve dhe mamutheve te korrupsiont" Pd ja doli te vije ne pushtet ne 2005 fale carjes se PS dhe faktorizimit te LSI. Kjo eshte historia e pa manipuluar. Arithmetika elektorale eshte me kokforte se iluzionet qe na shiten per "epersine morale te opozites ne 2005"

Rendom thuhet (dhe Lubonja e permend edhe ne kete shkrim) se votuesi shqipar ne 2005 u tregua me kujtese te dobet dhe harroi bemat e Berishes. Jo dhe jo. Mos akuzoni popullin si turme pa kujtese.Ishte arithmetika elektorale (PS minus LSI ) ajo qe triumfoi mbi kujtesen . Si mund te  harronte populli filozofine e krijuar prej tij me mesime mbi lekure: ujku qimen e nderron por zakonin se harron! Nqs Lubonja nuk e shikon "ujkun" me zakone te pandryshuara, le t`u referohet kabllogrameve ku artikulohet shqetsimi per sulmin e Berishes mbi institucionet dhe vendosjen e tyre nen kontroll te plote. 

Nqs ne parim eshte i drejte arsyetimi se opozita duhet te krijoje nje epersi te dukshme morale ( plus profili spikatur politik si  emajte socialdemokrate, qendryeshmeria ne sherbimin ndaj kauzave te shpallura dhe te beje diferencen me fjalen dhe veprimin politik) ne praktike punet qendrojne ndryshe. Dhe ketij konteksti Lubonja i bishtenon. Edhe pse pranon qe zgjedhjet e 2011 treguan fuqizimin e makinerise manipulative, e kalon perciptaz kete realitet duke u fokusuar te nevoja e kredibilitetit moral te opozites. Ne kushtet kur pushteti korruptuar ka shumefishuar instrumentat dhe djallezite manipuluese, do te duheshin perpjekje titanike per te prodhuar nje trupe votuesisht qe te superpoje manipulimet e Pd dhe 120 000 votat e LSI. Perse nuk ndalet Lubonja tek analiza e 'suksesit" elektoral te LSI pas skandalit me vidio te Metes? Nqs keta votues ne 2009 u mashtruan me retoriken antiberisha te Metes po tani ne 2011 perse keto "zemra te majta" votuan per mazhorancen e djathte? Jane pa kujtese, jane pragmatiste,jane pa moral,  jane te 120 000 votuesit perfitues privilegjesh pushteti apo dele qe ecin nga i con "bariu i mire Meta'?

PS nuk eshte kthyer  ne nje bande te narkotrafikanteve -na thote Lubonja. Nqs ka nje perceptim te tille, atehere do te ishte mire qe, pervec spastrimeve qe duhet te beje vete PS per te flakur figurat  e perfolura dhe te perlyera me korrupsin, Lubonja te vere gishtin mbi Prokuroren-Bukuroshen e Fjetur- (pa patur frike se eksitohet) dhe mbi sistemin e kalbur te drejtesise qe deshton edhe ne nje rast si Gerdeci me 26 viktima apo 21 janari me 4 te varare live, jashte murit rrethues te kryeministrise.

I permbahem mendimit se spastrimi i mjedisit te ndotur politik (ne te dy krahet) me kerma dhe kusare nuk mund te behet me thirrje moralizuese por vetem duke ndertuar nje sistem drejtesie te pa korruptuar. Por q ete behet kjo, klasa politike duhet te denojme veten me vdekje. 

Spiritus,

Jam plotësisht dakord, që shkaku i krijimit të Lëvizjes Socialiste për Integrim ishte dyluftimi personal ndërmjet Metës dhe Nanos. Ishte megjithatë, një suprizë e madhe për Nanon, krijimi i kësaj partie dhe terreni që gjeti Meta tek një pjesë e elektoratit dhe e simpatizantëve (të anëtarësuar, ose jo ) të Partisë Socialiste. Kjo në njëfarë mënyre shkon ndesh me teorinë e konspiracionit, apo të shtyrjes së qëllimshme drejt një lëvizjeje të tillë. Me togfjalëshin “parti e krijuar nga hici”, i referohem një partie të krijuar falë vullnetit të një individi. As PD-ja dhe as PS-ja nuk mund të konsiderohen parti të vullnetit të një individi. Janë parti, tharmi i të cilave sipas meje, ka lidhje me një rreshtim të vjetër, ose me një rreshtim të ri. Ndërkohë, sipas meje, në këtë parti (LSI), ri-rreshtimi nuk është tipari dallues. Me rreshtim kuptoj anëtarësimin. Do të doja t’i bëhej një analizë më e mirë, raportit të anëtarëve ndaj simpatizantëve të thjeshtë. Si paraqitet ky raport, në krahasim me atë të partive kryesore (dominuese) dhe të partive të tjera, të vogla?  Sipas meje, numri i simpatizantëve të partive të vogla, rritet progresivisht shumë pak në krahasim me numrin e anëtarëve. Sa është ky koeficient tek LSI, krahasuar me partitë e vogla? Sa është ky koeficient, krahasuar me partitë e mëdha? Prej këtej mund të deduktojmë dhe për fuqinë e rreshtimit të kësaj partie. Nëse fuqia e saj nuk gjendet tek rreshtimi (dyshoj për kët&eumlsmiley, atëherë, gjendet në faktorë të tjerë. Dhe ndër këta, unë llogaris pa dyshim, fuqinë e liderit të kësaj partie. Jam e mendimit, që kjo parti do të shkërmoqej lehtësisht, nëse do të largohej Ilir Meta nga pozicioni i liderit.

Te flasesh per moralin ne politiken shqiptare eshte qesharake, cfare morali mund te presesh kur, politikanet majtas djathtas, shiten blihen, per interesa personale! Morali ?! Ku ka moral ne politike, dhe ku pale, ne Shqiperi !!!

 Lubonja sheh qimen ne syrin e Opozites dhe nuk shikon traun e madh, ne ball te Pozites ! ...dhe ne se ka nje pamoralitet ne politike faji eshte i atyre pleqeve qe po e ngrysin jeten pushtet, ata qe kane nga 15-20 vjet ne politike, keta jane kthyer ne skile, jane bere supermilioner!  Keta jane themeluesit e atij morali qe shkruan Lubonja! Behet politike me Ilir Meten, me Xhyvelizmin,Nanoizmin,Berishizmin ?

Ti u thua, ja ku eshte Ujku!.. ata te thone:  ku i ke gjurmet ?!!

Ja ky eshte morali, cfare ti besh ketij morali? Lubonja nuk jep zgjidhje! 

 Dikur e burgosen kete  njeri,  por sot e gjithe diten ai nuk del nga   cepi ku eshte vetburgosur per profesionin e sherbetorit.Ç`lodheni   me te?!

Une nuk i lexoj  me shkrimet e ktij.

hilacak !  smiley)

Nuk di si dhe pse m’u kujtua tani kjo thënie e Nietzsches:

Ai që lufton me përbindësha, duhet të bëjë kujdes që mos bëhet edhe ai vetë përbindësh.

>("Beyond Good and Evil", Aforizmi 146) >

Po mire, hajde po e lem Ilir Meten ne 2009 dhe s'po ia zem me ne goje Fatos Lubonjes. E lem gjithashtu edhe 21 Janarin por edhe Gerdecin per te cilin nuk e shkroi kurre nje shkrim ku me emer e mbiemer te kerkonte hapjen e hetimeve per Shkelzen Berishen, shkaktarin kryesor te asaj tragjedie. E lem dhe nuk ia permendim as  Berishen ne 2005 por sidomos nuk permendim faktin qe pergjate ketyre dy viteve, nderkohe qe i madh e i vogel e ka marre vesh se ketu zgjedhjet vidhen fare hapur, ky vete s'e ka bere kurre nje shkrim kunder vjedhjeve te tyre.

Po i lem te gjitha keto dhe shume te tjera qe per momentin nuk po me kujtohen, duke i justifikuar si gabime njerezore (megjithese jane pak si shume per te qene te gjitha gabime njerezore)

Por si mundet, kete me thoni ju mua, si mundet te shpjegohet mbeshtetja qe i beri Lulzim Bashes ne zgjedhjet e fundit vendore??? A ka vend ku te rrij kjo mbeshtetje pas ngjarjeve te 21 Janarit kur ky ishte ne krye te Policise. Kjo eshte teresisht e pashpjegueshme me çfaredo lloj argumenti. Per me teper qe ky vete doli, vetem dy dite pasi Luli ishte zgjedhur Kryebashkiak, dhe tha: Luli me zhgenjeu !!!

haahahaha, po çfare dreq analisti, a burre i mençur qenka ky kur i zgjedhuri i tij e zhgenjen qe diten e dyte te punes? Kete me thoni ju mua.

Po hajde po i them mendjes ik pirdhu dhe po i quaj te gjitha keto si gabime njerezore meqe ky eshte Moralisti me i madh qe ka pare ndonjehere shqiperia. Po kur shoh se ky i bie edhe gazetes Tema, madje eshte partizan i mbylljes se saj... atehere mbaron edhe çdo durim qe mund te kesh ndaj tij. Sepse nuk ka asnje arsye perse ti bjeri Mero Bazes. Meroja thjesht po godet Sali Berishen. Perse atehere, ç'pune i prish ketij se meroja po godet berishen? Nese godet Mero Bazen do te thote vetem nje gje... qe i dhimbet Berisha. Kaq. S'ka gjera te tjera. Per me teper qe ky e mban veten edhe si mbrojtes i shtypit te lire, dhe shkon e godet te vetmen gazete opozitare qe ndodhet sot per sot ne qarkullim, qekur edhe Shekulli i kaloi atyre te Saktivistes, atyre qe njihen qe jane thjesht Opozite e Opozites.

Po kur shoh se ky i bie edhe gazetes Tema, madje eshte partizan i mbylljes se saj...

 

 :eek:  Je i sigurt per kete ?? (e kam më teper seriozisht kete pyetje)
 

ah mor thepi sa i ngjan solidarnost-it dhe hunter-it.

Saktivista e ka denoncuar me emer Shkelzenin, edhe jo vetem Shkelzenin. Rroge te Sandri nuk ka marre saktivista. Edhe per Gerdecin e per 21 janarin, apo minatoret, apo zgjedhjet e fundit e ato te parafundit, ka shkruar me shume, e me me shume konsistence saktivista se sa gjithe grupi parlamentar roze. Edhe per presionin ndaj Temes, ka reaguar ne mbeshtetje. Me emra e me mbiemra.

te fala Tomes, Paulinit e Fidelit (etj. etj.)

Boo prap ky, po perse zgjerohesh kot o burre i dheut. Kush te akuzoi ty njehere qe s'ke folur per gerdecin e kudiune. Une po flisja per Lubonjen qe s'i ka bere keto gjera dhe jo per ty. Ti pse futesh si pyke ne mes dhe me reciton CV sikur ta kerkova une.

Une ty te akuzova, dhe te akuzoj gjithe diten po deshe per kete pune, se je nje çerr i komleksuar, qe per tu dukur si i zgjuar, behesh kot me kot si Opozite e Opozites. Apo qe flet me fjale te huaja kur s'eshte hiç nevoja, thjesht sepse do me u duk si burre i modh. Po rri o burre i dheut rehat dhe thuji k.rit - k.r e p.it - p.dh se s'ka nevoje per noi filozofi te madhe ketu. Gjerat jane sheshit... eshte hap kopshti zoologjik dhe kafshet kane dale rrugeve - ja kjo eshte.

Stalker, une nuk e di se çfare s'po kupton ti ne ate qe thashe une per Temen. Sepse keto jane te gjitha te ditura dhe edhe une ne shtyp i kam lexuar. Ishte vete Mero Bazja qe fliste per nje kabllogram te Lubonjes ku ky e kishte paraqitur mbylljen e Temes si nje diçka ordinere, dhe jo si nje sulm i Berishes ndaj shtypit te lire - dhe e shtypit te liere kunder tij per me teper. Une kaq di, por nese do me teper thashetheme se si e mendon Lubonja per Temen... pyet zajmin se ai merret me keto pune.

Ndersa ti robi me emrin e çuditshem ketu me poshte... dije se Gazeta Tema eshte kthyer ne te vetmen gazete ku mund te shahet hapur regjimi. Mjafton te lexosh vetem Editorialin e mbremshem per te kuptuar se per çfare behet fjale. Une s'di te kem lexuar ndonjehere shkrim me te bukur ne gazete se ai Editorial i mbremshem i Mero Bazes. Dhe eshte turp qe s'erdhi ai shkrim edhe ketu te peshku...

ate po bej, k*rit k*r, p*dhit p*dh po i them. Prandaj po te them edhe ty, "mjetmbrojtes", meqenese na rrefeve qe Paolo dhe Toma na qenkan mjete mbrojtese.

Problem eshte kur "mjetet mbrojtese" qe jane prodhuar per te qene njeperdorimeshe, fillojne te perdoren perdite pa u nderruar.

kur te kesh noi menje per ate pyetjen se kush do e mbroj kryetarin e opozites... hajde ma thuaj, se ndryshe keshtu do vazhdojme... k.ri, p.dhi... muhabet k.ri me i fjale.

me falni qe po ju nderhyj ne kete bisede te kendshme, por po me ben shume pershtypje perdorimi i togfjaleshit 'kryetari i opozites', sikur ps-ja t'i rrinte ngushte z. rama. e kam hasur me pare, sigurisht, por ketu ne ppu s'eshte perdorur ndonjehere nga 'njerezit e thjeshte'.

gjithmone me ka pelqyre ky sensi jot i humorit, sepse vetem e kendshme nuk ishte kjo bisede. Ketu plasen banalitetet... ti thua e kendshme...

Une s'di te kem lexuar ndonjehere shkrim me te bukur ne gazete se ai Editorial i mbremshem i Mero Bazes.

Ja kalonte dhe "shkrimeve" te Manes?

Ishte vete Mero Bazja qe fliste per nje kabllogram te Lubonjes ku ky e kishte paraqitur mbylljen e Temes si nje diçka ordinere, dhe jo si nje sulm i Berishes ndaj shtypit te lire

 

E vertete. E kisha 'harruar'. Isha fokusuar tek ndonje dalje e fresket ne TV e Lubonjes dhe ndonje thirrje publike per mbyllje te Temes. Se, primo, ne kurbetlinjte TV nuk kemi dhe, secundo, ç'nuk pret nga ai, kur shkon tek fevziu smiley

 Thepo, kjo logjika jote qeka v.k. fare, me qe e dashke troc. Gjithe ca jam tu kuptu prej teje permblidhet me nje fjale: Lubonja i bie kundershtareve te Berishes, rrjedhimisht eshte me Berishen. Nderkohe qe edhe pse ka te pakten 10 vjet qe ngjiret e thote se kritika e tij eshte sistemike (qetesohu, nuk jam duke te treguar puplat sa te bukra i kam, apo sa fjale te huaja di) dhe gjate gjithe kesaj kohe ka qene konsitent deri edhe ne gafa me kete kritike sistemike, ty s'te ben pershtypje fare. Gjithe cfare ekziston per ty eshte Filani, Fisteku, Kollani, Nallbani dhe miqesirat dhe armiqesirat mes tyre. Faktin qe eshte krejt sistemi qe eshte i kalbur, ti s'e vike ne kandar fare. Me fal, por kjo per mua eshte logjike klanore: te rrish e te merresh me aktoret kur skena eshte pertoke. Qe nje lloj fryme Lubonjane me 21 janarin qe ishte per te vene kujen. "Kujdes" thuhej, "se mos nuk je duke pare the big picture" (TM xhibi). Ka nje kufi kritika sistemike, e vertete, atehere kur pergjegjesia behet personale, dhe shpesh here Lubonja e kapercen kete kufi. Por per mendimin tim kjo eshte metodologji e gabuar nga ana e Lubonjes, qe pak flet ne lidhje me karakterin e tij, dhe shume ne lidhje me metodologjine. Logjika klanore ka vleren e vet qe vihet ne dukje ne raste si 21 janari, ku pergjegjesia bie mbi qeverine, jo mbi qeverine dhe opoziten njesoj, jo mbi sistemin, gje qe ne sistemizmin e tij Lubonja nuk qe ne gjendje ta shikonte. Por kaq eshte gjithe e verteta e logikes klanore. Te tjerat jane pallavra, ne thelb te tipit "kush eshte me i forte, Cikllopi apo Herkuli?" nderkohe qe pak rendesi ka - e di logjiken e sistemit ti, ke do qe te zgjedhesh, o te ngulur o te ngopur e ke. Sa per gjithe te tjerat, ku Lubonja eshte pjese e se keqes se sistemit e me the te thashe, ka shume me teper vlere ajo shprehja e Asterionit me lart se sa keto interpretimet meskine prej teje, ne mos qofshin thjesht v.k. As qe nuk dua t'i hyj me kuc e me mac Meros e kush eshte Mero. Hallall qe i bie Berishes, nga nje ane, por sic thote edhe Lubonja, vetem pse i bie Berishes, apo atij qe eshte ne pushtet, nuk do te thote se eshte detyrimisht vlere nga ana tjeter. Per mua Lubonja nuk ka asnje lloj prifterlleku. I ka thone derrit derr e dajes daj kur ka qene nevoja, dhe jam i bindur se edhe do e bej prape po qe se distancohet atehere kur eshte e nevojshme nga kritika sistemike, atehere kur ajo metodologji ne pergjithesi e mire nuk do ia zere syte ne lidhje me rastet e vecanta. 

  dhe jam i bindur se edhe do e bej prape po qe se distancohet atehere kur eshte e nevojshme nga kritika sistemike, atehere kur ajo metodologji ne pergjithesi e mire nuk do ia zere syte ne lidhje me rastet e vecanta. 

neve ja, këtë presim. kur do zgjohet Lubonja, kur do lajë dhëmbët e kur do shkëputet nga llogjika sistemike. Ky suporti tënd për të, Lulian, më duhet ta them, po kthehet në fetishist fare. 

 Dhe ti prape kembengul per gjera te paqena. Ku e sheh ti fetishizmin tim ne lidhje me suportin mbi Lubonjen, kur une jam mese e qarte ne lidhje me faktin qe kur ia fut prodhes ia fut pordhes, si edhe kam qene i qarte, si edhe nuk kam ngurruar ta godas atehere kur e kam goditur atje ku e kam goditur. Fetishizmi kam frike eshte nga ana jote, qe nuk arrin te gjesh asnje here dicka me vlere ne ate qe thote. Per ty 21 janari ishte vertetim i faktit qe Lubonja gjithmone ja fut pordhes. Per mua, vertetim i faktit qe sa do drejt te flasesh, do vij nje dite qe do ia fusesh pordhes.

 Jo ore, 21 Janari i ka shkarë për shalësh Lubonjës kështu? Po, është vërtetim se Lubonja "nuk bëhet më" pas 21 Janarit. Jo pa u rikthyer edhe një herë aty për ta rikonsideruar. E megjithatë Lubonja vazhdon si të mos ketë ndodh gjë. Edhe ti bie dakort duket vazhduar ta legjitimosh se nuk ka ndodh gjë. 

oh well... ta gëzoni Lubonjën. Për mu ka pjrdh si njeri. 

 

E megjithatë Lubonja vazhdon si të mos ketë ndodh gjë.

 

Ka te beje me 'raison d'état', per te cilen e pata pyetur me lart edhe Lulianin (http://www.peshkupauje.com/2011/09/opozita-dhe-ceshtja-morale#comment-377716); ne kete sens e kisha bere dhe pyetjen, pra nese besonte akoma ne 'raison d'état' à l'albanaise, arsyetim qe elitat shqiptare ta perplasin ne surrat, sapo bie fjala per 21-shin.  

 Aha, ca me paske pyet ti. Jo, nuk kam asgje te re ne lidhje me 21 janarin. Kam pershtypjen se e di cfare mendoj dhe me cfare intesiteti. 

Lulian, ti duhet te dish qe Sali Berishen, Ilir Meten dhe tani se fundmi edhe Lulzim Bashen, ja kemi per borxh Lubonjes. Eshte ai qe kur vjen puna te keto emra, e harron ne çast luften kunder Sistemit duke na keshilluar te votojme per keto monstra. Lubonja e le gjithmone menjane Skenen ne favor te Aktoreve te perveçem, me emra e mbiemra, keshtu qe mos na sulmo ne te tjereve qe merremi me Aktoret - nderkohe qe lubonja na shifka vetem metodologjine sipas teje.

Dhe ti e di shume mire qe aktoret qe na ka keshilluar Lubonja te votojme, na kane vrare, na kane vjedhur dhe tani se fundmi edhe po na nxjerrin per zhelesh perjashta... siç ndodhi pardje ne bashki.

Dhe çfare ben Lubonja me gjithe kete... ai edhe kur dalim ne proteste kunder atyre qe na vjedhin e na vrasin... shkon e na quan bashibozuke te rames. Po ku ka bythe te qendroje kjo?

Po mire keto, se sikur te ndalej me kaq do ishte lule... por tani kerkon edhe qe te hiqet rama nga PS-ja dhe te vendoset Kastriot Islami!!! Po kete si ta marr une? Me thuaj ti. Sepse une s'e kam problem qe te iki Rama, por jo qe te iki Rama e te vij Islami... Je ne vete ti apo je çmendur dhe ti si Lubonja.

Pastaj si eshte kjo pune qe Sistemi u luftoka vetem duke u hequr Rama? Se duket sikur SISTEMI qenka vete Rama. Pse ju nuk beni lufte emrash kur luftoni sistemin qe me thua mua mos u merr me emrat por shih te gjithen.

Edhe une Sistemin jam duke luftuar kur them se Berisha duhet arrestuar dhe mbyllur ne kafazin nr. 8 te kopshtit zoologjik. Ku e shef ti qe une s'po luftoj sistemin kur them keshtu? Apo vetem Lubonja e lufton sistemin duke na çare veshet ne çdo shkrim me Edi Ramen. Ky Edi Rama ça eshte... nuk eshte emer i perveçem ky... apo eshte sindrome Edi Rama, eshte vete SISTEMI. uhhh sa frikshem qe eshte.

Nejse, une s'kam çfare te them tjeter. Po e le me kaq se u be i merzitshem ky muhabet. Duhet pasur parasysh gjithmone qe ne fund te fundit po zihemi per dike qe analizat nuk i zgjasin me shume se 24 ore - siç u tregua edhe me rastin Basha i cili e zhgenjeu maestron qe diten e pare te punes... duke ia dhjere gjithe ate analize qe kishte bere dhe qe kushedi sa e kishte lodhur per me teper.

Edhe une Sistemin jam duke luftuar, kur them se Berisha duhet arrestuar dhe mbyllur ne kafazin nr. 8 te kopshtit zoologjik.

Po ti mos u merzit, ne mund ta bejme dhe keshtu :

nese ne 2013, Lubonja del e ben fushate per PD (cilido qofte kadidati per kryeminister !), ja heqim definitiviesht vizen, dmth ja japim me peshk ballit. 

 

ps: kjo nuk do te thote se kam nderruar mendje : Lubonja-analist eshte i shitur. Ose më sakte, eshte shitur.
Lubonja-publicist eshte tjeter gje pastaj. Ose, te pakten, ka qene.  

ti duhet te dish qe Sali Berishen, Ilir Meten dhe tani se fundmi edhe Lulzim Bashen, ja kemi per borxh Lubonjes.

Dmth Lubonja qenka zot ne Shqiperi qe u thote njerezve cfare te bejne dhe ata e degjojne si dele?

por tani kerkon edhe qe te hiqet rama nga PS-ja dhe te vendoset Kastriot Islami!!!

 

E lexon mbrapsht shkrimin me duket...

lubonja ka pesuar shkarje prej kohesh. nuk ia vlen fare ta lexosh por, megjithate debati ketu ne ppu eshte interesant.

ja psh dikush e quan temen gazete, une per veten time nuk e quaj si gazete, qekur ka filluar rubrikat me vip dhe shale perjashte eshte bere me interesante. numri i click eshte rritur, kontrollojeni tek http://www.alexa.com/siteinfo/tema.al# Pjesa tjeter eshte fleterrufe. edhe per pak do filloje te behet si tirana tv

une smund ta marre seriozisht "crusade-n " morale qe gjoja ka nisur Lubonja nderkohe qe paguhet nga regjimi i Berishes dhe i sherben ketij te fundit (me apo pa ndergjegje ).

Eshte paburreri dhe dallkaukeri e ulet  te merresh me samarin (opoziten) kur Gomari plak po shkateron, vjedh e perdhunon vendin dhe rrenon te ardhmen e shqiptareve per gjeneratat qe do te vijne.

 Lubonja ngelet unik, te vjen mire gjithmone kur e lexon. 

te gjithe fajin e ka sistemi i drejtesise. pike. shkrimi shume i mire.

 Nga na lindi qy sistemi re petlle? smiley Po si ta bo zemra ti vesh faj zojes Hajdari?

s'e paskam dit qe paskom qene shpirtkazem smiley

Shqiperia nuk ka opozite po nje tufe burracakesh lapanjoze

 Qellimi dashakeqes ne zberthimin  e temes se mesiperme, te ciles shume prej opinionisteve i japin edhe rendesi edhe vleresim, qendron (sipas meje)ne raporitn mes  termit te qene "i privuar"  ne menyre te  paligjshme(te nje individi, nje grupi apo dhe gjithe opozites) dhe vleresimit te  kesaj ne nje forme apo ne tjetren si dhe e perdor autori, si merite.Fjalen e paligjshme po e  perdor  per te drejtat pozitive apo statutore.Mirepo autori  gabon me dashje ndoshta  ose aqe e kupton, kur  tek pjestare  te atij grupi, si veprimtari  drejtuese vrehen shume apo dhe i tere  grupi.." te  privuar" prej  te drejtave pozitive te mesiperme, te  cilat autori  i konsideron si akte morale, kur fare nuk jane te tille.Aty ka pasoja qe individe apo tere grupi i vuajne, por hiç fare akt apo dhe akte  morale.

Rekomandimet e autorit, qe ne esence sikur tentojne venien ne vend te drejtesise apo "kompensimin" e padrejtesive, kurrsesi nuk mund te  jene ne kete  kontekst veprime qe do te kishin per objekt bartesa te moralitetit, porse nje detyrim te "qeverrisjes" se grupit(opozites) prej organit te  vet qeverrises.Lind pyetja.Pse autorin e shqeteson morali i opozites?Pa hezituar mund shprehem  se ai perfaqeson nje lumpen te qeverrisjes.Eshte ne sherbim te saj.Por...

Se tek shoqeri jone, koha ka sjelle kerkesa te  shumta per drejtesi, dhe po kaqe shume per nga autoriteti moral.Si  dreqin mund te  behen diferencimet ne kete  rast, duke u nisur nga morali dhe jo  nga vektori qe tenton te  na drejtoje, teksa  shfrytezon termin "moral" ky i porositur? Ne ndihme te nje çorientimi te opinioneve progresiste, dalin me opinione te tille dallkauke si Lubonja, te cilet  qellimisht mundohen te ngaterrojne, nisur nga "morali", privimet nga te  drejtat, me privimet qe vine, thjesht,  prej kushteve social -ekonomike.Te  qenet "te privuar" nuk ma don mendja se eshte nje akt moral.Eshte thjesht  nje vuajtje ("pasive&quotsmiley e shume  padrejtesive mbi  individet dhe gati tere shoqerine, qe vine jo  prej opozites, por prej QEVERRISJES mizerabel.Dhe  vetem ketu mund te kete sens morali si perdorim.Pse?Ja te sjell nje  shembell.

  kemi  plot individe e qe ne kete  rast perbejne nje grupim te  madh shoqeror, qe  eshte i varfer se nga koha e socializmit ju muarr toka dhe  ju  kolektivizua.Shteti  them une, krejt ndryshe nga filozofimi bosh ii Lubonjes, duhet  te kishte, por dhe te  kete sot e gjithe diten, me shume  detyrim te madh  ndaj  ketij grupi, mbi bazen e MORALIT, se sa ndaj atij  grupi te  mbetur te  papune, per shkakte ndryshimeve  te raporteve ekonomike si rrjedhoje e ndryshimit te marredhenieve ne prodhim, te ndryshimit te   sistemit.Asnjeri prej te dy grupeve nuk mund ta qortojme ne sensin e moralit, mirpo ne rastin e grupit te  mbetur  papune, nuk kemi  asnje ligj te shkelur.

Ajo qe  mua  me duket me interes per tu  debatuar do  te  ishte katgorizimi i privimit ne shoqeri, si  virtyt moral.. 

Për të komentuar tek Peshku pa ujë, ju duhet të identifikoheni ose të regjistroheni (regjistrimi është falas).