Mjedisi

Analisti Blendi Kajsiu shkruan sot se qytetarët duhet të kuptojnë që kanë zgjedhur një kryeministër injorant ose të paditur pas miratimit në Kuvend të ligjit të plehrave.

Kepi i Rodonit, në veri të Durrësit, 57 km nga Tirana është emër i njohur për të gjithë nxënësit dhe ish nxënësit e gjeografisë, por mbetet një vend ende gjysmë i egër, me një bukuri të rrallë. Për të shkuar atje duhet të lësh pas Gjirin e Lalzit e tu qepesh kodrave përmes një rruge që u shtrua disa vjet më parë por që në disa vende ka nevojë për riparim. Pamja që të hapet kur del në fshatin Shetaj është shumë e bukur. Disa shtëpi shohin Gjirin e Lalzit, ndërsa të tjera Gjirin e Patokut dhe Shëngjinit. Bluja e thellë e feksur kur je atyre kodrave si gunga është tepër e bukur. 

Një projekt i papublikuar më parë dhe i siguruar nga BIRN përmes një kërkese për të drejtë informimi zbulon se qeveria aktuale ka ndër mend të kryejë një pafundësi ndërhyrjesh në parkun e madh të Tiranës.

Fundjava mblodhi në parkun Natyror Kombëtar të Lurës mbi 300 vullnetarë, të cilët në një aksion model organizuar nga Ecovolis , nen sloganin "Të gjithë për Lurën" sfiduan për të dytën herë relievin e thyer në një zonë malore 1700m metër mbi nivelin e detit. Qëllimi i aksionit, mbjellja e 500 fidanëve të rinj pishash pas katastrofës së prerjes së pyjeve nga banditë të veshur me pushtet. Ka qarkulluar informacion për plane nga Ministria e Mjedisit për mbjelljen e miliona fidanëve të pishave për restaurimin e natyrës në Lurë por nuk dihet se ku e si ka ngecur ky plan.

Po behen disa kohe qe nje grup banoresh te Tropojes kane ngritur zerin neper medie dhe rrjete sociale per nje masaker ekologjike qe po pergatitet ndaj lumit te Valbones. Arsyeja qe banoret e Valbones dhe Rrogamit te Shales jane alarmuar keshtu eshte se ka nisur te zbatohet nje projekt per ndertimin e 10 hidrocentrave, (11 bashke me nje hidrocentral ekzistues), pergjate rrjedhes se lumit te Valbones dhe kjo jo ne gjithe rrjedhen, por vetem ne 25 kilometrat e rrjedhes se eperme, rrjedhes se rrembyeshme te ketij lumi deri sa zbret ne fushe.

Të rinj nga grupe joformale, si "Qytetarët për Parkun", "Organziata Politke", nisma `'Për Publiken``' dhe qytetarë të tjerë kanë dalë edhe sot për të kundërshtuar kthimin e një hapësire prej rreth 11,000 metrash katrorë nga zonë e gjelbërt në kënd lodrash në Parkun e Liqenit. Dhjetra policë të Bashkisë. Policia e Shtetit dhe Shqiponjat janë konfrontuar me qytetarët duke arrestuar rreth 16 vetë në total. Nuk ka patur akte dhune apo vandalizmi por vihet re përdorimi i forcës fizike nga ana e shtetit ndaj protestuesve disa prej të cilëve janë elektrizuar me mjete elektroshoku.

Një grup aktivistësh organizuan sot një protestë të pazakontë në Tiranë, ku veprimtaria kryesore konsistoi në mbjelljen e fidanëve të rinj në Parkun e Tiranës, në shenjë sfide ndaj planeve të Bashkisë së Tiranës për të ndërtuar një kënd lojërash.

Nen kthetrat e tre hidrocentraleve, nje tjeter tragjedi mjedisore dhe kulturore.

Aktivisti Goci: Partia Demokratike është duke u diskretituar. Ka marrë një kauzë që nuk i përket moralisht

Shpresat e ekspertëve të mjedisit, të mbështetur nga Ministria e Mjedisit për të shpallur zonën detare pranë Porto Palermos në Shqipërinë e jugut si “Park Natyror” i mbrojtur, kanë hasur pengesën e Ministrisë së Bujqësisë, e cila nuk jep shpjegime.

Një muaj pasi miratoi pa paralajmërim vendimin për të dhënë një pjesë të Parkut Rinia në Tiranë me koncesion për parkingje nëntokësore, Bashkia u takua me aktivistë mjedisorë për tu shpjeguar projektin, ndërsa aktivistët kërkuan që koncesioni të anulohet.

Vendimi i Bashkisë së Tiranës për ndërtimin e një parkingu 4-katësh nën nivelin e tokës së parkut “Rinia” ishte një lëvizje e papritur e Bashkisë së Tiranës, që habiti shoqërinë civile dhe aktivistët mjedisorë në Tiranë. Mjedisorët e Tiranës kanë vite që rekomandojnë parkingjet nën e mbitokësorë në Tiranë, si një mënyrë për të liruar trafikun në Tiranë, por nuk u shkonte ndërmend që kjo do të bëhet duke sakrifikuar parkun e vetëm në qendër të Tiranës dhe lulishtet e tjera të pakta në zonën e qendrës.

Faqet